Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij door 4 leden van Het Genietschap op 16 mei 2025

Thema: Rariteiten buiten het thema.


Na de Italiaanse maaltijd in Hattem zijn Nico, Alexander, Erik van der Linden en Andre van der Zwet klaar voor de rariteiten pre-tasting.
Nou ja, raar...de opening is meteen al een verdwenen Lowland distilleerderij:
Inverleven 1990, 40%, bottled 2005 (Code: JE/CJC), Gordon & Macphail Licensed Bottling ,
Neus: floraal en fruitig! Geparfumeerd, ananas, banaan, peer, mandarijn, vanille, vers gemaaid gras, malty. Wat een fruitbom op 40%! Smaak: zacht, subtiel, intens fruitig (nu meer citrus karakter naast de ananas en banaan), winegums. Afdronk: filmend en nog steeds fruitig met een heel licht houtbittertje. De geparfumeerde zuur en zoet combinatie zal niet iedereen waarderen, maar Nico vindt dit met 87 punten de beste Inverleven die hij tot nu toe heeft gehad. Morgen ook maar even aan Andre "die Lowlands zijn zo slecht nog niet" Bos laten proeven.


Inverleven 1990, 40%

Kornog

De volgende whisky komt van de Glann Ar Mor distilleerderij in Bretagne: Kornog Roc'h'Hir, 46%, OB Celtic Whisky co. Het is een herkansing want Alexander heeft deze fles geopend op 20-11-2021 met Het Genietschap en dat was toen geen feestje. Deze herkansing na ruim 3.5 jaar zuurstof bevalt ons een stuk beter. Hij is nu veel fruitiger van karakter dan bij de eerste kennismaking. Neus is rokerig met citrusfruit, houtskool en graan. Smaak is kruidig en rokerig. De turf smaakt nu goed geintegreerd met het fruit. Het is nog wel een jonge whisky (volgens internet search 3 jaar gerijpt op Bourbon Barrel), maar smaakt niet spirity. Licht zilte en assige afdronk. de waardering van Nico gaat steil omhoog van 65 naar 79 punten! Komt in de toekomst vast nog een keer langs, want het is geen doordrinker.

Van Frankrijk gaan we nu naar India met een verticale Amrut tasting:


Amrut Naarangi 50%

Amrut Naarangi 50%

Te beginnen met Amrut Naarangi, 50%, Bottled Aug. 2018 (B:NO 05)
Deze whisky is gerijpt op vaten waar gearomatiseerde sherry in heeft gezeten. Sinaasappelschillen met Oloroso Sherry gedurende 2 jaar. Vat leeggieten en whisky erin. Nog steeds binnen de wet, maar ze zoeken de randen wel op hiermee. Alexander heeft deze fles al een aantal jaren open staan en met veel zuurstof is deze volgens hem eindelijk beter geworden. Neus: mandarijn, marsepein. Smaak: extreem zoet, marshmallows, suikerspin, marmelade en rode grapefruit. Hier ben je niet altijd klaar voor. Heel apart, maar zeker niet onplezierig. Als je eenmaal door de zoetheid heen bent ook wat meer kruidige smaken. Afdronk is wat plakkerig zoet. Nico scoort 75 punten.

De tweede Amrut wordt de Double Cask:


Amrut Double Cask 46%

Amrut Double Cask 46%

Amrut Double Cask, Indian Single Malt Whisky, 46%, Distilled May 2012. Bottled June 2017. Peated Scottish Barley, ex-Bourbon Cask No. 3189 + ex-Port Pipe No. 2715, 1050 bottles.
Leest als een vatting van een bourbon barrel met een port pipe. Op het Pot Still festival 2017 was deze door Nico laag gescoord vanwege zwavel (73). In 2025 is daar in deze fles van Alexander bijzonder weinig van te merken. Neus: licht rokerig, kruidig, zoet, winey. Smaak: een fijne zoete whisky waarin de port invloed prima combineert met de turf. Zeer kruidig met veel vanille uit het bourbon vat. Toegankelijke en smakelijke whisky die bij Nico in waardering stijgt naar 84 punten. Dit drinkt een stuk makkelijker weg dan de overdreven zoete Naarangi.

De derde Amrut wordt een single port cask:


Amrut Single Cask, 59.0%

Port Pipe no. 2714

Amrut Single Cask, 59.0%, Portpipe #2714, Peated Barley, June 2009 - August 2013 (45% maturation loss), Exclusively bottled for Europe, bottle no. 134/354.
Neus: 4 jaar oud en dan al zo'n complexe geur! Tabak, leer, kruidig, rokerige houtskool na een barbecue, boenwas. Smaak: turf veel meer aanwezig dan in de neus, zware shag, blauwe bessen, cacao, mosterd, kruidnagel, peper, zoute drop. Bijzonder rijk en kruidig. Dit proeft zeker niet als een jonge whisky. Verrassend goed te drinken op dit hoge ABV! Lange kruidige afdronk met veel hout en dubbel zoute drop in de nasmaak. Met water wordt de neus iets frisser, maar de smaak eigenlijk scherper en nog minder harmonieus. Metalige nasmaak nu. Beter puur drinken.
Dit is wat harder werken dan de Double Cask, maar er is wel consensus dat dit de beste van de 3 is. Nico waardeert hem met 87 punten. Na deze verticale India tasting gaan we naar een verticale Islay tasting: de 3 tot nu toe in Nederland uitgebrachte releases van de Ardnahoe distilleerderij.

Te beginnen met Ardnahoe 5Y, 50%, Inaugural release, ex-bourbon & ex-oloroso sherry casks
De allereerste botteling van een nieuwe Islay distillery! Neus: fruitig als een Bowmore met mooie aardse turf, potgrond, gedroogd fruit, rokerige zoete malt. Best wel OK! Smaak: zilt, rokerig en zelfs een tikje medicinaal als een jonge Ardbeg. Citrusfruit, ananas en vanille ook aanwezig. Lange en tikje lijmige afdronk. Ardnahoe is echt Islay en heeft zeker potentie! Nico noteert maar liefst 87 punten.

Dan door naar de tweede botteling: Infinite Loch:


Inaugural release 5Y

Infinite Loch

Bholsa

Vervolgens Ardnahoe NAS, 50%, Infinite Loch, ex-bourbon & ex-oloroso sherry casks, Bottled 18-10-2024
Infinite Loch verwijst naar de waterbron waarvan de diepte onbekend is. Bourbon en Sherry vaten in verhouding 85/15. Waarom geen leeftijd vermeld? De Inaugural was met 5Y hun trotse begin. Hoop niet dat dit jonger is... Neus: dat valt alvast mee zeg! Bijzonder frisse zeebries neus met veel citrusfruit en witte peper naast de rook en turf. Smaak: krachtige jonge malt zonder storende milky bijsmaak! Citrusfruit en turf, gaat zelfs richting Very Young Ardbeg. Drinkability is hoog! Smaakt niet jonger dan de Inaugural Release. Als je eenmaal door de rokerige smaken heen bent komen er ook groene tonen naar voren (bonen, paprika). Afdronk: lang en ziltig.

Ardnahoe NAS, 50%, Bholsa, matured predominantly in Oloroso Sherry Casks, Bottled 25-03-2025
Bholsa verwijst naar de grotten aan de kust vlakbij de distillery. De derde editie die in Nederland uitkomt is weer zonder leeftijd. Neus: dit is wederom verrukkelijk! Rood fruit, rauwe ham, duidelijk veel meer sherrywood dan Inaugural & Infinite Loch. Smaak: gedroogd fruit, medicinaler dan de neus deed vermoeden, stevig fenolisch, meer ziltige turf dan aards, houtskool, salmiak, rookvlees. Smaakt niet jong en heeft een hoge drinkability. Afdronk is lang, kruidig en assig.

Andre vermaakt zich prima met deze serie Islay whisky uit een nieuwe distilleerderij. De groep proeft ze nogmaals naast elkaar en is het eens dat de Inaugural Release het beste is, gevolgd door Bholsa en tot slot Infinite Loch. Scores liggen wel dicht bij elkaar met respectievelijk 87, 86 en 85 punten voor Nico.
Andre kijkt wat zuiniger als er vervolgens een rariteit uit Limburg op tafel komt:
Gerlachus: de eerste Limburgse WiskiE, 3Y, 55.1%, PX gelagerd, 25-6-2021 datum op vat, botteldatum 2-7-2024, gebotteld door stookmeester Thijs, flesnummer 37 van 120.


Niet gek die Ardnahoe's!

Gerlachus 3Y op PX

bronsgroen eikenhout?

Gerst uit de Limburgse hooglanden, dubbel gestookt en gerijpt op bronsgroen eikenhout in de mergelgrotten van Chateau Neercanne (een zeer droge omgeving). Neus: veel hout, appelstroop, abrikoos. Complex voor een 3 jaar oude whisky. Smaak: zoet en intens. In de verte proef je nog wel dat dit jonge whisky is, maar het PX sherryhout overpowered de milky jonge malt. Bijna kruidenlikeur in de afdronk. Erg interessant. Met een score van 85 punten valt deze Gerlachus dus reuze mee!

Nog een rariteit die Nico van Eric van Frachem mocht gebruiken in zijn cursus over verschillende granen om whisky van te maken. Deze Amerikaanse whiskey is dus GEEN bourbon: Bernheim Original Kentucky Straight Wheat Whiskey, NAS, 45%, Small Batch Wheat Whisky, Bottled circa 2005.
Leaflet bij de fles zegt de Bernheim distillery in Bardstown. Merkwaardig want de whisky komt van de Heaven Hill distillery in Louisville. De mashbill: 51% tarwe, 37% mais & 12% gemoute gerst Het is NAS Straight Whiskey dus minimaal 4 jaar gerijpt (op latere bottelingen staat 7 jaar). Neus: honingzoet, caramel, mooi eikenhout, overrijp fruit, banaan. Elegant en zeer toegankelijk. Smaak: zacht mondgevoel, eikenhout en vanille mooi in balans. Duidelijk merkbaar dat hier heel veel minder mais en geen rogge is gebruikt. Zachter en subtieler dan de gemiddelde Bourbon. Kruidige smaken zitten er wel licht in en komen langzaam meer naar voren en blijven aanwezig in de zoete afdronk.
Andre schudt meewarig het hoofd als Nico en Alexander scores noteren die ruim in de 80 zitten.


Bernheim Wheat Whiskey

Potter's Canadian Corn Whiskey

Eric had ook een fles Canadian Corn Whiskey meegegeven die Nico voor de zekerheid maar niet heeft gebruikt op zijn cursus: Potter Distillery 1985, 14Y, 56,9%, Indian Corn, Bourbon Barrel, bottled Oct. 1999, Cadenhead's Authentic Collection, 336 bottles
Neus: floraal, geparfumeerd, honingzoet. Smaak: Argh. Dit is wel heel erg zoet en een stuk minder plezierig dan de Naarangi. Alcoholisch en eigenlijk niet te doen zonder water. Verdunnen naar circa 45% geeft wat verbetering in de neus. Anijs, kokos en citrusfruit komen nu voorzichtig naar boven. Smaak: nog steeds heel zoet. Creme brulee, zoethout,maar wacht...wordt na enige tijd kruidiger en zelfs een tikje rye-achtig met drop en laurier. Afdronk: een licht peperige nasmaakje na het zoete licht droge hout. Er gebeurt wel wat, maar het is nooit een feestje.

Na deze 65 punten ervaring even bijkomen met wat moois. Bijvoorbeeld de Hazelburn CV die eigenlijk voor de zondag staat gepland, maar uitermate geschikt blijkt om de smaakpapillen weer enigszins op de rails te krijgen. Nico's voorlopige score is 82 punten, maar zondag krijgt hij een tweede kans op de Campbeltown proeverij.


Hazelburn CV

De whisky EHBO kit komt tevoorschijn

Ook zijn we erg nieuwsgierig naar de twee edities van Longrow 10Y en besluiten die naast elkaar als finale van deze mooie vrijdagavond te proeven. Nico had zijn fles gewoontegetrouw al geopend thuis, maar bij Alexander breekt de kurk af. Wat een feest! Hij mag zijn splinternieuwe whisky EHBO kit eindelijk gebruiken om de kurk te vervangen.


De kurk is wel erg vergaan

Luchtpompje heeft dan ook geen zin

Speciale pincet wel?

Tja, deze kurk is wel heel erg vergaan en zo stevig aan de wand van de fles geplakt dat het fraaie pompje helaas geen enkele zin heeft. Gelukkig heeft Alexander nog een plan B in de EHBO-tas. Best wel een bijzondere pincet. Na wat botte grappen over amateur gynaecologie wordt ook deze pincet terzijde gelegd en volgt een ouderwetse filtratie, maar wel door 1 van zijn mooie nieuwe mesh filters!

Dan eindelijk aan de Longrow 10Y, 46%. Nico's editie zonder vintage (gebotteld rond 2000) naast Alexander's editie met vintage 1991.
Neus: zilt, mooie aardse turf, vleugje jodium, citrusfruit, overrijpe appel, bruine banaan, compost. Tikje dirty en animaal. Smaak: Wow! Het aardse karakter naast de zoete malt combineert perfect. Vettige oily smaak met rookvlees en tabak. Zo maken ze hem niet meer anno 2024! De vintage 1991 is exact hetzelfde van smaakprofiel. De twee edities zijn allebei gerijpt op ex-bourbin vaten en zijn volkomen aan elkaar gewaagd. Ze scoren bij Nico respectivelijk 89 en 88 punten.


2 maal Longrow 10Y, 46%

De kast

Er is volgens plan al een substantieel deel uit de kast geproefd plus een paar extra rariteiten. We kunnen dus al wat flesjes opruimen die morgen niet op het programma zullen staan zodat er voldoende ruimte in de kast komt (denken zij optimistisch).
Dit was alvast een prima pre-tasting! De volgende ochtend werd er uitgeslapen en in alle rust een lekker ontbijt gemaakt. De rest van het gezelschap kan arriveren. Wij zijn alvast voorbereid.


Voor het vervolg: terug naar het verslag van het hele weekend!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties