Versie
april 2013
terug
naar proefnotities
per land /streek
|
Proefnotities
en punten
Blended
Malt whisky's
Bron en auteursrecht: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na juli 2011
|
|
26, Speyside Blended Malt Scotch Whisky, Aged 10
Years, 41.6%. Bottled specially for the Spirit of Speyside Festival
2006 in miniatures. |
81 |
Leuk miniatuurtje gekocht op Speyside festival
mei 2006. "A unique blend of 26 selected Speyside malts" zegt het
etiket. Uniek is het wel, maar de neus is niet echt bijzonder: fruitig
(appel, druif, citrus), malt, kruidkoek, zwavel, elastiek. Smaak is
zacht en kruidig. De complexiteit is behoorlijk; doet eerst wat aan
Mortlach denken maar er zitten ook veel lichtere merken bij. Winey,
abrikoos, sherryhout en dan de wat minder prettige smaakjes als zwavel
en rubber. Afdronk is prima: filmend, sappig hout en niet te droog.
Overall wel een mooie compositie, maar geen uitschieter. |
|
Auld Reekie 12Y, 46%, Islay Malt Scotch Whisky,
Duncan Taylor. |
80 |
Eigen vatted Islay malt van Duncan Taylor. Neus
is inderdaad behoorlijk Islay; zeewier, jodium, medicinaal, hout,
turf, zilt. Smaak is duidelijk milder dan verwacht na de neus, maar
nog steeds vol turf, rook en zee. Hier zit vast Lagavulin bij!
Superlange droge afdronk. Tweede keer proeven bij Huub op 24 mei 2005
(als 2e) geeft vergelijkbare smaaknotities, maar wat lagere
puntenwaardering. Met water veel meer fruitigheid in de neus (ananas,
citrus) en de smaak wordt vat vetter, met meer malt en fruit door de
turf heen. Over het geheel genomen tamelijk ruw en weinig diepgang. |
|
Big Smoke 60, 60%, Islay Malt Scotch Whisky,
Duncan Taylor. |
80 |
13e op Pot Still Festival 2005. Neus: rook (doet
zijn naam eer aan), tamelijk gesloten. Smaak onverdund is ook scherp
en gesloten. Met water veel beter. De neus krijgt nu ook wat
citrusfruit, malt en turf naast de nog steeds zeer aanwezige rook. De
smaak heeft nu chocolade, mandarijn, malt, vanille en kaal hout naast
de rook en turf. Afdronk is tamelijk droog en ruw. Geen leeftijd en
waarschijnlijk jonger dan de Auld Reekie van Duncan Taylor. Scoor hem
echter even hoog; de kale houtsmaak en heftige rook is wel redelijk in
mijn straatje. |
|
Black Ribbon 21Y, 43% |
83 |
Hotelbar Stockholm 20 januari 2005. Prima vatted
malt whisky. Neus niet goed te doen in de tumbler, maar behoorlijk
malty en redelijk wat turf. In de prikkelende smaak veel fruit, malt
en een beetje rook en turf. |
|
Blairmhor 8Y |
61 |
Mooie verpakking in koker, maar weinig smaak.
Als dit je eerste malt is blijf je net zo lief blended whisky of iets
heel anders drinken. |
|
Burn of Speyside 6Y, distilled 1996, 46% ("from
refill bourbon barrels"). Bevat Balvenie & Glenfiddich (handmatig
doorgekrast op label in latere edities), |
78 |
Mystery guest bij Gert op 21-2-2004. Neus: zeer
fruitig (citrus), bloemen, veel malt en fris. Smaak is licht
prikkelend op de tong, fruitig, graan en een beetje turf. Afdronk is
droog en fris met mooie houtsmaak. Blind geproefd dacht ik aan een
Lowland. Deze whisky bevalt een stuk beter dan het broertje gerijpt op
refill sherry hogshead! |
|
Burn of Speyside 6Y, distilled 1996, 46% ("from
refill sherry hogshead"). Bevat Balvenie & Glenfiddich (handmatig
doorgekrast op label in latere edities), |
68 |
Neus: fruitig (perzik, citrus), malty, licht
rokerig maar niet echt fris (velpon). Smaak is zacht en fruitig met
licht turf. Weinig ontwikkeling en korte zoete plakkerige afdronk.
Gewoon iets te jong (72)? Bij tweede keer proeven nog minder
interessant en een onprettige nasmaak. Gert neemt een blind sample mee
als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 13-12-2003; identieke
score. |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank),
54.4%, uit een vaatje in de Cadenhead shop in Campbeltown getapt op
27-5-2002; volgens personeel Springbank whisky's waarvan merendeel
ouder dan 20Y |
91 |
Na slokje proeven halve fles gekocht uit het vat
in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown. Heerlijke sherry
matured Springbank stijl. T.z.t. dubbeltesten uitvoeren met de 12Y &
21Y. Op 1 december 2002 is het zover! Na de zwakke performance van de
Highland Park 1977 blijkt dit een kraker. Kokos, sherry, zee, wat
zurig bijsmaakje en een heerlijke afdronk. Met wat water nog meer
kokos. Pure genietwhisky (93)! Bij blindproeven als mystery guest bij
Huub op 13-9-2003 onverdund aanzienlijk lagere score (89; gokje op
Macallan/Nikka); evengoed nog de winnaar van die dag. Met water erbij
toch weer 91 punten. |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank),
57%, uit een vaatje in de Cadenhead shop in Londen getapt op 6-3-2003. |
90 |
Lijkt erg veel op het flesje uit Campbeltown
2002. Ietsjes lichter van kleur en wat scherper van smaak. Het
ingeschonken sample was te klein voor beoordeling. Andre zet hem in
bij Gert op 15-3-2003: eerste winkelindruk bevestigd. Minder kokos en
wat meer turf. De smaak is top, maar door de scherpte gewoon net iets
minder. |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown, 57.6%, uit een
vaatje in de Cadenhead shop in Amsterdam getapt op 29-11-2003. |
87 |
Geproefd in Cadenhead shop Amsterdam op
29-11-2003. Een tweede vaatje is gearriveerd met een hoog Islay whisky
gehalte. Neus lijkt erg op Caol Ila, de smaak is echter een stuk
steviger met teer in de afdronk. Uitstekende prijs/kwaliteit voor 20
euro! |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank)
uit een vaatje in de Cadenhead shop in Campbeltown geproefd op
27-5-2003. |
86 |
Deze Bond no. 3 is duidelijk minder dan de
vorige 2 uit Campbeltown en Londen. Veel scherper en veel meer bourbon
karakter dan de sherry topper van 2002. Wel wat kokos aanwezig. Niet
gekocht dus. |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank?),
uit een vaatje in de Cadenhead shop in Edinburgh geproefd op
31-5-2003, 52.6%. |
84 |
Duidelijk wat mindere Bond no. 3. Erg scherp en
zonder kokos. Verder wel de bekende smaken van de andere edities. Deze
dus maar niet gekocht. |
|
Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown, 53.3%, uit een
vaatje in de Cadenhead shop in Amsterdam getapt op 7-9-2003. |
81 |
Geproefd (1e) in Cadenhead shop Amsterdam op
7-9-2003. Hoewel de minste Bond No. 3 tot nu toe smaakt hij wel heel
bijzonder: zeer zilt naast de vanille en mooie bourbonhout smaak.
Grote kans dat dit geen Springbank is. Flesje gekocht omdat het de
winkelopening aanbieding was voor slechts € 13,50 (80). Herkansing
bevalt beter: mooie bourbonvanillesmaak bij de extreem zoute smaak.
Gaat toch wel een beetje richting CV, maar is bruter. |
|
Cadenhead's Islay Malt, 9Y, 51.5% Canongate
Reserve 37.5 cl |
85 |
9e bij Michiel 7-2-2003 als antwoord op de
MacPhail's. Ook deze wis hakt er meteen stevig in met veel Islay
karakter. Naast zee, turf, jodium ook een bijzonder kruidige smaak.
Mengsel van Malts is onbekend. Minder dan Macphail's vatted maar in
herinnering wel superieur aan Vintage Islay Malt. |
|
Classic of Islay, no age, 58.1% |
82 |
Whiskyfestival Den Haag 2003 (22e). Neus:
jodium, sherry, kruiden. Smaak is zeer krachtig, scherp, kruidnagelen,
boenwas, medicinaal. Lange afdronk. Lagavulin 8Y volgens importeur. |
|
Compass Box Double Single, 46%, Special
botteling for the Craigellachie Hotel of Speyside. |
84 |
Geproefd bij Liquid Gold 30 maart 2006. Neus is
heerlijk fruitig (citroen, perzik, lychee), dennengeur en
bloemenboeket. Smaak is heerlijk zoet en fruitig: honing, suiker,
malt, kersen, bosbessen. De afdronk heeft een mooi bittertje in
contrast met de zoetheid en eindigt wat stroef. |
|
Compass Box Mariage, 49%, Single merrying cask
of 4 exceptional Scotch Malt Whiskies. Married for 6 months in
American oak hogsheads. |
84 |
Geproefd op genietschapsbijeenkomst 9-9-2006.
Neus: floraal, malty , gedroogd fruit (abrikoos), rokerig. Smaak heeft
veel meer turf dan de neus, aarde, tabak, vanille, malt, winey.
Afdronk is wat droog en houtig met meer tabak. De zoete custard in de
nasmaak blijft opvallend lang doorgaan. Lekkere vatting; niet
superhoog in punten maar wel in drinkability. |
|
Compass Box Juveniles Vatted Malt Scotch Whisky,
44% |
82 |
Testminiatuurtje. De neus is meteen al een stuk
aantrekkelijker dan bij Asyla en Hedonism; naast het subtiele lichte
karakter van malt, hout, vanille en citrusfruit is zowaar een vleugje
turf te vinden. Subtiele lichte smaak die tegelijk ook vol is.
Prachtige gebalanceerd mengsel van jonge malt whiskies; zeer fris en
vol citrusfruit. Mooie zoete afdronk die naar meer smaakt. Dit is meer
mijn stijl dan de Asyla en de Hedonism. Deze vatted malt is perfect in
balans en heeft een fluweelzacht mondgevoel; prima aperitief (84).
Tweede test als blindganger bij Jos op 16-4-2005 gaat een stuk minder
goed. Vergelijkbare smaaknotities maar de afdronk wordt nu als weinig
indrukwekkend en licht plakkerig beoordeeld (78). |
|
Compass Box The Peat Monster, Vatted Malt Scotch
Whisky, 46% |
80 |
Blindganger bij Jos op 16-4-2005. Neus: Hallo
Islay! Jeneverbes, turf, malt, zeewier. De prikkelende smaak zit ook
vol turf en zeekarakter, maar is tevens wat ruw en onaf. De afdronk is
inderdaad behoorlijk peaty, maar ook plakkerig. Kost strafpunten. Doet
het meest denken aan een jonge Caol Ila. |
|
Compass Box Eleuthera Vatted Malt Scotch Whisky,
46% |
78 |
Blindganger bij Jos op 16-4-2005. Neus: fruitige
malt met licht zilt karakter en zoete vanille. Smaak heeft redelijk
wat turf en ook zout. Doet denken aan een jonge Talisker (bv. Vintage
Skye Malt). Afdronk is snel weg, maar wel plezierig. |
|
Compass Box, The Spice Tree (4 highland malts
married in a French Oak cask). |
73 |
1e op festivalzondag 2002. Neus: hout, harsig en
onaantrekkelijk. Smaak is ook tamelijk bitter. De stroeve houtsmaak
overheerst de malt en kruiden. Afdronk is ook niet geweldig. |
|
The Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1987, 12Y,
40% |
76 |
Plezierige neus (malt & fruitig). Zachte
boterige smaak, met turf en rook. Lange neutrale afdronk. Met wat
fantasie is de invloed van Macallan & Glengoyne te proeven (79).
Tweede keer blind proeven bij Huub op 13-9-2003 als mystery guest in
inkomrondje geeft een stuk lagere score (74). Een wat vlakke smaak en
leerachtige geur zijn de toevoegingen. Gemiddelde score genomen. |
|
Ginkgo, 46%, Japanese Blended Malt Whisky,
Number One Drinks Co. |
79 |
6e op Japantasting 19 januari 2008. Bert heeft
nog een curisiteit in zijn tas als tussendoortje. Een blended malt uit
Japan van verschillende owners (nog niet eerder vertoond omdat Suntory
& Nikka geen vaten ruilen) door Ichiro Akuto. Neus is floraal, graan,
jong, fris en fruitig. Smaak is fruitig, zoete malt, vanille. Vrij
simpel van smaak, maar wel lekker. |
|
Glen Drumm Pure Malt, 40% |
75 |
20e op festivalvrijdag 2005. Neus: behoorlijk
sherried, malty, rokerig. Smaak is zoet, rokerig, eiken, fruitig, mooi
in balans. Afdronk valt erg tegen en zorgt voor minstens 5
strafpunten. Overall een redelijke vatted malt maar niet erg spannend. |
|
Glen Orchy Pure Malt Whisky, 40%,
bottled in Scotland for Lidl Belgium GmbH, Merelbeke |
80 |
Blindrondje op 25-9-2010 met het
genietschap in Zwitserland. Naast een Glencadam en 4 Grappa's was
dit de lekkerste whisky uit het rijtje. Lekker zachte en subtiele
blended malt whisky met veel graan en fruit (perzik, citrus).
Afdronk filmend zacht en fruitig met een mooie droge houtsmaak.
Blind voor een Glenlivet uitgemaakt; niet slecht voor een flesje
onder de 20 euro. |
|
Glen Roger's Pure Malt Scotch Whisky, 8Y, 40 %,
Marie Bruzard & Roger International (een fles van onbekende afkomst
gekocht in Portugal) |
60 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Neus:
kruidig, licht turf, rokerig, verbrand gras, gedroogdfruit. Niet
onaardig. Smaak: malty, erg jong, een stuk minder lekker dan de neus
doet vermoeden; zeg maar niet lekker. Lijmige afdronk. |
|
Glen Vegan 12Y, 40%, Pure Highland Malt |
78 |
Neus: licht en fris fruitig (banaan, citrus),
malty, heel licht turf en helaas ook beetje velpon. Smaak is zacht
maar wat vlak. Veel malt, licht turf, minder fruitig dan verwacht op
basis van de neus. Prikkelende afdronk met citrus; eindigt wat
plakkerig lijmachtig (blendedachtig). Geproefd op 2-10-2004 in
Rotterdam. |
|
Glen Rosa Special Limited Edition Pure Malt,
15Y, 43%. |
79 |
Blind geproefd bij Erik op 6 september 2008.
Neus: appelsap, geuze bier, aarde, stal, kruidig, malt. Smaak is
prikkelend, malty, licht zepig, lciht droog hout. Water toevoegen geen
succes. |
|
Glen Rosa 8Y, 43% (Arran souvenir) |
74 |
Neus: rijpe appel, graan, sherry,
licht peaty. Smaak: turf, toffee, vanille, droog eikenhout, jonge
malt. Wat plakkerig mondgevoel. Afdronk van deze blended malt is
helaas droog en lijmig. 2e helft sample pas geproefd op 12-9-2010. |
|
Glen Talloch Blended Malt, 8Y, 40% |
73 |
De opvolger van de Pure Malt verdient weer een
kans in 2012. Neus: boterig, malty, licht rokerig, gedroogd fruit.
Smaak: vrij zacht en toegankelijke malt, vanille, honing, fruitig en
wat aardse smaken. Licht droge afdronk met plakkerige nasmaak. Valt
niet tegen. |
nieuw |
Glen Talloch Pure Malt 8Y |
65 |
Zeer teleurstellende vatted malt. Minder lekker
dan Dimple en Jack Daniels. Op proefavond 6/9/2001 door de meeste
beoordeeld als "vies". Opnieuw geproefd in blindproef rondje bij Andre
op 4-1-2003 en toen op 70 gewaardeerd als een aardige blended. Blijft
wel in niet voor plezier categorie |
|
Glentromie 17Y, 40% |
77 |
4e op whiskyfestival 23 nov 2002. Alweer zo'n
fantasienaam voor een vatted malt. Volgens standhouder hebben de vaten
liggen rijpen bij de in 1990 heropende "The Speyside" distilleerderij
(maakt ook Drumguish). Neus: vol en sensueel met veel zacht fruit.
Smaak is malty, boterig licht prikkelend. Afdronk is wat saai en met
een spoortje rook. |
|
Goese Gans favorieten, 3Y, 40 % "Ganzen spirit",
Zeeuwse Vatted Malt Whisky, Barrique |
50 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind
geproefd. Zeer lichte kleur. Neus: in eerste instantie erg lijmig;
daarna citrusfruit, vanille. De smaak valt mee na de neus: malty,
zoet, wybertjes, clean hout. Afdronk is plakkerig en ronduit
onplezierig. |
|
Islay Malt Scotch Whisky for the European
Parlement, 12Y, Gordon & MacPhail, 2001. |
80 |
Verrassing van Andre op 1 december 2002. Neus:
plantaardig, fris, turf. Smaak is ook prettig Islay met iets van
varens. In de afdronk een licht onplezierige bijsmaak en wat
plakkerig. De meeste stemmen zijn voor Caol Ila, hoewel ik ook wat
Bowmore proef. Is dit wel een single malt? Voor een jonge Caol Ila is
dit eigenlijk niet fris genoeg. |
|
Islay Trilogy, 36Y, 40.3%, A marriage of
selected Islay Malts (Bourbon/Sherry Cask), Distilled 1969. Bottle
249/1200, Murray McDavid Mission series |
85 |
Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (18).
Mengsel van Bowmore (bourbon), Bruichladdich (bourbon) & Bunnahabhain
(sherry). Neus is prachtig: amandel, hazelnoot, citrus, malt, licht
turf, wat sherryvatkarakter. De smaak kan helaas de kwaliteit van de
neus niet evenaren. Wat wrang, zurig en dun. Rokerige malt, vanille,
verwarmend. Mooi droog eikenhout dat langzaam bitterder wordt en het
zoete fruit en turf verdringt. Afdronk is bitter en vrij droog;
strafpuntjes. Moest nu een uitstekende Bowmore 1966 opvolgen;
misschien nog eens proeven onder andere omstandigheden. |
|
Jack's Pirate Whisky, 8Y, 55.1%, cask no 7451,
305 bottles. Blend of malts from Islay (men zegt Laphroaig & Caol
Ila). |
79 |
Geproefd bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een
blend van malts en toch een vatnummer?? De neus is in ieder geval
overtuigend Islay en wel Caol Ila: planten, jeneverbes, turf, zeewier.
Smaak is onverdund iets te ruw, maar met water komt er meer rook,
turf, fruit en vanille naar voren. Het medicinale karakter wordt iets
minder met water, maar het blijft iets te jong (spiritachtig
bijsmaakje) voor mij. |
|
Johnny Walker Green Label, Blended Malt Scotch
Whisky, 15Y, 43% (2005 botteling) |
86 |
Een vatted malt moet tegenwoordig blended malt
heten en ook het mengsel en de verpakking zijn vernieuwd
(belangrijkste malts staan genoemd: Cragganmore, Linkwood, Talisker,
Caol Ila). Alle reden voor een herwaardering. Neus is meteen al
veelbelovend: complex, rokerig, aarde, licht zilt, banaan, citrus,
malt, zowel bourbon- als sherrywood invloeden. De smaak stelt niet
teleur: zacht, malty, behoorlijk wat turf, planten, leer, was, banaan.
Complexe combinatie van zilt en zoet. In de afdronk blijft een mooie
houtsmaak achter en ook de strijd tussen zilt en zoet gaat door
(Linkwood vs. Caol Ila). Wordt steeds droger. Voor nog geen 30 euro
per liter in de taxfree is dit wel een topper voor prijs/kwaliteit. Op
29 mei 2005 bij Erik van Frachem is deze prachtige wis in een
dubbeltest superieur aan de veel duurdere Johnny Walker Blue Label. |
|
Johnny Walker Pure Malt 15 Y, 43% (1999
botteling) |
84 |
Neus: mooi complex, zeer malty, rook, fruitig en
ziltig. De smaak heeft wat minder ontwikkeling dan je zou verwachten
op basis van de neus maar is erg goed: zacht, malty, rook, turf,
fruitig. Vooral in de afdronk komen de zee-invloeden duidelijk naar
voren; zilt, turf en een licht onaangenaam bijsmaakje. Startte op 80
in 1999; in 2003 in dubbeltesten wint deze vatted malt glansrijk van
JW Black Label en Glenfiddich 15Y cask strength. |
|
Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The
smokey peaty one", 40% |
81 |
Geproefd bij Jos 16-4-2005. Neus: licht rokerig,
beetje turf (niet zo peaty als verwacht), zoet (sherry?) en kruidig.
Smaak is behoorlijk fruitig en zoet. Veel malt en een maggisausje over
de rook en turf. Afdronk heeft wel rook en is iets te droog voor het
lekker (80). 2e keer proeven op 3-5-2006 in Inchnadamph hotelbar
bevalt iets beter. Minder droog en plakkerig dan in herinnering (82). |
|
Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The
rich spicy one", 40% |
79 |
Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Neus:
sherryhout, abrikoos, noten, Macallan/Glendronach associatie. Smaak is
ook niet verkeerd: mooi hout, gedroogd fruit, zoete sherry. De lange
afdronk is wat minder plezierig: plakkerige droge houtsmaak. |
|
Jon, Mark and Robbo's Irish and Scotch Malt
Whisky. "The smooth sweeter one", 40% |
73 |
Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Een mengsel van
70% Ierse met 30% Schotse whisky. Neus: citrus, vanille, velpon; niet
echt aantrekkelijk. De smaak is niet geweldig: weliswaar "smooth and
sweet" (vanille, malt, citrusfruit), maar ook wat onaf en spirity. De
afdronk is ook al geen pretje en eindigt lijmachtig en droog.
Waarschijnlijk erg jonge whisky. |
|
Label 5 Pure Malt, 12Y, 43% |
75 |
Leuke mystery guest van Gert op
genietschapsbijeenkomst 12-6-2004. Neus heeft veel hout en sherry,
iets leerachtig. Smaak is vrij pittig met veel malt, sherry, hout.
Blijft wat gesloten, vlak en een beetje saai. Afdronk is glad en
onbestemde. Voor een blended uitgemaakt, wat niet ver mis was.
Prettige whisky die wat karakter mist. |
|
Lombard Pebble Beach, 40% |
50 |
3e op whiskyfestival 23 nov. 2002. Neus is
onplezierig, industrieel, ziltig. Smaak: goedkoop & vies. Afdronk:
smerig. De hele serie van 6 fantasienamen meteen links laten liggen. |
|
Long John Pure Malt |
79 |
Eindejaarsproeverij Almere 2004. Mystery guest
van Gert bij de toegift. Neus: vanille, malt, fruit (banaan), leer.
Smaak is een mooie combinatie van zoete malt met veel boterige
vanilletrekjes en enige maritieme invloed. Doet iets aan Bunnahabhain
denken. Afdronk is lekker vettig. Een mooie rehabilitatie voor Long
John in de lijst. |
|
Macphail's Pure Malt Scotch Whisky from Islay,
10Y, 40% (Port Ellen, Caol Ila & Laphroaig). |
89 |
Na de ontdekking van de Macallan in disguise
blijkt van Wees in dezelfde serie een eleganter ogend 37.5 cl flesje
"Pure Malt from Islay" te hebben voor slechts 18 euro. Port Ellen
vormt een belangrijke component van deze vatted malt samen met
Lagavulin en Caol Ila. Neus uitnodigend en heerlijk complex met zee,
turf, malt, planten, anijs en... kokos a la Springbank!! De smaak doet
wat denken aan de eerste keer dat ik Port Ellen proefde: mooie Islay
smaak met ziltige smaak, turf en teer mooi in balans met de zoete
smaken uit malt en hout. Prachtige balans en geen teer in de afdronk
maar een wat assige nasmaak. Twee flesjes gekocht en thuis in een
dubbeltest met de Ardbeg 1977 kan deze de vergelijking goed aan. Een
onwaarschijnlijk goede kwaliteit voor een 10 jaar oude vatted malt
(90). Herproeven bij Michiel (8e) en latere gelegenheden zorgen voor
lichte puntendaling (89). Tweede flesje een paar later geopend op
genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Maakt nog steeds een uitstekende
indruk. Het laten staan van een staartje tot augustus 2007 blijkt een
foute beslissing; geoxideerd en geen schaduw mer van wat het was bij
opening (84). |
|
Michel Couvreur Scotch Whisky. Special Vatting
from 3 distinct Single Malt Hogsheads matured respectively 10, 12 and
14 years old. Crafted, reduced with Loch Katrine water and bottled by
Michel Couvreur. 45%. Bottle No. 00308. |
88 |
Kleur is erg donker voor een hogshead. Neus:
rijk, zoet en complex. Honing, hout, toffee, turf, houtskool, vleugje
zee, rookvlees, boenwas, gedroogde pruimen, druiven, kaneel. Na een
tijdje aan de lucht staan en met wat water komen er wat meer lichte
tonen als perzik, malt en vanille naar voren in de neus. Smaak is
zacht, vol, vettig, verwarmend, complex en harmonieus. Turf, rook,
kruidnagel en een licht ziltige smaak komen prachtig naar voren uit de
zoete basis met malt, honing, kokos en hout. Een lange filmende en
zoete afdronk met mooie houtsmaak die prettig droog en met een
intrigerend licht onplezierig bismaakje. Ik zou zweren dat hier een
sherryvat bij zit. Een schitterende vatting van Couvreur uit zonder
twijfel 3 uitstekende malts. Doet denken aan Springbank, Macallan,
Longmorn, Glen Garioch, maar de echte samenstelling blijft natuurlijk
het geheimpje van Michel Couvreur. Eerste keer proeven net geopende
fles 90, daarna 88 op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert en bij
Bert op 21-4-2006. |
|
Michel Couvreur Malt Scotch Whisky Over 12
years. Exclusively pot still distillation from germinated barley dried
on Scottish Peat. Crafted and bottled unfiltered in our Burgundian
Caves. Reduced with Scottish Water. 43%. Bottle No. 19653. |
87 |
Gekregen van Frank Valkenhoff op 28-10-2004 en
met veel succes als bonus ingezet op genietschapsbijeenkomst van
30-10-2004. Neus is veelbelovend! Prachtig hout (duidelijk ook
sherry), fruit (banaan, perzik, wijn), honing en rook. Zeer complexe
smaak gecombineerd met een schitterende balans. Een heerlijk zachte
whisky met veel sherryhout invloed, mooie fruitigheid, kruidig,
hazelnoot, amandel, turf en heel in de verte iets ziltige zee-invloed.
Ook de lange en licht droge afdronk is heel zacht. Kortom: een
sublieme compositie. Volgens internetinfo een vatting van 54 single
malts tussen 12 en 27 jaar oud. Afdronk is iets plakkerig. Couvreur
moet verder onderzocht! Punten bevestigd als mystery guest op
18-12-2004. |
|
Michel Couvreur Malt Scotch Whisky, 43%.
Exclusively from gerninated barley, exclusively pot still distillation
and 12 years aging in oak casks. |
82 |
4e bij Dick op 20-1-2008. Een andere batch 12 Y
heeft een beduidend minder aantekkelijke neus. Hout (duidelijk ook
sherry), fruitig (citrus, perzik), licht rokerig, iets spirity
(graanjenever). Een droge en zachte whisky met veel sherryhout
invloed, kruidig, beetje turf. De afdronk is droog en wat wrang zo na
de Bunnahabhain 14Y. Behoorlijk anders dan de eerste 12Y die ik had
van Couvreur. |
|
Nikka Pure Malt Black, 43%, no age, batch no
1230613, 500 ml |
87 |
Blindrondje op de Genietschapsproeverij van
28-11-2009. Neus: heerlijk belegen malt, aarde, fruit, kruidig,
floraal. Smaak: filmend, intens en fruitig, rook en turf, elegant en
all-round als een goede Highland Park. Lange rokerige en zoete
afdronk. Een verrassing bij de onthulling door Andre. |
|
Nikka: Taketsuru Pure Malt, 17Y, 43%, Batch
02F4CC. |
81 |
14e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus:
elegant, zoete malt, vanille, honing, aarde, licht turf. Smaak: zeer
malty, nog steeds wat aards (turf), koffie, cacao, vanille en een wat
vreemde houtsmaak. De afdronk wordt gedomineerd door het wat
vervelende bijsmaakje aan het hout. |
|
Nikka All Malt, 40%, no age |
79 |
Blind geproefd als verrasing bij Marc Seegers.
Neust als een milde zoete Speyside whisky zonder veel pretenties.
Smaakt lekker zacht met een klein beetje turf, maar weinig
uitgesproken. Tikje plakkerig in de zoete en licht droge afdronk. Bij
d eonthulling blijkt het een blend waarvan zowel de pot still als de
cofeey still van malted barley is gemaakt. |
|
Nikka: whisky straight from the barrel, 51.4%,
(Vatted Japanese malt ?) |
77 |
11e bij Huub op 13-9-2003 (73) & mystery guest
bij Erik op 29 mei 2005 (79). Neus: hout, sherry, boenwas, perzik,
alcoholisch. Smaak: pittig alcohol, hout, erg zoet, kruidig en een
beetje plakkerig. Met water erbij iets frisser, maar krijgt dan een
beetje zeepsopsmaak. Lange droge afdronk met veel hout. Gegevens
ontbreken totaal; is dit nu een single malt, vatted malt of een
blended? |
|
Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 43%, Mac Na Braiche
Unchillfiltered Gaelic Malt Whisky (Green label with picture in Green
Bottle) |
84 |
Sample van Gert Pedersen 2006. Na de 40% is deze
neus wat fruitiger en minder zwavelig: Citrus, perzik, abrikoos,
cacao, kruidnagel, rook, turf. Smaak: pittige kruidige en fruitige
malt met abrikoos, toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook
komen net als bij de 40% steeds krachtiger naar voren, maar
overheersen minder. De afdronk is rokerig en aardeachtig en...zonder
plakkerigheid op het einde. Heerlijk pittige vatted malt; concurrent
voor JW Green Label. |
|
Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 40%, Mac Na Braiche
Scotch Malt Whisky (Black label with still in clear bottle) |
82 |
Sample van Gert Pedersen 2006. Neus: cacao,
kruidnagel, rook, turf, abrikoos, zwavel. Smaak: pittige kruidige malt
met toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook komen steeds
krachtiger naar voren en overheersen uiteindelijk het palet volledig.
Het volgende slokje begint echter weer zoet. Afdronk ook vol turf maar
helaas droog en plakkerig op het einde. Heerlijk pittige vatted malt;
die wat verknoeid wordt door de afdronk.. |
|
Sheep Dip, A traditional blend of rare Single
Malt Sctch Whiskies, 40% |
65 |
Miniatuurtje uit Dufftown 2006. Neus: heel apart
en onfris: aarde, stallucht, boerenkaas, ranzige olie, grassig, appel,
malt. Smaak: oily, banaan, appel (niet fris, maar als melige en
overrijpe Golden Delicious), graan. De wat ranzige smaak gaat door in
de afdronk die wat plakkerig en droog eindigt. Leuk voor de lijst,
maar niet echt om voor je plezier te drinken. |
|
The Six Isles Pure Island Malt Scotch Whisky,
Uisge Beatha, no age, 43% |
78 |
Mengsel van Islay, Jura, Mull, Arran, Skye and
Orkney. Geproefd bij Bert op 21 april 2006. Neus: medicinaal, planten,
jeneverbes, turf, vanille, citrusfruit. Smaak: wat ruw, spirity, malt,
citrusfruit, peperig. Wat vettig en licht prikkelend. Behoorlijk veel
turf in deze editie. In de afdronk wordt de turf snel minder en de
smaak zoeter. Eindigt wat plakkerig. Veel beter dan de eerste
botteling in 2003; veel meer Islay karakter aanwezig. |
|
The Six Isles, 8Y, 43% |
71 |
Geproefd in Whisky shop Fort William op 29 mei
2003. Neus: goedkoop en ziltig. Smaak: ruw, scherp en onaf. Wel wat
Islay karakter duidelijk aanwezig. |
|
terug
naar proefnotities per land /streek
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jnmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|