Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag van de Genietschapsproeverij bij Nico Meijboom op 3 januari 2009 

Deze Genietschapsproeverij werd gehouden met het thema "Longmorn/Benriach"  Alle "leden" van Het Genietschap zijn hierbij aanwezig en ook Alexander van der Veer en Ronald Bijl zijn als genodigde deze proeverij aangeschoven.

Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen met koffie en appeltaart. Heerlijk binnen komen zo. De ingebrachte whisky's werden op de kast gezet en het rijtje flessen groeide gestaag.

Na de koffie presenteerde Nico, onder het mom van "we zijn met velen deze keer" , maar liefst 8 stuks blindgangers. Deze  blindgangers,  allen afkomstig van een eiland, en 3 van de 8 van Islay. De opdracht was het eiland te raden en een poging te doen de distilleerderij te benoemen. Na een uurtje rondgaan van glazen kwam Nico met de onthulling.  

  • 1. Yoichi 12Y, 45% ( Hokkaido )

  • 2. Tactical 22Y, 50%, Single Cask Barrel. Distilled1979 and bottled 2001, 22Y, Douglas Laing Old Malt Cask. ( Skye )

  • 3. Highland Park 1996-2006, 58.8%, 10Y. Specially selected and bottled in Scotland for the Ambassador Cask 2, Sherry cask no. 1071, Limited edition. ( Orkney )

  • 4. Bunnahabhain XVIII, 18Y, 43% ( Islay ) 

  • 5. Arran Limited Edition finished in Grand Cru Champagne Cask, 58.9%, no age, bottled 11-8-2005, bottle 209/304 ( Arran )

  • 6. Tobermory 1994, 11Y, bottled 2006, 43%, sherry cask, bottle 497/843. Kruger Jubileums-Whisky (50 Jahre Krüger Rendsburg) ( Mull )

  • 7.Laphroaig Cairdeas, 55%, No age, 2008 special bottling for the Friends of Laphroaig  ( Islay )

  • 8. Caol Ila 1984, 54.1%, Distilled 1984. Bottled 2007. Scott's Selection (Sherry finish; staat niet vermeld op fles) ( Islay )

De meeste mensen hadden het goed dat nummer 7 en 8 van Islay afkomstig waren. Vooral de Caol Ila (door niemand geraden) eindigde bij de meeste als winnaar van dit  rondje blindgangers. Op de 2e plaats qua populariteit kwam Arran. De minst populaire was de Highland Park Ambassador Cask 2 , die vorig jaar bij Nico in het rijtje Highland Parks ook al onderuit was gegaan. De Tactical (een atypische Talisker) en de Bunnahabhain werden ook niet geraden. Niemand had, de overigens wel gewaardeerde, Yoichi als een Japanse whisky gedetermineerd; laat staan het eiland Hokkaido genoemd. Een leuk inkomertje voordat we aan het rijtje Benriach’s begonnen.  

de 8 stuks blindgangers

Daarna kijken we naar de ingebrachte flessen en zetten deze naast elkaar voor onderstaande foto. Tijdens de proeverij wordt de volgorde nog wat aangepast en proeven we de whiskies in een iets andere volgorde. Zo beginnen we zoals al eerder opgemerkt met 3 Benriach's. 

Het proeven van deze hele reeks whisky’s werd 4 maal onderbroken. Dit om onder het genot van elk deel van een verrukkelijk 4-gangen diner ook tussentijds de smaakpupillen even te resetten.

Rianne was al ' s morgens vroeg met de voorbereidingen begonnen. 

Dat was ook wel nodig, want zij had het volgende menu voor het 4-gangen diner in gedachten

 

Menu Whiskyproeverij 3 januari 2009

 

2 Voorgerechten

Eendenborstsalade

en

Selderij-gorgonzolasoep

 

Hoofdgerecht

Lamsrack met rozemarijn jus
met 

Spruitjes stampot en Zuurkoolstampot

Rodekool met appeltjes en port

Krieltjes uit de oven

 

Nagerecht

Peren met ahornsiroop en kwark

 

 We startten de hoofdproeverij  met 3 stuks Benriach en wel in de proefvolgorde: 

•  Benriach 28Y, 56.8%, Signatory cask strength serie. Sherry Hogshead. Cask 7216. Distilled 22-12-1975. Bottled 06-10-2004, bottle 178 of 222

•  Benriach Vintage 1994, 10Y, 46%, cask 1665, distilled 20-6-1994 and bottled 27-5-2005, Signatory Vintage. 383 bottles

•  Benriach Vintage 1994, 58.9%, 12Y, heavily peated, Chateau d'Yquem finish, hogshead cask 06/143/3, distilled 20-6-1994 and bottled 22-8-2006, Signatory Cask Strength. 323 bottles.  

Om de rokers onder ons niet in de kou te laten staan werd buiten de vuurkorf aangestoken. Ja dat was echt een plek voor liefhebbers.

Na de blindproeverij en deze 3 Benriach's schoven we allemaal aan aan tafel om te genieten van het eerste voorgerecht.  Een heerlijke eendenborstsalade. 

Hoewel er natuurlijk ruim voldoende  water en diverse soorten knabbels voorhanden waren om de whisky mee af te wisselen genoten we van  deze salade waarmee ook inderdaad de smaakpupillen  even gereset werden, er waren we er weer helemaal klaar voor om het volgende clustertje whisky's te proeven. Deze waren om precies te zijn de :  

•  Longmorn 10Y, 43%, april 1993-august 2003, sherry butt 62205, Chieftain's, 876 bottles.

•  Longmorn 15Y OB. 46%

•  Longmorn 16Y OB, 48%  

We genoten van deze klassiekers. Jammer dat  de smaak van 16 Y botteling de standaardbotteling van 15 jaar niet oversteeg en de prijs van de standaardbotteling zo omhoog is gegaan. 

Natuurlijk werd er het nodige bediscussieerd, wat ook de nodige lol opleverde.  

Tijd voor het tweede voorgerecht. De soep werd uitgeserveerd en schoven we weer graag aan de tafel aan.  

 

We zijn weer gereset en gaan na deze soep heel vrolijk verder wat flessen die geheel uit de toon ( lees thema) vielen.  Andre had een paar topstukken uit zijn St. Magdalene collectie meegenomen. 

Daar gingen we mee verder en genoten van al het vrijkomende fruit uit de 

•  St. Magdalene 1966-1994, 28Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40%

•  St. Magdalene 1966-1995, 29Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40%  

Michel had ook nog een hele mooie oude Longmorn meegenomen de 

    •  Longmorn 20Y, 56.8%, distilled on 15-12-1964 and bottled november 1985, Intertrade.  

Een fles met niet alleen een heel mooi etiket maar ook een geweldige whisky er in. 

Wat zal ik zeggen, we genoten gewoon.......

We lieten ons graag storen in onze mijmeringen over deze 3 laatste mooie whisky's  toen we voor  de 3-de gang van het diner aan tafel geroepen werden om te genieten van.....

 

Hoofdgerecht

Lamsrack met rozemarijn jus
met 

Spruitjes stampot en Zuurkoolstampot

Rode kool met appeltjes en port

Krieltjes uit de oven

 

Hierna waren we er weer geheel klaar voor, op naar de volgende cluster whisky's te weten de 

•  Longmorn 1992, 15Y, 46%, cask#53807, Distilled 20/04/92 and matured in a hogshead and bottled 11/09/07. The Ultimate

•  Longmorn-Glenlivet 25Y, Gordon & MacPhail, 40%

•  Longmorn-Glenlivet 1963-1996, Gordon & MacPhail, 40%

•  Longmorn-Glenlivet 1971-2004, Gordon & MacPhail, 40%

•  Longmorn 1992, 59.7%, bottled 2006. James McArthur Old Masters, cask# 62552  

Een mooi setje Longmorn's, die heel goed pasten in de opbouw naar de climax, onze top Longmorn whisky's van deze proeverij.  Eerst nog even resetten met het dessert de peren met ahornsiroop en kwark.

Heerlijk, we beginnen na het dessert om er weer even in te komen met een Longmorn 1972 om daarna de 3 stuks 1971 (na)ast elkaar te proeven.

•  Longmorn 1972, 58.3%, distilled 8-3-1972 and bottled april 2003, 31Y, cask 1099, Cask strength Sherry Wood, Jack Wiebers Premier Malts.

•  Longmorn-Glenlivet 1971-2004, Scott’s Selection, 53.5% (75 cl USA, wel sherry, niet dark)

•  Longmorn-Glenlivet 1971-1999, Scott’s Selection, 57.8 % (dark sherry)

•  Longmorn-Glenlivet 1971-1999, Scott’s Selection, 58.6 % (dark sherry)  

Geweldig om deze 3 stuks 71-gers bij elkaar te hebben en er van te snoepen. Dit lukt ons nooit meer........ helaas uitstervende edities.

 

Als  aftertasting gaan ook nog 2 soorten Clynelish open de ......

 

•  Clynelish 19Y, 43%, Distilled 1983 and bottled in 2002. Cask 2561. Jack Wieber Scottish Castles

•  Clynelish Rare Malt 23Y, 59.1%, Distilled 1974.

Ach hemel hier valt toch niets meer aan toe te voegen vandaag. Dit was weer genieten van de hoogste orde.

Ook nu kunnen we wederom vaststellen dat we met Het Genietschap weer een topproeverij hebben mogen beleven. Dankzij alle zeer mooie ingebrachte whisky’s en het geweldige diner was dit een proeverij op hoog niveau. We hebben deze keer verschillende hoogtepunten mogen beleven, tijdens het proeven van de elkaar opvolgende clusters. Elk op zich al de moeite waard, maar toch ook naar de climax toewerkend. 

Met dank aan en de gastheer en gastvrouw voor hun gastvrijheid en geweldige verzorging en iedereen die deze whiskies hebben ingebracht  sluiten we dit verslag af met de opmerking dat we uitkijken naar de volgende proeverij van:                                                

  Het Genietschap

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties