Het
Genietschap
Proeverijen
Proefnotities
en punten
Top 10
distilleerderijen
Reis reportages
Proeverij aanvragen ?
Nieuws
Contact
Links
|
Verslag van de proeverij door 3 leden van Het Genietschap op 18 mei 2025 |
Thema:
Leftovers en Campbeltown.
De zondag begon uiteraard met een goed ontbijt gevolgd door hartelijk afscheid van degenen die huiswaarts keerden. Voor whisky proeven bleven alleen Nico, Alexander en Erik van der Linden over. Het plan was oorspronkelijk om alleen Campbeltown whisky te doen (Nico en Alexander hadden al hun open flessen meegenomen), maar er was nog zoveel over van het programma van de zaterdag dat de leftovers op de bovenste plank werden gezet.
Zelfs met 3 personen nog een volle kast!
|
Beginnen met de leftovers
|
Die bovenste plank bevat toch een aantal niet te missen flessen!
Om te beginnen wordt een nieuwe fles van een oude bekende open gemaakt:
Glen Grant 1992, 48%
|
Cellar Reserve bottled 2008
|
Glen Grant Cellar Reserve 1992, 46%, bottled 2008, non chill filtered.
Nico had deze al eens ingezet bij Jos op 4-6-2010. De eigenaar van deze fles blijkt Andre Bos te zijn, die hem in de haast vergeten was in te pakken. Neus: clean bourbonwood, licht kruidig, hazelnoten, citrusfruit, vanille, zoete malt, gedroogd fruit. Smaak: vettig mondgevoel, banaan, amandel, honing, custard, bruine suiker. Begint heerlijk maar in mei 2025 bevalt de zoete smaak wat minder goed dan in 2010. Vrij korte en licht droge houtafdronk.
De 2 Samples van The Saltire Malt Whisky Co die Eric van Frachem had meegenomen waren als volgende aan de beurt. Om te beginnen met de Tamnavulin 15Y, 48.8%, distilled 02/04/2009, bottled 03/04/2024, cask #1975, first fill ex-Rhum Agricol, Saltire Rare Malt Whisky Company, 296 bottles.
Neus: onfrisse melk met krenten geur. Smaak: veel beter dan de neus doet vermoeden. Kruidige zoete malt met een licht pepertje en gedroogd fruit. Gaat wel snel tegen staan. Dan liever de zuiverheid van de voorafgaande bourbongerijpte Glen Grant. Nico waardeert hem met 73 punten.
Tamnavulin 15Y, 48.8%
|
Glen Moray 17Y, 48.8%
|
Glen Moray 17Y, 48.8%, distilled 04/05/2007, bottled 04/05/2024, 2nd fill American Oak, cask # 800471, Saltire Rare Malt Whisky Company, 310 bottles.
Neus: vlak met een beetje vanille en veel brinta. Smaak: licht zoete bijzonder valkke en saaie smaak. In de verte wat gedroogd fruit. Wat moet je hiermme? Vrij dood vat na 17 jaar levert een whisky die nietslecht is, maar gewoon bijzonder weinig te vertellen heeft. Vrij korte droge afdronk. Tikje onplezierige nasmaak. Nico perst er nog 69 punten uit.
Dan liever een lekkere Glen Moray van Adelphi: Glen Moray 22Y, 53.2%, distilled 1995, bottled 2018, 292 bottles.
Dit is een goede herinnering aan Het Genietschap op 29-10-2022. Neus: boenwas, rood fruit, belegen malt. Veelbelovend! Smaak: een heerlijk fruitige en complexe genietwhisky. Honingzoet, rood fruit, floraal, kruidig. Water niet echt nodig maar maakt hem nog toegankelijker en zachter. Gedroogd fruit komt nu sterker naar voren. Lange droge afdronk met kruidige houtsmaak.
Glen Moray 22Y, 53.2%
|
Glen Spey 21Y, 50.4%
|
Glen Spey 21Y, 50.4%, Limited Edition of 5844 bottles. Distilled 1989 and bottled 2010.
Neus: hooi, groene tonen, graan, anijs. Smaak: erg lekkere fruitige belegen malt. Hazelnoot, sperziebonen, amandel. De beste en meest complexe Glen Spey tot nu toe. Lange kruidige metalige afdronk met weer amandel en groente in de nasmaak. Ook deze scoort weer 87 punten bij Nico.
Ben Nevis 2013, 9Y, 59.2%, distilled 02/07/2013, bottled 08/2022, Hogshead, cask no. 317, The Ultimate, 269 bottles
Neus: melk, groene tonen, kruidig en erg alcoholisch. Smaak: grassig en messcherp. Water is noodzakelijk voor Nico. Wordt dan wel meteen een stuk toegankelijker. Neus: walnoten, citrusfruit, banaan. Smaak: vettig mondgevoel nu inplaats van een keelbrander. Mooie kruidige malt met lange afdronk. 84 punten van Nico.
Ben Nevis 2013, 59.2%
|
Bunnahabhain 30Y, 45.5%
|
Bunnahabhain 30Y, 45.5%, distilled September 1979, bottled October 2009, European Oak Sherry Butt, Cask number 9622, 612 bottles, Chieftain's.
Dit is een goede herinnering uit 6-7-2024. Neus: wow! Prachtig rood fruit, kersen, veel oud hout, gedroogde pruimen, menthol. Veelbelovende sherrybom neus. Smaak: begint ook in de 90 met schitterend fruit, kruidige intense houtsmaak en zwart fruit. Afdronk: lange gortdroge houtsmaak. Iets te overpowered maar score van Nico eindigt nog hoger dan in 2024 op 90 punten.
Net voor de lunch kunnen we nog de Glengoyne 1972, 52.5%, cask no. 3195/2, distilled 27/09/1972 and bottled 11/2009 in 277 bottles, Malts of Scotland openen.
Neus: Bloody hell...dit wordt een kraker...Enorm floraal en fruitig, dennenbos, anijs, rood fruit. Smaak: Wow, wat een intensiteit met een lading tropisch fruit. Helemaal compleet en perfect. 95 punten voor een Glengoyne?? Daar denken en praten we onder de eenvoudige doch voedzame lunch nog goed over na. Conclusie: dit moet nog een keer geproefd worden en met instemming door eigenaar Eric is het dus ook de eerste whisky na de lunch. Na het eten komt deze fenomenale whisky nog krachtiger binnen! Nu komt ook de 37 jaar houtrijping sterker naar voren naast het rode fruit en winegum. Blijft complex en gebalanceerd met perfect ABV; geen water bij! Het wordt minstens 95 punten; misschien zelfs...96? Sowieso de hoogst scorende Glengoyne ooit voor Nico. Niet overhaasten en misschien thuis nog een sample proeven voor hij in de extreme high scores terecht komt.
Glengoyne 1972, 52.5%
|
Hazelburn 21Y
|
Na de lunch is het Campbeltown tijd. Om een beetje normaal af te bouwen na de briljante Glengoyne slaan we de Hazelburn CV over en heeft Nico de Hazelburn 21Y nog een keer ter beschikking.
Ook deze stijgt nu naar 93 punten. De volgorde is wel belangrijk.
Dan een duotest Hazelburn Limited Editions: Hazelburn 13Y, 47.1%, distilled October 2003, bottled March 2017, Fresh & Refill Oloroso Sherry, 12.000 bottles
De 13Y doet het perfect na de 21Y.
Hazelburn 13Y, 47.1%
|
Hazelburn 15Y, 55.8%
|
Hazelburn 15Y, 55.8%, distilled June 2008, bottled September 2023, Fresh Oloroso Sherry, 9000 bottles, 61085400742, 23/187.
Neus: complex, mooi fruitig, tikje zwavel, banaan, abrikoos, modern sherryvat. Smaak: meer modern sherryvat dan de 09/335 botteling, maar nog steeds heel lekker. Begint branderig van smaak voordat het rode fruit, bittere chocolade en heerlijk sherrywood een kans krijgen. Minder in balans dan de fraaie 2022 editie (die ook meer in de buurt van de 09/335 kwam qua smaak). Droge houtafdronk met tikje zwavel en tabak. Na paar maanden open staan zijn alle zwavelassociaties weg en is de oude glorie alweer terug met een score van 89.
We gaan vervolgens naar 2 bijzondere Springbank Port edities. Eerst de Hazelburn 16Y, 50.8%, ruby port cask, distilled June 2007, bottled September 2023, Selected for Springbank Society menbers by Findlay Ross, 23/201, 1610 bottles (35 cl)
ABV nu 50.8% en volgens whiskybase 13yr refill + 3yr fresh port. Neus: nog steeds geweldig! Kersen en bosvruchten, winey, honingzoet, heel licht rokerig in de verte, boenwas. Smaak: komt eerst scherp en alcoholisch binnen met heel veel hout. Bitterheid van het hout gaat de strijd aan met de zoete fruitige malt. Met wat water naar circa 40-45% gebracht geeft iets meer harmonie tussen de smaken. Cacao en een vleugje tabak komen erbij. Afdronk: blijft lang zoet en fruitig en eindigt met licht houtbittertje.
Hazelburn 16Y, 50.8%
|
Springbank 20Y
|
Springbank 20Y, 55.7%, Original Bottling Selected for Springbank Society Members by Findlay Ross, distilled May 2003, bottled March 2024, 6x Fresh Port, 2700 bottles (35 cl).
Neus: ladingen rood fruit (kersen, framboos, aardbei), honingzoet, floraal, menthol, vleugje aardse turf en veel hout, Smaak: intens zoet, hier komt de turf heel voorzichtig door het rode fruit en zwarte bessen naar voren en blijft lekker hangen. Het hout is zeer aanwezig maar overheerst niet. Na verloop van tijd komt er een licht zilte smaak bij. Geen karaktersiteke Springbank whisky door het zeer overheersende port karakter, maar wel bijzonder lekker. Afdronk: de aardse smaken komen vooral in de nog steeds zoete licht droge afdronk goed naar voren. Flesje thuis gaat gewoon open en Het Genietschap geniet mee!
Nu we toch nog aan de port zijn is dit een mooi moment voor Glen Scotia 11Y, 54.7%, Lightly Peated, 12 months White Port Cask Finish, Limited Edition Campbeltown Malts Festival 2023.
Neus: mooi fruitig (ananas, citrus), rozijnencake en een vleugje rook. Na enige tijd komt de turf sterker naar voren. Smaak: kruidig, witte peper, licht zilt, rokerig en aardser dan de neus deed vermoeden. Fruit en zoete smaken nu meer op de achtergrond, maar komen in de afdronk weer naar voren. Complex en subtiel. Een bijzondere editie.
Glen Scotia 11Y, 54.7%
|
Kilkerran 8Y
|
Kilkerran 8Y, 56.9%, 12-01-21, 21/05 (Cask Strength Batch 5), 1st fill oloroso sherry wood.
Neus: farmy, composthoop, sherrywood, walnoten, gedroogde pruimen, lichte turf, oude leren riem. Niet bijzonder aantrekkelijk. Smaak: erg scherp mondgevoel, veel zwavel, gedroogd fruit en droog eikenhout. Hier moet voor mij wel water bij. Met vrij veel water (verdunnen naar ca 40%) verdwijnt veel van het voor mij onaangenaame smaakprofiel. De zwavel blijft helaas wel erg aanwezig in de verder wel interessante smaak. Kan echter niet tippen aan een Springbank en ook deze editie vind ik niet beter dan de standaard Kilkerran 12Y.
Na het diner kijken wat we nog kunnen doen van de 2 Springbank en Hazelburn planken
Plank 2: Campbeltown
|
Plank 3: Campbeltown
|
Diner?? De keuken van Caatje zit vol op zondag. Dan maar Pizza tijd bij de snackbar om mee te nemen!
Dinerkaart
|
We proeven en schrijven verder
|
Campbeltown Loch en Hazelburn CV slaan we over, maar de 3 overgeleven Springbanks doen we wel.
10, 11 en 12 jaar oud. Te beginnen met de altijd goede 10Y.
Springbank 10Y, 46%, OB, Batch 24/188, bottled 22/08/24, 65% Bourbon, 35% Sherry
Neus: fris en ziltig. Citrusfruit, perzik, banaan, kruidig, turf en mooi rokerig. Smaak: Typische Springbank frisse malt met veel Amerikaans eiken. Vanille, citrusfruit, droog eikenhout en prikkelend mondgevoel. Tabak en rook komen wat later naar voren. Afdronk: lang en kruidig en droge houtsmaak. Net als de 2021 botteling wederom een uitzonderlijk goede instapversie die 88 pounten scoort bij Nico.
Springbank 10Y
|
Springbank 12Y
|
Springbank 12 yo, 55.9%, Batch 23, bottle code 21/133, bottled 08/09/2021, 100% ex-Bourbon casks
Neus: duidelijk verwant aan de 10 yo; nog krachtiger door hoger ABV en meer citrusfruit en vanille door het Amerikaans eiken. Het typische industriële karakter van Springbank is wat naar de achtergrond, maar komt na enige tijd staan of met een paar drupjes water sterker naar voren. Smaak: ondanks het hoge ABV een creamy mondgevoel. Eikenhout, crème brulee, metaalachtig, rokerig. Met water naar circa 46-50% veel toegankelijker. Lange licht rokerige afdronk met kruidige nasmaak. Het kost wat meer moeite om deze whisky goed te doorgronden, maar het resultaat mag er wezen. Erg goed, maar met 87 punten dus niet beter dan de standaard 10Y versies uit 2021 en 2024.
Door naar de Local Barley 11Y, die net als de 12Y op 100% ex-Bourbonvaten is gerijpt. Het is alleen een andere gerstsoort: Bere Barley. Toen deze fles open ging op 5 januari 2019 in de verticale Local barley tasting met het Genietschap was dit de favoriet met maar liefst 93:
Springbank 11Y, 53.1%
|
Local Barley details
|
Springbank 11Y "Local Barley", 53.1%, Original Bottling, distilled February 2006, bottled February 2017, Bere Barley from Aros Farm, 100% Bourbon, 17/675, One of 9000 bottles.
Het laatste restje uit de fles van Nico is nog steeds indrukwekkend na de 12Y CS. Haalt niet meer het niveau van toen, maar er is ook veel tijd verstreken en voorafgegaan vandaag.
De Longrow plank
|
Longrow Red 15Y
|
We beginnen wat verzadigd te raken. Van de Longrow plank besluiten we alleen de Longrow red en het Longrow 11Y sample te proeven. De 10Y H2H hebben we afgelopen vrijdag al gedaan en de 18 kaar oude kan volgende keer ook.
Longrow "Red", 15Y, 51.4%, Pinot Noir cask matured, 9400 bottles (bottled 04-02-2022 ; 22/20)
Nico heeft deze versie meegenomen omdat de Pinot Noir van 11Y op 53.1% bij Alexander hoog scoorde en Nico deze persoonlijk nog beter vindt.
Longrow 11Y sample
|
De fles van Andre Z
|
Met de Longrow 11Y, 56.8%, Distilled 1993, Bottled September 2005, Bourbon Hogshead, Cadenhead Cask Strength, 270 bottles
Neus: medicinaal, maritiem, marmelade. Veel frisser dan de 10Y OB 1991! Een tikje gesloten, maar drupje water doet wonderen. Smaak: goed te drinken op dit hoge ABV. Ondanks de lading medicinale turfsmaak ook elegant, fruitig en zelfs zoet. Lange kruidige afdronk. Met water wordt de geur van aardser en de smaak beduidend vettiger. Allebei de versies zijn prima, maar bij een tweede keer proeven toch een lichte voorkeur voor de nectar van de onverdunde versie. Nico scoort 89 punten (gelijk aan de 10Y OB).
De laatste dag van het Genietschap Lost Weekend zit erop! Ook dit was weer een geweldige dag.
De volgende ochtend werd er weer in alle rust ontbeten en keerde iedereen huiswaarts! Nico reed nog even bij Eric van Frachem langs om de Saltire samples te retourneren en samples van de absolute highlight van de zondag (Glengoyne 1972) en de verrassende Glen Spey 21Y met hem te delen. Iedereen bedankt voor de prachtige flessen en tot de volgende proeverij!!
Terug naar het verslag van het hele weekend!
webmaster __________
Whisky Monitor __________ nicomeijboom59@gmail.com
webdesign ekksites internet producties
|