Proeverijen
Proefnotities Evenementen
agenda |
Deze proeverij van Het Genietschap was "Genieten" Dit keer georganiseerd door Jos van den Putten. Zoals gebruikelijk was ook deze proeverij bij hem weer in juni gepland zodat we weer heerlijk buiten konden genieten van de whiskies, de traditionele zelf gerookte zalm en de sfeer van de vuurkorf nadat de zon zich onder de horizon had laten zakken.
Om te beginnen, verzamelen en rustig beginnen met koffie en appelcitroen gebak.
Nadat iedereen is aangekomen en de "koffie met" heeft weggewerkt komen de ( 6 ) blindgangers, waar we zoals zo vaak een Genietschapsproeverij mee beginnen, op tafel. 6 stuks nieuwe flessen en de proeverij zijn hiermee geopend en de whiskies worden tegen het licht gehouden, geroken en geproefd.
De whiskies werden redelijk goed gewaardeerd en men dacht dat Jos "onderin zijn buidel had getast" om deze whiskies op tafel te kunnen zetten. Dat bleek wel mee te vallen toen Jos de 6 " flessen" op tafel zette, met de toelichting " jullie hebben een setje mini bottelingen geproefd dat ik een jaar of 10 geleden gekocht heb". Een leuk setje klassiekers van toen. De volle en wel redelijk complexe smaakpaletten van deze wat oudere bottelingen verdoezelde de leeftijd hiervan waardoor het ontbreken van oudere bottelingen niet gemist werd. 1.
Tamdhu, 40%, NAS (no age statement)
De Strathisla en de Longmorn bevielen het best, de Macallan viel wat tegen.
Omdat deze 6 flessen nu 3/4 leeg waren werd gelukkig wat sashimi geserveerd om dit hoofdstuk af te sluiten, onze smaakpapillen te resetten en om ons voor te bereiden op het proeven van de door iedereen ingebrachte whiskies.
Deze werden nog even op proefvolgorde gezet en dat is ook nog vastgelegd op onderstaande foto. Zoals wel meer gebeurt bleek ook nu dat het proeven hiervan in iets afwijkende volgorde plaats vond. In dit geval werd de Kilchoman voor de 2 stuks Caperdonich geproefd.
We beginnen met de verrassend lekkere nr; 1. Miltonduff-Glenlivet, 12Y, 43% (75 cl owner's botteling from 70s, Lucas Bols GmbH, Neuss) De neus van deze whisky is fenomenaal en lijkt veel ouder dan 12 jaar. Ook de smaak van deze mooie frisse en fruitige Speyside whisky is niet te versmaden. De bittere droge afdronk valt wat tegen na de heerlijke neus en smaak. Heel Jammer, de fles is hierna leeg, deze komt nooit meer terug. Gelukkig hebben we nog wat anderen en gaan verder met de
2. Benromach Single Cask Bottled Exclusively for Van Wees, 60.2%, distilled 11-12-2000, Straight from the cask. First fill Bourbon barrel # 725 Een zwaar geturfde Benromach met een heerlijk vettige en fruitige smaak. Bij toevoegen van een beetje water slaat deze whisky al blind. Een verrassend lekkere Benromach.
Toch ook maar weer naar de volgende whisky, de
3. Glen Grant Cellar Reserve 1992, 46%, bottled 2008, non chill filtered. Deze bijzonder cleane, zoete en fruitige Glen Grant, op bourbonvaten gerijpt, wordt lovend ontvangen. Wat een enorm verschil met de standaard botttelingen biedt deze Cellar Reserve. Een heerlijke zomerwhisky. We genieten dus, en nu door naar de ...
4. Glen Grant 34Y, 54.7%, "dark sherry", cask # 1856, distilled 6.7.1973 and bottled 22.4.2008, 489 bottles, Single Malt of Scotland. Een prachtige op sherryvaten gerijpte Glen Grant die een heel ander gezicht toont van deze distilleerderij. Een sherryvat van “old style Macallan” kwaliteit en de eerste topper van de dag is daar. Hoewel Ronald Bijl, die dit keer (weer) als gast is aangeschoven, helemaal in zijn element is gaat het gesprek met Rianne nu even niet over whisky, er bestaan ook andere onderwerpen. Voordat we de volgende fles open gaan maken krijgen we eerst een hapje bestaande uit: Warm geitenkaasje op een bedje van veldsla met geroosterde pijnboompitjes dat ook weer overgoten is met wat warme tijmhoning. Om het gerechtje te completeren was er ook wat frisse cranberry compote en toast toegevoegd.
Heerlijk zo'n hapje tussendoor dat niet alleen heel lekker is maar ook de maag wat vult. We vervolgden de proeverij met de volgende whiskies; 5. Glengoyne 21Y, 43% Ronald heeft deze wat oudere botteling uit begin jaren 90 meegenomen. Een zeer smakelijke zoete whisky die altijd goed wordt gewaardeerd.
6. Glendronach Limited Edition 16Y, Vintage 1992, 60.8%, cask#39, 306 bottles. Special botteling for Versailles Nijmegen. Terug naar de zware dark sherry variant en ook deze gooit hoge ogen. Telefoons worden gepakt om nog een flesje te scoren, maar tevergeefs... Complex, assis, rood fruit, vettig, intens sherrywood houtnectar...Heerlijk!!
Marian, die met Andre B is mee gekomen, is geen echte whisky liefhebster. Zij nipt wel vrolijk wat mee, nu ze toch de kans heeft om met deze passie van Andre kennis te maken. Nico voorziet haar daarbij van wat informatie.
Omdat diverse leden van het Genietschap Ronald Bijl wel kennen maar nog nooit bij hem thuis zijn geweest wordt spontaan besloten zijn "heiligdom" aldaar te gaan bezoeken. Ronald woont immers slechts op een steenworp afstand. In dat "heiligdom" van Ronald staan de flessen keurig in het gelid opgesteld. Niet alleen om daar te staan maar ook om van te genieten en diverse glaasjes worden vanuit verschillende flessen ingeschonken om dat Genieten mogelijk te maken. Iedereen mag aangeven wat hij wil en zo worden o.a. de Ardbeg Committee reserve botteling 2002, de Ardbeg 30y, de Glengoyne 30y, de BruichLaddich 1970 en de The Glenlivet Archive uitgeschonken om van te proeven. Een onverwacht maar waarlijk genot!!!, waarvoor hartelijk dank.
Teruggekomen bij Jos thuis pakken we de volgende fles van tafel en maken die open. We proeven nu de ... 7. Blair Athol 29Y, 54.4%, cask 36853D, 03.1977-02.2007, 295 bottles, Duncan Taylor. Voor degenen die bij het Pot Still festival 2008 waren een bekende topper. De anderen ontdekken de beste Blair Athol tot nu toe!
Terwijl Jos de BBQ aan steekt om op temperatuur te laten komen nemen we nog 1 whisky om nog voor het diner te proeven. Er wordt ter plaatse gekozen om nu niet een Caperdonich te nemen maar de 8. Kilchoman Spring 2010 release, 46% uit het rijtje naar voren te halen. Een van de redenen om dit te doen is omdat deze jonge frisse, fruitige en stevig geturfde Islay whisky het niet alleen goed doet voor het eten, maar ook uitstekend met de beroemde zwaar gerookte zalmmoten van Jos combineert.
Kort daarna is de in de BBQ gerookte zalm klaar en wordt opgediend. De sushirijst past daar goed bij en is een heerlijk koud gerecht om bij dit warme weer er bij te hebben. Mmmmm we zijn hier even stil van.
Nadat we onze buikjes rond hebben gegeten en wat hebben uitgepuft zijn we toe aan de volgende mooie whiskies, de
9. Caperdonich 1968, 35Y, 46%, Murray Mc. David Mission II, 600 bottles. Meteen een toppertje na het eten! Een fruitbom in de neus en een overheerlijke zoete smaak. Superzacht. En dan ook nog de.................. 10. Caperdonich 36Y, 51.2%, Duncan Taylor, cask# 7446, distilled 11.1972 and bottled 09.2009, 283 bottles Deze is voor sommigen zo mogelijk nog lekkerder dan de vorige. Kruidiger en complexer. Het hangt van je persoonlijke smaak af welke Caperdonich je liever in huis hebt, maar iedereen vindt ze allebei uitstekend.
Andre ziet met lede ogen de rookontwikkeling ontstaan als Jos de voorkorf aansteekt. Dat heeft hij hem wel eens anders zien doen en hij heeft er dan ook weinig vertrouwen in dat dit goed af loopt. Al ras moet hij toegeven dat het vuur zich voorspoedig meester maakt van het hout en dit vrijwel rookloos en met mooie vlammen omzet naar een zielig hoopje as.
Na de heerlijke 2 Caperdonich whiskies met al hun fruit brengt Jos, als dessert, nog wat verse ananas naar buiten. Lekker hoor zo'n fris hapje toe. Verdorie, alle thema flessen hebben we nu al geproefd. Eens kijken wat er nog voor de aftertasting op tafel komt.
Ook op deze zomerse avond gaat de zon uiteindelijk gewoon onder en bij de verlichting van ons vuurtje komt de
Tomatin 1976, 46%, bottled 1999 by Private Cellar als eerste van de aftertasting op tafel. Ook de heerlijke Laphroaig 17Y, 51.9%, Auld Distillers Collection, Jack & Jack, 180 bottles. is hiervoor meegenomen en we Genieten heerlijk verder.
Voor wie wil worden ook de ons allen reeds bekende Mortlach 32Y, 50.1%, Ardbeg 17Y, 40% en de Ardbeg 1977, 46% neer gezet. Deze 3 doen het ook na al het voorafgegane geweld nog goed.
Het is een heerlijke zomerse avond dus genieten we rustig, al nippend van onze whiskies, door.
De flits maakt de etiketten van de flessen wel beter zichtbaar maar verpest de sfeer van deze heerlijke zomeravond wel enigszins. Daarom stoppen we daar dan maar mee.
Nadat diegene die nog naar huis gereden werden ons verlaten hadden besloten we maar het voorbeeld van de kat te volgen en ons voor een goede nachtrust terug te trekken.
Het was weer echt Genieten!! Naast de twee Caperdonichs zijn ook de Blair Athol, de Glendronach en de Glen Grant Sherry Cask duidelijke uitschieters in deze wederom bijzonder geslaagde genietschapsproeverij. De whiskies die we bij ons bezoekje aan het heiligdom van Ronald mochten proeven waren ook allen toppers die niet onvermeld mogen blijven. Hartelijk dank aan alle Genietschapsleden en de gast Ronald bij deze proeverij die dit met hun inbreng mogelijk hebben gemaakt.
webmaster webdesign
|