Versie
april 2013
terug
naar proefnotities
per land /streek
|
Proefnotities
en punten whisky's
uit Nieuw
Zeeland
Bron en auteursrecht: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na
juli 2011 |
|
Lammerlaw:
zie Wilson Distillery |
|
|
|
Lammerlaw:
zie Wilson Distillery |
|
|
|
Schnapp-Dragon: Waitui
Single Malt Manuka Honey Golden Bay Whiskey, 4Y, 37%, OB |
65 |
Kiwi Spirit Distillery staat
genoemd op de fles, maar bij nazoeken op het internet kom je pas bij
de echte naam:Schnapp Dragon Distillery. Geopend met het genietschap
op 5-1-2013. Leuk discussiepunt in hoeverre de gangbare regels uit
Schotland om distillaat Single Malt Whiskey te mogen noemen hier
waren opgerekt; er is namelijk naast Waikoropupu bronwater, gemoute
gerst en gist ook honing in verwerkt (Manuka bush honey om precies
te zijn) en het alcoholpercentage is minder dan 40%. De neus is als
een zoete likeur, citrusfruit, appel, honing en erg jonge malt die
nog wat spirity is. Smaak is apart: de honing komt echt naar voren
en walst over de gerst en vanille heen. Wat plakkerige zoete
afdronk. Het lege glas ruikt na een tijdje staan ook echt naar
honing. Leuk om hem geproefd te hebben naast de appeltaart. |
nieuw |
Wilson:
Milford 16Y (New Zealand whisky; work
in progress), circa
51% |
80 |
7e
op Pot Still festival 2003. Neus: krachtig, zoet, bourbon, fruitig.
Smaak onverdund is mooie zoete houtnectar. Met water verdwijnt
nectarsmaak, maar er komt een mooie zoete (perzik) en zachte whisky
tevoorschijn. Dit kan toch al tegen menige Speysider opboksen. |
|
Wilson:
Lammerlaw 10Y (New Zealand whisky),
43% |
78 |
Heerlijk
boterzachte fruitige whisky met rook en turf. In de afdronk meer
turf. In Nieuw-Zeeland kunnen ze het ook! Iets te stroef in de
afdronk. Onderwaardering door Jackson! |
|
Wilson:
Milford 10Y (New Zealand whisky),
43% |
76 |
5e op Pot Still festival 2003.
Neus: mooi hout, vanille, fruitig (peer, perzik) en vleugje pepermunt.
Smaak: bourbonhout, vanille, mellow malty, peer, licht rokerig, hout,
satijnglad. Bij de bereiding is geen turf gebruikt, dus de rooksmaak
komt volledig uit de gebrande bourbonbarrels. Weinig complexiteit en
tamelijk 1-dimensionaal, maar goed van smaak als een jonge Speyside.
Afdronk wordt na geruime tijd erg droog (78). Wordt als mystery guest
goed gewaardeerd door het genietschap op 12 juni 2004 (ook daar weer
78) en 27 juni 2009 (daar iets minder met 74 punten). |
|
Wilson:
Milford 12Y (New Zealand whisky),
43% |
75 |
6e
op Pot Still festival 2003. Neus: lijkt erg op de 10Y. Smaak: minder
bourbonsmaak en ook minder goede balans dan de 10Y. Nog steeds wel
een prettige whisky waar ze zich down under niet voor hoeven te
schamen. |
|
terug
naar proefnotities per land /streek
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|