Versie

juli 2010

Meijboom's Hitlistde beste honderd
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


Meijboom
score


Opmerkingen

nieuw na juli 2010

Ardbeg Provenance, 55.6%, distilled 1974, bottled 18 november 1997  98 Zeer veelbelovende en complexe neus met fruit (perzik, citrus), malt, vanille, cacao, zee (paling) en turf. De smaak is overdonderend: krachtig, vol, complex, subtiel en zacht. In het begin genieten van de malt en zoete fruitsmaken met een beetje turf. Langzaam ontwaakt dan het ruige Islay monster: de turf wordt steeds krachtiger en ook de kruidigheid en plantensmaak komen meer naar voren. Zeer lange afdronk met veel fruit, malt, hout. De smaaksensatie gaat maar door. Ter referentie nog even glaasje 21Y Committee & 1976-2002 Oloroso festival botteling ernaast gezet. Vooral de 1976 sherry maakt geen schijn van kans tegen dit spektakel. De 21Y houdt het iets langer vol, maar het is al snel duidelijk: deze Provenance is The Ultimate Ardbeg! Hij combineert de subtiliteit van 17Y/Lord of the Isles met de ruigheid van de Ardbeg 21Y/Very Old Ardbeg en de fruitigheid van de 1974. Best of all worlds!   
Ardbeg Provenance, 55.6%, distilled 1974, bottled 18 november 1997, part 2 98 Waarom geen 100 punten? Omdat het limonadekarakter van de 1976 committee botteling er niet helemaal in zit en omdat er toch iets te wensen over moet blijven. Je merkt best dat deze cask strength is! Een paar drupjes water geven iets meer fruitigheid, maar meer doe je hier niet in! De omstandigheden. Zeer kort na het bezoek aan Islay sneuvelt het absolute puntenrecord alweer (jammer voor Laphroaig). Het hoogtepunt van de genietschapsbijeenkomst van 12 juni 2004. Erik's inbreng overtreft de stoutste verwachtingen. Met een prijs boven de 500 euro (en bij sommige uitbaters in Nederland zelfs al boven de 700 !!) neem ik deze nog maar even niet in de privé collectie op. Het thema "Value for money" kreeg met deze inbreng wel een interessant aspect: deze fles voldeed duidelijk niet aan het prijscriterium om mee te kunnen doen met de competitie, maar wat is de prijslimiet die je aan de allerbeste whisky die je ooit dronk zou stellen als je het geld zou hebben? Tweede keer proeven op 29 mei 2005 bij Eric na de Laphroaig super tasting nog even indrukwekkend!  
Ardbeg 1975-2004, work in progress from fino sherry cask #4819, whiskyfestival Leiden 2004 97 17e op festivalzondag 2004. Ardbeg manager Stuart Thomson heeft nog een verrassing onder de kurk: "Ardbeg as good as it gets". Neus: heerlijk kruidnagel, turf, sherry, hout en malt. De smaak is om stil van te worden: licht medicinaal, beetje turf, sherryhout, kruidig. De smaaksensatie blijft maar doorgaan a la Provenance en de balans is perfect. Ook op de lange elegante, zachte en filmende afdronk geen enkel punt van kritiek. De 1 na beste Ardbeg, of wordt dit de ultieme botteling als Stuart het tijd vind om hem in de fles te doen??  
Laphroaig 30Y, 43% (mixture of bourbon and sherry casks) 97 Na de rondleiding door Laphroaig distilleerderij op Islay whiskyfestival 2002 was manager Iain Henderson in een goede bui en gaf toestemming voor proeven van dit kleinood in de Laphroaig lunchruimte. Een sensationele ervaring! De neus is zacht, sherried, jodium, chocolade en zoete vanille. Ook de smaak is extreem zacht met veel hout maar toch nog zo ontzettend veel Laphroaig karakter behouden (zeewier, jodium). Smaakt nog heel fris en fruitig na 30 jaar; subtiel en complex. De afdronk is ook weer perfect zacht en het hout overheerst totaal niet (96). Helaas volkomen onbetaalbaar (190 pond). Tweede keer proeven op Islay whiskyfestival 2004 na rondleiding Robin Shields bevalt zo mogelijk nog beter! Superlatieven blijven maar komen voor deze zeer complexe en toch subtiele whisky. Was "de definitieve nummer 1" van 29 mei tot 12 juni 2004. Uiteindelijk toch een fles aangeschaft.  
Laphroaig 40Y, 42.4% 97 Op 29 mei 2004 bij Laphroaig geproefd in een mooie test naast de 10Y straight from the wood, 15Y en 30Y. De neus is een stuk minder spannend dan de fenomenale 30Y, maar wel heel mooi zoet, enorm fruitig, licht rokerig en mooi belegen malt. Waar is de turf? In de zeer subtiele en complexe smaak komt wel wat turf naar voren, perfecte superzachte whisky met mooie houtsmaak, fruit (ananas, banaan) en zacht vanille. Met een paar drupjes water komt er meer turf los en na wat langere tijd nog meer fruit (marmelade, perzik). Ietsjes bitter naast de zoetheid en op het laatst toch nog een tikje medicinaal in de afdronk. Een geweldige whisky, maar over prijs/kwaliteit verhouding moeten we maar niet praten (93). Op 29 mei 2005 is dit de grote verrassing van Erik op de verticale Laphroaig tasting en wordt bewezen dat waardering behoorlijk kan afhangen van het voorafgaande. Na de Slibowitz finish van Huub komt de enorme subtiliteit en perfecte balans van deze complexe whisky geweldig uit de verf. De lange reis van smaken waarin het Islay karakter langzaam naar voren komt is fenomenaal. Een totaal andere wis dan de 30Y, maar even geweldig.   
Ardbeg 1976, cask 2392, Special 2000 botteling for members of the Committee. Cask strength (percentage not stated on bottle). Distilled 24-11-1976, bottled 17-7-2000. 96 Bezoek aan Ardbeg op 29 mei 2004 in de vroege ochtend. De teleurstelling dat de festival botteling 165 pond kost, wordt verzacht doordat we als troost een drammetje van een oude Committee botteling mogen drinken. Neus is zeer zacht met sherry en kruidnagel. De smaak is ook superzacht, kruidig, sherry, zeewier, jodium. De subtiele harmonie van sherryvat met Islay karakter blijft maar doorgaan. Smaaksensatie doet sterk denken aan het sample uit vat 4714 uit 2002. Ook de afdronk is helemaal af. De opkomst van jodium in de nasmaak is fantastisch. Eindigt net iets te droog. Is dit de ultieme Ardbeg sherryvat botteling? In ieder geval een stuk toegankelijker de 1976 festivalbotteling uit 2002.  
Ardbeg 21Y, 56.3%, Special 2001 botteling for members of the Committee from 12 hand selected casks matured at Ardbeg distillery. Cask strength. 96 Bezoek aan Ardbeg op 24 mei 2003 loopt weer prettig uit de hand! De gids heeft een beperkte kennis van zaken, maar een ruime hand van schenken met de 10Y/17Y. Trekt desgevraagd zo een fles 21Y van normaal 100 pond open! Neus: zeer krachtig, turf, zout, zoet, duidelijk geen sherryvaten. Smaak is enorm! Hierna is de 17Y net water. Het totaal ontbreken van sherry is in dit geval fantastisch. Lange verwarmende afdronk. Een essentiële Ardbeg voor de collectie (94). Fles geopend op 26 september 2003 (HOD avond 9). De enorme kracht, perfecte smaak en bijzonder lange afdronk maken dit een geduchte concurrent voor de 1976 Oloroso fles. Opgewaardeerd naar 96!! Op de genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003 net onder de Oloroso 1976 gescoord, maar in latere tripel en dubbeltesten was dit steeds de winnaar.  
Bruichladdich 1968, 41.8% (work in progress) 96 Slotwhisky en hoogtepunt op de masterclass van Jim McEwan op 30 mei 2004. Wat een elegantie in de neus! Superfruitig (lychee, perzik), malt, vanille en hout. Ook de smaak is weer een enorme fruitsensatie, veel vanille en een heel klein beetje zilt op de achtergrond. Zeer krachtig voor een whisky van slechts 41.8%! De meest elegante en allerbeste Bruichladdich tot nu toe.   
Laphroaig 17Y, 51.9%, Auld Distillers Collection, Jack & Jack, 180 bottles. 96 Op 29 mei 2005 geeft Huub dit als bonus op de verticale Laphroaig proeverij van Erik na de 17Y festival botteling. De neus heeft een enorme kracht! Prachtig hout, sherry, fruitig (druiven, kersen, perzik), maggi. Ook de smaak is ENORM. Kruidnagelen, eikenhout, combinatie van zoet en bitter, koffie, maggi. Licht wrang en iets gesausd hout. De afdronk is licht bitter en zeer elegant. Zowaar nog een puntje boven de festivalbotteling!!  
Laphroaig 30Y, 1966-1996, 48,3%, Signatory  96 Grote finale op 17-12-2005. Score vastgesteld naast een "gewone" distilleerderij 30Y (wat kan het leven toch mooi zijn). Neus: jodium, rook, rundvlees, cassis, enorm zee!! Smaak: !!WOW!!! Enorme kracht. Naast de ladingen turf, zeewier, zilt valt op hoe fris deze Laphroaig is na 30 jaar. Vanille en fruitsmaken (die cassis...) zijn prachtig in balans met de krachtige tegenpolen. In de afdronk ook alles OK. Het hout overheerst iets, maar het blijft allemaal binnen de perken. Een fantastische whisky die mijn mooie voorgaande Port Ellen van 93 punten weer doet verbleken.  
Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 1999, 58.6% Scott's selection Sherrywood 96 4e op whiskyfestival 2000 en de grote verrassing! Bijna rode kleur en uitermate aromatische en complexe neus. Iets van oude Macallan en de houtnectar van Glenfarclas 105 maar veel zoeter met een lading rood fruit en een vleugje rook. Smaak is al net zo fantastisch als de neus en heeft heel veel clean sherryhout, kersen, kruiden, kaneel, honing, mout en ook wat rook. De balans en drinkbaarheid is fantastisch ondanks deze sterkte en water is absoluut overbodig. De houtige zoete afdronk is heerlijk en extreem lang en overstemde op het festival 2000 tenminste de volgende 2 wissen. Februari 2001 mijn eerste fles boven de 200 gulden gekocht en eind 2002 een tweede fles gekocht die geopend werd op Longmorn tasting genietschap 3 januari 2009. Head to head met de 57.8% van Jos is dit de winnaar door het superfruitige karakter, een betere balans met het hout en gevaarlijk drinkbaar. Terug naar 96!  
Springbank 25Y Limited Edition, 46% 96 Laatste druppels uit een lang open fles blind geproefd met 21Y. "Overwinning" voor de veel "goedkopere" 21Y. Deze smaakt anders dan de "gewone" 25Y en heeft veel meer weg van de 21 Y (94). Verificatie gewenst en na een paar jaar kan ik hem eindelijk in volle glorie proeven bij Michiel op 12-5-2004. Kokos is nu enorm in zowel neus als smaak. De smaak is puur genieten: kokos, vanille, malt, wijnachtig. Nog ongelofelijk fris na 25 jaar op het vat! Nauwelijks zilt in de smaak, misschien een spoortje in de afdronk. Is dit de ultieme Springbank?  
Springbank 36Y, 45.6%, The Whisky Fair, Bourbon Hogshead Cask# 402, distilled Feb. 1969 and bottled Feb. 2005, 197 bottles 96 4e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: WOW! Tropisch fruit, kokos,  banaan, anijs, licht rokerig, complex en subliem. Smaak: een super Springbank! Wat een subtiliteit, perfecte malt, zacht, boterig, honing. Lange filmende perfecte afdronk. Omdat superlatieven heen en weer vliegen trekt Andre zijn flesje 21Y open voor een H2H, wat uiteindelijk tot een eindscore van 96 leidt voor deze topper.  
Ardbeg 1973, Single Cask # 1143, 49.3%, distilled 16-3-1973 and bottled on 22-12-2004, bottle15/216. 95 Hoogtepunt Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. Neus: na de toch niet geringe 1977 knalt dit aroma diep in de voorhoofdholte. Intens medicinaal en rokerig. Met een druppel water komt citrusfruit en nog meer rook naar voren. Na enige tijd komt de zoete malt naar voren. De smaak is zo mogelijk nog intenser: prachtig clean en niet overheersend hout (en dat voor 31 jaar oud), ladingen turf, fenol, zee en rook naast zoete vanille en malt. Balans is niet het goede woord hier; het is vooral diepgang. De afdronk is ook extreem met teer, fenolen en turf. De coating op het palet is zeer lang. Een knock-out Ardbeg.  
Ardbeg 1975-2002, work in progress tasted straight from sherry cask #4714 (ca. 48%) at Islay whisky festival 2002 95 Na het vullen van het "eigen" vat nr. 1420 met spirit meegelopen naar het warehouse en onverwacht een geweldige Ardbeg gescoord, die even voor ons werd getapt in een enorme maatcilinder ("Taste this dram from the past") uit vat #4714! Krachtige veelbelovende neus. Smaakt verrukkelijk zoet met kruidnagelen, veel sherry en natuurlijk ook ladingen turf die de strijd aangaan. Nasmaak zilt en filmend. Een ongelofelijk zachte cask strength die zeer gemakkelijk wegdrinkt. Deze moet na 27 jaar toch dringend in de fles!  
Ardbeg 1976-2002, 53.1% Oloroso Sherry Cask #2390. Special limited edition handbottled at the distillery for the Islay Whisky Festival 2002 95 Na het uit de vaten lurken in het warehouse van Ardbeg deze speciale botteling gekocht op het Islay wisfestival 2002. Klein slokje geproefd van excentriekeling die zijn fles in de shop al openmaakte. Neus zeer veelbelovend: zoet, jodium, krachtig. Smaakexplosie met een ware krachtmeting tussen zoete sherry, jodium en turf. Een zeer lange cleane afdronk en zonder teer. Nu maar wachten tot de fles een keer open gaat op een topproeverij en deze punten hopelijk los van de emotie worden bevestigd. Op 1 december 2002 is het gelukkig al zover voor de fles van Huub en alle bovenstaande superlatieven blijven gehandhaafd!! De neus is duidelijk kruidiger dan de Very Old Ardbeg. De smaak heeft nog meer kracht (dankzij cask strength), nectar, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs zuurkool wordt genoemd. Prima te drinken zonder water. De topper van de Ardbeg proeverij. Op 26 november 2003 (HOD avond 9) gaat mijn fles open: de geduchte concurrenten zijn o.a. Ardbeg 21Y en Port Ellen Port Wood.  Dit is een moeilijke whisky, waar je niet altijd klaar voor bent (het genietschap is dat duidelijk wel op 13-12-2003). Na vaker proeven puntje verlaagd naar 95.  
Ardbeg 29Y, 50.4%, 1972-2002. Douglas Laing Old & Rare serie. 95 Grote finale part 1 op Supertasting Andre 29-10-2005. Neus: ENORM KRACHTIG !! Een superpower Ardbeg neus die aan de 21Y Committee botteling doet denken. Ook de smaak doet naar adem happen: ladingen turf,fenol, zee, jodium….messcherp maar fantastisch. Met water gaan de scherpe kantjes er mooi af en komt er veel fruit (citrus, perzik) naar voren in de neus. Smaak wordt ook zoeter; vanille en malt krijgen nu de kans naast de turf en zee. Afdronk is mooi droog en licht teerachtig. Vanwege de teer onder 21Y gezet.  
Ardbeg Provenance, 54.7%, distilled 1974, bottled 9-4-1998, bottle #837 (bottling for USA) 95 Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007. Er is teveel voorafgegaan om dit goed te kunnen waarderen. Ook deze botteling is een meesterlijke combinatie van subtiliteit en intensiteit (94). Minder creamy dan de voorafgaande Silver Seal. Verificatie was gewenst en op 30-6-2007 is het zover bij Erik naast de Silver Seal en de Kingsbury. Nogmaals geproefd op 11-12-2007 naast de Samaroli Ardbeg 1974-1983. Neus: WOW!! Dit combineert het beste van de voorafgaande Silver Seal en Kingsbury. Complex, intens, jodium, turf, kazig (brie), licht zurig fruit naast zoete houtextracten, natte tuinaarde. Veelbelovend en de smaak stelt gelukkig niet teleur. Een prachtige compositie; zeer intens en compleet: turf, licht medicinaal (fenol), drop, zoete malt, perfect hout (duidelijk rijper dan de Samaroli 1974-1983 in zowel neus als smaak), opvallend fruitig. In de eindeloos lange afdronk en perfecte licht droge afdronk begint jeneverbes naar voren te komen. De overtuigende winnaar van de tripeltest op 30/6 en de dubbeltest op 11/12.   
Lagavulin 12Y, 43%, OB White Horse distillers (75 cl Italian bottling circa 1979) 95 9e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: superelegant, rokerig, turf, houtskool ("kolengestookt"). Smaak: superzacht, filmend, zeer complex. Wat een verrassing na de geweldige Brora 1972; hoe elegant kan een whisky worden. Subtiel turf, rook, heerlijk zoet en fruitig. Waanzinnig lange en perfecte afdronk. Het enige punt dat droevig maakt is dat dit vroeger standaard kwaliteit na slechts 12 jaar rijping.  
Laphroaig 17Y, 55.2%, straight from the wood, Special Islay whisky festival botteling 2004, 250 bottles. 95 Op 29 mei 2004 bij Laphroaig geproefd na de Masterclass. Een sublieme festivalbotteling die vanwege de extreem hoge prijs van 150 pond toch niet is gekocht. Neus is complex en subtiel, zoet, fruitig (ananas, citrus), zee en mooi plantaardig. Smaak is enorm krachtig! WOW!! De kopstoot van de 10Y CS met de subtiliteit van de 15Y. Pure houtnectar, kruidnagel, malt, jodium, turf. Ook de afdronk is subliem gebalanceerd. De houtsmaak is geen moment over de top en jodium, vanille en kruiden (peper, nootmuskaat) komen sterk naar voren. Op 29 mei 2005 heeft Michel dit kleinood bij zich op de verticale Laphroaig proeverij van Erik en gelukkig blijft de score staan! Nu iets fruitiger dan in herinnering en opvallend kruidig in de afdronk. Heeft de frisheid van de voorgaande 17Y Whiskyshop botteling met meer complexiteit.  
Springbank 34Y, 60.7%, Jan.66 - June 90, cask 441. Local Barley reeks. 95 Onverwachte traktatie bij Michiel op 12-5-2004. Geweldige neus: zwaar sherry, zoet, belegen. Smaak is zacht en perfect. Prachtige balans, stroperig met ietsje kokos en zeer complex. Prachtige filmende afdronk. Zeer indrukwekkende Springbank na een toch al fantastische reeks andere wissen en toen moesten de Limited Editions nog komen.....  
Springbank 35Y Limited Edition, 46% 95 Geproefd bij Michiel op 12-5-2004 ter vergelijking met de 25Y. Neus is zoet, belegen, rokerig en veel hout (geen kokos). Smaak is totaal anders dan de 25Y, maar ook stil genieten: prachtige balans, stroperige nectar, heel licht zilt. Prachtige filmende afdronk.   
Talisker, 20Y, 1981-2002, 62%, Sherry butt. Super Premium Malt 95 9e op whiskyfestival 23 november 2002. Eindelijk een topper op het festival! Neus is genieten met zeer veel expressies. Heftig sherry en wat minder uitbundig turf en zee dan verwacht. Smaak is zeer complex en genieten: prachtige balans met zowel sherry, zee, rook,turf, peper en ondertonen van rijp fruit. De afdronk is mooi droog, zeer lang en perfect (blijft lekker; hout overheerst geen moment). Met water erbij wat meer fruit, zeewier en leer. Blijft heel robuust. Puur heeft denk ik mijn voorkeur. Potentiële aanschaf (93). Gedaan januari 2003 en meteen geopend bij Andre op 4-1-2003. Op 28 maart 2003 duidelijke winnaar van HOD proeverij Oud & Hout 2.  Bij bezoek aan Talisker werd duidelijk dat deze geweldige sherry editie eenmalig is, omdat er vrijwel uitsluitend bourbonvaten worden gebruikt bij Talisker.   
Ardbeg 1972, 28Y, 43%, Silver Seal (First bottling of Silver Seal!!). Distilled October 1972 and bottled March 2001. 94 Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007. Er is teveel voorafgegaan om dit goed te kunnen waarderen. Niet goed te scoren, maar zeker boven alle geproefde Port Ellens (94). Verificatie was gewenst en op 30-6-2007 is het zover bij Erik naast de Kingsbury en de Provenance 1974. Neus: turf, licht zurig, feta/geitenkaas, kruidig, floraal. Ne enige tijd staan en opwarmen in de hand komen de florale en zoete (vanille, perzik) geuren mooi naar voren naast de rokerige turf. Smaak is clean, bijzonder romig, opvallend veel malt en fruitiger dan de neus deed vermoeden. De turf (meer aarde dan medicinaal) is behoorlijk ingetogen in vergelijking met de Kingsbury. Heerlijke lange afdronk met veel hout, maar niet overheersend.    
Ardbeg 1976-2001, 55.5%, Sherry Cask, Douglas of Drumlanrig  94 Spectaculaire toegift als 11e bij Michiel  op 7-2-2003. Helaas te weinig tijd om er volledig van te kunnen genieten. Neus lijkt in herinnering veel op de Islay festival 2002 botteling. De smaakexplosie is in herinnering wat minder intens, maar het blijft een fascinerende strijd tussen sherry & Islay. De afdronk is glad en zeer lang (van de taxi tot Duivendrecht)  
Balvenie Vintage Reserve 1973, 49.7%, 30Y, distilled 21-5-1973 and bottled 28-4-2004 94 18e op festivalzondag 2004! De superfruitige en elegante neus lijkt alweer een topper aan te kondigen. Malt, honing, perzik, citrus. Ook de smaak is een prachtige houtnectar, stroop en fruit potpourri (citrus). Ook de fluweelzachte afdronk heeft een perfecte balans tussen hout,  en zoet en gaat nog zeer lang duur. Een sublieme balans. Beste Speyside in de lijst!  
Bowmore 35Y, 44%, 1966-2001, Douglas Laing Old Malt Cask 94 Grandioze finale als 10e bij Michiel  op 7-2-2003. Volkomen onherkenbaar als Bowmore of Islay whisky! Neus: bosbessen, plantaardig en zoet. Smaak is superzacht, filmend (oily), cassis, dennen, zeer weinig turf te proeven. Voor zo'n oude whisky nog opmerkelijk fris van smaak. Hout prettig aanwezig; overheerst totaal niet. De afdronk is zeer lang, zoet en filmend. Jammer genoeg is deze fles niet meer te vinden.  
Brora 1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks, 221 bottles. 94 Geproefd bij Michel op 14 juli 2005 en als 8e op 31 oktober 2009. Neus is veelbelovend: rijk en intens, superkruidig, kruidnagel, sherrywood, wat minder turf dan gebruikelijk bij Brora maar wel duidelijk aanwezig, droog a la mooie Lagavulin sherrywood. Smaak is geweldig en heeft een prachtige balans ("Ardbeg, eat your heart out"). Het hout overheerst geen moment en er is voldoende gelegenheid voor kruidnagel, turf, vanille, hout, malt en groene tonen (speciebonen) om de strijd met elkaar aan te gaan. De afdronk is eindeloos lang, rokerig, intens en geen moment te droog of te bitter. Heerlijk gronderige nasmaak. Perfecte balans; kortom een klassieker.  
Bruichladdich 1970, 32Y, 44.2% 94 9e op whiskyfestival 22 nov 2002. Neus: heerlijk zoet en veelbelovend; rijp fruit, licht rokerig, tabak. Overdonderende smaak met heel veel fruit, vanille. Zeer vol en wat olieachtig. Spoortjes rook en zilt proberen zich door het fruit te worstelen. Voor zo'n oude whisky nog bijzonder fris; het hout overheerst niet.  De afdronk is zeer lang, zacht, fruitig en erg zoet. Uitstekende whisky (mag ook wel voor 180 euro)(89). Verrassende winnaar bij de Jim McEwan Masterclass op 25 mei 2003 in het warehouse van de Bruichladdich distilleerderij. Neus: perzik, zeer zacht en uitnodigend. Smaak: extreem zoet, zacht fruit, heerlijk filmend, totaal geen turf/rook. Subliem! Oily, rook en zilt van de eerste proefnotities vallen nu niet op. Afdronk als eerste keer. Overall: een feest! (92). Ontroerend moment als de enige nog levende stillman uit die periode wordt voorgesteld. Op genietschapsbijeenkomst 13-12-2003 verder gepromoveerd. Na de zware aanslag op de fles van Andre zelf ook een exemplaar gekocht. Een van de kroonjuwelen van Bruichladdich. De 1970 handhaaft zijn positie in een dubbeltest met de 1973 op 29-9-2004 met Huub.  
Glenfarclas 105, 40Y, 60% 94 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (12e). Schitterend sherryvat. Geen kans gezien notities te maken maar absolute topklasse. Verificatie noodzakelijk!  
Glenfarclas 1966, 42Y, 44%, distilled 25-05-1966 and bottled 30-06-2008, cask #3349, 176 bottles. Specially selected by Han & Maurice van Wees in Scotland on 13 February 2008. 94 4e op Pot Still Festival 4 oktober 2008 (90) en herzien als 3e bij Ronald op 12-6-2009. Neust meteen als een topper: kolengestookt, as, licht turf, belegen malt, kaneel, marmelade, perzik, lavendel en Provencaalse kruiden. Superelegant en complex. De smaak is zacht maar wel intens, gelaagd en complex. Een klassieke old style Speyside; verwarmend, kruidig, zeer vol van smaak, as, boordevol clean sherryhout, rood fruit, zoet en een licht bittertje. Perfecte filmende en sappige houtafdronk. Winnaar van de avond.   
Glenugie 1666, 20Y, bottled 1986 at natural strength 55 % (Bottled by R.W. Duthie & Co, Aberdeen. Imported by S. Samaroli Brescia), Bottle 291 from 480. 94 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. 4 Glenugie's achter elkaar met dank aan Michel. Nr.4. Neus: whoa; geweldig!!! Heeft ook die kelder en aardegeur van nr. 1 en 3, maar veel complexer, groenten, floraal, zeer fruitig. Ook de smaak is super! Complex en subtiel, tropisch fruit, perzik, vlezig. Bij wat langer staan steeds fruitiger in de neus. De smaak kent een enorme ontwikkeling en heeft eigenlijk alles van de voorgaande 3 bottelingen, maar nu geperfectioneerd. Ook in de afdronk gaat alles goed; mooie houtsmaak. Perfecte balans!   
The Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type. Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003 by Suntory Ltd. 94 15e op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout, kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan: niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment.   
Longmorn 1969, 61.5%, Gordon&McPhail, no age, bottled before 1991. 94 Super Wigman Tastung 2004. De winnaar van de avond. Smaakervaring doet zeer sterk aan de Scott's Selection denken. Heftig sherry, veel kersen, kruidig, enorm complex. In herinnering net iets minder clean, maar naast elkaar zouden ze wel eens gelijk kunnen scoren.  
Longmorn 1972, 57.3%, Festival bottling 2005 1. Müncher Whisky Festival. 94 Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (9). Neus: WOW! Tropisch fruit, paddestoelen, aarde, vleugje turf, kaas. Smaak: zacht, complex en superelegant. Begint vlezig met champignons, aardse smaken en sappig hout maar verandert na enige tijd in een heerlijk fruitige whisky. De smaak lijkt wel voortdurend te veranderen. Heerlijke kruidige en licht droge afdronk. Wat een perfectie! Topper van de dag.  
Longmorn 20Y, 56.8%, distilled on 15-12-1964 and bottled november 1985, Intertrade. 94 Genietschap Longmorn tasting 3 januari 2009. Neus: enorm rijk en complex! Zoete geur met rood fruit, eiken linnenkast met lavendel en provencaalse kruiden. Smaak: houtnectar, belegen malt (kolengestookt), OBE. Perfecte balans die doorgaat in de eindeloze filmende afdronk met gedroogd fruit en sappig hout. De elegantie ten top!!  
Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 1999, 57.8%, Scott's selection Sherrywood 94 Bij bezoek aan Michiel op 12-5-2004 de tweede variant  van de legendarische Scott's botteling geproefd na een reeks sublieme Springbanks. De neus is weer een geweldig feest met veel hout en kersen. Ook de smaak en afdronk hebben alles van de 58.6% editie. Lijkt iets vetter en minder clean van smaak. Weet niet zeker of het nu echt een punt scheelt met de 58.6%, maar bij deze tasting komt hij niet boven de Springbanks uit (95). Jackson durft slechts 62 punten te geven aan deze fenomenale wis. April 2005, September 2006, Maart 2007 en in 2008 geproefd bij Jos. Op 4 September 2006 geproefd naast de Scott's 1970 en de Macallan 14Y. De geur en smaak is nog steeds fantastisch (beetje water erbij heeft nu ook duidelijk mijn voorkeur). Naast de 1970 is deze superzoete neus heerlijk fruitig (rijpe kersen), kruidig en kaneelachtig. De smaak is enorm intens en veel zoeter en zachter dan de 1970. Clean, zoet, verwarmend. Ook de lange en de intens zoete afdronk is vrijwel foutloos. Ook naast de Yamazaki 1984 maart 2007 blijft deze klassieker overeind. Op de Longmorn tasting genietschap 3 januari 2009 head to head met mijn 58.6%. In vergelijking is deze 57.8% iets minder in balans met iets teveel hout en een drogere afdronk. Minder limonadekarakter en wat meer complexiteit. Beiden uiteraard geweldige whiskies!  
Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 2004, 53.5%, Scott's selection Sherrywood (75 cl bottle) 94 Longmorn tasting genietschap 3 januari 2009 en sample van Alexander 14 april 2009. Veel lichter van kleur dan de klassieke 1971-1999 bottelingen. Neus is meteen weelderig en ligt in het verlengde van de G&M 1963. Eikenhout, rook, belegen malt, groenten. Ook de smaak is fantastisch met veel diepgang en lagen en is prima te drinken op deze sterkte; geen moment behoefte aan water. Zoet, filmend, krachtige houtsmaak perfect in balans met zoete smaken en een licht bittertje, rode grapefruit, licht turf, haagse hopjes. Prikkelend mondgevoel en een heerlijk sappige houtafdronk. Hier doen we het allemaal voor....  
Springbank 21 Y, 46% "perkament verpakking" 94 Maart 2003 2e fles Springbank 21Y gekocht (35 cl in perkamentachtige verpakking). Na dubbeltesten met de Bond No. 3 uit Campbeltown en een sample 21Y "streepjesverpakking is deze net weer wat lekkerder (iets hoger gehalte oudere whisky of meer sherryvat gerijpt). Smaaknotities verder als Springbank 21Y "streepjesverpakking". Punten bevestigt met Andre's flesje op 28-11-2009 in H2H met 36Y Whisky Fair botteling.  
Springbank 25Y, 46% 94 Miniatuurtje uit 2001. Stroperige nectar, verwarmend, godendrank. Lijkt op cask strength in smaak. Houtsensatie blijft doorgaan; zoete lange afdronk. Geen typische Springbank door geen kokos, geen zout en weinig gevarieerd t.o.v. 30Y & 21Y. Blind geproefd op 5-10-2001 leek dit typisch de oudste (93). Herkansing als 13e op WFNN 2006: misschien een andere botteling want dit heeft enorm kokos in de neus en prachtig sherryhout en lederwas. Ook de smaak is complex en rijk. Geen zilt meer over, maar wel heerlijk zoet, kokos, bruine suiker. Mooi vettig van smaak. Mooie droge afdronk. Smaken blijven maar doorgaan. Fantastische complexe whisky.  
Springbank 30Y, 46% (dumpy bottle) 94 Miniatuurtje met Huub blind geproefd naast de 25Y en 21Y en dit leek de jongste! (94). Herkansing als toegift op genietschapsbijeenkomst 19-5-2007 (met dank aan Michel) bevalt nog even goed. De neus is verrassend fris voor zo'n oude whisky: kokos, anijs, sherryhout. Fantastisch complex en rijk! Ook de smaak is super: veel kokos, amandel, vanille, boter, prachtig sherrywood, een vleugje rook. Ellenlange perfecte en milde afdronk. Voor dit soort whiskies hebben we deze hobby!!  
Strathisla 25Y, 40%, Gordon & MacPhail (Pinerolo import, bottled in 80's; 75cl bottle; SC999) 94 Genietschap in Zwitserland 25-9-2010 (7e). Neus: na de 21Y is deze neus ook uitstkend, met iets meer hout en ook wat vlezig. Iets minder dan de 21Y in de neus, maar zeer vergelijkbaar en dus ook veelbelovend. Smaak: wow! Superzacht, zeer complex en nog cleaner en fruitiger dan de 21Y. Kersen en ander rood fruit, kruidig, bittere chocolade. Fenomenaal qua smaak en een perfecte afdronk met heerlijk vlezige nasmaak. De score wordt verhoogd van 93 naar 94 in de exorbitante H2H van een 21 naast een 25 uit dezelfde reeks. Met dank aan whiskyantique! Punten bevestigd in dezelfde H2H in aftertasting genietschap januari 2011. nieuw
Talisker 30Y, 50.7%, Bottled in 2007 from American Oak and European Oak refill casks, 2958 bottles. Super Premium Malt, 94 9e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: WOW! Wat een elegantie... In eerste instantie fris fruitig met mooie belegen malt, langzaam komen echter de typische Talisker geuren naar voren (kruiden, peperig, zeebriesje, rokerig). Smaak: veel subtieler dan de 25Y, maar zeker geen watje. Heerlijk fruitig, winey, honing, licht turf, subtiel zoet en perfecte balans met het duidelijk aanwezige hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de lange peperige afdronk. Geen spoortje bitterheid. Net zo'n kraker als de 2006 botteling; vooral voor de mensen die niet erg op prijskaartjes hoeven te letten.  
Talisker 30Y, Super Premium Malt, 51.9%, Bottled in 2006 from American Oak and European Oak refill casks, 3000 bottles. 94 12e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: Subtiel en complex. Belooft een hoge score... Eikenhout, kruiden, peperig, zeebriesje, prachtig fruitig. Smaak: zeer elegant, zacht en belegen. Lijkt jonger dan de voorafgaande 25 jaar, heerlijk fruit (druiven, citrus), vanille, perfect hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de afdronk. Een van de allerbeste Talisker bottelingen ooit met helaas een heel stevig prijsje.   
Adelphi 50Y, 1953-2003, 54.3%, "The Whisky that Cannot be Named", cask 1668 93 7e in Adelphi masterclass MacLean 11-11-2007. Neus: fantastisch! Heerlijk zoet, gedroogd fruit (tutti frutti), vleugje zwavel, subtiel hout voor een 50 jaar oude whisky (potloden). Ook de smaak is enorm rijk en complex. Uitstekend drinkbaar op vatsterkte, mint, cacao, koffie, belegen malt. Complexiteit gaat door in de lange afdronk met een pepermunt nasmaak. Heerlijk en heel duur. Het is een Speyside distilleerderij met zeer weinig onafhankelijke bottelingen die begint met een G.  
Ardbeg 1974, 26Y, 50%, Kingsbury, Bourbon Hogshead. Bottled 2000. Bottle 237/278. 93 Grote finale part 2 op Supertasting Andre 29-10-2005. Neus: ingetogener dan de brute kracht van de voorafgaande DL Old & Rare, maar ook dit mag er wezen!! Veel turf, zee (ozon), jodium, caol ila planten, jeneverbes, malt, citrusfruit. Smaak is zeer krachtig en subtiel tegelijk: vanille, citrusfruit, perzik, malt, clean hout, jodium, turf, drop, kruidig. Afdronk is behoorlijk peperig en aardeachtig (95). De tweede kans bij Erik op 31-3-2007 als toegift na de Port Ellens is qua timing iets teveel van het goede; komt minder indrukwekkend uit de verf (93). Verificatie bleef gewenst en op 30-6-2007 is het zover bij Erik naast de Silver Seal en de Provenance 1974. De neus heeft veel meer power dan de Silver Seal en staat hierboven goed omschreven. In vergelijking met de zachte malty Silver Seal kan ik nu echter niet de eerder omschreven subtiliteit terugvinden. Dit is een monolithisch powerhouse met een overweldigend intens palet a la de bekende OMC bottelingen. Anno 2007 ga ik nu toch liever voor de meer subtielere Ardbegs en daalt deze topper naar 91 punten. Gemiddelde score genomen.  
