Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij van Het Genietschap op 30 november 2024

Thema: neem wat moois mee van de eilanden.


Voor deze bijeenkomst keerden we met partners terug naar de fijne B&B Huis Sevenaer op Markt 27 in Zevenaar. Helaas konden Gerrie en Andre er deze keer niet bij zijn. Bij aankomst was er wel even stress omdat zowel Nico als Eric ervan uitgegaan waren dat de ander wel proefglazen bij zich zou hebben. Na enig speurwerk in de winkelstraat kon er gelukkig nog snel een setje Classic Malts glazen worden aangeschaft bij de slijterij Drank Expert in de Kerkstraat om de hoek. Blijkt ook nog eens een slijterij met een prima whisky collectie. Nico gaat in 2025 toch proeverijen geven in Limburg en hij kon nog wel wat extra glazen gebruiken. Aan grillworsten, wildsalami, noten, kazen en ruiven chips was uiteraard wel gedacht en ook was er was weer voor heerlijk gebak gezorgd bij de koffie.


Eric gaat spreken!

Wederom een passend welkomstwoord

Bij de eerste whisky verzorgde Eric van Frachem traditioneel de welkomstspeech, inclusief een sober moment over de persoonlijke omstandigheden, maar het motto blijft: geniet van alle mooie momenten in het leven en blijf lachen!
Reden tot vrolijkheid gaf in ieder geval het ingebrachte aanbod aan bijzondere flessen. De eerste whisky om in de stemming te komen was meteen een curiositeit in een 50cl fles en een heel ruime interpretatie van het thema eiland: blended Scotch Whisky die op 40% is gebracht met IJslands water...Hmmm...dus eigenlijk van 2 hele grote eilanden afkomstig zeg maar. Ja, hoor...


Eiland Blended whisky??

Schotse whisky verdund met IJslands water

Grabrok, 8Y, 40%. Neus: aangenaam malty met citrusfruit en vanille. Niet spannend, maar ook niet verkeerd. Smaak: zoals verwacht op basis van de neus: een goed gemaakte mooie neutrale blend met hoog Speyside karakter. Jammer van de wat plakkerige afdronk van de grain whisky. Overall een ruime voldoende bij Nico met 74 punten.

De tweede whisky komt wel van een mooi Schots eiland en is ook nog eens van een nieuwe distilleerderij op Arran: Lagg,


Lagg 46%

Kilmory Edition, 100% ex-Bourbon Barrel

Lagg, NAS, 46%, Kilmory Edition, 100% ex-Bourbon Barrel.
Neus: jong, malty en erg rokerig. Smaak: deze smaakt echt nog erg jong en onaf met veel turf. Afdronk is vrij onplezierig met een asbak nasmaak. Scoort bij Nico verrassend onder de Grabrok opening met 69 punten.

Door naar het eiland Jura, met de gelijknamige distilleerderij.


Jura 16Y, 46.5%

Perspective serie no.1

Jura 16Y, 46,5%, Perspective No. 01, American Oak Barrels and part finished in select oloroso sherry casks (2024 botteling). Neus: zeer aangenaam, licht sherrywood, kruidig, walnoten, rood fruit Smaak: vol, complex en fruitig. Start met vanille, clean hout en fruit. Mooie smaakontwikkeling waarbij de kruidigheid en het licht ziltige karakter steeds meer naar de voorgrond schuift. Afdronk is lang, droog met een licht houtbittertje, maar ook met gedroogd fruit. Hier worden wij vrolijker van. Nico noteert 86 punten en gaat zelf ook een fles kopen.

Door naar het Orkney "mainland", met maar liefst 2 Highland Park edities naast elkaar: een 8Y jonge en een zeer oude van 28Y.


Highland Park 8Y

Highland Park 28Y

Highland Park 8Y, 40%, MacPhail's Collection (bottled ca. 2003) is een oude bekende.
20 jaar geleden al eens langs geweest bij Jos en de neus is nog steeds rijk en veelbelovend. Honing, heide, hooi, sherry, malt, superaromatisch. De smaak is in de loop der jaren minder krachtig geworden maar gelukkig nog niet verschaald. Het wortdt wel tijd dat hij op gaat en daar helpen we Eric weer mee. Lange kruidige afdronk. Score blijft op 85 bij Nico.

Highland Park 28Y, 46%, Distilled Nov. 1977 and bottled Aug 2006 , Hart Brothers Finest Collection
Neus: yeah! Dit walst wel even over de voorafgaande 8 jaar oude heen. Zeer krachtig begin met turfrook,licht ziltig, kruiden, noten. Smaak: doet denken aan het verukkelijke all-round Highland Park karakter uit de oude wide-neck flessen van 12 en 18 jaar oud. Rook, sherryhout, gedroogd fruit en erg kruidig. Ellenlange kruidige afdronk. De eerste 90-punter is binnen voor Nico!

We gaan door naar het schiereiland Skye met maar liefst 3 Talisker edities


Talisker Wilder Seas

Talisker Tactical

Talisker Wilder Seas, 48.6%, Cognac finish, limited edition Talisker x Parley
Neus: herkenbaar Talisker met daarnaast rood fruit. Prettige neus al lijkt het nog een vrij jonge editie. De smaak bevestigt dit vermoeden, maar de cognac finish geeft wat extra zoetigheid die heel redelijk matcht met de peperige Talisker. Relatief korte en kruidige afdronk. Als koopje op de veiling is het een goede aanwinst voor Nico, maar het oorspronkelijke prijskaartje van 90 euro is qua prijs/kwaliteit verhouding wel heel erg hoog (toegegeven: een deel schijnt naar goed doel te gaan). Daarnaast is het wel even schakelen na zo'n fantastische Highland Park. Na verificatie toch nog naar 86 punten bij Nico (minder dan de Talisker 10Y dus...)

Talisker: Tactical 19Y, 50%, Dec. 1980-Oct. 2000, Douglas Laing Single Cask series. Old malt Cask Released as "Director's Tactical Selection", 348 bottles
Deze is in 2002 en 2012 al eens langs geweest en met 88 punten gewaardeerd door Nico. Neus: zee, turf, malt, vanille, prikkelend, organisch, hooi. Smaak: eerst zacht en kruidig dan smaakexplosie met grote lading peper, turf & zee. Duidelijk een bourbonvat en daardoor tegelijk zoetig met veel hout & vanilletonen. Met water fruitiger, zoeter en licht zepig (beter niet doen dus want 50% is prima ABV). De uitstekende afdronk is zeer lang, rokerig, droog en verwarmend met een wat metaalachtige nasmaak. Niet achteruit gegaan in de tijd: 89 voor Nico.

Talisker is niet zo'n fan van onafhankelijke bottelingen, dus verschijnen meestal onder een andere naam zoals Tactical. Een Secret Skye distillery van 17 jaar oud??? Goh, wat zal dat nu wezen als het geen Torabhaig kan zijn.


Secret Skye

xxl

Talisker: Secret Skye 17Y, 53.4%, distilled 2003, bottled 2020, bourbon cask, 136 bottles. Sansibar Whisky.
Vrijwel geen notities gemaakt. Een superfruitige en cleane Talisker. Toch wel heel anders dan de standaard 18Y bijvoorbeeld.

Het is bijna tijd voor het diner. We besluiten de line-up iets aan te passen en de Tobermory van het eiland Mulll naar voren te halen. Misschien hadden we niet erbij moeten zeggen dat de kans op een ererondje dan wel heel hoog wordt...


Yes! De klassieke Tobermory topper

Eric benadrukt met de moed er wanhoop dat de fles niet leeg hoeft

Tobermory 1972, 49.7%, Unchillfiltered and finished in Oloroso sherry cask, bottled 18-5-2005, 897 Bottles.
Neus: Wow! Boerenkaas, peper, zoet, fruit (perzik. kersen), rook en natuurlijk het nodige sherryeikenhout. De smaak is ook intens in het hout, cassis, kersen. Visceus maar ook een wat stroef mondgevoel. Met paar druppels water wordt het geheel nog zachter en fruitiger: abrikoos, pruimen, kaneel, chocolade. De afdronk is heerlijk lang met cacao en een licht houtbittertje. Nico geeft 92 punten; 2 meer dan in 2009.

Na het diner, waarbij Nico een deel van het diner over zich heen geserveerd kreeg, gingen we weer terug naar het eiland Arran met 2 edities van de gelijknamige distilleerderij.


Arran Sherry

Easan Biorach 15Y

Verwijst naar Arran waterbron

Arran NAS, 55.8%, Sherry Hogshead, bottled 04.10.2023
Neus is heel fruitig met veel sherryhout, maar erg alcoholisch. Ook de smaak is erg ruw en zoet. Afdronk: stroef met veel droog hout. Met water toevoegen gaat het een stuk beter qua drinkbaarheid. Veel meer rood fruit en rozijnen, maar blijft vrij heet en zelfs licht peperig. Het is werken en spelen met water om hiervan te genieten, maar dat is dan wel de moeite waard. Nico geeft 84 punten.

Arran: Easan Biorach 15Y, 52.4%
Deze zit dan aan de andere kant van de schaal qua toegankelijkheid. Nico heeft hem geproefd aan de bar van het Lochranza Hotel in 2017 en meteen een fles van deze private cask aangeschaft. Schitterend old school sherryvat en blind geproefd raad je nooit dat dit Arran is, maar zou je eerder aan een oude Macallan denken. Hij heeft het openen van de fles bewaard voor Het Genietschap. Neus: nog even geweldig! Gedroogd fruit, bittere chocolade, Smaak: zeer zacht en filmend mondgevoel. Perfect ABV. Het fruit is nu meer abrikoos, walnoten, perfect sherryhout. Balans is prima. Afdronk is lang en zoet met een tikje te droge houtsmaak. Kan misschien nog verder opknappen met meer zuurstof. De net geopende fles scoort 87 bij Nico terwijl het in 2017 aan de bar 90 was.

Het volgende eiland is Islay. Een hele nieuwe distilleerderij en een oude botteling


Ardnahoe 5Y, 50% Inaugural Release

Bruichladdich 10Y (bottled circa 1994)

Ardnahoe 5Y, 50%, Inaugural release, ex-bourbon & ex-oloroso sherry casks
De allereerste botteling van een nieuwe Islay distillery! Neus: mooie aardse turf, potgrond, gedroogd fruit, rokerige zoete malt. Best wel OK! Smaak: hier is het jonge milky karakter wel sterk aanwezig. Zilt, rokerig en zelfs een tikje medicinaal. Citrusfruit en vanille ook aanwezig. Lange en tikje lijmige afdronk. Ardnahoe heeft zeker potentie! Nico geeft 80 punten met een verificatie gewenst aantekening.

Bruichladdich 10Y (red on cream label; bottled circa 1994)
Neus: versgemaaid gras, hooi, groenten. Best wel fris na de voorafgaande Ardnahoe. Smaak: licht zilt, vanille, zoete malt. Niet zo spannend eigenlijk. Het is een tijd geleden dat ik de 2001 botteling heb geproefd, maar denk in herinnering dat die echt fijner was.

We blijven nog even op Islay, want we gaan naar Ardbeg.


Tweemaal Ardbeg 17Y

Kletsverhaal op de nieuwe editie

De doos ziet er alvast bekend uit

Zie het kletsverhaal op de doos van "The Legend Returns" bottteling voor Ardbeg Committee in 2024. Ze hebben hun best gedaan de oude 17Y te reprodcueren, inclusief chillfiltering en verdunnen naar 40%. Gek geworden?? Onze favoriete 17Y was de travel retail versie op 43%, maar goed....het gaat om de vraag of deze net zo subtiel is als de oude botteling die voor een Ardbeg verrassend mild was. Onderstaande foto had Nico al thuis gemaakt toen hij de fles ging verdelen.


Has the Legend Returned? Definitely not!

De deelfles wordt op 30-11-2024 verdeeld en getest naast een oude 17Y botteling van Eric. Neus is meteen al een heel groot verschil. Medicinaler en meer citrusfruit dan de oude 17Y. Smaak is ook veel ruiger ondanks de 40% ABV. Een prima Ardbeg, maar de groep is het eens dan van de return of the Legend geen sprake is. Alexander was al geen fan van de oude 17Y en vindt de term Legend dan ook overdreven. Deze editie is veel meer een moderne Ardbeg en heeft meer gemeen met de huidige 10 Y en de Traigh Bhan 19Y dan met de oude 17. De oude 17Y blijft bij Nico op 89 en de nieuwe op een zeer teleurstellende 86.

Over Ardbeg Traigh Bhan gesproken. Edition 4 staat klaar voor de aftertasting, maar de eerste mensen zijn verzadigd en haken af. Ook onze fotograaf dus. Nico scoort de Traigh Bhan 88 punten maar heeft geen foto en ook geen notities gemaakt. Wat kwam er verder nog langs?

Islay 15Y, 51.9%, Douglas Laing Old Particular Single Cask from Big Peat's Finest Distillery on Islay. Distilled 11.2005, bottled 05.2021, Refill Hogshead DL14976, 286 bottles
Volgens Alexander vrijwel zeker een Ardbeg botteling in de aftertasting met het Genietschap op 30-11-2024. Geen notities gemaakt. Wel een fijne whisky die met 85 punten geen slecht figuur slaat na de Ardbeg Traigh Bhan.


Islay 15Y, 51.9%

Big Peat 48%, Feis Ile 2024

Big Peat Islay Blended Malt Whisky, 48%, "The Thropaigeach Edition", Friends of Feis ile 2024, Finished in Caribbean Rum Casks, 5688 bottles, Douglas Laing
Blend van Caol Ila, Ardbeg, Bowmore en Lagavulin die vervolgens een rum finish in rum vaten hebben ondergaan. Neus: veelbelovend mooi boeket van gedroogd fruit, subtiel licht medicinale turf, rokerige BBQ, jeneverbes en lavendel. Geur verandert bij langer staan; gaat steeds naar jonge Ardbeg en Lagavulin toe. Smaak: zacht en filmend mondgevoel, turf steviger aanweizg in de smaak, witte peper, kruidig, rookvlees van de BBQ, maar ook banaan en gedroogd fruit. Afdronk: wow. dat was was wel een ritje van smaken! Met een volledig gecoat verhemelte blijft vooral de houtskoolsmaak, peper, turf over. Na lange tijd komt de vanille uit het eikenhout meer naar voren met een ziltige nasmaak. Prachtige blended malt die bij Nico 87 punten scoort.

De Tobermory had al een ererondje gemaak toen Eric de andere kant op keek. Toen we aan hem vroegen aan het glas te ruiken met de opmerking "wat vind jij nu van deze Big Peat? Echt uitstekend toch?" had hij het meteen door natuurlijk.
Er waren ook nog 2 Bunnahabhain's in de aftertasting (zonder punten en foto):
SMWS 10.60 (Bunnahabhain), 58.4%, April 97 - January 2006, Spicy Sevilla oranges, 892 bottles.
Deze werd geproefd naast de prachtige en reeds bekende (88 punten) Bunnahabhain 1989, 25Y, 46,4%, distilled 23-10-1989, bottled 08-09-2015, hogsheads No. 5809+5813, Signatory Vintage, 438 bottles.

Er is teveel voorafgegaan om deze prachtige whisky's nog serieus te scoren. Ook de Caol Ila 13Y van 59.1% heeft Nico niet meer meegekregen. Hopelijk volgende keer...

Het was weer een uitstekende proeverij in fantastisch gezelschap. De volgende ochtend werd er in alle rust weer een prima ontbijt geserveerd! Iedereen dank voor de prachtige flessen en tot de volgende proeverij!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties