Het
Genietschap
Proeverijen
Proefnotities
en punten
Top 10
distilleerderijen
Reis reportages
Proeverij aanvragen ?
Nieuws
Contact
Links
|
Fotoreportage
Kentucky Distilleries: Woodford Reserve |
Een
fotoverslag van het bezoek dat Nico op maandag 2 september 2019 bracht aan de Woodford Reserve Distillery in Versailles, KY.
|
Na een prachtige autorit langs eindeloze hoeveelheden paarden en fokkerijen, waar Josefien helemaal blij van zou worden, komt Nico aan bij het stijlvolle visitor center.
|
|
Ook het interieur van het visitor center is comfortabel en ruimtelijk.
|
|
Lopen over het terrein is niet toegestaan en we mogen voor ritje van een paar minuten in de Woodford Reserve bus. Wel heerlijk in de airco natuurlijk en meteen ook een mooi verhaal in de bus over de oude geschiedenis, want de gebouwen lijken toch wel erg op een oude historische distilleerderij, terwijl Woodford Reserve pas in 1992 werd gebouwd en dus nog relatief jong is.
|
|
De historie gaat inderdaad terug tot 1812 toen Elijah Pepper een distilleerderij bouwde en daar zijn Old Pepper whisky produceerde. Van 1878 tot 1941 werd het eigendom van Labrot and Graham. Van 1941 tot in de jaren 70 was het eigendom van Brown Forman. Het terrein werd verkocht en de distilleerdrij werd volledig ontmantelt. Toen de whiskymarkt weer sterk aantrok kocht Brown-Forman het oude terrein weer terug en werd de huidige moderne Woodford Reserve distilleerderij in de oude gebouwen weer opgebouwd. Beetje vergelijkbaar verhaal met Annandale in de Schotse Lowlands. Het is hier wel veel warmer en groener; prachtig landschap.
|
|
Als de bus bij de distilleerderij is aangekomen staan daar, meteen bij binnenkomst, de basisprincipes van whisky maken duidelijk op de muur. Granen, ijzervrij bronwater, fermentatie door gist, batch distillatie in koperen pot stills (normaal in Schotland, maar in de USA een uitzondering) en rijping in eikenhouten vaten. De drie granen op de vaten zijn mais, rogge en gemoute gerst. Voor de Woodford Reserve Distiller's Select expressie is de verhouding ongeveer 72:18:10. Voor Rye whiskey is rogge het voornaamste bestanddeel met tenminste 51 procent van de mash bill.
|
|
De mash tun waarin de granen met heet water worden gemengd in twee batches. De enzymen in de gemoute gerst zorgen voor de omzetting van zetmeel in suiker en doen. Deze enzymen werken ook voor de andere granen, wat gerst dus een zeer belangrijke component maakt voor de bereiding. De smaak van de whiskey is echter wel voornamelijk van de mais en rogge afkomstig.
|
|
Via de underback wordt de inhoud van de mash tun naar de washbacks gepompt, waar de gist aan de wort wordt toegevoegd.
|
|
Woodford Reserve gebruikt houten washbacks voor het fermentatieproces, waarin suiker in alcohol wordt omgezet.
|
|
We lopen vervolgens de trap op waar drie koperen pot stills staan. Zijn we hier in Ierland? Woodford Reserve is zowaar een triple distilled whiskey.
|
|
Toch zijn er hier verschillen met het bekende proces. De eerste en grootste still heet de Beer Still en zowel de vaste als vloeibare bestanddelen uit de washbacks gaan daarin. Na deze eerste distillatie wordt het vaste residu in de Beer Still ook gebruikt voor de sour mash in de volgende batch. Het vloeibare distillaat uit de Beer Still, low wines noemen ze dat in Schotland, gaat naar de tweede still.
|
|
De tweede distillatieketel heet hier dus, anders dan in Schotland en Ierland, de High Wines Still. Feints uit deze still gaan terug naar de Beer Still. De derde distillatieketel heet dus wel gewoon de Spirit Still. Foreshots en Feints van de Spirit Still gaan terug naar de High Wines Still.
|
|
Links achter deze Nederlandse toerist staat een Forsyths Spirit Safe tegen de achtermuur en rechts de Beer Still.
|
|
De White Dog, zoals new make spirit hier wordt genoemd, wordt in sterkte teruggebracht naar slechts 55% ABV voor het in het vat gaat.
|
|
De vaten staan klaar in de filling room.
|
|
We wandelen naar een warehouse waarin de gevulde vaten liggen opgeslagen en de whiskey een aantal jaren rijpt.
|
|
De vaten liggen hoog opgeslagen in het warehouse.
|
|
Na jaren rijping is de whiskey klaar om op de fles te gaan en rollen de vaten over de rails van warehouse naar de bottling hall.
|
|
De vaten worden geleegd in een marriage tank. Vanuit deze tank worden de flessen gevuld. Single cask bottelingen gebeuren zelden bij Woodford Reserve, omdat dit buiten dit systeem moet gebeuren en dus erg arbeidsintensief is.
|
|
De Bottling Hall.
|
|
Het wordt tijd om te gaan proeven hoe de verschillende expressies smaken. Op het programma staan de Distiller's Select, de Double Oaked en de Rye.
|
|
De tasting wheels van de Double Oaked en de Distiller's Select.
|
|
Chocolade blijkt een prima combinatie met de double oaked.
|
|
Nico wil iets bijzonders meenemen van deze bijzonder fraaie en voor Amerikaanse begrippen kleinschalige distilleerderij. Helaas geen single cask dus en de standaard expressies zijn gewoon in Nederland te krijgen. Dus wordt het een gokje met de halve fles distillery only Kentucky Blended Whisky. Het is een Distillers Serie expressie en dus allemaal Woodford Reserve distillaat, maar het heet Blended omdat het 3 verschillende whisky soorten zijn. Omdat er refill vaten gebruikt zijn mag het ook geen Bourbon of Rye whisky heten. Een leuk uniek flesje om later te testen met het Genietschap.
|
|
Na dit zeer interessante bezoek vervolgt Nico zijn weg naar zijn favoriete, maar meer industrieel opererende, USA whiskey.
|
Terug naar het verslag van de Kentucky reis
webmaster __________
Whisky Monitor __________ nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign ekksites internet producties
|