| 
      Versie 
      april 2013 
		      terug
      naar proefnotities per land /streek 
      
 | 
        
        
          | Proefnotities
            en punten  
            Blended
            Malt whisky'sBron en auteursrecht: Nico
            Meijboom
 |  
          | 
              
                |  | Whisk(e)y
 | score
 | Opmerkingen
 | 
                  nieuw
                  na  juli 2011 |  |  
        
          
          
          
          
        
        
          | 26, Speyside Blended Malt Scotch Whisky, Aged 10 
          Years, 41.6%. Bottled specially for the Spirit of Speyside Festival 
          2006 in miniatures. | 81 | Leuk miniatuurtje gekocht op Speyside festival 
          mei 2006. "A unique blend of 26 selected Speyside malts" zegt het 
          etiket. Uniek is het wel, maar de neus is niet echt bijzonder: fruitig 
          (appel, druif, citrus), malt, kruidkoek, zwavel, elastiek. Smaak is 
          zacht en kruidig. De complexiteit is behoorlijk; doet eerst wat aan 
          Mortlach denken maar er zitten ook veel lichtere merken bij. Winey, 
          abrikoos, sherryhout en dan de wat minder prettige smaakjes als zwavel 
          en rubber. Afdronk is prima: filmend, sappig hout en niet te droog. 
          Overall wel een mooie compositie, maar geen uitschieter. |  |  
          | Auld Reekie 12Y, 46%, Islay Malt Scotch Whisky, 
          Duncan Taylor. | 80 | Eigen vatted Islay malt van Duncan Taylor. Neus 
          is inderdaad behoorlijk Islay; zeewier, jodium, medicinaal, hout, 
          turf, zilt. Smaak is duidelijk milder dan verwacht na de neus, maar 
          nog steeds vol turf, rook en zee. Hier zit vast Lagavulin bij! 
          Superlange droge afdronk. Tweede keer proeven bij Huub op 24 mei 2005 
          (als 2e) geeft vergelijkbare smaaknotities, maar wat lagere 
          puntenwaardering. Met water veel meer fruitigheid in de neus (ananas, 
          citrus) en de smaak wordt vat vetter, met meer malt en fruit door de 
          turf heen. Over het geheel genomen tamelijk ruw en weinig diepgang. |  |  
          | Big Smoke 60, 60%, Islay Malt Scotch Whisky, 
          Duncan Taylor. | 80 | 13e op Pot Still Festival 2005. Neus: rook (doet 
          zijn naam eer aan), tamelijk gesloten. Smaak onverdund is ook scherp 
          en gesloten. Met water veel beter. De neus krijgt nu ook wat 
          citrusfruit, malt en turf naast de nog steeds zeer aanwezige rook. De 
          smaak heeft nu chocolade, mandarijn, malt, vanille en kaal hout naast 
          de rook en turf. Afdronk is tamelijk droog en ruw. Geen leeftijd en 
          waarschijnlijk jonger dan de Auld Reekie van Duncan Taylor. Scoor hem 
          echter even hoog; de kale houtsmaak en heftige rook is wel redelijk in 
          mijn straatje. |  |  
          | Black Ribbon 21Y, 43% | 83 | Hotelbar Stockholm 20 januari 2005. Prima vatted 
          malt whisky. Neus niet goed te doen in de tumbler, maar behoorlijk 
          malty en redelijk wat turf. In de prikkelende smaak veel fruit, malt 
          en een beetje rook en turf. |  |  
          | Blairmhor 8Y | 61 | Mooie verpakking in koker, maar weinig smaak. 
          Als dit je eerste malt is blijf je net zo lief blended whisky of iets 
          heel anders drinken. |  |  
          | Burn of Speyside 6Y, distilled 1996, 46% ("from 
          refill bourbon barrels"). Bevat Balvenie & Glenfiddich (handmatig 
          doorgekrast op label in latere edities), | 78 | Mystery guest bij Gert op 21-2-2004. Neus: zeer 
          fruitig (citrus), bloemen, veel malt en fris. Smaak is licht 
          prikkelend op de tong, fruitig, graan en een beetje turf.  Afdronk is 
          droog en fris met mooie houtsmaak. Blind geproefd dacht ik aan een 
          Lowland. Deze whisky bevalt een stuk beter dan het broertje gerijpt op 
          refill sherry hogshead! |  |  
          | Burn of Speyside 6Y, distilled 1996, 46% ("from 
          refill sherry hogshead"). Bevat Balvenie & Glenfiddich (handmatig 
          doorgekrast op label in latere edities), | 68 | Neus: fruitig (perzik, citrus), malty, licht 
          rokerig maar niet echt fris (velpon). Smaak is zacht en fruitig met 
          licht turf.  Weinig ontwikkeling en korte zoete plakkerige afdronk. 
          Gewoon iets te jong (72)? Bij tweede keer proeven nog minder 
          interessant en een onprettige nasmaak. Gert neemt een blind sample mee 
          als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 13-12-2003; identieke 
          score. |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank), 
          54.4%, uit een vaatje in de Cadenhead shop in Campbeltown getapt op 
          27-5-2002; volgens personeel Springbank whisky's waarvan merendeel 
          ouder dan 20Y | 91 | Na slokje proeven halve fles gekocht uit het vat 
          in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown. Heerlijke sherry 
          matured Springbank stijl. T.z.t. dubbeltesten uitvoeren met de 12Y & 
          21Y. Op 1 december 2002 is het zover! Na de zwakke performance van de 
          Highland Park 1977 blijkt dit een kraker. Kokos, sherry, zee, wat 
          zurig bijsmaakje en een heerlijke afdronk. Met wat water nog meer 
          kokos. Pure genietwhisky (93)! Bij blindproeven als mystery guest bij 
          Huub op 13-9-2003 onverdund aanzienlijk lagere score (89; gokje op 
          Macallan/Nikka); evengoed nog de winnaar van die dag. Met water erbij 
          toch weer 91 punten. |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank), 
          57%, uit een vaatje in de Cadenhead shop in Londen getapt op 6-3-2003. | 90 | Lijkt erg veel op het flesje uit Campbeltown 
          2002. Ietsjes lichter van kleur en wat scherper van smaak. Het 
          ingeschonken sample was te klein voor beoordeling. Andre zet hem in 
          bij Gert op 15-3-2003: eerste winkelindruk bevestigd. Minder kokos en 
          wat meer turf. De smaak is top, maar door de scherpte gewoon net iets 
          minder. |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown, 57.6%, uit een 
          vaatje in de Cadenhead shop in Amsterdam getapt op 29-11-2003. | 87 | Geproefd in Cadenhead shop Amsterdam op 
          29-11-2003. Een tweede vaatje is gearriveerd met een hoog Islay whisky 
          gehalte. Neus lijkt erg op Caol Ila, de smaak is echter een stuk 
          steviger met teer in de afdronk. Uitstekende prijs/kwaliteit voor 20 
          euro! |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank) 
          uit een vaatje in de Cadenhead shop in Campbeltown geproefd op 
          27-5-2003. | 86 | Deze Bond no. 3 is duidelijk minder dan de 
          vorige 2 uit Campbeltown en Londen. Veel scherper en veel meer bourbon 
          karakter dan de sherry topper van 2002. Wel wat kokos aanwezig. Niet 
          gekocht dus. |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown (Springbank?), 
          uit een vaatje in de Cadenhead shop in Edinburgh geproefd op 
          31-5-2003, 52.6%. | 84 | Duidelijk wat mindere Bond no. 3. Erg scherp en 
          zonder kokos. Verder wel de bekende smaken van de andere edities. Deze 
          dus maar niet gekocht. |  |  
          | Cadenhead Bond no. 3 Campbeltown, 53.3%, uit een 
          vaatje in de Cadenhead shop in Amsterdam getapt op 7-9-2003. | 81 | Geproefd (1e) in Cadenhead shop Amsterdam op 
          7-9-2003. Hoewel de minste Bond No. 3 tot nu toe smaakt hij wel heel 
          bijzonder: zeer zilt naast de vanille en mooie bourbonhout smaak. 
          Grote kans dat dit geen Springbank is. Flesje gekocht omdat het de 
          winkelopening aanbieding was voor slechts € 13,50 (80). Herkansing 
          bevalt beter: mooie bourbonvanillesmaak bij de extreem zoute smaak. 
          Gaat toch wel een beetje richting CV, maar is bruter. |  |  
          | Cadenhead's Islay Malt, 9Y, 51.5% Canongate 
          Reserve 37.5 cl | 85 | 9e bij Michiel  7-2-2003 als antwoord op de 
          MacPhail's. Ook deze wis hakt er meteen stevig in met veel Islay 
          karakter. Naast zee, turf, jodium ook een bijzonder kruidige smaak. 
          Mengsel van Malts is onbekend. Minder dan Macphail's vatted maar in 
          herinnering wel superieur aan Vintage Islay Malt. |  |  
          | Classic of Islay, no age, 58.1% | 82 | Whiskyfestival Den Haag 2003 (22e). Neus: 
          jodium, sherry, kruiden. Smaak is zeer krachtig, scherp, kruidnagelen, 
          boenwas, medicinaal. Lange afdronk. Lagavulin 8Y volgens importeur. |  |  
          | Compass Box Double Single, 46%, Special 
          botteling for the Craigellachie Hotel of Speyside. | 84 | Geproefd bij Liquid Gold 30 maart 2006. Neus is 
          heerlijk fruitig (citroen, perzik, lychee), dennengeur en 
          bloemenboeket. Smaak is heerlijk zoet en fruitig: honing, suiker, 
          malt, kersen, bosbessen. De afdronk heeft een mooi bittertje in 
          contrast met de zoetheid en eindigt wat stroef. |  |  
          | Compass Box Mariage, 49%, Single merrying cask 
          of 4 exceptional Scotch Malt Whiskies. Married for 6 months in 
          American oak hogsheads. | 84 | Geproefd op genietschapsbijeenkomst 9-9-2006. 
          Neus: floraal, malty , gedroogd fruit (abrikoos), rokerig. Smaak heeft 
          veel meer turf dan de neus, aarde, tabak, vanille, malt, winey. 
          Afdronk is wat droog en houtig met meer tabak. De zoete custard in de 
          nasmaak blijft opvallend lang doorgaan. Lekkere vatting; niet 
          superhoog in punten maar wel in drinkability. |  |  
          | Compass Box Juveniles Vatted Malt Scotch Whisky, 
          44% | 82 | Testminiatuurtje. De neus is meteen al een stuk 
          aantrekkelijker dan bij Asyla en Hedonism; naast het subtiele lichte 
          karakter van malt, hout, vanille en citrusfruit is zowaar een vleugje 
          turf te vinden. Subtiele lichte smaak die tegelijk ook vol is. 
          Prachtige gebalanceerd mengsel van jonge malt whiskies; zeer fris en 
          vol citrusfruit. Mooie zoete afdronk die naar meer smaakt. Dit is meer 
          mijn stijl dan de Asyla en de Hedonism. Deze vatted malt is perfect in 
          balans en heeft een fluweelzacht mondgevoel; prima aperitief (84). 
          Tweede test als blindganger bij Jos op 16-4-2005 gaat een stuk minder 
          goed. Vergelijkbare smaaknotities maar de afdronk wordt nu als weinig 
          indrukwekkend en licht plakkerig beoordeeld (78). |  |  
          | Compass Box The Peat Monster, Vatted Malt Scotch 
          Whisky, 46% | 80 | Blindganger bij Jos op 16-4-2005. Neus: Hallo 
          Islay! Jeneverbes, turf, malt, zeewier. De prikkelende smaak zit ook 
          vol turf en zeekarakter, maar is tevens wat ruw en onaf. De afdronk is 
          inderdaad behoorlijk peaty, maar ook plakkerig. Kost strafpunten. Doet 
          het meest denken aan een jonge Caol Ila. |  |  
          | Compass Box Eleuthera Vatted Malt Scotch Whisky, 
          46% | 78 | Blindganger bij Jos op 16-4-2005. Neus: fruitige 
          malt met licht zilt karakter en zoete vanille. Smaak heeft redelijk 
          wat turf en ook zout. Doet denken aan een jonge Talisker (bv. Vintage 
          Skye Malt). Afdronk is snel weg, maar wel plezierig. |  |  
          | Compass Box, The Spice Tree (4 highland malts 
          married in a French Oak cask). | 73 | 1e op festivalzondag 2002. Neus: hout, harsig en 
          onaantrekkelijk. Smaak is ook tamelijk bitter. De stroeve houtsmaak 
          overheerst de malt en kruiden. Afdronk is ook niet geweldig. |  |  
          | The Famous Grouse Vintage Malt Whisky 1987, 12Y, 
          40% | 76 | Plezierige neus (malt & fruitig). Zachte 
          boterige smaak, met turf en rook. Lange neutrale afdronk. Met wat 
          fantasie is de invloed van Macallan & Glengoyne te proeven (79). 
          Tweede keer blind proeven bij Huub op 13-9-2003 als mystery guest in 
          inkomrondje geeft een stuk lagere score (74). Een wat vlakke smaak en 
          leerachtige geur zijn de toevoegingen. Gemiddelde score genomen. |  |  
          | Ginkgo, 46%, Japanese Blended Malt Whisky, 
          Number One Drinks Co. | 79 | 6e op Japantasting 19 januari 2008. Bert heeft 
          nog een curisiteit in zijn tas als tussendoortje. Een blended malt uit 
          Japan van verschillende owners (nog niet eerder vertoond omdat Suntory 
          & Nikka geen vaten ruilen) door Ichiro Akuto. Neus is floraal, graan, 
          jong, fris en fruitig. Smaak is fruitig, zoete malt, vanille. Vrij 
          simpel van smaak, maar wel lekker. |  |  
          | Glen Drumm Pure Malt, 40% | 75 | 20e op festivalvrijdag 2005. Neus: behoorlijk 
          sherried, malty, rokerig. Smaak is zoet, rokerig, eiken, fruitig, mooi 
          in balans. Afdronk valt erg tegen en zorgt voor minstens 5 
          strafpunten. Overall een redelijke vatted malt maar niet erg spannend. |  |  
          | Glen Orchy Pure Malt Whisky, 40%, 
			bottled in Scotland for Lidl Belgium GmbH, Merelbeke | 80 | Blindrondje op 25-9-2010 met het 
			genietschap in Zwitserland. Naast een Glencadam en 4 Grappa's was 
			dit de lekkerste whisky uit het rijtje. Lekker zachte en subtiele 
			blended malt whisky met veel graan en fruit (perzik, citrus). 
			Afdronk filmend zacht en fruitig met een mooie droge houtsmaak. 
			Blind voor een Glenlivet uitgemaakt; niet slecht voor een flesje 
			onder de 20 euro. |  |  
          | Glen Roger's Pure Malt Scotch Whisky, 8Y, 40 %, 
          Marie Bruzard & Roger International (een fles van onbekende afkomst 
          gekocht in Portugal) | 60 | Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Neus: 
          kruidig, licht turf, rokerig, verbrand gras, gedroogdfruit. Niet 
          onaardig. Smaak: malty, erg jong, een stuk minder lekker dan de neus 
          doet vermoeden; zeg maar niet lekker. Lijmige afdronk. |  |  
          | Glen Vegan 12Y, 40%, Pure Highland Malt | 78 | Neus: licht en fris fruitig (banaan, citrus), 
          malty, heel licht turf en helaas ook beetje velpon. Smaak is zacht 
          maar wat vlak. Veel malt, licht turf, minder fruitig dan verwacht op 
          basis van de neus. Prikkelende afdronk met citrus; eindigt wat 
          plakkerig lijmachtig (blendedachtig). Geproefd op 2-10-2004 in 
          Rotterdam. |  |  
          | Glen Rosa Special Limited Edition Pure Malt, 
          15Y, 43%. | 79 | Blind geproefd bij Erik op 6 september 2008. 
          Neus: appelsap, geuze bier, aarde, stal, kruidig, malt. Smaak is 
          prikkelend, malty, licht zepig, lciht droog hout. Water toevoegen geen 
          succes. |  |  
          | Glen Rosa 8Y, 43% (Arran souvenir) | 74 | Neus: rijpe appel, graan, sherry, 
			licht peaty. Smaak: turf, toffee, vanille, droog eikenhout, jonge 
			malt. Wat plakkerig mondgevoel. Afdronk van deze blended malt is 
			helaas droog en lijmig. 2e helft sample pas geproefd op 12-9-2010. |  |  
          | Glen Talloch Blended Malt, 8Y, 40% | 73 | De opvolger van de Pure Malt verdient weer een 
			kans in 2012. Neus: boterig, malty, licht rokerig, gedroogd fruit. 
			Smaak: vrij zacht en toegankelijke malt, vanille, honing, fruitig en 
			wat aardse smaken. Licht droge afdronk met plakkerige nasmaak. Valt 
			niet tegen. | nieuw |  
          | Glen Talloch Pure Malt 8Y | 65 | Zeer teleurstellende vatted malt. Minder lekker 
          dan Dimple en Jack Daniels. Op proefavond 6/9/2001 door de meeste 
          beoordeeld als "vies". Opnieuw geproefd in blindproef rondje bij Andre 
          op 4-1-2003 en toen op 70 gewaardeerd als een aardige blended. Blijft 
          wel in niet voor plezier categorie |  |  
          | Glentromie 17Y, 40% | 77 | 4e op whiskyfestival 23 nov 2002. Alweer zo'n 
          fantasienaam voor een vatted malt. Volgens standhouder hebben de vaten 
          liggen rijpen bij de in 1990 heropende "The Speyside" distilleerderij 
          (maakt ook Drumguish). Neus: vol en sensueel met veel zacht fruit. 
          Smaak is malty, boterig licht prikkelend. Afdronk is wat saai en met 
          een spoortje rook. |  |  
          | Goese Gans favorieten, 3Y, 40 % "Ganzen spirit", 
          Zeeuwse Vatted Malt Whisky, Barrique | 50 | Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind 
          geproefd. Zeer lichte kleur. Neus: in eerste instantie erg lijmig; 
          daarna citrusfruit, vanille. De smaak valt mee na de neus: malty, 
          zoet, wybertjes, clean hout. Afdronk is plakkerig en ronduit 
          onplezierig. |  |  
          | Islay Malt Scotch Whisky for the European 
          Parlement, 12Y, Gordon & MacPhail, 2001. | 80 | Verrassing van Andre op 1 december 2002. Neus: 
          plantaardig, fris, turf. Smaak is ook prettig Islay met iets van 
          varens. In de afdronk een licht onplezierige bijsmaak en wat 
          plakkerig. De meeste stemmen zijn voor Caol Ila, hoewel ik ook wat 
          Bowmore proef. Is dit wel een single malt? Voor een jonge Caol Ila is 
          dit eigenlijk niet fris genoeg. |  |  
          | Islay Trilogy, 36Y, 40.3%, A marriage of 
          selected Islay Malts (Bourbon/Sherry Cask), Distilled 1969. Bottle 
          249/1200, Murray McDavid Mission series | 85 | Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (18). 
          Mengsel van Bowmore (bourbon), Bruichladdich (bourbon) & Bunnahabhain 
          (sherry). Neus is prachtig: amandel, hazelnoot, citrus, malt, licht 
          turf, wat sherryvatkarakter. De smaak kan helaas de kwaliteit van de 
          neus niet evenaren. Wat wrang, zurig en dun. Rokerige malt, vanille, 
          verwarmend. Mooi droog eikenhout dat langzaam bitterder wordt en het 
          zoete fruit en turf verdringt. Afdronk is bitter en vrij droog; 
          strafpuntjes. Moest nu een uitstekende Bowmore 1966 opvolgen; 
          misschien nog eens proeven onder andere omstandigheden. |  |  
          | Jack's Pirate Whisky, 8Y, 55.1%, cask no 7451, 
          305 bottles. Blend of malts from Islay (men zegt Laphroaig & Caol 
          Ila). | 79 | Geproefd bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een 
          blend van malts en toch een vatnummer?? De neus is in ieder geval 
          overtuigend Islay en wel Caol Ila: planten, jeneverbes, turf, zeewier. 
          Smaak is onverdund iets te ruw, maar met water komt er meer rook, 
          turf, fruit en vanille naar voren. Het medicinale karakter wordt iets 
          minder met water, maar het blijft iets te jong (spiritachtig 
          bijsmaakje) voor mij. |  |  
          | Johnny Walker Green Label, Blended Malt Scotch 
          Whisky, 15Y, 43% (2005 botteling) | 86 | Een vatted malt moet tegenwoordig blended malt 
          heten en ook het mengsel en de verpakking zijn vernieuwd 
          (belangrijkste malts staan genoemd: Cragganmore, Linkwood, Talisker, 
          Caol Ila). Alle reden voor een herwaardering. Neus is meteen al 
          veelbelovend: complex, rokerig, aarde, licht zilt, banaan, citrus, 
          malt, zowel bourbon- als sherrywood invloeden. De smaak stelt niet 
          teleur: zacht, malty, behoorlijk wat turf, planten, leer, was, banaan. 
          Complexe combinatie van zilt en zoet. In de afdronk blijft een mooie 
          houtsmaak achter en ook de strijd tussen zilt en zoet gaat door 
          (Linkwood vs. Caol Ila). Wordt steeds droger. Voor nog geen 30 euro 
          per liter in de taxfree is dit wel een topper voor prijs/kwaliteit. Op 
          29 mei 2005 bij Erik van Frachem is deze prachtige wis in een 
          dubbeltest superieur aan de veel duurdere Johnny Walker Blue Label. |  |  
          | Johnny Walker Pure Malt 15 Y, 43% (1999 
          botteling) | 84 | Neus: mooi complex, zeer malty, rook, fruitig en 
          ziltig. De smaak heeft wat minder ontwikkeling dan je zou verwachten 
          op basis van de neus maar is erg goed: zacht, malty, rook, turf, 
          fruitig. Vooral in de afdronk komen de zee-invloeden duidelijk naar 
          voren; zilt, turf en een licht onaangenaam bijsmaakje. Startte op 80 
          in 1999; in 2003 in dubbeltesten wint deze vatted malt glansrijk van 
          JW Black Label en Glenfiddich 15Y cask strength. |  |  
          | Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The 
          smokey peaty one", 40% | 81 | Geproefd bij Jos 16-4-2005. Neus: licht rokerig, 
          beetje turf (niet zo peaty als verwacht), zoet (sherry?) en kruidig. 
          Smaak is behoorlijk fruitig en zoet. Veel malt en een maggisausje over 
          de rook en turf. Afdronk heeft wel rook en is iets te droog voor het 
          lekker (80). 2e keer proeven op 3-5-2006 in Inchnadamph hotelbar 
          bevalt iets beter. Minder droog en plakkerig dan in herinnering (82). |  |  
          | Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The 
          rich spicy one", 40% | 79 | Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Neus: 
          sherryhout, abrikoos, noten, Macallan/Glendronach associatie. Smaak is 
          ook niet verkeerd: mooi hout, gedroogd fruit, zoete sherry. De lange 
          afdronk is wat minder plezierig: plakkerige droge houtsmaak. |  |  
          | Jon, Mark and Robbo's Irish and Scotch Malt 
          Whisky. "The smooth sweeter one", 40% | 73 | Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Een mengsel van 
          70% Ierse met 30% Schotse whisky. Neus: citrus, vanille, velpon; niet 
          echt aantrekkelijk. De smaak is niet geweldig: weliswaar "smooth and 
          sweet" (vanille, malt, citrusfruit), maar ook wat onaf en spirity.  De 
          afdronk is ook al geen pretje en eindigt lijmachtig en droog. 
          Waarschijnlijk erg jonge whisky. |  |  
          | Label 5 Pure Malt, 12Y, 43% | 75 | Leuke mystery guest van Gert op 
          genietschapsbijeenkomst 12-6-2004. Neus heeft veel hout en sherry, 
          iets leerachtig. Smaak is vrij pittig met veel malt, sherry, hout. 
          Blijft wat gesloten, vlak en een beetje saai. Afdronk is glad en 
          onbestemde. Voor een blended uitgemaakt, wat niet ver mis was. 
          Prettige whisky die wat karakter mist. |  |  
          | Lombard Pebble Beach, 40% | 50 | 3e op whiskyfestival 23 nov. 2002. Neus is 
          onplezierig, industrieel, ziltig. Smaak: goedkoop & vies. Afdronk: 
          smerig. De hele serie van 6 fantasienamen meteen links laten liggen. |  |  
          | Long John Pure Malt | 79 | Eindejaarsproeverij Almere 2004. Mystery guest 
          van Gert bij de toegift. Neus: vanille, malt, fruit (banaan), leer. 
          Smaak is een mooie combinatie van zoete malt met veel boterige 
          vanilletrekjes en enige maritieme invloed. Doet iets aan Bunnahabhain 
          denken. Afdronk is lekker vettig. Een mooie rehabilitatie voor Long 
          John in de lijst. |  |  
          | Macphail's Pure Malt Scotch Whisky from Islay, 
          10Y, 40% (Port Ellen, Caol Ila & Laphroaig). | 89 | Na de ontdekking van de Macallan in disguise 
          blijkt van Wees in dezelfde serie een eleganter ogend 37.5 cl flesje 
          "Pure Malt from Islay" te hebben voor slechts 18 euro. Port Ellen 
          vormt een belangrijke component van deze vatted malt samen met 
          Lagavulin en Caol Ila. Neus uitnodigend en heerlijk complex met zee, 
          turf, malt, planten, anijs en... kokos a la Springbank!! De smaak doet 
          wat denken aan de eerste keer dat ik Port Ellen proefde: mooie Islay 
          smaak met ziltige smaak, turf en teer mooi in balans met de zoete 
          smaken uit malt en hout. Prachtige balans en geen teer in de afdronk 
          maar een wat assige nasmaak. Twee flesjes gekocht en thuis in een 
          dubbeltest met de Ardbeg 1977 kan deze de vergelijking goed aan. Een 
          onwaarschijnlijk goede kwaliteit voor een 10 jaar oude vatted malt 
          (90). Herproeven bij Michiel (8e) en latere gelegenheden zorgen voor 
          lichte puntendaling (89). Tweede flesje een paar later geopend op 
          genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Maakt nog steeds een uitstekende 
          indruk. Het laten staan van een staartje tot augustus 2007 blijkt een 
          foute beslissing; geoxideerd en geen schaduw mer van wat het was bij 
          opening (84). |  |  
          | Michel Couvreur Scotch Whisky. Special Vatting 
          from 3 distinct Single Malt Hogsheads matured respectively 10, 12 and 
          14 years old. Crafted, reduced with Loch Katrine water and bottled by 
          Michel Couvreur. 45%. Bottle No. 00308. | 88 | Kleur is erg donker voor een hogshead. Neus: 
          rijk, zoet en complex. Honing, hout, toffee, turf, houtskool, vleugje 
          zee, rookvlees, boenwas, gedroogde pruimen, druiven, kaneel. Na een 
          tijdje aan de lucht staan en met wat water komen er wat meer lichte 
          tonen als perzik, malt en vanille naar voren in de neus. Smaak is 
          zacht, vol, vettig, verwarmend, complex en harmonieus. Turf, rook, 
          kruidnagel en een licht ziltige smaak komen prachtig naar voren uit de 
          zoete basis met malt, honing, kokos en hout. Een lange filmende en 
          zoete afdronk met mooie houtsmaak die prettig droog en met een 
          intrigerend licht onplezierig bismaakje. Ik zou zweren dat hier een 
          sherryvat bij zit. Een schitterende vatting van Couvreur uit zonder 
          twijfel 3 uitstekende malts. Doet denken aan Springbank, Macallan, 
          Longmorn, Glen Garioch, maar de echte samenstelling blijft natuurlijk 
          het geheimpje van Michel Couvreur. Eerste keer proeven net geopende 
          fles 90, daarna 88 op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert en bij 
          Bert op 21-4-2006. |  |  
          | Michel Couvreur Malt Scotch Whisky Over 12 
          years. Exclusively pot still distillation from germinated barley dried 
          on Scottish Peat. Crafted and bottled unfiltered in our Burgundian 
          Caves. Reduced with Scottish Water. 43%. Bottle No. 19653. | 87 | Gekregen van Frank Valkenhoff op 28-10-2004 en 
          met veel succes als bonus ingezet op genietschapsbijeenkomst van 
          30-10-2004. Neus is veelbelovend! Prachtig hout (duidelijk ook 
          sherry), fruit (banaan, perzik, wijn), honing en rook. Zeer complexe 
          smaak gecombineerd met een schitterende balans. Een heerlijk zachte 
          whisky met veel sherryhout invloed, mooie fruitigheid, kruidig, 
          hazelnoot, amandel, turf en heel in de verte iets ziltige zee-invloed. 
          Ook de lange en licht droge afdronk is heel zacht. Kortom: een 
          sublieme compositie. Volgens internetinfo een vatting van 54 single 
          malts tussen 12 en 27 jaar oud. Afdronk is iets plakkerig. Couvreur 
          moet verder onderzocht! Punten bevestigd als mystery guest op 
          18-12-2004. |  |  
          | Michel Couvreur Malt Scotch Whisky, 43%. 
          Exclusively from gerninated barley, exclusively pot still distillation 
          and 12 years aging in oak casks. | 82 | 4e bij Dick op 20-1-2008. Een andere batch 12 Y 
          heeft een beduidend minder aantekkelijke neus. Hout (duidelijk ook 
          sherry), fruitig (citrus, perzik), licht rokerig, iets spirity 
          (graanjenever). Een droge en zachte whisky met veel sherryhout 
          invloed, kruidig, beetje turf. De afdronk is droog en wat wrang zo na 
          de Bunnahabhain 14Y. Behoorlijk anders dan de eerste 12Y die ik had 
          van Couvreur. |  |  
          | Nikka Pure Malt Black, 43%, no age, batch no 
          1230613, 500 ml | 87 | Blindrondje op de Genietschapsproeverij van 
          28-11-2009. Neus: heerlijk belegen malt, aarde, fruit, kruidig, 
          floraal. Smaak: filmend, intens en fruitig, rook en turf, elegant en 
          all-round als een goede Highland Park. Lange rokerige en zoete 
          afdronk. Een verrassing bij de onthulling door Andre. |  |  
          | Nikka: Taketsuru Pure Malt, 17Y, 43%, Batch 
          02F4CC. | 81 | 14e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: 
          elegant, zoete malt, vanille, honing, aarde, licht turf. Smaak: zeer 
          malty, nog steeds wat aards (turf), koffie, cacao, vanille en een wat 
          vreemde houtsmaak. De afdronk wordt gedomineerd door het wat 
          vervelende bijsmaakje aan het hout. |  |  
          | Nikka All Malt, 40%, no age | 79 | Blind geproefd als verrasing bij Marc Seegers. 
          Neust als een milde zoete Speyside whisky zonder veel pretenties. 
          Smaakt lekker zacht met een klein beetje turf, maar weinig 
          uitgesproken. Tikje plakkerig in de zoete en licht droge afdronk. Bij 
          d eonthulling blijkt het een blend waarvan zowel de pot still als de 
          cofeey still van malted barley is gemaakt. |  |  
          | Nikka: whisky straight from the barrel, 51.4%, 
          (Vatted Japanese malt ?) | 77 | 11e bij Huub op 13-9-2003 (73) & mystery guest 
          bij Erik op 29 mei 2005 (79). Neus: hout, sherry, boenwas, perzik, 
          alcoholisch. Smaak: pittig alcohol, hout, erg zoet, kruidig en een 
          beetje plakkerig. Met water erbij iets frisser, maar krijgt dan een 
          beetje zeepsopsmaak. Lange droge afdronk met veel hout. Gegevens 
          ontbreken totaal; is dit nu een single malt, vatted malt of een 
          blended? |  |  
          | Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 43%, Mac Na Braiche 
          Unchillfiltered Gaelic Malt Whisky (Green label with picture in Green 
          Bottle) | 84 | Sample van Gert Pedersen 2006. Na de 40% is deze 
          neus wat fruitiger en minder zwavelig: Citrus, perzik, abrikoos, 
          cacao, kruidnagel, rook, turf. Smaak: pittige kruidige en fruitige 
          malt met abrikoos, toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook 
          komen net als bij de 40% steeds krachtiger naar voren, maar 
          overheersen minder. De afdronk is rokerig en aardeachtig en...zonder 
          plakkerigheid op het einde. Heerlijk pittige vatted malt; concurrent 
          voor JW Green Label. |  |  
          | Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 40%, Mac Na Braiche 
          Scotch Malt Whisky (Black label with still in clear bottle) | 82 | Sample van Gert Pedersen 2006. Neus: cacao, 
          kruidnagel, rook, turf, abrikoos, zwavel. Smaak: pittige kruidige malt 
          met toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook komen steeds 
          krachtiger naar voren en overheersen uiteindelijk het palet volledig. 
          Het volgende slokje begint echter weer zoet. Afdronk ook vol turf maar 
          helaas droog en plakkerig op het einde. Heerlijk pittige vatted malt; 
          die wat verknoeid wordt door de afdronk.. |  |  
          | Sheep Dip, A traditional blend of rare Single 
          Malt Sctch Whiskies, 40% | 65 | Miniatuurtje uit Dufftown 2006. Neus: heel apart 
          en onfris: aarde, stallucht, boerenkaas, ranzige olie, grassig, appel, 
          malt. Smaak: oily, banaan, appel (niet fris, maar als melige en 
          overrijpe Golden Delicious), graan. De wat ranzige smaak gaat door in 
          de afdronk die wat plakkerig en droog eindigt. Leuk voor de lijst, 
          maar niet echt om voor je plezier te drinken. |  |  
          | The Six Isles Pure Island Malt Scotch Whisky, 
          Uisge Beatha, no age, 43% | 78 | Mengsel van Islay, Jura, Mull, Arran, Skye and 
          Orkney. Geproefd bij Bert op 21 april 2006. Neus: medicinaal, planten, 
          jeneverbes, turf, vanille, citrusfruit. Smaak: wat ruw, spirity, malt, 
          citrusfruit, peperig. Wat vettig en licht prikkelend. Behoorlijk veel 
          turf in deze editie. In de afdronk wordt de turf snel minder en de 
          smaak zoeter. Eindigt wat plakkerig.  Veel beter dan de eerste 
          botteling in 2003; veel meer Islay karakter aanwezig. |  |  
          | The Six Isles, 8Y, 43% | 71 | Geproefd in Whisky shop Fort William op 29 mei 
          2003. Neus: goedkoop en ziltig. Smaak: ruw, scherp en onaf. Wel wat 
          Islay karakter duidelijk aanwezig. |  |  
      
  
  
terug
      naar proefnotities per land /streek 
  
 
       webmaster__________  Whisky
      Monitor 
      __________
 jnmeijboom59@kpnmail.nl
 webdesignekksites
 internet producties
  
     |