Ardbeg 1974-1996, 40%, G&M Connoisseur's Choice 93 7e bij Gert op 21-2-2004 en de winnaar van de dag. De meest fruitige Ardbeg die je ooit geroken en geproefd hebt! Fruitige perzik, turf en zee strijden om hun plekje op de smaakpapillen. Net zo'n aparte botteling als de Bruichladdich 1970. Afdronk is ietsje stroef en droog, maar met heerlijk zoete nasmaak. Met 40% een beetje dun. Had men dit op cask strength gebotteld was de score waarschijnlijk nog hoger geweest.   
Ardbeg 1975, work in progress straight from a fino sherry cask (ca. 48%) at Islay whisky festival 2002 93 Na de tour door de distilleerderij was dit de grote finale. Volgens manager Stuart Thomson smaakt deze fino sherry versie heel anders dan de door hem geselecteerde Oloroso botteling. Neus is ook anders dan het vorige vat, maar weer veelbelovend. Smaak is krachtig, glad, turf en jodium. Prikkelend op de tong en duidelijk meer houtsmaak. Afdronk is een stuk droger, maar toch weer grote klasse.   
Ardbeg 29Y, 50%, March 1972 - August 2001. Douglas Laing Old Malt Cask finished in Sherrywood minimum 6 months. 93 Geproefd op Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. Neus: kruidig, mooi zoet hout, licht rubber (postelastiek), zilt. Subtiel en veelbelovend. Smaak is prachtig rond en zacht met een enorme body en diepgang. De sherryfinish leukt het kale cleane bourbonwood karakter wat op. De smaak heeft meer turf dan jodium; erg prettig dat het even wat minder medicinaal is na de compromisloze 1975-2000 OMC. Honing, pruimen, laurier en het prachtige hout overheerst geen moment. Afdronk is zeer lang en een boeiende strijd tussen zoete smaken en turf. Fantastisch!  
Blair Athol 29Y, 54.4%, cask 36853D, 03.1977-02.2007, 295 bottles, Duncan Taylor 93 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (2e). Neus: elegant, rijk, kruidig (nootmuskaat), mooi hout. Smaak is complex, oily, kruidig en zeer zacht. Lange licht droge houtafdronk. Zeer bijzonder en een topscore voor Blair Athol. Fles gekocht en verificatie volgt.  
Bowmore 18Y, Distilled 1971, 57.3%, G&M for Sestante Import 93 Sample van Michel op 28-12-2007 in een dubbeltest met mijn Lagavulin 21Y. In 2008 nogmaals geproefd. Neus: Wow!! Islay op zijn best en enorm rijk: tropisch fruit verborgen onder licht turf en sappig sherryhout, wijnazijn, drop, anijs, plantaardig, as, kolen/houtskool, provencaalse kruiden, . Smaak is zacht maar wel intens: subtiel turf naast zoete malt, waxy, kruidig, anijs, complex. De zoete afdronk is lang en fantastisch lekker. Eindigt licht droog met een bittertje. Een geweldig relikwie uit het verleden.  
Brora 1970-2003, 32Y, 58.6%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks 93 Sample van Michel. Neus is veelbelovend: mooie planten, zeewier, jodium, turf, as, malt, drop/laurier en kaas. Smaak is zeer krachtig (Islay!!) maar prachtig in balans. Het hout overheerst geen moment de andere smaken. Peper, kruidnagel, turf, zeewier, vanille en malt voeren een ware veldslag op het palet. De afdronk is prettig droog en vol herinnering aan de sensationele smaak en iets van zuurkool a la Ardbeg 1976 festival botteling. Met water erbij tot circa 40% troebeling en behoorlijk ander karakter: de neus wordt wat minder spannend (!!), maar er komen meer fruitgeuren naar voren (perzik/limoen). Het medicinale karakter in de smaak wordt ook minder maar de turf blijft overeind. Ik heb hem liever onverdund.   
Brora 30Y, 56.3%, Super Premium Malt, 4th release 2005, 3000 bottles. American oak and European oak refill casks. 93 5e & 9e op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus is zeer krachtig en maritiem: zee, jodium, turf, rook, leer. Ook de smaak is zeer krachtig: hout, kruiden (nootmuskaat, peper), turf, rook, zilt, licht medicinaal (minder dan je zou verwachten op basis van de neus). Puur genieten. Afdronk is zilt, rokerig, mooi droog en met veel hout. Water toevoegen heeft veel effect: de leerachtige geur verdwijnt en de zeebries wordt sterker. Citrusfruit komt sterk naar voren. De smaak blijft zinnenprikkelend en kruidig en wordt steeds zilter. De afdronk is minder droog, nog steeds zilt en iets zurig (zuurkool?). Tweede keer proeven na de Caol Ila 25Y maakt deze fantastische Brora nog meer indruk. De smaak heeft een enorme power in vergelijking met de toch ook niet geringe Caol Ila. Derde keer proeven in Brummen omdat de 2007 release van de 30Y nog niet binnen is.  
Bruichladdich 22Y, distilled 1965, 48.8%, Riserva Veronelli, 2400 bottles 93 Genietschapsproeverij 27-6-2009. Neus: as, kokos, ananas, tropisch fruit, gedroogd fruit, planten, geparfumeeerd. Een werkelijk geweldige en superfruitige neus. Duidelijk een oude botteling. De smaak is ook zeer intens en aards; kiezel, licht turf, aarde, romig, anannas. Zeer complex en veel ontwikkeling. Iedere slok is anders en naarmate deze geweldenaar meer tijd krijgt passeert hij wellicht de klassieke Bruichladdich 1970. De afdronk is even complex en perfect, maar blijft intens fruitig.   
Caol Ila 1974, 17Y, 61.1%, Distilled 3-5-1974 and bottled 11-1991 from cask numbers 5-9, 3000 bottles, Signatory Vintage Dumpy Bottle. 93 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Neus is veelbelovend: mooi turf, planten, zilt, citrusfruit, graan, eikenhout, houtskool. De smaak is buitengewoon krachtig en intens, maar desondanks goed te drinken op cask strength! Clean hout mooi in balans met zoete malt, zilte zee, rokende turf. Absolute topklasse. In de heerlijk sappige afdronk blijft ook alles goed gaan. Een van de allerbeste Caol Ila expressies.  
Caol Ila 1977-2002, 25Y, 58.1%, Douglas Laing Old & Rare Platinum Selection. 93 Eindejaarsproeverij Almere 2004. Inzet van Michel (7e). Neus: zee, aarde, planten, jodium, turf, malt. Niet bepaald een karakteristieke neus voor Caol Ila; dit gaat meer naar een Ardbeg toe!! Ook qua smaak een sensationeel krachtige binnenkomer: zilt, teer, vanille, malt en mooi hout. Cleane krachtige whisky waar ik geen moment de behoefte voel water aan toe te voegen (wat een verschil met de voorgaande Arran Port Wood!!). Verwarmend teerbeest en volkomen in balans. Beste Caol Ila tot nu toe. Eindeloze afdronk.  
Coal Ila 1969, 16Y, 40%,  G&M Connoisseurs Choice,  Brown Label 93 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Voor de tweede maal een unieke dram uit de oude Caol Ila distilleerderij. Neus: WOW! Weer een topper met zeer weinig turf, rook, belegen malt, gebraden vlees. Erg subtiel. Neust meer als goede Port Ellen en Lagavulin dan Caol Ila. Smaak is iets dun, maar zeer zacht en ruim genieten: groenten, sappig hout, zoete belegen malt, iets turf maar totaal niet overheersend. Perfecte afdronk; blijft zacht. Geweldige botteling.   
Clynelish 32Y, 58.6%, Distilled Feb 1974 and bottled April 2006. Bourbon hogshead, 266 bottles. Bottled by The Whisky Fair 93 Geproefd bij Michel 15-3-2007. Neus: complex, floraal, plantaardig, fruitig (abrikoos). Smaak is vettig en oily, het hout is heel aanwezig maar overheerst geen moment de prachtige malt en vanille, noten. Afdronk is waxy en eindeloos lang. Met wat water wordt de neus nog floraler en komt er meer citrusfruit naar voren. Blijft complex en geniaal. Beste Clynelish tot nu toe.  
Dailuaine 1962-2000, 52.2%, James McArthur Millenium Edition, sherry cask selection# 11278 93 9e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: "kolengestookt" werd de mantra. Een topneus; prachtige belegen malt, mooi hout, fruitnectar. Smaak is al even geweldig, elegant en subtiel. Heerlijk zacht in de mond, rood fruit, assig, licht turf/aards. Lange filmende afdronk.  
Glenfarclas Family Cask 1974, 60.8%, OB, cask #5786, bottled 28/02/2007, 555 bottles 93 15e in Leiden 2009. Neus: dit neus meteen als een sherryvat uit de topklasse. Intens, superfruitig, zoet, hout, licht rokerig. Smaak:  fantastisch lekker sherryvat, vol van smaak en zoet rood fruit, kersen, houtnectar zonder een spoortje zwavel, clean, heerlijke zoete malt. Drinkt zonder probleem weg op 60.8% alcohol! Ellenlange perfecte afdronk vol hout en zoete nasmaak. Uitstekende balans.  
Glenfiddich Rare Collection, 40Y, 43.6%, 600 bottles. 93 8e op festivalzaterdag 2004 en het hoogtepunt van de dag! Na de geweldige 30Y is dit een zowaar nog lekkerder. Bij verwarmen in de hand wordt de toch al veelbelovende neus van deze superelegante whisky steeds beter: hout, fruitig (perzik), noten, spoortje rook. De smaak is ook fantastisch: heerlijke fruitnectar a la Bruichladdich 1970, perfecte houtsmaak, kruidig, licht turf, malty, pannenkoek. Veel substantie en een prachtige balans. Ook de zeer lange afdronk stelt niet teleur: het hout blijft volledig getemd door het fruit. Zijdezacht en luxueus. De 3e Glenfiddich in de top! (wat gebeurt me hier nu toch??)  
Glen Garioch 29Y, 1968, 57.7%. Hogshead #7, 18-5-1968. 93 Geproefd bij Michel 30 maart 2006. Neus belooft topklasse: heerlijk fris voor zo'n oude whisky, menthol, kersen, druiven, aarde, sherry (??). Smaak heeft een enorme kracht a la Longmorn-Glenlivet 1971 en veel waxy substantie. Kaneel, bruine suiker, ontbijtkoek, kersen, prachtig hout. Ook de afdronk blijft goed gaan; niet bitter of droog, maar heerlijk zoet en filmend. Een uitzonderlijk goede Glen Garioch owner's botteling; het kan dus wel...  
Glen Grant 34Y, 54.7%, "dark sherry", cask # 1856, distilled 6.7.1973 and bottled 22.4.2008, 489 bottles, Single Malt of Scotland 93 14e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, rook. Smaak: mooi rokerig, fruitig, sherryhout prominent aanwezig, maar perfect in balans met de zoete en licht bittere smaken. Een lange zoete afdronk met perfect sappig hout. Topklasse Glen Grant!  
Glen Grant 1960, bottled 2009, 40%, Gordon & MacPhail Private Label 93 3e bij Genietschap op 2 april 2011. Geweldige sherrywood neus met lading rood fruit , belegen malt. Smaak is bijzonder stevig in het hout, maar dit overheerst de lading kersen en ander overheerlijk fruit net niet. De afdronk is zoet en vol sappig hout. nieuw
Glen Ord 39Y, 41%, February 1963 - November 2004. Jack Wieber Old Train Line series. 93 Gedronken 22 januari 2007 na begrafenis Huub. Neus: bosbessen, perzik, belegen graan, eikenhout. Complexe mix van geuren kondigt toppertje aan. Smaak is balans met een hoofdletter B. Het intense hout overheerst geen moment de prachtige zoete fruitsmaken. Zacht en in volledige harmonie. Ook de fenomenale afdronk is filmend, zoet en vol fruit. Er komt langzaam een licht bittertje van het oude hout naar voren. De afdronk is uitermate lang. Hoe emotioneel kan een whisky worden beoordeeld? Een waardig afscheid van een goede vriend.  
Glenugie 1967, 59.5%, bottled 1989, sherry cask, Sestante 93 Samples met Michel. Neus: complex, boterig, organisch (Michel: "algen"), kruidig. Wordt alsmaar fruitiger in de neus bij langer staan. Smaak: Whoa! Tropische fruitbom! Zeer intens en een verbluffende drinkbaarheid op deze sterkte. Prachtig hout perfect in balans met mango en ander fruit. Verslavende filmende en zoete afdronk.  
Highland Park 25 Y, 50.7% (botteling 2004 in vierkante doos) 93 Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004. Neus: as, turf, vanille, heide, hooi, en vanille. Smaak heeft veel malt, vanille, beetje turf, marmelade en zee. De complexe smaak heeft veel malt, honing, turf, vanille en marmelade, De afdronk is vol, zoet, honing, as en iets droog. Na verloop van tijd steeds droger, maar blijft plezierig. Deze nieuwe verpakking is duidelijk toegankelijker dan de 53.5%.  
Lagavulin 16 Y, 43% (1998 botteling) 93 Na de proefsamples bij Huub op 10-4-2006 een aparte entry gemaakt voor de allereerste Lagavulin (White Horse) die ik proefde en die lang op de eerste plaats in mijn klassement stond voor ik de leeftijdgenoten van Ardbeg en Laphroaig geproefd had. Neus: turf, teer, zee, carbolineum en eikenhout. Planken teren in een vissershaven. Zeer vol en krachtig van smaak en ook in de afdronk een droge teerachtige nasmaak. Je hebt hier niet altijd zin in omdat de teersmaak soms wat tegen staat. Geen water bij doen. Een totaal andere drank dan de recentere zoete en florale 2005 botteling. Sample bij Michel op 15-3-2007 bevestigt de ruime 90+ score!  
Lagavulin 21Y, 56.5%, Distilled 1985. Super Premium Release 2007, 6642 bottles from first fill Spanish Sherry European Oak Casks 93 3e op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: rokerig, turf, zoet, sherryhout, fruitig (marmelade). Smaak: zacht, intens rokerig, bacon, turf, fruitig, zoet en vettig. Wat een elegantie! Doet mij in gedachten terugreizen naar het verleden van de allereerste edities van de Distillers edition, maar waarschijnlijk is dit beter. Afdronk is zacht en droog en een tikje bitter. Een verplichte aanschaf die gelukkig lukte. Fles geopend 28-12-2007 voor een test naast de 1979 Distillers Edition. Zoals verwacht wordt de DE weggeblazen door dit geweld.  
Laphroaig 17Y, 54.6%, Feb. 1987 - July 2004, Whisky Shop, 247 bottles. 93 Geproefd op 29 mei 2005 op de verticale Laphroaig proeverij bij Erik als 7e. Neus: wat een complexe subtiliteit!! Citrusfris, jodium, malty, vanille. Smaak: hout, turf, zeewier, zilt, malt, mooi zoet. De smaak is minder perfect dan de neus, maar biedt de frisheid van de Cadenhead botteling en de zoetheid van de owners botteling in een perfecte balans. Afdronk is verrassend kort, maar wel lekker. Met water iets fruitiger in de neus maar in de smaak geen verbetering.  
Longmorn 1972, 58.3%, distilled 8-3-1972 and bottled april 2003, 31Y, cask 1099, Cask strength Sherry Wood, Jack Wiebers Premier Malts. 93 Genietschap Longmorn tasting 3 januari 2009. Neus: complex, belegen kaas, provencaalse kruiden,bacon, oud hout. Smaak is weer fantastich en complex! Heerlijk kruidig, OBE, belegen malt, houtnectar, rood fruit. Lange filmende afdronk. Alweer een topklasse Longmorn om het jaar mee in te luiden.  
Macallan 30Y, 43% 93 Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004; meteen in een dubbeltest met de 25Y. Prachtige belegen neus, hout, sherry, vanille en nog steeds verrassend fruitig na al die jaren. De smaak is typisch Macallan, stroperig, fruitig (perzik), prikkelend, verwarmend en zeer complex. Minder zacht dan de 25Y. Heerlijke zachte afdronk, die totaal niet wordt overheerst door het hout.  
Macallan 30Y, 45.3%, sherry cask no. 2749, Adelphi 93 Toegift van Erik na de Port Ellens op 31-3-2007 en nogmaals kunnen scoren op de Macallan proeverij 22-5-2009 bij Andre Bos. Fantastische neus vol sherrywood, heerlijk kruidig, zoet, rood fruit, kaneel. Smaak kan moeiteloos over de voorafgaande Port Ellens walsen; intens en krachtig, lading eikenhout, bitterheid van de jaren compenseert de zoete smaken. Kruidig, fruitig en complex. Ook de tweede keer proeven na een voorafgaande 18Y Gran Reserva en 25Y Anniversary is dit wederom een top Macallan. Met een klein beetje water superfruitig, cassis, kruidig, toffee, cacao. Filmende lange afdronk vol hout (strafpuntje). Winnaar van de Macallanproeverij.  
Mortlach 32Y, 50.1%, OB, distilled 1971, bottled 2004, bottle nr. 00650  lim. edition 93 5e op festivalzaterdag 2005. Neus: WOW!! Wat een intensiteit...dit kondigt de eerste topper van het festival aan. Intens, maar ook zacht, zoet, kruidig, brie, fruitig, belegen malt, hout.  De smaak is elegant en zeer complex. Binnenkomst in de mond zeer zacht en verwarmend. Een perfecte balans van smaken: malty, fruitig, rokerig, noten, kruidig, ingetogen hout (na 32 jaar!!). Afdronk is zacht, filmend en licht kruidig. Amandel, hazelnoot en droog hout blijven achter als dominante smaken. Zeer indrukwekkende complexe whisky. Een duidelijke concurrent voor "de grijze muis". Punten en WOW sensatie exact bevestigd als 5e op festival Groningen 2007 en als 7e in de Mortlach tasting bij Jos op 28-6-2008.(alleen smaaknotities hierboven iets uitgebreid; deze 32Y gaat H2H moeiteloos over de 30Y OMC botteling heen).  
Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles 93 Neus: WOW! Belegen malt, oud hout, floraal, tropisch fruit, perzik, banaan. De veelbelovende neus gaat gelukkig door in de superzachte smaak. Amandel, hazelnoot, vette witte chocolade, jonge kaas, pure nectar van tropisch fruit, marmelade. Oude Bowmore kwaliteit. Afdronk is ook foutloos en smaak naar meer; zeer lang, zacht en filmed en zonder een spoortje bitterheid van het ruim aanwezige hout. Niet meer kunnen proeven met het genietschap op 31 oktober 2009, maar wel genoten van het sample met dank aan Eric!  
St. Magdalene 1964-1982, 18Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40% op label/43% op tax sticker 93 Op verjaardag Andre B. (13-1-2005) eindelijk de grote gemiste Magdalene van zijn maart 2004 proeverij kunnen testen. Een werkelijk fantastische neus: kersen, chocolade, sherry, zeer elegant hout (vatkwaliteit Longmorn-Glenlivet/oude Macallan) en zeer belegen malt. Op basis van de neus lijkt deze whisky veel ouder dan 18Y. Ook de smaak is overdonderend met veel prachtig sherryhout, perzik, kersen, lychee, kokos, vanille en malt. Dit raad je nooit meer als een Lowland whisky. Het lichte en subtiele Lowland karakter van Magdalene is verdwenen en vervangen door een zwaar sherryhoutkarakter. Een druppeltje water geeft weinig verandering. In de prachtige maar iets te droge afdronk gaat na enige tijd het hout erg overheersen. Naar mijn idee niet beter dan de 30Y uit 1966, maar wel totaal anders. Het is maar net waar je zin in hebt.  
St. Magdalene 1966-1994, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40% 93 Genietschapsbijeenkomst 9 september 2006 & 3 januari 2009. Neus: fantastisch! Enorm fruitig (perzik, mango,ananas) en heerlijk zoet. Smaak is zeer zacht en heeft meer body dan de voorafgaande 15Y. Meer groene tonen in deze expressie (tomaat, groenten). Fantastisch subtiel en fruitig. Afdronk heeft een prettig bittertje. Drinkt als limonade en is gevaarlijk lekker. Alweer een fantastische botteling die ik ook zelf heb weten te bemachtigen.  
St. Magdalene 1966-1995, 29Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40% 93 Knallende afsluiter van genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar de Bo$$ voor een verticale Magdalene tasting zorgt. Neus is zeer veelbelovend: zacht, subtiel, enorm perzik en ander zacht tropisch fruit, prachtig hout, licht kruidig, maggi en zoete belegen malt. Smaak: superzacht (alcohol is nauwelijks te proeven) en toch veel body: fruitcocktail (perziksap, aardbei, ananas, banaan) en ander tropisch fruit, malt, heerlijke zoete vanille en een prachtige ingetogen houtsmaak voor zo'n oude whisky. Fantastische balans en ondanks de hoge leeftijd nog steeds een uiterst toegankelijke en subtiele whisky. Ook in de afdronk helemaal perfect bitterzoet. De score inclusief alle superlatieven blijven gehandhaafd op de bijeenkomst van 9-9-2006 en 3 januari 2009 waar hij head to head staat met de 1966-1994. Op 14 maart 2009 komt hij niet goed uit de verf en is de afdronk bitterder en tamelijk droog.  
St. Magdalene 1966-1996, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40% 93 Op verjaardag Andre B. (14-1-2004) grote verrassing. Neus is veelbelovend complex: prachtig hout, heerlijk zoet fruitig (perzik), belegen malt. De neus ontwikkelt zich al in het glas. Smaak: superzacht, perzik, vanille, malt, licht bittertje en een prachtige houtsmaak. Je proeft bijna geen alcohol in deze honingzoete genietwhisky. Een vleugje turf in de verte. Fantastische balans en ondanks de hoge leeftijd nog steeds een subtiele whisky. Ook in de afdronk blijft alles goed gaan: bitterheid neemt iets toe, fruit schuift van perzik naar zoete grapefruit, hout blijft volledig onder controle en prettige droge nasmaak. Een perfect gebalanceerde whisky waar je van kan blijven drinken. Dit was de eerste Lowland in de top!! Punten exact bevestigd op volgende verjaardag Andre op 13-1-2005. Derde keer proeven bij Jos op 17-6-2006 1 puntje eraf door de iets bittere afdronk in vergelijking met de fabelachtige 1966-1995 en op 9-9-2006 weer terug naar 93. De neus is wat complexer en intenser dan de 1995, maar de smaak iets ruwer. Blijft allebei echter fantastisch spul.  
Springbank 21 Y, 46% "streepjesverpakking" 93 Prachtige belegen, zachte en complexe malt. Genieten van start tot finish zonder zwak moment en volledig in balans. Zeer ondergewaardeerd door Jackson. De karakteristieke zilte zee & malt Campbeltown smaak combineert prachtige met het oude sherryhout en dan ook nog die heerlijke kokossmaak! Bij Springbank blindproeverij op 5/10/2001 gewonnen van de 30 & 25Y door mooiste balans! Daarom toch 95 punten en fles gekocht (streepverpakking). Als 6e bij Andre (29-12-2001) een incident met de fles van Jos op slechts 88 punten. Verpest door Dallas Dhu Cask vooraf of een flesprobleem? Op 4-2-2002 dubbeltest met Jos van den Putten: geen flesprobleem. In dubbeltest met de Springbank 12Y weer puntje eraf gehaald.   
Strathisla Distilled 1948 & 1961 and bottled 1981. A special vatting to commemorate the marriage of H.R.H. The Prince of Wales to Lady Diana Spencer, EX No.423211 6, 40% vol, Gordon & MacPhail (Pinerolo import,75 cl bottle) 93 4e op Strathisla proeverij bij Jos (25-6-2011). Neus: na de indrukwekkende 21Y is deze neus ook fantastisch. Elegant, oud sherryhout, antiekwas, oude boeken; geen off-note te bekennen in de veelbelovende neus. Smaak: fluweelzacht, complex, fruitig (kersen, banaan, marmelade), honingzoet, kokos als in Springbank 21, vlezig, kruidig. Pure genietwhisky die naar meer smaakt met een perfecte licht droge afdronk met kruidige nasmaak. nieuw
Tomatin 1976, 49.6%, distilled 22.11.1976 and bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336, Scotch Single Malt Circle. 93 10e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, mandarijn, licht rokerig, superelegante oude Speyside. Smaak: heerlijk zoet, tropisch fruitnectar, perzik, marsepein, mooi houtbittertje. Balans is 100% OK en ook in de afdronk gaat alles perfect tussen biitertje, zoet en sappig hout.   
Ardbeg 1966, 32Y, Cadenhead's Authentic dumpy bottle, 42.9% (bottled 1999?) 92 Sample Erik geproefd op 20-11-2009. Neus: geparfumeerd, drop, salmiak, turf. Smaak: mooi turf, licht zurig maar ook veel zoete smaken. Complex en drinkt als limonade. Heerlijk gewoon met een perfecte sappige afdronk.  
Ardbeg 1974, 59%, Bottled by R.W. Duthie & Co in 1983, 2400 bottles, bottle #242. Selected and imported by Samaroli. 92 Geproefd bij Erik op 11-12-2007 naast de Ardbeg Provenance 1974 for USA (het leven kan mooi zijn). Neus: Islay power! Turf, maggi, rook, as, tabak, aards,  vuurkorf.  De neus wordt na enige tijd staan steeds fruitiger. De smaak is ook buitengewoon krachtig en toch doen we hier geen water bij. Een wilde jonge malt, die al akelig perfect proeft: veel turf en aards, maar opvallend weinig medicinaal karakter. Laurier, drop, nootmuskaat, marmelade, vanille. Het hout is nog wat ongerijpt en veel minder geïntegreerd in de whisky zoals bij de Provenance 1974. De rokerige afdronk is licht droog met een vlezige nasmaak; BBQ. Identieke score bij proeven sample op 4-1-2010.  
Ardbeg 1976-2004, 51.4%, Cask 2398, Distilled 24 Nov. 1976 - Bottled 5 May 2004. Bottle 419/504.Special botteling for Islay festival 2004 92 De niet gekochte festivalfles (niet gekocht wegens de absurde 165 pond prijs) kunnen proeven als finale bij Jos op 16-5-2004. Neus: turf, zeewier, kruidnagel. Smaak onverdund is wat ruw en gronderig met overdadig hout. Wel prachtig planten, turf, zeewier, malt en fruit. Met water wordt de neus een stuk rijker en de smaak iets pittiger. Turf, rook en kruidnagelen komen meer naar voren in de smaak. Mooie lange afdronk maar tikje stroef.    
Ardbeg 30Y, 48.9%, 1973 -2003, 197 bottles, Douglas Laing Old & Rare serie 92 Geproefd op Ardbegproeverij 19-8-2006 bij Erik. Neus: familie van de Very Old Ardbeg maar veel meer kracht: medicinaal, kruidig, menthol, jeneverbes, winey. Smaak is tamelijk scherp en heel intens: hoestdrank, drop, laurier, malt. Wat water geeft verzachting en wat meer fruit in neus en smaak (perzik, citrus). Afdronk is droog met veel fenol. Fantastische Ardbeg met wat minder diepgang dan de 1973 (#1143) van de distilleerderij.  
Ardbeg Guaranteed 30 Years Old. "Very Old Ardbeg", 40% (bottled circa 1997) 92 Een krachtige neus voor een 40% whisky en bijzonder elegant, rijk en complex! Neus: zoet en belegen malt naast de nog steeds duidelijk aanwezige rook, turf en kruidnagel. Sherrywood en citrusfruit. Een drupje water maakt wat meer citrusfruit (limoen) los  Smaak is zacht, toegankelijk, complex, kruidig en vooral prachtig in balans. Honing, vanille, malt en zacht fruit naast ingetogen sherryhout en turf; als enig minpuntje een wat zepige bijsmaak. Ook de lange afdronk is heerlijk filmend, rokerig elegant en licht droog. Het duidelijk aanwezige hout overheerst totaal niet bij deze 30-jarige geweldenaar. Een klassieke Ardbeg; alleen doodzonde dat hij tot 40% is uitverdund. Gemiddelde score genomen: een hoogtepunt op Ardbeg proeverij 1 december 2002 (94), maakt nog steeds veel indruk op Ardbeg proeverij bij Erik op 19-8-2006, maar lijkt nu veel zoeter (90) en definitieve score in proeverij bij Ronald 12-6-2009.    
Ardbeg Kildalton, 1980-2004, 57.6% 92 Grote verrassing op verticale Ardbeg tasting op 22 januari 2005: een Ardbeg zonder turf!! Neus is alcoholisch, zoet en zilt. Eerste associatie is met Springbank, maar die verdwijnt al snel na toevoegen van een beetje water. Prachtige elegante zoete neus, subtiel en met veel fruit (perzik, citrus), vanille, malt en thee. Smaak is verwarmend, zacht, mild en complex. Met water duidelijk iets zachter en aantrekkelijker. De subtiliteit van de neus zit ook in de smaak: vanille, peper, thee, brood, perzik, zoethout, malt, kruidig en stiekem toch een beetje turf. Naar mijn idee is dit toch niet geheel zonder turf en rook, maar in vergelijking met het normale gehalte is dit heel weinig. In de afdronk gaat ook alles goed: zoet, vettig, droog en met perfecte balans. Heeft een beetje het limonadekarakter van de vroeger geproefde cask samples.  
Ardbeg Lord of the Isles, 46%, 25Y Non chill filtered. 92 12e op festival 2001 en de grote topper. Mocht eigenlijk niet uitgeschonken en daardoor zeer klein slokje geproefd. Is volgens standhouder een soort Ardbeg best of the 70's met mengsel van 74/75/76 ca. 85% bourbonvaten en 15% sherryvaten. Subtiel als de 17Y, maar met meer karakter. Geen aardesmaak en een heerlijke lange zoetige afdronk. Punten bevestigd op de Ardbeg proeverij op 1 december 2002. Neus: complex en zeewierachtig; zeer uitnodigend. Smaak: zacht, subtiel. lieflijk, complexe lange reis van impressies maar je mist de kick van Ardbeg. De afdronk is ook mooi, maar een beetje saai voor een Ardbeg. Helemaal op het einde toch een beetje teer. Blijft zacht.  
Ardbeg 1975, 43%, Limited Edition bottled in 2000. 92 2e met Genietschap 8-1-2011. Neus: organisch, zoet, fruitig (citrus, perzik), turf ver weg op de achtergrond. Smaak: wow! Subtiel, zoete belegen malt, fruitig (marmelade), licht turf. Filmende zoete afdronk. nieuw
Benriach 28Y, 56%, Signatory cask strength serie. Cask 7212. Distilled 22-12-1975. Bottled 06-10-2004. 92 13e op Pot Still festival 2004 en de winnaar van de dag. Neus: heftig sherry en rijk fruit- en bloemenpalet. Longmorn-Glenlivet associatie! De smaak bevestigt de hoge verwachting op basis van de neus: mooie houtsmaak, zeer fruitig (kersen, bessen, blauwe druiven), ietsjes turf, clean. Het grote genieten gaat door in de cleane afdronk met veel hout. Prachtige balans en het hout overheerst geen moment.   
Benriach 28Y, 56.8%, Signatory cask strength serie. Sherry Hogshead. Cask 7216. Distilled 22-12-1975. Bottled 06-10-2004, 222 bottles. 92 Benriach tasting genietschap 3 januari 2009. Neus: Wow! Tropisch fruit, ananas, menthol, pepermunt, belegen malt, De smaak sluit aan bij de neus en bevestigt de hoge verwachting: zeer intens, mooie houtnectar, zeer fruitig (kersen, ananas). Doet wat aan de beroemde Bowmore Peerless denken. Na enige tijd staan komt er een vleugje rook in de neus en een bittertje in de smaak. Het genieten gaat door in de lange, filmende, bitterzoete en cleane afdronk met veel hout. Prachtige balans. Herkansing op 28-11-2009 is weer top.  
Bowmore 34Y, 43.3%, Peerless Collection, cask 1421, distilled 02.1968 and bottled 06.2002. 92 Supertasting Andre 29-10-2005. Fantastische extreem fruitige neus met veel bosbessen (cassis), lychee, citroen, vanille, dennennaalden. Smaak is superfruitig, malty, mentholfris en subtiel. De fruitsensatie blijft maar doorgaan en na een hele tijd komt er voorzichtig wat turf naar voren. De afdronk is nog steeds subtiel, zoet en fruitig maar heeft ook wat as.   
Brora 1972-2002, 29Y, 51%, Oak cask, Douglas Laing "Old & Rare" reeks 92 Tiende Brora bij masterclass Andre op 8-11-2003. Grootse finale! Neus: mooie planten, jodium, zeewier (medicinaal), turf, drop (salmiak), anijs, malt  en toch iets van sherryachtige zoetheid? Smaak is heftig Islay karakter, maar prachtig in balans. Zware neusverkoudheid laat goed scoren en afdronkomschrijving niet meer toe, maar in een vergelijkende test met een Very Old Ardbeg (!) & Port Ellen Portwood blijft deze whisky behoorlijk overeind. Punten bevestigd bij Andre op 11-7-2004.  
Bruichladdich 1969-1990, 20Y, 43%, Signatory Vintage 1969 (dumpy bottle), Distilled 26-11-1969 and matured in oak cask 4928-4932 for 20 years and bottled August 1990. 92 Geproefd bij Michel op 30 maart 2006. Zeer veelbelovende en superfruitige neus (kersen, bessen, perzik), prachtig hout, vanille. Ne een tijdje opwarmen in de hand komt in de neus heel voorzichtig wat zilt tevoorschijn. Smaak is complex en heerlijk subtiel: apfelkorn, limoen, honing, eikenhout, belegen malt. Geen zee meer te bekennen. Afdronk is heerlijk zoet en filmend en eindigt met een licht bittertje.   
Bruichladdich 1973, 30Y, 40.2% 92 Het tweede kanon op de masterclass van Jim McEwan op 30 mei 2004. Bestaat uit circa 65% bourbonvat en 35% sherryvat gerijpte whisky. Neus is weer een ware fruitpotpourri. Ook de smaak is zeer zacht en prachtig fruitig (abrikoos, perzik) met veel vanille en hout. Fruitigheid blijft ook in de iets stroeve afdronk maar doorgaan. Superelegante whisky die de voorgaande Strathisla net iets overtreft. Puntje minder dan de 1970? De sherrysmaak is in dit geval niet echt een verbetering. Dubbeltest tegen de 1970 op 29-9-2004 met Huub: zelfs 2 puntjes verschil. De 1970 heeft wat meer pit en overall net iets perfecter.  
Bunnahabhain 1966, 35Y, 46.1%. Distilled on May 16th and matured in sherry cask 4379. Bottled on 19-3-2002 on cask strength. Limited edition of 401 bottles. 92 Geproefd in White Hart Hotel in Port Ellen voor het bezoek aan de maltings. Heerlijk zoete neus met erg veel hout. In de smaak valt het hout als eerste op, net niet te overheersend met een prachtige honingzoete smaak. Lichte tabaksmaak. Prettig droge afdronk waarbij opvalt dat het hout totaal niet overheerst. Met wat water gebeurd er weinig met de neus, maar de smaak komt prachtig los: tabak maakt plaats voor zoet fruit. Perfecte balans. Mag naast een Macallan Gran Reserva staan!  
Caperdonich 1972. Bottled 2008, 57%, first fill sherry butt #1975, Distilled 14/03/1972. Bottled 26/08/2008. Gordon & MacPhail Reserve 92 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (5e). Neus: prachtig sherried, rozijnen, boenwas. Smaak: hout, zacht, intens sherrywood, zoet en complex. Het hout overheerst dit verder prachtige sherryvat. Lange en droge afdronk.  
Caperdonich 35Y, 50.3%, Duncan Taylor For The Nectar Belgium, cask# 7424, distilled 11.1972 and bottled 05.2008, 136 bottles 92 10e op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009. Neus: zwaar sherried, enorm fruitig, perzik. Een briljant vat waar helaas weinig notities van zijn gemaakt; iets met een vreugdedansje ofzo...verificatie gewenst.  


Auteursrecht: Nico Meijboom


terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties