Bernheim:
zie Old Rip van Winkle 10Y |
|
|
|
Blanton's
Single Barrel Kentucky Straight Bourbon: zie Buffalo Trace |
|
|
|
Brown-Forman:
Old Forester Kentucky Straight Bourbon, 43% |
79 |
Neus:
toffee, kruidig, zoethout. Niet al te overdadige en prettige neus.
Smaak is ook veel frisser en lichter dan gebruikelijk bij Bourbon.
Veel vanille, fruitig, kruiden (rogge?). Blijft sappig in de afdronk
en wordt geen moment plakkerig. Een prima Bourbon! |
|
Brown-Forman:
Woodford Reserve Distiller's Select, 45.2%, Kentucky Straight
Bourbon, Batch 16, Bond 01975 |
71 |
Sample
van Marjon. Neus: zeer zoete geur met veel toffee, mint en hout,
maar ook erg oplosmiddelachtig (ethers, esters). Vrij onplezierig
eigenlijk. Smaak valt ook niet mee; weeïg en zoet, met op het einde
een spoortje kruidigheid. Plakkerige droge afdronk (74). Bij de
tweede keer proeven naast Wild Turkey Rare Breed maakt de neus nog
steeds weinig indruk (wat is zo'n WTRB dan rijk en kruidig)!!. Smaak
bevalt nu iets beter, maar dit drink ik toch eigenlijk niet voor
mijn plezier door die overheersende weeïgheid en een vreemd
bijsmaakje. |
|
Buffalo
Trace: Blanton's Single Barrel Gold edition. Kentucky Straight
Bourbon, 103 proof, No Age Statement (dumped 4-29-05 in rack # 11) |
84 |
Pot
Still Festival 15 april 2007 (13e). Neus is een verademing na de
voorafgaande madeira finishes. Een elegante en krachtige Bourbon
neus, met veel fruit (perzik, marmelade), kaneel. Smaak is niet
overdreven zoet, met veel hout, vanille en een licht kruidige smaak.
Mooie balans en een perfect alcoholpercentage. Prettige afdronk met
sappige houtsmaak. |
|
Buffalo Trace: Sazerac Rye, NAS, 45% Kentucky Straight Rye Whisky |
80 |
Geur: kruidig, fruitig, esters (oplosmiddel) en zoet. Smaak is
pittig kruidig en behoorlijk krachtig. In een h2h met Zuidam
Straight Rye is de Sazerac veel voller en kruidiger. Gelukkig is de
solvents associatie in de neus alleen daar merkbaar. Zoete lange
afdronk met sappig hout (81). Genietschapsproeverij 27-11-2010: 79. |
|
Blanton's Single Barrel Bourbon,
303, barrel 25, warehouse H, rick, 28, 63.5% (127 proof) |
68 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-14). Neus: zoet en zwaar alcoholisch. Smaak: zoet en kruidig
vuurwater. Teveel alcohol. Met water op drinksterkte gebracht
(40-45%) waardoor de neus veel beter wordt met meer fruit en
amandel. De smaak is ook toegankelijker, maar ik vind het een
tamelijk weeïge en plakkerige Bourbon. Lijmige afdronk met veel
hout. |
|
Blanton’s Kentucky Straight
Bourbon, Single Barrel Silver edition NAS, No Age Statement
98proof/49%, Barrel 9 / Warehouse 11 / rack 15, bottled 12-9-2006
|
82 |
Aftertasting genietschap 6
september 2008. Neus: heel kruidig, gebrande toast, houtskool,
vanille, zoet. Smaak: prima Bourbon met rogge, brood en zoet hout.
Lange licht droge afdronk. |
|
Buffalo
Trace: Blanton's Single Barrel Kentucky Straight Bourbon, 46.5% (93
proof), No Age Statement, Barrel 111, Bottle 270, Bottled on July
14th 1995. |
82 |
Krachtige
Bourbon met naast de karakteristieke bourbon reuk & smaak een
kruidig kaneelaroma. Veel hout, vanille en peperige kruidnagelsmaak.
Mooie balans en zowaar een prettige afdronk zonder droge houtsmaak.
In een tweede dubbeltest met Sazerac Rye de nipte winnaar. Deze
Bourbon verveelt niet snel. |
|
Buffalo Trace: Sazerac Rye, NAS,
45% Kentucky Straight Rye Whisky |
81 |
Geur: kruidig, fruitig, esters
(oplosmiddel) en zoet. Smaak is pittig kruidig en behoorlijk krachtig.
In een h2h met Zuidam Straight Rye is de Sazerac veel voller en
kruidiger. Gelukkig is de solvents associatie in de neus alleen daar
merkbaar. Zoete lange afdronk met sappig hout. |
|
Buffalo
Trace: George T. Stagg, 70.6%, uncut/unfiltered, barrel proof, no
age statement, 2006 botteling. |
81 |
Genietschapsbijeenkomst
17-6-2006. Na de Jim Beam Rye is daar een enorm bourbon kanon. Neus:
enorm krachtig door de alcohol, veel hout, kruidig. Smaak onverdund
is buitengewoon heftig, maar door het hoge alcoholpercentage worden
de karakteristieke zoete bourbonsmaken op een goede manier beïnvloed.
Geen weeïge zoetheid, maar knallend hout, kruiden, vanille,
chocolade, abrikoos. Zeer geconcentreerd en moeilijk te verwerken.
De afdronk daarentegen is veel eleganter dan verwacht: mooie
zoetheid, kruidig en niet te droog hout op het einde. Met water
erbij wordt de neus beter: hout, roggebrood, nootmuskaat,
kruidnagel, pepermunt. De smaak heeft nu ook wat
pepermunt/eucalyptus naast de enorme kruidigheid (nog veel meer dan
Jim Beam). Een absoluut uniek powerhouse, maar niet echt iets om
regelmatig te drinken. Verdunnen met water haalt de kracht eruit en
er blijft dan een niet zo uitzonderlijke bourbon over met iets
teveel hout. Een experiment men een ijsklontje daarentegen was zeer
geslaagd.De cacao komt nu goed naar voren en door het hoge
alcoholpercentage blijft het ook met ijs zeer verwarmend en tegelijk
ijskoud. Hmmm....Stagg on the rocks.....sorry Jim. |
|
Buffalo
Trace, 45%, Kentucky Straight Bourbon Old Style Sour Mash Whisky |
80 |
7e
op festivalzondag 2004. Neus: typische bourbon zoetheid maar ook
lekker kruidig. Smaak hakt er stevig in: hout, vanille, pittig
kruidig. Doet denken aan Wild Turkey. Afdronk is erg zoet en nogal
plakkerig. Overall een prima Bourbon met een waardering tussen
Maker's Mark en Wild Turkey Rare Breed. |
|
Elijah
Craig 12Y (47%) |
81 |
Zeer
krachtige Bourbon. Duidelijk beter dan Maker's Mark. Zeer vol en
krachtig van smaak. Lange zoete afdronk. Leuke ontdekking bij de
Gert Nosing rariteiten (2/3/2002). Punten bevestigd bij Huub op
13-9-2003 t.o.v. de 18Y Elijah Craig. Derde plaats op proefavond
ALX4. |
|
Elijah
Craig Single Barrel Kentucky Straight Bourbon, 45%, 18Y |
70 |
1e
bij Huub op 13-9-2003. Neus: zeer kruidig, boenwas, hout. Smaak:
licht fruitig, toffee, cacao, hout. Nasmaak en vooral de afdronk
heeft veel teveel hout. Genietschap kraakt deze bourbon collectief
af; ik ben de enige dissonant met 78. De 12Y Elijah Craig erbij
gehaald als referentie: 12Y is duidelijk lekkerder, maar staat goed
in punten. Zo naast elkaar gaat het extreme houtkarakter bij de 18Y
strafpunten kosten (74). Tweede keer in dubbeltest met 12Y proeven
op avond ALX4 is weer een klein drama, zeer overheersend hout
verpest alles wat de 12Y tot zo'n mooie Bourbon maakt. Dit drink ik
niet voor mijn plezier, maar score is nog wel net boven de Lot. No
40. |
|
Evan Williams Single Barrel Vintage
Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 43.3%, barrel 157, filled on
15-9-1998 and bottled 4-2-2008 |
83 |
Neus: honing, toffee, vanille,
kaneel, licht kruidig, mint, abrikoos, zeer elegant en uitnodigend.
Smaak: zacht, zoet, vanille, sappig hout, appeltaart,marmelade.
Afdronk: zoet, licht kruidig met een wat droge afdronk. |
|
Evan Williams 7Y (45%)
Kentucky Straight Bourbon Sour Mash Whiskey |
70 |
Minder dan Jim Beam, maar wint in andere dubbeltest van Invergordon
single grain. |
|
Four
Roses Single Barrel |
72 |
Andre's
BBQ-fluid blijkt bij Jos op 20-4-2002 toch best drinkbaar. Veel
beter dan de gewone Four Roses. Zoet, hout, vanille, kaneel en zelfs
wat rokerig. |
|
Four
Roses, 40% Yellow Label |
70 |
Spectaculaire upgrade in
blindproefrondje bij Andre Bos op 15-9-2012. Neus: heel zoet. Smaak:
typische bourbon met lading vanille en mooi hout. Doet blind even
aan Pot Still Iers denken. Filmende zoete afdronk. Geen relatie met
Southern Comfort meer in deze herkansing, maar dat hebik dan ook
jaaaren niet meer geproefd. |
herzien |
George
T. Stagg Straight Bourbon Whiskey: zie Buffalo Trace |
|
|
|
George Dickel Superior No. 12
Brand Tennessee Whisky, 45% |
79 |
Heerlijke zoete geur met amandel,
toffee, floraal, overrijpe mandarijn, mooi hout. Vleugje houtskool?
Smaak is superzacht en honingzoet. Mooie vanillesmaak zonder de
weeïge bijsmaak in sommige bourbons en buurman JD. Lange filmende
zoete afdronk met mooie houtsmaak. |
nieuw |
Heaven
Hill, 11Y, 58.9%, Cadenhead's Bourbon |
79 |
Whiskyfestival
Den Haag 2003 (18e). Na het Ardbeg geweld maar een heel ander
drankje geprobeerd. Neus: prachtige zoete houtgeur, vanille. Smaak
is ook zwaar vanille, hout, kaneel, mint. Het hoge alcoholpercentage
geeft een extra kick aan deze zeer plezierige bourbon. Prettige
zoete houtsmaak in de afdronk. |
|
Hudson Four Grain Bourbon Whisky,
46%, Corn, Rye, Whear and Malted Barley, Year 07, batch 3, bottle 182,
Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York |
72 |
Vlissingen 27 september 2008 (16e).
Veel kruidiger en complexer dan de voorgaande Bourbon. Smaak is nog
niet indrukwekkend maar wel een leuke poging om uit het standaard
Bourbon concept te komen. Hout, vanille, zoet, kruidig. Droge en zoete
houtafdronk. |
|
Hudson Manhattan Rye Whisky, 46%,
Year 07, batch 3, bottle 22, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York |
69 |
Vlissingen 27 september 2008 (14e).
Neus: pepermunt, kruidig, spirity. Smaak: na de kleurloze Corn is dit
tenminste whisky. Kruidig, laurier, zoet. Al aardig wat hout in de
smaak en afdronk. |
|
Hudson Baby Bourbon Whisky, 46%,
100% NY Corn, Year 07, batch 7, bottle 655, Tuthilltown Spirits,
Gardiner, New York |
65 |
Vlissingen 27 september 2008 (15e).
Neus: vanille, hout, marsepein. Smaak valt tegen na de Rye whisky. Wat
waterig en spirity. Uiteraard wel de typische bourbon zoetheid en
vanille. Afdronk is wat lijmig met sappig hout. |
|
Hudson New York Corn, 46%,
Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York (geen whisky) |
10 |
Vlissingen 27 september 2008 (13e).
Kleurloos. Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water
iets van graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft. |
|
Jack
Daniels Single Barrel Tennessee Whiskey, 45% |
75 |
Elegante
zoete geur met veel hout maar helaas ook lijm. De velpongeur zet
zich gelukkig niet door in de pittig gekruide en zoete smaak. Mooie
vanillesmaak en rook (houtskool?) in de afdronk. Een stuk subtieler
dan de Old No.7 in een dubbeltest. Echter geen partij voor de
Blanton's Single Barrel. Valt me in de reeks op proefavond ALX4 erg
tegen. . |
|
Jack
Daniels Old Time No. 7 (43%) Tennessee Sour Mash Whiskey |
73 |
Goed
alternatief als er in de bar alleen matige blendeds worden
geschonken. Het is officieel geen Bourbon, maar ik proef niet zo
veel verschil. Misschien iets minder zoet dan gangbare Bourbons als
Four Roses. De lichte houtskoolsmaak en kruidigheid maken van deze
Tennessee whisky een
redelijk acceptabele borrel. Afdronk is wel erg plakkerig. |
|
Jim
Beam Kentucky Straight Rye Whiskey, Yellow Label, 40% |
76 |
Aanschaf
Houston juni 2006. Neus: hout, kruidig, gember, menthol, roggebrood.
Smaak: stroop, zoet fruit (mango, kokos, marmelade), rozijnen,
toffee, kaneel en natuurlijk veel hout. Behoorlijk complex en een
mooie kruidige smaak naast de zoetigheid. Afdronk is een tikje
lijmig, maar een volgend slokje helpt. De balans tussen zoethout,
kruiden en fruit is mooi. In combinatie met een stroopwafel komt er
een interessante bitterheid naar voren. Veel beter dan de White
Label, maar niet helemaal mijn stijl whiskey (77). Op
genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 komt hij wat minder kruidig over;
kan komen door de voorafgaande vreselijke Old Havana (75).
Gemiddelde score genomen. Juli 2006 tijdens de hittegolf "on
the rocks" geprobeerd: zoals verwacht minder intens van smaak
maar de drinkbaarheid wordt duidelijk stukken beter. Met hulp van
Victor is de fles snel leeg. |
|
Jim
Beam: KnobCreek, 9Y, 50% |
71 |
Hotelbar
Houston Juni 2006. Neus: overdadig zoet en weeïg. Vanille, honing
en hout zeer aanwezig. Smaak is plakkerig, toffee, eikenhout,
marmelade, pruimen. De afdronk is vol hout en eindigt lijmig. On the
rocks gaat het beter. Later geleerd dat dit een vermomde Jim Beam
is. |
|
Jim
Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey, White Label, 40% |
70 |
Neus:
vanille, hout, kruidig. Smaak: slap, waterig, zoet, plakkerig, licht
prikkelend. Als de houtsmaak wat wegzakt krijgen frisse fruitige
tonen een kans. Onprettige droge afdronk (67). Vele jaren later weer
eens geproefd in Houston bar juni 2006. Niet veel beter resultaat. |
|
Jim
Beam: Old Overholt Straight Rye Whiskey, 4Y, 40%. |
65 |
Geproefd
bij Gert op 11-6-2005 na Zuid-Afrika & Vietnam en we bleven nog
even in het zwart (40). Herkansing bij Erik op 31-3-2007 uit
dezelfde fles bevalt een stuk beter. Neus: kruiden, marmelade,
rogge, mooi zoet hout maar ook wat Cetabever geur. Smaak komt heftig
binnen met veel hout, pepermunt en kruidige rogge. Afdronk is heel
redelijk (perzikfruit, hout, kruiden) maar eindigt wat lijmachtig.
Minder interessant dan de Jim Beam Yellow Label, maar nu in ieder
geval een voldoende. |
|
KnobCreek:
zie Jim Beam |
|
|
|
Maker's
Mark, 45%, Kentucky Straight Bourbon Old Style Sour Mash Whisky |
78 |
De
superieure USA wis uit de doos met 5cl flesjes. Een half flesje
gekocht als opvolger van Jack Daniels. Bij herproeven stijgt de
waardering zelfs nog iets. Een benchmark bourbon geworden voor
starters proeverijen. En ze schrijven ook nog eens whisky i.p.v.
whiskey op het label! Punten bevestigd op proeverij Bussum
28-10-2004. |
|
Mellow Corn, 50%, Kentucky
Straight Corn Whisky, Distilled by DSP KY 31, Bottled by Medley
Company. |
50 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-13). Rariteit in een afzichtelijk geel etiket. Neus: overdadig
zoet en Smaak: weeïg zoet, lijmig, toch nog iets van kruiden. Niet
lekker met een vieze plakkerige afdronk. Tja, je moet iets over
hebben voor de eerste straight corn in de lijst. |
|
Old
Farm Straight Rye Whisky, 100 proof. Distilled 1938 and bottled 1943 |
88 |
Michel
brengt een slokje uit een ver verleden mee. Neus: intens floraal en
zoet in het begin. Na enige tijd staan komt er meer graan, cognac,
linnenkast en fruit naar voren. Smaak is zacht en heerlijk zoet.
Abrikoos, vanille, beetje bitter hout die mooi in balans blijft met
de zoete smaken. Wat fragiel bij langer staan in het glas. Zachte en
lange afdronk met lekkere houtnasmaak. Hoogst scorende Amerikaan tot
nu toe en een waar stukje geschiedenis. Wat een verschil in
kwaliteit als je hier een huidige Jim Bean Rye naast zet. |
|
Old
Forester: zie Brown-Forman |
|
|
|
Old
Grand-Dad (43%) Kentucky
Straight Bourbon Whiskey |
40 |
Veel
te zoet en wee. Bij herkansing december 2002 nog steeds niet lekker,
maar verdient toch wel boven Cuba whisky te staan. Vooral de nasmaak
en afdronk is erg slecht; beetje marmeladeachtig. April 2004 3e
poging (er komt maar geen eind aan dat miniatuurtje): neus: velpon,
vanille, hout. Vieze weeïge smaak met een lijmige nasmaak. Ondanks
het upgraden van vele Bourbons in de loop der jaren blijft dit voor
mij toch een van de smerigste afdronken tot nu toe. |
|
Old
Overholt: zie Jim Beam |
|
|
|
Old
Rip van Winkle: zie Van Winkle |
|
|
|
Pappy
van Winkle: zie Van Winkle |
|
|
|
Prichard's
Double barreled bourbon, 45% (90 proof). Distilled in Kentucky at
Heaven Hill and aged in Tennessee at Prichard's |
80 |
Bij
het verlaten van Groningen 2007 nog een mooi mystery sample geproefd
bij Hans Offringa. Helaas weinig gelegenheid tot schrijven wegens
gesprek, maar dit is een superelegante bourbon zonder die soms zo
irritante extreme zoetheid. Even afwachten of dit in Nederland wordt
uitgebracht. |
|
Rebel
Yell, no age, 40%, Straight Bourbon Whisky |
79 |
Blind
geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005.
Neus is voor een bourbon zeer fruitig (rood fruit, perzik) en
flowery naast het forse hout en vanille karakter. Smaak heeft mooi
hout, ladingen vanille, graan, zacht fruitig, licht kruidig (drop,
rogge). Afdronk vol hout is goed vol te houden; blijft sappig en
subtiel. Een prima Bourbon! |
|
Rowan's Creek Kentucky Straight
Bourbon, 50,05%, Batch 10-48 |
79 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-15). Neus: kruidig, zoet, hout, fruitig. Smaak: stroopwafels,
zoete mueslismaak mooi in balans met de kruidige roggesmaak.
Interessante Bourbon met een prettige licht droge afdronk. |
|
Sazerac
Straight Rye Whiskey: zie Buffalo Trace |
|
|
|
Stitzel-Weller
(closed 1992): zie Van Winkle (Pappy van Winkle 20Y) |
|
|
|
Stranahan's
Colorado "Whisky" 2Y, 47%
Distilled USA, Denver 17 dec. 2004, batch #8 |
75 |
Neus is behoorlijk geparfumeerd en bourbonachtig, veel hout en
vanille, gedroogd fruit. Smaak is verrassend goed voor zo'n jonge
whisky. Vrij intens houtextract, fruitig, veel vanille. Wat
plakkerige zoete afdronk. Blind geproefd op Genietschapsbijeenkomst
1 september 2007 (75) en nogmaals op 27-11-2010 (74). |
|
Van
Winkle Family Reserve Rye, 13Y, 47.8% (95.6 proof) from Pappy van
Winkle's Private Stock |
86 |
Geproefd
bij Michel op 15-3-2007. Neus: heerlijk kruidig, roggebrood enniet
die overdreven zoete geur die sommige bourbons kunnen hebben.
Hetzelfde gaat op voor de smaak: zeer intens, verwarmend, hout,
vanille, kruiden. Prachtig in balans en een echte genietwhisky. |
|
Van
Winkle Special Reserve, 12Y, 45.2% (90.4 proof), Lot "B". |
85 |
Geproefd
hotelbar Houston Juni 2006 (83) en fles geopend Augustus 2008 (85).
Neus: heerlijk zoet, licht rokerig (houtskool), eiken, vanille,
gedroogd fruit, banaan, licht kruidig. Smaak is zeer zacht en
heerlijk zoet zonder plakkerigheid. Volle stroperige smaak,
pannenkoeken, honing, chocolade. Het krachtige eikenhout blijft
onder controle en er komt langzaam een bittertje en wat mint naar
voren wat doorzet in de mooie droge afdronk. Een uitstekende Bourbon
met een extrem hoge drinkbaarheid (veel meer dan de Pappy Van Winkle)
en uitstekende balans. |
|
Van
Winkle: Pappy van Winkle Family Reserve, 20Y, 45.2% (Bourbon).
Distilled at Stitzel-Weller distillery. |
85 |
Sample
van Richard Mooring. Een extreem oude Bourbon. Zeer krachtig aroma:
naast de karakteristieke Amerikaanse whiskygeur ook zeer kruidig met
een licht zurige mentholgeur en natuurlijk veel hout. Heerlijke
volle stroperige smaak. Veel hout, maar het overheerst niet. Geen
moment die weeïge zoetheid die Amerikanen vaak hebben, maar wel
krachtige vanille, belegen fruitsmaak (rozijnen, pruimen), tabak,
stroop. Zeer lange verwarmende en complexe afdronk (marmelade,
zoethout). Dit is heerlijk drinken en menige single malt Scotch
heeft hier het nakijken! Wie zei dat Bourbons er niet op vooruit
gaan als ze lang blijven liggen? In een dubbeltest met Blanton's is
dit duidelijk de winnaar (de concurrent lijkt nu wel water).
Overduidelijk beste Bourbon tot nu toe (84). Ook de tweede keer
proeven als grote finale op proefavond ALX4 verloopt weer zeer
indrukwekkend; verder opgewaardeerd en in juni 2006 zelf een fles
gekocht in Houston. |
|
Van
Winkle: Old Rip Van Winkle 10Y old Handmade Kentucky Straight
Bourbon Whiskey, 45% (Distilled at Bernheim distillery) |
80 |
Toegift
op proefavond ALX4. Neus: vanille, hout en redelijk fris. Smaak
begint wat stroef, maar wordt al snel fruitiger en heerlijk zoet.
Ook iets van mint te proeven in de eigenaardige bijsmaak, die wat
aan de Seagram VO aan het begin van de avond doet denken. De afdronk
is aan de droge kant, maar blijft goed te doen. Scoort tussen Wild
Turkey Rare Breed & Jack Daniels. Net iets minder dan Elijah
Craig 12Y. |
|
W.L.
Weller Special Reserve Kentucky Straight Bourbon, 45%, 7Y |
69 |
Geproefd
bij Jos op 16-4-2005 (bonus Huub). Een heerlijke intens zoete en
complexe neus met veel kruiden, sinaasappel & stroop. De smaak
is zeer teleurstellend na de prachtige neus: pittige start met veel
mint en kruiden maar dan komt de lijmige en weeë bourbon zoetheid
door. De korte afdronk is slecht; lijmig en wasachtig. |
|
Wild
Turkey Rare Breed (54,1%), Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Batch
WT-03RB |
82 |
Deze
nieuwe Rare Breed botteling uit 2006 begint verbluffend goed (84).
In een H2H met van Winkle 12Y moet deze krachtige whisky echter
inleveren. Zeer rijke neus met vanille, kruiden, menthol, brie,
honing, hout. Smaak is complex, fruitig, mooi hout, kruidig en niet
overheersend zoet (honing, vanille); zelfs een vleugje zuur. Lange
en wat bittere afdronk. |
|
Wild
Turkey Rare Breed (54,2%), Kentucky Straight Bourbon Whiskey |
81 |
Verrassende
dubbeltest met de 8Y 101 proof op proefavond ALX4. Rare breed is een
mengsel van 6, 8 en 12 jaar oude whiskey. Neus is veel opener en
frisser dan de 8Y met uitnodigende honingachtige geur. Smaak is ook
vrij fruitig, met mooie zoet honing & vanillesmaak en niet te
overheersend hout. Ook in de afdronk gaat alles goed. Nieuwe
benchmark bourbon voor proeverijen! T.z.t. dubbeltestje met de
Blanton's proberen. Juni 2004 is het zover: gelijk spel. Blanton's
is iets subtieler en de veel krachtiger Rare Breed heeft bij de 2e
keer proeven toch wel erg veel hout. |
|
Wild
Turkey 8Y 101 proof (50,5%) Kentucky Straight Bourbon Whiskey |
77 |
Neus: typisch krachtige bourbon,
vanille, eiken, mint, menthol. Smaak: krachtig door het
alcoholpercentage, rokerige houtsmaak (houtskool), vanille, fruitig
(marmelade). Afdronk blijft pittige houtsmaak houden maar wordt heel
erg droog en plakkerig. Op proefavond ALX4 duidelijk minder dan de
Rare Breed. Houtsmaak overheerst te veel (77). Op blindproefrondje bij
Jos op 27-6-2009 vrijwel identieke score (78) |
|
Wild
Turkey Sherry Signature, 10Y, 43%, Kentucky Straight Bourbon Whiskey
enhanced with Oloroso Sherry. |
76 |
Blind
geproefd als mystery guest bij Erik op genietschapsbijeenkomst
31-3-2007 en in eerste instantie verward met een Rye whiskey. Neus
is bijzonder kruidig als een Rye naast de zoete bourbonneus. De
smaak is mooi zoet, kruidig en sappig hout. Doordat Wild Turkey
bourbon van zichzelf al zo'n krachtige smaak heeft werd de sherry
niet echt opgemerkt. De houtsmaak is wel anders in de lange droge en
kruidige afdronk. |
|
Willet Bourbon Whisky, 47% |
71 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-16). Neus: zoet, weeïg. Smaak is beter dan de neus, maar ook geen
hoogvlieger. Bubble gum zoetheid, veel hout en een lange plakkerige
afdronk. |
|
Woodford
Reserve Kentucky Straight Bourbon: zie Brown-Forman |
|
|
|