Proeverijen
Proefnotities Evenementen
agenda |
Zaterdag 23 mei zou het dan zover zijn, helaas was dit niet voor iedereen een geschikte dag. Vandaar dat we op het allerlaatste moment besloten om voor het eerst in de geschiedenis van Het Genietschap de genieting op een vrijdag te doen plaatsvinden. Andre had ook Alexander van der Veer, als gast. uitgenodigd. Deze
Genietschap proeverij werd gehouden met het thema "
Al we er bijna allemaal zijn haalt Andre 7 glaasjes met whisky naar binnen en starten we met een blindproeverijtje. Andre houdt in een tabelletje de puntenwaardering van de aanwezigen bij. Deze lopen wat uiteen dat niet onverwacht is bij een blind rondje. Door de aandacht voor de punten sneeuwt de whisky determinatie wat onder. Het is desondanks toch wel een verrassing dat de eerste 5 samples allen Rosebank whiskies waren. De nr. 5, Rosebank, 20Y, Rare Malts werd als beste gewaardeerd.
De whisky's waren in volgorde van het glasnummer: 1: Rosebank, 10Y, 1989 -1999, 40%, Gordon & MacPhail new map 2: Rosebank, 9Y, 1983 -1994, 40%, Gordon & MacPhail old map 3: Rosebank, 10Y, 1989 -2000, 46%, Cadenhead bourbon hogshead 1 of 402 bottles 4: Rosebank, 15Y, bottled voor 1992, 61%, Zenith 5: Rosebank, 20Y, 1981 -2001, 62.3%, Rare Malts 6: Glengoyne, 14Y, 1994-2008, 50%, Manzanilla cask finish 7: Bruichladdich Waves, 46%
Nadat ook de 7 blindgangers voor de foto op tafel zijn gezet kijken we even naar het totale rijtje. Het is maar goed dat we van de blindgangers de sampleglaasjes delen. Er staat een indrukwekkende rij om- dat buiten flessen van het blindrondje en de themaflessen er ook al wat mooie whiskies voor de aftertasting bij staan.
We concentreren ons even op de themaflessen en zetten die op de te proeven volgorde. Ook dat levert weer een mooi plaatje op en het grote Genieten kan beginnen......
We beginnen rustig aan deze "2 meter" Macallan. Niet alleen de rokers onder ons genoten van het mooie weer buiten.
Nee, het is niet alleen maar genieten maar ook hard werken geblazen, zo simpel is dit niet.
Na
de eerste 4
Macallans uit deze rij geproefd te hebben was het tijd voor een
onderbreking.
Daarna gaan we door met de wat oudere flessen. Verdorie, weer een kurk die brak, dat hadden we bij een vorige proeverij ook al. Met vereende krachten werd dit euvel verholpen en konden we gelukkig weer doorgaan met de proeverij
Steeds meer flessen verhuizen uit de rij op de eettafel naar de salontafel waaromheen de Genieters zich in de gemakkelijke stoelen hebben genesteld om zo optimaal te kunnen genieten. Heerlijk die wat oudere echte sherry whiskies van Macallan. Dat waren ze toch wel. Voor
we doorgaan met de 30 Y eerst even rust en een hapje. Verse papardelle met
gerookte zalm in Bruichladdich roomsaus met feta.
Daarna
halen ook de 30Y van Adelphi
Het werd weer tijd voor een onderbreking en met dit weer trokken we dus naar buiten waar ook de conditie getest werd. De conditie van de fotograaf, Jos, was m.i. de beste ............op geringe afstand gevolgd door verschillende andere Genietschappers.
Deze inspanningen maakten de leden hongerig. Gelukkig werd de volgende gang op tafel gezet bestaande uit lamsracks met Bruichladich saus, (behoorlijke scheut, +/- 200 ml, Cadenhead botteling). oven gebakken krieltjes, gebakken courgette en ui-venkelmarmelade Dit smaakte zo goed dat de fotograaf hier geen foto van gemaakt heeft. Voordat het helemaal donker werd is er nog een balletje geslagen en zijn er nog een paar flesjes van de eettafel naar de salontafel verhuisd om het zo maar eens te zeggen.
Een
uurtje later werd er het dessert geserveerd, verse ananas met Linkwood ( van een Rare Malts
botteling) en slagroom ijs
Deze 15 stuks geproefde Macallans waren in volgorde: 1:
Macallan
Forties (Decades series; locomotive motif), 40% 2:
Macallan
Fifties (Decades series; airliner motif), 40% 3:
Macallan-Glenlivet
26Y, 43.7%, matured in plain oak, Distilled Oct. 1969 and bottled Feb. 1996,
Cadenhead's Authentic Collection, Gold Seal. 4:
Macallan
1985, 15Y, 43% 5: Macallan Fine Oak 18Y Limited edition, 43% 6:
Macallan 1982, 18Y, 43% 7:
Macallan Gran Reserva 1979, 18Y, 40%, bottled 1997. 8:
Macallan 25Y
The Anniversary Malt, 43% 9:
Macallan
30Y, 45.3%, sherry cask no. 2749, Adelphi 10:
Macallan 1973-1999,
Scott's Selection, 50.9% 11:
Macallan-Glenlivet,
19Y, 55.8%, sherry wood, Cadenhead’s Authentic Collection, Distilled Oct.
1976, bottled Oct. 1995 12:
Macallan-Glenlivet,
23Y, 56.2%, sherry butt, Cadenhead’s Authentic Collection, Distilled 1976
and bottled July 1999, 294 bottles. 13:Macallan
10Y, 100 Proof, 58.8% 14:Macallan
10Y, 100 Proof, 57% 15:Macallan
12Y, 59.6%, Easter Elchies Selection 2008, Distilled 1995/1996, Cask
9455/4693, Sherry Hogshead, exclusive for distillery visitors.
Er
viel nog wel het een en het ander na te bespreken over al deze geproefde bottelingen.
De meer- derheid was het er over eens dat op de eerste plaats de
30Y, Adelphi M.b.t. de laatste fles, de Macallan 12Y, 59.6%, Sherry Hogshead, exclusive for distillery visitors, deze toont aan dat het naast de fine oak bottelingen het niet helemaal doom and gloom is omdat deze botteling uit 2008 bewijst dat er nog wel degelijk prachtige sherryvaten bij Macallan liggen die het gewoon op kunnen nemen tegen de oude bottelingen. De
tijd was snel verstreken en er stonden nog 5 hele mooie whiskies voor de
aftertasting te wachten.
De 5 stuks aftertasting whiskies:
1:
Glenfarclas
vintage 1986, 43%, Premium Edition, Fino sherry Cask. Distilled 4-9-1986 and
bottled 26-8-2002, 1800 bottles 2:
Lochside, 1991, 43%, Gordon & Macphail
Connoisseurs Choice, Bottled 2007.. 3:
Ardbeg, 1974, natural strenght 59' GL, aged in Sherry wood, Bottled in 1983 by
R.W. Duthie & Co. for Samaroli Brescia, bottle no 424, 2400 bottles 5.
Probably
Speyside's finest distillery (Glenfarclas) 43Y, 50%, Oct 1965 - Dec. 2008,
Sherry butt DL ref 4816, Douglas Laing OMC, one of 583 bottles
Dankzij, met name, gastheer Andre hebben wij, Het Genietschap, weer een geweldige proeverij beleeft waar we graag op terugkijken. Wij danken hem dan ook hartelijk voor zijn gastvrijheid en geweldige inbreng, maar ook de andere leden en de gast die de rij flessen met hun inbreng gecompleteerd - en met ons allen gedeeld hebben.
webmaster webdesign
|