Versie
april 2013
terug
naar proefnotities
per land /streek
|
Proefnotities
en punten
Blended
whisky's
Bron en auteursrecht: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011
|
|
Adelphi's Private Stock Loyal Old
Mature Scotch, 40% |
77 |
Onbekende maar zeer prettige
blended whisky. Neus: fruitig, appel, banaan, malt. Smaak: veel turf,
stevig, sherry, malty, fruitig. Afdronk: lang, droog, fruitig en veel
hout. Prima blended (78). Nogmaals geproefd als 12e op WFNN 2006 en
uiterst merkwaardige finale van de Adelphi masterclass. Geen
verbetering aan punten en totaal geen partij voor de 4 prachtige
single malts die ervoor zaten. In het blindproefrijtje bij Erik op
19-8-2006 slechts 74 punten gegeven. Gemiddelde score genomen. |
|
The Antiquary 21Y, 43%, Old Scotch
Whisky (2002 botteling) |
84 |
Tiende op het Van Wees Pot Still
Festival 2002 en nògmaals geproefd op Pot Still Festival 2004 en 2008.
Neus: uitnodigend, rijk, belegen, veel malt karakter, bourbonwood,
vanille, mandarijn. De smaak is zacht en perfect in balans. Een beetje
turf, fruitig, mooie houtsmaak, veel milde mellow Speyside trekjes.
Linkwoodachtige zoetheid met banaan en perzik? Heerlijke lange afdronk
met mooie rokerige houtsmaak; geen spoortje plakkerigheid die blendeds
nogal eens ontsieren. Tomatin levert een belangrijke bijdrage aan deze
whisky die voor circa 50% uit oude malts & 50% uit 21 jaar oude grain
bestaat; het eindresultaat is duidelijk veel beter dan wat Tomatin in
2002 als single malt kan bieden. Een prima prijs/kwaliteit verhouding
voor 67 euro. |
|
The Antiquary 21Y, 43%, Old Scotch
Whisky (2008 bottleing) |
77 |
De hernieuwde kennismaking met 21Y
Antiquary als blindganger bij Erik op 6 september 2008 bevalt
aanzienlijk minder goed. Bij de blindproeverij aangemerkt als een
grain. Het is nu in ieder geval duidelijk herkenbaar als een blend met
lijmige smaak en afdronk. Op Pot Still festival 2008 naast de 1977
bevalt ook niet zo goed. |
|
The Antiquary 1977. 46% |
74 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(11e). Neus: wat lijmig, turf, malty. Smaak is goed in balans, moutig,
maar erg vlak. Valt erg tegen voor een blend van deze leeftijd. Vrij
korte neutrale licht droge afdronk met plakkerige nasmaak. |
|
Auld Blended Whisky, 35Y, 46%,
Duncan Taylor. |
86 |
Dit is een gemiddelde score van 2
keer proeven. 12e op Pot Still Festival 2005 uit bijna lege fles.
Neust als een topper: prachtig zoet, zeer complex, boenwas, zoet
fruit, beetje rook. De smaak is zeer elegant, complex en prachtig in
balans. Hoe mooi kan een blended whisky zijn! Heerlijk zoet (bruine
suiker, vanille, honing, toffee, cake), cacao, vleugje eucalyptus,
hout, was, harsig. Zeer rijk. Afdronk heeft veel hout en is mooi
droog; helemaal op het einde komt de menthol weer naar voren (89/90).
Tweede keer als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 is
ontluisterend (is dit wel dezelfde botteling...???). Neus: sherryhout,
zoet en fruitig. Smaak is verwarmend, met sherryhout, vleugje zilt,
chocolade, houtskool, rookvlees. Afdronk is wat overdreven hout, droog
en bitter (83). |
|
The Bailie Nicol Jarvie, 43%,
Blended Scotch Whisky |
79 |
Begint erg prettig met frisse neus
en zachte, fruitige, malty, vanille en sherry smaak. De lange afdronk
valt wat tegen; eindigt beetje lijmig en droog houterig. In een
duotest met Speyburn 10Y single malt is deze blended overduidelijk
winnaar. Ook blind geproefd in het mystery guest rondje bij Gert
(21-2-2004) slaat deze lekkere blended whisky helemaal geen slecht
figuur. |
|
Ballantine's 17Y, very old Scotch
Whisky, 43% |
85 |
Deelfles met GJ na voordeeltje op
de Auction juni 2006. Neus: heerlijk zoet, elegant en uitnodigend.
Zeer fruitig (kersen, banaan, perzik), kokos, chocolade, malt mooi in
harmonie met de etherische zoete bourbonachtige grain component en
hout (ook sherrywood!). De smaak is ook uitstekend: zacht, zeer
gebalanceerd, mellow belegen malt en de oude grain die een
bourbonachtige zoetheid (hout, vanille, melkchocolade) geeft. Islay is
heel ver weg. Er is in de weinig spannende afdronk ruim tijd om na te
genieten van de zoetheid en dan komt er een licht bittertje naar voren
en zowaar een vleugje turf. Een paar strafpunten voor de wat
plakkerige grainy nasmaak helemaal op het einde maar dat verdwijnt
onmiddellijk met het volgende slokje. Smaakt naar meer. Een prachtige
blended whisky! Wint dubbeltest met JW Gold Label bij Huub op
10-8-2006. |
|
Ballantine's 12Y, Special Reserve
Scotch Whisky, 40% |
84 |
Finale als 5e in Tormore
masterclass op 1-5-2006. Neus: zeer fruitig (mandarijn, limoen,
perzik), malty en fris. Smaak is zeer zacht en heerlijk zoet. Fluwelen
mondgevoel, romig, honing, toffee, vanille, fruitig (perzik, abrikoos,
citrus) en natuurlijk graan. Afdronk is ietsje lijmig maar de andere
smaken zijn prachtig in balans. Uitstekende blended die zeer
nieuwsgierig maakt naar de 17Y. Voor prijs/kwaliteit verhouding mag
deze 12Y oude wis er wezen! |
|
Ballantine's Gold |
66 |
Zorgde op de OR-retraite (circa
2001) voor indirecte puntenwinst voor de te laag gewaardeerde
Glenfiddich special old reserve. Lang geleden; verificatie gewenst na
proeven 12Y en 17Y in 2006. |
|
Bell's, Blended Scotch Whisky,
1965-1985. |
80 |
Amuse bij Whisky Legendary avond
van Wees 27-10-2006 als eerste argument dat de whisky vroeger beter
was. Neus: hout, cognac, oude grain, fruitig, maar ook velpon. Smaak
is stukken beter dan de neus. Mooi hout, zeer fruitig (druiven,
citrus, banaan), muesli, licht rokerig. Afdronk valt weer een beetje
tegen: droog, plakkerig en lijmig. Deze whisky overtuigt mij niet dat
het vroeger beter was; de Antiquary 21Y uit 2004 veegt de vloer aan
met deze wis om maar een voorbeeld te noemen. |
|
Bell's blended Scotch whisky, 5Y,
40% (bottled circa 1975 Italbell Bologna) |
75 |
Blindproefrondje
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: mooi hout, noten, sherrywood,
leer. Smaak: zoete malt, vanille, vleugje turf, hout stevig aanwezig.
De afdronk is wat lijmig, maar kan komen door de 2 voorafgaande
blindsamples. |
|
Bell's, Blended Scotch Whisky, 40% |
74 |
Was ooit mijn allereerste fles
Schotse whisky en vond dit toen lekkerder dan de Glenfiddich Special
Old Reserve. Arend's huiswhisky in Kenya 1999 geleegd; het blijft een
prettig drinkbare Scotch met duidelijke turfsmaak en niet zo'n droge
afdronk als een Famous Grouse. 24 juni 2005 weer eens geproefd op
vliegveld tegen JW Red, Grant's en J&B. Neus is kruidig met turf, rook
en planten. Smaak: hout, kruidig. tabak, krenten, abrikoos. Afdronk
heeft ook redelijk wat turf, maar zonder het maritieme karakter van JW
Red. Beetje lijmig maar niet storend. Voor prijs/kwaliteit is dit een
prima wis! |
|
Black Bottle Blended Scotch Whisky
10Y, 40% |
80 |
"With a heart of Islay" staat
terecht op de fles. De rook, turf en zee slaan je tegemoet in de
verleidelijke neus. De smaak is ook lekker rokerig, subtiel en zacht.
Prettige iets te droge lange afdronk, maar voor een blended van nog
geen 20 euro is dit toch wel een grote verrassing. Als 7e bij Andre
(29-12-2001) blind geschonken en redelijk tot goed gewaardeerd. |
|
Black Bottle Blended Scotch Whisky,
no age, 40% (2006 botteling) |
72 |
10e op Leiden 2006. Een nieuwe
verpakking voor deze oude bekende, maar zonder leeftijdsaanduiding.
Neus valt niet mee; typische goedkope grain blended geur naast het
fruit. Ook de smaak is minder dan vroeger en erg grainy. Goedkoop en
jong. Waar is het hart van Islay gebleven? Afdronk is lijmig en
kruidig. Geen prijs/kwaliteit tip meer. |
|
Black Cat. Blended Thai Whisky. |
25 |
Whisky uit Thailand op rariteiten
nosing Gert (2/3/2002). Bocht! Voor de barbecue aan te steken. |
|
Black Velvet, 40%, Blended Canadian
whisky |
50 |
19e op WFNN 2008. Neus is zeer
geparfumeerd; likeur, graan. Smaak is in lijn met de neus en aan mij
niet besteed. Zacht, zoet, lijmig. Plakkerige smaak gaat door in de
afdronk. Laat maar. |
|
Bushmills 1608 Anniversary Edition, 46%, 400th
Anniversary of the original grant to distil |
84 |
Luxe editie van de 1608 op hoger
alcoholpercentage. Heerlijke aromatische neus, malt, vanille, fudge,
bourbonhout, zacht fruit (banaan, framboos). De smaak is pittiger dan
verwacht maar toch zeer zacht, honingzoet, boterig , kruidig,
roggebrood. Zeer vol en rijk van smaak. Lange zoete filmende afdronk
met sappig hout en licht droge nasmaak. Grote klasse blended whisky
die vele single malts achter zich laat |
|
Bushmills: Black Bush, 40%, Blended
Irish Whiskey (botteling 2004-2006). |
84 |
Op advies van Huub eindelijk getest
in hotelbar. Neus is typisch Iers aroma. Mild, vanille, malty. Mooie
volle, vettige en zoete smaak (iets sherry?) met veel fruit, vanille
en noten. Mooie zachte gladde afdronk met veel malt, mooie houtsmaak
en een vleugje rook. Geen lijm in de afdronk! Net als de 1608 scoort
ook deze blended (grain component komt van Midleton) ruim boven de
Bushmills 10Y single malt! Oktober 2004 de eerste fles aangeschaft van
deze heerlijke zachte whiskey; wegens de sublieme smaak in de Irish
Coffee nu standaard in huis. Bij blind proeven nog hoger gescoord
(o.a. als mystery guest op genietschapsbijeenkomst bij Nico op 18
december 2004). |
|
Bushmills 1608 Reserve (Blended
Irish) whisky 40% |
82 |
Grote verrassing: een blended
scoort hoger dan de 10Y single malt! Neus is aromatischer dan de 10Y
met veel vanille, fudge, bourbonhout, mint en zacht fruit. De smaak
is zeer zacht, zoet, boterig en voller dan de 10Y, maar nog steeds
fris. Korte zoete filmende afdronk met sappig hout en roggebrood.
Kleur is ook iets donkerder dan de Bushmills 10 (82). Op 27 juni
2009 en 25 juni 2011 weer hoog gescoord in blindrondjes bij Jos en
herkend als een Ierse whisky (80 en 83). Gemiddelde score genomen. |
|
Bushmills Black Bush, 40%, Blended
Irish Whiskey (new 2006 botteling) |
81 |
Nieuwe verpakking aangeschaft voor
Ierland proeverij 6-10-2006. Valt erg tegen na de Knappogue's en
Bushmills 10Y. Later geproefd naast een 2005 botteling. Deze 2006
editie is een stuk scherper en minder interessant. |
|
Campbeltown Loch, 25Y, 40%, Blended
Whisky |
84 |
Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij
Jos blind geproefd t.o.v. 3 Ieren. De kort ervoor geproefde Redbreast
had waarschijnlijk nog restinvloed. Neus is complex: malt, sherry,
rook en zoet fruit (kersen). De smaak is honingzoet, vettig met zacht
fruit en sherry. Mooie balans in smaak. Afdronk is verwarmend maar
beetje saai neutraal. Wel een prachtige blended! Onthulling was
verrassing want geen zilt Campbeltown karakter aanwezig. 2e op
Springbank proeverij Overmars op 17-11-2003: vrijwel zelfde score en
smaaknotities. Derde keer proeven op 28 oktober 2004 in Bussum na de
proeverij: kokos in de neus en hogere score. |
|
Campbeltown Loch, 21Y, 40%, Blended
Whisky |
81 |
Prima blended whisky, maar iets
minder dan de Campbeltown Loch 25Y. |
|
Canadian Club, 6Y, 40%, Blended
Canadian whisky |
72 |
In Canada doen ze het weer anders:
twee maal distilleren en blenden voor het in het vat gaat. Frisse neus
met honing, stroop, hout. De smaak is een aangename verrassing en
veel beter dan verwacht. Het hout is mooi in balans met de zachte en
mierzoete smaak van toffee, stroop, honing en vanille. Licht
prikkelend en ongecompliceerd. Prettige maar superkorte afdronk;
sappige houtsmaak en totaal niet droog. Unieke zeer lichte whisky. Een
jonge leeftijd heeft soms zo zijn voordelen. Tip voor prijs/kwaliteit
verhouding. Ook de 2e keer proeven op de Canada/USA proeverij is weer
prettig, maar toch wel iets minder dan de Seagram VO. |
|
Celtic Desire 12Y, 40%. Blended and
bottled in Rotterdam by Martin Mens |
83 |
Mystery guest bij Andre op
8-11-2003. Neus: interessante geur: kruidig, malty, citrus. Mooie
zachte en volle smaak met veel malt en vanille en erg fruitig (sinas).
Afdronk is glad, zacht, mooi in balans en subtiel. Het is een blend
van Ierse en Schotse whisky's. |
|
Celtic Nations, 46% |
79 |
11e op festival Gent 10-2-2007. Een
blend van Bruichladdich met een Ierse whisky (Locke's?). Neus: jong en
fris, iets spirity, citrusfruit, zoet en turf. Smaak is beter dan de
neus en heeft behoorlijk veel turf naast het fruit en mooie malt.
Interessante combinatie van Iers en Schots, maar niet op niveau van
Celtic Desire. Dit is toch wel erg jong en onaf, vooral als je even
teruggaat na nippen van de Bruichladdich 1991 WMD2. In de afdronk gaat
de turf nogal overheersend door; beetje teveel van het goede. |
|
Century of malts, 40%, Chivas |
78 |
Blindproefrondje
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: leer, fruitig (peer,
aardbei), kauwgom, vleugje turf, kruidig. Smaak: complex, malt, licht
turf, vrij zoet, vanille, fruitig. Wat plakkerige afdronk. |
|
Chivas Regal 18Y, 40% |
82 |
Geproefd mei 2005 bij Strathisla
distilleerderijbezoek. Te weinig tijd om goed te noteren. Eerste
indruk: complex en vooral voller en krachtiger dan de Chivas Regal
12Y. Heeft een lekkere volle houtsmaak en een minder droge afdronk dan
de 12Y. |
|
Chivas Regal 21Y, Royal Salute, 40% |
80 |
Geproefd 11 juni 2005 op vliegveld
Bangkok. Ondanks het plastic bekertje is er een prachtige neus
waarneembaar. Mooie belegen malt en hout, zeer fruitig (mandarijn,
perzik) en honingzoet. Doet denken aan belegen mooie Speyside whisky.
De smaak is extreem zacht! Een fluwelen mondgevoel met frisse en zoete
smaken. Het fruit is prachtig in balans met malt, honing en hout en na
enige tijd komt turf en rook naar voren. Het lijkt naar de uitstekend
categorie te gaan, maar dan begint de afdronk de score te verpesten.
Het hout overheerst wat teveel en de afdronk is vooral droog en
plakkerig. Na langere tijd postzegellijm nasmaak die veel strafpunten
kost. |
|
Chivas Regal 12Y, 40% |
77 |
Verliest in blindtest van JW
Premier en Dimple in 2000. Herkansing maart 2003 op boottochtje
Rotterdam bevalt een stuk beter. Mooie zoete neus en redelijk complexe
smaak met meer turf dan je in eerste instantie verwacht. De smaak is
een beetje saai, maar de afdronk is prettig neutraal en niet droog.
(75) Derde keer proeven mei 2005 bij Strathisla distilleerderijbezoek.
Neus is vrij vlak en neutraal, maar wel fruitig (citrus, perzik),
malty en licht turf. Smaak is prikkelend met veel malt, fruit, zoete
vanille, rook en een beetje turf. Mooie balans van smaken met een hoge
Speyside invloed van zachte en mellow malts. Met wat water erbij nog
fruit en een vleugje kokos/anijs. Behoorlijk complex. De afdronk is
ietsjes lijmig en eindigt stroef en droog (strafpuntjes!). Naast een
JW Black Label maakt de Chivas 12Y geen schijn van kans op vliegveld
Bangkok 10-6-2005, maar de zoete fruitigheid die ook in de Royal
Salute te vinden is valt meteen op. |
|
Clontarf, 40%, no age, black label
(blended Irish, Grain only?) |
78 |
Zestiende op het Van Wees Pot Still
Festival 2002. Volgens dame bij de stand is dit single grain (staat
niet op de fles, maar wel in whisky bible 2004 van Jim Murray). Na
distillatie is deze whisky door houtskool gefiltreerd en in bourbon
vaten gerijpt. De houtskool pept ook dit zeer zoete drankje behoorlijk
op en geeft een wat pittiger en kruidiger karakter (75). Blind
geproefd in rondje mystery guest bij Huub op 30-10-2004 en duidelijk
de beste van de Clontarf reeks! Herkend als een Ierse whisky. Neus is
zoet, vol, uitnodigend met perzikachtige fruitigheid en ietsje bitter.
Mooie zoete en licht kruidige smaak met veel vanille en prettige
bourbontrekjes. Licht plakkerige afdronk, mogelijk nog beïnvloed door
de voorgaande blended Clontarf. |
|
Clontarf Reserve, 40%, no age,
gold label (blended Irish) |
72 |
Zeventiende op het Van Wees Pot
Still Festival 2002. Na de lekkere malt & grain ook de blended maar
geprobeerd. Weinig uitdagend van smaak in vergelijking met de malt.
Moet misschien nog eens worden herkanst zonder voorkennis (75). Blind
geproefd in rondje mystery guest bij Huub op 30-10-2004 en duidelijk
de minste van de reeks. Herkend als een blended en slechts 70 punten
gegeven. De neus is zoet, bourbonachtig en licht. De smaak is niet
echt lekker ondanks de mooie lichte houtsmaak; spoortje zeepsop?
Afdronk lijmig. |
|
Cluny: Macpherson's Cluny Scotch
Whisky, blended whisky bottled circa 1970, no age and no ABV (40%??) |
82 |
Geproefd bij bezoek Erik op
30-6-2007 en 11-12-2007. Neus: zeer floraal (een compleet boeket) en
heerlijk zoet. Perzik, kolengestookt? Opvallend weinig hout en malt in
de neus. De smaak is zeer zacht en enigszins vlak in vergelijking met
de rijke neus. Toch is er veel te proeven: zoet fruit, honing,
groenten/selderij en elegant hout. Afdronk kost strafpuntjes: wat
plakkerig en grainy. |
|
Compass Box Asyla Blended Schotch
Whisky, 40% |
75 |
Testminiatuurtje. Neus is licht en
subtiel, wat geparfumeerd met veel bloemen, vanille en honing. Beetje
kaal voor een blended en erg grainy. Malt, vanille, graan, ex-Bourbon
hout en een vleugje turf. In de afdronk ietsje lijm en er komt meer
hout naar voren (79). Tweede test als blindganger bij Jos op
16-4-2005 verloopt dramatisch: minste van de 5 met een score van
slechts 71. Gemiddelde score genomen. |
|
Crown Royal, 40%, Blended Canadian
whisky |
73 |
Geproefd 7 november 2008 vliegveld
Calgary. Neus: licht, zoet, toffee, vanille. Smaak: zacht, zoet,
stroperig. Voor de liefhebbers van zachte en niet te indringende
smaken. Voor mij hoeft het niet zo; wat vlak met een korte licht
plakkerige afdronk. |
|
Cutty Sark, 25Y, 45.7% (Berry Bross
& Rudd) |
79 |
Blind geproefd als mystery guest
bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007 en niet onmiddelijk
herkend als blended. Neus: sherrywood, malty, rokerig, gedroogd fruit
(abrikoos, banaan). Binnenkomst is verwarmend met een mooie balans van
smaken: kruidig, malty, hout, winey, vanille. Afdronk is mellow met
een tikje peper. Proef ik daar een spoortje Talisker? Zeer
interessante blended whisky. |
|
Cutty Sark, no age, 40% |
56 |
Smerige nasmaak bij deze redelijk
luxe blend! |
|
Danfields Private reserve, no age,
40%, Small batch Canadian whiskey, Lethbridge, Alberta. |
74 |
Geproefd 6 november 2008 The Muse
Calgary. Neus: elegant, zoet, amandel, stroop, noten, floraal
(lavendel), gedroogd fruit. Smaak is zeer zacht, vanille, houtskool
(als in Jack Daniels), licht bittere houtsmaak, toffee, plakkerig.
Smaakt erg jong en waterig. Korte afdronk, licht droog en zoet. |
|
Dewar's 12Y Ancestor Scotch Whisky,
40%. Botteling van halverwege jaren 80. |
84 |
1e op Cadenhead proeverij 21-5-2004
(bonus van Wally). Mooie gouden kleur. Heerlijke geur met veel malt,
perzik en vanille. Zachte smaak, boterig, malty en vet. Met wat water
frisser en fruitiger. Iets te droge afdronk maar wel mooie houtsmaak.
Bijzonder goede blended whisky die zo voor een goede Speyside single
malt kan doorgaan. |
|
Dewar's 12Y, 43%, 2006 botteling |
74 |
Geproefd augustus 2006. Neus:
grainy, custardpudding, banaan, perzik, mandarijn. Smaak is scherper
dan verwacht, neutraal en wat vlak. In vergelijking met de White Label
heeft deze versie echter veel meer body. Malt komt veel meer naar
voren en ook wat sherrywood en turf op de achtergrond. Fruitig (appel,
citrus) en melkchocolade (koetjesreep). Afdronk is zoet en licht
droog. |
|
Dewar's White Label |
62 |
Gert's doordrinker geproefd op 2
maart 2002 (62). Herkansing augustus 2006 tegenover 12Y niet veel
beter (65). Neus: grainy, gras, hooi, weinig expressie. Smaak is
neutraal en vlak. De jonge grain is bepalend en de malts komen niet
goed naar voren. Bijzonder weinig te beleven. Niet opgedronken. |
|
Diamond Barrel, "Lindsay's",
distilled circa 1935. |
10 |
Amuse als opening bij Scott Donkers
op 16-2-2008. Paar druppeltjes geproefd van deze curiositeit die
ongeveer 75 jaar in de kelder heeft gelegen. Mooie neus: dennenaalden,
belegen malt. Smaak is wat vlak met kurk. Niet echt lekker dus, maar
wel heel bijzonder. Punten zijn betekenisloos hier. |
|
Dimple 15 Y |
77 |
Luxe blend; heel zacht maar wat
saai. Tweede kennismaking plezieriger (naast Chivas en JW). Test naast
Glen Talloch Pure Malt nog beter. In hotelbar in 2005 weer een puntje
erbij. |
|
DYC Whisky, 40%, Fino Blended
Destilerias Y Cricinza del whisky, Segovia Espana |
63 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september
2007. Blind geproefd. Neus: natte tuinaarde, iets turf, menthol,
dettol, onplezierig. Smaak: grainy, fruitiger dan verwacht op basis
van de neus en zeker drinkbaar. Afdronk is plakkerig. Dit drink je
toch niet voor je plezier. |
|
Export Quality Whisky, 43%,
Produced in Scotland and South Africa, A660 |
20 |
Curiositeit in plastic zakjes van 5
ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en
solvent (thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en weeïg.
In de lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven
maar het eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de
slechtste van de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan. |
|
The Famous Grouse Bourbon Cask
Finish, 40%, 50cl package |
77 |
25e op WFNN 2008. Neus: licht
rokerig, vanille, graan, aarde. Smaak is zoet en grainy. Een pittige
blended whisky met wat meer turf als we gewend zijn bij de Grouse.
Goed in balans en hoge drinkbaarheid. Eindigt wat plakkerig in de
afdronk. Prima blend. |
|
Famous Grouse Blended Malt Whisky, 18Y, 43% |
75 |
2e Groningen 2010. Neus: veel meer body dan de
Snow Grouse, stevig hout, graan, fruitig. Smaakt: zacht en vrij
neutraal. Malty, olijven, kruidig, minder hout dan de neus suggereert.
Vrij korte, kruidige afdronk met veel hout en een vrij droog einde. |
|
The Famous Grouse Gold Reserve 12 Y
Deluxe, 40% |
72 |
Een blended wis die qua neus zo
voor een malt kan doorgaan. Malty, fruitig (abrikoos), amandel en erg
zoet. Smaak valt echter tegen t.o.v. de neus: vanille, minder malt dan
verwacht, zacht maar weinig verdere expressie. Afdronk is een beetje
plakkerig en kost punten. |
|
Famous Grouse: The Black Grouse,
40%, fine peated blended Scotch Whisky (2007 botteling) |
70 |
10e op festivalzaterdag Leiden
2007. Neus: fors turf en rook voor een fine peated whisky. Iets zwavel
en veel graan. Smaak is zacht, rokerig en erg grainy. Cacao, turf, wat
ruwe houtsmaak. Te droge afdronk voor het lekker. Nog geen partij voor
Johnny Walker Black Label wat mij betreft. |
|
Famous Grouse: The Snow Grouse, 40%, blended
grain Scotch Whisky |
70 |
1e Groningen 2010. Net binnen en meteen een
dubbeltest met een glas uit de vriezer versus een glas op
kamertemperatuur. Een fors verschil waarbij mijn voorkeur uitgaat naar
de gekoelde versie omdat deze een stuk sprankelender lijkt. Op
kamerteemperatuur heeft deze grain weinig bijzonders te bieden (meer
body, oilier, iets plakkeriger). Neus: clean, korenwijn, fris. Smaakt:
prikkelt op de tong, mede door de chill, en is zeer zacht en neutraal.
Lekker drinken, maar niet echt spanned. Korte en lichte afdronk. Voor
een jonge grain whisky slaat dit geen gek figuur en de vriezer is een
goed idee. |
|
The Famous Grouse, 40% |
69 |
Prettige neus en redelijk
smaakvolle blended; maar dan die droge bek in de afdronk. Bij bezoek
aan Glenturret op 28 mei 2004 bleek waar die droogheid vandaan komt;
het Glenturret distillaat is ook gortdroog in de afdronk. Niet mijn
merk blended. |
|
Fuji Gotemba (Japanse whisky van Kirin-Seagram):
Evermore 2000, 21Y, 40%, Fuji Gotemba Distillery Blended Whisky |
85 |
Sample bij Dutch Connection
Groningen 2007 uit een merkwaardige fles. Neus: subtiel, zacht en
elegant. Bourbonachtige zoetheid in de neus, geur van oude grain
whisky, perzik. Smaak is zacht, filmend, vol fruit, zoet hout en
tamelijk mellow en neutraal. Lange zoete en filmende afdronk die
ietsjesdroog eindigt. Prachtige balans en hoge drinkbaarheid. Jammer
dat het een curiositeit is. |
|
Glendarroch finest scotch whisky,
15Y, 43% |
76 |
Mystery guest bij Erik op 29 mei
2005. Neus: mooi hout, leerachtig, vleugje turf. Smaak is wel
plezierig maar een beetje rommelig; vee hout, malt, beetje zilt, rook,
sherryzoet, vrij droog. Afdronk heeft iets teveel droog hout en
eindigt wat plakkerig. |
|
Glen Hood, 40% |
40 |
Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij
Jos blind geproefd t.o.v. 3 Ieren en Campbeltown Loch. Dit product
maakt geen schijn van kans om ook maar iets interessants in te
brengen. Neus: afstotend, goedkoop, leerachtig, ziltig. De smaak is
muf, ranzig, leerachtig (feints?) en de afdronk wil je snel vergeten. |
|
Glen Parkwijk, 43%, Distilled,
blended and bottled in Scotland for slijterij Parkwijk Almere |
40 |
Geproefd december 2007. Voor 15
euro een fles zijn de verwachtingen voor dit sympathieke flesje niet
hooggespannen en dat wordt helaas waargemaakt. Neus: grainy, spiritus,
wat ranzig hout, licht rokerig, grapefruit, zurig. Smaak: dat valt
niet mee….goedkope jonge grain, en stroeve houtsmaak. Het fruit dat
voorzichtig naar voren kwam in de neus is nu afwezig; nog wel malt en
wat aarde. Afdronk: droog en lijmig. Voor in de mix zullen we maar
zeggen..... |
|
Glen Talloch |
59 |
waarom zou je dit nou puur
opdrinken? Bleekjes, waterig. Licht fris, alcoholisch en fruitig en
met droge afdronk. Op blindproef rondje bij Andre op 4-1-2003 nog niet
eens de slechtste. Een zeer oude jenever van 20Y was duidelijk minder
(herkend als geen whisky; stroperig zoet en parfumachtig). |
|
Grant's Stand Fast Finest Scotch
Whisky, 43% (gebotteld halverwege jaren 60) |
85 |
5e bij Genietschap op 27-11-2010.
Neus: heerlijk kruidig, boerenkaas, organisch en aards. Smaak: dat
is wel even iets anders dan de huidige Grant's! Laurier,
plantaardig, dit moet wel een forse hoeveelheid malt bevatten. De
afdronk stelt iets teleur t.o.v. de fenomenale neus en smaak. Het
blend karakter komt naar voren in de plakkerige afdronk. |
|
Grant's 25Y, 40% |
|
World of Whiskies Heathrow
9-9-2010. Weinig gelegenheid om notities te maken. Blind gekregen en
wel herkend als een blended whisky; weliswaar prima van kwaliteit.
Elegant in neus en smaak en prachtig in balans. Toen het
prijskaartje voor de dag kwam ging ik toch maar bij de single malts
shoppen. |
|
Grant's Blended Scotch Whisky, 40% |
61 |
Herwaardering vliegveldtest 24 juni
2005. Neus: zoet, fruitig, malty, niet onplezierig. Smaak is redelijk
zacht en zoet; vanille, honing, malt en een vleugje turf. Daarnaast
ook een onplezierige lijmige bijsmaak die doorzet in de zoete en
plakkerige afdronk. Overall blijft de conclusie: waarom zou je dit nou
puur opdrinken? Prima voor de mix. |
|
Green Spot 40% (blended Irish) |
79 |
Herzien bij Ton December 2011.
Prima Ierse blended whisky met hoog pot still karakter. Neus: mild,
vanille, honing, malt, bourbonwood, groene thee en een vleugje rook.
Smaak: zacht, glad, filmend, bloemen, honing, custard. Afdronk
blijft zoet, zacht en filmend. Niet erg spannend maar heerlijk
drinken. |
herzien |
Haig Blended Whisky, 40% (Gold label; botteling
jaren 70 volgens Erik) |
69 |
Geproefd bij Andre Bos 15-9-2012 na de Gold
Cock. Toch ook wel een echte blended whisky dit inclusief de velpon,
plakkerige nasmaak en goedkoop grain gehalte. Toch wel wat
interessante oude whisky tonen. |
nieuw |
Hewitts Irish Whiskey, 40% (Irish
Distillers, aged 6 to 10Y. Midleton and Bushmills malts and a single
grain, no pot still) |
82 |
Neust niet bepaald als een Ierse
whiskey: kruidig, leerachtig, tabak, chocolade, kaas (brie/camembert),
winey. Smaak is ook zeer apart: hout, bourbon zoet, graan, gember,
limoen, abrikoos, oily. Afdronk is behoorlijk complex: kruidig, hout,
sappig. Een zeer bijzondere blended whisky die naar meer smaakt. Geen
hoogvlieger qua punten, maar zeer drinkbaar. |
|
House of Lords, 43%, B260 |
73 |
Sample van Richard september 2006.
Neus: fruitig (banaan, citrus), grainy, zurig, wijn, vanille. Smaak is
vrij zacht en boterig, kaakjes, vleugje turf. Duidelijk nog wat jong.
Afdronk is zurig en wat plakkerig en eindigt nogal droog. |
|
Isle of Skye, 8Y |
70 |
Deze blended bevat volgens de
distillery geen Talisker. Smaakt desondanks toch wel scherp, pittig en
kruidig. Iets lijmige afdronk. In de enige kroeg van Kyle of Lochalsh
gedronken tijdens penaltyschieten cupfinale 2003 Juventus-Milan. |
|
J & B Ultima, 43%, a blend of 128
Scotch Whisky's |
87 |
Er komt maar geen eind aan de
doorbraken van blended whisky's in de hogere regionen van de lijst!
Als 2e bij Andre op 4-1-2003 is dit een grote verrassing. Neus is zeer
complex; zoet en fruitigheid overheersen. Ook de smaak is zeer
uitdagend! All round, kruidig, rokerig, turf, sherry. Er zit enorm
veel ontwikkeling in en de Islay tonen krijgen steeds meer de overhand
in de nasmaak en afdronk. Heerlijke lange filmende afdronk die
uiteindelijk wat droog eindigt. Zeer bijzonder en lange tijd beste
blended whisky geweest. |
|
J & B Blended Scotch Whisky, 43% |
57 |
Grote verliezer op vliegveldtest 24
juni 2005. Neus: postzegel, zoet, vleugje turf, weinig uitnodigend.
Smaak is weeïg zoet, meteen lijmig met een goedkope jonge grain smaak.
Afdronk is plakkerig. Bah! |
|
Jameson Distillery Reserve, 12Y,
40%. Only available at Midleton Distillery, Cork, Ireland. |
85 |
Aangeschaft bij bezoek aan Midleton en 3 dagen
later geopend in Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006. Neus:
enorm rijk en vol in vergelijking met alle andere wissen op tafel.
Zeer fruitig (perzik, abrikoos, banaan), malty, honingzoet, vanille
en elegant hout. Smaak is prachtig in balans en heeft veel body en
Pot Still karakter naast de opvallende zachtheid: tropisch fruit,
mandarijn, licht kruidig, granen, hout en honing. De afdronk blijft
zacht en honingzoet. Het water loopt je in de mond bij deze sublieme
whisky. Alweer een uitstekende Ier zo kort na de Midleton Very Rare.
Maakt veel indruk op Ierland proeverij 6-10-2006 (86) en in Iers
blindproefrondje bij Jos op 25-6-2011 ook 1 van de beste (84).
Winnaar in het Jameson rijtje van 5-1-2013 naast de Select reserve. |
herzien |
Jameson Master Selection, 18Y, 40%
(blended Irish) |
82 |
Whiskyfestival Den Haag 2003 (19e).
Neus: milde zachte malt, fruitig. Smaak: heerlijk zacht en typisch
Iers. Fruitig (abrikoos, citrus), mellow. Ook de afdronk is erg zacht,
glad en rijk. Een uitstekende blended (mag ook wel voor 70 euro); toch
wel beter dan eerder geproefde Magilligan (81). Herkansing mei 2005
bij Erik & Bert. Deze editie is samengesteld uit 3 vaten. Neus:
sherry, vanille, perzik, typisch Iers mild en zacht. Smaak ook hier
weer zacht als fluweel. Afdronk glad en filmend met een licht
bittertje. Te weinig verschil met de 2003 versie voor een aparte
entry. |
|
Jameson Gold, 40% |
79 |
Iers introductierondje bij Jos op
20-4-2002. Lijkt blind geproefd op een bourbon! Heel zacht maar snel
weg. Droog maar wel plezierig. Herkansing Heathrow maart 2003:
bourbonassociatie nu stuk minder duidelijk; toch wel de typische Ierse
smaak, maar blijft wat teleurstellend t.o.v. standaard Jameson (74).
Tweede herkansing 18 maart 2006 in Jameson rijtje met Jos. Neus:
vanille, honing, hout, malt, perzik, kokos en aarde. De smaak is iets
scherper dan de standaard Jameson, maar wel kruidiger en rijker.
Graan, honing, vanille. Afdronk tikje te droog. |
|
Jameson Select Reserve Small Batch, 40% (2012
botteling in houten kist) |
78 |
Nieuwe Jameson in indrukwekkende houten kist in
een rijtje van 4 met het genietschap op 5-1-2013. Neus: licht en
fruitig (perzik, banaan, mandarijn), vanille, honing, granen. De
smaak is net zo fris en zacht als de neus doet vermoeden. Meer body
dan de standaard Jameson, maar nog steeds zeer toegankelijk en
lekker drinkbaar. Honingzoet, vanille, pot-still graan, tikje droog
hout. Vrij korte zoete en filmende afdronk. |
nieuw |
Jameson Irish Whiskey, no age, 40%
(2005-2011 bottelings) |
72 |
Leeftijd is gemiddeld 5-7 jaar. Een favoriet
voor ik aan de single malts ging in 1998 en een schoolvoorbeeld van
een prettige zachte typisch Ierse blended whisky. Serieus herkanst
in maart 2005 en in maart 2006 bij bezoek aan Midleton distillery.
Neus: licht, jonge graanwhisky, fruitig (appel, mandarijn). De smaak
is typisch Iers zacht, maar wel opvallend dun. Graan, zoet fruit,
anijs, vanille en eenbeetje hout. Weinig expressief; een typische
blend met een vlakke en neutrale afdronk die soms wat plakkerig en
lijmig kan uitvallen. Bij bezoek aan Midleton distillery 15 maart
2006 wint dit wel van Paddy, Powers Gold, JW Red Label & Jack
Daniels en de punten nog eens bevestigd in het Jameson rijtje met
Jos op 18 maart 2006 (75). In blindproefrondje op 25-6-2011 en
15-9-2012 slechts 69 gescoord. In het Jameson rijtje op 5-1-2013 met
het genietschap weer iets beter (72). |
herzien |
John Jameson & Son, Pure Old Pot Still Dublin
Whiskey, Bow Street Distillery, 7Y, no ABV/proof on bottle label.
(Old bottle before 1971; includes small booklet how to make Irish
Coffee; agents for the Netherlands: Schaefers Würdamman Amsterdam) |
68 |
"Not a drop is sold before it's 7 years old"
staat er trots op de door de tand des tijds aangetaste fles die het
genietschap gezamenlijk aankocht. Bow Street Distillery in Dublin
bestond van 1780-1971, dus de botteling is zeker 40 jaar oud. Een
curiositeit met een leuk Irish Coffee boekje. Alvorens de samples te
verdelen gaat de fles even rond om te proeven. Neus: nog zeer
fruitig en fris voor zo'n oude fles, ruikt inderdaad oud en belegen.
Graan, citrusfruit, boeken. Smaak: smaak is duidelijk intenser dan
de huidige Jameson, sinaasappel, muesli, oily, pepermunt. In eerste
instantie uitstekend mondgevoel, maar wordt al snel plakkerig in de
mond. Afdronk is eigenlijk niet lekker en plakkerig, met vervelende
pepermunt nasmaak. Verificatie volgt; voorlopig een teleurstellende
score (75). In het Jameson rijtje op 5-1-2013 eindigt dit roemloos
onderaan met 68 punten; denk dat hij gewoon is verschaald. |
herzien |
Jelinek distillery: Gold Cock 3Y, 40%, Blended
Czech Whisky (R. Jelinek. Original Czech Distillers) |
62 |
Souvenir van tripje naar Praag aan het
genietschap voorgezet bij Andre op 15-9-2012. Neus: valt zeker niet
tegen. Wat spirity en lijmig, maar ook fruitig (appel) en wat zoete
malt. Smaak is een stuk minder dan de neus; malty, marmelade, wat
ranzige bijsmaak die steeds meer gaat overheersen. Afdronk is
plakkerig en echt niet lekker meer. |
nieuw |
Johnny Walker Blue Label, 43% |
83 |
Summiere notitie in 2000:
superzacht; maar met een prijs van 300 gulden een miserabele
prijs/kwaliteit verhouding. Verificatie was zeer gewenst door
opwaarderen diverse blendeds & vatted malts en op 29 mei 2005 bij Erik
van Frachem is het zover als mystery guest. Blind geproefd herkend als
een uitstekende blended. Neus: mooi belegen hout, fruitig,
sherryinvloed, vanille, honingzoet en ietsjes leerachtig. Smaak is nog
steeds zeer zacht, prachtig hout, mooie balans van smaken maar nog
steeds niet erg spannend. Afdronk is snel weg en er blijft een mooie
houtsmaak over. In een dubbeltest met de nieuwe editie van Green Label
("Blended Malt") is de Blue Label duidelijk minder interessant, maar
wel een stuk zachter. |
|
Johnny Walker Gold Label, "The
Centenary Blend" 18 Y, 40% |
83 |
Miniatuurtje 1998: Zeer zacht en
mooi in balans, maar een beetje saai (80). Verificatie op 14-7-2004:
na 6 jaar beslist niet meer als saai beoordeeld (85)! Half flesje
gekocht op vliegveld Ho Chi MIn City voor slechts USD 20 (!) en
ingezet bij Gert op 11 juni 2005. Neus: complex, vol, zacht en
uitnodigend. Zoet, fruitig, malty, kruidig en met een beetje zee in de
verte. Smaak is wat minder boeiend dan de geweldige neus en ookwat
ruwer dan verwacht. Malty, fruitig (perzik, abrikoos, marmelade),
boterig, rook, licht turf en een subtiel zeekarakter. Mooie kruidige
en complexe afdronk met fruitige nasmaak. Een prachtig gebalanceerde
whisky (84). Puntje verlaagd naarmate het flesje vorderde. Op
10-8-2006 weer eens geproefd bij Huub. Na de subtiliteit van
Ballantine's 17Y is dit ineens een brute turfwhisky. |
|
Johnny Walker Black Label 12 Y |
80 |
Begon laag in punten maar won het
op cursus Reactorkunde (2000) toch duidelijk van Glenkinchie single
malt. December 2002 een halve fles gekocht voor starters proeverij.
Viel nu nog beter in de smaak dan in herinnering en sindsdien
regelmatig herproefd. Een van de weinige blendeds met prettige
turfsmaak en een benchmark voor goede kwaliteit. Uitnodigende complexe
en assertieve neus met veel turf, rook, sherryinvloed, fruit, zee en
bourbonhout. Stevige binnenkomst met wat scherpe smaak en lekker veel
turf, rook, zee, malt, peperige kruiden en hout. Mooie balans en
complexe smaak. Relatief korte afdronk met veel kruiden, planten (Caol
Ila??), peper en hout. Blind geproefd in het mystery guest rondje bij
Gert (21-2-2004) de winnaar met 80 punten. Op 10 juni 2005 op
vliegveld Bangkok wint de Black Label van Chivas Royal Salute in
dubbeltest en op 11 juni 2005 bij Gert slaat de smaak helemaal geen
gek figuur naast de Gold Label. De neus van de Black Label is stukken
minder dan deze 2, maar de ruige complexe smaak is veel spannender. |
|
Johnny Walker Premier |
70 |
Lelijk after shaveachtig flesje met
bijpassende geur. Naast de gewone Red Label geproefd en lichter
bevonden. Bij tweede test net andersom. Derde test naast Dimple.
Arbitrair in punten verhoogd met de Red Label. |
|
Johnny Walker Red label, 43% |
69 |
Benchmark voor matige blended
whisky. Teveel van het zoete Cardhu karakter; de Talisker proef ik er
niet in (59/60 in 1999). In 2003 weer eens geproefd en oordeel
behoorlijk herzien. Neus: licht turf en ziltig, malt, banaan, lijm. In
de smaak zit turf en zeekarakter en een pittige kruidigheid (peperig).
Vrij scherp en behoorlijk lijmig in de afdronk. Het blijft niet voor
je plezier drinken, maar in een dubbeltest met de Arran Founders
Reserve is dit toch de verrassende winnaar! Dit staaltje wordt nog
eens herhaald met de Bladnoch 1988 (Signatory). Verliest in
vliegveldtest op 24 juni 2005 van Bell's. |
|
Kilbeggan 15Y, 40% |
82 |
3e in Leiden 2009. Neus: zoet,
graan, fruitig, belegen. Smaak: zacht, subtiel, heerlijk vol, zoet,
granig, vanille, creamy, subtiel hout. Wat een verschil met de
leeftijdsloze Kilbeggan! Van een kleurloos mengsel naar een
uitstekende blend met een filmende en zachte afdronk. |
|
King of Scots, 40% |
67 |
2e op festivalzaterdag 2004. Neus:
peaty, malt, fruitig,velpon. Zachte smaak heeft weinig finesse, maar
is goed in balans. Malt, hout, brinta, pittig. De afdronk is iets
plakkerig (velpon), zoet en niet zo droog als verwacht. Kost slechts €
16 per liter, maar ik drink toch liever wat anders. |
|
King's Crest, 30Y, 40% |
74 |
Blind geproefd en herkend als
blended bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007. Neus: zeer
graanachtig, amandel, vanille, citrus, hout. De smaak is neutraal en
zacht; een goede lichte en zachte blended whisky met veel graan
karakter en een mellow afdronk. Niet spannend maar wel goed in balans. |
|
Label 5 Blended Scotch Whisky, 40%,
no age |
70 |
Cadeautje van Victor 19/7/2009.
Neus: graanalcohol, gedroogd fruit, banaan, vanille, floraal. Lijkt
een mix van bourbon en sherrywood. Smaak is zacht en zoet met een
licht turf, hout, noga. Neutraal en toegankelijk met een vrij zachte
en gladde afdronk. |
|
Langs Select 12Y |
69 |
Neus: zoet, vanille, bourbon,
lijmig. Smaakt stroef en heeft veel hout. Glengoyne smaak ver te
zoeken. Mystery inbreng bij Gert (2/3/2002). |
|
Loch Fyne blended whisky, 40% |
73 |
Geproefd by Loch Fyne op 28 mei
2004. Neus met veel malt, enigszins turf, vanille, fruit en beetje
goedkoop. Smaak is een neutrale blended; drinkbaar maar niet
indrukwekkend. Droge afdronk met hout en vanille. Miniflesje gekocht
en ingezet als mystery guest voor genietschap op 12 juni 2004. Slaat
geen gek figuur. |
|
Loch Ranza |
60 |
Souvenir van Arran smaakt nergens
naar. Zoet, fruitig, maar vooral vlak en velpon. Afdronk is lijmig en
verpest je smaak (55). Tweede keer proeven bevalt iets beter, maar het
blijft duidelijk niet voor je plezier categorie. Wat meer turf
geproefd naast de abrikoos in velpon. Scherper en assertiever dan in
herinnering. Afdronk nog steeds slecht. Toch hoeft dit zeker niet
onder de Old Rhosdu te staan. Derde keer net op voldoende gewaardeerd. |
|
Long John |
58 |
Uiterst matige blended whisky. On
the rocks op verjaardag gaat het wel. Maar waarom zou je dit nu puur
opdrinken? |
|
Mac Lean, 40%, Blended scotch
Whisky |
55 |
Een onbekende wis in een hotelbar
(Cumulus, Helsinki 2004) betekent niet altijd een ontdekking. De neus
doet al weinig goeds vermoeden: velpon, malt, beetje vanille. Smaak
is redelijk zoet en gebalanceerd, maar vlak en saai. Afdronk is vies
plakkerig en een beetje leerachtig. |
|
Macphail's Special Fine Old Scotch
Whisky, 5Y, 40% |
75 |
Geproefd bij Gert op 11-6-2005.
Neus: rokerig, malty en behoorlijk veel hout voor zo'n jonge whisky.
Smaak is zacht met veel toffee, rook, malt, zoet fruit. Niet geweldig
in balans; beetje rommelig en ruw. Ook de houtige afdronk vol toffee
is wat onaf en plakkerig. Kan niet in de schaduw staan van de
uitstekende 10Y Pure Malt in dezelfde serie. |
|
Malt Whiskey Blended and bottled by
Mandalay Distillery (Birma), 43%. |
35 |
Rariteit via Raymond Brandes; eigen
import ingebracht ter keuring op Out & Hout 2 op 28-3-2003. Geur is
onaantrekkelijk, doet denken aan rum, diesel en spiritus. Smaak is in
eerste instantie redelijk zacht; de malt is niet duidelijk aanwezig.
Afdronk is onplezierig en plakkerig. Volgende slokjes steeds ranziger.
Niet om puur te drinken; uitsluitend voor de mix. In een dubbeltest
verslaat deze whisky overigens nog ruimschoots de Scotch single malt
Loch Dhu. |
|
Mansion House, 40% |
64 |
Een tamelijk onaantrekkelijke
velponachtige neus. Hout, malt, zilt en fruitigheid worstelen zich
langzaam door de zoete oplosmiddelgeur (alcohol/ether) heen. De smaak
is behoorlijk scherp, maar valt mee na de neus: turf en rook duidelijk
waarneembaar in het ruwe karakter van deze blend, sherry, malt, licht
fruitig maar die goedkope jonge grain verpest veel. Afdronk is eerst
tamelijk prikkelend met hout, malt en honing maar eindigt veel te
droog en plakkerig. Minder dan een JW Red Label. |
|
Midleton Very Rare Irish Whisky, matured to
perfection and bottled in 1996, no age, 40% |
86 |
Geproefd bij Ton december 2011. Neus: heerlijk
fruitig (groene appel, citursfruit, lychee), zoet, vanille, malty
met typsich Iers pot still geurtje. Veelbelovende neus! De smaak is
zeer zacht, filmend tegen oily aan, honingzoet, vanille,
citrusfruit. Wat minder clean dan de neus doet vermoeden maar
heerlijk drinken. outsmaak. De filmende afdronk is vrij kort en
blijft zacht, zoet en boterig. Prima balans. Met wat water meer
toffee in de neus; ietsjes spannender in de smaak met nog meer
sinaasappel maar de afdronk wordt wat plakkeriger. |
nieuw |
Midleton Very Rare Irish Whisky,
matured to perfection and bottled in 2005, no age, 40% |
85 |
Geproefd in bar van Cork airport
hotel 13 en 14 maart 2006. De zachtheid van deze whisky wordt al
aangekondigd door de neus: honing, malt, perzik, mandarijn, licht
kruidig, granen. De smaak is extreem fluweelzacht, filmend,
honingachtig zoet, vanille, tropisch fruit, graan, mooie houtsmaak. De
afdronk blijft zacht, zoet en filmend. Prachtig harmonieus. Er gebeurt
verder niet veel in de smaakontwikkeling, maar zachter dan dit zal je
niet snel vinden. Bij bezoek aan Old Midleton distillery geleerd dat
dit een distillaat van de nieuwe Midleton distilleerderij is en dat de
jongste whisky 14 jaar is. Omdat er ook veel oudere whisky bij zit is
besloten er geen leeftijd op te zetten. |
|
Midleton Very Rare Irish Whisky,
matured to perfection and bottled in 2006, no age, 40% |
83 |
Geproefd in hotelbar Cork 23
januari 2007. Ook deze editie heeft een prachtige fruitige neus:
honing, malt, citrusfruit, licht kruidig, granen. De smaak is zacht en
filmend, maar wat minder indrukwekkend dan de 2005 editie. Honingzoet,
vanille, graan, mooie houtsmaak en perzik/citrusfruit. Zachtefilmende
zoete afdronk waar verder weinig meer gebeurd. Niet over
prijs/kwaliteit praten maar... |
|
Millars Special Reserve Irish
Whiskey, no age, 40% |
83 |
Sample geproefd mei 2006. Neus:
typisch Ierse geur, vanille, koffie, chocolade, granen. De smaak is
heerlijk zacht, vol malt, toffee, marmelade en een subtiele
kruidigheid die zich vooral in de afdronk steeds sterker doet gelden.
Een stuk complexer dan de meeste blended Irish. Een strafpuntje voor
de wat plakkerige nasmaak. |
|
Mitchell's 12Y, 43%, Blended Scotch
Whisky |
77 |
Op 28-10-2004 in Bussum in
dubbeltest met de Couvreur Grain 4Y. Waarschijnlijk genekt door de
sensationele frisheid van de Couvreur grain whisky; deze lijkt nu erg
lijmig. Verificatie gewenst (73). Tweede keer blind geproefd als
mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 bevalt beter.
Neus: clean bourbonwood, citrus, schuimbad, graan. Smaak is neutraal
en wat kaal en dun. Mooie droge malt, hooi en fruit doet wat aan
Lowland malt denken. Afdronk is clean en prettig droog met een beetje
zeepsmaak. Prettig aperitief. |
|
Nikka: Black Nikka Blend, 37%
(Blended Japanse Whiskey) |
62 |
Enige nieuwe bij het inkomrondje
"mystery guests" bij Huub. Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de
overige guests blind gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd.
Typische goedkope blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk.
Categorie niet voor plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker;
uiteindelijk toch een voldoende gegeven. |
|
Old Havana 70 proof.Blended Cuba
Whisky. |
30 |
Mystery guest van Jos op 1 december
2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne, vermouth, afstotend. De smaak
is ook slecht: synthetisch, hout, rum, weeïge zoetheid a la Southern
Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp voor een BBQ-finish. Punten en
smaaknotities bevestigd op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar
deze superslechte wis nog onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de
vuurkorf... |
|
Old Rare Blend Black Label,
Pantelides Bras, Cyprus |
45 |
Mystery guest bij Andre op
16-9-2005. Neus is vreselijk: weeïg zoet, esterig, oplosmiddel
(parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig met een synthetisch
bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk is plakkerig en zoet
met een nasmaak van bruine suiker. Leuke curiositeit maar daar heb je
het dan ook mee gehad. |
|
Old Smuggler, 40%, Blended Scotch |
40 |
Duidelijk meer goedkope grain dan
malt; zelfs in cola niet lekker volgens Gert-Jan. |
|
Paddy, 40%, Blended Irish Whisky |
65 |
Geproefd bij bezoek Midleton
distillery maart 2006 naast Powers Gold & Jameson en Paddy gaat
behoorlijk onderuit. Neus is iets sterker dan Jameson, maar minder
plezierig: licht fruitig, spirit, velpon. Smaakt wel Iers, maar is wat
rommelig. Lijmig en stroef hout. Wel zacht, maar niet lekker. Afdronk
is plakkerig. |
|
Pig's Nose, no age, 40%, Blended
Scotch Whisky, |
71 |
Miniatuurtje uit Dufftown 2006. Met
zo'n naam vrees je het ergste. Geproefd na de Sheep Dip op 2-8-2006.
Neus: aanzienlijk frisser dan Sheep Dip, grainy, dennenbos, aarde,
kaas, grassig, appel, malt. Smaak: een tikje Islay whisky is duidelijk
te proeven en geeft wat pit aan dit mengsel, zoete grain, frisse
appel, vanille, hout. Valt eigenlijk best mee na de Sheep Dip, vooral
omdat er geen lijmsmaak in de afdronk zit maar wel sappig hout.
Waarschijnlijk wel erg jong. |
|
Powers Gold Label, 40%, Blended
Irish Whiskey |
69 |
Iers introductierondje bij Jos op
20-4-2002. Typisch blended smaakje: droog, lijmachtig. Herkansing
maart 2006 (bezoek Midleton distillery en Jameson rijtje met Jos).
Neus: kruidiger en assertiever dan Jameson. Meer hout. Smaak is
behoorlijk pittig voor Ierse begrippen: laurier, licht peperig, noten,
malt en een stroeve houtsmaak. Afdronk kost strafpunten: onplezierig
plakkerig en droog hout. |
|
Roderick Dhu, 40%, No Age, Blended
Scotch Whisky |
64 |
Na de tour door Dallas Dhu tot mijn
verbazing geen single malt maar een vage blended whisky. Neust als een
goedkope blend met veel grain en smaakt lijmig en plakkerig. Een
aanfluiting na de op zich interessante tour. |
|
Schotse Whisky van het vat.40%, no
age. Gebotteld door Distillery Massy, Hofstraat 64, 3530 Houthalen,
België. |
75 |
Curiositeit in de bar van The
Meadows in Tessenderlo. Er staat geen herkomst op de fles en ook niet
dat het een single malt is; voor de zekerheid dus maar als blended
gemerkt. Neus is aantrekkelijk: eikenhout, sherry, abrikoos, malty.
Smaak is zacht met veel hout en vanille. Beetje dun, maar wel mooie
balans. Licht lijmige nasmaak. Afdronk is zoet, droog en stroef.
Verdienstelijke whisky. |
|
Seagram VO, 40% Blended Canadian
whisky: |
73 |
VO staat voor Very Old: wel 6 hele
jaren volgens de website. Neus: fris, licht, vanille. De smaak is mooi
in balans: hout, kruiden, vanille, honing. De houtsmaak overheerst
geen moment. Prettig zoet, met kruidige nasmaak. Een lichte, iets
droge en zoete afdronk. Een goede prijs/kwaliteit verhouding voor 18
euro per fles als je zin hebt in een hele lichte en toegankelijke
blended whisky. Maakt weinig indruk als mystery guest op het
genietschap (12 juni 2004). |
|
Suntory "Hibiki", 17Y, 43% Blended
Japanse Whiskey |
85 |
Na het geslaagde 5cl experiment van
Huub in juni 2005 zelf een fles gekocht op vliegveld van Bangkok.
Prachtige volle belegen neus met veel sherry, bloemen, perzik,
krenten, rum, boenwas. Ruikt en smaakt fluwelig zacht. Smaak is
filmend en zeer complex met veel sherry, vanille, zoet fruit (perzik,
aardbei, mango), rook, turf, rozijnen. Subtiel en elegant mengsel van
Japanse en Schotse whisky. Ook in de licht droge afdronk gaat alles
goed, mooi hout, toffee, fruit. Aperitief dat naar meer smaakt!. Een
sublieme blended whisky met uitstekende balans (86). Botteling uit
2009 iets lager gescoord naast de 12Y oude Hibiki op Groningen 2010
(84). |
|
Suntory "Hibiki" 40% Blended
Japanse Whiskey |
84 |
1e op Murray's Japanse whisky
tasting (& 16e op whiskyfestival 22 nov 2002). Deze blended bevat
zowel Schotse als Japanse whisky. Voor een blended is dit
uitzonderlijke klasse! Prachtig in balans, sherry, rook, hout, fruit
en vooral niet te slap! Assertief zonder dat het scherp wordt. |
|
Suntory "Royal" 40% Blended Japanse
Whiskey: |
80 |
2e op Murray's Japanse
whiskytasting (& 17e op whiskyfestival 22 nov. 2002). Na de Hibiki
stelt deze Royal iets teleur. De neus is meer sherry; de smaak is
minder assertief en de afdronk is iets lijmig. Desondanks nog steeds
een hoog scorende blended. |
|
Suntory "Kabukin" 40% Blended
Japanse Whiskey: |
77 |
Eerste kennismaking met Japans
bevalt goed! Bijzonder zacht voor een blended en niet de
karakteristieke droge lijmafdronk. Fruitig, fris en licht. Bij
herproeven als 4e in een Japanse tasting op whiskyfestival 2002 (19e
op 22 november 2002) met Jim Murray zelfde ervaring en 1 punt lagere
score. |
|
Suntory "Hibiki" 12Y, 43% Blended
Japanse Whiskey |
76 |
8e op Gall&Gall festival Almere
1-11-2009 (75) en 11e op Groningen 2010 (77). Neus: floraal en
subtiel, zeer fruitig, perzik, malty. Smaak: zacht, neutraal, fruitig,
mooi granig, creamy, boterig. Zeer toegankelijk en weinig uitgesproken
met een zoete en filmende afdronk. Deze mooie blend van uitsluitend
Japanse whisky maakt veel minder indruk dan de 17Y die ook Schotse
whisky bevattein het verleden. Gemiddelde score genomen. |
|
Té Bheag, Nan Eilean, Connoisseurs
Blend Gaelic Whisky, 40%, Unchillfiltered Blended Scotch Whisky |
78 |
Mystery guest van Jos op
genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Neus: kruidig, boenwas,
peper, Zwitserse kaas, leer. licht muf en winey. Smaak is malty, zoet,
appel, toffee, cacao, vettig, beetje turf. Afdronk is snel weg en
weinig indrukwekkend. Smaak is echter prima. Goede prijs/kwaliteit
blend. |
|
Teachers Highland Cream Scotch
Whisky, 43% (bottled early 80s) |
78 |
Teacher's intermezzo genietschap
27-11-2010. Neus: mooi sherried, licht rokerig. Smaak blijft zacht
en creamy, maar t.o.v. De diverse 40% bottelingen voller van smaak
en wat kruidiger (laurier, meer invloed sherrywood) Afdronk is licht
droog en kort. Minder plakkerig dan de 40%. |
|
Teachers Highland Cream, 40% |
75 |
Zachte creamy whisky met prima
prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk is wat vlak en lijmig. Diverse
edities van begin jaren 80 geproefd in Teacher's intermezzo
genietschap 27-11-2010: standaard; "kersttakje op label" en
"teachers op dop". Scores zijn identiek |
|
Three Ships 5Y, 43%, Premium Select
(Blended and bottled in the republic of South Africa from Select South
African whisky and Scotch Whisky) |
74 |
Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in
een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007.
Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht
mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk
aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht
droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar
als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in
balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht
voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008
in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de
lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen. |
|
Three Ships Bourbon cask Finish,
Special reserve, 43%, No Age |
68 |
Toen ik mijn neus in de bourbon
cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos
a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren
er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te
vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is
zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt
en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig
karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar
voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een
bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de
afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de
neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd
bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu
echt tegen. |
|
Tullamore Dew (blended Irish) |
74 |
Prettige zachte Ierse whisky.
Puntje omlaag na herproeven in Iers introductierondje bij Jos op
20-4-2002. |
|
Vat 69, 40% |
54 |
Geproefd bij Gert-Jan na de Us Heit
November 2005. Neus: spiritus, vleugje turf, licht rokerig, velpon.
Smaak: duidelijk jonge grain, spiritachtig, lijmig en plakkerig,
zoeter dan de Frysk Hinder (vanille) en een wat bittere houtsmaak.
Afdronk is licht rokerig, lijmig, aardappel en droog hout. Goed voor
een colamix, maar niet om voor je plezier te drinken. |
|
White Horse Carpano Torino Blend,
40%, (bottled in the70's) |
79 |
Neus: licht zurig, citrusfruit,
etherisch/oplosmiddel, licht rokerig. Smaak: rokerig, elegant,
kruidig, muesli, turf op de achtergrond. Als er al een hart van
Lagavulin inzit klopt het nauwelijks meer. Vrij korte neutrale
afdronk. Lekker drinken zonder uitgesproken karakter. Hoge score in
Blindrondje op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009 (84) en
minder indrukwekkend na de Ierse ronde bij Jos op 25-6-2011 (79). |
|
White Horse Fine Old Scotch Whisky,
43% (Lagavulin based). |
77 |
Geproefd bij bezoek Erik op
11-12-2007 naast de Cluny. Een Lagavulin gebaseerde blend zonder
leeftijd in een magnum fles, via herimport uit Thailand weer in
Nederland. Neus: behoorlijk pittig, grainy, wat lijmig en veel minder
subtiel dan de Cluny. Smaak valt best mee: mooi rokerig, malt, turf,
vanille, fruitig. Heeft meer ballen dan de Cluny maar mist subtiliteit
en is ook behoorlijk lijmig door de jonge grain whisky. Afdronk is wat
plakkerig en licht droog. |
|
Whyte and Mackay 21Y, 40% |
80 |
Zeer snel geproefd bij Erik in
blindproefrijtje 19-8-2006. Neus: graan, bloemen, heide, fruit
(perzik, citrus), hout. Smaak is zacht en mooi malty. Wat vlak maar
prachtig in balans: malt, zoete vanille en honing, vettig, vers fruit
en een heel klein beetje turf. Prettige droge afdronk. Prima blended
whisky met hoge drinkbaarheid, maar niet erg spannend. |
|
Whyte and Mackay Matured twice, 43% |
71 |
Neus: malt, peer, beetje turf en
postzegel. Smaak is zacht en behoorlijk krachtig: malt, kruidig, hout
, sherry. Helaas beetje droge nasmaak met wat postzegel. |
|
William Lawson's Finest, 40% |
68 |
Vergelijkbaar met Johnny Walker
premier. Lijmachtige bijsmaak (60). Tweede keer proeven (in jan. 2004)
wat rijker van smaak dan in herinnering, minder plakkerig en meer te
ontdekken. |
|
William Peel, 7Y, 40%, Double
matured in oak Islay casks. |
67 |
Geproefd bij Gert op 11-6-2005.
Neus: zoet, kruidig, maggiplant en wat lijmig. De smaak is vlak,
onplezierig en plakkerig maar heeft wel een licht zilt, malty en
kruidig karakter. Islay is echter heel ver weg. Afdronk ook behoorlijk
lijmig met hout en kruiden. |
|
terug
naar proefnotities per land /streek
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|