Proeverijen Evenementen
agenda |
Een kort reis- en whiskyverslag van het weekendbezoek dat Huub en Nico hebben gebracht aan het 2004 Whisky Festival op Islay.
Rendez-vous om 06:30 op Schiphol. Vliegen van Amsterdam naar Glasgow met de KLM cityhopper KL1471, aankomst 8:55. Huurauto Mercedes A afhalen bij Easycar en na alle formaliteiten en voltanken rijden we rond 10:00 de snelweg op richting Glasgow en Crieff voor een bezoek aan Glenturret distilleerderij. Het autootje blijkt een hinderlijke afwijking naar links en een wegligging als een stuiterballetje te hebben. Glenturret is een mooi gelegen distilleerderij met een zeer kleine handgeroerde mashtun en ook tamelijk kleine washbacks. De frisse appelcider geur van de mash is wel even iets anders dan de mashes op Islay.
The Famous Grouse experience na de tour is absolute tijdverspilling met een raar filmpje, maar de tasting achteraf maakt heel veel goed. In plaats van het arrangement Glenturret met 3 Famous Grouse borrels vindt de barman het geen probleem als we de Grouses inruilen voor single malts. Zonder probleem wordt een Macallan 25Y, Macallan 30Y (!!!) en een Highland Park 25Y naast de Glenturret 10Y gezet. Omdat we deze halve borrels ook nog eens delen vanwege autorijden kost dit festijn wel 4 pond! Na nog geen 4 uur in Schotland zijn er al 2 nieuwe 90+ punters aan de whiskylijst toegevoegd; de nieuwe verpakking HP25Y en de uitstekende Macallan 30Y. De Macallan 25Y viel een beetje tegen en de Glenturret nog meer.
Rond 18:15 vertrekt de ferry met vertraging vanuit Kennacraig voor een onverwacht stormachtige overtocht naar Port Ellen. Na 2 uur Rock & Roll komen we rond 20:30 aan in Port Ellen bij onze “vertrouwde” Bed & Breakfast bij Rhona & Hamish Scott. Na het uitpakken nog even een slaapmutsje aan de bar van het White Hart hotel: Bruichladdich “Links” en door de regen terug naar de B&B.
Het
is prachtig weer! Na een full Scottish breakfast even buurten bij Ardbeg
om de festival botteling te kopen. Tot onze grote schrik wordt hier het
absurde bedrag van 165 pond voor gevraagd, terwijl de fenomenale 2002
festival botteling van vergelijkbare leeftijd toen 75 pond kostte. Geen
sprake van dus dat dit gekocht wordt; wij willen het opdrinken en niet
veilen. Very Young Ardbeg geproefd om 10:05 (“I love the smell of Ardbeg in the morning”). Voor 25 pond is dit een heel wat interessanter aankoop dan de festivalfles. Om 10:20 is daar de eerste 96-punter: cask 2392, 1976-2000, Ardbeg Committee botteling!! Niets van deze klasse meer te koop helaas; als Nico als troost ook nog eens een restantje Committee Reserve 2002 meekrijgt kan dit bliksembezoek aan Ardbeg niet meer stuk. De afspraak om 11:15 bij Laphroaig voor het proeven van de 40Y blijkt vervallen en vervangen door een managers tour met tasting na afloop. De verkorte rondleiding door Robin Shields blijkt ruim 50 procent langer te duren dan de normale tour; deze manager doet het vertellen erg goed en enthousiast!!
Een
waar feest met uitsluitend 90+ wissen na afloop; het aanbod bestaat uit
10Y straight from the wood, de 15Y, de 30Y en de 40Y. De 30Y wordt door
Nico gepromoveerd tot allerbeste whisky tot nu toe met 97 punten!! Huub
houdt het op 96 punten. De prachtige 40Y valt met een score van 93 niet
mee wat betreft prijs/kwaliteit. Wel een heel bijzonder drankje; vrijwel
zonder turf. Nog
een meevaller in de winkel als we de speciale festival botteling 17Y
straight from the wood kunnen proeven! De domper komt als de prijs van
deze 94-punter (!!) 150 pond blijkt te zijn; ook hier gaan wij weer in
staking. Minstens 50 procent te duur. In het warehouse van Laphroaig ligt een
verrassing te rijpen die we helaas niet meer kunnen proeven, maar houd de
tax-free shops in de gaten. Ook dit bezoek is weer een groot succes met
nieuwe inzichten in de whiskybereiding en rijping.
Een
klein slokje 1986 Distillers edition geeft nog hoop voor de toekomst, maar
als straf wordt Lagavulin wel lekker gedegradeerd in de top 10 (dat zal ze
heugen !).
Rondlopen
en rijden bij Kildalton Cross en de weg naar Ardmore Point is prachtig. Vanaf 10 uur ’s avonds is het dan Blues Night in Lagavulin tot in de kleine uurtjes.
Het is schitterend weer! Na een overheerlijk ontbijt van scrambled eggs and smoked salmon (alleen daarom gaan we al naar deze B&B) een toeristische route rijden over de westkust van Islay. Bezocht worden o.a.Loch Gruinart (mooie boswandeling en vogelkijkpost), Machir Bay (schitterend strand), Portnahaven & Port Charlotte. Onze poging de splinternieuwe Kilchonan distilleerderij te bezoeken faalt; niets aangegeven in deze desolate 1-baansweg omgeving.
De middag wordt volledig doorgebracht op de Bruichladdich open dag. Eerst ruim flessen kopen in de shop, die we na enig aandringen allemaal kunnen proeven in minieme hoeveelheid, en dan door naar de masterclass van Jim Mc. Ewan.
Ook dit evenement is opgeprijsd van 10 naar 25 pond, maar de masterclass is gelukkig iedere pence waard: na de opwarmertjes Strathmore Single Grain 32Y, Port Charlotte 3Y (cask 1) en Bruichladdich Links komen de grote kanonnen: Stratishla 1976 van Murray McDavid (gekocht door Huub & Nico!), Bruichladdich 1973 (is het echt een puntje minder dan de 1970? Verificatie gewenst….) en dan de onvoorstelbaar perfecte Bruichladdich 1968 (96 punten en Bruichladdich als distilleerderij schuift hiermee de top 10 van Nico in) Na
nog wat flesjes & CDs gekocht te hebben is het de hoogste tijd voor
feest op de binnenplaats. Overheerlijke Islay oesters eten met een
bierglas vol Bruichladdich 10Y horen bij de hoogtepunten van het goede
leven voor Nico. Huub is de BOB vandaag (echt waar hoor Marese). De dag wordt besloten met een uitstekend diner van verse kreeft in de Croft Kitchen in Port Charlotte met een glaasje water erbij. Relatief vroeg gaan slapen die avond….
Het blijft prachtig weer!! Na nogmaals te hebben genoten van scrambled eggs and smoked salmon als ontbijt, maken we nog even een praatje met Hamish Scott. We missen daardoor wel in Port Askaig het geplande pontje. Gelukkig is er een extra overtocht wegens een tankwagentransport en zijn we nog mooi op tijd bij de Jura distilleerderij.
Het landschap van Jura met uitzichten op Islay is van grote schoonheid! Hier kan je tot rust komen als je helemaal weg wilt zijn van mensen en een boek wil schrijven in alle rust. George Orwell heeft dit in 1947 helemaal goed gezien. Een eiland met slechts 1 single track road van noord naar zuid is wel bijzonder. Waarom de reisgidsjes niet enthousiaster over deze landschapszichten zijn is raadselachtig, want onder deze weersomstandigheden is het van niveau Skye.Erg leuke tour door de master brewer bij Jura, gevolgd door een zeer interessante tasting van 3 exclusieve Jura samples. Men start met een fenomenale Jura 1973, 31Y in Oloroso vat (91 punten voor een Jura!!), waarvan een verificatiemengsel wordt meegenomen want Nico is de BOB vandaag. Dan de Jura 15Y, 1989, double matured (13Y bourbon en 2Y sherry), exclusief te koop bij de distilleerderij en tot slot een zwaar peaty Jura 5Y, oorzaak van de pittige smaak van de Jura Superstition. Huub & Nico kopen allebei nog de 19Y oude Jura 1984 (speciale Orwell editie op 84 proof = 42%) en Nico op het laatste nippertje nog de festivalfles.
Op
de terugweg op Islay nog even de prachtige weg naar Bunnahabhain genomen,
waar Nico nog even snel het festivalflesje koopt. Huub neemt de laatste
rondleiding in de Port Ellen Maltings en Nico gaat uit rijden naar de
desolate Mull of Oa.
Bijkomen van de dag met een biertje in de pub en na wat snacken op de kamer laten we de Ceilidh in Ramsay Hall maar schieten. Morgen gaat de boot heel vroeg…
Het
regent! Om 5:30 verscheurt de wekker de nachtrust en om 6:15 staan we bij
de pont. Na een half
uur wachten voor Jan met de korte achternaam gaat het laden van de pont
eindelijk beginnen. Iedereen moet er achteruit op en met enige vertraging
varen we om 07:15 de haven van Port Ellen uit. Ontbijt op de boot en een
mooi uitzicht op de distilleerderijen van Laphroaig & Ardbeg. Na
een spiegelgladde overtocht komen we met enige vertraging aan in
Kennacraig.
Vlak
voor de Erskine brug naar het vliegveld ligt de Auchentoshan
distilleerderij. We worden persoonlijk door de manager verwelkomd met een
uitstekende Auchentoshan 21Y en krijgen een leuke rondleiding door de
distilleerderij. Tripel distillatie ziet er toch weer net even anders uit.
Na afloop nog een Bowmore 25Y getest. Huub scoort nog zwaar flessen op het vliegveld. Een Strathisla van 30y valt niet te weerstaan. De terugvlucht met KL1478 van Glasgow naar Schiphol verloopt zonder perikelen en om 18:05 scheiden de wegen.
webmaster webdesign
|