Ekkelenkamp 4 uur (geen whisky) |
1 |
Whisky is toch iets anders dan gedistilleerd
bier (Grolsch Kanon)!! Het distillaat van stillmaster Gert van 2 maart
2002 is niet voor consumptie geschikt en neust op een (ruime, zeer
ruime..) afstand naar rioolput, verrijkt door rioolwerkers ventgassen
na een copieus Chinees afhaalmaal. Mag dit wel in de gootsteen of moet
van der Zwet het als chemisch afval afvoeren? |
|
Taoutel Freres (geen
whisky),
Synthetische whisky - work in progress. |
2 |
Sample uit Syrië 2006 van een experimentele
synthetische whisky op basis van graanalcohol en synthetische en
natuurlijk geur-, kleur- en smaakstoffen. Kleur kan voor whisky door.
Neus is echter nog niet eerder vertoond: oplosmiddel (esters, aceton),
weeïg zoet, floraal (rozenwater) en zoet vers fruit (aardbei, perzik).
Smaak was akelig zoet, weeïg en deed kokhalzen en naar de gootsteen
rennen. Dit vind ik niet geschikt voor consumptie en heb dan ook niet
zoiets als afdronk. Gewoon niet drinken is de beste optie. Het
genietschap gruwelt mee op 15-3-2007 bij Erik. |
|
High Land Park Corns & Herbs Whisky, 29%, Van
Dat Co. Ltd (Vietnam) |
5 |
Meegenomen voor de naam uit Vietnam; gelukkig
maar in een klein flesje van 250 ml, en meteen ingezet bij Gert op
11-6-2005. Howel het etiket whisky zegt kan het met dit lage
alcoholpercentage eigenlijk al geen whisky zijn en de smaaknotities
bevestigen dit. Afstotende neus: kazig, boterzuur, weeïg zoet. Smaak
is afschuwelijk; de weeïge zoetheid van de neus komt nog veel sterker
in de smaak terug, kokosmelk, zweetkaas. Als het voorzichtig genomen
slokje weg is blijft de afdronk helaas nog lang doorgaan en
uiteindelijk overheerst kokos. Een nieuw dieptepunt. |
|
Diamond Barrel, "Lindsay's", distilled circa
1935. |
10 |
Amuse als opening bij Scott Donkers op
16-2-2008. Paar druppeltjes geproefd van deze curiositeit die ongeveer
75 jaar in de kelder heeft gelegen. Mooie neus: dennenaalden, belegen
malt. Smaak is wat vlak met kurk. Niet echt lekker dus, maar wel heel
bijzonder. Punten zijn betekenisloos hier. |
|
Hudson New York Corn, 46%, Tuthilltown Spirits,
Gardiner, New York (geen
whisky) |
10 |
Vlissingen 27 september 2008 (13e). Kleurloos.
Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water iets van
graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft. |
|
Speyside: Drumguish 3Y (Special Christmas
Edition) |
10 |
Gootsteen & misselijkmakend (en dat op
vakantie!). |
|
Strathisla 9Y, 57.4%, Cadenhead's |
10 |
Enorm gratis sample van 0.2L als bonus uit
Cadenhead shop Campbeltown meegekregen op 27 mei 2003. Neus: alcohol,
oily, muf, onplezierig ("zal ik dit gaan drinken?"). Smaak onverdund
is werkelijk afgrijselijk smerig. Water toevoegen geeft weinig
verbetering. Neus wordt nog slechter en de smaak wordt door Andre
samengevat als "pis". Dit drinken verpest ook nog je smaak; de
prachtige 10Y Macallan van Mc. Phail's smaakte hierna als een simpele
goedkope whisky. Alles door de gootsteen gespoeld! Een forse deuk in
de reputatie van Cadenhead. |
|
Craigellachie, New make spirit |
15 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat.
8e en opening van
Dewar Rattray
masterclass op festivalzondag 2004. Afstotende neus is enorm spirity
en jeneverachtig. Paar druppeltjes op de tong is al niet te trekken.
Glas snel doorgeschoven. |
|
Loch Dhu 10Y (Mannochmore distillery) |
15 |
Afgrijselijk scherp en dropwaterachtig begin.
Uitgesproken vies met een relatief redelijke whisky nasmaak. Wie wil
de laatste 5 cl opdrinken? Niemand natuurlijk, dus juli 2002 zelf nog
eens geprobeerd en nu echt als gootsteenwerk geclassificeerd; toch wel
heel dicht bij het Drumguish dieptepunt. Smerigheid op HOD Oud & Hout
2 avond nog eens bevestigd, waar hij zelfs duidelijk verliest van
Mandalay "Blended Malt Whiskey". Verbazingwekkend dat dit een
collectors item is geworden. |
|
Export Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland
and South Africa, A660 |
20 |
Curiositeit in plastic zakjes van 5 ml geproefd
bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en solvent
(thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en weeïg. In de
lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven maar het
eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de slechtste van
de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan. |
|
Pur. E, Belgian Owl, new make spirit, circa 46% |
20 |
Geen whisky.
Tasting op Gent festival 10-2-2007
door Etienne Bouillon. Neus: spiritus, ruw, aardappel. Smaak is
vreselijk. Uitwrijven in de handen geeft duidelijk graan en fruitig
karakter. De spirit verder verdunnen met water geeft ook wat fruit en
graan. Aan mij is dit niet besteed. Het spul is zelfs te koop met een
kleurtje in een fraaie verpakking. |
|
Aberlour New make spirit, circa 69% |
25 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het
een vat in gaat.
Geroken en
beetje geproefd als 1e op de Aberlour masterclass op 29 april 2006 na
bezoek aan de distilleerderij. Neus onverdund is weer de bekende
afschuwelijke jeneverachtige alcohollucht. Op advies wordt de spirit
door de handen gewreven zodat de alcohol verdampt. Dit maakt minder
indruk dan het jaar ervoor bij Longmorn; er blijft een
shortbread-achtige geur op de handen achter. Vervolgens met water
verdunnen naar 20-30% (2:1) geeft meer fruit in de neus (appel,
citrus), maar de neus blijft afstotend naast de andere Aberlour
samples. Tegen beter weten in slokje genomen, maar niet doorgeslikt.
Wel fruitig, maar die vieze spiritsmaak is niet te trekken.
Interessant, maar spirit is aan mij niet besteed. |
|
Auchentoshan new make spirit (ca. 81%). |
25 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat
voor het een vat in gaat na 3 keer distilleren. Geroken en iets
geproefd bij Auchentoshan. Geur en smaak doen aan gin en jenever
denken. Ondrinkbaar, maar interessant neuzen: duidelijk zuiverder dan
dubbel distillaat. Dit wordt tot 63.5% verdund voor de single malt
markt en tot 68% voor de blended markt. |
|
Black Cat. Blended Thai Whisky. |
25 |
Whisky uit Thailand op rariteiten nosing Gert
(2/3/2002). Bocht! Voor de barbecue aan te steken. |
|
Bowmore new make spirit (ca. 70%). |
25 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat
voor het een vat in gaat. Geroken en iets geproefd bij Bowmore, Ardbeg
& Laphroaig. Ondrinkbaar, maar interessant neuzen wegens nu al veel
turf en plantaardigheid (en geen spoortje zeepsop). |
|
Longmorn New make spirit, circa 67.5% |
25 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het
een vat in gaat.
Geroken en
beetje geproefd als 1e op de Longmorn masterclass 2 mei 2005 na bezoek
aan de distilleerderij. Neus onverdund is weer de bekende
afschuwelijke jeneverachtige alcohollucht. Op advies wordt de spirit
door de handen gewreven zodat de alcohol verdampt. Er blijft een pure
graanlucht achter! Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1)
wat een fruitige geur losmaakt (appel, calvados?). Ook de smaak is
fruitig naast de gerst en reeds licht kruidig. Vettige onplezierige
nasmaak. |
|
Springbank: Longrow new make spirit (ca. 70%). |
25 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat
voor het een vat in gaat. Geroken en iets geproefd bij de Cadenhead
shop Edinburgh op 31 mei 2003. Smerige start met die spiritsmaak maar
daarna wel interessant. Met water verdund al iets van het Longrow
karakter te proeven, maar het blijft geen drinken. |
|
Edradour: Ballechin (work in progress), 1 year
old spirit from a Burgundy Barrel |
30 |
Dit is geen whisky maar 1 jaar gerijpt
distillaat
Iain Henderson
gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Tevens wordt met
allerlei vaten geëxperimenteerd. Na 1 jaar op een Burgundy vat is het
distillaat al duidelijk veel zachter en fruitiger dan het bourbon cask
sample van 2 maanden. Deze whisky kon wel eens heel snel op een
acceptabel niveau komen! Pot Still festival 2004 tegen sluitingstijd. |
|
Edradour: Ballechin (work in progress), 2 months
old spirit from a Bourbon Barrel, circa 63% |
30 |
Dit is geen whisky maar 2 maanden oud distillaat
Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Niet
geproefd maar de neus doet sterk denken aan vers Islay distillaat.
Zwaar turf. Gaat heel interessant worden! Pot Still festival 2004
tegen sluitingstijd. |
|
Old Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. |
30 |
Mystery guest van Jos op 1 december 2002. Neus:
zoet, wee, eau de cologne, vermouth, afstotend. De smaak is ook
slecht: synthetisch, hout, rum, weeïge zoetheid a la Southern Comfort.
Afdronk: droog en vies. Rijp voor een BBQ-finish. Punten en
smaaknotities bevestigd op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar
deze superslechte wis nog onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de
vuurkorf... |
|
Tobermory: Ledaig 1993, 7Y, Ultimate Single Malt
Collection |
30 |
Licht onplezierige geur; wel turf. Scherpe
binnenkomst, niet echt lekker (lijm, olieachtig), wel prettig kruidig.
Nog net drinkbaar, maar pak je niet voor je plezier. Bij tweede poging
uit 5cl flesje licht misselijkmakend door de vieze afdronk die de
eerste keer minder opviel. Rest gootsteen. |
|
Tormore New make spirit, 1 day old, circa 69.4% |
30 |
Dit is geen whisky maar vers distillaat.
Geroken en beetje geproefd als 2e op de Tormore masterclass bij bezoek
aan de distilleerderij op 1 mei 2006. Neus onverdund is verrassend
fruitig en zoet met wat amandel dat dapper over de jeneverachtige
alcohollucht. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) maakt
meer fruit los, maar de vieze spiritgeur blijft. De smaak is beter dan
de Aberlour spirit met behoorlijk wat graan en citrusfruit, maar de
vieze spiritsmaak overheerst. |
|
Malt Whiskey Blended and bottled by Mandalay
Distillery (Birma), 43%. |
35 |
Rariteit via Raymond Brandes; eigen import
ingebracht ter keuring op Out & Hout 2 op 28-3-2003. Geur is
onaantrekkelijk, doet denken aan rum, diesel en spiritus. Smaak is in
eerste instantie redelijk zacht; de malt is niet duidelijk aanwezig.
Afdronk is onplezierig en plakkerig. Volgende slokjes steeds ranziger.
Niet om puur te drinken; uitsluitend voor de mix. In een dubbeltest
verslaat deze whisky overigens nog ruimschoots de Scotch single malt
Loch Dhu. |
|
Pur. E, Belgian Owl, 9 maanden rijping, circa
46% (work in progress) |
35 |
Geen whisky.
Tasting op Gent festival 10-2-2007
door Etienne Bouillon. Neus: in vergelijking met de new-make verrasend
veel vanille in zo'n korte tijd. Smaak is nog erg onaf en
spiritusachtig, maar door de fruitigheid en de vanille al iets
drinkbaarder. |
|
Blaue Maus, Single Malt Whisky, 40%, Fass/Los
Nr. 1, Destilliert 06/95. Abgefüllt 01/06. |
40 |
Geproefd 8-1-2007. Neus: wat een drama!
Oplosmiddel, synthetisch chemisch luchtje, lijm, plastic. Wel licht
kruidig als enige lichtpuntje naast de weeïge zoete parfumlucht.
Smaak: alweer oplosmiddel associatie, zoet, amandel, hout, menthol,
plakkerig. Afdronk: plakkerig, droog en vies weeïg zoet smaakje. Niet
verder meer ingeslikt en rest in de gootsteen. |
|
Blaue Maus: Spinnaker Single Malt Whisky, 40%,
Fass/Los Nr. 1, Destilliert 07/97. Abgefüllt 01/06. |
40 |
Neus is zeer onaantrekkelijk naast Krottentaler
en Grüner Hund. Neus: goedkope cognac, lijm, plastic, synthetische
likeur, peredrups, mandarijn. Smaak: likeur, appelig, lijmig, echt
plastic. Brrrr. Afdronk kleeft en plakt dat het een lieve lust is. Met
afstand de minst interessante van de 3 Blaue Mausen in de test. |
|
Edradour 21Y, 52,3%, Signatory Vintage 05-05-‘76
- 18-09-‘97, oak cask 137 & 138, 5 cl bottle 174 of 980. |
40 |
Blindrondje bij Jos op 26-6-2008. Neus:
vreselijk onaangename geur; eau-de-cologne, lavendel. Smaak is zo
mogelijk nog erger: zurig, wrang, zeep, malt in de verte. Wat wrange
houtsmaak in de afdronk. Het is Edradour weer gelukt als dieptepunt
van een blind tasting te eindigen. |
|
Edradour Straight from the cask, 12Y, 59.3 %,
cask 267, Distilled 7-8-1991 and bottled 10-2003, Signatory vintage |
40 |
Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. De proloog
gaat nog even door want na de vreselijke Dumbarton heeft Michel nog
een zeperd te delen. Neus: sherryhout, mooi fruitig, zeep, elastiek,
verbrand rubber. De smaak begint met pittig sherryhout, bitter en
clean en dan knalt plotseling de zeepsop naar voren. Ik vind dit nog
erger dan de Dumbarton wegens de heftige interactie van zeep met wat
waarschijnlijk een goed sherryvat was. Met wat water verdwijnt het
verbrande rubber, maar elastiekjes blijven aanwezig. De afdronk is
zeer onplezierig en ook nog eens erg lang en blijvend: zeepsop en
bitter droog hout. Na voldoende koffie om de smaakpapillen te resetten
kunnen we aan het reguliere programma beginnen. |
|
Four Roses |
40 |
Vieze zoetigheid; doet aan Southern Comfort
denken |
|
Glen Hood, 40% |
40 |
Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij Jos blind
geproefd t.o.v. 3 Ieren en Campbeltown Loch. Dit product maakt geen
schijn van kans om ook maar iets interessants in te brengen. Neus:
afstotend, goedkoop, leerachtig, ziltig. De smaak is muf, ranzig,
leerachtig (feints?) en de afdronk wil je snel vergeten. |
|
Glen Parkwijk, 43%, Distilled, blended and
bottled in Scotland for slijterij Parkwijk Almere |
40 |
Geproefd december 2007. Voor 15 euro een fles
zijn de verwachtingen voor dit sympathieke flesje niet hooggespannen
en dat wordt helaas waargemaakt. Neus: grainy, spiritus, wat ranzig
hout, licht rokerig, grapefruit, zurig. Smaak: dat valt niet
mee….goedkope jonge grain, en stroeve houtsmaak. Het fruit dat
voorzichtig naar voren kwam in de neus is nu afwezig; nog wel malt en
wat aarde. Afdronk: droog en lijmig. Voor in de mix zullen we maar
zeggen..... |
|
Kilchoman New Spirit from optic Barley, 63.5%,
distilled 27-07-2007, sample from bourbon cask 2007/212 after circa 6
weeks. (geen whisky) |
40 |
10e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. De
eerste spirit die ik ruik van de nieuwe Islay distilleerderij (in
productie sinds 2005) en tevens de meest westelijk gelegen
distilleerderij van Schotland. Neus: uitermate spirity en onaf, maar
ook al vrij zoet. Uitwrijven tussen de handen geeft prachtige
graangeur en turf. Een voorzichtig slokje na verdunnen met water is
zowaar drinkbaar. Nog een lange weg te gaan naar whisky, maar de basis
spirit is in ieder geval goed. Ben benieuwd naar de smaak wanneer het
whisky is. |
|
Loch Ewe: The Spirit of Loch Ewe na
10 dagen
op een sherryvaatje, circa 49%.(geen
whisky) |
40 |
2e op Leiden 2006. John Clotworthy is weer eens
op het festival en heeft wat distillaat bij zich uit zijn eigen Loch
Ewe distilleerderij met Alambic still in Wester Ross. Neus: duidelijk
nog ruwe spirit, maar nu al heel fruitig en floraal. Smaak valt ook
niet tegen. Vanwege het vrij lage alcoholpercentage komt de malt en
het fruit al goed naar voren. De spirit in de handen wegwrijven geeft
een prachtige geur van graan. Afdronk: tja, het is natuurlijk nog geen
whisky...snel wat water genomen. Wel meteen de hoogst scorende new
make in de lijst dus dat belooft mooi te kunnen worden. |
|
Mekong Rice Whisky, 35%, Thailand, no further
details on bottle. |
40 |
Opening genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 bij
Jos. Neus: doet denken aan allerlei sterke drank behalve whisky; met
name vieux, rum en sake associaties boven de eau-de-Cologne basis.
Gaan we dit drinken? Ja natuurlijk. De smaak valt erg mee na de
zorgwekkende neus: winey, bruine suiker, krenten, banaan en licht
kruidig. Er valt zowaar wat te ontdekken voor 3 euro per fles. Ook de
afdronk is niet onplezierig en eindigt wat droog. Dit distillaat is
absoluut superieur aan de Cubaanse Old Havana die erna nog eens werd
ingezet door Jos ter referentie. |
|
Old Grand-Dad (43%) Kentucky Straight Bourbon
Whiskey |
40 |
Veel te zoet en wee. Bij herkansing december
2002 nog steeds niet lekker, maar verdient toch wel boven Cuba whisky
te staan. Vooral de nasmaak en afdronk is erg slecht; beetje
marmeladeachtig. April 2004 3e poging (er komt maar geen eind aan dat
miniatuurtje): neus: velpon, vanille, hout. Vieze weeïge smaak met een
lijmige nasmaak. Ondanks het upgraden van vele Bourbons in de loop der
jaren blijft dit voor mij toch een van de smerigste afdronken tot nu
toe. |
|
Old Smuggler, 40%, Blended Scotch |
40 |
Duidelijk meer goedkope grain dan malt; zelfs in
cola niet lekker volgens Gert-Jan. |
|
Pur. E, Belgian Owl, 19 maanden rijping, circa
46% (work in progress) |
40 |
Geen whisky.
Tasting op Gent festival 10-2-2007
door Etienne Bouillon. Neus: nog steeds spiritus, maar nu meer hout en
zowaar perzik en citrusfruit. Smaak: duidelijk al iets complexer dan
het 9 maanden sample maar blijft onvoldoende gerijpt. Tannines van het
hout komen naar voren in de afdronk. Nog maar even afwachten of het
wat wordt na 3-5 jaar rijping, maar er is vooruitgang. |
|
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 43%, Distilled
4-10-2002 and bottled 10-10-2005, refill sherry cask # 4. |
40 |
Een mooie kurk en een stijlvol etiket. De
buitenkant is goed maar de neus is zorgwekkend: spiritus, banaan,
graan en een beetje citrusfruit. In de smaak gaat de
spiritusassociatie helaas ook door: scherp, bitter, kaal, ruw en onaf.
Wodka-achtig. Met water krijgt de neus wat meer maltkarakter en komt
de banaan ook meer naar voren. De smaak is nu minder scherp, maar nog
steeds dramatisch en nu wat metaalachtig geworden. De afdronk is
droog, plakkerig en een beetje wrang. Veel te jong gebotteld en het is
maar de vraag is of dit wat gaat worden als je het langer laat
liggen. De eerste dubbeltest naast een VAT 69 wordt door deze toch
weinig indrukwekkende blended met glans gewonnen en ook een tweede
dubbeltest naast de vreselijke Slyrs 3Y op 17-12-2005 verloopt niet
goed voor deze eerste Nederlandse whisky. Nog een paar jaartjes
volhouden met die vaten daar in Friesland. |
|
Vallei: Valley Whisky, 40%. |
40 |
15e op WFNN 2008. Neus: eau-de-cologne, spirity,
moutwijn. Smaak: onaf, niet lekker. Gaat volkomen onderuit na een
Fettercairn….veel te jong in de fles. Waarom toch..? |
|
Dumbarton Single Grain Whisky 1961, 29Y, 46%,
Distilled 19-01-1961 and bottled 02-1990, cask 10277-10280, 1300
bottles, Signatory dumpy 75 cl. |
45 |
Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Extra inbreng
van Michel in de proloog als afschrikwekkend zeepvoorbeeld en record
slechte prijs/kwaliteit (voor hem 130 euro in de gootsteen). Neus valt
mij nog mee en ik vind hem zeker minder vies dan aangekondigd:
citrusfruit, granen, vanille en velpon komen boven de zeep uit. Smaak:
zeep, graan (zelfs wat malty), gember. Door het enorm overheersende
zeepkarakter is het moeilijk de rest van de smaken (met name het
fruit) te onderscheiden. Water helpt niet. Zeep en hout blijven
uiteindelijk over in de plakkerige afdronk. Zwaar onvoldoende
natuurlijk, maar geen dieptepunt voor mij. |
|
Old Rare Blend Black Label, Pantelides Bras,
Cyprus |
45 |
Mystery guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is
vreselijk: weeïg zoet, esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak
is zoet en plakkerig met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan
rum denken. Afdronk is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine
suiker. Leuke curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad. |
|
Slyrs 1999-2002, 43%, Bavarian Single Malt
Whisky |
45 |
Blind geproefd als mystery guest op
genietschapsbijeenkomst 15-10-2005. Neus: synthetisch zoet, anijs,
citrus, vanille, geen boenwas maar pledge, oplosmiddel. Wat is dit in
vredesnaam?? Smaak: BAH! Spiritus, appelcider, vanille, malibu.
Afdronk: spoelt u maar….. Veel te jong en spiritachtig. In de
dubbeltest op 17 december 2005 tegen Frysk Hinder van Us Heit valt de
neus nog mee, maar de smaak niet. |
|
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 40%, Distilled
5-7-2003 and bottled 22-07-2006, refill cognac cask # 30. |
45 |
Blind geproefd als mystery guest bij Erik op
genietschapsbijeenkomst 31-3-2007. De neus nodigt niet echt uit tot
proeven: kaas, mest, ranzig. De smaak is metalig, grainy en niet
lekker. Afdronk is droog en plakkerig. Als het mijn 2e Frysk Hynder
blijkt te zijn even de notities van vat 4 erbij gehaald en deze toch
iets hoger gezet. Deze botteling heeft nauwelijks last van spiritus en
is wat verder in ontwikkeling, maar heeft helaas toch voldoende
negatieve aantekeningen om hem in de onvoldoendes te houden. |
|
Black Velvet, 40%, Blended Canadian whisky |
50 |
19e op WFNN 2008. Neus is zeer geparfumeerd;
likeur, graan. Smaak is in lijn met de neus en aan mij niet besteed.
Zacht, zoet, lijmig. Plakkerige smaak gaat door in de afdronk. Laat
maar. |
|
Glen Albyn 1963, 15Y, Cadenhead's
(dumpy bottle black label) |
50 |
Geproefd 30 juli 2010. Neus: zeer
fruitig maar ook synthetisch, zuur en verschaald. Smaak: dit is echt
niet lekker. In het wasteglas. Waarschijnlijk was dit sample niet
OK. Smaakt verschaald en dit drink je niet voor je plezier op.
Wellicht komt er ooit een verificatie. |
nieuw |
Goese Gans favorieten, 3Y, 40 % "Ganzen spirit",
Zeeuwse Vatted Malt Whisky, Barrique |
50 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind
geproefd. Zeer lichte kleur. Neus: in eerste instantie erg lijmig;
daarna citrusfruit, vanille. De smaak valt mee na de neus: malty,
zoet, wybertjes, clean hout. Afdronk is plakkerig en ronduit
onplezierig. |
|
Guillon, 40%, Single malt de la Montagne de
Reims |
50 |
Opening genietschapsbijeenkomst 9-9-2006. Een
Franse Single Malt door Jos ontdekt. Neus: aceton (nagellak), vernis,
grainy, maria kaakjes. Onplezierig! De smaak is al niet veel beter:
spirit, graan, lijmig. Jong en onaf. Plakkerige afdronk. Curiositeit,
maar helaas geen interessante whisky. Het wil nog niet echt goed
lukken met de Franse whiskies in de lijst. |
|
Kilkerran, 62%, "The Tasting Room", 25-5-2007
(circa 3Y), To celebrate 3 year anniversary coming of age. |
50 |
Zeer interessant sample van Erik Kragtwijk op
23-11-2007 van nieuwe Campbeltown Glengyle distilleerderij. Neus: nog
erg ruw en onaf, jenever, spiritus. Met water is er meer te ruiken:
jonge malt, vanille, groene tonen, kaneel, vleugje turf. Smaak is
onverdund niet te doen. Met water (terug naar 40-45%): kaal hout,
malty, weinig fruit, blijft scherp. Afdronk is droog en wat wrang.
Onverdund fijnwrijven tussen de handen: prachtige graangeur en
eikenhout. Dit is inmiddels wel whisky, maar nog geen beste. Moet nog
rijpen. |
|
Lagavulin 3Y cask strength (work in progress) |
50 |
Uniek sample tijdens rondleiding op de Lagavulin
open dag op 24 mei 2003. Neus zelfs uit een plastic cupje nog steeds
zeer heftig en ruig: turf, zee en alcohol. Smaak komt ook heftig
binnen, vieze spiritsmaak en onaf. Als de eerste zeer negatieve
indrukken weg zijn blijft er een mooie plantensmaak achter. De afdronk
is dragelijk, maar absoluut niet lekker. Dit is echt nog teveel spirit
die je smaak nog verpest ook. Een gewone Lagavulin 16Y smaakte hierna
uiterst matig. Kwam later gelukkig weer helemaal goed. |
|
Lombard Pebble Beach, 40% |
50 |
3e op whiskyfestival 23 nov. 2002. Neus is
onplezierig, industrieel, ziltig. Smaak: goedkoop & vies. Afdronk:
smerig. De hele serie van 6 fantasienamen meteen links laten liggen. |
|
Mellow Corn, 50%, Kentucky Straight
Corn Whisky, Distilled by DSP KY 31, Bottled by Medley Company. |
50 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-13). Rariteit in een afzichtelijk geel etiket. Neus: overdadig
zoet en Smaak: |
nieuw |
Tasmania 10Y, 57.9%, Bottled September 2006,
Cadenhead's, Single cask-ex Cabernet-Sauvignon Barrel |
50 |
18e op festivalzaterdag Leiden 2007 Neus:
uitgesproken ranzig, winey, boerenkaas; behoorlijk afstotend. Aparte
smaak met verbrande toast, druiven, weeïg zoet. Niet lekker. Afdronk
niet afgewacht. |
|
Vat 69, 40% |
54 |
Geproefd bij Gert-Jan na de Us Heit November
2005. Neus: spiritus, vleugje turf, licht rokerig, velpon. Smaak:
duidelijk jonge grain, spiritachtig, lijmig en plakkerig, zoeter dan
de Frysk Hinder (vanille) en een wat bittere houtsmaak. Afdronk is
licht rokerig, lijmig, aardappel en droog hout. Goed voor een colamix,
maar niet om voor je plezier te drinken. |
|
Blaue Maus: Grüner Hund Single Malt Whisky, 40%,
Fass/Los Nr. 1, Destilliert 07/93. Abgefüllt: 01/06. |
55 |
Neus is iets aantrekkelijker dan Spinnaker, maar
minder aromatisch dan Krottentaler. Neus: toffee, druiven, plastic.
Smaak is veel wranger dan Krottentaler, hoestdrankje, tijm, bitter
hout naast de zoete likeur. Afdronk is zoet en onplezierig. Waarom de
hond groen ziet lijkt me duidelijk. |
|
Cameronbridge Single Grain Scotch Whisky |
55 |
Het vulmiddel van Johnny Walker. Geproefd 1999.
Verificatie gewenst na opwaarderen diverse grains. |
|
Loch Lomond: Old Rhosdhu Pure Highland Malt, no
age, 40% |
55 |
Neus is goedkoop en muffe rozijnenlucht
(Drumguish?). Smaak valt dan in eerste instantie mee: erg zacht, glad
filmend en wat fruitig (abrikoosachtig). Weinig ontwikkeling verder en
na enige tijd gaat de nasmaak echt tegenstaan. Viel niet mee om het
glas leeg te drinken. Niet meer proberen! |
|
Mac Lean, 40%, Blended scotch Whisky |
55 |
Een onbekende wis in een hotelbar (Cumulus,
Helsinki 2004) betekent niet altijd een ontdekking. De neus doet al
weinig goeds vermoeden: velpon, malt, beetje vanille. Smaak is
redelijk zoet en gebalanceerd, maar vlak en saai. Afdronk is vies
plakkerig en een beetje leerachtig. |
|
Macallan 15Y, 60.5%, Cadenhead's |
55 |
Geproefd (5e) in Cadenhead shop Amsterdam op
7-9-2003. Neus: zwaar sherry, houtig, weer leerachtig. De smaak is
werkelijk verschrikkelijk: de mooie Macallan karakteristieken worden
aangevuld met een viezige rubbersmaak. En ook de afdronk smaakt naar
elastiek. De eerste Macallan in de niet voor plezier categorie; sample
niet eens opgedronken! |
|
Michel Couvreur Bere Barley, 45%, Single-single
malt whisky. Aged over 14 years. Distilled 19-11-1986 and matured for
8 years in Scotland and 6 years in Burgundy in oak wood (cask no.
269). Sown and harvested 1985 at Noup Bay, Western Island, Orkney. |
55 |
Geproefd op genietschapsbijeenkomst 9-9-2006.
Extreem donkerrode kleur. Heeft de pech na de Macallan 14Y Easter
Elchies te komen, maar ook zonder die pech was deze wis niet te
trekken geweest. Neus is zwaar overdreven sherry, wat ranzig, zurig
kotsluchtje. Zeer onaantrekkelijke neus. Smaak is helaas al niet veel
beter en uitermate zepig. Het zag er zo interessant uit, maar wat een
vreselijke botteling vind ik dit!! Als dit je eerste Couvreur is hoef
je voorlopig niet meer. |
|
Cutty Sark, no age, 40% |
56 |
Smerige nasmaak bij deze redelijk luxe blend! |
|
J & B Blended Scotch Whisky, 43% |
57 |
Grote verliezer op vliegveldtest 24 juni 2005.
Neus: postzegel, zoet, vleugje turf, weinig uitnodigend. Smaak is
weeïg zoet, meteen lijmig met een goedkope jonge grain smaak. Afdronk
is plakkerig. Bah! |
|
Tasmania: Sullivan's Cove, 40% (Australian
Single malt Whisky) |
57 |
Neus: stallucht (stront, boerenkaas), ranzig,
krenten, afstotend. Zeer aparte smaak: toffee, Haagse hopjes, weeïge
zoetheid. Hierna is de neus wat interessanter (vanille, hout), maar
nog steeds niet aantrekkelijk. Afdronk is niet irritant, maar toch al
met al een whisky om snel te vergeten. |
|
Bowmore: Young Peaty Islay, distilled at Bowmore
on 17-2-1999 and bottled march 2005, 61.5%, Royal Mile Whiskies. 322
bottles. |
58 |
Neus: turf, zee, oplosmiddel, spirit. Smaak
onverdund niet te trekken, heel scherp en spiritachtig. Met water
erbij wat verbetering maar nog steeds niet lekker. Een bittere wrange
houtsmaak gecombineerd met onaf product. Zware tegenvaller op
17-12-2005 na de toch ook niet geweldige McClelland. Snel vergeten! |
|
Littlemill 1990-2001, 43%. Oak Cask 2958.
Signatory |
58 |
1e met Huub op 17-4-2003. Bijna kleurloze
whisky! Zeer aromatische neus: veel perzik, vanille, abrikoos en een
wat minder plezierige wasachtige leergeur. Smaak: veel minder fruitig
dan verwacht, wel veel vanille, grassig, droge Martini. Afdronk:
superdroog en onplezierig. Afdronk is zo slecht dat het restant in het
glas niet meer wordt opgedronken. |
|
Long John |
58 |
Uiterst matige blended whisky. On the rocks op
verjaardag gaat het wel. Maar waarom zou je dit nu puur opdrinken? |
|
Glen Talloch |
59 |
waarom zou je dit nou puur opdrinken? Bleekjes,
waterig. Licht fris, alcoholisch en fruitig en met droge afdronk. Op
blindproef rondje bij Andre op 4-1-2003 nog niet eens de slechtste.
Een zeer oude jenever van 20Y was duidelijk minder (herkend als geen
whisky; stroperig zoet en parfumachtig). |
|
St. George's Distillery: The
English Whisky Co., Chapter 3, 46% (Non-peated malt; first fill
American Bourbon, 18 months old) |
59 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-7). Neus: spirity, cleane gerst, fris fruitig (peren, lychee).
Smaak: oef..spirity en nog onaf. Malt en vanille zijn in opkomst
maar dit heeft nog tijd nodig. Afdronk is (gelukkig) snel weg. |
nieuw |
Cardhu Special Cask Reserve, 40%,
Batch # Cs/cR.10.09 |
60 |
Aftertasting genietschap 28-5-2011.
Neus is extreem boterig, gekookte melk, onaantrekkelijk. Smaak heeft
ook een overdaad aan Werther's echte boterbabbelaar, weeïg zoete
malt. Vind dit echt niet lekker en de plakkerige afdronk duurt me
veel te lang. |
nieuw |
Glen Roger's Pure Malt Scotch Whisky, 8Y, 40 %,
Marie Bruzard & Roger International (een fles van onbekende afkomst
gekocht in Portugal) |
60 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Neus:
kruidig, licht turf, rokerig, verbrand gras, gedroogdfruit. Niet
onaardig. Smaak: malty, erg jong, een stuk minder lekker dan de neus
doet vermoeden; zeg maar niet lekker. Lijmige afdronk. |
|
Gouden Carolus, 3Y, 40%, OB, Van Breedam/Het
Anker |
60 |
2e in Leiden 2009. Een 2e curiositeit uit
België. Neus: snoepjes, parfum, graan. Smaak: likeurzoet, is dit wel
whisky? Een absoluut unieke smaak, maar ik houd het bij het bier van
dit merk. Ook een zeer zoete en filmende afdronk. |
|
Loch Ranza |
60 |
Souvenir van Arran smaakt nergens naar. Zoet,
fruitig, maar vooral vlak en velpon. Afdronk is lijmig en verpest je
smaak (55). Tweede keer proeven bevalt iets beter, maar het blijft
duidelijk niet voor je plezier categorie. Wat meer turf geproefd naast
de abrikoos in velpon. Scherper en assertiever dan in herinnering.
Afdronk nog steeds slecht. Toch hoeft dit zeker niet onder de Old
Rhosdu te staan. Derde keer net op voldoende gewaardeerd. |
|
Speyside: Cu Dhub (Gaelic for Black Dog), 40%,
The black single malt whisky from the Forest of Gaick (Near Cairngorm
mountains; distillery not mentioned on bottle but disclosed in Whisky
Bible 2006). |
60 |
Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Een
verontrustend donkere roodbruine koffiekleur die doet denken aan de
vreselijke Loch Dhu. Neus: zoet, malty, citrusfruit, oude koffie.
Smaak: zacht, vlak, waterig, toffee, Tia Maria, kruidig, licht bitter
hout. Afdronk is kruidig en toffeeachtig en wordt steeds
onplezieriger. Wel een stuk beter dan Loch Dhu, maar dit drink je toch
nog steeds niet voor je plezier. |
|
Tullibardine 10Y, 40% (botteling from mid 90's) |
60 |
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: fruitig
(citrus, appel), malt, noten, gebruikte theedoek. Smaak: oily, malt,
hout, stroef. Afdronk: droog hout en onplezierige nasmaak. Dit drink
ik niet voor mijn plezier. |
|
Tullibardine 1993, 46%, new distillery botteling
2005 |
60 |
18e op festivalzondag 2005. De 4e Tullibardine
en de minste uit de reeks. Neus: grassig, gebruikte theedoek, graan,
kaal. Smaak is slap, weeïg en niet lekker: malt en graan, karton,
ranzig vlees. Ook de afdronk snel vergeten. |
|
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 40%, Distilled
4-12-2002 and bottled 17-12-2005, cognac cask # 9. |
60 |
12e bij Dick op 20-1-2008. Neus: winey,
boerenkaas, spirity, fruitig, cognac (nat vat gebruikt?). Smaak is
wederom metalig, maar nu is er aanzienlijk meer te proeven.
Uitgesproken winey, zoet, fruitig (perzik) en zowaar malty. Vettiger
van smaak dan dat ik mij van vorige bottelingen herinner. De
cognacsmaak is erg aanwezig. De afdronk is droog en niet echt lekker
door die metaalsmaak die maar door blijft gaan. |
|
Blairmhor 8Y |
61 |
Mooie verpakking in koker, maar weinig smaak.
Als dit je eerste malt is blijf je net zo lief blended whisky of iets
heel anders drinken. |
|
Grant's Blended Scotch Whisky, 40% |
61 |
Herwaardering vliegveldtest 24 juni 2005. Neus:
zoet, fruitig, malty, niet onplezierig. Smaak is redelijk zacht en
zoet; vanille, honing, malt en een vleugje turf. Daarnaast ook een
onplezierige lijmige bijsmaak die doorzet in de zoete en plakkerige
afdronk. Overall blijft de conclusie: waarom zou je dit nou puur
opdrinken? Prima voor de mix. |
|
Bowmore 1982, 27Y, 49.6%, Cask# 371674, 70
bottles, Duncan Taylor Octave Series |
62 |
Potstill festival 2 oktober 2010 (2-10). Neus:
floraal, geparfumeerd, zoet, turf en mooi rokerig. Smaak: bweeh;
soapy as hell. De zeepsop overheerst de prachtige fruitigheid en
turf. Filmende fruitige afdronk, maar de vervelende bijsmaak blijft
nog lang hangen. |
nieuw |
Dewar's White Label |
62 |
Gert's doordrinker geproefd op 2 maart 2002
(62). Herkansing augustus 2006 tegenover 12Y niet veel beter (65).
Neus: grainy, gras, hooi, weinig expressie. Smaak is neutraal en vlak.
De jonge grain is bepalend en de malts komen niet goed naar voren.
Bijzonder weinig te beleven. Niet opgedronken. |
|
Loch Lomond, no age, 40% |
62 |
Eerste keer proeven als miniatuurtje van Loch
Fyne en ingezet als mystery guest voor het genietschap op 12 juni 2004
(59). Erik slaat terug door hem nogmaals als blindganger in te zetten
op 6 september 2008 (65). Neus: goedkope grain, lijmig, muf, stalgeur,
leerachtig. Na de wel zeer onplezierige neus heeft de smaak meer fruit
dan verwacht, malt, vanille, rozijnen, maar het blijft niet lekker.
Redelijk zacht, maar verder weinig ontwikkeling anders dan een
toenemende plakkerigheid die doorgaat in de afdronk. Afdronk is helaas
ook erg slecht: een droge en onplezierige nasmaak. Zelfs naast een
Loch Fyne blended whisky blijft hier niets van over. |
|
Nikka: Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse
Whiskey) |
62 |
Enige nieuwe bij het inkomrondje "mystery
guests" bij Huub. Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige
guests blind gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische
goedkope blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie
niet voor plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker;
uiteindelijk toch een voldoende gegeven. |
|
DYC Whisky, 40%, Fino Blended Destilerias Y
Cricinza del whisky, Segovia Espana |
63 |
Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind
geproefd. Neus: natte tuinaarde, iets turf, menthol, dettol,
onplezierig. Smaak: grainy, fruitiger dan verwacht op basis van de
neus en zeker drinkbaar. Afdronk is plakkerig. Dit drink je toch niet
voor je plezier. |
|
Glen Grant, 40% |
63 |
tegenover Teachers geproefd en lichter bevonden.
Weinig interessante single malt met een lijmsmaak. Kan je beter een
goede blended whisky blijven drinken voor dat geld. |
|
Glen Elgin |
64 |
Begint als lekkere malty Speyside, maar de vieze
nasmaak doet hem kelderen in punten. |
|
Mackmyra Svensk Single Malt Whisky, Preludium:
01, 55.6%, MP-001, bottled 2006-02-07, bottle # 8389. Distilled 2002?? |
64 |
Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Na de proloog
komt er een hoogblonde wis met een blauwe doos uit Zweden langs. Deze
eerste Zweedse single malt vermeld nog 'Komponerad av Grundarna;
Karaktör: Den första". Neus: boterig, malty, citrus, vers gemaaid gras
maar helaas ook nog spirit/new make. Smaak onverdund is erg scherp en
water is nodig voor de details. Neus: nog meer gras, appel, citrus,
spiritus en een vleugje ammonia. Smaak: fris, banaan, anijs,
eucalyptus, salmiak, wat zepig naast de spiritus. Afdronk is mooi
droog. Een interessante smaakontwikkeling en Mackmyra heeft zeker
potentie maar is er nog lang niet. Dit distillaat is gewoon te jong en
heeft nog teveel spirit. Mijn collegaproevers zijn aanmerkelijk
enthousiaster. |
|
Mansion House, 40% |
64 |
Een tamelijk onaantrekkelijke velponachtige
neus. Hout, malt, zilt en fruitigheid worstelen zich langzaam door de
zoete oplosmiddelgeur (alcohol/ether) heen. De smaak is behoorlijk
scherp, maar valt mee na de neus: turf en rook duidelijk waarneembaar
in het ruwe karakter van deze blend, sherry, malt, licht fruitig maar
die goedkope jonge grain verpest veel. Afdronk is eerst tamelijk
prikkelend met hout, malt en honing maar eindigt veel te droog en
plakkerig. Minder dan een JW Red Label. |
|
Roderick Dhu, 40%, No Age, Blended Scotch Whisky |
64 |
Na de tour door Dallas Dhu tot mijn verbazing
geen single malt maar een vage blended whisky. Neust als een goedkope
blend met veel grain en smaakt lijmig en plakkerig. Een aanfluiting na
de op zich interessante tour. |
|
Blaue Maus: Krottentaler Single Malt Whisky,
40%, Fass/Los Nr. 1, Destilliert: 06/93. Abgefüllt: 10/05 |
65 |
Neus is het meest aromatisch naast Spinnaker en
Grüner Hund en is zeer zoet en geparfumeerd: bourbonachtige zoetheid,
brandewijn, likeur, toffee, amandel, hazelnoot, kaneel. Smaak is in
eerste instantie vreselijk, maar wordt al snel interessanter: zeer
zacht, alweer amandel en kaneel, sherrywood?, vanille en druiven.
Afdronk is weeïg zoet en kost strafpunten. Dit is een whisky voor
likeurliefhebbers; aan mij niet besteed. |
|
Bowmore 1982, 55.8%, drawn 22-01-2008 from cask
85063. Duncan Taylor, 166 bottles. |
65 |
Sample Michel Augustus 2008. Neus: zepig,
floraal, geparfumeerd (FWP volgens Michel), zoet, turf en mooi
rokerig. Smaak: bweeh; zeepsop overheerst hier ook de prachtige
fruitigheid en turf. Filmende fruitige afdronk, maar de vervelende
bijsmaak blijft nog lang hangen. |
|
Bowmore 1984 bourbon cask (work in progress) |
65 |
Geproefd bij Bowmore 2002. In dit vat is het
prijs met een enorme zeepsopsmaak! De vatenman van Bowmore heeft geen
idee waar we het over hebben. |
|
Bowmore 1987, 52.4%, drawn 15-01-2008 from cask
18053. Duncan Taylor |
65 |
Sample Michel Augustus 2008. Neus is wat
rokeriger en plantaardiger dan de voorafgaande 1982. Bonen, turf,
vanille en wat zepig. Smaak: wat zepig?? De zeepsop overheerst alle
andere smaken. Niet opgedronken en een BBQ finish gegeven. De afdronk
bleef helaas nog lang doorgaan. |
|
Bowmore Duir, 46%, 25Y, 1982 vintage single
cask, bourbon hogshead, Distilled 04-10-1982 and bottled 12-11-2007,
220 bottles. Selected by the Whisky Talker. |
65 |
Vlissingen 27 september 2008 (10e). Neus: zeer
fruitig, lavendel, citrus, lychee, mint, malty en matig turf. Het was
al aanwezig in de neus maar in de smaak knalt de zeepsop naar voren.
Na de eerste 2 golven komt er wat ruimte voor de subtielere smaken die
de neus aankondigde. Maar de turf, fruit, vanille en hout blijft
overheerst worden door de zeep die in de filmende afdronk met turf
vrolijk doorzet. Schoolvoorbeeld van een Bowmore waar ik niet van
houd. |
|
Dun Bheagan Unchillfltered Single Malt Scotch
Whisky, 8Y, 43%, Island |
65 |
5 mystery guests van 8 jaar op
genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Blind geproefd wel het
eiland karakter herkend, maar dit is niet een van mijn favoriete
eilanden (ik gok even op Mull). Neus: aardbei, vreemd zoet bubblegum
achtig luchtje, heide, malt. Smaak is ziltig in combinatie met de
zoete smaken uit de neus. Een vreemde compositie die niet echt lekker
smaakt en de droge en ranzige afdronk maakt dit tot de minste van de
5. |
|
Eddu,
Whisky de Bretagne from partly
malted buckwheat, 40% |
65 |
Curiositeit bij Erik op 29-5-2005; whisky op
basis van boekweit. Superfruitige neus (appel, calvados) en
likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed te proeven, maar duidelijk
niet mijn stijl whisky. |
|
Glen Talloch Pure Malt 8Y |
65 |
Zeer teleurstellende vatted malt. Minder lekker
dan Dimple en Jack Daniels. Op proefavond 6/9/2001 door de meeste
beoordeeld als "vies". Opnieuw geproefd in blindproef rondje bij Andre
op 4-1-2003 en toen op 70 gewaardeerd als een aardige blended. Blijft
wel in niet voor plezier categorie |
|
Highland Park 1991, 17Y, 46%, cask 15100,
distilled 17-9-1991 and bottled 17-9-2008, Signatory Vintage, 787
bottles |
65 |
Pot Still Festival 4 oktober 2008 (20e). Neus:
turf, vanille, honing, malt. Smaak: zepig, filmend, turf. Er zit een
bijzonder vervelend bijsmaakje aan deze Highland Park. |
|