Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Fotoreportage  Kentucky Distilleries: Town Branch 

Een fotoverslag van het bezoek dat Nico op woensdag 4 september 2019 bracht aan de Town Branch Distillery in Lexington, KY.

Bij het opgegeven adres aangekomen twijfelt Nico even of hij wel goed zit. De Lexington Brewing Company? Een bierpul op het pagoda-achtige dakje? The Lexington Brewing Company is sinds 1999 eigendom van Pearse Lyons en Alltech. Het eerste biermerk dat werd geproduceerd was Limestone Brewing, wat al snel van naam veranderde naar Kentucky Ale.


Het aangrenzende pand draagt wel de naam Town Branch en is door middel van een leidingstraat direct met de brouwerij verbonden. Town Branch Distillery is de eerste distilleerderij die in meer dan 100 jaar in Lexington is gebouwd.
De bierbrouwerij produceerde al 7 jaar Kentucky Ale, voordat in het aangrenzende pand in 2008 twee koperen pot stills uit Schotland werden opgestart. Na vier jaar rijping begon in oktober 2012 de botteling en verkoop van Town Branch Bourbon Whiskey, Town Branch Rye Whiskey, Pearse Lyons Reserve Single Malt Whiskey (Ierse stijl) en Bluegrass Sundown (een bourbon-infused koffielikeur). Sinds 2012 is Town branch ook officieel toegevoegd aan de Kentucky Bourbon Trail.


De koperen Pot Stills zijn van buitenaf goed te zien. Dit wordt duidelijk weer kleinschaliger dan de operaties bij Wild Turkey en Buffalo Trace. Mogelijk kan iedere fase van het proces weer van dichtbij worden bekeken.


De entree van het visitor center blijft gesloten tot klokslag 10:00.


Eenmaal binnen blijkt het visitor center bijzonder ingericht, als een plein met allemaal Ierse Pubs.


Vijf foto's geven een 360 graden beeld van het plein.


Er is ook voldoende merchandise aanwezig. Het barrelhead rechts fotografeert 1 van de vitrinekasten met whiskey.


Bier is echter meer prominent aanwezig in de vitrinekasten. Wel logisch als je bedekt dat de brouwerij al zeven jaar langer bestaat en het aantal verschillende whiskey variaties en expressies nog beperkt is.


Terug naar de whiskytour. Ook hier hangt een duidelijk schema van het basisproces.


De bijzonder kleine geroerde mash tun is ook onderdeel van de bierbrouwerij. De mashbill voor bourbon is 72 procent mais, 15 procent gemoute rogge en 13% gemoute gerst. De wort gaat via een pijpleiding naar opslagtanks en fermentatievaten in het aangrenzende gebouw.


Iedere roestvrij stalen tank kan 4 brews opslaan. De twee relatief kleine houten washbacks, voor de fermentatie van de suiker in de wort naar alcohol, hebben een volume van 4536L (1200 Gallons).


Twee fraaie koperen pot stills. De Wash Still heeft een volume van 5000L en de Spirit Still een volume van 3200L. De Spirit Safe staat tussen de stills.


Op de vaten staan nog eens de 8 stappen naar whiskey opgesomd: 1. Malt House, 2. Lauter Tun, 3. Fermenter, 4. Wash Still, 5. Spirit Safe, 6. Spirit Still, 7. Spirit receiver en 8. Barrels.


De stromen uit de spirit still worden hier Heads, Hearts en Tails genoemd. Heads en Tails worden bewaard in een aparte opslagtank en net als in Schotland en Ierland hergebruikt in de volgende distillatie. De Hearts is het deel dat in vaten gaat rijpen.


Hier een uitstekend overzicht van de meeste maten en soorten vaten waarin whiskey kan rijpen.


De verschillende vaten bij Town Branch. Links: Tun, Butt en Puncheon. Rechts: Butt, een Kilderkin boven op een Hogshead, een Firkin (Quarter Cask) en een standaard Bourbon Barrel.


De Hearts worden opgeslagen in de roestvrij stalen Spirit Receiver.


In de Proofing Tank wordt de spirit verdund tot het gewenste percentage waarmee het in de vaten gaat.


Filling Store overzicht. Warehousing van de gevulde vaten is op een andere lokatie die niet bezocht kan worden.


Op dit doorgezaagde licht getoaste vat staan de kleuren van de vloeistof in het vat direct na distillatie (kleurloos), na een paar maanden in het vat en tot slot na 4 jaar, wanneer het inhet algemeen tijd is om Town Branch te gaan bottelen. Ook het bottelen gebeurt helaas niet op lokatie.


Naast de standaard Bourbon is sinds Februari 2015 ook een 6-jarige Town Branch Single Barrel Bourbon te koop. Nico besluit geen fles te kopen vanwege de importrestricties en het naar zijn Rye smaak toch wat overdreven zoete karakter.


De Bluegrass Sundown koffielikeur blijkt mierenzoet, maar wel erg lekker.


Na deze leuke tour nog even een close-up van de 2 daken: op de brouwerij een bierpul en op de distilleerderij een pot still. Ze hebben oog voor detail bij Town Branch en veel respect voor het Ierse moederbedrijf.




Terug naar het verslag van de Kentucky reis

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties