Versie april 2010
Proeverijen |
Ardbeg is zonder twijfel mijn favoriete distilleerderij. Ik kan me nog goed de eerste proefsensatie herinneren in 1998 van de “Guaranteed 15 Years Old”, aangeschaft op het vliegveld van Manchester in het “Quintessential Islay Pack” (nu een collectors item). De kracht van Ardbeg is altijd overdonderend, maar de whisky heeft veel meer te bieden dan turf, jodium en teer. Ardbeg kan daarnaast licht en fruitig zijn, of zeer graanachtig, vol chocolade, honingzoet, etc. Er zijn zoveel verschillende expressies van deze magnifieke malt, van zowel de distilleerderij zelf als van onafhankelijke bottelaars, dat er altijd een nog niet eerder geproefde Ardbeg te ontdekken is. De enorme lijst met 90+ scores geeft al aan waarom deze distilleerderij op de eerste plaats staat. Ardbeg is ook geweldige distilleerderij om te bezoeken. Na de toer krijg je een goede borrel en de zeer vriendelijke staf had altijd iets bijzonders verborgen staan bij mijn drie opeenvolgende bezoeken. Als je erg veel geluk hebt kan je een monster uit een vat proeven (zie de foto bij mijn biografie). De sfeer in de Old Kiln Shop annex Lunchroom is zeer relaxed. Je kunt er uren doorbrengen en zal vrijwel zeker met wat kostbare nectar de deur uitgaan. Enig minpuntje is dat bijna al die 90+ scores vrij dure en/of exclusieve bottelingen zijn (met de 2006 release van een 40 jaar oude als absoluut dieptepunt van een overprijzing strategie). De standaard 10 jaar oude botteling en de iets duurdere Uigeadail bieden echter een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De subtielere 17Y is helaas steeds lastiger te vinden, maar de in 2006 verschenen gelimiteerde Airigh nam beist zie je hier en daar nog wel eens staan. Het was interessant om de nieuwe smaakontwikkeling van Ardbeg onder het Glenmorangie management te volgen. De “Very Young”, “Still Young”, “Almost There” en “Renaissance” edities leken een zoetere en meer toegankelijke smaak als doelstelling voor de nieuwe 10 jaar standaard botteling aan te kondigen. Echter de in 2007 als voorproefje uitgebrachte 10 jaar oude “Mor” was totaal anders dan deze edities en leek vooral op een verder gerijpte Committee botteling “Very Young For Discussion” editie waarmee dit circus begon. Anno 2010 smaakt de nieuwe 10 jaar editie slechts een weinig zoeter en niet spectaculair anders in vergelijking met bottelingen uit de vorige edities, maar uiteraard kan dit nog veranderen de komende jaren.
Ardbeg is without any doubt my favourite distillery. I still remember the first taste sensation back in 1998 of the “Guaranteed 15 Years Old”, which was in a tax-free purchase “Quintessential Islay Pack” (now a collector’s item) purchased at Manchester airport. The power of Ardbeg is always overwhelming, but it offers a lot more than just heavy peat, iodine and tar. Ardbeg can be light and fruity, very grainy, bitter chocolate, honey sweet, etc. There are so many different expressions of this magnificent malt whisky, from both the owners and independent bottlers, that there seems forever a new untasted Ardbeg to explore. Just have look in the list with tasting notes to see the amazing number of 90+ scores to understand why this distillery is in leading position. Ardbeg is also a great distillery to visit. After the tour one can enjoy a great dram and the very friendly staff always had something special to offer on my 3 visits so far. If you’re very lucky you can taste a cask sample (see the picture in my biography). The atmosphere in the Old Kiln Shop annex Lunchroom is very relaxed. You can spend hours there and it is quite likely that you will leave the shop with some precious nectar. The only downside is that all these 90+ scores are expensive and rare expressions (with the 2006 release of a 40 year old as an absolute lowlight in pricing strategy). However, the standard 10 year old bottling and the slightly more expensive Uigeadail offer great value for money. The subtle classic 17Y is now unfortunately hard to find, but the limited edition Airigh nam beist from 2006 can still be spotted occasionally at specialist retailers. It was interesting to follow the recent developments in flavour of the distillery under 10 years of Glenmorangie management. The limited editions “Very Young”, “Still Young”, “Almost There” and “Renaissance” seem to indicate the distillery had a sweeter and more accessible taste compared to the current 10 year old as target. However, the 2007 release of “Mor” tasted totally different from these 3 and was more like a further matured version of the “Very Young For Discussion” bottling for the Ardbeg Committee that started this circus. In 2010 the new 10 year old tastes only slightly sweeter and not spectacularly different compared to previous expressions, but of course this can still change in the years to come.
webmaster webdesign
|