Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag proeverij bij Erik Vanfrachem op 1 mei 2010 

Wederom genoten we bij Erik van een geweldige proeverij. 

Het Thema waar Erik deze keer voor gekozen had was "De aanraders" oftewel sterk aanbevolen door...
welke fles zou je ons aanraden in huis te halen als "must have"
 

Iets later kregen we een mail met het programma:
 

koffie en taartje
rondje blind
tussendoortje
thema tasting
hapje
thema tasting
dinner
thema of aftertasting
hapje
aftertasting
hapje
aftertasting
hapje
aftertasting
snackje
aftertasting
slaapmutsje
ontbijt
morning after tasting
Indien nodig kan altijd afgeweken worden van het programma.

Nou, dat beloofde wat ...................en wij waren er helemaal klaar voor.

 

Geheel volgens het programma werden we gastvrij ontvangen met koffie en aardbeien mascarpone taart á la Regina
.......... en zoals gebruikelijk smaakten die weer over heerlijk.

Daarna kwamen de 6 blindglazen op tafel en kon de speurtocht beginnen. Af en toe gaf Erik behulpzame tips zoals “er is maar 1 cask strength bij” of “het is malt whisky, maar geen single”.  Kreun, steun enz .....erg moeilijk, zo niet onbegonnen werk om de juiste whisky correct te determineren en te benoemen. Nadat we ze alle 6 uitvoerig bekeken, geroken en geproefd hadden kwam(en) het verlossende lijstje en de flessen zelf wat later op tafel...

De 6 blind geproefde whiskies waren:

 

1: Sandy Mac een blend van 43% van begin 1980

2: Van Wees, blended malt, 43% leftover 2009

3: Compass Box Lady Luck, 46%, blend of Speyide & Islay (Imperial 1995 - cask 1000049+ Caol Ila 1980 - cask 8165+ Caol Ila 1984 - cask 5384)

4: Compass Box Mariage, 46%, Single marrying cask of 4 exceptional Scotch Malt Whiskies. Married for 6 months in American oak hogsheads.

5: Compass Box Canto Cask 36, 12Y, 54% (blended malt of Clynelish, Dailuaine & Teaninich)

6: Double Barrel 10Y, 46%, Douglas Laing (blend of Ardbeg and Glenrothes)

De Van Wees blend leftover 2009  bevat maar liefst 41 whiskies, echt onbegonnen werk om daar een zinnige uitspraak over te doen. Het etiket van de Sandy Mac was ook wel een foto waard.

 

Nu we "ingewerkt" waren gingen we verder met de misschien wat gemakkelijkere flessen die we met z'n allen bij elkaar gebracht hadden.

We zetten deze flessen op volgorde en startten vol verwachting met deze serie themaflessen.

 

De

1. Old Pulteney Isabella Fortuna WK499, No Age, 52%, cask strength, exclusive to travel retail

gaat als eerste onze glazen in. Hoewel geen hoogvlieger qua punten is dit een lekkere zomerwhisky; licht, fris, prikkelend, zilt en fruitig. Voor 35 euro de liter wel een opener met een prima prijs/kwaliteit verhouding.  We vervolgen met de 

2. Rosebank 1990 - 2004, 58.8%, cask# 494, 301 bottles, Gordon & Macphail Reserve Green Label

Hier komen we weer eens op het topic water. Nico vind het pas bij een verdunning naar een procentje of 45 een lekkere Rosebank worden en daar is niet iedereen het mee eens. We zouden er nog een paar keer op terug komen.

 

 

Om niet alleen maar whisky en water naar binnen te krijgen worden er ook pretzels en stokbrood geserveerd.

Nadat de  

·     3: Braeval: Braes of Glenlivet, 12Y, 1989-July 2001, 62.1%, bourbon hogshead, 294 bottles, Cadenhead's Authentic Collection uit de rij flessen ( naar voren ) is gehaald en is uitgeschonken worden we verrrast met hapjes zoals mini wienerschnitzel, aardappelsalade en asperge-pasta salade.Heerlijk en dat laten we ons goed smaken. De Braes of Glenlivet wordt door de meeste aanwezigen goed gewaardeerd.

      Dan gaat de 
4:
Macphail's Pure Malt Scotch Whisky, 40Y, 40%, Gordon and MacPhails open. Voor iets boven de 100 euro een 40 jaar oude Macallan…dat valt zeker onder het kopje aanrader; het is wel een aanrader voor mensen die van heel veel hout houden (op het palet wel te verstaan)  Na al dit hout gaan we verder met de

      5: Tamdhu: Apple and Pears Single Speyside Malt, Vintage 1991, 331 bottles, Wemyss Vintage Malt. Alweer een bijzondere botteling! We vermaken ons prima tot nu toe met al deze ingebrachte whiskies. Beate verraste ons nog met heerlijke mini gehaktballetjes. Nee, het leven is nog niet zo slecht.

.

 De "ballen" ......

 

 ... en de discussies"

 

De whiskies die we proeven worden besproken en de smaakbelevingen uitgewisseld. Terwijl wij daar mee bezig zijn wordt er door Regina en Beate al weer druk gewerkt aan de voorbereidingen van het diner. Wij openen de volgende 2 flessen om die naast elkaar te kunnen proeven. In onze 2 glaasjes gaan nu de

6: Springbank 10Y, 100 proof, 57%, 2004 botteling en de

7: Springbank 12Y cask strength, 54.6% (2010 botteling) Het is altijd leuk 2 bottelingen naast elkaar te proeven en te kijken hoe de nieuwste bottling het doet naast de oudere, In dit geval zijn we erg blij met de nieuwe 12Y CS-botteling,

die daardoor unaniem als AANRADER wordt uitgeroepen.

 

 

Tijd voor nootjes, kaasblokjes, worstjes en de volgende whiskies....

8: Mannochmore 18Y, 60.9%, Nov. 1977-Jan.1996, oak cask, Cadenhead's Authentic Collection. Ook dit is weer een heerlijke whisky, maar als je deze wilt kopen is het wel even zoeken ruim 14 jaar na botteling. Vervolgens is de

9: Highland Park 21Y, 40%, created exclusively for travel retail zijn aan de beurt om te proeven en gaan dus open.

De Highland Park 21Y bevalt heel goed, ook onder de bloesem van de sierkers in de tuin waar we even een frisse neus zijn gaan halen. We worden bijna weer optimistisch en vrolijk over nieuwe bottelingen, dus haalt Erik er ook nog een "oudere" botteling van Highland Park bij om ook die naast deze nieuwe beooteling te kunnen proeven, de....

10: Highland Park 18 Y (oude botteling in ronde koker en zwart etiket) bij. Een door ons zeer gewaardeerde klassieker.

 

Geweldig wat een genot.....Toch wint de oude editie van de 18Y het nog steeds duidelijk van de nieuwe 21Y.

Intussen leggen Renate en Beate de laatste hand aan het diner. 

De tafel is al gedekt en we worden naar binnen geroepen om aan te gaan zitten aan het diner. We laten ons geen 2 maal roepen en schuiven gretig aan.

Menu deel I

 

Tomatensoep á la Beate
 
Kip in spekjasje in mosterdsaus
Aardappelgratiné
Geglaceerde witlof
Boontjes
Gemengde salade
 

Een heerlijk menu waar we volop van genieten. Renate & Beate, heerlijk, grote klasse, hartelijk dank !!.

Ons allen bekende David is ook komen aanwippen om nog van een paar whiskies te kunnen meegenieten. Hij gaat aan zijn achterstallig huiswerk beginnen en wij gaan een ommetje maken om even uit te buiken.

De straten uit, de lanen in ........ en....... Verhip, Wilsum is met zijn landschappen bij de ondergaande zon vreselijk mooi.

 

 

Terwijl wij genoten van de omgeving en zagen dat Wilsum zelfs redelijk ontwikkeld gebied is liepen we rustig terug naar het vervolg van deze Genietsschapsproeverij.

Daar werden we door Renate en Beate meteen ontvangen met een desert. Ja, daar waren we even stil van.......

Menu deel II

 

Banaan in filodeeg met ijs en chocolade saus
 
Koffie met chili,- en cayenne chocolade
 

 

Wat een verwennerij !! Met onze goedgevulde magen dorsten we wel de laatste 2 whiskies uit de thema reeks te gaan proeven, de

11: Glenglassaugh 22Y, 52.2%, distilled 11-7-1984, sherry cask #224, 326 bottles, Jack Wieber Exclusive Malts (bird series) en de

12: Ben Nevis Vintage 1975, distilled 15-03-1975 and matured in bourbon barrel for 34Y, cask no. 7439, 63%, The Prestonfield for La Maison du Whisky.

 

We zouden allemaal blijven slapen, dus kwamen er nog een paar aftertasting flessen op tafel en niet de minste flessen.

 

Highland Park 1970, bottled 2008, 43%, refill sherry hogsheads, Gordon & MacPahil Rare Old series

Lochside 35Y, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, Dec. 1966 - Jan. 2002 (216 bottles).

Strathisla 1954-2003, 49Y, 40%, Gordon & MacPhail.

Brora  19Y, 1982-2001,Chieftain’s sherry butt, 46%, cask 1189 & 1192, (1332 bottles)

Brora  23Y, Chieftain’s Pedro PX sherry butt, 46%, cask 1511, (300 bottles)

Laphroaig 10Y, 43%, "Unblended Islay Malt Scotch Whisky" (75 cl bottle end 70's/early 80's) Port Ellen 24Y, 57.9%, Distilled 28.03.1978 and bottled 20.06.2002 from a single sherry butt. Bottle 136/602. 10th Anniversary bottling for The Whisky Shop 1992-2002.

Inchgower 35Y, 1974–2009, 57.3%,  Exclusively bottled for The Whisky Agency.

 

Niet dt we al deze 8 stuks aftertasting flesen ook allemaal geproefd hebben. Elk van ons koos die (paar) aftertasting whisky(ies) die het meest aantrekkelijk waren. Uiterst voldaan zijn we daarna heerlijk gaan slapen.

--------------------------- ZZZZ---------------------------

Fris aan het zeer uitgebreide ontbijt, waar we ook nu weer m.b.v. "Het Mes van Wilsum" de broodjes te lijf gingen.

Wederom hebben we enorm genoten van een top proeverij met niet alleen een hele mooie serie whiskies maar ook dankzij Regina en Beate van de heerlijke hapjes tussendoor, het heerlijke diner en het zeer uitgebreide ontbijt. st

Voor de benoeming van "De aanraders" komen niet alle geproefde whiskies in aanmerking maar slechts de " vandaag gangbare flessen ". Eensluidend werden de volgende whiskies tot "Aanraders" benoemd de.

         Springbank 12Y cask strength, 54.6% (2010 botteling) en de

         Highland Park 21Y, 40%, created exclusively for travel retail

Erik, Regina, Beate & Victor hartelijk dank voor de organisatiue en verzorging van weer een geweldig geslaagde proeverij waar we allemaal heel veel van genoten hebben.

Natuurlijk ook hartelijk dank aan alle Genietschapsleden en gasten die dit met hun inbreng gecompleteerd hebben. 

 

  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties