Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij van Het Genietschap op 6 januari 2024

Thema: Mooie whisky.


Vanwege de verhuizing van Nico en Josefien van Almere naar Brunssum werd de vriendenclub uitgenodigd om weer eens een ouderwetse nieuwjaarsproeverij bij hun thuis te houden. Niet iedereen kon blijven slapen, maar gelukkig zit aan het einde van de straat een hotel. Het vrije thema mooie whisky meenemen kon iedereen wel wat mee.

Nico en Josefien braken voor deze keer met de traditie van verse appeltaart en zorgden natuurlijk voor de originele Limburgse vlaai bij de koffie en thee. Regina bleek ook nog een taart bij zich te hebben, dus was er zoetigheid genoeg voor iedereen. Na deze heerlijke start waren de heren het ook ongeveer eens geworden over de volgorde van de flessen.
Als inkomertje kwam er een single grain whisky uit Duitsland op tafel. Deze Black Forest Whisky van de Hollberg Brennerei bleek wel een exotisch slokje...de inbrenger werd er even fijntjes aan herinnerd dat onze naam wel Het Genietschap is en dat Nico enige jaren geleden bijna geroyeerd was met zijn serie van 4 Blaue Maus expressies. Deze zien we door de vingers want vanaf nu kan het alleen maar beter worden.


Black Forest Single Grain Gruwel!

Tamnavulin 10Y OB

De tweede whisky is meteen een oude botteling van halverwege de jaren 80: een 750 ml fles Tamnavulin-Glenlivet van 10 jaar oud op 43% gebotteld voor het Italiaanse bedrijf Moon Import. Kijk, nu zitten we meteen op een aangenaam niveau.

De derde whisky is ook uit de vorige eeuw. Imperial 1977 van 21 jaar oud op 43% gebotteld in 1999 exclusief voor Gall en Gall in de reeks The Malt for the Millennium.


Imperial 21Y OB Millennium

Brackla 22Y OMC

De vierde whisky is een Douglas Laing botteling in de reeks Old Malt Cask van Brackla. 22 jaar oud, distilled May 1979, bottled Feb. 2002 op 50%. Het enthousiasme neemt toe.

De stemming zit er goed in de liefhebbers onder de dames gaan even wandelen op de Brunsummer hei onder leiding van Josefien.


De dames en heren hier nog gescheiden

Op de Brunssumer hei

In alle rust gaan de heren verder met een fraaie 21 jaar oude Glengoyne gebotteld rond 2017 op 43%. Subtiel sherrywood profiel, oude boeken, karton, leer. Erg lekker, mist misschien wat diepgang die je verwacht bij deze hoge leeftijd, maar heeft een zeer hoge drinkability. Prima balans met een zachte en licht droge houtafdronk. De kwaliteit is tenminste gebleven bij deze classic
Daarna volgt een Macallan Oscuro 1824Masters Serie Second Edition. Botteling op 46.5% zonder leeftijd.
Nico had een eerdere editie geproefd bij zijn laatste bezoek aan Macallan en wist dus voor opening van deze kitschverpakking met draaiplateau al dat de Oscuro bottelings op het niveau zijn van de oude stijl sherried Macallan. De leeftijd wilde de manager van Macallan niet zeggen, maar het is duidelijk dat dit geen jonge whisky is. Het enthousiasme is hoog en Nico wordt al gewaarschuwd voor een ererondje. Over de prijs/kwaliteit verhouding van deze edities moeten we het maar niet hebben, maar de eerste score in de 90 is binnen.


Glengoyne 21Y bottled circa 2017

Macallan Oscuro 2nd edition

De smaakpapillen worden even gereset met een hapje voor we door gaan met The Beast of Dufftown. Een Signatory Vintage botteling for Walter Schobert's final tastings van een 10 jaar oude Mortlach, distilled 18th January 2011, bottled 15th November 2011 op 57.3% in een oplage van 527 flessen. Het is een 2nd fill Sherry Butt finish in Cask No. 3.


Mortlach 2011 10Y Signatory

Glen Scotia Victoriana 51.5%

Het wordt tijd voor Campbeltown. Glen Scotia is dan altijd een beetje de underdog. Deze Victoriana editie zonder leeftijd en gebottled op 51.5% blijft echter goed overeind.

Toch walst de bijzondere Springbank daar weer moeiteloos overheen: Springbank 12Y, 58,3%, Single Cask specially bottled for UK customers, Distilled April 2003, Bottled April 2015, Port Pipe, 696 bottles.
Neus: is dit Springbank?? Sinaasappel, overrrijpe appel, extreem fris en fruitig, bittere chocolade.
Smaak: zeer krachtig en intens maar goed te drinken op deze sterkte. Marmelade, witte peper, aardbei, kersen, appel…ook in de smaak een zoete fruitbom die fraai harmonieert met het licht bittere hout. Turf en aarde is vrijwel afwezig, maar wat wil je na 12 jaar in een port pipe. Ook op de afdronk is niets aan te merken: heerlijk zoet en droog. Niet subtiel maar wat is dit lekker! Met een paar drupjes water (zonde...) komt er wat meer aardse smaak naar voren en zowaar een tikje rokerig. De complexititeit neemt iets toe, maar je verliest die intense nectar. De tweede 90 punter is binnen.


Springbank 12Y front label

Springbank 12Y back label

De Caol Ila 18Y, 59.8%, bottled 2017, Refill American Oak Cask matured, Unpeated Style heeft het niet makkelijk na dit Campbeltown geweld. Is ook erg onkarakterisitiek voor deze distillery en heeft even tijd nodig.
Neus: inderdaad geen turf in deze unpeated style. Hooguit een wat aardse geur op de achtergrond maar het weelderige fruit en vanille valt het meeste op naast de belegen malt. Blind zou je deze subtiele geur onmiddelijk richting Lowlands plaatsen. Smaak: verrassend goed te drinken op deze sterkte. Als eerste toch weer de vanillepudding en citrusfruit. Zeer aangename malt! Na enige tijd komt er iets meer pit naar voren: peper en toch een tikje aards. Perfecte sappige houtafdronk met fruitige en licht metaalachtige nasmaak.

Nu we toch subtiel bezig zijn...na deze unusual school Caol Ila komt er weer een old school whisky uit een fraai houten kistje tevoorschijn: Bruichladdich 21Y, Special Reserve, 43%, distilled 1967.
Neus: heerlijk zoet, anijs, super fruitig, noten. Smaak: tropisch fruit, licht kokos, heerlijke malt, stevig hout. Wat stroef mondgevoel en houtsmaak eindigt tikje bitter in de afdronk. Bij het tweede slokje komt er iets meer typische Bruichladdich ziltigheid naar voren.
Na deze twee uitschieters wordt het wat minder subtiel.


Caol Ila 18Y Unusual School

Bruichladdich 21Y Old School

Talisker 8Y New School

De New School Talisker 8Y, 59.4%, distilled in 2009, bottled 2018, Limited Release Natural Cask Strength. From Deep Charred First Fill ex-Bourbon American Oak bijkt ook een kraker en wordt genoten in combinatie met een voedzame Lasagna maaltijd, die Josefien ondertussen heeft bereid. We laten het ons goed smaken.

Na het dessert gaan we vrolijk verder met de proeverij, maar de aandacht lijkt op de foto wat verdeeld. Erik is in druk gesprek over de kwaliteit van de whisky. Andre heeft zijn aandacht vooral bij Regina.


De aandacht lijkt wat verdeeld...

De focus is al snel weer bij whisky want wat een luxe!! We kunnen gewoon 2 expressies van Port Ellen naast elkaar proeven:

Port Ellen 25Y, 46%, Douglas Mc. Gibbons Provenance Selection, Winter distillation 1983, bottled Autumn 2008, DMG ref: 4562 Sherry Butt.
Neus: fris, citrusfruit, rokerig, aarde, turf, brie. Met paar drupjes water nog eleganter in de neus; mooi sherrywood. Smaak: kruidig, turf, zoete malt, walnoten, gedroogd fruit, organisch, sappig sherryhout. Vrij zoete en korte droge afdronk met lekker aardse nasmaak.

Port Ellen 1975, 24Y, 43%. Distilled 8 april 1975 and bottled 30 sept 1999. Bottle 207 of 355 from oak cask #1764, Signatory Vintage.
Neus: turf, organisch, kaas, tabak en hout. Smaak: gekookte groenten (spruiten, prei), kruidig, peperig, vrij droog hout. Licht droge en kruidige afdronk vol hout.


Port Ellen 1983 25Y

Port Ellen 1975 24Y

Beide Port Ellen edities staan al lang open en zijn al eens eerder samen geproefd in 2011. Toen was er een lichte voorkeur voor de 1983 bij Nico (88 tegen 87 punten) en dat is nog steeds zo. De smaak is wel iets achteruit gegaan maar ze blijven overeind.

Twee bijzondere independent Port Charlotte expressies worden ook naast elkaar geproefd:
Bruichladdich: Port Charlotte, 61.5%, Bourbon Barrel # 3194, Distilled 12-11-2008 and bottled 01-10-2021 by 12 Barrels Selection in Waddinxveen NL. 196 bottles.

Bruichladdich: Port Charlotte, Teaghlach 62.6%, Bourbon Barrel # 3189, Distilled 12-11-2008 and bottled 20-01-2022 by WGM


Port Charlotte cask 3194

Port Charlotte cask 3189

Zustervaten op dezelfde dag gedestilleerd en met marginaal leeftijdsverschil op vatsterkte gebotteld. Heel interessant omdat je hier puur het vatverschil proeft.

De head to head vergelijking gaat nog even dor met 2 Caol Ila expressies naast elkaar.

Caol Ila 13Y, 59.1%, Private botteling, Hogshead cask # 15510, Distilled 21-10-1993 and bottled Feb. 2007 by Aceo Ltd. In Scotland. Non chill filtered and natural coloured.

Caol Ila 14Y, 52.8%, distilled 2008, bottled 25.03.2023, batch 23/102, First Fill Sherry Butt, Cask No. 312058, 373 bottles, Han van Wees 60th Anniversary in the Whisky Business, Gordon & MacPhail Cask Strength Connoisseurs Choice

De sherryvat gerijpte Caol Ila heeft de voorkeur van de meeste genietschappers. Toch stelt die in deze line-up een beetje teleur omdat Nico hem op het Pot Still Festival 2023 als favoriet had en meteen aangeschaft.

Caol Ila 2007 Hogshead

Caol Ila 2008 Sherry

Laphroaig

Het is ook wat laat geworden om nog echt objectief te zijn en de Laphroaig krijgt niet iedereen meer mee. Na 18 geweldige whisky's is het ook wel mooi geweest en worden de slaapplaatsen opgezocht.

Het was weer heel gezellig in de huiskamer en een housewarming party van niveau voor Nico en Josefien!
Iedereen zeer bedankt voor de geweldige inbreng en het enthousiasme.
Tot de volgende proeverij!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties