Versie

april 2013

 

 

terug naar proefnotities

per land /streek


Proefnotities en punten whisky's uit Japan
Bron en auteursrecht: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na

 juli 2011

Chichibu single malt: zie Hanyu  
Eigashima 8Y, 40%, White Oak Single Malt Whisky 74 Opening Japantasting 19 januari 2008. Bert Vuik neemt een leuke verrassing mee als proloog op het aangekondigde programma; een heuse premiere van de eerste single malt die op de markt is gekomen uit deze kleinschalige (1,5 werknemers) en onbekende distilleerderij en het allereerste flesje dat opengaat in Europa. Neus: heerlijk fris, zoet en malty, citrusfruit, grassig, vanille, vleugje rook. Wordt wat kruidiger na enige tijd open staan. De smaak is vettig en zeer malty. Kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Prikkelend mondgevoel, maar niet scherp. Wordt steeds droger in de mond wat doorzet in de teleurstellende afdronk. Deed mij wat aan een Lowland als Bladnoch denken. Geen hoge score, maar wel een leuke curiositeit om geproefd te hebben.  
Fuji Gotemba (Japanse whisky van Kirin-Seagram): Evermore 2000, 21Y, 40%, Fuji Gotemba Distillery Blended Whisky 85 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007 uit een merkwaardige fles. Neus: subtiel, zacht en elegant. Bourbonachtige zoetheid in de neus, geur van oude grain whisky, perzik. Smaak is zacht, filmend, vol fruit, zoet hout en tamelijk mellow en neutraal. Lange zoete en filmende afdronk die ietsjesdroog eindigt. Prachtige balans en hoge drinkbaarheid. Jammer dat het een curiositeit is.  
Ginkgo, 46%, Japanese Blended Malt Whisky, Number One Drinks Co. 79 6e op Japantasting 19 januari 2008. Bert heeft nog een curisiteit in zijn tas als tussendoortje. Een blended malt uit Japan van verschillende owners (nog niet eerder vertoond omdat Suntory & Nikka geen vaten ruilen) door Ichiro Akuto. Neus is floraal, graan, jong, fris en fruitig. Smaak is fruitig, zoete malt, vanille. Vrij simpel van smaak, maar wel lekker.   
The Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type. Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003 by Suntory Ltd. 94 15e op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout, kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan: niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment.   
Hakushu 1985-2004, 56%, Suntory Vintage Malt 89 22e op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: prachtig bourbonvat, malty, sigarenkistje, groenten (snijbonen). Smaak: perfect zacht mondgevoel; buitengewoon elegant en subtiel. Zeer malty en fruitig mooi in balans met het eikenhout. De subtiliteit gaat door in de lange filmende afdronk. Een tegenpool van het voorafgaande Yamazaki sherryvat en even geweldig.  
Hakushu 1990 - 2005, 60%, The Owners Cask Series, 135 bottles 85 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 3 bij Jos op 16-3-2007. Neus is weelderig fruitig (perzik, kiwi, tropisch fruit), malty en zoet maar ook erg alcoholisch. Smaak onverdund is teveel alcohol. Verdunnen naar circa 45% opent een waar bloemenboeket in de neus en de smaak krijgt de zoetheid die je verwacht van deneus: enorm vanille, custardpudding, toffee. Heerlijk van smaak met zeer hoge drinkbaarheid maar niet heel breed. Sappige zoete afdronk vol hout en vanille.  
The Cask of Hakushu 1994 - 2005, 58%, American Oak Bourbon Cask 4E05405. Distilled May 1994, bottled April 2005 by Suntory Ltd. 84 14e op WFNN 2006. Neus: mooi malty, noten, hout, witte wijnazijn. Smaak: de zurige indruk van de neus zit gelukkig totaal niet in de smaak. Vooral met een scheutje water komt honingzoet moutkarakter naar voren, weer noten, vanille, licht citrusfruit. Smaakt in eerste instantie weinig indrukwekkend, maar wint aan diepgang bij 2e slokje. Mooie droge afdronk.   
Hakushu 12Y, 43.5% (Japanse whisky van Suntory).  82 16e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fris en fruitig (citrus), zoete malt, vleugje turf. Smaak: malty, mooie vanillesmaak, aarde, eikenhout. Goed in balans; wat dun na de voorafgaande Miyagikyo maar daar kan deze mooie whisky niets aan doen. Zoete licht droge afdronk.  
Hanyu 1986-2007, 58%, Ichiro's Malt. 225 bottles. 90 Vlissingen 27 september 2008 (28e). Sample bij Dutch Connection. Neus is zeer intens en complex. Smaak: Wow! Zelfs na al het voorafgaande maakt de kracht en intensiteit weer indruk. Vanille, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan), licht turf. Lange licht droge afdronk. Jos koopt een flesje dus t.z.t. volgt verificatie.  
Hanyu 1988-2005, 56%, Hogshead. Ichiro's Malt. Bottle 422/600 90 Sample gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (10e). Neus is complex en intrigerend. Fris gewassen lakens aan de lijn, Malty, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Smaak is krachtig maar goed te drinken op deze sterkte: citrus, abrikoos, malty, mooi hout, belegen malt. Lange afdronk met prefecte balans. Een uitzonderlijk goede wis uit Japan!  
Hanyu Gu Brath, Matthew D. Forrest, 1985-2005, 57%, cask 379, bottle 76/139 (360 ml bottle) 87 Vlissingen 27 september 2008 (27e). Sample bij Dutch Connection. Deze Hanyu lijkt er meer op! Neus is elegant en zoet vol vanille, malt en fruit. Smaak is zacht, belegen malt, heerlijk zoet en fruitig. Een echte genietwhisky waar geen water bij hoeft. Mooie lange zoete afdronk. Erg lekker.  
Hanyu 1988-2008, 55%, Nice Butt #9307, Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland 86 Blindproefrondje genietschap 6 september 2008 bij Erik. Neus: heftig sherrywood, krudig, nootmuskaat, kaneel, rookvlees, wat zwavel. Smaak is erg alcoholish en wat overdreven in het hout, maar wel heerlijk sherried. Een intense whisky die met een blindrondje niet de aandacht kreeg die hij verdiende. Verificatie gewenst.  
Hanyu 1988-2006, 56.3%, Pancheon cask 9204. Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland, bottle #25. 85 Alweer een nieuwe distilleerderij op genietschapsbijeenkomst 9 september 2006. Neus: alcoholisch, gedroogd fruit, zeer malty, noten, kruidig, clean. Smaak begint scherp en heeft veel hout. Met een paar druppeltjes water komt abrikoos en een bittertje naast de zoete malt naar voren. Met meer water is de scherpte helemaal weg, maar is de whisky ook niet echt spannend meer te noemen. Mooie cleane houtsmaak die doorgaat in de wat droge afdronk. Misschien later nog eens proberen als er niet 6 topklasse St. Magdalene's vooraf zijn gegaan.  
Hanyu Gu Brath 2000-2005, 57%, cask 9400, bottle 32/140 81 Vlissingen 27 september 2008 (26e). Sample bij Dutch Connection. Wat zuur, rokerig, sherrywood. Smaak is erg kruidig en alcoholisch. Met wat water beter te doen, maar niet helemaal mijn ding.  
Hanyu 2000-2008, 60.5%, Refill Sherry Butt #9601, Ichiro's Card Series, Five of Spades Malt. Bottle 422/600 76 Geproefd 30 juli 2010. Neus: gedroogd fruit, kruidig, malt, walnoten. Smaak onverdund is stroef en vrij gesloten. nieuw
Hokkaido Pure Malt: zie Yoichi  
Karuizawa 1991, 62.5%, cask # 3318, bottled 20-11-2007. 86 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (21e). Een geweldig festival afsluiten met een typische Japanner. Nauwelijks notities kunnen maken. Hout, kruidig en malty met een droge afdronk.  
Karuizawa Vintage 1986, 60.1%, 15Y, sherry cask # 2771, Bottled 21-11-2002 (Mercian). 86 4e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: zoet, zeer fruitig (abrikoos, aardbei), mooi sherryhout, kruidig, elastiekjes. Smaak is vol en rijk; visceus en een enorme body, goed te dinken op dit hoge alcoholpercentage. Na de zoete en zeer fruitige start komt er langzaam een wat bitterder smaak naar voren die doorzet in de houtige en prettig droge afdronk. Met water wordt het geheel zachter en toegankelijker, maar verlies je het houtnectar effect. Een prima Karuizawa botteling van owners Mercian.  
Karuizawa 1985, 59.5%, bourbon cask. Vintage serie in 250 ml flesje.  84 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: heerlijk zoet, perzik, honing. Neus en smaak zijn erg alcoholisch en wat water is nodig om dit te openen. Neus krijgt meer floraal karakter en ook iets van groenten (gesneden bonen o.i.d.) naast het honingzoete malt karakter. Smaak blijft zeer krachtig, vol en zoet. Vanille, malt en hout blijven doorgaan in de mooie licht droge afdronk.   
Karuizawa Pure Malt 12Y, 40% (Japanse whisky van Mercian; bevat 12-31 jaar oude whisky volgens etiket)) 83 9e op Gent festival 2007. Na de Benriach 16Y heeft dit een enorm vole neus: malt in het kwadraat, mooi hout, boenwas, vanille, honing, kruidig, aarde, zoet zacht fruit. Smaak is vettig, malty, fruitiger dan de neus doet vermoeden, licht turf/aarde, hout en een prima balans. Afdronk is vol sappig hout en de turf gaat door. Alweer een uitstekend Japans produkt.  
Karuizawa Vintage 1989, 58.6%, 12Y, sherry cask # 3207, Distilled Nov. 1989 and bottled 20 Dec. 2002. Bottle 37 of 410. Bottled for Kawachiya. 82 5e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: veel kruidiger dan de voorafgaande Vintage 1986. Zoet sherryhout, zwavelig, rubber. Smaak: gedroogd fruit, zoet, sherryhout, harsig, gember. Vind dit vat minder lekker dan de Vintage 1986, maar het heeft meer die uitgesproken hartige Japanse smaak.   
Karuizawa 1994. Bottled 2006. 61%, Ichiro's choice. Cask 2221 (ex Glenlivet Sherry Butt), 505 bottles. 81 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 1 eerst zelf geproefd (84) en later nog eens bij Jos op 16-3-2007 (78). Gemiddelde score genomen. Neus: gesloten en erg alcoholisch; beetje oplosmiddelachtig (aceton, nagellak). Winey en vanille. Smaak onverdund is een keelbrander van de eerste orde maar superintens van smaak. Vooral de 2e keer proeven is het me echt teveel. Verdunnen naar circa 45% geeft een veel mooiere neus: gedroogd fruit, citrusfruit, groenten (snijbonen?), floraal, fris en nog meer vanille. De smaak is ook wat toegankelijker: veel malt en vanille, gedroogd fruit, nauwelijks sherrywoood meer te proeven; wel veel eikenhout dat doorzet in de veel te droge verwarmende afdronk. Afdronk kost strafpunten bij deze tamelijk complexe whisky.  
Karuizawa Single Cask Malt Whisky, Vintage 1986, 59.1%, 15Y, cask # 4982, Distilled 1986 and bottled 2002.  79 22e op WFNN 2008. Neus: zeer fruitig en rijk maar erg alcoholisch. Smaak onverdund niet te doen. Met water naar circa 40-45% ABV gebracht, wat het allemaal wat rustiger maakt. Neus: druiven, manadarijn, graan, honing. Na de mooie neus valt de smaak nog steeds tegen; wrang, stroef en 1-dimensionaal. Ook een te droge afdronk voor het lekker.   
Karuizawa 12Y, 40%, OB (2009 botteling) 74 Neus: kruidig, peterselie, gedroogd fruit, aarde, hout. Smaak: malt, turf, kruidig en licht bitter hout. Stroeg mondgevoel en beduidend minder lekker dan de vorige editie. Afdronk: droog, bitter hout, stoofpeertjes. Ietwat teleurstellend.  
Komagatake single malt: zie Mars Shinshu  
Mars Maltage Triple Cask Malt Whisky, 20Y, 55%, Vintage Satsuma 1984 sherry cask aged 20Y, bottle 310/1752. Cask no. 1653, 1684 & 1691 (Japanse whisky van Hombo Shuzo Co.) 84 Sample gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (9e). Neus doet wat denken aan de eerder geproefde Glen Scotia, maar vele malen elganter. Heerlijk fruitig, belegen malt, hout, mellow, kaas, gekkokte groenten. Smaak is complex en het hout overheerst iets de overige smaken. Bloemkool?? De afdronk blijft licht droog en heel plezierig.   
Mars Shinsu: Komogatake Vintage 1986, 60.5%, Distilled 27 Dec. 1986 and bottled 5 Oct. 2006, Sherry Cask # 448, bottle 238 of 402 (Japanese Whisky from owners Hombo Shuzo Co) 82 3e op Japantasting 19 januari 2008 is een ander vat Komogatake. Neus is veel zoeter dan de American Oak, mooi sherryhout, fruitig, kruidig en wat gesloten op deze sterkte. Smaak heeft mooi droog hout, malt en zoet fruit. Kruidig, droog, en de wat wrange smaak die de White Oak kenmerkte zit hier ook nog wel in. Water toevoegen verloopt wat minder geslaagd bij dit vat. De neus wordt fruitiger, maar de smaak wordt eerder scherper dan beter. Droge en licht bittere afdronk.   
Mars Shinsu: Komogatake Vintage 1989, 60.1%, Distilled 22 Feb. 1989 and bottled 5 Oct. 2006, American White Oak Cask # 616, bottle 203 of 430 (Japanese Whisky from owners Hombo Shuzo Co) 77 2e op Japantasting 19 januari 2008. Na de Eigashima komt er een "silent still" uit Japan. De malt whisky productie op het Shinsu complex is gestopt rond 1996 en er zijn nog maar een paar honderd vaten. Neus is superaromatisch, intens hout, marmelade, erg alcoholisch. Smaak is verwarmend, kruidig, kaneel, houtextract. Door het hoge alcoholpercentage erg wrang van smaak en op deze sterkte vind ik dit niet echt lekker. Zwaar reduceren in alcoholpercentage naar 40-45% helpt wel. Neus is nu veel fruitiger (sinaasappel) en kruidiger. In de smaak overheerst de alcohol en het hout nu minder: appel, zeer kruidig/hartig, peper en droog hout. Hoewel minder wrang is de afdronk erg droog en niet geweldig.   
Miyagikyo 10Y, 45%, batch 20C46B 87 15e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: heerlijk malty, fruitig (perzik, abrikoos, mango), fris gewassen lakens. Smaak is net als de neus rijk en intrigerend: zoet, zeer malty en fruitig. Complex en compleet na 10 jaar rijping. Lange filmende afdronk waarin de zoete zachtheid van deze prachtwhisky blijft domineren.  
Miyagikyo 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), batch 2OE22C 85 Geproefd op genietschapsbijeenkomsten 4-3-2006 (86) en 31-10-2009 (84). Neus: kruidig, licht rokerig en turf, drop, groene tonen. 2e keer minder fruitig (perzik, citrus). Ietwat kaal. Smaak is zacht en toegankelijk, mooi turf, malty met pittige kruidigheid en wat harsig. Broccoli, mineraal (metaal, kiezel), fruitcake. Afdronk is droog en verwarmend met veel vanille en sappig hout. Eindigt een tikje bitter. Veel complexer en rijker dan de Nikka Sendai 12Y uit 2004.  
Miyagikyo 15Y, 45%, batch 18HO2A 83 Neus: kruidig, aarde, fruitig (perzik, abrikoos), zoet hout, licht ranzige boter. Smaak is zoet, malty, fruitig (marmelade), droog hout en verrassend pittig voor een Miyagikyo; deze editie bevat duidelijk turf en heeft een iets rokerige subtiele bitterzoete nasmaak. Afdronk is aan de bittere kant en vrij droog.  
Miyagikyo: Sendai 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka) 83 Neus is veelbelovend: honing, malt, fruit (perzik, abrikoos), zoet en boterig. Mooie volle maltsmaak die brengt wat je op basis van de notities bij de neus verwacht, met als extra nog een klein beetje rokerigheid, marmelade en vanille. Ook de afdronk mag er wezen met hout, vanille en prettige licht bittere nasmaak. Heerlijke mellow Speyside-achtige whisky die vele Schotse collega's achter zich laat. Op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 zijn de Yoichi 12Y & Hokkaido 12Y allebei duidelijk krachtiger en voller van smaak. Deze subtiele lichte whisky gaat totaal ten onder bij de vis met soja/mierikswortel; beter als aperitief houden.   
Nikka Pure Malt Black, 43%, no age, batch no 1230613, 500 ml 87 Blindrondje op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: heerlijk belegen malt, aarde, fruit, kruidig, floraal. Smaak: filmend, intens en fruitig, rook en turf, elegant en all-round als een goede Highland Park. Lange rokerige en zoete afdronk. Een verrassing bij de onthulling door Andre.  
Nikka: Taketsuru Pure Malt, 17Y, 43%, Batch 02F4CC. 81 14e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: elegant, zoete malt, vanille, honing, aarde, licht turf. Smaak: zeer malty, nog steeds wat aards (turf), koffie, cacao, vanille en een wat vreemde houtsmaak. De afdronk wordt gedomineerd door het wat vervelende bijsmaakje aan het hout.  
Nikka All Malt, 40%, no age 79 Blind geproefd als verrasing bij Marc Seegers. Neust als een milde zoete Speyside whisky zonder veel pretenties. Smaakt lekker zacht met een klein beetje turf, maar weinig uitgesproken. Tikje plakkerig in de zoete en licht droge afdronk. Bij d eonthulling blijkt het een blend waarvan zowel de pot still als de cofeey still van malted barley is gemaakt.  
Nikka: whisky straight from the barrel, 51.4%, (Vatted Japanese malt ?)  77 11e bij Huub op 13-9-2003 (73) & mystery guest bij Erik op 29 mei 2005 (79). Neus: hout, sherry, boenwas, perzik, alcoholisch. Smaak: pittig alcohol, hout, erg zoet, kruidig en een beetje plakkerig. Met water erbij iets frisser, maar krijgt dan een beetje zeepsopsmaak. Lange droge afdronk met veel hout. Gegevens ontbreken totaal; is dit nu een single malt, vatted malt of een blended?  
Nikka: Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse Whiskey)  62 Enige nieuwe bij het inkomrondje "mystery guests" bij Huub. Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige guests blind gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische goedkope blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie niet voor plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker; uiteindelijk toch een voldoende gegeven.  
Nikka Hokkaido Pure Malt: zie Yoichi  
Nikka Miyagikyo single malt: zie Miyagikyo  
Nikka Sendai single malt: zie Miyagikyo  
Nikka Yoichi single malt: zie Yoichi  
Sendai single malt: zie Miyagikyo  
Shirakawa (Japanse whisky van Takara) 0 Nog niet geproefde rariteit  
Suntory "Hibiki", 17Y, 43% Blended Japanse Whiskey 85 Na het geslaagde 5cl experiment van Huub in juni 2005 zelf een fles gekocht op vliegveld van Bangkok. Prachtige volle belegen neus met veel sherry, bloemen, perzik, krenten, rum, boenwas. Ruikt en smaakt fluwelig zacht. Smaak is filmend en zeer complex met veel sherry, vanille, zoet fruit (perzik, aardbei, mango), rook, turf, rozijnen. Subtiel en elegant mengsel van Japanse en Schotse whisky. Ook in de licht droge afdronk gaat alles goed, mooi hout, toffee, fruit. Aperitief dat naar meer smaakt!. Een sublieme blended whisky met uitstekende balans (86). Botteling uit 2009 iets lager gescoord naast de 12Y oude Hibiki op Groningen 2010 (84).  
Suntory "Hibiki" 40% Blended Japanse Whiskey 84 1e op Murray's Japanse whisky tasting (& 16e op whiskyfestival 22 nov 2002). Deze blended bevat zowel Schotse als Japanse whisky. Voor een blended is dit uitzonderlijke klasse! Prachtig in balans, sherry, rook, hout, fruit en vooral niet te slap! Assertief zonder dat het scherp wordt.   
Suntory "Royal" 40% Blended Japanse Whiskey:  80 2e op Murray's Japanse whiskytasting (& 17e op whiskyfestival 22 nov. 2002). Na de Hibiki stelt deze Royal iets teleur. De neus is meer sherry; de smaak is minder assertief en de afdronk is iets lijmig. Desondanks nog steeds een hoog scorende blended.  
Suntory "Kabukin" 40% Blended Japanse Whiskey:  77 Eerste kennismaking met Japans bevalt goed! Bijzonder zacht voor een blended en niet de karakteristieke droge lijmafdronk. Fruitig, fris en licht. Bij herproeven als 4e in een Japanse tasting op whiskyfestival 2002 (19e op 22 november 2002) met Jim Murray zelfde ervaring en 1 punt lagere score.   
Suntory "Hibiki" 12Y, 43% Blended Japanse Whiskey 76 8e op Gall&Gall festival Almere 1-11-2009 (75) en 11e op Groningen 2010 (77). Neus: floraal en subtiel, zeer fruitig, perzik, malty. Smaak: zacht, neutraal, fruitig, mooi granig, creamy, boterig. Zeer toegankelijk en weinig uitgesproken met een zoete en filmende afdronk. Deze mooie blend van uitsluitend Japanse whisky maakt veel minder indruk dan de 17Y die ook Schotse whisky bevattein het verleden. Gemiddelde score genomen.  
Suntory Hakushu single malt: zie Hakushu  
Suntory Yamazaki single malt: zie Yamazaki  
Taketsuru Pure Malt: zie Nikka  
White Oak Distillery: Akashi 5Y, 45%, Single Malt Japanese Whisky 74 Sample bij Jos 4-10-2011 na een Glenlivet 12Y. Neus: spiritus, citrusfruit, aard, licht rokerig, vanille, duidelijk nog een jonge malt. De smaak is nog wat onaf, maar deze jonge malt heeft al wel complexiteit en interessante smaak. Groene appel, turf (meer dan verwacht op basis van de neus), vrij zacht en prettig mondgevoel. Lekkere licht droge en vrij korte afdronk. Deed even aan de Ardbeg Blasda denken, maar als Jos die er naast zet is deBlasda toch wel een stuk lekkerder. nieuw
Yamazaki 1984, 56%, bottled 2005 in Suntory Vintage Malt serie. 91 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 6 als 5e bij Jos op 16-3-2007 direct na de 1995. Neus: ook dit is weer een prachtig sherryvat met duidelijke zwaveltonen (lucifers), zoet fruit, kaneel, kruidig. Smaak is pure houtnectar, kruidnagel, kaneel, ietsjes zuurder dan de 1995 maar dat maakt hem juist zo heerlijk. Zoet, bitter en zuur tegelijk, licht zwavelig. Prachtige zoete afdronk met perfecte intense houtsmaak. De vraag is even hoe hoog dit in de 90 gaat scoren en Jos zet er even de Longmorn Glenlivet 1971, 57.8% naast. Die is echt nog completer en voller en bevestigt zijn topklasse.  
Yamazaki 1986-2005, 56%, Suntory Vintage Malt serie 90 21e op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: Wow! Overweldigend sherry, boerenjongens, rood fruit. Smaak: een sherryvat zoals je ze altijd zou willen hebben; zoet fruit (aardbei, kersen), heerlijke malt die zich kan handhaven onder al dit hout en sherrygeweld. De droge en wat bittere afdronk is het minste stukje van de reis en voorkomt een topscore. Een overweldigend mooie whisky in neus en smaak die helaas wat uitdooft in de afdronk.  
Yamazaki 1995, 58%, Bottled 2006 in "The Owners Cask series Yamazaki". Sherry butt, 401 bottles. 88 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 4 bij Jos op 16-3-2007. Neus: heftig sherrywood, zoet, geroosterd vlees, houtskool/smeulende vuurkorf, rood fruit en kruiden. Veelbelovend! Smaak is intens sherrywood en ondanks het hoge alcoholpercentage zer goed drinkbaar. Een prachtig vat dat niet veel langer had moeten liggen, want de sherry overheerst de malt en het zachte fruit nogal. Ietsjes zwavelig, maar niet onplezierig. De hoge viscositeit geeft een stroperige zoete afdronk.  
Yamazaki "The Owners Cask - Sherry Cask" Vintage 1991. Bottled 2007 at 61%. Bottled for Kawachiya. 87 4e & 24e op WFNN 2008. Neus: intens sherryhout, fruitig, zoet, hooi, licht zurig (limoen). Smaak: goed drinkbaar op deze hoge sterkte maar wel erg alcoholisch en vrij intens hout. De subtielere smaken van malt, zoet rood fruit en kokos worden overheerst door de ethanol. Water toevoegen maakt het echter veel stroever; de whisky wordt eigenlijk scherper doordat de alcohol meer naar voren komt en de houtnectar verdwijnt. Droge bitterzoete afdronk. Sample verpest en op het einde van de avond nog eens geprobeerd. Het blijft een vrij lastig toegankelijke whisky, maar wel een mooi sherryvat.  
Yamazaki 1990, 60%, Distilled Feb. 1990 and bottled Jan. 2008 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask ON70645, bottle # 202 of 471. (Suntory) 87 Geproefd bij Jos februari 2009. Zeer donkere kleur; bijna bruin. Neus: rood fruit (kersen), intens hout en alcohol, zwaar sherried. Onverdund allemaal iets teveel en te stroef voor mij; de houtsplinters zitten bijna in je palet bij deze intense nectar. Met stevig water wordt de neus veel fruitiger en krijgt koffie en bittere chocolade in de neus. Smaak: blijft intens; wat het verliest aan houtnectar bij watert toevoegen wint het aan toegankelijkheid. Kaneel, kruidig, cacaoboter, rood fruit en minder zoet dan de neus doet vermoeden. Verwarmend. Droge houtafdronk. Een bijzonder stevig sherryvat.  
Yamazaki 1991, 60%, Distilled Mar. 1991 and bottled Nov. 2002 as "The Cask of Yamazaki", Bourbon cask 1070640, bottle 48 of 144. (Suntory) 87 10e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: heerlijk zoet, vanille, banaan, malty, vers gebakken brood. De meest Schotse neus van de avond. Smaak: vettig mondgevoel, kruidig, peper. Een genot om te drinken op deze hoge sterkte; ondanks de relatief hoge complexiteit zeer toegankelijk. Filmende zoete afdronk. Een vriendelijke genietwhisky.   
Yamazaki "The Owners Cask - Excellent Smokey" Vintage 1991. Bottled 2007 at 56%. Bottled for Kawachiya. 85 23e op WFNN 2008. Neus: medicinaal, jodium, rokerig. Met een beetje water veel frisser; malt en citrusfruit krijgen nu kans om over de medicinaliteit te komen. Smaak is rokerig als verwacht, malty en droog als een Lagavulin. Afdronk is ook vol droog hout en rook. Heeft Yamazaki dit nodig?  
Yamazaki 1990, 59%, Distilled Jan. 1990 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask OM70170, bottle # 440 of 516. (Suntory) 85 11e op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar later gescoord. Neus: intens hout, sherrywood, boenwas. cacao, mint, honing. Heerlijk zoet en veelbelovend. De smaak is echter een tegenvaller na de neus; vrij scherp, droog hout, licht zwavelig, rood fruit, bittere chocolade. De afdronk is droog en vol hout. Met wat water (naar ca. 45-50% ABV) maakt het intense hout in de neus plaats voor perzik, vanille, bloemen, maar de smaak is helaas niet verbetert. Er zit een wat onplezierige droge houtsmaak aan die doorzet in de afdronk.   
Yamazaki "The Owners Cask - Elegant 1st Edition" Vintage 1997. Bottled 2007 from a barrel at 50%. Bottled for Kawachiya. 84 3e op WFNN 2008. Neus: inderdaad een zeer elegante neus, malty, vanille, fruitig. Smaak is zeer zacht, granig, vanillezoet. Filmende zoete afdronk met mooi hout. Uitstekende drinkwhisky, maar weinig spectaculair.  
Yamazaki 18Y, 43%  84 17e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: rijk en behoorlijk sherried. Smaak: elegant, zoet, romig, honing, maggi, licht overdadig in het hout. Lange zachte afdronk.   
Yamazaki Vintage Malt 1979, 56%, Bottled 2004, Japanese Oak (Suntory) 80 7e op Japantasting 19 januari 2008. Voor vele aanwezigen het hoogtepunt van de tasting, maar wederom raak ik niet echt opgewonden van de smaak van Japanese Oak. Geef wel onmiddellijk toe dat dit qua neus en smaak het meest bijzondere van de dag is. De wat zurige neus heeft een zeer aparte harsachtige component, hout, fudge, gedroogd fruit. Smaak is ook bijzonder intrigerend; dit is zo anders dan Scotch. Intens hout, bitterkoekjes, grapefruit. Vrij zachte en bitter-zoete afdronk.   
Yamazaki 12Y, 43%, "Suntory Pure Malt" (Single Malt & distillery naam in kleinere letters op etiket).  80 3e op Murray's Japanse whiskytasting (& 18e op whiskyfestival 22 nov. 2002). "Biggest selling malt in Japan". Tegenwoordig schijnt het single malt te zijn, maar het staat niet op de fles. Neus: fruitig, rokerig, uitnodigend. Smaak is scherp met rook en veel hout. Verder wel lekker, maar de afdronk blijft scherp (79). Tweede keer proeven bij Huub als 6e op 15-5-2003 bevalt stuk beter. Neus: zacht, fruitig (mandarijn), belegen mellow Speyside geur. Volle smaak met veel graan en vanille en prettige afdronk. (81). Gemiddelde score genomen.  
Yamazaki 1979, 56%, Bottled 2002 as "The Cask of Yamazaki 1979", Japanese Oak "Mizunara". 80 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 2 bij Jos op 16-3-2007. Neus: veel hout, zeer fruitig (abrikoos, ananas), toffee, verbrande suiker. Smaak heeft enorm intens hout, stroperig zoet, lading tannines. Intrigerend en een beetje stroef. Wat water maakt de neus geparfumeerder maar de smaak houdt het intense hout. Zoet en bitter zijn mooi in balans, maar in de afdronk gaat het hout echt overheersen en het eindigt droog en stroef. Niet helemaal mijn whisky.  
Yamazaki 10Y, 40% 79 2e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: heerlijk fruitig, floraal, kruidig. Smaak: al behoorlijk zacht; vanille en malt mooi in balans met het hout. Afdronk is helaas behoorlijk plakkerig.  
Yamazaki 1993, 60%, Distilled May. 1993 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Heavily Peated, White Oak Puncheon, cask 3Q70040, bottle 431 of 539 (Suntory). 78 12e op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar later gescoord. Neus: medicinaal, dettol, turf, plantaardig. Vrij onplezierige neus en de smaak onverdund is ook messcherp. Na een tijdje recoveren en water drinken de sterkte naar circa 45-50% ABV gebracht. De neus blijft zeer medicinaal, maar er komt al ruimte voor florale en groene tonen naast lysol, turf en hout. Er blijft een vreemd geurtje inzitten dat wat doet denken aan puntenslijpsel van potloden. De smaak is metalig en de grote lading turf overstemt de zoete malt en vanille. Afdronk is wat korter dan verwacht en eindigt droog en bitter.  
Yamazaki 1986, 60%, Bottled 2006 by La Maison du Whisky as 50th Anniversary bottling, Japanese Oak, type: butt/Mizunara. 76 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: geparfumeerd, floraal, mooi malty, veel hout en alcohol. Smaak onverdund is houtig en nogal gesloten. Met water meer malt en vanille maar het wordt allemaal niet veel beter. Blijft gesloten en scherp met een stroeve droge afdronk.  
Yoichi: Scotch Malt Whisky Society Cask 116.2., 11Y, 61.0%, Single Cask Japanese Malt Whisky. Distilled Nov. 1990 and bottled July 2002. 92 Geproefd in Drumchork Lodge met eigenaar John Clotworthy op 4-5-2006. Een buitengewoon rijke neus: mandarijn, marmelade, gember, kaneel. Smaak: buitengewoon intens maar heerlijk: pruimen, tuttifrutti, sherryzoet eikenhout. Met water verdunnen tot 40-45% geeft een heel zoete neus; bijna etherisch en de smaak wordt fluweelzacht. Dit is een perfecte uitermate gebalanceerde whisky. Precies genoeg hout om met de malt en fruit samen te smelten tot een harmonieus geheel. Opvallend dat er totaal geen turf aanwezig is. Toch is volgens de Whisky Bible "SMWS nummer 116" een Yoichi.  
Yoichi 1986, 55%, bottled december 2006. Made from two casks matured together (one new oak lightly peated and one refill oak heavily peated. 91 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 5 bij Jos op 16-3-2007. Neus vol turf, planten en heide als Highland Park in de goede oude tijd. Zeer rijk en intrigerend: groenten, subtiel fruitig, granen en hout. Smaak is krachtig, kruidig, turf, houtskool, intens zoet. Mooi allround met een lange verwarmende afdronk vol sappig hout. De turf blijft hangen! Weer een fantastische Yoichi.  
Yoichi 20Y, 52% (Japanse whisky van Nikka) 91 7e bij Gert op 15-3-2003. Neus is enorm vol, zacht, heftig sherry en vol fruit. Smaakexplosie met veel rook, sherry, turf, zoete nectar en veel substantie. Een waar feest in de mond. Afdronk met veel eikenhout en kokos (89). Met kleine hoeveelheid water nog beter; geweldige smaakontwikkeling. Deze fenomenale whisky verslaat in een blindproeverij een 18Y Macallan! Op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 weer een overtuigende slotwhisky, maar na een aantal keren proeven toch besloten hem uit de top te halen. Weer terug naar 91 na legen van het bewaarde referentiesample in juli 2006.  
Yoichi 20Y, 55%, Distilled 1987 and bottled 2007. (Nikka; vatting of 2 casks according to Bert) 90 8e op Japantasting 19 januari 2008. Aparte bijna oranje kleur. Neus is heerlijk fruitig (abrikoos, marmelade), kaas, rokerig, turf, mooi malty, complex. Smaak is al net zo prachtig als de neus: turf, licht kruidig, zoet fruit, apart wat kunstmatig aandoend zoetsmaakje (aspartaamachtig). Elegant en complex; zoet en licht bitter mooi in balans met de turf. Filmende afdronk met sappig hout. Smaakt naar meer. Vond dit persoonlijk de lekkerste van de reeks geproefde Japanners.  
Yoichi: The Nikka Yoichi 5th anniversary, 63%, cask #129445, distilled 1991.2.25 and bottled 2008.10.22. 89 17e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: mooi turf, clean sherryvat, malty. Smaak: zoet, turf, malt, en intens sherryhout. Vrij scherp maar met water niet echt zachter. Afdronk: clean hout, zoet en licht droog.  
Yoichi 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), code 14II8C 88 Veelbelovende neus: turf, rook, zoete sherry, hout. Smaakt zacht zoet (honing) met sherry, vanille en veel rook. Afdronk is lang en mooi in balans. Punten bevestigd bij Jos op 20-4-2002 t.o.v. de iets tegenvallende 10Y. Blijft op 87 als referentieslokje bij Gert op 15-3-2003 ter vergelijking met de 20Y, op 13-9-2003 bij Huub t.o.v. de 10Y cask strength en 15Y cask strength, op 16-8-2004 bij Jos naast de Hokkaido 12Y en op 4-3-2006 bij Gert naast de 12Y (18E24B). Dit blijft wel een van de beste Yoichi flessen! Synergie tot 90 punten indien gecombineerd met tonijn/zalm met saus van soja / mierikswortel. De zoetheid komt prachtig naar voren en de houtsmaak verdwijnt naar de achtergrond.  
Yoichi 15Y, 1987-2002, 63.3% (Japanse whisky van Nikka) 86 13e bij Huub op 13-9-2003. Neus: net als de 10Y is deze ook zeer alcoholisch en gesloten. Puur niet te drinken! Water toevoegen helpt: mooie nectarsmaak, vanille, abrikoos, zoethout, en ook deze weer vrij scherp. De scherpte zet door in de afdronk, die verder wel heel goed is met een mooie houtsmaak. De 12Y oude wordt er naast gezet ter referentie en weer vind ik die lekkerder; maar het scheelt niet veel!  
Yoichi: Hokkaido 12Y Pure Malt Whisky, 43% (Japanse whisky van Nikka), code 16I06 86 Neus: belegen, complex, rokerig, honing. Smaak is zeer zacht en vol: malt, hout, honing, chocolade. Licht bittere afdronk met veel hout. Mist de fruitigheid van de sedan 12Y, maar wint toch op kracht, karakter en vooral complexiteit. Waar Sendai aan Glenlivet doet denken, heeft deze meer van Cragganmore. Leuke nieuwe entry op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 (o.a. tripeltest met Yoichi 12Y en Sendai 12Y). Geen synergie met tonijn/zalm met saus van soja / mierikswortel zoals bij de Yoichi, maar deze blijft wel overeind. Onduidelijk of dit nu "gewoon" Yoichi whisky is of een product van de oude Hokkaido plant.  
Yoichi 10Y, 62.2%, No. 7, 129613. Distilled 1990.12.20 and bottled 2002.06.18 (Japanse whisky van Nikka). 85 12e bij Huub op 13-9-2003 (81), herkansing op Nikka avondje bij Jos op 16-8-2004 (85) en toegift na Bert's samples op 16-3-2007. Neus: onverdund gesloten en wat Bourbonachtig: alcohol, zoet, hout, kruidig. In 2007 wordt mooi fruitig toegevoegd na het 1986 turfmonster. Onverdund erg scherp, maar wel met een mooie houtsmaak en zoete sherry, caramel, toffee, chocolade en hout. Met verdunnen een stuk toegankelijker. 2004: niet helemaal in balans in vergelijking met de 12Y en 20Y, maar hoort wel een puntje boven de Sendai door de grote kracht en smaakontwikkeling! 2007: blijft verrassend goed overeind na de masterclass.  
Yoichi 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), batch 18E24B 84 Inzet Nico op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: prachtig rokerig, licht medicinaal, citrus, perzik, laurier en zeer floraal. De smaak valt behoorlijk tegen na de neus: scherpe binnenkomst, aarde, malt, rubber. Tamelijk complex, maar nogal rommelig en geen partij voor de voorafgaande Miyagikyo. Afdronk is droog en metaalachtig. Het restantje Yoichi 12Y (14118C) uit de fles van Jos is veel beter.  
Yoichi 10Y, 45% (Japanse whisky van Nikka) 83 3e bij Jos op 20-4-2002. Prettige neus: turf, rook, zoete sherry, hout. Smaakt scherp met sherry en veel zoete houtsmaak. Afdronk lang, droog en erg veel hout. Blijft scherp! De 12Y is een stuk subtieler. Als 5e op de Japanse whisky nosing met Jim Murray (20e op whiskyfestival 22 nov. 2002) valt de veelbelovende neus en de complexe smaak op. De scherpte blijft.  
Yoichi 1985, 50,7%, cask # 250192, bottle #242. Special Bottling Whisky Live Tokyo 2007. (Nikka) 79 9e op Japantasting 19 januari 2008. Na de 20Y neust dit aanzienlijk minder indrukwekkend: turf, rook, tabak, vanille, malt. Smaak heeft mooi turf maar is wat dun en kaal in vergelijking met de voorafgaande 20Y. Vrij simpel voor zo'n oude whisky. Plezierige neutrale licht droge afdronk. Verdient een herkansing.  



terug naar proefnotities per land /streek

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties