Het
Genietschap
Proeverijen
Proefnotities
en punten
Proefnotities
per land / streek
Whisky wetens- waardigheden
Top 10
distilleerderijen
Evenementen
agenda
Reis reportages
Proeverij aanvragen ?
Nieuws
Contact
Links
|
Het
Genietschap
Whisky CV Erik
Vanfrachem |
|
Erik Vanfrachem
Is
geboren in het jaar dat de Laphroaig 40 werd gemaakt (1960 staat op
de fles). Komt uit “Het Bierland” en is opge- groeid met Franse
wijn en zonder de andere dranken te discrimineren is mijn favoriete
drank de Schotse single malt whisky.
In
België geboren en getogen, daar ook opgeleid tot verpleegkundige
met specialisatie Intensive Care. Dit werk combineer ik nu met het
geven van vaardigheidstrainingen in een ziekenhuis.
Lang
geleden voor een sabbatjaar naar Nederland gekomen, althans, dat was
de bedoeling…..Na een periode in de States terug in Nederland en
hier de liefde en het geluk gevonden bij Regina (aus Hamburg) In
1996 getrouwd en
sindsdien wonen we in het beroemde Wilsum.
Als geboren en
getogen Belg zit genieten van alle goede dingen van het leven in
mijn genen en heb het geluk gehad dat ik ben opgegroeid met pure
smaken. (met veel vakanties op de boerderij van mijn grootouders en
een chef kok als moeder ging dat vanzelf)
|
Overige
hobby’s: lekker eten, zeilen, strips, geschiedenis, verzamelen van oude
medische handboeken en materialen, theater
en muziek, zowel passief als actief, Na een lange periode weer leren
drummen en samen met een gitaarspelende vriend vorm ik een
tweemansformatie en componeren we elke week nieuwe briljante nummers.
Kennismaking
met whisky gebeurde als student, eind jaren 70, begin 80, J&B
was de eerste die ik toen lekker vond, maar op de verpakking stond
dat je ook eens de Knockando kon proberen, dit gedaan en mijn
interesse was gewekt. In die tijd veel miniatuurtjes aangeschaft als
proefexemplaren en degene waarbij ik een “wow” gevoel kreeg
probeerde ik aan te schaffen.
Criteria
1: hoe lekker is deze (van absoluut niet tot waanzinnig)
2. wil ik
van deze miniatuur een grote fles in huis ? zo ja…
3
heb ik het geld (ervoor over of wil ik ervoor sparen)
het
laatste criterium wil het 2de wel
eens in de weg zitten. Gelukkig had ik een studentenbaantje
bij een wijnimporteur waarbij zowel de proefcursussen als de
personeelskorting wel nuttig waren.
De eerste “wow” was een Gordon & MacPhail, maar de
verkoper had er verstand van en leerde me dat Gordon & MacPhail
geen merk maar een bottelaar was…(het was een Ardbeg con.choice
brown label)
De
criteria hanteer ik nog steeds. De miniatuurtjes zijn tegenwoordig
vervangen door sampleflesjes.
Sindsdien
veel gelezen, geproefd en geleerd,want al doende leert men.
|
Verzamelen
van whisky’s? Onbegonnen werk voor single malts, maar ik probeer wel de
collectie single grain whisky’s van na WOII volledig te krijgen….. Er
zitten daar trouwens aardige pareltjes tussen.
Favoriete
smaak ?
Eigenlijk
heel breed, maar kernwoorden zijn toch
1-
1: Brede waaier van smaken,
een laagjes whisky, waar je na elke slok weer wat nieuws
ontdekt
2-
2: Duidelijke smaak die doorzinderd, alsof je op een
metalen plaat slaat die dan blijft doorgalmen
De
turfsmaken blijven me boeien, daarnaast vind ik de tropische
fruitkorven zeer aangename smaken om terug te vinden in de
whisky’s, maar ook de subtiliteit van oude single grain en de wat
oudere Lowland whisky’s spreken me erg aan en ook een mooi
gebalanceerde sherried whisky’s waarvan de sherry dus niet
overheerst.
Feitelijk
hou ik gewoon van eerlijke smaken, en daarom heb ik niet zo veel met
alle variaties van “finishes”. Ze voegen zelden wat moois toe en
lijken mij, op zeldzame uitzonderingen na, meer bedoeld als
camouflage.
|
Waarom
whisky ?
Het
is lekker, het is een pure en eerlijke drank, het is een veelzijdige drank
Het
is een van de weinige dranken waarbij zo een verscheidenheid van geuren en
smaken zijn te ontdekken, de variatie is fascinerend. Het is ook boeiend
om erachter te komen hoe dit komt, ook het opsporen hiervan is een leuke
ontdekkingsreis. Deze ervaringen delen maakt het ook bijzonder en
gezellig, whisky brengt mensen samen, liefhebbers willen graag delen.
Een
goed glas, in goed gezelschap, meer moet dat niet zijn.
En
er valt nog heel wat te ontdekken, maar waar…
?????
Je
begint met een proeverijtje, gaat eens naar een festival, maakt
kennis met een club, wordt gevraagd om ambassadeur te worden van de
oudste whiskyvereniging van Nederland, geeft zelf proeverijen, en
dan zit je in het Noorden van het land, na een geslaagde proeverij,
na te praten en kom je op het idee om een kleinschalig festivalletje
te organiseren in Groningen. Samen met een paar gelijkgestemden ga
je brainstormen en dan zit je als mede initiatiefnemer in de
organisatie van het ( in Groningen gehouden) Whisky Festival Noord
Nederland waarvan de eerste edities toch geslaagd waren en
ondertussen een vaste waarde geworden is in whiskyland. Boeiende
ervaring, maar vooral leuk en gezellig. Ervaringen en smaakvariaties
genoeg om te delen…
Ervaringen
delen..
Zo
ging ik een paar jaar geleden naar de opening van een whiskywinkel
in de Huidestraat in Amsterdam , waar het gesprek toevallig op
Ardbeg kwam. Ik had een Provenance in huis , en mijn gesprekspartners wilden die wel eens proeven, dat kon geregeld worden, en ik
werd uitgenodigd als introducé op een proeverij van een
vriendenclubje, ze hadden een thema “value for money”
Het was ernstig plezant en zeer geslaagd. Heerlijke variatie,
zowel van de mensen als van het aangebodene. Dit was mijn
kennismaking met “Het Genietschap”. En
Genieten doen we nog steeds.
|
Al
enige jaren geef ik proeverijen, van kennismaking tot specifieke
thema’s.
Van
kleine “huiskamer tastings” tot groepen van +/- 30 personen.
kostprijs
? afhankelijk van de gekozen whisky’s variëren deze van 15
(kennismaking) tot 75 (oud en zeldzaam) euro per persoon.
Kijk
voor meer informatie op mijn proeverijen pagina.
webmaster __________
Whisky Monitor __________ nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign ekksites internet
producties
|