Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links

Het Genietschap   Whisky CV Erik Vanfrachem 

 


Erik Vanfrachem
Is geboren in het jaar dat de Laphroaig 40 werd gemaakt (1960 staat op de fles). Komt uit “Het Bierland” en is opge- groeid met Franse wijn en zonder de andere dranken te discrimineren is mijn favoriete drank de Schotse single malt whisky.

In België geboren en getogen, daar ook opgeleid tot verpleegkundige met specialisatie Intensive Care. Dit werk combineer ik nu met het geven van vaardigheidstrainingen in een ziekenhuis.

Lang geleden voor een sabbatjaar naar Nederland gekomen, althans, dat was de bedoeling…..Na een periode in de States terug in Nederland en hier de liefde en het geluk gevonden bij Regina (aus Hamburg) In 1996  getrouwd en sindsdien wonen we in het beroemde Wilsum.

Als geboren en getogen Belg zit genieten van alle goede dingen van het leven in mijn genen en heb het geluk gehad dat ik ben opgegroeid met pure smaken. (met veel vakanties op de boerderij van mijn grootouders en een chef kok als moeder ging dat vanzelf)

Overige hobby’s: lekker eten, zeilen, strips, geschiedenis, verzamelen van oude medische handboeken en materialen,  theater en muziek, zowel passief als actief, Na een lange periode weer leren drummen en samen met een gitaarspelende vriend vorm ik een tweemansformatie en componeren we elke week nieuwe briljante nummers.

 

Kennismaking met whisky gebeurde als student, eind jaren 70, begin 80, J&B was de eerste die ik toen lekker vond, maar op de verpakking stond dat je ook eens de Knockando kon proberen, dit gedaan en mijn interesse was gewekt. In die tijd veel miniatuurtjes aangeschaft als proefexemplaren en degene waarbij ik een “wow” gevoel kreeg probeerde ik aan te schaffen.

Criteria 1: hoe lekker is deze (van absoluut niet tot waanzinnig)

              2. wil ik van deze miniatuur een grote fles in huis ? zo ja…

              3  heb ik het geld (ervoor over of wil ik ervoor sparen)

het laatste criterium wil het 2de wel  eens in de weg zitten. Gelukkig had ik een studentenbaantje bij een wijnimporteur waarbij zowel de proefcursussen als de personeelskorting wel nuttig waren.  De eerste “wow” was een Gordon & MacPhail, maar de verkoper had er verstand van en leerde me dat Gordon & MacPhail geen merk maar een bottelaar was…(het was een Ardbeg con.choice  brown label)  

De criteria hanteer ik nog steeds. De miniatuurtjes zijn tegenwoordig vervangen door sampleflesjes.

Sindsdien veel gelezen, geproefd en geleerd,want al doende leert men.

 

Verzamelen van whisky’s? Onbegonnen werk voor single malts, maar ik probeer wel de collectie single grain whisky’s van na WOII volledig te krijgen….. Er zitten daar trouwens aardige pareltjes tussen.

Favoriete smaak ?

Eigenlijk heel breed, maar kernwoorden zijn toch

1-   1:  Brede waaier van smaken,  een laagjes whisky, waar je na elke slok weer wat nieuws ontdekt

2-   2: Duidelijke smaak die doorzinderd, alsof je op een metalen plaat slaat die dan blijft doorgalmen

De  turfsmaken blijven me boeien, daarnaast vind ik de tropische fruitkorven zeer aangename smaken om terug te vinden in de whisky’s, maar ook de subtiliteit van oude single grain en de wat oudere Lowland whisky’s spreken me erg aan en ook een mooi gebalanceerde sherried whisky’s waarvan de sherry dus niet overheerst.

Feitelijk hou ik gewoon van eerlijke smaken, en daarom heb ik niet zo veel met alle variaties van “finishes”. Ze voegen zelden wat moois toe en lijken mij, op zeldzame uitzonderingen na, meer bedoeld als camouflage. 

 

 

Waarom whisky ?

Het is lekker, het is een pure en eerlijke drank, het is een veelzijdige drank

Het is een van de weinige dranken waarbij zo een verscheidenheid van geuren en smaken zijn te ontdekken, de variatie is fascinerend. Het is ook boeiend om erachter te komen hoe dit komt, ook het opsporen hiervan is een leuke ontdekkingsreis. Deze ervaringen delen maakt het ook bijzonder en gezellig, whisky brengt mensen samen, liefhebbers willen graag delen.

Een goed glas, in goed gezelschap, meer moet dat niet zijn.

 

En er valt nog heel wat te ontdekken, maar waar… ?????

Je begint met een proeverijtje, gaat eens naar een festival, maakt kennis met een club, wordt gevraagd om ambassadeur te worden van de oudste whiskyvereniging van Nederland, geeft zelf proeverijen, en dan zit je in het Noorden van het land, na een geslaagde proeverij, na te praten en kom je op het idee om een kleinschalig festivalletje te organiseren in Groningen. Samen met een paar gelijkgestemden ga je brainstormen en dan zit je als mede initiatiefnemer in de organisatie van het ( in Groningen gehouden) Whisky Festival Noord Nederland waarvan de eerste edities toch geslaagd waren en ondertussen een vaste waarde geworden is in whiskyland. Boeiende ervaring, maar vooral leuk en gezellig. Ervaringen en smaakvariaties genoeg om te delen…

Ervaringen delen..

Zo ging ik een paar jaar geleden naar de opening van een whiskywinkel in de Huidestraat in Amsterdam , waar het gesprek toevallig op Ardbeg kwam. Ik had een Provenance in huis , en mijn gesprekspartners wilden die wel eens proeven, dat kon geregeld worden, en ik werd uitgenodigd als introducé op een proeverij van een vriendenclubje, ze hadden een thema “value for money”  Het was ernstig plezant en zeer geslaagd. Heerlijke variatie, zowel van de mensen als van het aangebodene. Dit was mijn kennismaking met “Het Genietschap”.  En Genieten doen we nog steeds.

 

Al enige jaren geef ik proeverijen, van kennismaking tot specifieke thema’s.

Van kleine “huiskamer tastings” tot groepen van +/- 30 personen.

kostprijs ? afhankelijk van de gekozen whisky’s variëren deze van 15 (kennismaking) tot 75 (oud en zeldzaam) euro per persoon.  Kijk voor meer informatie op mijn proeverijen pagina.

 

 


 webmaster

__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties