Versie
april 2013
terug
naar proefnotities
per land /streek
|
Proefnotities
en punten
Grain whisky's
Bron en auteursrecht: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na juli 2011
|
|
Ben
Nevis Single Grain Whisky |
0 |
Nog
niet geproefde rariteit |
|
Caledonian
Single Grain Whisky, |
0 |
Nog
niet geproefde rariteit |
|
Cambus 1991, 18Y, 51.9%, Single Grain
Whisky, Signatory Cask Strength, distilled 24/07/1991, bottled
10/09/2009, refill sherry butt #55883, 664 bottles |
84 |
16e op Pot Still 2009. Neus: heerlijk zoet, banaan, malty. Smaak:
neutraal, clean, vanille, lekker drinken. Afdronk: kort, zacht,
filmend, sappig hout. |
|
Cameronbridge
Single Grain Scotch Whisky, 25Y, 56.7%, 1979-2005, Duncan Taylor |
66 |
7e
bij Huub op 24 mei 2005Neus: hout, kruiden, mint, vreemde zoete geur
met rijp fruit. Wat toegankelijker dan de Strathclyde & Port
Dundas maar bepaald niet aantrekkelijker. Smaak vol hout en
plakkerige zoetheid. Geen moment de overdonderende impact van de
Port Dundas en de Strathclyde. Een slokje Strathclyde erachteraan
maakt meteen het verschil duidelijk. De afdronk is ook zeer matig:
hout en kruiden, maar vooral lijmig en droog. Niet alle oude single
grain is dus per definitie lekker! Voor mij "niet voor je
plezier" categorie. |
|
Cameronbridge
Single Grain Scotch Whisky |
55 |
Het
vulmiddel van Johnny Walker. Geproefd 1999. Verificatie gewenst na
opwaarderen diverse grains. |
|
Carsebridge
(?): Alloa Single Grain Whisky, 40Y, 42.3%, cask strength, no chill
filtration, Old train Line, 114 bottles. Distilled July 1964.
Bottled August 2004. |
83 |
1e
op festivalzondag 2004. Curiositeit op de stand van Ronald Wuijster.
Distilleerderij onduidelijk (er bestond geen Alloa distilleerderij
in die tijd; wel van 1786-1851), maar waarschijnlijk afkomstig van
de enorme grain distilleerderij van Carsebridge in Alloa
(1799-1980). Neus is erg mild en zacht. Doet wat aan Amerikaanse
Bourbon whisky denken, maar dit is veel fruitiger (perzik) en
lichter. Smaak is zoals verwacht heel zoet (toffee, vanille),
fruitig (perzik/abrikoos), drop, anijs. Weinig malt, wel iets
kruidige roggeassociatie. Het hout komt langzaam naar voren en laat
de smaak van zoet naar bitter verschuiven. In de afdronk blijft zoet
en bitter in balans. Overige literatuurreferenties noemen Strathmore
en Cambus als mogelijke distilleerderij. |
|
Carsebridge
25Y, 60.5%, Distilled 1979 and bottled 2005. Oak Cask, Duncan
Taylor. |
83 |
Miniatuurtje
van whiskyfair 2006 zonder vatdata. Neus: zeer zoet, esters, aceton,
floraal, eierkoek, vanille, banaan, graan. Smaak: de alcohol
versterkt de intense bourbonachtige zoetheid, tropisch fruit, beetje
weeïg oplosmiddelachtig bijsmaakje maar wel erg interessant. Pas in
de afdronk krijgt het hout een kans en verandert de zoete smaak in
een licht bittertje. Verdunnen met water haalt de bite weg uit de
neus en smaak, maar wat mij betreft is het geen verbetering: het
bourbonachtige karakter wordt sterker en de plakkerige velponsmaak
waar veel grains last van hebben komt ook naar voren. Licht lijmige
afdronk blijft erg lang en zoet. |
|
Compass
Box Hedonism Vatted Grain Scotch Whisky, 43% |
79 |
Testminiatuurtje.
Neus: Bourbon is de eerste associatie, maar dit heeft veel minder
hout. Vanille, honing, graan, eiken en zacht fruit komen als eerste
naar voren. Het mondgevoel is in eerste instantie bijna mousserend,
maar de smaak is zeer zacht, fris en wat vettig. De bourbonstijl
blijft helaas op de voorgrond in de behoorlijk complexe smaak met
chocolade, banaan, mint, vanille en malt. De afdronk is zoet, glad
en neutraal en eindigt licht plakkerig. Met water verdwijnt het
licht prikkelende/mousserende effect; niet meer doen dus. De
Hedonism legt het in Dubbeltest duidelijk af tegen de Couvreur grain
(76). Tweede test als blindganger bij Jos op 16-4-2005 bevalt beter
(81). Finale score uit restant miniatuurtje februari 2006. |
|
Dumbarton
1961, 29Y, 46%, Distilled 19-01-1961 and bottled 02-1990, cask
10277-10280, 1300 bottles, Signatory dumpy 75 cl. |
45 |
Genietschapsbijeenkomst
17-6-2006. Extra inbreng van Michel in de proloog als
afschrikwekkend zeepvoorbeeld en record slechte prijs/kwaliteit
(voor hem 130 euro in de gootsteen). Neus valt mij nog mee en ik
vind hem zeker minder vies dan aangekondigd: citrusfruit, granen,
vanille en velpon komen boven de zeep uit. Smaak: zeep, graan (zelfs
wat malty), gember. Door het enorm overheersende zeepkarakter is het
moeilijk de rest van de smaken (met name het fruit) te
onderscheiden. Water helpt niet. Zeep en hout blijven uiteindelijk
over in de plakkerige afdronk. Zwaar onvoldoende natuurlijk, maar
geen dieptepunt voor mij. |
|
Eddu,
Whisky de Bretagne from partly malted buckwheat,
40% |
65 |
Curiositeit
bij Erik op 29-5-2005; whisky op basis van boekweit. Superfruitige
neus (appel, calvados) en likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed
te proeven, maar duidelijk niet mijn stijl whisky. |
|
Girvan:
Black Barrel Single Grain Scotch Whisky, 40% |
67 |
Wiliam
Grant's is een van de weinige bedrijven met een goed verkrijgbare
single grain op de markt. Neus: licht en weinig indrukwekkend:
graan, fruit (abrikoos, citrus), eiken en een beetje lijmig.
Bijzonder zacht van smaak en in de verte wat bourbon trekjes. Er is
verder weinig te beleven qua smaakontwikkeling.
Afdronk is zacht, neutraal en eindigt plakkerig en na enige
tijd onplezierig. Een leuke whisky voor een starterproeverij om het
verschil tussen grain, blended en malt whisky te illustreren en als
je een eigen blended whisky wil maken. |
|
Greenore 15Y, 43%, OB, Single Grain
Irish Whiskey (Limited edition) |
76 |
4e in Leiden 2009. Neus: vanille,
banaan, bourbonwood, graan. Smaak: alweer erg zacht en subtiel,
toffee, romig. |
|
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 40Y, 48.1% (cask strength), 14.08.1964 -
29.06.2005, bourbon cask 57633, 105 bottles, Dewar Rattray |
89 |
Supertasting
Andre 29-10-2005. Mooie amber kleur en een veelbelovende neus: hout,
kersen, malt, menthol en natuurlijk hout. De smaak is sensationeel:
wat een stijl en perfectie!! Heerlijk zoet en fruitig en geen moment
de zoete bourbonassociatie die je vaak bij grain whisky hebt.
Vettig, melkchocolade, drop, . Afdronk blijft ook goed gaan; ondanks
de 40Y overheerst het goud geen moment en de balans blijft perfect.
Beste grain whisky tot nu toe en gelukkig nog 1 van die105 flesjes
kunnen vinden (92). Fles
2 jaar later geopend en toen iets minder enthousiast. Op
genietschapsbijeenkomst 22 december 2007 gaat de Glenmorangie Burr
Oak er duidelijk overheen, maar dit blijft een topbotteling. |
|
Invergordon 37Y, 44%, First Cask
(WIN), cask 3641, 01/07/1972 - 03/07/2009 |
85 |
11e in Leiden 2009. Neus: mooi
granig, heerlijk zoete bourbonachtige neus, eikenhout, vanille, anijs
en fotolijm. Smaak: zacht, romig en zoet, pannenkoeken, iets
plakkerig. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout en lijm. |
|
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 36Y, 51.8% (cask strength), 12.1965 -
11.2002, cask 15539, 252 bottles, Peerless Collection Duncan Taylor |
84 |
18e
op Pot Still festival 2003. Schitterende finale: een geheel nieuwe
drank (en een sensationele score voor een grain). Had veel eerder op
de avond geproefd moeten worden, maar was geen onderdeel van officiële
programma (slokje uit sample fles gebietst bij Kirsty McLeod van DTC;
86). Tweede keer proeven bij Jos op genietschapsbijeenkomst
17-6-2006 maakt beduidend minder indruk (82); mogelijk omdat er in
de 3 jaar na het Pot Still heel veel oude grains zijn geproefd.
Gemiddelde score genomen. Neus: extreem zoet, bourbonachtig, eiken,
vanille, kokos, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, erg zoet, harsig,
pannenkoeken, creamy en plakkerig tegelijk en een prachtige belegen
houtsmaak. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout. |
|
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 39Y, 49.6% (cask strength), 12.1965 -
12.2004, cask 15504, 254 bottles, Duncan Taylor |
84 |
Geproefd
op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (10e). Na aanschaf van de
miniatuurtjes Port Dundas, Cameronbridge & Strathclyde single
grain kreeg ik vanonder de toonbank iets van Invergordon te proeven.
Neus: heerlijk zoet en belegen; ladingen vanille en fruit naast een
brintapap achtige geur. De smaak is weer bourbonzoet, vol en
krachtig. De fruitigheid en het hout houden elkaar in balans. De
smaak verdwijnt opmerkelijk snel voor zo'n oude whisky. In mijn
herinnering maakte de Invergordon Peerless 1965 37Y meer indruk.
Afdronk is glad en zoet. Als geheel een beetje 1-dimensionaal. Komt
het doordat ik inmiddels al meer oude single grains heb geproefd? |
|
Invergordon
1965, 40Y, 50.1%, Single Grain Whisky, The Clan Denny Selection |
80 |
9e
op festivalzaterdag 2005. Een superoude Invergordon van een
onbekende bottelaar. De neus is typisch voor een belegen grain: mooi
hout, rozijnen, toffee, malty, maar heeft ook een beetje velpon. De
smaak begint lekker prikkelend en bijna gazeuseachtig, maar naast de
rijke hout, fruit en graansmaak komt ook een beetje lijmachtige
smaak naar voren. Afdronk eindigt plakkerig. Dit kan niet tippen aan
de recente Dewar Rattray botteling; het blijft opletten met single
grains. |
|
Invergordon
10Y Single Grain whisky: |
65 |
Veelbelovende
zoete geur, maar de smaak valt erg tegen. Door de extreme zoetheid
bourbon associaties. Lang geleden geproefd. Verificatie gewenst. |
|
Mekong Rice Whisky, 35%, Thailand,
no further details on bottle. |
40 |
Opening genietschapsbijeenkomst
17-6-2006 bij Jos. Neus: doet denken aan allerlei sterke drank behalve
whisky; met name vieux, rum en sake associaties boven de
eau-de-Cologne basis. Gaan we dit drinken? Ja natuurlijk. De smaak
valt erg mee na de zorgwekkende neus: winey, bruine suiker, krenten,
banaan en licht kruidig. Er valt zowaar wat te ontdekken voor 3 euro
per fles. Ook de afdronk is niet onplezierig en eindigt wat droog. Dit
distillaat is absoluut superieur aan de Cubaanse Old Havana die erna
nog eens werd ingezet door Jos ter referentie. |
|
Lochside 40Y, Single Grain
Whisky, 46.1%, Dec 1966-July 2007, bourbon cask # 0753, Jack
Wieber's Old train Line |
90 |
4e Lochside op
genietschapsbijeenkomst 28-5-2011. Neus: uitstekend! Floraal,
fruitig en stevig hout. Aardbei, venkel, vanille. Smaak: de intense
houtsmaak overheerst gelukkig niet het gedroogde fruit (marmelade,
abrikoos) en het subtiele graan. Heerlijk zoete smaak (cake met
vanillesuiker) die doorgaat in de vrij korte filmende afdronk. Er
blijft een perfecte houtnasmaak achter. Niet complex, maar wel heel
erg lekker. |
|
Michel
Couvreur Grain Scotch Whisky "Unique". From malted and
unmalted cereals. Partly potstill, partly Coffey still. Matured over
4 years in oak casks. Reduced with Scottish Water. 44%. |
81 |
Na
het succes in Bussum 2004 zelf een fles besteld die iets anders
blijkt te zijn. De neus is weer zeer fris, kaal, clean en fruitig (citrus,
meloen, banaan). Zachte fris prikkelende en fruitige smaak met veel
vanille. Perfecte cleane bourbonwood smaak. Ook de afdronk blijft
fris en plezierig. Het lijkt wel gazeuse! |
|
Michel
Couvreur Grain Scotch Whisky from malted and unmalted cereals.
Exclusively by patent still distillation. Matured 4 years in oak
casks. 44%. Bottle No. 118489. |
79 |
Geproefd
in Bussum op 28-10-2004. Sensationele frisse elegante whisky. Geen
moment het idee dat dit een grain is (82).
Ook blind geproefd als mystery guest bij Huub maakt deze
whisky nog steeds veel indruk. Neus is zeer clean, fris en fruitig.
De korte afdronk blijft ook fris en plezierig, zonder een spoortje
plakkerigheid. Blind geproefd ook boven de Clontarf single grain
gescoord. Een unieke superjonge whisky. Snel een fles aanschaffen!
Met een beetje water nog lichter en frisser, maar ontwikkelt dan wel
ietsje zeepsop in de smaak. |
|
Miltonduff 10Y, 58.9%, First Cask
(WIN), ex-remade sherry cask #3615, 05/03/1998-02/03/2009 |
80 |
12e in Leiden 2009. Kruidig en erg
alcoholisch. Knapt op met water, maar mist finesse. Geen verdere
smaaknotities kunnen maken. |
|
Nikka Single Cask Coffey Grain
Whisky 1991, 60%, cask # 18, distilled 1991.5.1 and bottled 2007.6.25. |
80 |
3e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
zoet, graan, velpon. Smaak: scherp en zoet, vanille, honing, wat
bitter hout en lijmig. Op 60% vind ik het geen succes en teruggebracht
naar circa 45% ABV wordt het geheel zachter en behoorlijk floraler en
fruitiger (mandarijn). Afdronk is stroperig zoet en plakkerig. |
|
North British 1963, 45Y, 55.8%,
cask 48762 294b, distilled 24-5-1963 and bottled 26-6-2008, Signatory
Cask Strength |
83 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(16e). Neus: banaan, ether, aceton, noten, muesli, licht rokerig,
lijm. Smaak is kruidig en prikkelend en vrij complex voor single
grain. De typische plakkerige smaak is wel aanwezig en wordt wat
storend in de afdronk vol hout en graan. |
|
North British 21Y, 57.8%, Single
Grain Whisky, Cadenhead's |
80 |
2e toegift Cadenhead proeverij
21-5-2004 (1e toegift was een 25 jaar oude Cognac die niet in de lijst
staat). Subtiele zoete geur met veel vanille, hout en bourbon
karakter. Smaak doet ook sterk aan Kentucky Bourbon denken, maar dit
is veel subtieler en met minder houtoverheersing. Prettige zoete
afdronk die iets droog wordt. |
|
North
British 1974-2000, 50%, Single Grain Whisky, Scott's Selection, no
further details on bottle (miniature set Volume 1) |
79 |
Miniatuurtje
geproefd augustus 2006. Neus: mooie zoete bourbonachtige neus,
caramel, toffee, honing, banaan, vanille, hout. Beetje weeïg. Heeft
die typische oude grain whiskysmaak: lekker zacht, beetje plakkerig
zoet en neutraal hout en graan. Opvallend weinig body voor zo'n oude
whisky. Afdronk is zoet, lijmig en licht droog. Wel lekker maar het
is allemaal niet erg spannend. |
|
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 59.3%, 1973-2004, Duncan
Taylor |
88 |
4e
bij Huub op 24 mei 2005. De donkerste kleur van de reeks
miniatuurtjes en reeds bij opening van het flesje een enorme
houtlucht. Neus: bourbonachtig met ladingen hout, cognac/vieux
associatie, abrikoos, appel. Smaak is zeer intens; er komt een nog
niet eerder vertoonde muur van hout binnen. Stroop, kandijsuiker,
chocolade, maggi, caramel. Afdronk is zeer lang, zoet en filmend.
Ondanks de onvoorstelbare houtsmaak is de afdronk nog steeds goed;
geen moment te bitter of te droog. Een perfecte grain whisky; het
grain record van Invergordon is hierbij gesneuveld. Tweede keer
proeven bevalt nog steeds even goed; een unieke whisky die aanschaf
verdient. |
|
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 32Y, 59.3%, distilled 1973 and
bottled 02.2005, bottle 266/408, oak cask 128316, Duncan Taylor |
83 |
2e
bij Whisky Legendary van Wees op 27 oktober 2006. Neus: muur van
hout, zoete bourbon, cognac, appel. Smaak heeft dezelfde
houtintensiteit als Invergordon 40 en het Port Dundas miniatuurtje
2004. Helaas is de grain gesneuveld en rest stroop, maggi en toffee.
Afdronk is zeer lang, enigszins bitter en vrij stroef. |
|
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 10Y, 60.2%, Cadenhead |
69 |
Blind
geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005.
Neus: prikkelend alcoholisch, spiritus, terpentine. Smaak is scherp
en dun; beetje citrus en malt en vrij kaal. Afdronk: wrange
houtsmaak en wat zepig. Dit drink je niet voor je plezier. Verdient
wellicht een herkansing met water erbij. |
|
Strathclyde
Single Grain Scotch Whisky, 24Y, 62.4%, 1980-2005, Duncan Taylor |
84 |
Geproefd
met Michel uit miniatuurtje op 14 juli 2005. Neus is heftig
alcoholisch en oplosmiddelachtig (aceton, ether), maar ook intens
zoet, fruitig en rijk aan hout. In de smaak houtnectar, perzik,
gember, beetje bourbonachtig maar zonder plakkerigheid, etherisch
door het hoge alcoholpercentage. Met water verdwijnt de
alcoholoverheersing en wordt het geheel een stuk gebalanceerder.
Graansmaken komen omhoog, hout wordt minder, drop. Smaak blijft
intens maar weinig complex. Afdronk is filmend, zoet en erg
plezierig (zonder bitterheid). Vind deze editie van Strathclyde een
stuk geslaagder dan de eerder geproefde 30Y. |
|
Strathclyde
Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 64.8%, 1973-2004, Duncan Taylor |
79 |
5e
bij Huub op 24 mei 2005. Neus: alcoholisch en kruidig. Smaak:
roggebrood, pittig kruidig, maar duidelijk te alcoholisch, Met water
wordt de boel een stuk toegankelijker! Neus: boterig, malt, banaan,
perzik, roggebrood. Smaak vertoont weinig ontwikkeling, maar blijft
wel zeer intens met een sterke rye/bourbonassociatie: (mais zoetheid
met roggebrood), pepermunt, bourbon. Een prettige droge afdronk
waarin het hout niet overheerst. |
|
Strathmore: North of Scotland
Single Grain Scotch Whisky, 44.8%, Distilled 1964. Bottled 2008.
Scott's Selection. |
89 |
Vlissingen 27 september 2008 (5e).
Neus: vol en rijk, zoet, bourbonachtig maar veel subtieler. Smaak
heeft stevig hout maar wordt getemd door de heerlijke zoete smaken.
Ontwikkelt mooi en heeft hoge drinkability. Licht droge subtiele
afdronk zonder de plakkerigheid waar grains vaak last van
hebben.Flesje gekocht van deze verrassend goede grain. |
|
Strathmore:
North of Scotland Single Grain, 32Y, 47.2% |
81 |
Amuse
voor de masterclass van Jim Mc.Ewan op 30 mei 2004. Neus en smaak
erg bourbonachtig; extreem zoet (bijna likeur), houtnectar. Gladde
zachte afdronk. Interessant drankje! |
|
terug
naar proefnotities per land /streek
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|