Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag proeverij bij Andre van der Zwet op 28 november 2009 

Deze laatste proeverij van Het Genietschap in 2009 was indrukwekkend ! 

Dit laatste Genietschap evenement van 2009 werd georganiseerd door André van der Zwet. Hij koos voor het thema: " FEESTWHISKIES " Elke whisky moet uiteindelijk een feest zijn. De opdracht was dus " breng je whisky mee waarvan je denkt dat nou juist die botteling alle aanwezigen tot een waanzinnige APOTHEOSE brengt "

Maar voordat we aan deze " Feestwhiskies " begonnen werden we, volgens goed gebruik, eerst getrakteerd op een mysterieus rondje. Andre opende daarmee deze Genietschapproeverij.

De 6 blindglazen bevatten allen kwalitatief hoogstaande en heerlijke whiskies. Daar waren we het over eens, maar ook de meest ervaren Genieters onder ons hadden moeite om ze te benoemen.


de 6 stuks blindgangers nu onthuld .....en de flessen op volgorde van het glasnummer gezet 

 

 

We hadden gesnuffeld, genipt en genoten van: 

1. White Horse Carpano Torino Blend 1970's 40%
2. Nikka Pure Malt Black 1230613 500 ml 43%
3. Cooley 15Y, may 2007,  58.6% BBB 222 bottles Cadnehead World Whiskies
4. Cooley 15Y, Dewar Rattray, 58.9% BBB C#329 192 bottles 192/2007
5. Brora 22Y, 1980/2002, 51%, Clan des Grands Malts, Ian McLeod, HH, C#823, 345 bottles
6. Brora 18Y, 1983/2001, 52.9%, Signatory Silent Stills, C#40, 294 bottles

We zetten de ingebrachte flessen op te proeven volgorde en startten vol verwachting met deze serie themaflessen.

 

We genoten van de geweldig mooie whiskies, waarvan de meesten op bovenstaande foto staan. De whiskies die in de loop van de proeverij door Andre aan het bovenstaande rijtje op de foto, waar we mee gestart waren, werden ingevoegd zijn  -- inspringend aan de onderstaande lijst toegevoegd.

 

Rosebank  17Y, 1989/2006, 54.2% Bourbon Hogshead, Cadenhead, 294 bottles

Clynelish 25y, 1982/2008, 51%, A.D. Rattray, Cask #5878, 194 bottles
Springbank 17y, 1989/2006, 50.1%, Private Edition, Hogshead, C# 145, 220 bottles
Springbank 36y, 1969/2005, 45.6%, The Whisky Fair, Bourbon Hogshead C# 402, 197 bottles
 -- Springbank 21y,  46%, OB, Parchment Label, 375 ml
Millburn 1972/2006, 46%, Gordon & Macphail.
Macallan-Glenlivet 14y, 1979/1993, 46%, Cadenhead Original Collection
Highland Park 39Y, 1968/2007, 41.8%, Duncan Taylor, C#3460, 183 bottles
Dailuaine 1962/2000, 52.2%, James McArthur Millenium 2000, C#11278
Caperdonich 35y, 1972/2008, 50.3%, Duncan Taylor For The Nectar Belgium, C#7424, 136 bottles
-- Benriach 34y, 1968/2003, 50.4%, Duncan Taylor, Peerless, Cask #2593, 137 bottles
-- Benriach 28y,  1975/2004, 56.8%, Signatory, Cask #7216, Sherry Hogshead, 222 bottles
Coal Ila, 25Y, 53.4% Cadenhead's Bond reserve

Ardbeg 21y, 1974/1996, 40%, Sestante import, 600 bottles
-- Linkwood 21y, 1978/1996, 54.7%, Signatory 

 

de Rosebank

de Clynelish

De start is mooi, maar de echte geweldenaren moeten nog komen....... 

 de Springbank 17Y

de Springbank 36Y

De Springbank 36Y ...... ja deze bracht ons tot een waanzinnige APOTHEOSE, en gaf ons voldoende stof om nog lang over door te praten.  We kregen daar alle tijd voor want we werden verrast met een heerlijke groentebouillon met eendenborstfilet , die met een mooi glas rode Rioja werd vergezeld om de smaak daarvan te perfectioneren.  

Er ontstaat een discussie over deze Springbank 36Y en met name hoe het prestatie niveau van de 21Y daar mee te vergelijken zou zijn. 

Erik gaat voor de 36Y en Andre denkt dat de 21Y deze minimaal evenaren zal.

We gooiden het ook nog even in de groep......  

Andre had bovenwonder nog een flesje 21Y staan en trok deze resoluut open. Dat  waardeerden we  zeer. 

........dus konden we de 21Y naast de 36Y proeven.

Wat een feest, de stemming is opperbest en al snel moeten de laatste druppels van de 36Y uit de nu al lege fles gewrongen worden. 

De stemming zit er goed in.......

Erik kijkt toe hoe zijn mooie fles 36Y uitgewrongen wordt om nog van de laatste druppels te kunnen genieten

Volgens de meeste van ons was toch de 36Y mooier dan de 21Y en werd postuum als winnaar verklaard. Ja, je kan niet alles hebben. 

Weer een tussendoortje om even tot rust te komen. Heerlijke gebakken scampies onder begeleiding van een glas Sauvignon. Daar waren we voor te porren en met het vrolijk geklingel van de wijnglazen  beaamden we dat.

Niet alleen Andre maar wij allen genoten van deze Sauvignon uit New Zealand en de gebakken scampies.

Een heerlijk hapje dat de inwendige mens versterkte nog ook. 

De volgende te proeven whisky is de Millburn, ook die smaakt weer erg lekker.

Een deskundige.... en Nico beaamde dat.

Andre had nog even een Macallan-Glenlivet aan het rijtje toegevoegd. Deze ging nu open en.... weer zo'n waanzinnig mooie whisky. Geen wonder dat we zo uitzinnig vrolijk werden.

Terwijl wij genoten van de Highland Park 39Y waren Gerrie en Andre in de keuken al in de weer voor de volgende gang van het in de proeverij verweven diner. 

De voorbereidingen en daarna het uitserveren van de heerlijke goulash met rijst 

Ja, daar waren we even stil van.......

Met een goedgevulde maag dorsten we wel de volgende whisky te gaan proeven. Nu was de Dailuaine die open ging en uitgeschonken werd. 

Natuurlijk werden we door Gerrie en Andre steeds van voldoende water om (ook) de smaakpupillen even af te spoelen om zo beter van de volgende te proeven whisky te kunnen genieten.

De tijd ging hard en we waren al weer aan de Caperdonich toe, ook geen straf..... 

We waren het helemaal eens, Andre had een heel mooi thema uitgezocht  en we genoten dan ook met volle teugen van al de feestwhiskies of te wel het "snoepgoed" dat bij deze proeverij bijeen was gebracht. We toostten daarop en zette zelfs een lied in. Dat was wel heel bijzonder voor dit gezelschap.

Even genieten van weer een andere whisky en hup daar gingen we weer. Andre zorgde met zijn muziek voor beenkriebels die diverse van ons niet negeren konden. 

Andre had nog ergens 2 stuks Benriach's staan die nu ook maar even open- en geproefd moesten worden. En wij maar behulpzaam zijn..........nee, we zijn zo slecht nog niet !!!!  

" Het was behelpen en dat moest in kleine kring besproken worden natuurlijk" 

Na de heerlijke Coal Ila,  komen we bij de laatste (geplande) fles van het rijtje de Ardbeg, die nu van de kast, via onze glazen, naar de tafel verplaatst werd.  

Daar ging hij dan, van de kast via onze glazen naar de tafel, de Ardbeg 21Y.

Reden genoeg voor nog een vreugde dansje, en dat gold niet alleen voor Gerrie. Ook wij genoten!!!!!

Hoewel we al genoten hadden van een heel indrukwekkende serie whiskies verraste Andre ons tot slot  met een  Linkwood 21Y uit een oude dumpy bottle van Signatory.

Helaas, ook nu geen statiegeld......maar wel onze hartelijke dank !!!

Het was echt Genieten,  zoals mag ik aannemen uit dit verslag wel blijkt.

Andre & Gerrie, onder jullie bezielende leiding en met dit thema was dit een proeverij van ongekend niveau. Zeg maar dat we echt tot een waanzinnige APOTHEOSE zijn gebracht. Niet alleen door de whiskies maar ook doordat het dit keer buitengewoon allemaal klikte en heerlijk verliep. Zoiets kan je niet plannen maar gebeurt gewoon. Hartelijk dank voor jullie geweldige invulling van het gastheer- en vrouwschap bij deze proeverij. 

Natuurlijk ook hartelijk dank aan alle Genietschapsleden en gasten die dit met hun inbreng mogelijk hebben gemaakt.

Oh ja, voor ik het vergeet, de Springbank 36y, 1969/2005, 45.6% en de Macallan-Glenlivet 14y, 1979/1993, 46% waren de top whiskies die zelfs boven alle andere geweldenaren uit staken. En dat wil wat zeggen.

  

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties