Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Het Genietschap   Whisky CV Alexander van der Veer

 

Alexander van der Veer

Geboren op 14 oktober 1969 in Alkmaar. Het jaar dat de Eagle landde op de maan, maar ook het jaar dat Monty Python’s Flying Circus voor het eerst op TV was. Na mijn geboorte een beetje geleefd, af en toe op vakantie met mijn ouders en met wisselend succes mijn schooltijd doorgekomen.

Na de middelbare school heel lang Scheikunde gestudeerd. In eerste instantie omdat ik dacht dat Organische Chemie een van de leukste dingen was (was ook zo), maar ontdekte daar dat Biochemie (en Microbiologie) nóg leuker waren. Uiteindelijk ook verder gegaan in beide specialisaties.

Helaas heb ik dit niet afgemaakt en ben ik bij ENW (voorloper van Nuon) gaan werken. Bij ENW en later Nuon heb ik verschillende afdelingen ‘versleten’ met ook heel uitlopende functies. Van diverse specialisaties t/m systeembeheerder.  Gedurende deze tijd ook nog Bedrijfskundige informatica gestudeerd.

Behalve whisky heb ik natuurlijk meerdere interesses. Ik ben van huis uit een lezer, ik lees graag, al is het hebben van een zoontje Maxim (april 2007) wel schadelijk voor mijn leeshobby. Nog meer van huis uit muziek. Ik ga graag naar concerten. Ik heb geprobeerd een speler te worden (pianolessen gehad, al had ik liever basgitaar gespeeld), dat was geen succes, maar ik ben wel een goede luisteraar en ook hierin een genieter. Voorkeuren zijn; Beatles (uiteraard), Frank Zappa, Split Enz, Rush, Genesis, Toto, Pink Floyd,  Level 42, Peter Gabriel, Yes, Marillion, Led Zeppelin, Transatlantic & Spock’s Beard

Maar ik wil ook mijn jaren 80 muziek hier niet vergeten zoals Duran Duran, Joe Jackson, Depeche Mode, Jean-Michel Jarre, Tears For Fears, Simple Minds & Frankie Goes To Hollywood.

Daarnaast ook een groot fan van klassiek (Mahler, Beethoven, Shostakovich,…) en Jazz (McCoy Tyner, Sonny Rollins, Miles Davis,…). Ach en er is nog zoveel meer in de muziek, ik houd er nu over op.

Dan nog Films. Tuurlijk kan ik hier een lijstje favoriete films neerzetten, maar hoe lang moet dit verhaal worden? Laat ik het net als Nico dan maar houden bij een paar favoriete regisseurs. De meester is natuurlijk Stanley Kubrick. Hij neemt eigenlijk de eerste en tweede plaats voor mij in. Ook ben ik gek op Alfred Hitchcock en ook Krzysztof Kieslowski is mij niet onbekend. Wie zijn Dekalog niet heeft gezien, weet nu wat hij/zij heeft te doen!  Nog even een zinnetje voor de Coen Brothers en nieuweling Christopher Nolan.

Whisky dan. Tijdens een wintervakantie ben aanvankelijk geïnteresseerd geraakt in Bourbons (Beam, niet Daniel) en draag dat nog steeds een warm hart toe, noem het maar een tweede liefde of zo, Eerste en laatste (hopelijk) natuurlijk mijn vrouw Anna. Ze heeft het niet zo op met whisky’s, maar wel met Champagne en Port, Ik heb het geprobeerd met PX-Sherry, maar nee, ze wil  toch liever Port.

Juist mijn systeembeheerdertijd heeft me aan de single malt whisky geholpen. Zal nog wel zo zijn, maar aan het begin van deze eeuw waren single malts dus erg hot bij ICT-ers! Zo hoorde ik voor het eerst over Laphroaig én kon dit dus ook meteen goed skreifen! Na een paar dagen wat ‘sterke’ verhalen hierover gehoord te hebben en van een ander die het steeds over Talisker had, heb ik maar de stoute schoenen aangetrokken en ben eens gaan kijken bij ’t Hekeltje in Alkmaar. Mijn hemel wat een prijzen (ik keek naar de gewone Laphroaig 10 :-). Gelukkig voor mij (en voor de schotse whiskyindustrie) hadden ze ook 20cl flesjes Laphroaig 10 (op 43%). Tjonge wat was dat geweldig lekker!

Eerste verjaardag die daarop kwam, eens laten weten dat ik zo’n whiskytje wel een erg leuk cadeau zou vinden en kreeg prompt een Aberlour 10 (bedankt Arthur!). Niet van mijn vrouw dus, die vindt al die whisky maar onzin. Tja en daarna was het hek van de dam. Wekelijks was ik te vinden bij Ton Overmars in Amsterdam (af en toe ook in het magazijn onder de winkel, fantastisch) en in een later stadium ook bij Andries Visser (Cadenhead’s Amsterdam, jammer dat die tent er niet meer is!). Daar denk ik nog graag aan terug. Ook het zoeken van whisky’s op internet was een leuk tijdverdrijf.

Ook het zoeken van whiskyinformatie was een leuk tijdverdrijf. Zo stuitte ik op ene Johannes van den Heuvel (www.maltmadness.com). Eerst mailcontact en vervolgens af en toe een bezoekje en na een klein testje werd ik de tweede Nederlandse Malt Maniac. Johannes is een bron van informatie en een bijzonder figuur. Een aanrader voor iedereen die hem en zijn site nog niet kent. Hoogtepunt voor mij was de fillingparty in de Elzas voor de Malt Maniacs Awards van 2006.

Michel, toen derde en nu de tweede Nederlandse Malt Maniac, bleek ook in een ‘clubje’ te zitten. Het Genietschap genaamd en hij stelde voor om ook eens langs te komen. Michel had het voorgesteld en Erik was welwillend en nodigde mij uit voor zijn proeverij op 6 september 2008. Eerder dat jaar hadden Erik en ik elkaar ontmoet op het Whiskyfestival van Oostende. Ik kon helaas niet, bleek een dubbele afspraak te hebben of zo, dus mijn ‘eerste keer werd uitgesteld’ to de proeverij bij Nico en Rianne op 3 januari 2009. En wat voor een! Longmorn & Benriach. Al die Longmorn’s! De ene nog mooier dan de andere met uiteindelijk die Scott’s Selection Longmorn’s uit 1971. Waaaaaauwwwww.  Maar ook wat een bijzondere sfeer. We gingen door tot in de ochtend. Gelukkig kon ik blijven slapen. Fantastisch. Eigenlijk heb ik vanaf dat moment weinig bijeenkomsten gemist en moet ik zeggen dat de thema’s erg goed gekozen worden. Zie b.v. het verslag van 28 november bij André en Gerrie. Feestwhisky’s was het thema en een feest is het geworden! Legendarisch, geweldig om zo’n groep mensen zo los te zien gaan. Dit, maar ook al die andere proeverijen zullen altijd in mijn herinnering blijven. Zwitserland!!!

Tja en toen was er de proeverij van 27 november 2010. Opeens stond het voltallige Genietschap aan de andere kant van de tafel om mijn toetreding als lid van Het Genietschap te bespreken en in stemming te brengen. Nadat er eerst even gecontroleerd werd of ik dat eigenlijk wel zou willen, kreeg ik het officiële “aanzoek”, waarop mijn antwoord natuurlijk luidde: "ja, ik wil" en werd het voorstel unaniem aangenomen. Wat een moment. Het hing wel al langer in de lucht, maar hoe luchtig het ook lijkt, dat is het niet. Het Genietschap is een club met een geschiedenis. Van top sfeer, genieten (van meer dan alleen whisky’s), positief denken en broederschap, maar ook van verlies. Verlies van Gert en Huub. Gert heb ik nooit ontmoet, maar Huub wel, in Zeist. Ze worden niet vergeten want ze komen regelmatig voorbij op de proeverijen. Daar stap je dus niet zomaar in. Inmiddels voelde ik me erg thuis in deze groep en is er een hele bijzondere chemie tussen de leden. Michel & Christel, Andre, Nico, Erik, André en Jos bedankt, het was best wel een emotioneel en mooi moment voor mij, maar erg fijn te zien dat het ook voor jullie gold. Ik ben zeer vereerd en enorm trots om lid te zijn! Ook was het die dag bijzonder fijn om Kiki weer eens te zien, groeien gaat snel, de laatste keer zo’n kruimeltje en nu al zo’n fijn meisje.

Dan is het nu tijd om eens te gaan praten over mijn favorieten.

Van Johannes heb ik de liefde meegekregen voor de St. Magdalene 19yo 1979/1998 Rare Malts 63.8%. André Bos zou d´r gelijk een mid-jaren 60 G&M CC tegenover zetten, die ook fantastisch zijn. Het mooie van de bovengenoemde 19yo is de enorme gelaagdheid die deze whisky ten toon spreidt. Op een dag dat jijzelf als proever ook heel goed in jouw vel zit, whiskyproeven is een behoorlijk subjectieve bezigheid, dan kan je bij iedere keer dat je vanuit je glas ruikt, iets nieuws ontdekken. Waarlijk uniek. Jarenlang was dit mijn 96 punten whisky en de hoogst scorende. Inmiddels heb ik vele toppers meegemaakt van hele uiteenlopende destilleerderijen, maar de mooiste ervaringen heb ik toch met 1972 Brora’s. Die lijken in de balans perfect. Het klinkt vreemd maar als deze ‘ farmy’ zijn (wat toch anders klinkt dan boerderijgeur), dan heb ik whisky op zijn best. Zo zijn er diverse bottelingen van Douglas Laing (denk aan diverse Platinum bottelingen) uit dat jaar die buitengewoon geweldig zijn. Maar ook de 2004 versie van de Brora 30yo OB is geweldig. Klik hier voor mijn top 15 op deze site. Om uiteenlopende redenen, en velen hebben hun eigen ‘merk’, ben ik uiteindelijk voor Talisker gegaan, maar ook binnen Talisker heb ikzelf ook nog veel te leren, ik ben geen authoriteit. Wat ik uiteindelijk zoek in een whisky is, denk ik, perfecte balans…

 

Was getekend Alexander


webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties