Het
Genietschap
Proeverijen
Proefnotities
en punten
Top 10
distilleerderijen
Reis reportages
Proeverij aanvragen ?
Nieuws
Contact
Links
|
Verslag van de proeverij van Het Genietschap op 6 juli 2024 |
Thema:
Een 90-punten whisky uit je favorieten en independents met goede prijs/kwaliteit verhouding.
Voor het uithuizige concept met de partners was weer een mooie accomodatie in een historisch pand gevonden in Loenen. We waren te gast bij Juul en Astrid in B&B De 4 seizoenen, Hoofdweg 19 in Loenen. Helaas konden Gerrie en Andre er deze keer niet bij zijn en dat maakte deze B&B met 5 slaapkamers perfect voor deze bijeeenkomst. Helaas was ook Erica niet in staat om erbij te zijn en had Erik de kamer voor zichzelf.
Er was voor heerlijk gebak gezorgd door Anna en Alexander en iedereen kon eerst even bijkletsen bij de koffie.
Beginnen met heerlijk gebak!
|
Eric maakt zich al klaar voor de speech
|
Eric van Frachem verzorgde traditioneel de welkomstspeech. Hij moest even wachten op de volledige aandacht van iedereen.
Mag ik even uw aandacht!
|
Blijven lachen en genieten
|
De speech kende een sober moment over de persoonlijke omstandigheden, maar het motto is: blijf genieten van alle mooie momenten en blijf lachen.
Reden tot vrolijkheid gaf in ieder geval het aanbod aan flessen. We gaan dit waarschijnlijk niet in 1 dag redden was meteen de conclusie. Voorlopig werden (onder protest) eerst alle Islay whiskies apart gezet voor een mogelijke aftertasting en gekozen werd voor een dubbele line-up. Ook fijn om de krakers over 2 sessies te verdelen
Indrukwekkende line-up. Boven: pre-dinner Onder: after-dinner
|
De eerste independent prijs/kwaliteit whisky om in de stemming te komen bleek een Single Grain:
Ecosse G., 12Y, 43%, Single Grain Scotch Whisky, Finished in Cognac XO barriques, Brave New Spirits Ltd. Glasgow.
Het etiket is onduidelijk over de herkomst en suggereert zelfs dat het een blend van verschillende grains is, maar er staat toch echt single grain op het etiket.
Neus: is dit whisky?? De cognacfinish heeft wel een heel sterke invloed gehad op de relatief neutrale spirit. Smaak: zacht en zoet. Ook hier overheersen de winey tonen van de cognac. Wanneer je dit blind krijgt raad je echt niet meteen dat het whisky is. Zou bijvoorbeeld ook een Zuidam jenever of korenwijn op speciaal hout kunnen zijn. Prima drinkbaar spul, maar niets echt bijzonder.
De tweede whisky had Nico had meegenomen en hij vond het zelf een interssante independent met goede prijs/kwaliteit verhouding: Juniper Hill 6Y, 46%, distilled 2015, bottled 2022, Barolo Wine Cask Finish, 1673 bottles, Murray Mc. David
Welke distillery Juniper Hill is? Google op Tomatin: "The name Tomatin derives from the Scottish Gaelic name Tom Aitinn (hill of juniper)". Er is nog een discrepantie op het label: er staat 6Y Barolo Wine Cask Finish terwijl de tekst op de achterkant stelt dat de new make spirit direct in 1st fill Barolo Casks is gegaan en daar 7 jaar heeft gerijpt.
Anyway: mag het resultaat er wezen? Neus: de rode wijninvloed is meteen duidelijk; mooi fruitig, maar daarnaast ook behoorlijk kruidig, achterkant leren riem, licht farmy karakter (boerenkaas geur die na enige tijd staan wel wat minder wordt). Verrassend complex voor deze duidelijk nog jonge whisky. Smaak: Pittige binnenkomst voor 46%; mooi kruidig, tikje zwavelig, rood fruit, honing, aangenaam houtprofiel. Afdronk: meer kruidig dan zoet en eindigt met een wel erg droge houtsmaak.
Ecosse 12Y Front Label
|
Ecosse 12Y Front Label
|
Juniper Hill Front Label
|
Nico staat redelijk alleen in zijn waardering voor Juniper Hill. Deze jonge Tomatin met overdadige rode wijn invloed is duidelijk niet ieders ding. Gelukkig wordt het nu hoog tijd voor een potentiele topper: Glendronach 21Y "Parliament", 48%, bottled 2011/09/20
Juniper Hill Back Label
|
Glendronach 21Y Front Label
|
Glendronach 21Y Back Label
|
Neus: cacao, gedroogd fruit, mooi sherrywood, oude boeken, leer. Smaak: elegant en tamelijk zoet bij binnenkomst. Goede balans van fruit, zoete malt, bittere chocolade, gedroogde tutti frutti met een stevig houtprofiel. Afdronk: lange droge zoete afdronk. Nico scoort 89 punten en Alexander xx.
We zijn begonnen!
De eerste gesloten distillery komt op tafel: North Port 1981, 25Y, 56,1%, distilled April 1981 and bottled April 2006. Sherry Wood, 120 bottles. Bottled by Whisky Fair.
Neus: old school sherrywood, complex, zoet en fruitig. Smaak: komt vrij scherp binnen maar is heel zoet en kruidig. Paar druppeltjes water maakt veel los. Noten, rood fruit, honing, cacao. Prachtig sherry vat met hoge complexiteit. Blijft zich ontwikkelen. Lange fruitige en sappige houtafdronk. Nico scoort 90 punten en Alexander xx.
North Port 25Y, 56.1% 1981-2005
|
Millburn 35Y Front Label
|
Millburn 35Y Back Label
|
De volgende whisky had Nico reeds geopend op onze 20-jarig jubileum proeverij in 2021: Millburn 35Y, 1969, 51.2%, Rare Malts.
De zeer goede herinnering die hij had aan de eerste keer dat hij deze proefde in 2005 viel in 2021 eigenlijk nogal tegen. De net geopende fles was vrij gesloten en alcoholisch. Scoorde na enige arbeid wel hoog, maar niet bij de toppers. Hoe anders is dit in 2024! 3 jaar zuurstof heeft het geheel wel goed gedaan. Meteen een prachtige complexe fruitbom! Water toevoegen is nu niet eens heel noodzakelijk. De smaak wordt wel zachter en mellow met water, maar ook zonder vindt iedereen het een fantastische whisky met veel hout, groentonen, fruit en kruiden. Mooi in balans en opmerkelijk fris voor deze leeftijd. Nico promoveert hem van 88 naar 93 punten en Alexander naar 92.
De 6e whisky kent een vergelijkbaar verhaal. Andre Bos had deze geopend op onze 20-jarig jubileum proeverij in 2021: St. Magdalene 23Y, 1970, 58.1%. Rare Malts. Er was wel een verschilletje: destijd scoorde deze fles meteen 91 bij Nico, maar de 3 jaar lucht hebben ook hier de whisky geen kwaad gedaan.
St. Magdalene 23Y Front Label
|
St. Magdalene 23Y Back Label
|
Longmorn 1967
|
Neus: krachtig, fruitig en vleugje turf. Smaak: prachtige cask strength met subtiele fruitsmaken, aards en plantaardig karakter. Geen behoefte meer om hier water bij te doen. Mooie rijke afdronk met licht droge houtsmaak en prikkelend. Promotie naar 92 punten voor Nico en 91 voor Alexander.
De 7e whisky komt ook uit onze jubileumproeverij en het is altijd feest deze kwaliteit terug te kunnen proeven:
Longmorn-Glenlivet 1967, 52.2%, bottled 2003, Scott's Selection, Bourbonwood.
Longmorn 1972
|
1967 vs 1972!
|
Wacht even...de 8e whisky is ook een antieke Longmorn die in 2009 ooit is langsgeweest:
Longmorn 1972, 58.3%, distilled 8-3-1972 and bottled april 2003, 31Y, cask 1099, Cask strength Sherry Wood, Jack Wiebers Premier Malts.
We besluiten hiervoor 2 schone glazen in stelling te brengen en ze naast elkaar te proeven.
Wat een onwaarschijnlijke luxe: een antieke bourbon versus een antieke sherry van een top distilleerderij die door de huidige eigenaar volledig genegeerd wordt. We wikken en wegen en schenken nog eens in. Bij Nico eindigen ze allebei met 93 punten.
Even afscheid nemen van de Longmorns want het wordt hoog tijd voor een eenvoudige doch voedzame maaltijd in restaurant 't Ruifje
Longmorn 1972 backlabel
|
Napraten in restaurant 't Ruifje
|
Na de maaltijd worden de smaakpapillen gereset met 2 eenvoudiger whiskies
Nummer 9 wordt Craigellachie 13Y, 55.3%, distilled 2009, bottled 06.04.2023, batch 23/061, Refill Bourbon Barrel, Cask No. 4868, 190 bottles, Han van Wees 60th Anniversary in the Whisky Business, Gordon & MacPhail Cask Strength Connoisseurs Choice
Neus: mooi bourbonwood, vanille, abrikozen. Zuiver en cleane malt. Smaak: heerlijk zoete malt, creme brulee, houtsmaak mooi in balans. Middellange prettig zoete afdronk. Tikje eentonig misschen, maar een foutloos begin van de tweede helft van de proeverij. Nico geeft 86 punten en Alexander xx.
Craigellachie 13Y front label
|
Craigellachie 13Y back label
|
Linkwood 10Y
|
Nummer 10 wordt Linkwood 10Y, 56.2%, distilled 08-04-2013, bottled 20-10-2023, First fill bourbon hogshead, cask #303798,261 bottles, Keeble cask company
Na de voorafgaande Craigellachie heeft deze Linkwood het niet makkelijk. Verdient herkansing.
Dat we alle Islay whiskies apart hadden gezet voor een aftertasting was niet iedereen het mee eens. Vooruit dan maar: er worden 2 Bunnahabhain flessen geproefd. Numer 11 is weer sherrygeweld:
Bunnahabhain 30Y, 45.5%, distilled September 1979, bottled October 2009, European Oak Sherry Butt, Cask number 9622, 612 bottles, Chieftain's
Neus: wow! Prachtig rood fruit, kersen, veel hout. Veelbelovende sherrybom neus. Smaak: begint in de 90 met schitterend fruit, kruidige smaken maar wel heel erg veel eikenhout wat steeds meer gaat overheersen. Afdronk: lange gortdroge houtsmaak. Iets te overpowered voor Nico die eindigt op 89 punten en Alexander op xx.
Bunnahabhain 1979, 30Y front label
|
Bunnahabhain 1979 30Y back label |
Bunnahabhain 1989 25Y
|
Nummer 12 is een oude bekende: Bunnahabhain 1989, 25Y, 46,4%, distilled 23-10-1989, bottled 08-09-2015, hogsheads No. 5809+5813, Signatory Vintage, 438 bottles
Ook deze blijft bij Nico op 89 punten en Alexander xx.
Nummer 13 wordt Clynelish 13Y, 56,7%, distilled 2009, bottled 06.04.2023, batch 23/076, Refill Sherry Hogshead, Cask No. 307222, 248 bottles, Han van Wees 60th Anniversary in the Whisky Business, Gordon & MacPhail Cask Strength Connoisseurs Choice
Op het Pot Still festival 2023 maakte deze fles indruk op Nico, maar deze vers geopende fles komt toaal niet uit de verf na de twee prachtige Bunnahabhain whiskies. Mischien wordt het ook wel teveel achter elkaar.
Clynelish 13Y
|
Highland Park front label
|
Highland Park back label
|
Nummer 14 wordt een Schotch Malt Whisky Society botteling van Highland Park met de potsierlijke naam Tea-Smoked Salmon. Details: 54.7%, Society cask no. 4.375, distilled: 26 May 2003, initial cask: ex-bourbon hogsheads final cask: 2nd fill HTMC Hogshead, 321 bottles
Nico heeft geen notities meer gemaakt. Teveel moois voorafgegaan dus verificatie gewenst.
Nummer 15 is ook een Highland Park: Highland Park Yesnaby, 58,9%, Keystone Series Part 4, American Sherry Oak Cask matured, distilled 2005, bottled 2018, 1200 bottles.
Nico slaat zijn eigen fles over...die neemt liever nog 1 nipje van een Longmorn.
Verificatie altijd welkom
|
Highland Park Yesnaby
|
Macallan Gran Reserva
|
Andre Bos trakteert ons dan nog op het allerlaatste restje van zijn fles Macallan Gran Reserva 1979, 18Y, 40%, bottled 1997.
Wederom een superindrukwekeknde finale en het wordt de hoogste bedtijd, want niet iedereen heeft dit slot meegekregen. De volgende dag zijn we allemaal weer fris en fruitig aan het heerlijke ontbijt dat Juul voor ons heeft klaar gezet.
Het was weer heel gezellig. Iedereen wederom bedankt voor de fabuleuze inbreng en het enthousiasme met proeven.
Tot de volgende proeverij!
EPILOOG: DE AFTERTASTING OP ZONDAG 7 juli 2024
Na het ontbijt namen we afscheid van Alexander, Anna, Andre en Marianne.
De rest ging eerst een wandeling maken door de bossen van Loenen. Te beginnen bij de beroemde Loenense waterval.
<
Bij de Loenense Waterval
|
Tijd voor een kopje koffie
|
De wandeling brengt ons voor een korte koffiepauze bij Open Erf de Groote Modderkolk.
Als we weer bij de B&B zijn moet er even gerust worden waarna we in de tuin genieten van de leftovers voor lunch. Helaas begint het te regenen en gaan we snel weer naar binnen want er wacht nog wat voor de aftertasting voor Eric, Erik en Nico.
Zei iemand daar Port Elllen?? Inderdaad waren we daar niet aan toe gekomen gisteren. Een mooie start voor een aftertasting toch??
3 maal Port Ellen voor aftertasting
|
Te beginnen met Port Ellen 1975 Signatory
|
Als eerste de Port Ellen 1975, 24Y, 43%. Distilled 8 april 1975 and bottled 5 november 1999. Bottle 215 of 402 from oak cask #1769, Signatory Vintage
Een boterzachte en zeer toegankelijke Port Ellen. Nico waardeert 89 punten.
Port Ellen 29Y
|
Port Ellen 29Y Back Label
|
Dark Sherry Port Ellen 22Y
|
Port Ellen 29Y, 55.5%, Distilled 1982, Bottled 2012, cask no. 2041, Old Bothwell Wine & Spirits
Neus: duidelijk familie met de voorafgaande Signatory. Rokerig, abikoos, tikje synthetisch geurtje (spuitbus haarlak), citrusfruit komt langzaam naar voren. Smaak: erg pittig maar heeft geen water nodig, prachtige cleane whisky, aardse turf, tikje muf op een prettige manier (kamfer?). Complex en heerlijk. Lange lichte ziltige kruidige afdronk met mooie droge houtsmaak. Nico waardeert deze met 91 punten.
Port Ellen 22Y, 61.7%, Very Dark Sherry Cask, 228 bottles, Jumping Jack Wieber's Auld Distillers Collection.
Neus: zwaar dominant sherrywood, maar bijzonder aangenaam: oude boekenkast, turf, jodium, leer, drop, anijs, planten. Veelbelovende combinatie van sherrybom met turf! Smaak: Yes! Is wel heel krachtig op dit ABV, maar prima te doen.Rood fruit met turf, peper, licht medicinaal naast het heerlijk zoete sherryhout dat minder overheerst dan verwacht op basis van de neus. Tja, je proeft niet echt Port Ellen meer maar dit overheersende sherryvat is uitzonderlijk goed. Met wat water fruitiger en organischer, maar niet echt beter. Afdronk is ellenlang: laurierdrop, kruidig en sappig eikenhout. Je moet wel in de stemming zijn voor dit sherrymonster. Nico waardeert nu 93 punten, maar zat in het verleden wat lager.
Bowmore 16Y
|
Bowmore 16Y backlabel
|
Highland Park Yesnaby
|
Dat was wel een fantastische start van een aftertasting. Eric haalt nog wat een een tasje:
Bowmore 16Y, Distilled 1989 and bottled 2005. Limited Edition, 51.8%
Dit is leuk want toe deze fles open ging in 2005 met Het Genietschap was er behoorlijk wat commentaar op de zeepsop/FWP die nog duidelijk te proeven was. Anno 2024 is het oordeel een stuk milder:
Neus: citrusfruit, ether, planten, zeewier, licht ziltig en fris met een vleugje zeepsop. De smaak heeft mooi subtiel turf, limoen, vanillesuiker, laurier. Was in 2005 tikje muf en feinty, maar in 2024 is daar niets van te merken. Afdronk is kruidig (laurier) en tikje stroef. Nico promoveert deze van 82 naar 89 punten.
Erik had gisteren de Highland Park Yesnaby gemist, dus die kan meteen in de herhaling.
Highland Park Yesnaby, 58,9%, Keystone Series Part 4, American Sherry Oak Cask matured, distilled 2005, bottled 2018, 1200 bottles
Deze gelimiteerde editie is samengesteld uit 3 sherryvaten van Amerikaans eiken. Neus: mooi fruit, vanille, licht rokerig, aards, hooi. Ondanks hoge ABV best subtiel. Smaak: veel zoeter dan Highland Park normaal is. Erg alcoholisch en kan wel wat water gebruiken. Dan komen er meer smaken los. De turf komt sterker naar voren, pittig kruidig. De vanille gaat langzaam naar de achtergrond. Interessante ontwikkeling en complexe whisky. Kruidige droge houtafdronk. Waardering van Nico schommelt tussen 86 en 90 punten; na dit voorafgaande geweld scoort hij onderin de range.
Glenlossie 26Y
|
Ballechin 2008
|
Laphroaig 15Y
|
Glenlossie 26Y, 1975-2001, 55%, cask 2909, Gordon & MacPhail Reserve.
Eric heeft dit restje ook meegenomen ter verificatie. In 2006 scoorde deze heel hoog bij Nico, maar geen schijn van kans dat de 91 punten nu gehaald worden. Zwaar overpowered sherry en hout en van de delicate lichte tonen van toen is niets meer over. Precies het tegenovergestelde van de Bowmore 16Y, waar de subtiliteit juist was toegenomen. De jaren zuurstof zijn niet altijd een verbetering. Toch is de whisky niet echt verschaald en nog steeds van hoge kwaliteit.
Nico heeft ook nog een Edradour die niet aan bod is gekomen: Ballechin 2008, Cask Strength 58.3%, matured in a first fill Ruby Port Hogshead for 14 years, cask no. 176, Distilled 25/07/08, bottled 11/07/23, bottle 223 of 252, The Ultimate
Zo'n moderne port whisky valt een beetje uit de toon na al deze klassiekers.Snel door...
Wij willen oud hout!! Eric heeft nog een bekend vierkant groen doosje: Laphroaig 15Y, 43%
Het blijft een van de favoriete Laphroaig standaard bottelingen en de fles die al heel lang open staat scoort moeiteloos nog steeds 92 punten bij Nico.
We zijn wel toe aan een kopje koffie. Daarna reikt Eric nog eenmaal in het tasje met verrassingen voor de grande finale:
Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles
Old Pulteney 36Y
|
Neus: WOW! Belegen malt, oud hout, floraal, tropisch fruit, perzik, banaan. De veelbelovende neus gaat gelukkig door in de superzachte smaak. Amandel, hazelnoot, vette witte chocolade, jonge kaas, pure nectar van tropisch fruit, marmelade. Oude Bowmore kwaliteit. Afdronk is ook foutloos en smaak naar meer; zeer lang, zacht en filmed en zonder een spoortje bitterheid van het ruim aanwezige hout. Na 15 jaar zuurstof nog even briljant! Nico blijft bij de score van 93 punten.
De dag zit er alweer bijna op en na een lichte snackmaaltijd gaan we vroeg slapen en de volgende morgen weer fris en fruitig op weg naar huis.
webmaster __________
Whisky Monitor __________ nicomeijboom59@gmail.com
webdesign ekksites internet producties
|