u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Alexander en Anna van der Veer op 1 november 2014

 

In de uitnodiging die Alexander mailde voor de proeverij van Het Genietschap waar hij de gastheer van zou zijn stond te lezen: "Het thema zal zijn: “Whisky uit groene glazen flessen” en in mijn eigen traditie is het thema van de aftertasting “Whisky uit bruine glazen flessen”

Overigens is het toelatingsbeleid aan de deur voor Whiskies die niet binnen de beide thema’s vallen niet al te scherp. Er zal dus geen tassencontrole zijn. Gedoogbeleid zal worden toegepast.

Ik zelf dacht nog even dat het een makkie zou zijn om, met een selectie uit mijn huisvoorraadje, aan de gestelde criteria van het thema te voldoen. Als je Ierse whiskey echter nog even buiten beschouwing laat bleek dat toch helemaal niet zo simpel te zijn. En over de bruine flessen voor de aftertasting durf ik het maar helemaal niet te hebben. De "normale heldere transparant glazen fles" bleek, bij de bottelaars, toch wel heel erg populair te zijn. Gelukkig is het mij uiteindelijk toch wel gelukt iets in het groen mee te nemen. Ja, Ardbeg was daar natuurlijk wel bij.

Andre v d Zwet moest helaas verstek laten gaan. Zoals altijd bij een proeverij bij Alexander was zijn vriend en whisky maatje Erik van der Linde van de partij, die ook zijn vriendin Nicole had meegenomen om hem en Anne te ondersteunen.

 

Nico en ik waren als eersten bij Alexander. Naast de kop koffie kregen we ook alvast een, buiten het thema vallende, Fettercairn 1995 uit The Ultimate reeks te proeven.

In de keuken had Alexander de glaasjes voor ons traditioneel blindrondje al klaar staan zodat we daar weer mee konden beginnen als iedereen gearriveerd was.  

Ook nu werden bij binnenkomst van de Genietschappers de meegenomen flessen naast elkaar op het dressoir gezet. Al snel stond daar een indrukwekkend rij groen glas. Ja, wel met allerlei leuke en interessante whiskies er in, die natuurlijk  nadere beschouwing waard waren. 

Nadat deze 24 flessen op de te proeven volgorde waren gezet maakten we snel de balans op en noteerden we:

• Ballantine’s 17Y, 43% Very Old Scotch.

>• Glen Scotia 1973 -1999 40% OB

• Redbreast 15Y, 46%, 2005 bottling Pure Pot Still Irish whiskey

• Connemara Peated Single Malt Irish Whisky, Single Cask Limited Edition, cask no.112, distilled 11-08-1992 and

bottled 11-11-2009, bottle 087

• Rosebank 10Y, 58.2% Cadenhead's Authentic Collection, distilled 1989 and bottled July 1999, Bourbon Hogshead

330 bottles

• Pulteney 8Y, 63.1%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled August 1990 and bottled September 1998,

Individual Oak cask, 222 bottles

• Balmenach - Glenlivet 10Y, 63.6%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled April 1981 and bottled March

1992,Oak cask.

• Glenrotes 25Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled December 1975, bottled June 2001 one of 600

 bottles.

• Macallan - Glenlivet 26Y, 43.7%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled October 1969 and bottled February

1996, plain Oak cask.

• Glenfarclas - Glenlivet 28Y, 49.1%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled May 1966 and bottled November

1994,Oak cask.

• Mortlach 10Y, 1989 57.2% Wilson & Morgan barrel selection

• Longrow, 14Y, 56.9%, The Scotch Malt Whisky Society, distilled Mar 90 and bottled Jan. 05, Society cask no

111.4 Smoked Sausages and Curry.

• Highland Park 27Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled February 1972, bottled August 1999 one of 324

bottles.

• Highland Park 17Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled May 1984, bottled May 2001, sherry cask  one of

786 bottles.

• Tactical 19Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled December 1980, bottled October 2000, one of 348

bottles.

• Tactical 20Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled February 1980, bottled January 2001, Finished in

sherry cask minimum 6 months, one of 504 bottles.

• Ardbeg 1977, 46%, bottled in 2001 (24Y)

• Laphroaig 10Y, 43% OB

• Laphroaig 15Y, 43% OB, boxed version.

• Laphroaig 16Y, 43% distilled April 1988, The Whisky Shop, bottled November 2004, Single cask, one of 614

bottles.

• Port Ellen 21Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled February 1979, bottled September 2000, one of 318

bottles.

• Ardbeg 25Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled October 1975, bottled May 2001, one of 363 bottles.

• Lagavulin 1995, 48%, special bottling for the friends of the Classic Malts

 

 

Zo, die stonden dus klaar. Volgens goed gebruik begonnen we ook deze proeverij met wat blindgangers en  Alexander bracht de 6 stuks genummerde glaasjes naar binnnen. We konden met het determineren beginnen. Glaasjes nr.1 en 3 hadden voor mij als liefhebber van op sherryvaten gerijpte whisky al meteen mijn verhoogde aandacht. 

 

 

Marianne deed gezellig mee en begon ook druk te snuffelen, nog een keer snuffelen, nippen, walsen, wat lucht er bij, en proberen te proeven wat al die glaasjes te bieden hadden. Dat deden we allemaal en groeven in ons geheugen om te kijken of we er een etiketje op konden plakken. Zoals altijd was dat ook nu weer lastig.   

 

Van het ene, na wat spoelen met water en het eten van wat stokbrood om weer goed en neutraal voorbereid te zijn naar het volgende glaasje. Net zolang tot we ze allemaal geroken en geproefd hadden.

 

Daarna kwam Alexander met de verlossende woorden en vertelde ons wat we geproefd hadden en zette de flessen daarvan op tafel.

1  Glenfarclas 1994 - 2005, 46%, cask 3979, bottle 402

2  Zuidam 5Y Single Barrel Korenwijn gedistilleerd 5 -11- 08 en gebotteld 6 -11-13, vat nr. 761, fles nr. 249

3  Bunnahabhain 20Y, 52.8%, 1990 Isle of Islay, The Creative Whisky Co, Cask no. 251211, one of 298 bottles

4  Zuidam 5Y Single Barrel Zeer oude jenever, gedistilleerd 3 - 4 - 08 en gebotteld 11- 4 -13, vat nr. 178, fles nr. 90

5  Highland Park 16Y, 57.9%, 1986 - 2002, Adelphi

6  Glen Scotia 17Y, 57.5%, 1997 - 1994, Cadenhead's 

 

 

Dat de glaasjes 2 en 4 geen whisky bevatte was niet voor iedereen een verrassing. Het "juiste etiketje plakken" op de glaasjes was echter een stuk moeilijker en lukte ons niet goed.

 

Door naar het eerste "groene van het thema"! Nico opende deze serie door de

• Ballantine’s 17Y, 43% Very Old Scotch uit te schenken en nadat iedereen deze in zijn/haar glas had brachten we een toast op Het Genietschap en deze proeverij uit.

 

 

Daarna volgden de

• Glen Scotia 197 -1999 40% OB

• Redbreast 15Y, 46%, Pure Pot Still Irish whiskey. We zaten daar net van te genieten toen Alexander zijn "Het Grote Genietschap Whisky Proefwerk" aan ons uitdeelde. Ook dit keer moest hiermee vastgesteld worden wie van Het Genietschap zich het komende jaar de titel de "Gluteus Alcoholicus Maximus" en bijbehorende Alcoholicus Maximus Award mag dragen. 

 

Dit proefwerk bestond uit 20 stuks, veelal, multiple choice vragen die ik hier niet allemaal zal herhalen. Om wel even de strekking en sfeer daarvan te kunnen laten proeven heb ik er 2 daarvan hieronder uitgeschreven, te weten;

              

Loch Lomond, al jaren de favoriet van Kapitein Haddock, maakt ook een zwaar geturfde Whisky (40 ppm). Hoe heet deze? (een antwoord mogelijk)

a)                   Craiglodge

b)                   Croftengea

c)                   Inchfad

d)                   Inchmoan

e)                   Inchmurrin

f )                   Glen Douglas

g)                   Loch Lomond

h)                   (Old) Roshdu

en

Jij komt uit Elgin (Schotland) hoe spreek je Ledaig uit:

a)                   Le-déég

b)                   Lè-tsjik, klemtoon op Le

c)                   Le-tsjík, klemtoon op tsjik

d)                   Too-ber-moor-ie

 

Ja het vroeg nog al wat werk om al de ingevulde proefwerken na te kijken en van het juiste cijfer te voorzien.

 

 

Erik, die afgelopen jaar de titel en de bijbehorende award had mogen dragen had groot zelfvertrouwen en dacht dit wel een jaartje te kunnen prolongeren. Zijn zelfvertrouwen was zelfs zo groot dat hij de moeite niet had genomen om de  award maar mee te nemen om hem aan zijn opvolger te kunnen overhandigen. Voor alle zekerheid probeerde hij toch maar Alexander bij de beoordeling van zijn proefwerk te beïnvloeden. 

 

 

En met succes, "Felicitaties aan onze hernieuwde Gluteus Alcoholicus Maximus Eri V." Toen ook Anna Erik met zijn nieuwe succes uitgebreid wilde feliciteren was dat voor Alexander reden om de score nog maar eens te controleren.  Hij moest daarna toegeven dat er niets meer aan te doen was........

 

 

 Tijdens het maken van het proefwerk genoten we van de...

• Balmenach - Glenlivet 10Y, 63.6%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled April 1981 and bottled March 1992,

   Oak cask.

• Rosebank 10Y, 58.2% Cadenhead's Authentic Collection, distilled 1989 and bottled July 1999, Bourbon Hogshead

330 bottles.

Met de titel en award op zak toastte Erik op het vervolg van onze proeverij met de

• Pulteney 8Y, 63.1%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled August 1990 and bottled September 1998,

Individual Oak cask, 222 bottles

 

 

Daarna werden de ......

• Glenrotes 25Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled December 1975, bottled June 2001 one of 600

   bottles.

• Macallan - Glenlivet 26Y, 43.7%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled October 1969 and bottled February

  1996, plain Oak cask.

• Glenfarclas - Glenlivet 28Y, 49.1%, Cadenhead's Authentic Collection, distilled May 1966 and bottled November

  1994,Oak cask.

uitgeschonken, nipten we er vrolijk van en genoten van deze mooie bottelingen.

 

Toen Anna en Nicole zich in de keuken terug trokken om een soepje af te maken gingen wij even naar buiten. De rokers voor hun sigaret en in de frisse buitenlucht genoten we allen van een ingevoegde ongekleurde heldere fles. Niet zomaar een maar een heerlijke • Macallan 10Y, 100 proof,  (57%) OB  uit de 70-ger jaren. 

 

We werden binnen geroepen toen de tomaten - paprika soep klaar was en lieten ons dat goed smaken.

 

We genoten nog wat na van deze soep en haalde de 

• Mortlach 10Y, 1989 57.2% Wilson & Morgan barrel selection er bij aan tafel. Leuk dat Alexander daar nog de

• Mortlach 16Y, 43% OB Flora and Fauna serie naast zette.

Toch ook wel een klassieker binnen Het Genietschap waarvan we weten dat die ook aan het uitsterven is.  

 

Terwijl de dames genoten van hun wijntje haalden wij toch ook nog maar even de Lagavulin 1995, 48%, special bottling for the friends of the Classic Malts, de laatste fles van de thema serie er bij.

 

Ook 2 andere niet thema flessen werden uit de kast getrokken te weten de ...

Longmorn 1996, 60.8% The Ultimate  en de

• Scapa 23Y, 1979/2003 55.6%, Chieftain’s sherry butt #6633, 564 bottles.

Samen met de Mortlach 16Y vormde dit wel een erg mooi trio om naast elkaar te proeven.

 

 

Zo langzamerhand vorderden we redelijk wel met het proeven van de themaflessen.  Gelukkig hadden we er nog wel een paar die op onze aandacht stonden te wachten.

 

 

We haalden er nog een van naar de tafel waar we aan zaten, de  .....

• The Longrow, 14Y, 1990/2005, 56.9%, Scotch Malt Whisky Society, Society cask no 114.5, Smoked Sausages and Curry.  waar we van snoepten terwijl Anna en Nicole in de keuken bezig waren met de bereiding van het hoofdgerecht. Even later zaten we dan ook allemaal te genieten van de stew met de tagliatelle en de snijbonen die ze voor ons klaar gemaakt hadden. Het smaakte ons heerlijk en ging er dan ook erg vlotjes in.

 

Met onze goed gevulde magen konden we er weer goed tegen en gingen verder met wat flessen uit het rijtje, de

• Highland Park 27Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled February 1972, bottled August 1999 one of 324

   bottles.

• Highland Park 17Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled May 1984, bottled May 2001, sherry cask  one of

   786 bottles.

• Tactical 19Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled December 1980, bottled October 2000, one of 348

   bottles

Terwijl Alexander een ander muziekje opzette werden we ook nog door Nicole verrast met een heerlijk gevarieerd en kleurrijk desert. Niet alleen een plaatje, maar ook erg lekker!!

 

 

Tijd om de 2-de Tactial er bij te halen en zo geschiedde de ....

• Tactical 20Y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask, distilled February 1980, bottled January 2001, Finished in

sherry cask minimum 6 months, one of 504 bottles.

Heerlijk al die whiskies uit het groen, we genoten volop. Helaas ..... Nico en Jos moesten de trein halen om nog thuis te kunnen komen en voor hen was het hiermee gedaan met de pret. Dank aan Nicole die hen even naar het treinstation bracht.

 

De rest van het gezelschap ging heerlijk door met het proeven van de laatste themaflessen en voor de liefhebber die daarna nog iets wilde had Alexander nog wel wat meer open staan. En ook nog wat slaap plaatsen natuurlijk.

Nee, Nico en Jos hadden niet te veel whiskies gedronken maar werden op hun treinreis tot Amsterdam vergezeld door deze twee vrolijke dames die daar nog een Halloween feestje gingen vieren. Deze foto mocht van hen gemaakt worden en omdat zij er enigzins anders uitzien dan in hun dagelijkse kledij en opmaak durf ik deze wel hier te laten zien. Wij waren wel blij met hun gezelschap.

Het was een bijzonder thema, waar we weer geweldig van genoten hebben. Dit dankzij Alexander en Anna die ons zo goed onthaald en verzorgd hebben. En ook Nicole niet te vergeten. Hartelijk dank daarvoor!

Resume: Van de thema flessen waren de Glenfarclas, de Lagavulin, de Port Ellen, de Longrow en beide Tacticals
en Ardbegs allemaal toppertjes. Ja, o.k.........iets meer dan een top 3 dit keer.

De Bourbon Macallan uit 1969 heeft ook een vermelding hier verdiend.

Voor herhaling vatbaar dus....... we kijken er naar uit Alexander!

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

••

 

 

 

on

,