u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Nico en Josefien op 6 januari 2018

Een deel van Het Genietschap kan bij de traditionele nieuwjaarsproeverij van Nico zijn.

Er was geen thema; neem gewoon wat leuks mee.

*


 

Het blindproefrondje bestond uitsluitend uit Springbank whisky, met de vraag of men de distillery, de leeftijd en het ABV kon schatten.

Een paar klassiekers kwamen langs: Balvenie Single Cask, Arran Champagne en Macallan 18y uit de goede oude tijd.


 

We hebben helaas vrijwel geen foto's van deze sessie. Uw verslaggever heeft wel een paar van zijn tasting notes inmiddels bijgewerkt, maar het verhaal hieronder is niet compleet.
De opening van de proeverij was Macduff 2004, 46%, Refill Sherry Hogshead, cask#900298, distilled 28-06-2004 and bottled 30-10-2012, Selected by van Wees, Gordon and MacPhail Spirit of Scotland. Neus: appel, banaan, vanille, groene tonen. Smaak: toffee, groene thee, mooi malty, vanille en licht kruidig. Kruidige afdronk met droge houtsmaak. Niet geweldig, maar leuke inkomer die 80 punten scoort bij Nico.

Als 2e en 3e was Bruichladdich aan de beurt.
Bruichladdich 2007, 6Y, 50%, Islay Barley, Optic from Rockside Farm "Big Minister's Field". Neus: unpeated barley, maar toch licht rokerig en aardse geur naast het graan en citrusfruit. Smaak: fris en fruitig zijn de sleutelwoorden bij deze lekkere zoete jonge malt met licht droge afdronk. Ongecompliceerd maar lekker drinken. 82 punten van Nico.
Bruichladdich 2006, 6Y, 50%, Bere Barley from Kynagarra Farm, Achaba, Achfad. Na de Islay Barley 2007 is dit wat zoeter in de neus en voller van smaak. Neus: jonge malt maar niet spirity, veel vanille, citrusfruit en muesli bij de lichte zilte zeebries. Smaak: voor zo'n jonge whisky is dit zeer smaakvol en fruitig, perzik, banaan, kruidig, jonge boerenkaas/brie. Fraaie lichtdroge afdronk met kruidige nasmaak. 84 punten van Nico.

Na twee gerstsoorten van Bruichladdich volgden twee gerstsoorten van Springbank. Er was net een nieuwe Local Barley uitgekomen:
Springbank 10Y "Local Barley", 57.3%, Original Bottling, distilled June 2007, bottled November 2017, Belgravia Barley from West Backs Farm, One of 9000 bottles. 88 punten van Nico

Springbank 11Y "Local Barley", 53.1%, Original Bottling, distilled February 2006, bottled February 2017, Bere Barley from Aros Farm, One of 9000 bottles. 91 punten van Nico

Arran Limited Edition finished in Grand Cru Champagne Cask, 58.8%, no age, bottled 15-8-2005, bottle 170/308. Na lange tijd weer eens een editie van deze klassieke Arran finish geproefd en hij smaakte een stuk donkerder dan in herinnering. Neus is alcoholisch, boenwas, vrij veel hout en wat aardse tonen. Het prikkelende mondgevoel zonder echte alcoholbrand is er nog steeds, maar wel scherper dan die zoete herinnering. Smaak is kruidig, clean veel hout, vanille, beetje winey. Droge afdronk met veel hout en kruidige nasmaak.

Balvenie Single Barrel 15 Y, 50.4%, Cask Strength, cask no. 1311, distilled 27-4-1983 and bottled 13-9-1999. 87 punten van Nico.

Macallan 18Y, 43%, distilled 1984. Neus: ja heerlijk zo'n old style sherried Macallan. Naast het prachtige sherryhout, rookvlees, gedroogd en rood fruit ook de associatie van de geur van een leren bank in een bibliotheek met oude boeken. Smaak is zwaar sherried, chocolade, mooi gedroogd fruit. Genieten tot en met de zeer lange prettig droge zoete afdronk. 92 punten van Nico


.  


Nico en Josefien: hartelijk dank voor jullie gastvrije onthaal met overheerlijke hapjes! 

Allen: dank voor de mooie ingebrachte flessen. 

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

at

,