Proeverijen Evenementen
agenda |
Een kort reisverslag maar vooral een whiskyoverzicht van de Bedevaart van
Nico Meijboom en André van der Zwet in mei 2003 naar het Whisky Festival
op Islay.
Vlucht Amsterdam-Glasgow met Easyjet 4439 (vertrek 12:25, aankomst Glasgow 13:00). Auto huren bij Easycar en naar Islay ferry via Dumbarton, Tarber, Inveraray (pitstop voor Loch Fyne Whiskyshop), Lochgilphead. Loch Fyne Shop: Inverarity Ancestral geproefd (kleinste proefsample ooit!) en de Speymalt from Macallan gekocht (Nico ook de 35cl Glenlivet 15Y). Nog geen 3 uur in Schotland en de eerste wisaankopen liggen al in de auto.
Om 18:00 ferry Kennacraig-Port Askaig met die beruchte Fish & Chips
aan boord. Tegen 20:45 aangekomen bij Bed & Breakfast van Mrs.
Chrissie. McGillivray, Frederick Crescent 66, Port Ellen. De licht
dementerende oude dame stookt nog op turf en neemt altijd het dagprogramma
even met ons door. ’s Avonds na een wandeling door het haventje van Port
Ellen meteen Nico’s Speymalt getest naast Macphail’s Pure Malt 10Y.
Ochtend: Tour gereserveerd bij Laphroaig om 9:30. Rondleiding gehad door de nieuwe distilleerderij manager Robin Shields. De speciale festival botteling 11Y Laphroaig gekocht. Andre beweert met een ‘stalen smoelwerk’ dat hij special member van Laphroaig is. Na Robin’s goedkeuring hebben we de huur van one square foot of Islay geïncasseerd. Vervolgens bij Ardbeg om 11:30 een rondleiding gehad door iemand die er weinig verstand van had, maar een ruime hand van uitschenken aan het einde: 10Y, 17Y, 1977 en de 21Y committee botteling. Fles Ardbeg 21Y gekocht en zowaar nog een 2e committee reserve kunnen proeven. Een prima lunch bij Ardbeg (Lasagne & Nagerecht) is dan hard nodig om weer op verhaal te komen
Dan door naar Lagavulin open dag: thema 1903-2003. Vrij rondlopen in een
leuk opgezette setting met als thema 100 jaar terug in de tijd, waarbij
iedere medewerker van de distilleerderij in klederdracht gestoken was.
Er konden onderweg allerlei aparte zaken geproefd worden: 3Y cask
strength (bah!), 12Y cask strength, 16Y cask strength (!) en uiteraard de
“gewone” 16Y (goede combinatie met de heerlijke scallops uit de
schelp).
Na wat zeuren bij de receptie en trouw wachten tot de masterclass was
afgelopen van distilleerderij manager toestemming gekregen voor het
proeven van de 25Y cask strength. Gelukkig weer ingeschonken door iemand
die na 4 cl vroeg of dat ongeveer genoeg was…
Even chillen maar weer bij het afgelegen Kildalton Cross (schitterend stukje natuur tussen Ardbeg & Kildalton!), waarbij wij in eerste instantie een aftands celtic cross voor het welbekende Kildalton cross aanzagen; even rondgelopen en dan terug naar B&B en wat pubfood in White Hart Hotel als diner. ’s Avonds naar de Blues night in Lagavulin waar een aardige band speelde met een volledige bezetting afkomstig van Islay.
Ochtend:
Prachtige rit naar Port Charlotte & Portnahaven. Toeristische route
terug naar Bruichladdich. Islay blijkt echt een prachtig eiland te zijn
dat meer dan whisky te bieden heeft! Regelmatig schapen en ander vee op de
weg. De gehele middag doorgebracht op de Bruichladdich open dag. Geweldige atmosfeer met volop zonneschijn, leuke muziek, voldoende 10Y vrij verkrijgbaar en…heerlijk eten: kersverse oesters (met 10Y natuurlijk) en biefburger.
Om 14:30 officiële opening van de bottelinglijn meegemaakt en vervolgens om15:00 de whisky masterclass met Jim Mc. Ewan, waar wij gelukkig voor ‘ingeloot’ waren. Hoogtepunt van alle nosings and tastings tot nu toe! Sublieme whisky’s uit de Murray Mc.David serie (Bunnahabhain 1966, Glenlivet 1968, Macallan 1968 en Lagavulin 1979) en de Bruichladdich 1970, die blind geproefd moesten worden. Na iedere borrel maakte Jim, door het vat van de desbetreffende whisky naar binnen te rollen, bekend welke whisky het betrof.
Dit alles werd begeleid door muziek en een emotioneel
moment als de enige nog levende stillman uit 1970 naar voren wordt
gehaald. Resultaat: Nico 1 van de 5 goed, Andre 3 van de 5 goed (GNIFF).
Van de zeventig genodigden was er slechts 1 persoon die de truc van Jim
(een Macallan op bourbon) doorhad. Hij verdiende een Clynelisch 1972 van
Murray McDavid!
Ochtend: vroege tour geboekt om 9:30 bij de Caol Ila Open Day, maar afgehaakt vanwege late aankomst en de grote drukte. In plaats daarvan uitgeweken naar de 10:30 tour bij Bunnahabhain. Een leuke privé rondleiding in een prettige atmosfeer en we vielen weer met onze neus in de boter! De manager werd geïnterviewd voor de DVD serie “The Malt Project” en we konden meelopen in het warehouse en uit een vat proeven. Tevens getuige geweest van het etiketten plakken op de speciale 1963-2003 editie. Alweer flessen gekocht: Andre de 1963, omdat deze als distilleerdatum 11 mei 1963 heeft, en Nico de 1968.
Heel even de Finlaggan Ruines bekeken en na een eenvoudige broodjeslunch
de Bowmore tour gedaan: wat een verschil in presentatie met Bunnahabhain!
De 12Y aan het einde van de tour is wederom zeepsopvrij! Geen whisky
gekocht, maar wel de mooiste vrouw van Islay in de toerist info gezien.
Terug naar Port Ellen en in White Hart de Bunnahabhain 1966 geproefd voor we om 17:30 Port Ellen Maltings bezochten. Leuke interessante rondleiding in deze professionele fabriek. Aandoenlijke kneuterigheid bij de heerlijke Beef of Venison burgers in de Kiln. Afsluitend nog een tasting van de Port Ellen 1978-2002 en als je zou willen alle andere standaard Islay bottelings! We hadden er daar met gemak een ordinaire zuippartij van kunnen maken. Avond: Whisky tasting & Ceilidh in Ramsay Hall, Port Ellen. Rampzalig slechte score bij blindnosing in blauwe glazen. Bij aanvang “feest”snel weggegaan en een bijzonder leuke afscheidsavond gehad in het White Hart hotel o.a. met de makers van Malt Project, een stel uit Zwitserland en 3 Schotten in Kilt (Andre krijgt na veel aandringen eindelijk te horen dat twee van de drie schotten geen onderbroek dragen).
Vroeg
vertrek van Islay met ferry van 09:55 vanaf Port Ellen aankomst Kennacraig
12:05. Naar Campbeltown rijden en na een eenvoudige broodjeslunch
Springbank bezocht. Vervolgens in de pub de 175Y Anniversary editie
geproefd en in de Cadenhead shop de Bond No. 3 & een 12Y Laphroaig.
Natuurlijk ook weer kopen: de Dailuaine green label (Nico ook de Dufftown
green label) en weer gratis samples meegekregen (Bladnoch 1989, Stratishla
9Y, Blair Athol 1989).
Een
uitstekende B&B in Campbeltown bij Mrs. Margaret Craig, Glenmhairi,
Craigowan Road. Onze gastheer schenkt een dram Caol Ila 1989 van
Cadenhead’s. Daarna de samples Bladnoch en Blair Athol genuttigd, die
van zeer goede kwaliteit bleken te zijn. Leuke avond in Campbeltown met
een uitstekende vismaaltijd in…het White Hart Hotel.
Van
Campbeltown naar Oban gereden en plaatsje bezocht. Lichte lunch (dit geldt
voor Andre, Nico kon bijna niet meer lopen omdat hij teveel muffins
opgegeten had!) in Oban en langs kustweg naar Fort Wiliam. Bij Ben Nevis
even binnengekeken en via Spean Bridge, Invergarry, Cluanie Inn,
Shief Bridge, Eilean Donan Castle tot Kyle of
Lochalsh gekomen.
Redelijke B&B in Kyle gevonden, waar we de slechtste whisky uit onze carriere gedronken hebben, namelijk het Cadenhead sample Strathisla. Dit leek wel pis!! Gelukkig daarna een redelijke vismaaltijd in hotel genuttigd. Deel van Juventus-AC Milan cupfinal in de pub gezien.
Vanaf
Kyle over de tolbrug een mooie rondrit over Skye gestart. Onder andere
Portree en Dunvegan Castle uitgebreid bekeken en de Talisker distillery
bezocht (25Y & 12Y cask strength geproefd). De laatste ferry van
Armaldale naar Mallaig genomen. Mooie rit naar Fort William waar me met
veel geluk nog een bed vinden in een prachtige B&B: St. Andrews House
bij Tom and Sheena Wynne, Fassifern Road. Dubbeltest Laphroaig 11Y vs.
10Y.
Een
laat diner genoten in een subliem visrestaurant waar Andre emotionele
herinnering aan had: Crannog restaurant. De lekkerste zalm en mosselen die
ik ooit gegeten heb! Na afloop van de maaltijd nog even nagenoten met een
prettige Ben Nevis 30Y! Nico
scoort nog een zeer goedkope fles Inverleven en kan daardoor niet het
kistje van de Ben Nevis fles mee naar huis nemen. (allemaal emotie!) De
whiskyshop laat nog een smerige “Six Isles” vatted malt proeven. In de
pubs van Fort William is het feest.
Weer een fenomenale rit van Fort William naar Glasgow door Glencoe.
Met de auto Glasgow in en de koffers in een ranzige B & B gedumpt: Charing Cross Guest House, 310 Renfrew Street. Auto ingeleverd bij Easycar (167 mijl boven limiet!) en met de bus naar Glasgow centrum. Even opfrissen in de B&B en dan op zoek naar de op Islay geadviseerde pubs in West End. Mislukt behoorlijk maar in de lange looptocht een onverwacht fraaie indruk van Glasgow gekregen. Uiteindelijke de Islay Inn gevonden en daar een matige pubmaaltijd gegeten. ’s Avonds veel drukte en gezelligheid in de stad, maar toch maar vroeg gaan slapen.
Na
de allerslechtste bacon and eggs genuttigd te hebben stappen we al om
09.20 uur in de bus van Glasgow naar Edinburgh en de koffers in het
busstation gestald; sluit helaas om 0:00. Fantastisch weer in Edinburgh en
genoten van o.a. Old Town, Edinburgh castle, New Town, Cadenhead
Shop (Bond No. 3, Ledaig 10Y, Longrow
new make, Caol Ila 10Y), Whisky Shop (Brora
30Y & Brora 20Y !). Andre koopt tot slot nog een mooie Brora dumpy
bottle bij Royal Mile whisky.
Alweer
enorme drukte en gezelligheid in de avond. Lekker afsluitend diner in
Tandoori restaurant Tippoo Sahib in Rose Street. Vervolgens in Old Town in
de Bow bar nog Pityvaich & Cadenhead Springbank gedronken.
Onrustige nacht op het vliegveld en met een uurtje vertraging met Easyjet vlucht 4462 van Edinburgh naar AMS. De twee clochards die een kapitaal aan flessen zonder toeslag langs de douane en check-in balie hebben gekregen worden afgehaald en krijgen warm welkom.
webmaster webdesign
|