Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij van Het Genietschap bij Jos op 28 juni 2008.

 

 

Deze Genietschap proeverij werd gehouden met het thema "Mortlach whisky's"  Helaas konden Andre Bos, Michel en Christel er deze keer niet bij zijn. Liefhebber Ronald Bijl zal als gast bij deze proeverij met ons meegenieten. 

(Ook) bij deze proeverij ging er wat vooraf........ 

 

De  poloshirts  van Het Genietschap waren net voor deze proeverij binnen gekomen. Jos en Jos trokken deze meteen aan om in stijl en onder het genot van een wiskytje samen even te overleggen hoe zij deze proeverij vorm zouden gaan geven.

Doen we ook nu weer een blind rondje om mee te beginnen of zullen we dat deze keer maar overslaan?  Wat zullen we te eten klaarmaken en is de vuurkorf in gereedheid om aan te steken als het 's avonds wat kouder wordt?  Ze waren er samen gelukkig snel uit. 

het logo op de polo's

Het thema is Mortlach, en bij de bottle van 32Y is een "filmpje" bijgesloten met wat (onderstaande) oude plaatjes van deze distilleerderij. De eerder opgedane ervaring met Mortlach is goed en ook dit  ziet er veelbelovend uit dus laten we maar beginnen.

Voordat we met de thema whisky's gaan proeven beginnen we zoals gebruikelijk met een paar blinde glaasjes. Glaasje 1 wordt meteen herkent en er ontstaat hilariteit over glaasje 4 die door zijn niet lekkere maar zeperige smaak ook goed gedetermineerd wordt. Zeker als Jos aangeeft voor dit blind rondje 5 nog dichte flessen te hebben opengetrokken, maar dat niet echt erg vindt. Al met al een geslaagd blind rondje met 4 lekkere whisky's die achteraf allen wat oudere Signatory Vintage bottelingen van 5 cl blijken te zijn. Deze whisky's waren v.l.n.r. (ook nr 1 t/m 5) de .....

 

  • Ardbeg, 23Y oak, 52%, Signatory Vintage 22-03-‘74, 14-11-‘97, cask 696, 5 cl bottle 797 of 1260.

  • Bowmore, 20Y oak, 52,6%, Signatory Vintage 06-04-‘76, 05-11-‘96, cask 3549/49, 5 cl bottle 436 of 730.

  • Royal Brackla, 23Y sherry oak, 58,6 %, Signatory Vintage 28-08-‘75, 08-12-‘98, cask 5456, 5 cl bottle 470 of 620.

  • Edradour, 21Y oak, 52,3%, Signatory Vintage 05-05-‘76, 18-09-‘97, cask 137 & 138, 5 cl bottle 174 of 980.

  • Miltonduff, 21Y sherry oak, 59,2%, Signatory Vintage 28-01-‘78, 28-01-‘99, cask 1685, 5 cl bottle 141 of 620.  

Daarna worden de ingebrachte flessen op volgorde gezet. Zoals later zal blijken wordt bij het proeven van deze volgorde afgeweken en komen er ook andere whisky's tussendoor.

 

Het is net gestopt met wat regenen, en het zonnetje komt weer door. We blijven dus lekker buiten zitten en genieten van de eerste 2 thema whisky's, de

  • Mortlach 14Y, 46%, Cadenhead's 

  • Mortlach 13Y, 50%, Old Malt Cask, distilled 1990, bottled 2004, single cask nr. 4414, bottle 384

Omdat de 16Y Flora en Fauna botteling wat smaak betreft mooi aansluit bij de eerste 2 flessen wordt deze uit het nog te proeven rijtje naar voren gehaald en wordt nu de ....... 

  • Mortlach 16Y, 43%, Flora en Fauna botteling.  ....... geproefd.  

Wat een mooie botteling waarin de hoofdtonen van de vorige bottelingen goed zijn terug te vinden maar die nu geheel in balans zijn. Echt genieten.

We gaan  door met het proeven van de    

  • Mortlach 13Y, 1990-2004 59,4%, Krugers Schloss Whisky No5. en de 

 

  • Mortlach Vintage 1975, 21Y, 57,5%  distilled. 1-9-'75 bottled 28-9-96, dumpy bottle, cask 6253 bottle 147 van 260, Signatory Vintage.  

Ook een Caol Ila wordt naar buiten gehaald en gproefd, om precies te zijn de ... 

  • Coal Ila  1996, 57.3%, bottled 2006. Refill Hogshead, cask no. 734, Special Anniversary Bottling 10Y Versailles Nimegen, The Helen Arthur Single Cask Whisky Selection. 

Om diverse nieuwsgierige genieters van de laatste uitgebrachte Ardbeg's te laten proeven zetten we nog even de 2 nieuwste edities naast de gangbare 10Y.  Ook de nieuwe Lagavulin 21Y heeft Nico mee genomen om te proeven. 

 

 

Voor het diner komt een onverwacht tussendoortje op tafel te weten de;

  • Ardbeg 10Y,  46% , gebotteld 2007

  • Ardbeg Corryvreckan, 57,1% (Committee Reserve Botteling)   

  • Ardbeg Renaissance, 55,9%  en de

  • Lagavulin 21Y, 56,5% distilled in 1985

De zalm, voor het diner, ligt alvast te roken. We laten ook nu de deksel maar dicht, anders vatten de houtsnippers vlam en wordt het verder niets meer.

De turven die bij de vuurkorf klaar liggen, om later op de avond onze nieuwe polo's van de juiste hoeveelheid peat te voorzien,worden angstvallig bewaakt

Na het diner, bestaande uit "home made" gerookt zalm en een salade met gerookte paling en asperges dat afgesloten werd met een fris dessert met lemon curd en ijs, pakten we de draad weer op. We proefden nu de  

  • Mortlach 30Y, 50%,  distilled december 1973, bottled oktober 2004, bourbon wood, 1 of 298 bottles, Old Malt Cask,

  • Mortlach 32Y, 50,1%, distilled 1971, bottled 2004, bottle nr. 00650  lim. edition

 

Na 30 en 32 jaar gingen de flessen nu  weer open

Genoeg whisky om van te genieten en meningen over uit te wisselen. 

Hoewel we net de langste dag gehad hadden wordt het toch wel erg donker en steken we de vuurkorf aan. Als deze goed brandt gaan ook de turven er op om de nodige peat voor de polo's te genereren. 

Bij dit vuur proeven de laatste 2 thema whisky's, de   

  • Mortlach, 1991, 56,4%, distilled 1991, bottled 2007, Berry’s Own Selection ............en de 

 

  • Mortlach  1989, 60,5%, distilled oktober 1989, bottled september 2000, Blackadder Raw Cask

Koud was het niet, dus genoten we buiten bij de vuurkorf nog wat verder.

Ter afsluiting van deze proeverij haalt Jos nog een Longmorn Glenlivet 1971 Scott's Selection uit de kast. Ook een geweldenaar die (achteraf) na al het voorgaande geweld niet helemaal meer tot zijn recht kwam. 

 

 

De toppers van deze proeverij waren van de Mortlach; de Mortlach 32Y en de Ardbeg Corryvreckan  (Committee Reserve Botteling) 

De Longmorn Glenlivet is hierbij om bovenstaande reden maar buiten beschouwing gelaten

Dank aan de gastheer en aan allen die weer al die mooie flessen hadden meegenomen.                     Het was weer Genieten en we kijken weer uit naar de volgende Genietschap proeverij.

 

 

  

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties