Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij door 3 leden van Het Genietschap op 18 mei 2025

Thema: Leftovers en Campbeltown.


De zondag begon uiteraard met een goed ontbijt gevolgd door hartelijk afscheid van degenen die huiswaarts keerden. Voor whisky waren alleen Nico, Alexander en Erik van der Linden over. Het plan was oorspronkelijk alleen Campbeltown te doen (Nico en Alexander hadden al hun open flessen meegenomen), maar er was nog zoveel over van het programma van de zaterdag dat de leftovers op de bovenste plank werden gezet.


Zelfs met 3 personen nog een volle kast!

Beginnen met de leftovers

Die bovenste plank !
Glen Grant


Glen Grant 1992, 48%

Cellar Reserve bottled 2008

Glen Grant.

2 Samples van The Saltire Malt Whisky Co die Eric van Frachem had meegenomen waren als volgende aan de beurt. Om te beginnen met de Tamnavulin 15Y, 48.8%, cask #1975, 1st fill ex-Rhum Agricol.


Tamnavulin 15Y, 48.8%

Glen Moray 17Y, 48.8%

Glen Moray 17Y, 48.8%, cask #800471
Neus: j.

Liever een lekkere Glen Moray van Adelphi: Glen Moray 22Y, 53.2%, distilled 1995, bottled 2018, 292 bottles.


Glen Moray 22Y, 53.2%

Glen Spey 21Y, 50.4%

Glen Spey 21Y, 50.4%, Limited Edition of 5844 bottles. Distilled 1989 and bottled 2010.

Ben Nevis.


Ben Nevis 2013, 59.2%

Bunnahabhain 30Y, 45.5%

Bunnahabhain oude bekende.
20 x.

Net voor de lunch kunnen we nog de Glengoyne 1972, 52.5%, cask no. 3195/2, distilled 27/09/1972 and bottled 11/2009 in 277 bottles, Malts of Scotland openen.

Neus: Bloody hell...dit wordt een kraker...Enorm floraal en fruitig, dennenbos, anijs, rood fruit. Smaak: Wow, wat een intensiteit met een lading tropisch fruit. Helemaal compleet en perfect. 95 punten voor een Glengoyne?? Daar denken en praten we onder de eenvoudige doch voedzame lunch nog goed over na. Conclusie: dit moet nog een keer geproefd worden en met instemming door eigenaar Eric is het dus ook de eerste whisky na de lunch. Na het eten komt deze fenomenale whisky nog krachtiger binnen! Nu komt ook de 37 jaar houtrijping sterker naar voren naast het rode fruit en winegum. Blijft complex en gebalanceerd met perfect ABV; geen water bij! Het wordt minstens 95 punten; misschien zelfs...96? Sowieso de hoogst scorende Glengoyne ooit voor Nico. Niet overhaasten en misschien thuis nog een sample proeven voor hij in de extreme high scores terecht komt.


Glengoyne 1972, 52.5%

Hazelburn 21Y

Na de luch is het Campbeltown tijd. Om een beetje normaal af te bouwen na de Glengoyne heeft Nico de Hazelburn 21Y nog een keer ter beschikking.
Ook deze komt nu

Dan een duotest Hazelburn: 13Y vs 15Y
De 13Y doet het perfect na de 21.

xx.


Hazelburn 13Y, 47.1%

Hazelburn 15Y, 55.8%

Hazelburn 15Y, 55.8%,
ww

We gaan vervolgens naar 2 bijzondere Springbank Port edities. Eerst de Hazelburn 16Y, 50.1%
xx
br/>

Hazelburn 16Y

Springbank 20Y

Spingbank 20Y.
Neus: Wow! Boxx.

Nu we nog aan de port zijn is het een mooi moment voor Glen Scotia 11Y,



Glen Scotia 11Y

Kilkerran 8Y

Kilkerran

xx
Na het diner kijken wat nog doen van de 2 Springbank en Hazelburn planken


Plank 2: Campbeltown

Plank 3: Campbeltown

Diner?? De keuken van Caatje zit vol op zondag. Dan maar Pizza tijd bij de snackbar om mee te nemen!


Dinerkaart

We proeven en schrijven verder

Campbeltown Loch en Hazelburn CV slaan we over, maar de 3 overgeleven Springbanks doen we wel.
10, 11 en 12 jaar oud. Te beginnen met de altijd goede 10Y.


Springbank 10Y

Springbank 12Y

SB10
Nxx.

SB12


Door naar Local barley
xxx


Springbank 11Y

Local barley details

De Local Barley

De Longrow plank

Longrow Red 15Y

We beginnen wat verzadigd te raken. Van de Longrow plank besluiten we alleen de Longrow red en het Longrow 11Y sample te proeven. De 10Y H2H hebben we afgelopen vrijdag al gedaan en de 18 kaar oude kan volgende keer ook.


Longrow 11Y sample

Longrow 11Y fles van Andre Z

De Longrow 11Y is het slot
De laatste dag van het Lost Weekend zit erop! Ook dit was weer een geweldige dag. De volgende ochtend werd er in alle rust ontbeten en keerde iedereen huiswaarts! Nogmaals dank voor de prachtige flessen en tot de volgende proeverij!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties