Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij bij Alexander van der Veer op 3 november 2012

Voor de eerste keer in z’n historie gaven de leden van Het Genietschap, acte de présence bij Alexander van der Veer te Heerhugowaard!

Voor Alexander was dit reden genoeg om hoog in te zetten en hij koos als thema voor:  T A L I S K E R !

Zoals gebruikelijk werden vooraf al wat mailtjes rondgestuurd met daarin o.a. info over de flessen die ingebracht zouden worden. Het is niet gebruikelijk maar al negen nachtjes slapen voor deze proeverij, op "Wed 10/24/2012 8:17 PM" om precies te zijn, werd onder een klein voorbehoud de winnaar van deze proeverij al bekend gemaakt, te weten de;  Talisker 20yo 1981/2002 (62%, Sherry, OB, 9000 bottles)

Dat was niet de enige verrassing die Alexander voor ons had. Als gast van deze proeverij had hij een vriend van hem uitgenodigd. Erik van der Linde. Wij kregen te horen: "Hij is bijzonder sociaal maar ook een beetje maf, past dus erg goed bij ons!"

Wel, we zullen zien.... ik bedoel met name proeven en Genieten natuurlijk. 

Toen we bij Alexander binnen kwamen werden we gastvrij ontvangen met koffie, caramel perentaart, en ook nog met, door een oude dame handgemaakte kweeperen wodka. Dat was dus een mooie binnenkomer en een heerlijk beginnetje.

Nadat we er, op een paar na, zijn worden natuurlijk de meegenomen flessen bekeken en alvast op een voorlopig rijtje gezet. Dit begin rijtje, Andre B en Erik moeten nog komen, ziet er al veelbelovend uit.  

Alexander vertelde ons alvast dat hij zijn rondje blindgangers niet zo maar liet proeven. Hij deelde meteen bladen uit waarmee we later aan het werk moesten. Zo te zien moesten we zelfs hard aan het werk. Om de pijn wat te verzachten zegde hij toe om voor degene die hier het beste uit naar voren zou komen een prijs uit te zullen gaan reiken.

 

We moesten nog even wachten op Andre B, die er zo aan zou komen. Uit de gesprekken die volgde bleek dat Alexander een monsterflesje van de nieuwe Ardbeg Galileo op de kop had weten te tikken. Dat zagen wij wel zitten en we kregen deze, we hadden toch niets beters te doen, toen maar alvast te proeven, terwijl we ook ons blad met huiswerk bestudeerden. 

 

 

Erg leuk om de Ardbeg Galileo al geproefd te hebben, maar de smaak viel wel tegen. Een nasmaak had hij helemaal niet. Ik zelf had niet eerder een whisky geproefd die zo snel en plotseling helemaal weg was.  

 

Andre B was inmiddels gearriveerd en de glaasjes voor de blindproeverij werden gevuld zodat we aan het werk konden gaan. Deze 6 glaasjes bevatten allen single malt whiskies uit de 6 regio's van Schotland.

Op het lijstje gaarne aangeven uit welke regio, welk alcohol percentage, of en zo ja welke finish van toepassing was, welke distilleerderij het betrof en hoe hoog je hem liet scoren.

 

 

Zo hard hebben we nog nooit hoeven werken. Hé, Alexander je weet toch wel dat ons clubje, met goede redenen, "Het Genietschap" heet?

 

 

Het was zwoegen en de enige die relaxed rond wandelde was Alexander. "Nee, dat kan niet, die regio had ik al ingevuld maar volgens mij zit hij nu in dit glas" en meer van gelijksoortige opmerkingen waren er te beluisteren.

Uiteindelijk had iedereen zijn huiswerk klaar, d.w.z. zijn blaadje ingevuld waarbij nog de nodige twijfels bleven bestaan over de juistheid daarvan. 

Nadat Alexander alle scores had beoordeeld kon hij een winnaar bekend maken. "En de winnaar is.......Andre v.d. Z."   en hem werd meteen de prijs uitgereikt, d.w.z. omgehangen, onder het uitspeken van welverdiende felicitaties.

 

Een goede naam voor deze prijs was op dat moment nog niet bedacht. Inmiddels weten we het, Andre heeft de "alcoholicus maximus"award weten binnen te slepen. Hé Andre, van harte gefeliciteerd kerel !!

 

 

Na de huldiging van Andre onthulde Alexander de inhoud van de 6 glaasjes die we blind geproefd hadden. Hij begon zijn onthulling al meteen met de 2 uitspraken, "Ik heb hier wakker van gelegen, waarmee kan ik jullie bij dit rondje blind-gangers verrassen" en " Ik zei, bij de inleiding, dat alle glaasjes single malt whisky bevatte, maar niemand van jullie vroeg toen; O.k., maar hoeveel dan wel? " 

Verdorie, had hij ons allemaal vatted malts voorgezet. Jura Park, Auchenoch, Mortallan, Kil Scotia, Laphroman en Edradord. Dat bedenk je toch niet?  Wel allemaal uit dezelfde regio en in de 50/50% verhoudingen geblend zodat de aangegeven regio's en alcohol percentages wel klopten. (Hm, geen wonder dat mijn hoeveelheid verzamelde punten niet erg hoog was.)

 

 

We hadden dus nog wat te bespreken. En onze Andre merkte op dat als je de Genietschapsprijs, die hierbij was uitgereikt, had gewonnen je natuurlijk veel op foto's vastgelegd zou worden. Hij had gelukkig nog wel zijn schoenen aan.

 

 

Andre had als extra inbreng nog een St. Magdalene 1965, van G&M meegebracht. Niet zo geschikt voor de aftertasting na een serie heftige Taliskers en bij de eveneens ook wel heftige Port Ellen's zou hij ook niet goed tot zijn recht komen en dus werd deze als pretasting whisky uitgeschonken. Man, wat een genot toch elke keer weer. En wat een geluk dat wij van dit uitstervende spul nog wat kunnen proeven. Zelfs buiten gaat de zon er extra fel van schijnen.

 

 

Tijdens dit kleine stukje pretasting zag Nico in een hoekje nog een fles die daarvoor goed in aanmerking zou kunnen komen. Na overleg met Alexander kreeg hij het fiat om hem er bij te betrekken en meteen werden de gegevens van deze fles genoteerd om ze bij te proefnotities te kunnen opnemen. Het was dus de ...

 

Probably Speyside's Finest, 42Y Speyside Malt, 50 %, gedistilleerd november 1967, gebottled juni 2010, Douglas Laing,  Old Malt Cask, bottle one of 385, Sherry Butt. ( p.s. dit was een Glenfarclas)

 

Nadat we genoten hadden van deze pretasting werd het tijd om te beginnen met de thema flessen. Ze werden nog even op de juiste volgorde gezet en we begonnen met een serie 10-jarige bottelingen.

Talisker 10Y,  45.8%,  OB voor de broodnodige nulreferentie. Deze was uit een setje van 3 stuks 20 cl flesjes in een

   blauwe verpakking voor de Italiaanse markt van het jaar 2006. 

Al meteen een leuke start. Die Italianen hadden het wel voor elkaar, ze lieten leuk spul komen. Daarna proefden we van de .....

Talisker 10Y,  45.8 %, uit 2003 

Door met 2 stuks oude bottelingen  ...... de verwachtingen waren hoog gespannen, en daar gingen ze dan, de....

Talisker 10Y, 45.8 %, pre classic malts uit de jaren 90 en ook gebotteld voor de Italiaanse markt en de

Talisker 10Y, 45,8 %, pre classic malts uit de jaren 80.

Ja, Ja, deze oudjes deden het nog goed, jammer dat dit toch wel vergane glorie is. Als je er, tijdens een vakantie, nog eentje ziet, kopen !!

 

Na deze al mooie serie gingen we verder met 2 stuks double matured versies, de ....

Talisker distillers Edition, 45.8%, Double Matured, distilled 1993 bottled 2006, het tweede 20 cl flesje uit het setje van 

   3 voor de Italiaanse markt.

Talisker distillers Edition 1988, 45,8%, Double Matured, bottled 2001, 4th release

De oudere versie uit 1988 werd toch duidelijk beter gevonden dan de versie uit 1993

 

Nog eentje dan, voordat we even rust namen met een voorgerechtje. De volgende die open ging was de ....

Talisker 12Y, 45,8% Celebrating a decade of friends of The Classic Malts.

"Aan tafel, ...........de Barszcyk is bijna klaar" 

Deze Barszczyk bleek een traditionele Poolse rode bietensoep, op basis van groentebouillon en heel veel majoraan, te zijn. Eigenlijk horen daar Pasztecziki bij, maar die hebben we hier in Nederland niet. Een saucijzenbroodje dat daarbij het dichtste in de buurt komt kregen we erbij geserveerd. Heerlijk, hier waren we wel toe en we lieten het ons goed smaken.

Met dit in onze magen gingen we door met onze proeverij en wel met de ....

Talisker 18Y, 45,8%,  OB, het derde 20 cl flesje uit het setje van 3 voor de Italiaanse markt, en de.

Talisker 18Y, 45,8%, OB, first edition, die door Andre wordt geopend.

In dit geval vonden we de first release van de 18yo opvallend veel beter dan de latere versie. Verbazingwekkend hoe groot het verschil kon zijn. De balans van de eerste versie was duidelijk fijner.

 

We genieten ..... snuffelen en nippen rustig aan onze glaasjes en bespreken onze ervaringen daarvan onderling.

 

Michel en Christel zijn er niet bij, maar we vragen gast Erik toch maar een foto van de aanwezige Genietschappers te maken. Wel stemmig met wat flessen op de achtergrond natuurlijk. Daar is het tenslotte allemaal om te doen.

 

Ondertussen zijn we wel doorgegaan met het openen van de volgende fles natuurlijk, nu de .......

Tactical 19Y, 50%, 1980/2000, Douglas Laing, Old Malt Cask, one of 348 bottles

 

Daarna werden we uitgenodigd om aan te schuiven voor het diner, bestaande uit Chicken Marsala met sperziebonen en gekruide rijst. Ook dat lieten we ons goed smaken, heerlijk en een grote pan vol.........

 

 

Na hiermee ook even de smaakpapillen gereset te hebben waren we weer klaar voor de laatste, en vermoedelijk mooiste, etappe in deze Talisker proeverij. Vooruit dan maar...het moest er toch van komen...de reeds voorspelde winnaar kwam op tafel en wij klokten deze vol verwachting in onze glaasjes. Ja de.....

Talisker 20Y, 58,8%, 1982, bottled 2003, Refill Casks, bottle no: 8867

Heel lekker maar er komen nog meer mooie versies in onze glaasjes dus het is te vroeg voor een definitief oordeel. Door met de volgende de ......

Talisker 13Y, 53.4%, 1992/2006 “Breath of the Isles” ( Adelphi, Cask #3203, 309 bottles)

Ook een mooie botteling en Erik ging nog even terug in het rijtje om hierbij ook nog even zijn oude 10Y te proeven.

 

 

Tot slot van de rij themaflessen waren we toe aan de laatste 3 veelbelovende flessen. 3, ....2, ....1  de

Talisker 25Y, 56.9%, OB, Refill Casks, 2006, 4.860 bottles, bottle no: 1118

Tactical 25Y, 50%, 1980/2006, Douglas Laing,  Old Malt Cask, one of 569 bottles

Talisker 20Y, 62%, 1981/2002, OB, bottle no: 3883

Ook weer hoog scorende snoepjes allemaal die zeker meedongen naar de titel "winnaar van deze proeverij" 

 

Josefien, was inmiddels gearriveerd om Nico en Jos op te halen en terug naar Almere te rijden.

Die 2 moesten daarom de aftertasting missen waar de anderen mee doorgingen. Zij genoten achtereenvolgens van  een leuke serie van 6 stuks Port Ellen's, en ook niet de minste, .... het waren;  

• Port Ellen, 24Y, 43%, vintage 1975, bottled sept. 1999, Signatory Millenium Edition Cask no: 1764, bottle 207 of 355.

Port Ellen, 25Y, 50%, 1982/2008,  Douglas Laing,  Old Malt Cask, Refill Butt one of 589  bottles

Port Ellen, 21Y, 50%, 1979/2000,  Douglas Laing,  Old Malt Cask, one of 318 bottles

Port Ellen van Old Bothwell 29Y, 55.5%, Hogshead #2041

Port Ellen Annuel 2nd rel. 59.35%,  one of 12.000 bottles

• Port Ellen 15Y, 62,4% 1980/1996, Oak Cask, Cadenhead's Autentic Collection.

 

De Port Ellen aftertasting ving dus aan met een gereduceerde 1975 expressie van Signatory. Deze was extreem drinkbaar, leek wel Port Ellen limonade. Deze Port Ellen viel duidelijk al in de smaak van de overgebleven aanwezigen.  Vervolgens de 1982, 25 jaar oude Port Ellen van Douglas Laing. Deze was net even een tikkie ruwer, een typische 1982 Port Ellen. Niet het beste maar nog steeds erg goed. Via de 21Y uit 1979 kwamen we bij de Old Bothwell 1982, de 4-de in het rijtje. Zelfde jaar als de Douglas Laing en duidelijk familie. Even goed maar deze had meer hout en as. Wederom een snoepje. We naderen het einde met de 2nd release van de Officiële Port Ellen. Deze hadden we eerder gehad, maar misstaat natuurlijk niet in dit korte rijtje. De vorige keer werd deze gesloten gevonden, dat was nu na wat meer lucht wel beter geworden. Deze is lekker en slaagt voor de test. Tenslotte de uitsmijter. Enige leden voorspelden al aardige resultaten met deze “jonge” Port Ellen. Slechts 15 jaar oud en een destillaat uit 1980. Wauw, 1000 bommen en granaten, wat een perfecte Port Ellen. De hoge punten schoten door de lucht. Duidelijk de winnaar van de aftertasting! Helaas zat er niet veel meer in de fles, die natuurlijk op ging!

Terugkijkend naar welke flessen nu eigenlijk allemaal geproefd waren, zonder daarbij de Ardbeg Galileo en de 42Y  Glenfarclas ook in beeld te hebben, zagen we toch dat we wel weer van een indrukwekkende rij whiskies mochten  genieten.

De Toppers van deze proeverij?

Van de themaflessen scoorden in het algemeen de

Talisker 20yo 1981/2002 (62%, Sherry, OB, 9000 bottles  en de  Talisker 25Y, 56.9%, OB, Refill Casks, 2006 het hoogst. Het zal van de persoonlijke smaak afhankelijk zijn wie welke hiervan boven aan zet.

 

Ook nu is weer gebleken dat ouder niet altijd beter/lekkerder is. De Tectical 19Y was mooier dan de Tactical 25Y. 

 

Uit de reeks aftertasting, Port Ellen, flessen was de Cadenheads de onbetwiste winnaar en scoorde maar liefst 95 punten!!!!) Jammer dat Nico en Jos die niet meer geproefd hebben, maar zij zullen nu ze dit gehoord hebben, zeker opmerken dat na dit gerucht " Verificatie dringend gewenst zou zijn", maar dat gaat helaas niet meer lukken.

 

Alexander hartelijk dank voor je uitstekende gasheerschap ( m.u.v. die verraderlijke vatted malts natuurlijk ☺☺) we hebben genoten.

Ook alle anderen die met de inbreng van hun flessen er ook nu weer in geslaagd zijn een feest van deze proeverij te maken, worden hiervoor hartelijk bedankt natuurlijk.

 

Alle reden om weer uit te kijken naar ons volgende feestje, begin 2013, waar Aberlour het thema zal zijn.

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko