Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de tweemansproeverij in Almere.

Thema: Born in the USA.


Corona is a bitch...Bijeenkomsten verboden! 1 gast ontvangen die getest is en virusvrij bevonden mag nog wel. Binnen Het Genietschap zijn Alexander en Nico regelmatig enthousiast over Amerikaanse whisky. Het idee van een tweemans themaproeverij viel in goede aarde en op maandag 14 december 2020 is het zover. Nico is alvast in de stemming met een line-up van al zijn USA whiskies voor het Bruce Springsteem Born in the USA tourboek. Ook de muziek playlist is enigszins voorbereid. Americana will rule...


Line-up van Nico

Alexander arriveert ook met een vracht samples, die hij enigszins op volgorde neerzet.


Line-up van Alexander

De volgorde wordt "definitief" gemaakt, maar zal onderweg af en toe wijzigen op basis van de ervaringen.

De start is Bulleit Bourbon Frontier Whiskey, 40%, Kentuckty Straight Bourbon
Het instapmodel van Bulleit rond de 20 euro. Neus: floraal, honing, erg zoet. Smaak: oef. Dit is erg zoet suikerwater met weinig smaakontwikkeling. Neutrale zoete afdronk met een houtbittertje. Dit drinkt NIco niet echt voor zijn plezier met 65 punten. De eerste van 15 samples. Gaan we dit wel trekken?



Bulleit 40% Sample

Four Roses 43% Sample

Single Barrel H294D124-2003

Als 2e komt een bekender merk dat Nico nooit drinkt: Four Roses. Maar dan wel een single barrel.
Four Roses Single Barrel, 43%, H294D124-2003
Neus: Zoet, hout, vanille, kaneel, noten en tikje rokerig. Smaak: Nico blijft het moeilijk hebben met dit distillaat. Zoet en plakkerig met een wat onplezierige afdronk met velpon nasmaak. Wel een stuk beter dan de Bulleit met een score van 71.

Door met een Bourbon die hopeijk hoger scoort. Het sample van Alexander is een vrij oude batch:
Woodford Reserve Distiller's Select, 43.2%, Kentucky Straight Bourbon, Batch 49
Neus: noten, honing, erg zoet. Smaak: kruidig met een fraai houtprofiel. Prima te drinken met een lekkere kruidige en zoete afdronk. Met 77 punten beter dan de eerste kennismaking met deze bourbon met goede prijs/kwaliteit verhouding. Wel minder dan de samples die Nico bij zijn bezoek aan de distilleerderij kon proeven.


Woodford Reserve 43.2%

Batch 49

Woodford Reserve Blended Whiskey 45.2%

Over distilleerderij bezoek gesproken. Over het bezoek aan Woodford (triple distilled batch process!!) door Nico is van alles te lezen in de reis reportage van September 2019. Een distillery only rariteit heeft Nico daarvandaan meegenomen:
Woodford Reserve: Three Grain Kentucky Blended Whiskey, 45.2%, Contemporary blend of bourbon, malt and rye whiskies, new and used charred american white oak, bottled 2019, DSP KY-52 (Distillery Only bottling)
Gebruik van refill vaten voldoet dus niet aan de bourbon wetgeving. Geen single grain op het etiket, dus de inhoud kan ook van de Brown-Forman distillery komen en bij Woodford zijn gebotteld.
Neus: kruidig, salmiak, vanille, Smaak: pittig en wat minder zoet dan de normale bourbon. Lekkere sappige houtafdronk. Met 79 punten stijgt de waardering voor de USA langzaam maar zeker.

Door met Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey 8Y, 43%, Black Label
Neus: wat lijmig, vanille, hout. Smaak: dat valt mee na de neus: kruidig en zoet met mooie houtsmaak. Fruitige smaken komen wat later naar voren. Afdronk is dan weer minder fijn met een plakkerig suikerzoete nasmaak. Nog even H2H met de Woodford Reserve Bourbon...deze is echt minder en krijgt 74 punten.


Jim Beam 8Y Black Label 43%

Evan Williams Single Barrel

Back Label

Heaven Hill: Evan Williams Single Barrel Vintage Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 43.3% (86.6 proof), Barreled on 9-15-1998, Barrel no. 157, Bottled on 2-4-2008
Deze fles staat al 12 jaar open bij Nico en gaat nu eindelijk leeg! Neus: honing, sinaasappel/mandarijn, floraal, zoete cake, marmelade, toffee, vanille, kaneel, licht kruidig, mint, abrikoos. Zeer elegant en uitnodigend. Smaak: zacht, zoet, vanille, sappig hout, appeltaart,marmelade, licht kruidig. Afdronk: zoet, kruidig en droog afdronk. In 2020 deze fles herontdekt achterin de kast en na 12 jaar open staan nog steeds prima; de sinaasappel komt zelfs sterker naar voren nu. Beste tot nu toe...eindelijk zitten we in de 80 punten range met 84.

De verwachting is hoog want nu komt Van Winkle Special Reserve, 12Y, 45.2% (90.4 proof), Lot "B"
Neus: heerlijk zoet, licht rokerig (houtskool), eiken, vanille, gedroogd fruit, banaan, licht kruidig. Smaak is zeer zacht en heerlijk zoet zonder plakkerigheid. Volle stroperige smaak, pannenkoeken, honing, chocolade. Het krachtige eikenhout blijft onder controle en er komt langzaam een bittertje en wat mint naar voren wat doorzet in de mooie droge afdronk. Een uitstekende Bourbon met een extreem hoge drinkbaarheid. Ook deze fles stond sinds 2008 open bij Nico en is nu eindelijk leeg met een respectabele eindscore van 86 punten.


Van Winkle 12Y, 45.2%

Wild Turkey Rare Breed, 54.1%

Wild Turkey 8Y, 101 proof

Door naar Wild Turkey! Rare Breed is 1 van Nico's USA favorieten. Kijken of die overeind blijft na Van Winkle.
Wild Turkey Rare Breed, 54,1%, Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Batch WT-03RB
Deze Rare Breed botteling is uit 2006 en begint verbluffend goed. Van Winkle is een wheated bourbon en Wild Turkey heeft veel rogge in de mashbill. Dat is meteen duidelijk in de zeer rijke neus met vanille, kruiden, menthol, brie, honing, hout. Smaak is complex, fruitig, mooi hout, kruidig en niet overheersend zoet (honing, vanille); zelfs een vleugje zuur. Lange en tikje bittere houtafdronk. Eindigt uiteindelijk op maar liefst 87 punten bij Nico.

Wild Turkey 8Y 101 proof (50,5%) Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Neus: typisch krachtige bourbon met veel rogge in de mash bill. Duidelijk familie van de Rare Breed, maar deze is wat zoeter. Interessante licht rokerige houtsmaak (houtskool) naast de vanille en marmelade. Afdronk blijft pittige houtsmaak houden maar eindigt tikje plakkerig. Wel minder dan de Rare Breed ende Van Winkle 12, maar toch een verdienstelijk hoge score met 85 punten.

'Over het bezoek aan Wild Turkey door Nico is van alles te lezen in de reis reportage van September 2019. Een highlight was zijn ontmoeting met Jimmy Russel, die 2 flessen Russel Reserve voor hem signeerde.


Met living legend Jimmy Russell

Russell Reserve Single Barrel Bourbon.

We hebben dus niet alleen restantjes, want de eerste fles gaat open:
Wild Turkey: Russell's Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 55%, Single Barrel bottleing 2019
Neus: honing, marmelade, rode grapefruit, poedersuiker, ingetogen hout. Smaak: zoet en relatief mild. Minder kruidig dan verwacht, maar al snel komt rogge naar voren. Bijzonder smakelijk. Lange zoete en kruidige afdronk. Scoort iets lager dan de voorafgaande Wild Turkey Rare Breed, maar is zeker on par met de 101 proof. Krijgt ook 85 punten, maar groeit misschien nog verder met langer open staan!

Terug naar de Jim Beam distilleerderij met 2 van hun merken op hoog alcoholpercentage: Jim Beam: Baker's 7Y, 53.5%, Small Batch Collection, Batch B-90-001
Slaat helemaal geen gek figuur na de Wild Turkey Russel Reserve! Lekker bourbon zonder verdere smaaknotities op 83 punten gewaardeerd.


Baker's'

Baker's'

Booker's miniature

Stagg (archive))

Jim Beam: Booker's Cask Strength Bourbon, miniatuurtje met onbekend batch nummer
De Baker's beviel wat beter. Het alcoholpercentage is hier waarschijnlijk weer boven de 60%. Geen notities gemaakt. 79 punten

Buffalo Trace: George T. Stagg, 70.6%, uncut/unfiltered, barrel proof, no age statement, 2006 botteling.
Mijn fles ooit geruild met Alexander die een sample heeft meegenomen. Krijg ik spijt van de ruil? Neus: enorm krachtig door de alcohol, veel hout, kruidig. Smaak onverdund is buitengewoon heftig, maar door het hoge alcoholpercentage worden de karakteristieke zoete bourbonsmaken op een goede manier overheerst. Knallend hout, kruiden, vanille, chocolade, abrikoos. Zeer geconcentreerd en moeilijk te verwerken. De afdronk daarentegen is veel eleganter dan verwacht: mooie zoetheid, kruidig en niet te droog hout op het einde. Met water erbij wordt de neus beter: hout, roggebrood, nootmuskaat, kruidnagel, pepermunt. De smaak heeft nu ook wat pepermunt/eucalyptus Een absoluut uniek powerhouse, maar niet echt iets om regelmatig te drinken. Verdunnen met water haalt de kracht eruit en er blijft dan een niet zo uitzonderlijke bourbon over met iets teveel hout. Een experiment men een ijsklontje in het verleden was daarentegen zeer geslaagd.De cacao komt nu goed naar voren en door het hoge alcoholpercentage blijft het ook met ijs zeer verwarmend en tegelijk ijskoud. Hmmm...Stagg on the rocks. Ook nu blijft Nico weer hangen in waardering rond de 82 punten. Teveel werk met dit ding: te alcohlisch en teveel vloeibaar hout. Geen spijt dus, maar wel leuk weer eens terug te proeven.

We gaan door met Rye whiskey! Te beginnen met een grote klassieker:


Van Winkle Kentucky Straight Rye Whiskey 13Y

Russell

Van Winkle Family Reserve Rye, 13Y, 47.8% (95.6 proof) No. K0375 from Pappy van Winkle's Private Stock.
Neus: wow! Heerlijk kruidig, roggebrood, speculaas, eucalyptus, kruidnagel en een lading rokerig hout. Niet die zoete geur van bourbon, maar een weelderige kruidenmix. Hetzelfde gaat op voor de smaak: overdonderend en zeer intens! Verwarmend, veel hout, licht rokerige gebruikte houtskool, roggebrood, peperig, vanille, kruiden. Prachtig in balans en een echte genietwhisky met een ellenlange kruidige afdronk. Score gaat naar 89 punten!

Wild Turkey: Russell's Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey, 52%, Single Barrel bottled 2019
Maakt dit nog kans na die briljante Van Winkle? Neus: menthol, eucalyptus, grapefruit, limoen. Ja hoor, dit maakt zeker kans, maar heeft een totaal ander karakter. Na de Van Winkle is dit super fruitig. Smaak: prima ABV; komt krachtig en toch zacht binnen. Kruidig en fruitig. Complex en intrigerend. Lange bitterzoete afdronk met marmelade nasmaak. Smaakt naar meer...voorlopig op 88 punten. Close call dus, maar de twee zijn nauwelijks te vergelijken qua smaakprofiel.


Zie ook het reisverslag naar de USA


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties