Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico Meijboom en Erik Huurman naar Schotland van 20 tot 23 november 2017. 

Reisverslag van het bezoek dat Nico en Erik aan Dornoch Castle en een aantal distilleerderijen in de omgeving hebben gebracht.
De aanleiding was een wel zeer exclusieve proeverij van allemaal verschillende 21 jaar oude Springbank single cask edities gebotteld in 2016. De dag erna was er een bijzondere Cadenhead proeverij onder leiding van Mark Watts.

 

Maandag 20 november

Van Almere naar Dornoch Castle met een bezoek aan Dalmore en Teaninich

 


De heren worden naar Schiphol gebracht door hun liefhebbende partners en om 07:30 vertrekt British Airways vlucht BA423 naar London Heathrow. Op Heathrow is wel even tijd om een sampletje te proeven in de duty free, maar het is nog wat te vroeg. Om 09:45 vertrekt vlucht BA1468 van London Heathrow naar Inverness. Voor het middaguur rijden we al over de A9 via de Black Isle de Northern Highlands in met de huurauto. De eerste stop is bij de Dalmore distilleerderij, waar een gezellig praatje wordt gemaakt voor de tour en de eerste whisky van de dag wordt geproefd. Alness ligt om de hoek en er wordt geprobeerd een bezoek te brengen aan Teaninich om de enige opererende hammer mill and mash filter van Schotland te zien. Een techniek die een mash tun overbodig maakt. Normaal laat men geen bezoek toe, maar wie weet wat een enthousiast verhaal en stroopwafels voor elkaar krijgen. Ondanks ons enthousiasme en de stroopwafels kunnen we niet naar binnen, omdat er op dat moment groot onderhoud plaats vindt. Close, but no cigar...
Vervolgens wordt via de A9 Dornoch bereikt. Na het inchecken in de accomodatie in Dornoch Castle worden ze helemaal vrolijk van de inhoud van de kast van de whiskybar. En je kan het allemaal proeven...
 

Dalmore distilleerderij...

Dornoch Castle Bar

Eerst wil Erik graag de twee Tamdhu flessen proeven waar een decennium tussen zit: Tamdhu 8Y, 70 proof (40%, OB, 70s bottling) en de Tamdhu 8Y, 40% (OB, early 80s bottling).
De neus van de 70s begint timide en heeft wat tijd nodig om tot expressie te komen. Anijs, honing, zeer fruitig (banaan, meloen, mango). De 80s botteling neusde echt als een jonge whisky. Daar heeft de 70s geen last van. Smaak: old school whisky profiel! Zeer zacht en elegant met gedroogd fruit (veel minder dan de neus aankondigde), hazelnoot, houtbittertje. Kruidiger dan verwacht. Vrij korte cleane licht droge kruidige afdronk (thee?). Het broertje uit de 80s heeft het nakijken. Nico heeft er toch nog 84 punten voor over en Erik 85. Alleen het lage alcoholpercentage van de 70s (ook van de 80s overigens)) is betreurenswaardig. Op vatsterkte zou de 70s voor beide heren zeker naar de 90 zijn gegaan, nu blijft Nico steken op 87 punten en Erik op 88.
 

Tamdhu Duo1

Springbank/Glenturret Duo2

Glenturret detail

Voor het tweede duo kiest Nico een Springbank en Erik een Glenturret.
Springbank 1993, 46%, bottled 2010, Moon Import, 236 bottles. Neus: citrusfruit, zilte zeebries, vanille.
Smaak: creme brulee, mooi hout, prikkelend op de tong, rode grapefruit, vrijwel geen turf. Lange droge afdronk met gedroogd fruit. Als we dit blind hadden gekregen hadden we nooit Springbank gezegd...zo fruitig en fris komt die zelden. Voor Nico is dit met 88 punten de favoriet van de vier en Erik zit er met 86 punten niet ver van af.

Glenturret 1978, 20Y, 53,8%, distilled 30-3-1978 and bottled 9-12-1991, cask # 356, Signatory Vintage, Dumpy bottle # 176 of 196.
Neus: licht zurig, amandel, belegen malt. Beetje gesloten. Wat water brengt meer rood fruit en sherry karakter naar boven. Smaak: onverdund nogal scherp. Met wat water veel lekkerder...creamy, citrusfruit, rood fruit, kruidig en ook een fris zuurtje dat doorgaat in de sappige houtafdronk. Grappig dat Nico met 83 punten positiever is dan Erik met 81 punten over deze expressie van een van zijn favoriete whiskymerken.
 

 

Dinsdag 21 november

Bezoek aan Glenmorangie en de grote Springbank 21Y proeverij

 


Na een uitstekend ontbijt vertrekken Erik en Nico voor een bezoek aan Glenmorangie in Tain. We krijgen een prive rondleiding, waarbij Erik nog leuke anekdotes uit de jaren 90 kan aanhalen van een tourguide die mensen aan een in productie zijnde washbacks liet ruiken. Dit had een verpletterend effect.
 

Naar Glenmorangie...

en proeven na afloop
Omdat beelden meer zeggen dan woorden kunt u het beste de fotoreportage van het bezoek bekijken

Klik hier  voor een foto impressie van Glenmorangie.


Na afloop van het bezoek aan Glenmorangie is het tijd voor natuur. Het weer is nog redelijk en er wordt een bezoek gebracht aan het Tarbat Ness Lighthouse op het uiterste puntje van de landtong.
     Het Tarbat Ness Lighthouse op het uiterste puntje van de kust tussen Moray Firth and Dornoch Firth.

Na een rondwandeling in dit prachtige kustgebied waarbij ze lekker konden uitwaaien snel terug naar Dornoch om op tijd te zijn voor de grote Springbank proeverij. Alles blijkt daar al klaar te staan.

Placemat 1

Placemat 2

Deze proeverij is heel bijzonder. Verzamelaar David Knopfler had alle releases van de 21 jaar oude Springbank die zijn uitgebracht in 2016 gespaard omdat dit, in tegenstelling tot eerdere jaren, allemaal single cask bottelingen zijn. Toen de serie compleet was leek het hem en vooral anderen een fantastisch idee om ze allemaal naast elkaar te kunnen proeven. Daar heb je natuurlijk wel meer mensen voor nodig om het geen financieel drama te laten worden. Nou, dat is dus gelukt en we gaan beginnen. De waarderingen van Nico en Erik staan tussen haakjes achter de details van de fles.
 

De staartjes in slagorde...

...en de glazen op de placemats.

1. We beginnen met Belgium op 48.2%: for the 10th Anniversary of the Nectar Belgium, Oloroso Sherry Hogshead, 342 bottles (N:87, E:78).
2. Denmark op 48%: for the 90th Jubilee of Juuls wines and spirits Denmark, Oloroso Sherry Hogshead, 342 bottles(N:89, E:84)
3. France op 48.2%: for Societe Dugas France, Oloroso Sherry Cask, 336 bottles (N:88, E:84)
4. Germany op 47.5%: for Hanseatische Weinhandelsgesellschaft Bremen Duitsland, Oloroso Sherry Hogshead, 324 bottles(N:86, E:78)
5. Netherlands op 48%: for Fourcroy Netherlands, Oloroso Sherry Hogshead, 336 bottles (N:85, E:82)
6. Sweden op 47.5%: for Symposion House of Taste Sweden, Oloroso Sherry Cask, 318 bottles (N:84, E:82)
7. Switzerland op 47.9%: for Lateltin AG, CH-8405 Winterthur Switzerland, Oloroso Sherry Cask, 318 bottles (N:88, E:82)
Dan volgt een korte pauze met een hapje. Er zit wel degelijk verschil tussen deze Springbank 21Y releases. Beetje jammer is dat er nog geen 90 puntenwerk tussen zit. De hoogste score tot nu toe van Nico is 89 voor Denmark en de laagste 84 voor Sweden. Voor Erik is de tussenstand nog matiger met 84 als hoogste voor Denmark / France en slechts 78 voor Belgium / Germany). Voor een Springbank in deze prijsklasse is de gemiddelde score wel heel erg laag, mede gezien het feit dat een Springbank 12Y cask strength of de recente jonge local Barley edities van 9, 10 en 11 jaar oud voor minder dan de helft van het geld hoger scoren.

 

Taiwan...jummie...UK....jummie. Een feestje.

  8. En we gaan door met China op 47.7%: for Single Malt Club China, Oloroso Sherry Hogshead, 336 bottles (N:88, E:84)
  9. Japan op 49.5% Oloroso Sherry Hogshead, 3?? bottles (N:88, E:85)
10. Taiwan op 47.5%: Oloroso Sherry Hogshead, 1994/12 - 2016/6, 330 bottles (N:91, E:89)
11. UK op 49.6%: Oloroso Sherry Butt, 702 bottles (N:90, E:85)
12. USA op 49.8%: for Pacific Edge Imports USA, Oloroso Sherry Butt, 648 bottles (N:87, E:82)
12. Tot slot rest of the world op 49.2%: Oloroso Sherry Butt, 690 bottles (N:89, E:85).

UK, USA en World waren sherry butts. Taiwan was de uitschieter voor zowel Nico als Erik met respectievelijk 91 en 89 punten.
Tasting notes van Nico bij de botteling voor Taiwan: Neus: Nummer 10 knalt eruit zeg! Groener dan voorgaande expressies, eucalyptus, citrusfruit, kruidig. Smaak is ook geweldig. De vrij intense houtsmaak is perfect in balans met turf, aarde, groenten, tropisch fruit. Een complexe en supelegante whisky met een fraaie licht droge aardse afdronk. 91/100

Dit kan je toch wel de ultieme whiskynerd tasting noemen! Het geheel werd door Angus MacRaild prima aan elkaar gepraat. Erik waardeerde over de gehele linie de whiskies iets lager, mede doordat het een hele opgave voor hem was zijn gevoelens voor het oude Springbankprofiel van voor de jaren 90 opzij te zetten.
We gaan maar even bijkomen met een hapje eten en dan misschien nog iets aan de bar proberen wat geen Springbank is.
 

Frankenstein's Bride Blend?

Mooi label

Balblair 1985 / Braeval 1979

Blended Malt Scotch Whisky 1993, 23Y, 53,6%, Cask # 17, Bottled 07.2017 by the Thompson Bros Dornoch
Zo'n geweldig intrigerend etiket met Bride of Frankenstein-achtig label kan Nico niet laten staan als filmliefhebber. Een blended malt onder eigen label gemengd in eigen sherryvat. Neus: dat is alvast geen Frankenstein! Wat een mooi fruit (framboos, aardbei, abrikoos), honing, grainy, vanille en bijzonder weinig hout voor deze leeftijd. Smaak: erg lekker op deze sterkte. Hout is nu wel aanwezig, maar blijft subtiel en smaak is ook wat kruidiger en veel minder fruitig dan de neus deedt vermoeden. Midellange bitterzoete afdronk. Zeer drinkbaar met een wat vlak smaakprofiel. Leuke blend van de Dornoch Brothers met een score van 84 punten voor Nico en 82 voor Erik. Research door Erik: het is een blend van allemaal Edrington stuff. Macallan, Highland Park, Glenturret, Glengoyne, Tamdhu, Bunnahabhain, Glenrothes en vermoedelijk nog wat Glenglassaugh of te wel voor de kenners: het klassieke recept van de Grouse Vintage Malt (stond gepland voor 1993 vintage maar uiteindelijk niet doorgegaan).

Ook 84 punten van Nico voor de Braes of Glenlivet 1979, 18Y, 43%, distilled 29-11-1979 and bottled 16-4-1998, Sherry Butt No, 9292, Signatory Vintage, bottle 97 of 804. Neus: rood fruit, chocolade, mooi sherryhout. Smaak: oef! Dit is wel erg scherp met oily mondgevoel en droog hout en dat op 43%. Vreemd profiel. Wat water toevoegen geeft meer rood fruit, zoete sherry en kruiden maar de bitttere bijsmaak die in de lange kruidige afdronk blijft doorgaan stoort wel een beetje. Erik is voor de verandering eens positiever dan Nico met een score van 86

Daarna als afzakkertje een zeer tegenvallende Balblair 1985, 43%, bottled 2015, Gordon and MacPhail distillery label, die van Nico niet meer dan 82 punten krijgt en van Erik 84. Voor 30 jaar oud spul?!...Ach, misschien was er gewoon teveel vooraf gegaan. Het is mooi geweest.

 

Woensdag 22 november

Bezoek aan Balblair en de grote Cadenhead proeverij

 


Na een uitstekend ontbijt vertrekken Erik en Nico voor een bezoek met our aan Balblair. Het is slecht weer geworden en de voorspelling is nog somberder voor die dag. Nou ja, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Balblair aankomst

Balblair warehouse

Bij Balblair zijn we in de voetsporen getreden van de film "The Angel's Share". Helaas was het niet toegestaan om foto's te maken van het gehele proces en hebben we alleen een kiekje van het warehouse gemaakt bij binnenkomst.

Na afloop kunnen we wel wat moois gaan proeven. Erik was de Bob en heeft pas later in Nederland zijn samples van de tour op een rustiger moment geproefd.
 

Timed to perfection...

Balblair 2005

Balblair 2005, 46%, limited edition bottled 2017 is geen geweldig begin. Nico komt niet hoger dan 75 punten zo aan het begin van de dag. Erik heeft dezelfde score.



Balblair 1999

Balblair 1990


Balblair 1999, 46%, limited edition bottled 2017 (3rd release) en Balblair 1990, 46%, limited edition bottled 2017 zijn allebei uitstekend. Nico waardeert ze allebei met 86 punten. Erik heeft later juist een heel groot verschil: 80 punten voor de Balblair 1999 en 88 voor de Balblair 1990. Nico over de 1990: Neus: heerlijk fruitig, zoet en elegant. Tropisch fruit, rozijnen, sherrywood invloed. Smaak: heerlijk zacht en zoet, rood fruit, malty, muesli, creme brulee in uitstekende harmonie met het hout. Afdronk: zoete fruitige licht droge houtafdronk met een wat weeige zoete nasmaak. Dit is een extreem milde whisky die erg makkelijk wegdrinkt; een zogenaamde kaartwhisky (als je stopt met kaarten blijkt je fles leeg).


Erik zwicht voor de handfilled bottle.

en Nico ook

Na de proeverij is er als bonus de mogelijkheid om je eigen fles Balblair 2006, cask strength and hand filled at the distillery in 2017 uit het vat te vullen. Tja, we begonnen met een 2005 waar we niet kapot van waren...dus...mogen we deze ook even proeven? Dat was geen probleem. De smaak van deze botteling was zoveel beter dan de 2005-2017 waar we de proeverij mee begonnen dat beide heren zwichten en hun eerste souvenir meenemen. Of die 86 punten score van Nico klopt gaan we zien als deze fles in de toekomst open gaat met Het Genietschap.

Na het hartelijke afscheid bij Balblair vervolgen wij onze weg naar Clynelish en Brora. Het weer wordt steeds slechter en het plenst nu werkelijk met bakken uit de hemel. Vlak voor Brora moeten we door een al vrij diepe plas en worden wat ongerust. We komen ook krap in de tijd te zitten en omdat we de Cadenhead tasting niet willen missen, besluiten we even snel een foto van Brora te maken. Het hele terrein, inclusief de warehouses van Brora, staat al blank. We zien zelfs een visje zwemmen in de afwatering, waarop de medewerkster vraagt of we al veel gedronken hebben. Dan ziet ze het gelukkig zelf ook en mogen we nog even mee om een Clynelish te proeven. Nico neemt nog even snel de distillery only botteling mee als tweede souvenier.
Als we weer door de nu nog iets diepere plas heen rijden op de terugweg naar Dornoch blijkt men bezig de A9 af te sluiten wegens flooding. We zijn er gelukkig net op tijd doorheen. Als we in Dornoch Castle zijn aangekomen staat Mark Watts al klaar voor de grote Cadenhead proeverij.


Brora flooded

Mark Watts staat al klaar

En de flessen staan ook gereed.
 

De grote Cadenhead proeverij lineup

Voor alle details van deze mooie proeverij, inclusief tasting notes, kunt u de fotoreportage bekijken.

Klik hier  voor een foto impressie van de Cadenhead proeverij inclusief smaaknotities..


Na deze uitstekende proeverij wordt tijd om de inwendige mens te versterken.
Na het eten wandelen we nog wat door Dornoch.

Dornoch Castle

Dornoch Church

In de bar van het Dornoch hotel nog wat afzakkertjes
 

Wolfburn 128

Duo Longmorn 12 / Campbeltown Loch 30

Wolfburn 128, 46%, 3Y, Small Batch Release, Half size 1st fill ex-bourbon barrels, Bottled 28-07-2017, 6000 bottles. Zo'n jonge frisse whisky, maar nu al zeer fruitig en malty. Grassig, tikje aards en gedroogd fruit. Goed voor een score van 77.

Longmorn 12Y, 40%, Gordon & Mc.Phail licensed (80s botteling). Neus: jaaah, deze flessen stellen zelden teleur zelfs met dit lage ABV. Mooi sherrywood, zwart fuit, leer, oude boekenkast. Smaak: industrial old style whisky! Licht rokerig, rookvlees, pruimen, rozijnen, kersen, heerlijk drinken gewoon. Lange rokerige afdronk met prettig droge houtsmaak. Nico en Erik vrolijken helemaal op en noteren beide 88 punten. Voor Erik is dit dus de beste malt die hij die dag heeft gedronken omdat hij de Cadenhead releases niet meer dan leuk vond.

Tot besluit van de dag nemen we nog een Campbeltown Loch 30Y, 40% (bottled circa 2005). Neus: vanille, perzik, aardbei, lychee..heerlijk fruitig dus. Oude grain whisky? Smaak: Creamy, zoete suikerspin, creme brulee, vleugje aarde. Lange en zoete afdronk. Zacht maar toch assertief. Nico vraagt zich af hoeveel Springbank hier in zit en noteert 86 punten.

We kijken zeer tevreden terug op de afgelopen drie dagen.

 

Donderdag 23 november

Van Dornoch terug naar Almere

 


Het weer is nog steeds slecht. Een uitgebreide touristische route rijden zoals eerst het plan was is dus geen slim idee, want er wordt zelfs sneeuw voorspeld. Voor het inleveren van de huurauto moesten we de auto aftanken en hebben we lijdzaam moeten zien dat de oude Millburn distilleerderij inmiddels is omgetoverd in The Premier Inn. Millburn is voor Erik nog steeds een van de klassieke voorbeelden van een mooie Highland whisky. Na het inleveren van de huurauto vertrekken we om 12:30 met BA1469 van Inverness naar London Heathrow. Daar hebben we bijna 2 uur om samples te proeven in de duty free en deze keer is het tijdstip beter. Die fraaie Glenmorangie 19Y vinden we daar helaas te duur (pas bij hun volgende vakantie in 2018 komen Erik en Nico een superdeal tegen) en de rest van het aanbod eigenlijk ook. Met BA440 vliegen we om 16:25 weer naar Schiphol.


Tot een volgende trip.....


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties