Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links

Het Genietschap

Het Genietschap is een kleine club whisky liefhebbers, met als doel het samen genieten en waarderen van whisk(e)y, het verrijken van de kennis, het in kaart brengen van geur, smaak en verschijning van zoveel mogelijk samples, maar bovenal het plezierig met elkaar omgaan, gevoed door een gemeenschappelijke interesse: Whisk(e)y !

De geschiedenis tot het ontstaan van de huidige samenstelling van Het Genietschap, is te lezen op de pagina "Van ons ontstaan t/m heden."

Er zijn regelmatig Genietschaps proeverijen die in een ongedwongen huiselijke sfeer plaatsvinden. 

De proeverijen hebben een wisselend thema dat soms aan een enkele distilleerderij gewijd kan zijn. Ardbeg, Longmorn, Brora, Rosebank, St Magdalene en Port Ellen zijn daar memorabele voorbeelden van.   


Het Genietschap tijdens een recente proeverij in Wilsum met deze keer het thema "De familie Grant".

 

 

Ieder van de leden heeft een voorraad, meest single malt, whiskies, waarvan flessen en/of samples worden ingebracht in de proeverijen. Ook wordt er wel speciaal voor een proeverij ingekocht. Het regelmatig (al dan niet gezamenlijk) bezoeken van slijterijen of evenementen draagt zorg voor een voortdurende stroom van te beoordelen single malts en overige whiskies.  

 

De slagorde bij aanvang van 1 van de proeverijen die inmiddels zijn gehouden.

Het thema heeft iets met Islay. Dat worden altijd een aantal heel interessante bottelingen.

Een prachtige collectie single malts, het genieten meer dan waard.

De opkomst van de leden van Het Genietschap kan per proeverij verschillen en er zijn regelmatig introducees bij aanwezig.

Met het overlijden van Gert Ekkelenkamp en Huub Donkers in 2006 hebben wij 2 mede oprichters en van de vaste kern van Het Genietschap verloren.

Michel van Meersbergen en Christel Huizinga, die jarenlang zeer actieve leden van Het Genietschap zijn geweest, hebben voorlopig andere prioriteiten. Ook Jos van den Putten heeft in 2016 aangegeven niet langer deel van Het Genietschap uit te willen maken, maar is op ad-hoc basis nog wel eens betrokken bij ons wel en wee. In 2019 is vaste gast Erik van der Linde officieel toegevoegd aan Het Genietschap. 

Het Genietschap bestaat op dit moment dus wederom uit een vaste kern van zes (onderstaande) personen die de club dragen.

 


Klik op een naam voor de whisky CV van het betreffende lid.

 

 

>

De proeverijen verlopen onder het motto "Breng je eigen fles(sen) mee en de gastheer verzorgt de rest van de dag". Daardoor kunnen deze proeverijen, waar vaak hele mooie series exclusieve whiskies geproefd worden, met gesloten beurs worden genoten.

Heel af en toe lopen de zaken een klein beetje uit de hand en zijn de omstandigheden ineens niet meer ideaal om een subtiele Lowland te nosen.


Alleen heel af en toe !

Van elke proeverij wordt een verslag gemaakt en op de site gepubliceerd. Klik hier om naar de verslagen te gaan.

Nico Meijboom en Alexander van der Veer houden, ieder voor zich, nauwgezet een administratie bij van alle geproefde samples. De samples worden deskundig beschreven en er wordt een waarde op een schaal tot 100 aan toegekend.  

De lijsten van Nico zijn in deze website opgenomen en de lijsten van Alexander zijn onder zijn alias Master Quill op het internet terug te vinden. Via de pagina Proefnotities en punten kan men de gewenste keuze maken.

Hoewel Het Genieten van de dag en alle lekkernijen het hoofdthema is, spelen de lijsten van de schrijvers in de club ook een belangrijke rol. Enerzijds de voldoening die Nico en Alexander voelen als de lijsten weer kunnen worden uitgebreid, anderzijds de jacht van allemaal op samples die nog niet in de lijsten voorkomen of dringend gecontroleerd moeten worden.

 

Nico Meijboom en Alexander van der Veer zijn dan ook altijd vrolijk bezig met serieuze administratieve zaken.

De leden van Het Genietschap zijn ook met enige regelmaat in Schotland te vinden. Naast het bezoek aan distileerderijen valt er natuurlijk veel meer te genieten in dit prachtige land. De Reis reportages geven hier een goede indruk van..

 

 

Met het overlijden van Gert Ekkelenkamp en Huub Donkers

in 2006 hebben wij 2 mede oprichters en tevens leden van

de vaste kern van Het Genietschap verloren

Het Genietschap

d.d. juli 2020

 

 

Zie het IM Gert en Huub

sept. 2006 & jan. 2007

 

 

 v.l.n.r. :  Andre van der Zwet, Alexander van der Veer, Nico Meijboom, Andre Bos, Erik Van Frachem & Erik van der Linde.  

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


##################################################### #####################################################