Het
Genietschap
Proeverijen
Proefnotities
en punten
Top 10
distilleerderijen
Reis reportages
Proeverij aanvragen ?
Nieuws
Contact
Links
|
Reportages
Het Genietschap in Hamburg van 28 tot 30 April 2017 |
Een
verslag van
het bezoek doorHet
Genietschap aan Victor en Beate.
Vrijdag 28 April
Aankomst in Hamburg en pre-tasting
|
Victor is de zwager van Erik van Frachem en vaak te gast op onze proeverijen in Wilsum. Zijn echtgenote Beate helpt dan altijd haar zus Regina om allerlei lekkernijen op tafel te toveren. Wij gingen dus graag in op de uitnodiging van Erik om deze keer naar Hamburg af te reizen in plaats van Wilsum. Andre van der Zwet kon er helaas niet bij zijn, maar onze regelmatige gast Erik van der Linde was er wel weer bij. In de loop van de middag druppelden de mensen binnen en in het kader van de Duits-Nederlandse vriendschap proefden we wat distillaat uit beide landen.
Nederlands distilaat.
|
Duits distillaat.
|
De Sculte was nog net te doen, maar men trok het niet om alle 3 de sample flesjes van Nico's Whessky te proeven; het is nog wel zo uniek probeerde hij nog.
Inmiddels is iedereen gearriveerd en gaan we naar de Weinquelle om te kijken of er nog wat leuks te koop is in Hamburg. Er zijn inderdaad een paar goede deals te maken.
Terug bij Victor gingen we de smaakpapillen maar snel resetten met een antieke blended whisky als begin van de pre-tasting.
Grant's Standfast
|
Glenalba 27Y
|
Glenfiddich NAS.
|
1. Grant's Stand Fast Finest Scotch Whisky, 43% (gebotteld halverwege jaren 60)
Deze fles is in 2010 al eens langs gekomen op een proeverij en scoorde toen best hoog voor een blend. Neus: heerlijk kruidig, boerenkaas, organisch en aards. Smaak: dat is wel even iets anders dan de huidige Grant's! Laurier, plantaardig, dit moet wel een forse hoeveelheid malt bevatten. De afdronk stelt iets teleur t.o.v. de fenomenale neus en smaak. Het blend karakter komt naar voren in de plakkerige afdronk. Nico waardeert hem deze keer iets lager met 83 punten.
2. Glenalba 27Y, 40%, Sherry Cask Finish, Blended Scotch Whisky for Lidl
Onwaarschijnlijk goedkope whisky (30 euro) biedt veel kwaliteit. Neus: sherrywood overduidelijk, rood fruit, gedroogd fruit, rozijnen. Smaak: hout, chocolade, walnoot, kersen, marmelade. Prettige licht droge en kruidige afdronk. Nico waardeert deze supermarkt whisky (als je in Duitsland of UK woont tenminste) met 85 punten.
3. Glenfiddich special old reserve, 40%
De klassieke pioniersfles van Glenfiddich. Zonder het grote marketingsucces van deze fles waren er nooit zoveel single malts op de markt gekomen. Nico vind er nog steeds niet veel aan en scoort slechts 72 punten.
King's Crown
|
Gold Shot
|
Yuezhiran.
|
4. King's Crown De Luxe Scotch Whisky, 43o Gay Lussac, Hamish Robertson & Co (antieke blend uit jaren 60)
Neus: etherisch, oplosmiddel, appel, groente tonen, fruitig. Smaak: verrassend complex en intens fruitig. drop, vanile. Droge houtsmaak die doorzet in de helaas wat plakkerige afdronk. Toch waardeert Nico dit nog iets beter dan de voorafgaande Grant's Standfast met 84 punten.
5. Yuezhiren, 40%, Goalong whiskey brewing raw, Goalong Liquor Co.
Victor heeft nog een Chinese curiositeit. Neus: extreem zoet, bubble gum, champagnepils/Red Bull. Smaak: ja het mag toch net wel whiskey heten, maar daar heb je dan wel alles mee gezegd. Koffie, caramel, toffee, vanille. Vieze plakkerige smaak en kleffe afdronk. Wel heel uniek, maar niet meer dan 55 punten bij Nico.
6. Gold Shot Finest Scotch Whisky, 40%, Low Robertson & Co
Snel door met weer een antieke blend. Neus: boerenkaas, gekookte bonen, grassig, aards. Smaak: in eerste instantie yukâÃÂæmaar het palet moest misschien nog recoveren van de Chinese Yuezhiren. Na een slokje cola nogmaals geprobeerd. Floraal en fruitig, kruidig, antieke blend. Niet onaardig, maar niet aan Nico besteed die niet hoger komt dan 70 punten. Er begint wat oproer te komen dat we wel het Genietschap zijn en graag mooie single malts willen proeven. Gelukkig gaat dat ook gebeuren.
Paul John
|
Ardbeg Perpetuum
|
Ardbeg Alligator.
|
7. John Distilleries Goa: Paul John, Peated Indian Single Malt Whisky, 58.4%, Distilled 2009 and bottled by Malts of Scotland in 2015, Bourbon Barrel, Cask MoS 15068, Bottle 72 of 156.
Neus: zwaar geturfde zoete jonge malt, paddenstoelen, tikje muf en spirity. Smaak: verrassend veel hout, mooie aardse turf, rookvlees, zwart gedroogd fruit (krenten, rozijn, pruim), tabak. Droge rokerige en toch vrij zoete afdronk. Smaak is niet te vergelijken met een zwaar geturfde Islay; dit gaat meer richting jonge Springbank/Longrow. Nico waardeert deze aangename verrassing uit India met 85 en Alexander zelfs met 91 punten. Hij ontpopt zich als een ware liefhebber van het Indiase goud
8. Ardbeg Perpetuum, 47.4%, bottled 2015 (200th anniversary)
Deze editie is samengesteld uit een mengsel van jonge en oude sherryvaten en "verrassingsvaten". Neus: complex, zeelucht, rokerig, turf, lijkt overwegend jong maar is zeker niet spirity en heeft inderdaad ook wat sherrywood invloed, banaan, vanille. Smaak: medicinaal, complex, krachtig turf hand in hand met fris fruitig karakter, rookvlees, zoete cleane malt, vanille, gedroogd fruit. Droge rokerige afdronk. Nico waardeert deze special edition met 88 en Alexander geeft 86 punten.
9. Ardbeg Alligator (Committee Exclusive Reserve For Discussion), 51.2%, bottled 2011
Neus: medicinaal, zilt, turf, aarde, vanille. Smaak: veel zoeter dan de neus doet vermoeden. Heerlijk vanille en bourbonwood, maar ook zeer kruidig en rokerig. Ellenlange afdronk is mooi droog, rokerig en kruidig. Deze fles is iedere keer een feestje als je even een andere stijl Ardbeg wil proeven. Nico blijft bij 90 en Alexander scoort 85 punten.
Met de turf steeg het enthousiasme en ook de muziek ging een tandje omhoog. Tja, alcohol ontremt engszins, dus waren Victor en Nico ook ineens op de dansvloer te spotten.
Dancing the night away...
|
Get on the good foot...
|
Dan is het mooi geweest voor de dag. Morgen wacht Hamburg weer op ons.
Zaterdag 29 April
Stadswandeling Hamburg en de Genietschap proeverij
|
Er was gisteravond wel een behoorlijk slaapmutsje genomen, maar na een stevig Duits ontbijt is iedereen in het gezelschap toch fris en fruitig genoeg om te vertrekken voor de excursie naar Hamburg. We gaan per hop-on-hop-off bus, waarbij je gewoon de ruimte heb voor eigen invulling. Hamburg blijkt een fraaie en afwisselende stad; het Rotterdamse hart van Nico klopt wat sneller voor een stad die grotendeels opnieuw moest worden gebouwd na WO2.
Hamburg.
|
Als we na het bezoek aan Hamburg weer bij Victor thuis zijn gat de aandacht van de heren natuurlijk naar de line-up voor de Genietschap proeverij.
Wat komt daar allemaal tevoorschijn?
|
Enige discussie over de Line-up
|
Over de eerste fles hoeven we niet lang na te denken. We zijn het roerend eens dat St. Magdalene weer als eerste mag. Het begint bijna een traditie te worden. De trotse eigenaar Andre Bos maakt de fles alvast open en snuift de eerste aroma's op. Dit gaat wat worden, want hoewel het niet de eerste keer is dat we deze 1964 gaan proeven kan het deze keer uit een vers geopende fles.
De opening
|
Het eerste snufje
|
Heerlijk gewoon!
|
1. St. Magdalene 1964-1982, 18Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice (brown label), 40%
Wow! Een werkelijk fantastische neus: old style industrieel geurtje, leer, gedroogde pruimen, kersen, chocolade, sherry, zeer elegant oud hout (vatkwaliteit Longmorn-Glenlivet/oude Macallan) en fraaie belegen malt. Op basis van de neus lijkt deze whisky al veel ouder dan 18 jaar. Ook de smaak is overdonderend met veel prachtig sherryhout, perzik, kersen, lychee, kokos, vanille en malt. Voor 40% ABV zeer krachtig. Als iemand dit blind krijgt ingeschinken is het laatste waar die persoon aan zal denken een Lowland whisky. Het lichtere en subtiele Lowland karakter van St. Magdalene old map label bottelingen is verdwenen en vervangen door een zwaar sherryhoutkarakter. In de prachtige maar iets te droge afdronk gaat na enige tijd het hout erg overheersen, maar dat mag de pret niet drukken. Naar idee van Nico is deze 1964 niet beter dan de beroemde 1966, maar wel totaal anders van karakter. Het is maar net waar je het meeste zin in hebt. Goed voor 93 punten bij Nico en voorlopig op 91 bij Alexander.
St. Magdalene 1964
|
Bunnahabhain 25Y
|
Bunnahabhain 1969!
|
2. Bunnahabhain 1989, 25Y, 46,4%, distilled 23-10-1989, bottled 08-09-2015, hogsheads No. 5809+5813, Signatory Vintage, bottle 241 of 438.
Deze is op de proeverij van 11 juni 2016 geopend en toen waren de notities: Neus: aards, eikenhout in de wax gezet, rode grapefruit, vanille. Smaak: cleane en belegen malt met fraai houtbittertje bij het gedroogde fruit. Bitterzoete afdronk met fraaie houtsmaak. Deze tweede keer proeven na ruim 10 maanden is het karakter vele malen fruitiger geworden. Neus heeft anijs en tropisch fruit gekregen en de smaak is ook een ontdekkingsreis in fruitsmaken: lychee, banaan, perzik, abrikoos, citrus en het houtbittertje in de afdronk is nu perfect. Nico promoveert hem van 87 naar 91 punten en Alexander geeft 88 punten.
3.Bunnahabhain 1969, 30Y, 40.1%, Scott's Selection.
Alweer een fles met een historie, want nog geproefd met van Gert op 13-12-2003 (88). Ruim 13 jaar later is de fles bijna leeg en houden we ons hart vast met 40% ABV. Neus: oude belegen malt, brie, vanille, hooi, heel licht ziltig. Zacht, elegant en vol karakter. Smaak: mooie houtsmaak met vleugje rokerig/ verbrand gras, boterig, custard en gedroogd fruit. Mooie droge afdronk met prettig bittere nasmaak. Very much alive! Nico heeft een eindscore van 90 en Alexander 89 punten.
4. Springbank: Hazelburn 12Y, 46%, bottled 09-11-2015 (15/488)
Neus: zoet elegante neus met veel vanille, rood fruit. Smaak: graan, tikje aards, vettig mondgevoel, mooi fruitig. Filmende zoete licht droge afdronk. Bij de 09/335 first editon komt deze niet in de buurt, maar zeker op het niveau van de 2nd edition en waarschijnlijk beter. Nico geeft 85 en Alexander ook 85 punten.
5. Springbank 17Y, 52.3%, Sherry Wood matured Original Bottling, Fresh and refill Sherry Butts, distilled April 1997, bottled January 2015, One of 9120 bottles.
Nico opende deze fles met het genietschap op 12-12-2015 (88). Neus: citrusfruit, banaan, kelder/aards, turf, farmy/boerenbrie. Smaak: zeer zacht, complex, wat een diepgang en ontwikkeling. Begint met aardse turf en ontwikkelt dan steeds meer fruitnectar in de smaak. Heerlijk lange foutloze filmende zoete en licht kruidige afdronk. Pure genietwhisky die dus wel een paar maanden tijd nodig heeft na opening om helemaal los te komen en dan steeds beter wordt in de loop der tijd. Nico geeft 90 en Alexander geeft 90 punten.
Naschrift oktober 2020: de fles is uiteindelijk op 92 punten uitgekomen bij Nico.
Hazelburn 12Y
|
Springbank 17Y
|
Glenalba 35Y
|
6. Glenalba 35Y, 40%, Sherry Cask Finish, Blended Scotch Whisky for Lidl.
Neus: sherrywood is overduidelijk, rood fruit, gedroogd fruit, rozijnen. Smaak: hout, chocolade, walnoot, kersen, marmelade. Vrij droge houtafdronk. Nico geeft 84 en Alexander 80 punten. Qua punten is dit dus niet beter dan de 27Y editie die we gisteren hadden. Klopt dat wel? Victor pakt die fles er nog eens bij.
7. Glenalba 27Y, 40%, Sherry Cask Finish, Blended Scotch Whisky for Lidl
Inderdaad overheerst het hout iets teveel in de 35Y editie en de afdronk wordt ook wat te droog daardoor. Terecht dus 1 puntje minder dan de 27Y. Alexander scoorde deze dit keer 82 punten.
Zou hoe jonger hoe beter opgaan? Nico heeft toevallig nog een dichte fles 23Y en natuurlijk moet die ook open om deze hypothese te testen.
8. Glenalba 23Y, 40%, Sherry Cask Finish, Blended Scotch Whisky for Lidl
En zo ontstond een triotest van 23, 27 en 35 jaar oude blended whisky voor Lidl naast elkaar. Deze onwaarschijnlijk goedkope whisky's' (30-50 euro) bieden alle 3 veel kwaliteit. De verschillen zijn eigenlijk niet eens zo heel groot. Zeer vergelijkbaar smaakprofiel. In deze test bleef de 23-jarige uitstekend overeind naast zijn veel oudere broertje van 35. De 23-jarige was net iets minder in balans dan de 27 en wat frisser van smaak in vergelijking met het massieve hout van de 35Y. Voor Nico is de volgorde 27 (85) - 35 (84) - 23 (83) en Alexander gaf deze 80 punten. Zijn volgorde was 27 (82) - 22 (80) - 35 (80).
Even naar buiten.
|
Heeft vrouwtje iets nodig?
|
Even naar buiten en genieten van het mooie weer en een hapje en drankje moet ook tijd voor zijn. Als Andre naar tevredenheid van Marianne zijn taken heeft verricht zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen voor het aankomende staartje Macallan van maar liefst 30 jaar oud.
9. Macallan 30Y, 45.3%, sherry cask no. 2749, Adelphi
Nico heeft deze al eerder kunnen proeven op 31-3-2007 en op de Macallan proeverij 22-5-2009. Fantastische neus vol sherrywood, heerlijk kruidig, zoet, rood fruit, kaneel. Smaak: intens en krachtig, lading eikenhout, bitterheid van de jaren compenseert de zoete smaken. Kruidig, fruitig en complex. Met een klein beetje water superfruitig, cassis, kruidig, toffee, cacao. Filmende lange zoete afdronk vol hout (strafpuntje). De eerdere score van 93 door Nico werd niet gehaald in Hamburg voor de vrijwel lege fles. Deze keer niet verder dan 91 punten omdat de houtsmaak nu als erg overheersend werd ervaren en de afdronk erg zoet was. Alexander vindt zelfs 90 punten genoeg
En toen werd het tijd voor een turfje en een voedzame maaltijd.
Macallan 30Y
|
Ardbeg 1977
|
Ardbeg 19Y
|
10. Ardbeg 1977, 46%, bottled in 2002 (14-08), Bottle code L2 226 4ML 08:07
Neus: aards, rokerig en kruidig naast fris citrusfruit en bourbonwood. Zilte zeelucht, jodium, turf, mellow malt, zoete vanille, mandarijn, peer. De smaak is veel subtieler dan de 2001 botteling in herinnering was. Nog steeds een complexe smaakexplosie, waarin de kruidnagel, aarde en turf mooi in balans is met het fruit, honing, vanille en graan. Nico scoort 92 punten en Alexander 89.
11. Ardbeg 19Y, 46.1%, Distilled in March 1996 and bottled 2015, cask number 804/807, 593 bottles, Dun Bheagan Vintage Bottling
Old style Ardbeg. Kan niet tippen aan de voorafgaande 1977, maar is wel een stuk ruiger van stijl en die assige nasmaak die we van oude 10 en OMC bottelingen kennen. Nico heeft er 88 punten voor over en Alexander scoort 87.
Na de maaltijd zal de aftertasting beginnen, maar eerst nog even gezamenlijk buiten zitten.
Groepsfoto.
|
De aftertasting begint weer wat subtieler.
12. Glen Elgin 1991, 19Y, 53.9%, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Distilled 02-04-1991 and bottled 16-08-2010, cask no 2324, Refill Sherry Butt, bottle 117 of 412.
Neus: zoet, muesli, cake, weinig fruit. Smaak: op vatsterkte erg scherpp. Veel vanille en malt, toch wel wat citrusfruit en perzik. Wel lekker maar mist complexiteit met dit nogal 1-dimensionale profiel. Korte filmende en zoete afdronk. Met wat water wordt de smaak wat zoeter en eleganter, met rood fruit. Nico scoort 82 en Alexander 85 punten.
13. Glenfarclas Family Casks 1990, 58.9%, OB, cask #9246, bottled 01/03/2007, 617 bottles
Neus:zeer heftig alcohol en intens sherrywood. Gedroogd fruit. Smaak: Au! Messcherpe binnenkomst zonder kloppen. Heeft voor mij veel water nodig en wordt dan wel een stuk toegankelijker. Chocolade, rozijnen, gedroogd fruit, maar het gortdroge sherrywood in smaak en in de zoete afdronk is te overdadig voor Nico. Voor nu scoort Nico 83 punten in de hoop op latere verificatie na een jaartje lucht. Alexander houd het ook op 83 en merkt op 'Niet normaal droog!'
14. Highland Park 25Y, 55.7%, Distilled 1988 and bottled 2013, 1086 bottles, Cadenhead's Small Batch
Neus: heftig sherryhout, kruidig en in de verte wat rook. Smaak: OMG, oversherried krijgt een nieuwe dimensie hier, extreem hout ("splinters in verhemelte"), maggi. Waar is de turf, hooi en andere HP tasting notes gebleven? De Sherry dendert over alles heen naar de zeer droge houtafdronk. Met water wat toegankelijker en vooral fruitiger met rozijnen en honing. Hoewel deze whisky wel degelijk fascinerende aspecten heeft voor een hoog in de 80 score, kan Nico niet verder gaan dan 83 punten en Alexander 87 punten.
Glen Elgin 19Y
|
Glenfarclas 1990
|
Highland Park 25Y
|
Na de avondmaaltijd luistert iedereen aandachtig naar het dankwoord van Erik aan het adres van Beate en Regina in het bijzonder voor de wederom fantastische catering en natuurlijk ook aan gastheer Victor. Een applaus waard!
Dankwoord Eric
|
Applaus!
|
Er kwam in de avond nog een echte troubadour langs, die mooi kon zingen en gitaar spelen. Na een aantal klassiekers kwam op een gegeven moment het gesprek natuurlijk op muziek. Of we nog een favoriet hadden die we konden zingen? Het repertoire van Rammstein (Du hast), Alice Cooper (Poison) of Thin Lizzy (Whisky in the Jar) ging niet lukken. Uiteindelijk werd het een zeer fraaie, dat vonden wij zelf tenminste, samenzang op de CCR klassieker 'Proud Mary'. De regel ''People on the river are happy to give'' was wel heel toepasselijk voor dit weekend. Een schitterend besluit van een mooie dag!
Proud Mary keeps on burnin', Rollin', Rollin', Rollin' on the river.
|
De finale.
Zondag 30 April
Terug naar huis
|
Na een broodnodige lange nachtrust en een heerlijk ontbijt met veel, heel veel, zwarte koffie wordt het tijd om afscheid te nemen en gaat een ieder zijns weegs terug naar Nederland. Nico en Josefien maken hun eerste stop net over de grens in het vestingplaatsje Boertange voor lichte lunch en nog meer koffie. Toevallig is er net een demonstratie kanonschieten en zijn er veel mensen verkleed.
Boertange (NL)
|
Boertange (NL)
|
Iedereen kijkt terug op een fantastisch weekend Hamburg.
Victor, Beate, Regina (en Eric ook een beetje dus; al is het maar voor het mooie dankwoord): heel erg bedankt voor de gastvrijheid en al het heerlijke eten!!
Ook alle aanwezigen superbedankt voor alle prachtige whisky die we weer konden proeven. Het was weer genieten!!
Tot een volgende trip.....
webmaster __________
Whisky Monitor __________ nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign ekksites internet producties
|