Versie
april 2013
terug
naar proefnotities
per land /streek
|
Proefnotities
en punten whisky's
uit Japan
Bron en auteursrecht: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na
juli 2011
|
|
Chichibu
single malt: zie Hanyu |
|
|
|
Eigashima
8Y, 40%, White Oak Single Malt Whisky |
74 |
Opening
Japantasting 19 januari 2008. Bert Vuik neemt een leuke verrassing
mee als proloog op het aangekondigde programma; een heuse premiere
van de eerste single malt die op de markt is gekomen uit deze
kleinschalige (1,5 werknemers) en onbekende distilleerderij en het
allereerste flesje dat opengaat in Europa. Neus: heerlijk fris, zoet
en malty, citrusfruit, grassig, vanille, vleugje rook. Wordt wat
kruidiger na enige tijd open staan. De smaak is vettig en zeer malty.
Kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Prikkelend mondgevoel,
maar niet scherp. Wordt steeds droger in de mond wat doorzet in de
teleurstellende afdronk. Deed mij wat aan een Lowland als Bladnoch
denken. Geen hoge score, maar wel een leuke curiositeit om geproefd
te hebben. |
|
Fuji
Gotemba (Japanse whisky van Kirin-Seagram):
Evermore 2000, 21Y, 40%, Fuji Gotemba Distillery Blended Whisky |
85 |
Sample
bij Dutch Connection Groningen 2007 uit een merkwaardige fles. Neus:
subtiel, zacht en elegant. Bourbonachtige zoetheid in de neus, geur
van oude grain whisky, perzik. Smaak is zacht, filmend, vol fruit,
zoet hout en tamelijk mellow en neutraal. Lange zoete en filmende
afdronk die ietsjesdroog eindigt. Prachtige balans en hoge
drinkbaarheid. Jammer dat het een curiositeit is. |
|
Ginkgo,
46%, Japanese Blended Malt Whisky, Number One Drinks Co. |
79 |
6e
op Japantasting 19 januari 2008. Bert heeft nog een curisiteit in
zijn tas als tussendoortje. Een blended malt uit Japan van
verschillende owners (nog niet eerder vertoond omdat Suntory &
Nikka geen vaten ruilen) door Ichiro Akuto. Neus is floraal, graan,
jong, fris en fruitig. Smaak is fruitig, zoete malt, vanille. Vrij
simpel van smaak, maar wel lekker. |
|
The
Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type.
Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003
by Suntory Ltd. |
94 |
15e
op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een
fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje
zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout,
kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op
Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan:
niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment. |
|
Hakushu
1985-2004, 56%, Suntory Vintage Malt |
89 |
22e
op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: prachtig
bourbonvat, malty, sigarenkistje, groenten (snijbonen). Smaak:
perfect zacht mondgevoel; buitengewoon elegant en subtiel. Zeer
malty en fruitig mooi in balans met het eikenhout. De subtiliteit
gaat door in de lange filmende afdronk. Een tegenpool van het
voorafgaande Yamazaki sherryvat en even geweldig. |
|
Hakushu
1990 - 2005, 60%, The Owners Cask Series, 135 bottles |
85 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 3
bij Jos op 16-3-2007. Neus is weelderig fruitig (perzik, kiwi,
tropisch fruit), malty en zoet maar ook erg alcoholisch. Smaak
onverdund is teveel alcohol. Verdunnen naar circa 45% opent een waar
bloemenboeket in de neus en de smaak krijgt de zoetheid die je
verwacht van deneus: enorm vanille, custardpudding, toffee. Heerlijk
van smaak met zeer hoge drinkbaarheid maar niet heel breed. Sappige
zoete afdronk vol hout en vanille. |
|
The
Cask of Hakushu 1994 - 2005, 58%, American Oak Bourbon Cask 4E05405.
Distilled May 1994, bottled April 2005 by Suntory Ltd. |
84 |
14e
op WFNN 2006. Neus: mooi malty, noten, hout, witte wijnazijn. Smaak:
de zurige indruk van de neus zit gelukkig totaal niet in de smaak.
Vooral met een scheutje water komt honingzoet moutkarakter naar
voren, weer noten, vanille, licht citrusfruit. Smaakt in eerste
instantie weinig indrukwekkend, maar wint aan diepgang bij 2e
slokje. Mooie droge afdronk. |
|
Hakushu
12Y, 43.5% (Japanse whisky van Suntory). |
82 |
16e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fris en fruitig (citrus),
zoete malt, vleugje turf. Smaak: malty, mooie vanillesmaak, aarde,
eikenhout. Goed in balans; wat dun na de voorafgaande Miyagikyo maar
daar kan deze mooie whisky niets aan doen. Zoete licht droge
afdronk. |
|
Hanyu 1986-2007, 58%, Ichiro's
Malt. 225 bottles. |
90 |
Vlissingen 27 september 2008 (28e).
Sample bij Dutch Connection. Neus is zeer intens en complex. Smaak:
Wow! Zelfs na al het voorafgaande maakt de kracht en intensiteit weer
indruk. Vanille, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan), licht turf.
Lange licht droge afdronk. Jos koopt een flesje dus t.z.t. volgt
verificatie. |
|
Hanyu
1988-2005, 56%, Hogshead. Ichiro's Malt. Bottle 422/600 |
90 |
Sample
gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (10e).
Neus is complex en intrigerend. Fris gewassen lakens aan de lijn,
Malty, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Smaak is krachtig
maar goed te drinken op deze sterkte: citrus, abrikoos, malty, mooi
hout, belegen malt. Lange afdronk met prefecte balans. Een
uitzonderlijk goede wis uit Japan! |
|
Hanyu Gu Brath, Matthew D. Forrest,
1985-2005, 57%, cask 379, bottle 76/139 (360 ml bottle) |
87 |
Vlissingen 27 september 2008 (27e).
Sample bij Dutch Connection. Deze Hanyu lijkt er meer op! Neus is
elegant en zoet vol vanille, malt en fruit. Smaak is zacht, belegen
malt, heerlijk zoet en fruitig. Een echte genietwhisky waar geen water
bij hoeft. Mooie lange zoete afdronk. Erg lekker. |
|
Hanyu 1988-2008, 55%, Nice Butt
#9307, Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland |
86 |
Blindproefrondje genietschap 6
september 2008 bij Erik. Neus: heftig sherrywood, krudig, nootmuskaat,
kaneel, rookvlees, wat zwavel. Smaak is erg alcoholish en wat
overdreven in het hout, maar wel heerlijk sherried. Een intense whisky
die met een blindrondje niet de aandacht kreeg die hij verdiende.
Verificatie gewenst. |
|
Hanyu
1988-2006, 56.3%, Pancheon cask 9204. Single Nippon Malt Whisky
bottled for Full Proof Holland, bottle #25. |
85 |
Alweer
een nieuwe distilleerderij op genietschapsbijeenkomst 9 september
2006. Neus: alcoholisch, gedroogd fruit, zeer malty, noten, kruidig,
clean. Smaak begint scherp en heeft veel hout. Met een paar
druppeltjes water komt abrikoos en een bittertje naast de zoete malt
naar voren. Met meer water is de scherpte helemaal weg, maar is de
whisky ook niet echt spannend meer te noemen. Mooie cleane houtsmaak
die doorgaat in de wat droge afdronk. Misschien later nog eens
proberen als er niet 6 topklasse St. Magdalene's vooraf zijn gegaan. |
|
Hanyu Gu Brath 2000-2005, 57%, cask
9400, bottle 32/140 |
81 |
Vlissingen 27 september 2008 (26e).
Sample bij Dutch Connection. Wat zuur, rokerig, sherrywood. Smaak is
erg kruidig en alcoholisch. Met wat water beter te doen, maar niet
helemaal mijn ding. |
|
Hanyu 2000-2008, 60.5%, Refill
Sherry Butt #9601, Ichiro's Card Series, Five of Spades Malt. Bottle
422/600 |
76 |
Geproefd 30 juli 2010. Neus:
gedroogd fruit, kruidig, malt, walnoten. Smaak onverdund is stroef
en vrij gesloten. |
nieuw |
Hokkaido
Pure Malt: zie Yoichi |
|
|
|
Karuizawa 1991, 62.5%, cask # 3318,
bottled 20-11-2007. |
86 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008
(21e). Een geweldig festival afsluiten met een typische Japanner.
Nauwelijks notities kunnen maken. Hout, kruidig en malty met een droge
afdronk. |
|
Karuizawa
Vintage 1986, 60.1%, 15Y, sherry cask # 2771, Bottled 21-11-2002 (Mercian). |
86 |
4e
op Japantasting 19 januari 2008. Neus: zoet, zeer fruitig (abrikoos,
aardbei), mooi sherryhout, kruidig, elastiekjes. Smaak is vol en
rijk; visceus en een enorme body, goed te dinken op dit hoge
alcoholpercentage. Na de zoete en zeer fruitige start komt er
langzaam een wat bitterder smaak naar voren die doorzet in de
houtige en prettig droge afdronk. Met water wordt het geheel zachter
en toegankelijker, maar verlies je het houtnectar effect. Een prima
Karuizawa botteling van owners Mercian. |
|
Karuizawa
1985, 59.5%, bourbon cask. Vintage serie in 250 ml flesje. |
84 |
Sample
bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: heerlijk zoet, perzik,
honing. Neus en smaak zijn erg alcoholisch en wat water is nodig om
dit te openen. Neus krijgt meer floraal karakter en ook iets van
groenten (gesneden bonen o.i.d.) naast het honingzoete malt
karakter. Smaak blijft zeer krachtig, vol en zoet. Vanille, malt en
hout blijven doorgaan in de mooie licht droge afdronk. |
|
Karuizawa
Pure Malt 12Y, 40% (Japanse whisky van Mercian;
bevat 12-31 jaar oude whisky volgens etiket)) |
83 |
9e
op Gent festival 2007. Na de Benriach 16Y heeft dit een enorm vole
neus: malt in het kwadraat, mooi hout, boenwas, vanille, honing,
kruidig, aarde, zoet zacht fruit. Smaak is vettig, malty, fruitiger
dan de neus doet vermoeden, licht turf/aarde, hout en een prima
balans. Afdronk is vol sappig hout en de turf gaat door. Alweer een
uitstekend Japans produkt. |
|
Karuizawa
Vintage 1989, 58.6%, 12Y, sherry cask # 3207, Distilled Nov. 1989
and bottled 20 Dec. 2002. Bottle 37 of 410. Bottled for Kawachiya. |
82 |
5e
op Japantasting 19 januari 2008. Neus: veel kruidiger dan de
voorafgaande Vintage 1986. Zoet sherryhout, zwavelig, rubber. Smaak:
gedroogd fruit, zoet, sherryhout, harsig, gember. Vind dit vat
minder lekker dan de Vintage 1986, maar het heeft meer die
uitgesproken hartige Japanse smaak. |
|
Karuizawa
1994. Bottled 2006. 61%, Ichiro's choice. Cask 2221 (ex Glenlivet
Sherry Butt), 505 bottles. |
81 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 1
eerst zelf geproefd (84) en later nog eens bij Jos op 16-3-2007
(78). Gemiddelde score genomen. Neus: gesloten en erg alcoholisch;
beetje oplosmiddelachtig (aceton, nagellak). Winey en vanille. Smaak
onverdund is een keelbrander van de eerste orde maar superintens van
smaak. Vooral de 2e keer proeven is het me echt teveel. Verdunnen
naar circa 45% geeft een veel mooiere neus: gedroogd fruit,
citrusfruit, groenten (snijbonen?), floraal, fris en nog meer
vanille. De smaak is ook wat toegankelijker: veel malt en vanille,
gedroogd fruit, nauwelijks sherrywoood meer te proeven; wel veel
eikenhout dat doorzet in de veel te droge verwarmende afdronk.
Afdronk kost strafpunten bij deze tamelijk complexe whisky. |
|
Karuizawa
Single Cask Malt Whisky, Vintage 1986, 59.1%, 15Y, cask # 4982,
Distilled 1986 and bottled 2002. |
79 |
22e
op WFNN 2008. Neus: zeer fruitig en rijk maar erg alcoholisch. Smaak
onverdund niet te doen. Met water naar circa 40-45% ABV gebracht,
wat het allemaal wat rustiger maakt. Neus: druiven, manadarijn,
graan, honing. Na de mooie neus valt de smaak nog steeds tegen;
wrang, stroef en 1-dimensionaal. Ook een te droge afdronk voor het
lekker. |
|
Karuizawa 12Y, 40%, OB (2009
botteling) |
74 |
Neus: kruidig, peterselie, gedroogd
fruit, aarde, hout. Smaak: malt, turf, kruidig en licht bitter hout.
Stroeg mondgevoel en beduidend minder lekker dan de vorige editie.
Afdronk: droog, bitter hout, stoofpeertjes. Ietwat teleurstellend. |
|
Komagatake
single malt: zie Mars Shinshu |
|
|
|
Mars
Maltage Triple Cask Malt Whisky, 20Y, 55%, Vintage Satsuma 1984
sherry cask aged 20Y, bottle 310/1752. Cask no. 1653, 1684 &
1691 (Japanse whisky van Hombo Shuzo Co.) |
84 |
Sample
gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (9e). Neus
doet wat denken aan de eerder geproefde Glen Scotia, maar vele malen
elganter. Heerlijk fruitig, belegen malt, hout, mellow, kaas,
gekkokte groenten. Smaak is complex en het hout overheerst iets de
overige smaken. Bloemkool?? De afdronk blijft licht droog en heel
plezierig. |
|
Mars
Shinsu: Komogatake Vintage 1986, 60.5%, Distilled 27 Dec. 1986 and
bottled 5 Oct. 2006, Sherry Cask # 448, bottle 238 of 402 (Japanese
Whisky from owners Hombo Shuzo Co) |
82 |
3e
op Japantasting 19 januari 2008 is een ander vat Komogatake. Neus is
veel zoeter dan de American Oak, mooi sherryhout, fruitig, kruidig
en wat gesloten op deze sterkte. Smaak heeft mooi droog hout, malt
en zoet fruit. Kruidig, droog, en de wat wrange smaak die de White
Oak kenmerkte zit hier ook nog wel in. Water toevoegen verloopt wat
minder geslaagd bij dit vat. De neus wordt fruitiger, maar de smaak
wordt eerder scherper dan beter. Droge en licht bittere afdronk. |
|
Mars
Shinsu: Komogatake Vintage 1989, 60.1%, Distilled 22 Feb. 1989 and
bottled 5 Oct. 2006, American White Oak Cask # 616, bottle 203 of
430 (Japanese Whisky from owners Hombo Shuzo Co) |
77 |
2e
op Japantasting 19 januari 2008. Na de Eigashima komt er een "silent
still" uit Japan. De malt whisky productie op het Shinsu
complex is gestopt rond 1996 en er zijn nog maar een paar honderd
vaten. Neus is superaromatisch, intens hout, marmelade, erg
alcoholisch. Smaak is verwarmend, kruidig, kaneel, houtextract. Door
het hoge alcoholpercentage erg wrang van smaak en op deze sterkte
vind ik dit niet echt lekker. Zwaar reduceren in alcoholpercentage
naar 40-45% helpt wel. Neus is nu veel fruitiger (sinaasappel) en
kruidiger. In de smaak overheerst de alcohol en het hout nu minder:
appel, zeer kruidig/hartig, peper en droog hout. Hoewel minder wrang
is de afdronk erg droog en niet geweldig. |
|
Miyagikyo
10Y, 45%, batch 20C46B |
87 |
15e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: heerlijk malty, fruitig
(perzik, abrikoos, mango), fris gewassen lakens. Smaak is net als de
neus rijk en intrigerend: zoet, zeer malty en fruitig. Complex en
compleet na 10 jaar rijping. Lange filmende afdronk waarin de zoete
zachtheid van deze prachtwhisky blijft domineren. |
|
Miyagikyo
12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka),
batch 2OE22C |
85 |
Geproefd op
genietschapsbijeenkomsten 4-3-2006 (86) en 31-10-2009 (84). Neus:
kruidig, licht rokerig en turf, drop, groene tonen. 2e keer minder
fruitig (perzik, citrus). Ietwat kaal. Smaak is zacht en toegankelijk,
mooi turf, malty met pittige kruidigheid en wat harsig. Broccoli,
mineraal (metaal, kiezel), fruitcake. Afdronk is droog en verwarmend
met veel vanille en sappig hout. Eindigt een tikje bitter. Veel
complexer en rijker dan de Nikka Sendai 12Y uit 2004. |
|
Miyagikyo 15Y, 45%, batch 18HO2A |
83 |
Neus: kruidig, aarde, fruitig
(perzik, abrikoos), zoet hout, licht ranzige boter. Smaak is zoet,
malty, fruitig (marmelade), droog hout en verrassend pittig voor een
Miyagikyo; deze editie bevat duidelijk turf en heeft een iets rokerige
subtiele bitterzoete nasmaak. Afdronk is aan de bittere kant en vrij
droog. |
|
Miyagikyo:
Sendai 12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka) |
83 |
Neus
is veelbelovend: honing, malt, fruit (perzik, abrikoos), zoet en
boterig. Mooie volle maltsmaak die brengt wat je op basis van de
notities bij de neus verwacht, met als extra nog een klein beetje
rokerigheid, marmelade en vanille. Ook de afdronk mag er wezen met
hout, vanille en prettige licht bittere nasmaak. Heerlijke mellow
Speyside-achtige whisky die vele Schotse collega's achter zich laat.
Op avondje Nikka bij Jos op 16-8-2004 zijn de Yoichi 12Y &
Hokkaido 12Y allebei duidelijk krachtiger en voller van smaak. Deze
subtiele lichte whisky gaat totaal ten onder bij de vis met
soja/mierikswortel; beter als aperitief houden. |
|
Nikka Pure Malt Black, 43%, no age,
batch no 1230613, 500 ml |
87 |
Blindrondje op de
Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: heerlijk belegen malt,
aarde, fruit, kruidig, floraal. Smaak: filmend, intens en fruitig,
rook en turf, elegant en all-round als een goede Highland Park. Lange
rokerige en zoete afdronk. Een verrassing bij de onthulling door
Andre. |
|
Nikka:
Taketsuru Pure Malt, 17Y, 43%, Batch 02F4CC. |
81 |
14e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: elegant, zoete malt, vanille,
honing, aarde, licht turf. Smaak: zeer malty, nog steeds wat aards
(turf), koffie, cacao, vanille en een wat vreemde houtsmaak. De
afdronk wordt gedomineerd door het wat vervelende bijsmaakje aan het
hout. |
|
Nikka All Malt, 40%, no age |
79 |
Blind geproefd als verrasing bij
Marc Seegers. Neust als een milde zoete Speyside whisky zonder veel
pretenties. Smaakt lekker zacht met een klein beetje turf, maar weinig
uitgesproken. Tikje plakkerig in de zoete en licht droge afdronk. Bij
d eonthulling blijkt het een blend waarvan zowel de pot still als de
cofeey still van malted barley is gemaakt. |
|
Nikka:
whisky straight from the barrel, 51.4%, (Vatted Japanese malt ?) |
77 |
11e
bij Huub op 13-9-2003 (73) & mystery guest bij Erik op 29 mei
2005 (79). Neus: hout, sherry, boenwas, perzik, alcoholisch. Smaak:
pittig alcohol, hout, erg zoet, kruidig en een beetje plakkerig. Met
water erbij iets frisser, maar krijgt dan een beetje zeepsopsmaak.
Lange droge afdronk met veel hout. Gegevens ontbreken totaal; is dit
nu een single malt, vatted malt of een blended? |
|
Nikka:
Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse Whiskey) |
62 |
Enige
nieuwe bij het inkomrondje "mystery guests" bij Huub.
Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige guests blind
gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische goedkope
blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie niet voor
plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker; uiteindelijk toch
een voldoende gegeven. |
|
Nikka
Hokkaido Pure Malt: zie Yoichi |
|
|
|
Nikka
Miyagikyo single malt: zie Miyagikyo |
|
|
|
Nikka
Sendai single malt: zie Miyagikyo |
|
|
|
Nikka
Yoichi single malt: zie Yoichi |
|
|
|
Sendai
single malt: zie Miyagikyo |
|
|
|
Shirakawa
(Japanse whisky van Takara) |
0 |
Nog
niet geproefde rariteit |
|
Suntory
"Hibiki", 17Y, 43% Blended Japanse Whiskey |
85 |
Na het geslaagde 5cl experiment van
Huub in juni 2005 zelf een fles gekocht op vliegveld van Bangkok.
Prachtige volle belegen neus met veel sherry, bloemen, perzik,
krenten, rum, boenwas. Ruikt en smaakt fluwelig zacht. Smaak is
filmend en zeer complex met veel sherry, vanille, zoet fruit (perzik,
aardbei, mango), rook, turf, rozijnen. Subtiel en elegant mengsel van
Japanse en Schotse whisky. Ook in de licht droge afdronk gaat alles
goed, mooi hout, toffee, fruit. Aperitief dat naar meer smaakt!. Een
sublieme blended whisky met uitstekende balans (86). Botteling uit
2009 iets lager gescoord naast de 12Y oude Hibiki op Groningen 2010
(84). |
|
Suntory
"Hibiki" 40% Blended Japanse Whiskey |
84 |
1e
op Murray's Japanse whisky tasting (& 16e op whiskyfestival 22
nov 2002). Deze blended bevat zowel Schotse als Japanse whisky. Voor
een blended is dit uitzonderlijke klasse! Prachtig in balans,
sherry, rook, hout, fruit en vooral niet te slap! Assertief zonder
dat het scherp wordt. |
|
Suntory
"Royal" 40% Blended Japanse Whiskey: |
80 |
2e
op Murray's Japanse whiskytasting (& 17e op whiskyfestival 22
nov. 2002). Na de Hibiki stelt deze Royal iets teleur. De neus is
meer sherry; de smaak is minder assertief en de afdronk is iets
lijmig. Desondanks nog steeds een hoog scorende blended. |
|
Suntory
"Kabukin" 40% Blended Japanse Whiskey: |
77 |
Eerste
kennismaking met Japans bevalt goed! Bijzonder zacht voor een
blended en niet de karakteristieke droge lijmafdronk. Fruitig, fris
en licht. Bij herproeven als 4e in een Japanse tasting op
whiskyfestival 2002 (19e op 22 november 2002) met Jim Murray zelfde
ervaring en 1 punt lagere score. |
|
Suntory "Hibiki" 12Y, 43% Blended
Japanse Whiskey |
76 |
8e op Gall&Gall festival Almere
1-11-2009 (75) en 11e op Groningen 2010 (77). Neus: floraal en
subtiel, zeer fruitig, perzik, malty. Smaak: zacht, neutraal, fruitig,
mooi granig, creamy, boterig. Zeer toegankelijk en weinig uitgesproken
met een zoete en filmende afdronk. Deze mooie blend van uitsluitend
Japanse whisky maakt veel minder indruk dan de 17Y die ook Schotse
whisky bevattein het verleden. Gemiddelde score genomen. |
|
Suntory
Hakushu single malt: zie Hakushu |
|
|
|
Suntory
Yamazaki single malt: zie Yamazaki |
|
|
|
Taketsuru
Pure Malt: zie Nikka |
|
|
|
White Oak Distillery: Akashi 5Y,
45%, Single Malt Japanese Whisky |
74 |
Sample bij Jos 4-10-2011 na een
Glenlivet 12Y. Neus: spiritus, citrusfruit, aard, licht rokerig,
vanille, duidelijk nog een jonge malt. De smaak is nog wat onaf,
maar deze jonge malt heeft al wel complexiteit en interessante
smaak. Groene appel, turf (meer dan verwacht op basis van de neus),
vrij zacht en prettig mondgevoel. Lekkere licht droge en vrij korte
afdronk. Deed even aan de Ardbeg Blasda denken, maar als Jos die er
naast zet is deBlasda toch wel een stuk lekkerder. |
nieuw |
Yamazaki
1984, 56%, bottled 2005 in Suntory Vintage Malt serie. |
91 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 6
als 5e bij Jos op 16-3-2007 direct na de 1995. Neus: ook dit is weer
een prachtig sherryvat met duidelijke zwaveltonen (lucifers), zoet
fruit, kaneel, kruidig. Smaak is pure houtnectar, kruidnagel,
kaneel, ietsjes zuurder dan de 1995 maar dat maakt hem juist zo
heerlijk. Zoet, bitter en zuur tegelijk, licht zwavelig. Prachtige
zoete afdronk met perfecte intense houtsmaak. De vraag is even hoe
hoog dit in de 90 gaat scoren en Jos zet er even de Longmorn
Glenlivet 1971, 57.8% naast. Die is echt nog completer en voller en
bevestigt zijn topklasse. |
|
Yamazaki
1986-2005, 56%, Suntory Vintage Malt serie |
90 |
21e
op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: Wow!
Overweldigend sherry, boerenjongens, rood fruit. Smaak: een
sherryvat zoals je ze altijd zou willen hebben; zoet fruit (aardbei,
kersen), heerlijke malt die zich kan handhaven onder al dit hout en
sherrygeweld. De droge en wat bittere afdronk is het minste stukje
van de reis en voorkomt een topscore. Een overweldigend mooie whisky
in neus en smaak die helaas wat uitdooft in de afdronk. |
|
Yamazaki
1995, 58%, Bottled 2006 in "The Owners Cask series
Yamazaki". Sherry butt, 401 bottles. |
88 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 4
bij Jos op 16-3-2007. Neus: heftig sherrywood, zoet, geroosterd
vlees, houtskool/smeulende vuurkorf, rood fruit en kruiden.
Veelbelovend! Smaak is intens sherrywood en ondanks het hoge
alcoholpercentage zer goed drinkbaar. Een prachtig vat dat niet veel
langer had moeten liggen, want de sherry overheerst de malt en het
zachte fruit nogal. Ietsjes zwavelig, maar niet onplezierig. De hoge
viscositeit geeft een stroperige zoete afdronk. |
|
Yamazaki
"The Owners Cask - Sherry Cask" Vintage 1991. Bottled 2007
at 61%. Bottled for Kawachiya. |
87 |
4e
& 24e op WFNN 2008. Neus: intens sherryhout, fruitig, zoet,
hooi, licht zurig (limoen). Smaak: goed drinkbaar op deze hoge
sterkte maar wel erg alcoholisch en vrij intens hout. De subtielere
smaken van malt, zoet rood fruit en kokos worden overheerst door de
ethanol. Water toevoegen maakt het echter veel stroever; de whisky
wordt eigenlijk scherper doordat de alcohol meer naar voren komt en
de houtnectar verdwijnt. Droge bitterzoete afdronk. Sample verpest
en op het einde van de avond nog eens geprobeerd. Het blijft een
vrij lastig toegankelijke whisky, maar wel een mooi sherryvat. |
|
Yamazaki 1990, 60%, Distilled Feb.
1990 and bottled Jan. 2008 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak
(Sherry Butt), Cask ON70645, bottle # 202 of 471. (Suntory) |
87 |
Geproefd bij Jos februari 2009.
Zeer donkere kleur; bijna bruin. Neus: rood fruit (kersen), intens
hout en alcohol, zwaar sherried. Onverdund allemaal iets teveel en te
stroef voor mij; de houtsplinters zitten bijna in je palet bij deze
intense nectar. Met stevig water wordt de neus veel fruitiger en
krijgt koffie en bittere chocolade in de neus. Smaak: blijft intens;
wat het verliest aan houtnectar bij watert toevoegen wint het aan
toegankelijkheid. Kaneel, kruidig, cacaoboter, rood fruit en minder
zoet dan de neus doet vermoeden. Verwarmend. Droge houtafdronk. Een
bijzonder stevig sherryvat. |
|
Yamazaki
1991, 60%, Distilled Mar. 1991 and bottled Nov. 2002 as "The
Cask of Yamazaki", Bourbon cask 1070640, bottle 48 of 144.
(Suntory) |
87 |
10e
op Japantasting 19 januari 2008. Neus: heerlijk zoet, vanille,
banaan, malty, vers gebakken brood. De meest Schotse neus van de
avond. Smaak: vettig mondgevoel, kruidig, peper. Een genot om te
drinken op deze hoge sterkte; ondanks de relatief hoge complexiteit
zeer toegankelijk. Filmende zoete afdronk. Een vriendelijke
genietwhisky. |
|
Yamazaki
"The Owners Cask - Excellent Smokey" Vintage 1991. Bottled
2007 at 56%. Bottled for Kawachiya. |
85 |
23e
op WFNN 2008. Neus: medicinaal, jodium, rokerig. Met een beetje
water veel frisser; malt en citrusfruit krijgen nu kans om over de
medicinaliteit te komen. Smaak is rokerig als verwacht, malty en
droog als een Lagavulin. Afdronk is ook vol droog hout en rook.
Heeft Yamazaki dit nodig? |
|
Yamazaki
1990, 59%, Distilled Jan. 1990 and bottled Oct. 2007 as "The
Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask OM70170,
bottle # 440 of 516. (Suntory) |
85 |
11e
op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar
later gescoord. Neus: intens hout, sherrywood, boenwas. cacao, mint,
honing. Heerlijk zoet en veelbelovend. De smaak is echter een
tegenvaller na de neus; vrij scherp, droog hout, licht zwavelig,
rood fruit, bittere chocolade. De afdronk is droog en vol hout. Met
wat water (naar ca. 45-50% ABV) maakt het intense hout in de neus
plaats voor perzik, vanille, bloemen, maar de smaak is helaas niet
verbetert. Er zit een wat onplezierige droge houtsmaak aan die
doorzet in de afdronk. |
|
Yamazaki
"The Owners Cask - Elegant 1st Edition" Vintage 1997.
Bottled 2007 from a barrel at 50%. Bottled for Kawachiya. |
84 |
3e
op WFNN 2008. Neus: inderdaad een zeer elegante neus, malty,
vanille, fruitig. Smaak is zeer zacht, granig, vanillezoet. Filmende
zoete afdronk met mooi hout. Uitstekende drinkwhisky, maar weinig
spectaculair. |
|
Yamazaki
18Y, 43% |
84 |
17e
op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: rijk en behoorlijk sherried.
Smaak: elegant, zoet, romig, honing, maggi, licht overdadig in het
hout. Lange zachte afdronk. |
|
Yamazaki
Vintage Malt 1979, 56%, Bottled 2004, Japanese Oak (Suntory) |
80 |
7e
op Japantasting 19 januari 2008. Voor vele aanwezigen het hoogtepunt
van de tasting, maar wederom raak ik niet echt opgewonden van de
smaak van Japanese Oak. Geef wel onmiddellijk toe dat dit qua neus
en smaak het meest bijzondere van de dag is. De wat zurige neus
heeft een zeer aparte harsachtige component, hout, fudge, gedroogd
fruit. Smaak is ook bijzonder intrigerend; dit is zo anders dan
Scotch. Intens hout, bitterkoekjes, grapefruit. Vrij zachte en
bitter-zoete afdronk. |
|
Yamazaki
12Y, 43%, "Suntory Pure Malt" (Single Malt &
distillery naam in kleinere letters op etiket). |
80 |
3e
op Murray's Japanse whiskytasting (& 18e op whiskyfestival 22
nov. 2002). "Biggest selling malt in Japan". Tegenwoordig
schijnt het single malt te zijn, maar het staat niet op de fles.
Neus: fruitig, rokerig, uitnodigend. Smaak is scherp met rook en
veel hout. Verder wel lekker, maar de afdronk blijft scherp (79).
Tweede keer proeven bij Huub als 6e op 15-5-2003 bevalt stuk beter.
Neus: zacht, fruitig (mandarijn), belegen mellow Speyside geur.
Volle smaak met veel graan en vanille en prettige afdronk. (81).
Gemiddelde score genomen. |
|
Yamazaki
1979, 56%, Bottled 2002 as "The Cask of Yamazaki 1979",
Japanese Oak "Mizunara". |
80 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 2
bij Jos op 16-3-2007. Neus: veel hout, zeer fruitig (abrikoos,
ananas), toffee, verbrande suiker. Smaak heeft enorm intens hout,
stroperig zoet, lading tannines. Intrigerend en een beetje stroef.
Wat water maakt de neus geparfumeerder maar de smaak houdt het
intense hout. Zoet en bitter zijn mooi in balans, maar in de afdronk
gaat het hout echt overheersen en het eindigt droog en stroef. Niet
helemaal mijn whisky. |
|
Yamazaki 10Y, 40% |
79 |
2e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
heerlijk fruitig, floraal, kruidig. Smaak: al behoorlijk zacht;
vanille en malt mooi in balans met het hout. Afdronk is helaas
behoorlijk plakkerig. |
|
Yamazaki
1993, 60%, Distilled May. 1993 and bottled Oct. 2007 as "The
Cask of Yamazaki", Heavily Peated, White Oak Puncheon, cask
3Q70040, bottle 431 of 539 (Suntory). |
78 |
12e
op Japantasting 19 januari 2008. Sample niet meteen geproefd maar
later gescoord. Neus: medicinaal, dettol, turf, plantaardig. Vrij
onplezierige neus en de smaak onverdund is ook messcherp. Na een
tijdje recoveren en water drinken de sterkte naar circa 45-50% ABV
gebracht. De neus blijft zeer medicinaal, maar er komt al ruimte
voor florale en groene tonen naast lysol, turf en hout. Er blijft
een vreemd geurtje inzitten dat wat doet denken aan puntenslijpsel
van potloden. De smaak is metalig en de grote lading turf overstemt
de zoete malt en vanille. Afdronk is wat korter dan verwacht en
eindigt droog en bitter. |
|
Yamazaki
1986, 60%, Bottled 2006 by La Maison du Whisky as 50th Anniversary
bottling, Japanese Oak, type: butt/Mizunara. |
76 |
Sample
bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: geparfumeerd, floraal,
mooi malty, veel hout en alcohol. Smaak onverdund is houtig en nogal
gesloten. Met water meer malt en vanille maar het wordt allemaal
niet veel beter. Blijft gesloten en scherp met een stroeve droge
afdronk. |
|
Yoichi:
Scotch Malt Whisky Society Cask 116.2., 11Y, 61.0%, Single Cask
Japanese Malt Whisky. Distilled Nov. 1990 and bottled July 2002. |
92 |
Geproefd
in Drumchork Lodge met eigenaar John Clotworthy op 4-5-2006. Een
buitengewoon rijke neus: mandarijn, marmelade, gember, kaneel.
Smaak: buitengewoon intens maar heerlijk: pruimen, tuttifrutti,
sherryzoet eikenhout. Met water verdunnen tot 40-45% geeft een heel
zoete neus; bijna etherisch en de smaak wordt fluweelzacht. Dit is
een perfecte uitermate gebalanceerde whisky. Precies genoeg hout om
met de malt en fruit samen te smelten tot een harmonieus geheel.
Opvallend dat er totaal geen turf aanwezig is. Toch is volgens de
Whisky Bible "SMWS nummer 116" een Yoichi. |
|
Yoichi
1986, 55%, bottled december 2006. Made from two casks matured
together (one new oak lightly peated and one refill oak heavily
peated. |
91 |
Bert's
Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 5
bij Jos op 16-3-2007. Neus vol turf, planten en heide als Highland
Park in de goede oude tijd. Zeer rijk en intrigerend: groenten,
subtiel fruitig, granen en hout. Smaak is krachtig, kruidig, turf,
houtskool, intens zoet. Mooi allround met een lange verwarmende
afdronk vol sappig hout. De turf blijft hangen! Weer een
fantastische Yoichi. |
|
Yoichi
20Y, 52% (Japanse whisky van Nikka) |
91 |
7e
bij Gert op 15-3-2003. Neus is enorm vol, zacht, heftig sherry en
vol fruit. Smaakexplosie met veel rook, sherry, turf, zoete nectar
en veel substantie. Een waar feest in de mond. Afdronk met veel
eikenhout en kokos (89). Met kleine hoeveelheid water nog beter;
geweldige smaakontwikkeling. Deze fenomenale whisky verslaat in een
blindproeverij een 18Y Macallan! Op avondje Nikka bij Jos op
16-8-2004 weer een overtuigende slotwhisky, maar na een aantal keren
proeven toch besloten hem uit de top te halen. Weer terug naar 91 na
legen van het bewaarde referentiesample in juli 2006. |
|
Yoichi
20Y, 55%, Distilled 1987 and bottled 2007. (Nikka; vatting of 2
casks according to Bert) |
90 |
8e
op Japantasting 19 januari 2008. Aparte bijna oranje kleur. Neus is
heerlijk fruitig (abrikoos, marmelade), kaas, rokerig, turf, mooi
malty, complex. Smaak is al net zo prachtig als de neus: turf, licht
kruidig, zoet fruit, apart wat kunstmatig aandoend zoetsmaakje (aspartaamachtig).
Elegant en complex; zoet en licht bitter mooi in balans met de turf.
Filmende afdronk met sappig hout. Smaakt naar meer. Vond dit
persoonlijk de lekkerste van de reeks geproefde Japanners. |
|
Yoichi: The Nikka Yoichi 5th
anniversary, 63%, cask #129445, distilled 1991.2.25 and bottled
2008.10.22. |
89 |
17e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
mooi turf, clean sherryvat, malty. Smaak: zoet, turf, malt, en intens
sherryhout. Vrij scherp maar met water niet echt zachter. Afdronk:
clean hout, zoet en licht droog. |
|
Yoichi
12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka), code
14II8C |
88 |
Veelbelovende
neus: turf, rook, zoete sherry, hout. Smaakt zacht zoet (honing) met
sherry, vanille en veel rook. Afdronk is lang en mooi in balans.
Punten bevestigd bij Jos op 20-4-2002 t.o.v. de iets tegenvallende
10Y. Blijft op 87 als referentieslokje bij Gert op 15-3-2003 ter
vergelijking met de 20Y, op 13-9-2003 bij Huub t.o.v. de 10Y cask
strength en 15Y cask strength, op 16-8-2004 bij Jos naast de
Hokkaido 12Y en op 4-3-2006 bij Gert naast de 12Y (18E24B). Dit
blijft wel een van de beste Yoichi flessen! Synergie tot 90 punten
indien gecombineerd met tonijn/zalm met saus van soja /
mierikswortel. De zoetheid komt prachtig naar voren en de houtsmaak
verdwijnt naar de achtergrond. |
|
Yoichi
15Y, 1987-2002, 63.3% (Japanse whisky van Nikka) |
86 |
13e
bij Huub op 13-9-2003. Neus: net als de 10Y is deze ook zeer
alcoholisch en gesloten. Puur niet te drinken! Water toevoegen
helpt: mooie nectarsmaak, vanille, abrikoos, zoethout, en ook deze
weer vrij scherp. De scherpte zet door in de afdronk, die verder wel
heel goed is met een mooie houtsmaak. De 12Y oude wordt er naast
gezet ter referentie en weer vind ik die lekkerder; maar het scheelt
niet veel! |
|
Yoichi:
Hokkaido 12Y Pure Malt Whisky, 43% (Japanse
whisky van Nikka), code 16I06 |
86 |
Neus:
belegen, complex, rokerig, honing. Smaak is zeer zacht en vol: malt,
hout, honing, chocolade. Licht bittere afdronk met veel hout. Mist
de fruitigheid van de sedan 12Y, maar wint toch op kracht, karakter
en vooral complexiteit. Waar Sendai aan Glenlivet doet denken, heeft
deze meer van Cragganmore. Leuke nieuwe entry op avondje Nikka bij
Jos op 16-8-2004 (o.a. tripeltest met Yoichi 12Y en Sendai 12Y).
Geen synergie met tonijn/zalm met saus van soja / mierikswortel
zoals bij de Yoichi, maar deze blijft wel overeind. Onduidelijk of
dit nu "gewoon" Yoichi whisky is of een product van de
oude Hokkaido plant. |
|
Yoichi
10Y, 62.2%, No. 7, 129613. Distilled 1990.12.20 and bottled
2002.06.18 (Japanse whisky van Nikka). |
85 |
12e
bij Huub op 13-9-2003 (81), herkansing op Nikka avondje bij Jos op
16-8-2004 (85) en toegift na Bert's samples op 16-3-2007. Neus:
onverdund gesloten en wat Bourbonachtig: alcohol, zoet, hout,
kruidig. In 2007 wordt mooi fruitig toegevoegd na het 1986
turfmonster. Onverdund erg scherp, maar wel met een mooie houtsmaak
en zoete sherry, caramel, toffee, chocolade en hout. Met verdunnen
een stuk toegankelijker. 2004: niet helemaal in balans in
vergelijking met de 12Y en 20Y, maar hoort wel een puntje boven de
Sendai door de grote kracht en smaakontwikkeling! 2007: blijft
verrassend goed overeind na de masterclass. |
|
Yoichi
12Y, 45% (Japanse whisky van Nikka),
batch 18E24B |
84 |
Inzet
Nico op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: prachtig rokerig,
licht medicinaal, citrus, perzik, laurier en zeer floraal. De smaak
valt behoorlijk tegen na de neus: scherpe binnenkomst, aarde, malt,
rubber. Tamelijk complex, maar nogal rommelig en geen partij voor de
voorafgaande Miyagikyo. Afdronk is droog en metaalachtig. Het
restantje Yoichi 12Y (14118C) uit de fles van Jos is veel beter. |
|
Yoichi
10Y, 45% (Japanse whisky van Nikka) |
83 |
3e
bij Jos op 20-4-2002. Prettige neus: turf, rook, zoete sherry, hout.
Smaakt scherp met sherry en veel zoete houtsmaak. Afdronk lang,
droog en erg veel hout. Blijft scherp! De 12Y is een stuk subtieler.
Als 5e op de Japanse whisky nosing met Jim Murray (20e op
whiskyfestival 22 nov. 2002) valt de veelbelovende neus en de
complexe smaak op. De scherpte blijft. |
|
Yoichi
1985, 50,7%, cask # 250192, bottle #242. Special Bottling Whisky
Live Tokyo 2007. (Nikka) |
79 |
9e
op Japantasting 19 januari 2008. Na de 20Y neust dit aanzienlijk
minder indrukwekkend: turf, rook, tabak, vanille, malt. Smaak heeft
mooi turf maar is wat dun en kaal in vergelijking met de
voorafgaande 20Y. Vrij simpel voor zo'n oude whisky. Plezierige
neutrale licht droge afdronk. Verdient een herkansing. |
|
terug
naar proefnotities per land /streek
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|