Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Het Genietschap   Whisky CV Alexander van der Veer

 

Alexander van der Veer

Geboren op 14 oktober 1969 in Alkmaar. Het jaar dat de Eagle landde op de maan, maar ook het jaar dat Monty Python's Flying Circus voor het eerst op TV was. Na mijn geboorte een beetje geleefd, af en toe op vakantie met mijn ouders en met wisselend succes mijn schooltijd doorgekomen.

Na de middelbare school heel lang Scheikunde gestudeerd. In eerste instantie omdat ik dacht dat Organische Chemie een van de leukste dingen was (was ook zo), maar ontdekte daar dat Biochemie (en Microbiologie) misschien wel nog leuker waren. Uiteindelijk ook verder gegaan in beide specialisaties.

Helaas heb ik dit niet afgemaakt en ben ik bij ENW (voorloper van Nuon) gaan werken. Bij ENW en later Nuon heb ik verschillende afdelingen ''versleten'' met ook heel uitlopende functies. Van diverse specialisaties t/m systeembeheerder. Gedurende deze tijd ook nog Bedrijfskundige Informatica gestudeerd. Tegenwoordig ben ik Operationeel Planner bij Curium.

Behalve whisky heb ik natuurlijk meerdere interesses. Ik ben van huis uit een lezer, ik lees graag, al is het hebben van een zoon Maxim wel schadelijk voor mijn leeshobby gebleken. Nog meer van huis uit muziek. Ik ga graag naar concerten. Ik heb geprobeerd een speler te worden (pianolessen gehad, al had ik liever basgitaar gespeeld), dat was geen succes, maar ik ben wel een goede luisteraar en ook hierin een genieter. Voorkeuren zijn; Beatles (uiteraard), Frank Zappa, Split Enz, Rush, Genesis, Toto, Pink Floyd, Level 42, Peter Gabriel, Yes, Marillion, Led Zeppelin, Transatlantic & Dream Theater.

De laatste jaren steeds meer in de richting van Prog gegaan zoals Porcupine Tree en dus Steven Wilson.

Daarnaast ook een groot fan van klassiek (Mahler, Beethoven, Shostakovich) en Jazz (McCoy Tyner, Sonny Rollins, Miles Davis). Ach en er is nog zoveel meer in de muziek, ik houd er nu over op.

Dan nog Films. Tuurlijk kan ik hier een lijstje favoriete films neerzetten, maar hoe lang moet dit verhaal worden? Laat ik het net als Nico dan maar houden bij een paar favoriete regisseurs. De meester is natuurlijk Stanley Kubrick. Hij neemt eigenlijk de eerste en tweede plaats voor mij in. Ook ben ik gek op Alfred Hitchcock en ook Krzysztof Kieslowski is mij niet onbekend. Wie zijn Dekalog niet heeft gezien, weet nu wat hij/zij heeft te doen! Nog even een zinnetje voor de Coen Brothers en Christopher Nolan.

Whisky dan. Tijdens een wintervakantie ben ik aanvankelijk geïnteresseerd geraakt in Bourbons (Beam, niet Daniels) en draag dat nog steeds een warm hart toe, noem het maar een tweede liefde of zo. De eerste en laatste (hopelijk) natuurlijk is mijn vrouw Anna. Ze heeft het niet zo op met whiskies, maar wel met Champagne en Port. Ik heb het geprobeerd met PX-Sherry, maar nee, ze wil toch liever Port.

Juist mijn IT-tijd heeft me aan de single malt whisky geholpen. Zal misschien nog wel zo zijn, maar aan het begin van deze eeuw waren single malts dus erg hot bij ICT-ers! Zo hoorde ik voor het eerst over Laphroaig én kon dit dus ook meteen goed skreifen! Na een paar dagen wat ‘sterke’ verhalen hierover gehoord te hebben en van een ander die het steeds over Talisker had, heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken en ben eens gaan kijken bij Het Hekeltje in Alkmaar. Mijn hemel wat een prijzen (ik keek naar de gewone Laphroaig 10 :-). Gelukkig voor mij (en voor de schotse whiskyindustrie) hadden ze ook 20cl flesjes Laphroaig 10 (op 43%). Tjonge wat was dat meteen geweldig lekker!

Eerste verjaardag die daarop kwam, eens laten weten dat ik zo'n whiskietje wel een erg leuk cadeau zou vinden en kreeg prompt een Aberlour 10 (bedankt Arthur!). Niet van mijn vrouw dus, die vindt al die whisky maar onzin (na al die jaren nog steeds nooit een fles van haar gehad). Tja en daarna was het hek van de dam. Wekelijks was ik te vinden bij Ton Overmars in Amsterdam (af en toe ook in het magazijn onder de winkel, fantastisch) en in een later stadium ook bij Andries Visser (Cadenhead's Amsterdam, jammer dat die tent er niet meer is!). Daar denk ik nog graag aan terug. Ook het zoeken van whiskies op internet was een leuk tijdverdrijf.

Ook het zoeken van whiskyinformatie was een leuk tijdverdrijf. Zo stuitte ik op ene Johannes van den Heuvel(www.maltmadness.com). Eerst mailcontact en vervolgens af en toe een bezoekje en na een klein testje werd ik de tweede Nederlandse Malt Maniac. Johannes is een bron van informatie en een bijzonder figuur. Een aanrader voor iedereen die hem en zijn site nog niet kent. Hoogtepunt voor mij was de 2006 fillingparty in de Elzas voor de Malt Maniacs Awards.

Michel, de derde Nederlandse Malt Maniac, bleek ook in een clubje te zitten, Het Genietschap genaamd, en hij stelde voor om ook eens langs te komen. Michel had het voorgesteld en Erik was welwillend en nodigde mij uit voor zijn proeverij op 6 september 2008. Eerder dat jaar hadden Erik en ik elkaar ontmoet op het Whiskyfestival van Oostende. Ik kon helaas niet, bleek een dubbele afspraak te hebben of zo (ben benieuwd wat er toen belangrijker was), dus mijn eerste keer werd uitgesteld tot de proeverij bij Nico en Rianne op 3 januari 2009. En wat voor een! Longmorn & Benriach. Al die Longmorn’s! De ene nog mooier dan de andere met uiteindelijk die Scott's Selection Longmorns uit 1971. Waaaaaauwwwww. Maar ook wat een bijzondere sfeer. We gingen door tot in de ochtend (iets wat we tegenwoordig niet meer aankunnen). Gelukkig kon ik blijven slapen. Fantastisch. Eigenlijk heb ik vanaf dat moment weinig bijeenkomsten gemist en moet ik zeggen dat de thema's erg goed gekozen worden. Zie b.v. het verslag van 28 november bij Andre en Gerrie. Feestwhiskies was het thema en een feest is het geworden! Legendarisch, geweldig om zo'n groep mensen zo los te zien gaan. Dit, maar ook al die andere proeverijen zullen altijd in mijn herinnering blijven. Zwitserland bijvoorbeeld (Beide keren; zie de reisverslagen).

Tja en toen was er de proeverij van 27 november 2010. Opeens stond het voltallige Genietschap aan de andere kant van de tafel om mijn toetreding als lid van Het Genietschap te bespreken en in stemming te brengen. Nadat er eerst even gecontroleerd werd of ik dat eigenlijk wel zou willen, kreeg ik het officiële "aanzoek", waarop mijn antwoord natuurlijk luidde: "ja, ik wil" en werd het voorstel unaniem aangenomen. Wat een moment. Het hing wel al langer in de lucht, maar hoe luchtig het ook lijkt, dat is het niet. Het Genietschap is een club met een geschiedenis. Van top sfeer, genieten (van meer dan alleen whiskies), positief denken en broederschap, maar ook van verlies. Verlies van Gert en Huub. Gert heb ik nooit ontmoet, maar Huub wel, in Zeist. Ze worden niet vergeten want ze komen regelmatig voorbij op de proeverijen. Daar stap je dus niet zomaar in. Inmiddels voelde ik me erg thuis in deze groep en is er een hele bijzondere chemie tussen de leden. Michel & Christel, Andre, Nico, Erik, Andre en Jos bedankt, het was best wel een emotioneel en mooi moment voor mij, maar erg fijn te zien dat het ook voor jullie gold. Ik ben zeer vereerd en enorm trots om lid te zijn!

Dan is het nu tijd om eens te gaan praten over mijn favorieten.

Van Johannes heb ik de liefde meegekregen voor de St. Magdalene 19yo 1979/1998 Rare Malts 63.8%. Andre Bos zou daar gelijk een mid-jaren 60 G&M CC tegenover zetten, die ook van een andere planeet lijken te komen. Het mooie van de bovengenoemde 19yo is de enorme gelaagdheid die deze whisky ten toon spreidt. Op een dag dat jijzelf als proever ook heel goed in jouw vel zit, whiskyproeven is een behoorlijk subjectieve bezigheid, dan kan je bij iedere keer dat je vanuit je glas ruikt, iets nieuws ontdekken. Waarlijk uniek. Jarenlang was dit mijn 96 punten whisky en de hoogst scorende. Inmiddels heb ik vele toppers meegemaakt van hele uiteenlopende destilleerderijen, maar de mooiste ervaringen heb ik toch met 1972 Brora's. Die lijken in de balans perfect. Het klinkt vreemd maar als deze "farmy" zijn (wat toch anders klinkt dan boerderijgeur), dan heb ik whisky op zijn best. Zo zijn er diverse bottelingen van Douglas Laing (denk aan diverse Platinum bottelingen) uit dat jaar die buitengewoon geweldig zijn. Maar ook de 2004 versie van de Brora 30yo OB is geweldig. Klik hier voor mijn top 15 op deze site. Om uiteenlopende redenen, en velen hebben hun eigen "merk", ben ik uiteindelijk voor Talisker gegaan, maar ook binnen Talisker heb ikzelf ook nog veel te leren, ik ben geen authoriteit. Wat ik uiteindelijk zoek in een whisky is, denk ik, perfecte balans...

 

Was getekend Alexander


webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties