Versie

april 2013

 

 

terug naar proefnotities

per land /streek


Proefnotities en punten   Blended whisky's
Bron en auteursrecht: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Adelphi's Private Stock Loyal Old Mature Scotch, 40% 77 Onbekende maar zeer prettige blended whisky. Neus: fruitig, appel, banaan, malt. Smaak: veel turf, stevig, sherry, malty, fruitig. Afdronk: lang, droog, fruitig en veel hout. Prima blended (78). Nogmaals geproefd als 12e op WFNN 2006 en uiterst merkwaardige finale van de Adelphi masterclass. Geen verbetering aan punten en totaal geen partij voor de 4 prachtige single malts die ervoor zaten. In het blindproefrijtje bij Erik op 19-8-2006 slechts 74 punten gegeven. Gemiddelde score genomen.  
The Antiquary 21Y, 43%, Old Scotch Whisky (2002 botteling) 84 Tiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002 en nògmaals geproefd op Pot Still Festival 2004 en 2008. Neus: uitnodigend, rijk, belegen, veel malt karakter, bourbonwood, vanille, mandarijn. De smaak is zacht en perfect in balans. Een beetje turf, fruitig, mooie houtsmaak, veel milde mellow Speyside trekjes. Linkwoodachtige zoetheid met banaan en perzik? Heerlijke lange afdronk met mooie rokerige houtsmaak; geen spoortje plakkerigheid die blendeds nogal eens ontsieren. Tomatin levert een belangrijke bijdrage aan deze whisky die voor circa 50% uit oude malts & 50% uit 21 jaar oude grain bestaat; het eindresultaat is duidelijk veel beter dan wat Tomatin in 2002 als single malt kan bieden.  Een prima prijs/kwaliteit verhouding voor 67 euro.   
The Antiquary 21Y, 43%, Old Scotch Whisky (2008 bottleing) 77 De hernieuwde kennismaking met 21Y Antiquary als blindganger bij Erik op 6 september 2008 bevalt aanzienlijk minder goed. Bij de blindproeverij aangemerkt als een grain. Het is nu in ieder geval duidelijk herkenbaar als een blend met lijmige smaak en afdronk. Op Pot Still festival 2008 naast de 1977 bevalt ook niet zo goed.  
The Antiquary 1977. 46% 74 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (11e). Neus: wat lijmig, turf, malty. Smaak is goed in balans, moutig, maar erg vlak. Valt erg tegen voor een blend van deze leeftijd. Vrij korte neutrale licht droge afdronk met plakkerige nasmaak.  
Auld Blended Whisky, 35Y, 46%, Duncan Taylor. 86 Dit is een gemiddelde score van 2 keer proeven. 12e op Pot Still Festival 2005 uit bijna lege fles. Neust als een topper: prachtig zoet, zeer complex, boenwas, zoet fruit, beetje rook. De smaak is zeer elegant, complex en prachtig in balans. Hoe mooi kan een blended whisky zijn! Heerlijk zoet (bruine suiker, vanille, honing, toffee, cake), cacao, vleugje eucalyptus, hout, was, harsig. Zeer rijk. Afdronk heeft veel hout en is mooi droog; helemaal op het einde komt de menthol weer naar voren (89/90). Tweede keer als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 is ontluisterend (is dit wel dezelfde botteling...???). Neus: sherryhout, zoet en fruitig. Smaak is verwarmend, met sherryhout, vleugje zilt, chocolade, houtskool, rookvlees. Afdronk is wat overdreven hout, droog en bitter (83).   
The Bailie Nicol Jarvie, 43%, Blended Scotch Whisky 79 Begint erg prettig met frisse neus en zachte, fruitige, malty, vanille en sherry smaak. De lange afdronk valt wat tegen; eindigt beetje lijmig en droog houterig. In een duotest met Speyburn 10Y single malt is deze blended overduidelijk winnaar. Ook blind geproefd in het mystery guest rondje bij Gert (21-2-2004) slaat deze lekkere blended whisky helemaal geen slecht figuur.  
Ballantine's 17Y, very old Scotch Whisky, 43% 85 Deelfles met GJ na voordeeltje op de Auction juni 2006. Neus: heerlijk zoet, elegant en uitnodigend. Zeer fruitig (kersen, banaan, perzik), kokos, chocolade, malt mooi in harmonie met de etherische zoete bourbonachtige grain component en hout (ook sherrywood!). De smaak is ook uitstekend: zacht, zeer gebalanceerd, mellow belegen malt en de oude grain die een bourbonachtige zoetheid (hout, vanille, melkchocolade) geeft. Islay is heel ver weg. Er is in de weinig spannende afdronk ruim tijd om na te genieten van de zoetheid en dan komt er een licht bittertje naar voren en zowaar een vleugje turf. Een paar strafpunten voor de wat plakkerige grainy nasmaak helemaal op het einde maar dat verdwijnt onmiddellijk met het volgende slokje. Smaakt naar meer. Een prachtige blended whisky! Wint dubbeltest met JW Gold Label bij Huub op 10-8-2006.  
Ballantine's 12Y, Special Reserve Scotch Whisky, 40% 84 Finale als 5e in Tormore masterclass op 1-5-2006. Neus: zeer fruitig (mandarijn, limoen, perzik), malty en fris. Smaak is zeer zacht en heerlijk zoet. Fluwelen mondgevoel, romig, honing, toffee, vanille, fruitig (perzik, abrikoos, citrus) en natuurlijk graan. Afdronk is ietsje lijmig maar de andere smaken zijn prachtig in balans. Uitstekende blended die zeer nieuwsgierig maakt naar de 17Y. Voor prijs/kwaliteit verhouding mag deze 12Y oude wis er wezen!  
Ballantine's Gold 66 Zorgde op de OR-retraite (circa 2001) voor indirecte puntenwinst voor de te laag gewaardeerde Glenfiddich special old reserve. Lang geleden; verificatie gewenst na proeven 12Y en 17Y in 2006.  
Bell's, Blended Scotch Whisky, 1965-1985. 80 Amuse bij Whisky Legendary avond van Wees 27-10-2006 als eerste argument dat de whisky vroeger beter was. Neus: hout, cognac, oude grain, fruitig, maar ook velpon. Smaak is stukken beter dan de neus. Mooi hout, zeer fruitig (druiven, citrus, banaan), muesli, licht rokerig. Afdronk valt weer een beetje tegen: droog, plakkerig en lijmig. Deze whisky overtuigt mij niet dat het vroeger beter was; de Antiquary 21Y uit 2004 veegt de vloer aan met deze wis om maar een voorbeeld te noemen.  
Bell's blended Scotch whisky, 5Y, 40% (bottled circa 1975 Italbell Bologna) 75 Blindproefrondje Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: mooi hout, noten, sherrywood, leer. Smaak: zoete malt, vanille, vleugje turf, hout stevig aanwezig. De afdronk is wat lijmig, maar kan komen door de 2 voorafgaande blindsamples.   
Bell's, Blended Scotch Whisky, 40% 74 Was ooit mijn allereerste fles Schotse whisky en vond dit toen lekkerder dan de Glenfiddich Special Old Reserve. Arend's huiswhisky in Kenya 1999 geleegd; het blijft een prettig drinkbare Scotch met duidelijke turfsmaak en niet zo'n droge afdronk als een Famous Grouse. 24 juni 2005 weer eens geproefd op vliegveld tegen JW Red, Grant's en J&B. Neus is kruidig met turf, rook en planten. Smaak: hout, kruidig. tabak, krenten, abrikoos. Afdronk heeft ook redelijk wat turf, maar zonder het maritieme karakter van JW Red. Beetje lijmig maar niet storend. Voor prijs/kwaliteit is dit een prima wis!  
Black Bottle Blended Scotch Whisky 10Y, 40% 80 "With a heart of Islay" staat terecht op de fles. De rook, turf en zee slaan je tegemoet in de verleidelijke neus. De smaak is ook lekker rokerig, subtiel en zacht. Prettige iets te droge lange afdronk, maar voor een blended van nog geen 20 euro is dit toch wel een grote verrassing. Als 7e bij Andre (29-12-2001) blind geschonken en redelijk tot goed gewaardeerd.   
Black Bottle Blended Scotch Whisky, no age, 40% (2006 botteling) 72 10e op Leiden 2006. Een nieuwe verpakking voor deze oude bekende, maar zonder leeftijdsaanduiding. Neus valt niet mee; typische goedkope grain blended geur naast het fruit. Ook de smaak is minder dan vroeger en erg grainy. Goedkoop en jong. Waar is het hart van Islay gebleven? Afdronk is lijmig en kruidig. Geen prijs/kwaliteit tip meer.  
Black Cat. Blended Thai Whisky. 25 Whisky uit Thailand op rariteiten nosing Gert (2/3/2002). Bocht! Voor de barbecue aan te steken.  
Black Velvet, 40%, Blended Canadian whisky  50 19e op WFNN 2008. Neus is zeer geparfumeerd; likeur, graan. Smaak is in lijn met de neus en aan mij niet besteed. Zacht, zoet, lijmig. Plakkerige smaak gaat door in de afdronk. Laat maar.  
Bushmills 1608 Anniversary Edition, 46%, 400th Anniversary of the original grant to distil 84 Luxe editie van de 1608 op hoger alcoholpercentage. Heerlijke aromatische neus, malt, vanille, fudge, bourbonhout, zacht fruit (banaan, framboos). De smaak is pittiger dan verwacht maar toch zeer zacht, honingzoet, boterig , kruidig, roggebrood. Zeer vol en rijk van smaak. Lange zoete filmende afdronk met sappig hout en licht droge nasmaak. Grote klasse blended whisky die vele single malts achter zich laat  
Bushmills: Black Bush, 40%, Blended Irish Whiskey (botteling 2004-2006). 84 Op advies van Huub eindelijk getest in hotelbar. Neus is typisch Iers aroma. Mild, vanille, malty. Mooie volle, vettige en zoete smaak (iets sherry?) met veel fruit, vanille en noten. Mooie zachte gladde afdronk met veel malt, mooie houtsmaak en een vleugje rook. Geen lijm in de afdronk! Net als de 1608 scoort ook deze blended (grain component komt van Midleton) ruim boven de Bushmills 10Y single malt! Oktober 2004 de eerste fles aangeschaft van deze heerlijke zachte whiskey; wegens de sublieme smaak in de Irish Coffee nu standaard in huis. Bij blind proeven nog hoger gescoord (o.a. als mystery guest op genietschapsbijeenkomst bij Nico op 18 december 2004).   
Bushmills 1608 Reserve (Blended Irish) whisky 40% 82 Grote verrassing: een blended scoort hoger dan de 10Y single malt! Neus is aromatischer dan de 10Y met veel vanille, fudge, bourbonhout, mint en zacht fruit. De smaak is zeer zacht, zoet, boterig en voller dan de 10Y, maar nog steeds fris. Korte zoete filmende afdronk met sappig hout en roggebrood. Kleur is ook iets donkerder dan de Bushmills 10 (82). Op 27 juni 2009 en 25 juni 2011 weer hoog gescoord in blindrondjes bij Jos en herkend als een Ierse whisky (80 en 83). Gemiddelde score genomen.  
Bushmills Black Bush, 40%, Blended Irish Whiskey (new 2006 botteling) 81 Nieuwe verpakking aangeschaft voor Ierland proeverij 6-10-2006. Valt erg tegen na de Knappogue's en Bushmills 10Y. Later geproefd naast een 2005 botteling. Deze 2006 editie is een stuk scherper en minder interessant.   
Campbeltown Loch, 25Y, 40%, Blended Whisky 84 Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij Jos blind geproefd t.o.v. 3 Ieren. De kort ervoor geproefde Redbreast had waarschijnlijk nog restinvloed. Neus is complex: malt, sherry, rook en zoet fruit (kersen). De smaak is honingzoet, vettig met zacht fruit en sherry. Mooie balans in smaak. Afdronk is verwarmend maar beetje saai neutraal. Wel een prachtige blended! Onthulling was verrassing want geen zilt Campbeltown karakter aanwezig. 2e op Springbank proeverij Overmars op 17-11-2003: vrijwel zelfde score en smaaknotities. Derde keer proeven op 28 oktober 2004 in Bussum na de proeverij: kokos in de neus en hogere score.  
Campbeltown Loch, 21Y, 40%, Blended Whisky 81 Prima blended whisky, maar iets minder dan de Campbeltown Loch 25Y.  
Canadian Club, 6Y, 40%, Blended Canadian whisky  72 In Canada doen ze het weer anders: twee maal distilleren en blenden voor het in het vat gaat. Frisse neus met honing, stroop,  hout. De smaak is een aangename verrassing en veel beter dan verwacht. Het hout is mooi in balans met de zachte en mierzoete smaak van toffee, stroop, honing en vanille. Licht prikkelend en ongecompliceerd. Prettige maar superkorte afdronk; sappige houtsmaak en totaal niet droog. Unieke zeer lichte whisky. Een jonge leeftijd heeft soms zo zijn voordelen. Tip voor prijs/kwaliteit verhouding. Ook de 2e keer proeven op de Canada/USA proeverij is weer prettig, maar toch wel iets minder dan de Seagram VO.  
Celtic Desire 12Y, 40%. Blended and bottled in Rotterdam by Martin Mens 83 Mystery guest bij Andre op 8-11-2003. Neus: interessante geur: kruidig, malty, citrus. Mooie zachte en volle smaak met veel malt en vanille en erg fruitig (sinas). Afdronk is glad, zacht, mooi in balans en subtiel. Het is een blend van Ierse en Schotse whisky's.  
Celtic Nations, 46% 79 11e op festival Gent 10-2-2007. Een blend van Bruichladdich met een Ierse whisky (Locke's?). Neus: jong en fris, iets spirity, citrusfruit, zoet en turf. Smaak is beter dan de neus en heeft behoorlijk veel turf naast het fruit en mooie malt. Interessante combinatie van Iers en Schots, maar niet op niveau van Celtic Desire. Dit is toch wel erg jong en onaf, vooral als je even teruggaat na nippen van de Bruichladdich 1991 WMD2. In de afdronk gaat de turf nogal overheersend door; beetje teveel van het goede.   
Century of malts,  40%, Chivas   78 Blindproefrondje Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: leer, fruitig (peer, aardbei), kauwgom, vleugje turf, kruidig. Smaak: complex, malt, licht turf, vrij zoet, vanille, fruitig. Wat plakkerige afdronk.  
Chivas Regal 18Y, 40% 82 Geproefd mei 2005 bij Strathisla distilleerderijbezoek. Te weinig tijd om goed te noteren. Eerste indruk: complex en vooral voller en krachtiger dan de Chivas Regal 12Y. Heeft een lekkere volle houtsmaak en een minder droge afdronk dan de 12Y.    
Chivas Regal 21Y, Royal Salute, 40% 80 Geproefd 11 juni 2005 op vliegveld Bangkok. Ondanks het plastic bekertje is er een prachtige neus waarneembaar. Mooie belegen malt en hout, zeer fruitig (mandarijn, perzik) en honingzoet. Doet denken aan belegen mooie Speyside whisky. De smaak is extreem zacht! Een fluwelen mondgevoel met frisse en zoete smaken. Het fruit is prachtig in balans met malt, honing en hout en na enige tijd komt turf en rook naar voren. Het lijkt naar de uitstekend categorie te gaan, maar dan begint de afdronk de score te verpesten. Het hout overheerst wat teveel en de afdronk is vooral droog en plakkerig. Na langere tijd postzegellijm nasmaak die veel strafpunten kost.   
Chivas Regal 12Y, 40% 77 Verliest in blindtest van JW Premier en Dimple in 2000. Herkansing maart 2003 op boottochtje Rotterdam bevalt een stuk beter. Mooie zoete neus en redelijk complexe smaak met meer turf dan je in eerste instantie verwacht. De smaak is een beetje saai, maar de afdronk is prettig neutraal en niet droog. (75) Derde keer proeven mei 2005 bij Strathisla distilleerderijbezoek. Neus is vrij vlak en neutraal, maar wel fruitig (citrus, perzik), malty en licht turf. Smaak is prikkelend met veel malt, fruit, zoete vanille, rook en een beetje turf. Mooie balans van smaken met een hoge Speyside invloed van zachte en mellow malts. Met wat water erbij nog fruit en een vleugje kokos/anijs. Behoorlijk complex. De afdronk is ietsjes lijmig en eindigt stroef en droog (strafpuntjes!). Naast een JW Black Label maakt de Chivas 12Y geen schijn van kans op vliegveld Bangkok 10-6-2005, maar de zoete fruitigheid die ook in de Royal Salute te vinden is valt meteen op.  
Clontarf, 40%, no age, black label (blended Irish, Grain only?) 78 Zestiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Volgens dame bij de stand is dit single grain (staat niet op de fles, maar wel in whisky bible 2004 van Jim Murray). Na distillatie is deze whisky door houtskool gefiltreerd en in bourbon vaten gerijpt. De houtskool pept ook dit zeer zoete drankje behoorlijk op en geeft een wat pittiger en kruidiger karakter (75). Blind geproefd in rondje mystery guest bij Huub op 30-10-2004 en duidelijk de beste van de Clontarf reeks! Herkend als een Ierse whisky. Neus is zoet, vol, uitnodigend met perzikachtige fruitigheid en ietsje bitter. Mooie zoete en licht kruidige smaak met veel vanille en prettige bourbontrekjes. Licht plakkerige afdronk, mogelijk nog beïnvloed door de voorgaande blended Clontarf.  
Clontarf  Reserve, 40%, no age, gold label (blended Irish) 72 Zeventiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Na de lekkere malt & grain ook de blended maar geprobeerd. Weinig uitdagend van smaak in vergelijking met de malt. Moet misschien nog eens worden herkanst zonder voorkennis (75). Blind geproefd in rondje mystery guest bij Huub op 30-10-2004 en duidelijk de minste van de reeks. Herkend als een blended en slechts 70 punten gegeven. De neus is zoet, bourbonachtig en licht. De smaak is niet echt lekker ondanks de mooie lichte houtsmaak; spoortje zeepsop? Afdronk lijmig.  
Cluny: Macpherson's Cluny Scotch Whisky, blended whisky bottled circa 1970, no age and no ABV (40%??) 82 Geproefd bij bezoek Erik op 30-6-2007 en 11-12-2007. Neus: zeer floraal (een compleet boeket) en heerlijk zoet. Perzik, kolengestookt? Opvallend weinig hout en malt in de neus. De smaak is zeer zacht en enigszins vlak in vergelijking met de rijke neus. Toch is er veel te proeven: zoet fruit, honing, groenten/selderij en elegant hout. Afdronk kost strafpuntjes: wat plakkerig en grainy.  
Compass Box Asyla Blended Schotch Whisky, 40% 75 Testminiatuurtje. Neus is licht en subtiel, wat geparfumeerd met veel bloemen, vanille en honing. Beetje kaal voor een blended en erg grainy. Malt, vanille, graan, ex-Bourbon hout en een vleugje turf. In de afdronk ietsje lijm en er komt meer hout naar voren (79).  Tweede test als blindganger bij Jos op 16-4-2005 verloopt dramatisch: minste van de 5 met een score van slechts 71. Gemiddelde score genomen.  
Crown Royal, 40%, Blended Canadian whisky  73 Geproefd 7 november 2008 vliegveld Calgary. Neus: licht, zoet, toffee, vanille. Smaak: zacht, zoet, stroperig. Voor de liefhebbers van zachte en niet te indringende smaken. Voor mij hoeft het niet zo; wat vlak met een korte licht plakkerige afdronk.  
Cutty Sark, 25Y, 45.7% (Berry Bross & Rudd) 79 Blind geproefd als mystery guest bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007 en niet onmiddelijk herkend als blended. Neus: sherrywood, malty, rokerig, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Binnenkomst is verwarmend met een mooie balans van smaken: kruidig, malty, hout, winey, vanille. Afdronk is mellow met een tikje peper. Proef ik daar een spoortje Talisker? Zeer interessante blended whisky.  
Cutty Sark, no age, 40% 56 Smerige nasmaak bij deze redelijk luxe blend!  
Danfields Private reserve, no age, 40%, Small batch Canadian whiskey, Lethbridge, Alberta. 74 Geproefd 6 november 2008 The Muse Calgary. Neus: elegant, zoet, amandel, stroop, noten, floraal (lavendel), gedroogd fruit. Smaak is zeer zacht, vanille, houtskool (als in Jack Daniels), licht bittere houtsmaak, toffee, plakkerig. Smaakt erg jong en waterig. Korte afdronk, licht droog en zoet.   
Dewar's 12Y Ancestor Scotch Whisky, 40%. Botteling van halverwege jaren 80. 84 1e op Cadenhead proeverij 21-5-2004 (bonus van Wally). Mooie gouden kleur. Heerlijke geur met veel malt, perzik en vanille. Zachte smaak, boterig, malty en vet. Met wat water frisser en fruitiger. Iets te droge afdronk maar wel mooie houtsmaak. Bijzonder goede blended whisky die zo voor een goede Speyside single malt kan doorgaan.   
Dewar's 12Y, 43%, 2006 botteling 74 Geproefd augustus 2006. Neus: grainy, custardpudding, banaan, perzik, mandarijn. Smaak is scherper dan verwacht, neutraal en wat vlak. In vergelijking met de White Label heeft deze versie echter veel meer body. Malt komt veel meer naar voren en ook wat sherrywood en turf op de achtergrond. Fruitig (appel, citrus) en melkchocolade (koetjesreep). Afdronk is zoet en licht droog.  
Dewar's White Label 62 Gert's doordrinker geproefd op 2 maart 2002 (62). Herkansing augustus 2006 tegenover 12Y niet veel beter (65). Neus: grainy, gras, hooi, weinig expressie. Smaak is neutraal en vlak. De jonge grain is bepalend en de malts komen niet goed naar voren. Bijzonder weinig te beleven. Niet opgedronken.   
Diamond Barrel, "Lindsay's", distilled circa 1935. 10 Amuse als opening bij Scott Donkers op 16-2-2008. Paar druppeltjes geproefd van deze curiositeit die ongeveer 75 jaar in de kelder heeft gelegen. Mooie neus: dennenaalden, belegen malt. Smaak is wat vlak met kurk. Niet echt lekker dus, maar wel heel bijzonder. Punten zijn betekenisloos hier.  
Dimple 15 Y 77 Luxe blend; heel zacht maar wat saai. Tweede kennismaking plezieriger (naast Chivas en JW). Test naast Glen Talloch Pure Malt nog beter. In hotelbar in 2005 weer een puntje erbij.  
DYC Whisky,  40%, Fino Blended Destilerias Y Cricinza del whisky, Segovia Espana 63 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind geproefd. Neus: natte tuinaarde, iets turf, menthol, dettol, onplezierig. Smaak: grainy, fruitiger dan verwacht op basis van de neus en zeker drinkbaar. Afdronk is plakkerig. Dit drink je toch niet voor je plezier.  
Export Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland and South Africa, A660 20 Curiositeit in plastic zakjes van 5 ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en solvent (thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en weeïg. In de lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven maar het eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de slechtste van de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan.   
The Famous Grouse Bourbon Cask Finish, 40%, 50cl package 77 25e op WFNN 2008. Neus: licht rokerig, vanille, graan, aarde. Smaak is zoet en grainy. Een pittige blended whisky met wat meer turf als we gewend zijn bij de Grouse. Goed in balans en hoge drinkbaarheid. Eindigt wat plakkerig in de afdronk. Prima blend.  
Famous Grouse Blended Malt Whisky, 18Y, 43% 75 2e Groningen 2010. Neus: veel meer body dan de Snow Grouse, stevig hout, graan, fruitig. Smaakt: zacht en vrij neutraal. Malty, olijven, kruidig, minder hout dan de neus suggereert. Vrij korte, kruidige afdronk met veel hout en een vrij droog einde.  
The Famous Grouse Gold Reserve 12 Y Deluxe, 40% 72 Een blended wis die qua neus zo voor een malt kan doorgaan. Malty, fruitig (abrikoos), amandel en erg zoet. Smaak valt echter tegen t.o.v. de neus: vanille, minder malt dan verwacht, zacht maar weinig verdere expressie. Afdronk is een beetje plakkerig en kost punten.   
Famous Grouse: The Black Grouse, 40%, fine peated blended Scotch Whisky (2007 botteling) 70 10e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fors turf en rook voor een fine peated whisky. Iets zwavel en veel graan. Smaak is zacht, rokerig en erg grainy. Cacao, turf, wat ruwe houtsmaak. Te droge afdronk voor het lekker. Nog geen partij voor Johnny Walker Black Label wat mij betreft.  
Famous Grouse: The Snow Grouse, 40%, blended grain Scotch Whisky 70 1e Groningen 2010. Net binnen en meteen een dubbeltest met een glas uit de vriezer versus een glas op kamertemperatuur. Een fors verschil waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de gekoelde versie omdat deze een stuk sprankelender lijkt. Op kamerteemperatuur heeft deze grain weinig bijzonders te bieden (meer body, oilier, iets plakkeriger). Neus: clean, korenwijn, fris. Smaakt: prikkelt op de tong, mede door de chill, en is zeer zacht en neutraal. Lekker drinken, maar niet echt spanned. Korte en lichte afdronk. Voor een jonge grain whisky slaat dit geen gek figuur en de vriezer is een goed idee.  
The Famous Grouse, 40% 69 Prettige neus en redelijk smaakvolle blended; maar dan die droge bek in de afdronk. Bij bezoek aan Glenturret op 28 mei 2004 bleek waar die droogheid vandaan komt; het Glenturret distillaat is ook gortdroog in de afdronk. Niet mijn merk blended.  
Fuji Gotemba (Japanse whisky van Kirin-Seagram): Evermore 2000, 21Y, 40%, Fuji Gotemba Distillery Blended Whisky 85 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007 uit een merkwaardige fles. Neus: subtiel, zacht en elegant. Bourbonachtige zoetheid in de neus, geur van oude grain whisky, perzik. Smaak is zacht, filmend, vol fruit, zoet hout en tamelijk mellow en neutraal. Lange zoete en filmende afdronk die ietsjesdroog eindigt. Prachtige balans en hoge drinkbaarheid. Jammer dat het een curiositeit is.  
Glendarroch finest scotch whisky, 15Y, 43% 76 Mystery guest bij Erik op 29 mei 2005. Neus: mooi hout, leerachtig, vleugje turf. Smaak is wel plezierig maar een beetje rommelig; vee hout, malt, beetje zilt, rook, sherryzoet, vrij droog. Afdronk heeft iets teveel droog hout en eindigt wat plakkerig.   
Glen Hood, 40% 40 Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij Jos blind geproefd t.o.v. 3 Ieren en Campbeltown Loch. Dit product maakt geen schijn van kans om ook maar iets interessants in te brengen. Neus: afstotend, goedkoop, leerachtig, ziltig. De smaak is muf, ranzig, leerachtig (feints?) en de afdronk wil je snel vergeten.  
Glen Parkwijk, 43%, Distilled, blended and bottled in Scotland for slijterij Parkwijk Almere  40 Geproefd december 2007. Voor 15 euro een fles zijn de verwachtingen voor dit sympathieke flesje niet hooggespannen en dat wordt helaas waargemaakt. Neus: grainy, spiritus, wat ranzig hout, licht rokerig, grapefruit, zurig. Smaak: dat valt niet mee….goedkope jonge grain, en stroeve houtsmaak. Het fruit dat voorzichtig naar voren kwam in de neus is nu afwezig; nog wel malt en wat aarde. Afdronk: droog en lijmig. Voor in de mix zullen we maar zeggen.....  
Glen Talloch 59 waarom zou je dit nou puur opdrinken? Bleekjes, waterig. Licht fris, alcoholisch en fruitig en met droge afdronk. Op blindproef rondje bij Andre op 4-1-2003 nog niet eens de slechtste. Een zeer oude jenever van 20Y was duidelijk minder (herkend als geen whisky; stroperig zoet en parfumachtig).  
Grant's Stand Fast Finest Scotch Whisky, 43% (gebotteld halverwege jaren 60) 85 5e bij Genietschap op 27-11-2010. Neus: heerlijk kruidig, boerenkaas, organisch en aards. Smaak: dat is wel even iets anders dan de huidige Grant's! Laurier, plantaardig, dit moet wel een forse hoeveelheid malt bevatten. De afdronk stelt iets teleur t.o.v. de fenomenale neus en smaak. Het blend karakter komt naar voren in de plakkerige afdronk.  
Grant's 25Y, 40%   World of Whiskies Heathrow 9-9-2010. Weinig gelegenheid om notities te maken. Blind gekregen en wel herkend als een blended whisky; weliswaar prima van kwaliteit. Elegant in neus en smaak en prachtig in balans. Toen het prijskaartje voor de dag kwam ging ik toch maar bij de single malts shoppen.  
Grant's Blended Scotch Whisky, 40% 61 Herwaardering vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: zoet, fruitig, malty, niet onplezierig. Smaak is redelijk zacht en zoet; vanille, honing, malt en een vleugje turf. Daarnaast ook een onplezierige lijmige bijsmaak die doorzet in de zoete en plakkerige afdronk. Overall blijft de conclusie: waarom zou je dit nou puur opdrinken? Prima voor de mix.  
Green Spot 40% (blended Irish) 79 Herzien bij Ton December 2011. Prima Ierse blended whisky met hoog pot still karakter. Neus: mild, vanille, honing, malt, bourbonwood, groene thee en een vleugje rook. Smaak: zacht, glad, filmend, bloemen, honing, custard. Afdronk blijft zoet, zacht en filmend. Niet erg spannend maar heerlijk drinken. herzien
Haig Blended Whisky, 40% (Gold label; botteling jaren 70 volgens Erik) 69 Geproefd bij Andre Bos 15-9-2012 na de Gold Cock. Toch ook wel een echte blended whisky dit inclusief de velpon, plakkerige nasmaak en goedkoop grain gehalte. Toch wel wat interessante oude whisky tonen. nieuw
Hewitts Irish Whiskey, 40% (Irish Distillers, aged 6 to 10Y. Midleton and Bushmills malts and a single grain, no pot still) 82 Neust niet bepaald als een Ierse whiskey: kruidig, leerachtig, tabak, chocolade, kaas (brie/camembert), winey. Smaak is ook zeer apart: hout, bourbon zoet, graan, gember, limoen, abrikoos, oily. Afdronk is behoorlijk complex: kruidig, hout, sappig. Een zeer bijzondere blended whisky die naar meer smaakt. Geen hoogvlieger qua punten, maar zeer drinkbaar.  
House of Lords, 43%, B260 73 Sample van Richard september 2006. Neus: fruitig (banaan, citrus), grainy, zurig, wijn, vanille. Smaak is vrij zacht en boterig, kaakjes, vleugje turf. Duidelijk nog wat jong. Afdronk is zurig en wat plakkerig en eindigt nogal droog.  
Isle of Skye, 8Y 70 Deze blended bevat volgens de distillery geen Talisker. Smaakt desondanks toch wel scherp, pittig en kruidig. Iets lijmige afdronk. In de enige kroeg van Kyle of Lochalsh gedronken tijdens penaltyschieten cupfinale 2003 Juventus-Milan.  
J & B Ultima, 43%, a blend of 128 Scotch Whisky's  87 Er komt maar geen eind aan de doorbraken van blended whisky's in de hogere regionen van de lijst! Als 2e bij Andre op 4-1-2003 is dit een grote verrassing. Neus is zeer complex; zoet en fruitigheid overheersen. Ook de smaak is zeer uitdagend! All round, kruidig, rokerig, turf, sherry. Er zit enorm veel ontwikkeling in en de Islay tonen krijgen steeds meer de overhand in de nasmaak en afdronk. Heerlijke lange filmende afdronk die uiteindelijk wat droog eindigt. Zeer bijzonder en lange tijd beste blended whisky geweest.  
J & B Blended Scotch Whisky, 43% 57 Grote verliezer op vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: postzegel, zoet, vleugje turf, weinig uitnodigend. Smaak is weeïg zoet, meteen lijmig met een goedkope jonge grain smaak. Afdronk is plakkerig. Bah!  
Jameson Distillery Reserve, 12Y, 40%. Only available at Midleton Distillery, Cork, Ireland. 85 Aangeschaft bij bezoek aan Midleton en 3 dagen later geopend in Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006. Neus: enorm rijk en vol in vergelijking met alle andere wissen op tafel. Zeer fruitig (perzik, abrikoos, banaan), malty, honingzoet, vanille en elegant hout. Smaak is prachtig in balans en heeft veel body en Pot Still karakter naast de opvallende zachtheid: tropisch fruit, mandarijn, licht kruidig, granen, hout en honing. De afdronk blijft zacht en honingzoet. Het water loopt je in de mond bij deze sublieme whisky. Alweer een uitstekende Ier zo kort na de Midleton Very Rare. Maakt veel indruk op Ierland proeverij 6-10-2006 (86) en in Iers blindproefrondje bij Jos op 25-6-2011 ook 1 van de beste (84). Winnaar in het Jameson rijtje van 5-1-2013 naast de Select reserve. herzien
Jameson Master Selection, 18Y, 40% (blended Irish) 82 Whiskyfestival Den Haag 2003 (19e). Neus: milde zachte malt, fruitig. Smaak: heerlijk zacht en typisch Iers. Fruitig (abrikoos, citrus), mellow. Ook de afdronk is erg zacht, glad en rijk. Een uitstekende blended (mag ook wel voor 70 euro); toch wel beter dan eerder geproefde Magilligan (81). Herkansing mei 2005 bij Erik & Bert. Deze editie is samengesteld uit 3 vaten. Neus: sherry, vanille, perzik, typisch Iers mild en zacht. Smaak ook hier weer zacht als fluweel. Afdronk glad en filmend met een licht bittertje. Te weinig verschil met de 2003 versie voor een aparte entry.  
Jameson Gold, 40% 79 Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Lijkt blind geproefd op een bourbon! Heel zacht maar snel weg. Droog maar wel plezierig. Herkansing Heathrow maart 2003: bourbonassociatie nu stuk minder duidelijk; toch wel de typische Ierse smaak, maar blijft wat teleurstellend t.o.v. standaard Jameson (74). Tweede herkansing 18 maart 2006 in Jameson rijtje met Jos. Neus: vanille, honing, hout, malt, perzik, kokos en aarde. De smaak is iets scherper dan de standaard Jameson, maar wel kruidiger en rijker. Graan, honing, vanille. Afdronk tikje te droog.   
Jameson Select Reserve Small Batch, 40% (2012 botteling in houten kist) 78 Nieuwe Jameson in indrukwekkende houten kist in een rijtje van 4 met het genietschap op 5-1-2013. Neus: licht en fruitig (perzik, banaan, mandarijn), vanille, honing, granen. De smaak is net zo fris en zacht als de neus doet vermoeden. Meer body dan de standaard Jameson, maar nog steeds zeer toegankelijk en lekker drinkbaar. Honingzoet, vanille, pot-still graan, tikje droog hout. Vrij korte zoete en filmende afdronk. nieuw
Jameson Irish Whiskey, no age, 40% (2005-2011 bottelings) 72 Leeftijd is gemiddeld 5-7 jaar. Een favoriet voor ik aan de single malts ging in 1998 en een schoolvoorbeeld van een prettige zachte typisch Ierse blended whisky. Serieus herkanst in maart 2005 en in maart 2006 bij bezoek aan Midleton distillery. Neus: licht, jonge graanwhisky, fruitig (appel, mandarijn). De smaak is typisch Iers zacht, maar wel opvallend dun. Graan, zoet fruit, anijs, vanille en eenbeetje hout. Weinig expressief; een typische blend met een vlakke en neutrale afdronk die soms wat plakkerig en lijmig kan uitvallen. Bij bezoek aan Midleton distillery 15 maart 2006 wint dit wel van Paddy, Powers Gold, JW Red Label & Jack Daniels en de punten nog eens bevestigd in het Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006 (75). In blindproefrondje op 25-6-2011 en 15-9-2012 slechts 69 gescoord. In het Jameson rijtje op 5-1-2013 met het genietschap weer iets beter (72). herzien
John Jameson & Son, Pure Old Pot Still Dublin Whiskey, Bow Street Distillery, 7Y, no ABV/proof on bottle label. (Old bottle before 1971; includes small booklet how to make Irish Coffee; agents for the Netherlands: Schaefers Würdamman Amsterdam) 68 "Not a drop is sold before it's 7 years old" staat er trots op de door de tand des tijds aangetaste fles die het genietschap gezamenlijk aankocht. Bow Street Distillery in Dublin bestond van 1780-1971, dus de botteling is zeker 40 jaar oud. Een curiositeit met een leuk Irish Coffee boekje. Alvorens de samples te verdelen gaat de fles even rond om te proeven. Neus: nog zeer fruitig en fris voor zo'n oude fles, ruikt inderdaad oud en belegen. Graan, citrusfruit, boeken. Smaak: smaak is duidelijk intenser dan de huidige Jameson, sinaasappel, muesli, oily, pepermunt. In eerste instantie uitstekend mondgevoel, maar wordt al snel plakkerig in de mond. Afdronk is eigenlijk niet lekker en plakkerig, met vervelende pepermunt nasmaak. Verificatie volgt; voorlopig een teleurstellende score (75). In het Jameson rijtje op 5-1-2013 eindigt dit roemloos onderaan met 68 punten; denk dat hij gewoon is verschaald. herzien
Jelinek distillery: Gold Cock 3Y, 40%, Blended Czech Whisky (R. Jelinek. Original Czech Distillers) 62 Souvenir van tripje naar Praag aan het genietschap voorgezet bij Andre op 15-9-2012. Neus: valt zeker niet tegen. Wat spirity en lijmig, maar ook fruitig (appel) en wat zoete malt. Smaak is een stuk minder dan de neus; malty, marmelade, wat ranzige bijsmaak die steeds meer gaat overheersen. Afdronk is plakkerig en echt niet lekker meer. nieuw
Johnny Walker Blue Label, 43% 83 Summiere notitie in 2000: superzacht; maar met een prijs van 300 gulden een miserabele prijs/kwaliteit verhouding. Verificatie was zeer gewenst door opwaarderen diverse blendeds & vatted malts en op 29 mei 2005 bij Erik van Frachem is het zover als mystery guest. Blind geproefd herkend als een uitstekende blended. Neus: mooi belegen hout, fruitig, sherryinvloed, vanille, honingzoet en ietsjes leerachtig. Smaak is nog steeds zeer zacht, prachtig hout, mooie balans van smaken maar nog steeds niet erg spannend. Afdronk is snel weg en er blijft een mooie houtsmaak over. In een dubbeltest met de nieuwe editie van Green Label ("Blended Malt") is de Blue Label duidelijk minder interessant, maar wel een stuk zachter.  
Johnny Walker Gold Label, "The Centenary Blend" 18 Y, 40% 83 Miniatuurtje 1998: Zeer zacht en mooi in balans, maar een beetje saai (80). Verificatie op 14-7-2004: na 6 jaar beslist niet meer als saai beoordeeld (85)! Half flesje gekocht op vliegveld Ho Chi MIn City voor slechts USD 20 (!) en ingezet bij Gert op 11 juni 2005. Neus: complex, vol, zacht en uitnodigend. Zoet, fruitig, malty, kruidig en met een beetje zee in de verte. Smaak is wat minder boeiend dan de geweldige neus en ookwat ruwer dan verwacht. Malty, fruitig (perzik, abrikoos, marmelade), boterig, rook, licht turf en een subtiel zeekarakter. Mooie kruidige en complexe afdronk met fruitige nasmaak. Een prachtig gebalanceerde whisky (84). Puntje verlaagd naarmate het flesje vorderde. Op 10-8-2006 weer eens geproefd bij Huub. Na de subtiliteit van Ballantine's 17Y is dit ineens een brute turfwhisky.  
Johnny Walker Black Label 12 Y 80 Begon laag in punten maar won het op cursus Reactorkunde (2000) toch duidelijk van Glenkinchie single malt. December 2002 een halve fles gekocht voor starters proeverij. Viel nu nog beter in de smaak dan in herinnering en sindsdien regelmatig herproefd. Een van de weinige blendeds met prettige turfsmaak en een benchmark voor goede kwaliteit. Uitnodigende complexe en assertieve neus met veel turf, rook, sherryinvloed, fruit, zee en bourbonhout. Stevige binnenkomst met wat scherpe smaak en lekker veel turf, rook, zee, malt, peperige kruiden en hout. Mooie balans en complexe smaak. Relatief korte afdronk met veel kruiden, planten (Caol Ila??), peper en hout. Blind geproefd in het mystery guest rondje bij Gert (21-2-2004) de winnaar met 80 punten. Op 10 juni 2005 op vliegveld Bangkok wint de Black Label van Chivas Royal Salute in dubbeltest en op 11 juni 2005 bij Gert slaat de smaak helemaal geen gek figuur naast de Gold Label. De neus van de Black Label is stukken minder dan deze 2, maar de ruige complexe smaak is veel spannender.  
Johnny Walker Premier 70 Lelijk after shaveachtig flesje met bijpassende geur. Naast de gewone Red Label geproefd en lichter bevonden. Bij tweede test net andersom. Derde test naast Dimple. Arbitrair in punten verhoogd met de Red Label.  
Johnny Walker Red label, 43% 69 Benchmark voor matige blended whisky. Teveel van het zoete Cardhu karakter; de Talisker proef ik er niet in (59/60 in 1999). In 2003 weer eens geproefd en oordeel behoorlijk herzien. Neus: licht turf en ziltig, malt, banaan, lijm. In de smaak zit turf en zeekarakter en een pittige kruidigheid (peperig). Vrij scherp en behoorlijk lijmig in de afdronk. Het blijft niet voor je plezier drinken, maar in een dubbeltest met de Arran Founders Reserve is dit toch de verrassende winnaar! Dit staaltje wordt nog eens herhaald met de Bladnoch 1988 (Signatory). Verliest in vliegveldtest op 24 juni 2005 van Bell's.   
Kilbeggan 15Y, 40% 82 3e in Leiden 2009. Neus: zoet, graan, fruitig, belegen. Smaak: zacht, subtiel, heerlijk vol, zoet, granig, vanille, creamy, subtiel hout. Wat een verschil met de leeftijdsloze Kilbeggan! Van een kleurloos mengsel naar een uitstekende blend met een filmende en zachte afdronk.  
King of Scots, 40% 67 2e op festivalzaterdag 2004. Neus: peaty, malt, fruitig,velpon. Zachte smaak heeft weinig finesse, maar is goed in balans. Malt, hout, brinta, pittig. De afdronk is iets plakkerig (velpon), zoet en niet zo droog als verwacht. Kost slechts € 16 per liter, maar ik drink toch liever wat anders.  
King's Crest, 30Y, 40% 74 Blind geproefd en herkend als blended bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007. Neus: zeer graanachtig, amandel, vanille, citrus, hout. De smaak is neutraal en zacht; een goede lichte en zachte blended whisky met veel graan karakter en een mellow afdronk. Niet spannend maar wel goed in balans.  
Label 5 Blended Scotch Whisky, 40%, no age 70 Cadeautje van Victor 19/7/2009. Neus: graanalcohol, gedroogd fruit, banaan, vanille, floraal. Lijkt een mix van bourbon en sherrywood. Smaak is zacht en zoet met een licht turf, hout, noga. Neutraal en toegankelijk met een vrij zachte en gladde afdronk.  
Langs Select 12Y 69 Neus: zoet, vanille, bourbon, lijmig. Smaakt stroef en heeft veel hout. Glengoyne smaak ver te zoeken. Mystery inbreng bij Gert (2/3/2002).   
Loch Fyne blended whisky, 40% 73 Geproefd by Loch Fyne op 28 mei 2004. Neus met veel malt, enigszins turf, vanille, fruit en beetje goedkoop. Smaak is een neutrale blended; drinkbaar maar niet indrukwekkend. Droge afdronk met hout en vanille. Miniflesje gekocht en ingezet als mystery guest voor genietschap op 12 juni 2004. Slaat geen gek figuur.  
Loch Ranza 60 Souvenir van Arran smaakt nergens naar. Zoet, fruitig, maar vooral vlak en velpon. Afdronk is lijmig en verpest je smaak (55). Tweede keer proeven bevalt iets beter, maar het blijft duidelijk niet voor je plezier categorie. Wat meer turf geproefd naast de abrikoos in velpon. Scherper en assertiever dan in herinnering. Afdronk nog steeds slecht. Toch hoeft dit zeker niet onder de Old Rhosdu te staan. Derde keer net op voldoende gewaardeerd.  
Long John 58 Uiterst matige blended whisky. On the rocks op verjaardag gaat het wel. Maar waarom zou je dit nu puur opdrinken?  
Mac Lean, 40%, Blended scotch Whisky 55 Een onbekende wis in een hotelbar (Cumulus, Helsinki 2004) betekent niet altijd een ontdekking. De neus doet al weinig goeds vermoeden: velpon, malt, beetje vanille.  Smaak is redelijk zoet en gebalanceerd, maar vlak en saai. Afdronk is vies plakkerig en een beetje leerachtig.   
Macphail's Special Fine Old Scotch Whisky, 5Y, 40%  75 Geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: rokerig, malty en behoorlijk veel hout voor zo'n jonge whisky. Smaak is zacht met veel toffee, rook, malt, zoet fruit. Niet geweldig in balans; beetje rommelig en ruw. Ook de houtige afdronk vol toffee is wat onaf en plakkerig. Kan niet in de schaduw staan van de uitstekende 10Y Pure Malt in dezelfde serie.  
Malt Whiskey Blended and bottled by Mandalay Distillery (Birma), 43%.  35 Rariteit via Raymond Brandes; eigen import ingebracht ter keuring op Out & Hout 2 op 28-3-2003. Geur is onaantrekkelijk, doet denken aan rum, diesel en spiritus. Smaak is in eerste instantie redelijk zacht; de malt is niet duidelijk aanwezig. Afdronk is onplezierig en plakkerig. Volgende slokjes steeds ranziger. Niet om puur te drinken; uitsluitend voor de mix. In een dubbeltest verslaat deze whisky overigens nog ruimschoots de Scotch single malt Loch Dhu.  
Mansion House, 40% 64 Een tamelijk onaantrekkelijke velponachtige neus. Hout, malt, zilt en fruitigheid worstelen zich langzaam door de zoete oplosmiddelgeur (alcohol/ether) heen. De smaak is behoorlijk scherp, maar valt mee na de neus: turf en rook duidelijk waarneembaar in het ruwe karakter van deze blend, sherry, malt, licht fruitig maar die goedkope jonge grain verpest veel. Afdronk is eerst tamelijk prikkelend met hout, malt en honing maar eindigt veel te droog en plakkerig. Minder dan een JW Red Label.  
Midleton Very Rare Irish Whisky, matured to perfection and bottled in 1996, no age, 40% 86 Geproefd bij Ton december 2011. Neus: heerlijk fruitig (groene appel, citursfruit, lychee), zoet, vanille, malty met typsich Iers pot still geurtje. Veelbelovende neus! De smaak is zeer zacht, filmend tegen oily aan, honingzoet, vanille, citrusfruit. Wat minder clean dan de neus doet vermoeden maar heerlijk drinken. outsmaak. De filmende afdronk is vrij kort en blijft zacht, zoet en boterig. Prima balans. Met wat water meer toffee in de neus; ietsjes spannender in de smaak met nog meer sinaasappel maar de afdronk wordt wat plakkeriger. nieuw
Midleton Very Rare Irish Whisky, matured to perfection and bottled in 2005, no age, 40% 85 Geproefd in bar van Cork airport hotel 13 en 14 maart 2006. De zachtheid van deze whisky wordt al aangekondigd door de neus: honing, malt, perzik, mandarijn, licht kruidig, granen. De smaak is extreem fluweelzacht, filmend, honingachtig zoet, vanille, tropisch fruit, graan, mooie houtsmaak. De afdronk blijft zacht, zoet en filmend. Prachtig harmonieus. Er gebeurt verder niet veel in de smaakontwikkeling, maar zachter dan dit zal je niet snel vinden. Bij bezoek aan Old Midleton distillery geleerd dat dit een distillaat van de nieuwe Midleton distilleerderij is en dat de jongste whisky 14 jaar is. Omdat er ook veel oudere whisky bij zit is besloten er geen leeftijd op te zetten.  
Midleton Very Rare Irish Whisky, matured to perfection and bottled in 2006, no age, 40% 83 Geproefd in hotelbar Cork 23 januari 2007. Ook deze editie heeft een prachtige fruitige neus: honing, malt, citrusfruit, licht kruidig, granen. De smaak is zacht en filmend, maar wat minder indrukwekkend dan de 2005 editie. Honingzoet, vanille, graan, mooie houtsmaak en perzik/citrusfruit. Zachtefilmende zoete afdronk waar verder weinig meer gebeurd. Niet over prijs/kwaliteit praten maar...  
Millars Special Reserve Irish Whiskey, no age, 40% 83 Sample geproefd mei 2006. Neus: typisch Ierse geur, vanille, koffie, chocolade, granen. De smaak is heerlijk zacht, vol malt, toffee, marmelade en een subtiele kruidigheid die zich vooral in de afdronk steeds sterker doet gelden. Een stuk complexer dan de meeste blended Irish. Een strafpuntje voor de wat plakkerige nasmaak.  
Mitchell's 12Y, 43%, Blended Scotch Whisky  77 Op 28-10-2004 in Bussum in dubbeltest met de Couvreur Grain 4Y. Waarschijnlijk genekt door de sensationele frisheid van de Couvreur grain whisky; deze lijkt nu erg lijmig. Verificatie gewenst (73). Tweede keer blind geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 bevalt beter. Neus: clean bourbonwood, citrus, schuimbad, graan. Smaak is neutraal en wat kaal en dun. Mooie droge malt, hooi en fruit doet wat aan Lowland malt denken. Afdronk is clean en prettig droog met een beetje zeepsmaak. Prettig aperitief.   
Nikka: Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse Whiskey)  62 Enige nieuwe bij het inkomrondje "mystery guests" bij Huub. Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige guests blind gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische goedkope blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie niet voor plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker; uiteindelijk toch een voldoende gegeven.  
Old Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. 30 Mystery guest van Jos op 1 december 2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne, vermouth, afstotend. De smaak is ook slecht: synthetisch, hout, rum, weeïge zoetheid a la Southern Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp voor een BBQ-finish. Punten en smaaknotities bevestigd op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar deze superslechte wis nog onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de vuurkorf...  
Old Rare Blend Black Label, Pantelides Bras, Cyprus 45 Mystery guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is vreselijk: weeïg zoet, esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine suiker. Leuke curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad.  
Old Smuggler, 40%, Blended Scotch 40 Duidelijk meer goedkope grain dan malt; zelfs in cola niet lekker volgens Gert-Jan.  
Paddy, 40%, Blended Irish Whisky 65 Geproefd bij bezoek Midleton distillery maart 2006 naast Powers Gold & Jameson en Paddy gaat behoorlijk onderuit. Neus is iets sterker dan Jameson, maar minder plezierig: licht fruitig, spirit, velpon. Smaakt wel Iers, maar is wat rommelig. Lijmig en stroef hout. Wel zacht, maar niet lekker. Afdronk is plakkerig.   
Pig's Nose, no age, 40%, Blended Scotch Whisky, 71 Miniatuurtje uit Dufftown 2006. Met zo'n naam vrees je het ergste. Geproefd na de Sheep Dip op 2-8-2006. Neus: aanzienlijk frisser dan Sheep Dip, grainy, dennenbos, aarde, kaas, grassig, appel, malt. Smaak: een tikje Islay whisky is duidelijk te proeven en geeft wat pit aan dit mengsel, zoete grain, frisse appel, vanille, hout. Valt eigenlijk best mee na de Sheep Dip, vooral omdat er geen lijmsmaak in de afdronk zit maar wel sappig hout. Waarschijnlijk wel erg jong.  
Powers Gold Label, 40%, Blended Irish Whiskey 69 Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Typisch blended smaakje: droog, lijmachtig. Herkansing maart 2006 (bezoek Midleton distillery en Jameson rijtje met Jos). Neus: kruidiger en assertiever dan Jameson. Meer hout. Smaak is behoorlijk pittig voor Ierse begrippen: laurier, licht peperig, noten, malt en een stroeve houtsmaak. Afdronk kost strafpunten: onplezierig plakkerig en droog hout.   
Roderick Dhu, 40%, No Age, Blended Scotch Whisky 64 Na de tour door Dallas Dhu tot mijn verbazing geen single malt maar een vage blended whisky. Neust als een goedkope blend met veel grain en smaakt lijmig en plakkerig. Een aanfluiting na de op zich interessante tour.  
Schotse Whisky van het vat.40%, no age. Gebotteld door Distillery Massy, Hofstraat 64, 3530 Houthalen, België. 75 Curiositeit in de bar van The Meadows in Tessenderlo. Er staat geen herkomst op de fles en ook niet dat het een single malt is; voor de zekerheid dus maar als blended gemerkt. Neus is aantrekkelijk: eikenhout, sherry, abrikoos, malty. Smaak is zacht met veel hout en vanille. Beetje dun, maar wel mooie balans. Licht lijmige nasmaak. Afdronk is zoet, droog en stroef. Verdienstelijke whisky.  
Seagram VO, 40% Blended Canadian whisky:  73 VO staat voor Very Old: wel 6 hele jaren volgens de website. Neus: fris, licht, vanille. De smaak is mooi in balans: hout, kruiden, vanille, honing. De houtsmaak overheerst geen moment. Prettig zoet, met kruidige nasmaak. Een lichte, iets droge en zoete afdronk. Een goede prijs/kwaliteit verhouding voor 18 euro per fles als je zin hebt in een hele lichte en toegankelijke blended whisky. Maakt weinig indruk als mystery guest op het genietschap (12 juni 2004).  
Suntory "Hibiki", 17Y, 43% Blended Japanse Whiskey 85 Na het geslaagde 5cl experiment van Huub in juni 2005 zelf een fles gekocht op vliegveld van Bangkok. Prachtige volle belegen neus met veel sherry, bloemen, perzik, krenten, rum, boenwas. Ruikt en smaakt fluwelig zacht. Smaak is filmend en zeer complex met veel sherry, vanille, zoet fruit (perzik, aardbei, mango), rook, turf, rozijnen. Subtiel en elegant mengsel van Japanse en Schotse whisky. Ook in de licht droge afdronk gaat alles goed, mooi hout, toffee, fruit. Aperitief dat naar meer smaakt!. Een sublieme blended whisky met uitstekende balans (86). Botteling uit 2009 iets lager gescoord naast de 12Y oude Hibiki op Groningen 2010 (84).  
Suntory "Hibiki" 40% Blended Japanse Whiskey 84 1e op Murray's Japanse whisky tasting (& 16e op whiskyfestival 22 nov 2002). Deze blended bevat zowel Schotse als Japanse whisky. Voor een blended is dit uitzonderlijke klasse! Prachtig in balans, sherry, rook, hout, fruit en vooral niet te slap! Assertief zonder dat het scherp wordt.   
Suntory "Royal" 40% Blended Japanse Whiskey:  80 2e op Murray's Japanse whiskytasting (& 17e op whiskyfestival 22 nov. 2002). Na de Hibiki stelt deze Royal iets teleur. De neus is meer sherry; de smaak is minder assertief en de afdronk is iets lijmig. Desondanks nog steeds een hoog scorende blended.  
Suntory "Kabukin" 40% Blended Japanse Whiskey:  77 Eerste kennismaking met Japans bevalt goed! Bijzonder zacht voor een blended en niet de karakteristieke droge lijmafdronk. Fruitig, fris en licht. Bij herproeven als 4e in een Japanse tasting op whiskyfestival 2002 (19e op 22 november 2002) met Jim Murray zelfde ervaring en 1 punt lagere score.   
Suntory "Hibiki" 12Y, 43% Blended Japanse Whiskey 76 8e op Gall&Gall festival Almere 1-11-2009 (75) en 11e op Groningen 2010 (77). Neus: floraal en subtiel, zeer fruitig, perzik, malty. Smaak: zacht, neutraal, fruitig, mooi granig, creamy, boterig. Zeer toegankelijk en weinig uitgesproken met een zoete en filmende afdronk. Deze mooie blend van uitsluitend Japanse whisky maakt veel minder indruk dan de 17Y die ook Schotse whisky bevattein het verleden. Gemiddelde score genomen.  
Té Bheag, Nan Eilean, Connoisseurs Blend Gaelic Whisky, 40%, Unchillfiltered Blended Scotch Whisky 78 Mystery guest van Jos op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Neus: kruidig, boenwas, peper, Zwitserse kaas, leer. licht muf en winey. Smaak is malty, zoet, appel, toffee, cacao, vettig, beetje turf. Afdronk is snel weg en weinig indrukwekkend. Smaak is echter prima. Goede prijs/kwaliteit blend.   
Teachers Highland Cream Scotch Whisky, 43% (bottled early 80s) 78 Teacher's intermezzo genietschap 27-11-2010. Neus: mooi sherried, licht rokerig. Smaak blijft zacht en creamy, maar t.o.v. De diverse 40% bottelingen voller van smaak en wat kruidiger (laurier, meer invloed sherrywood) Afdronk is licht droog en kort. Minder plakkerig dan de 40%.  
Teachers Highland Cream, 40% 75 Zachte creamy whisky met prima prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk is wat vlak en lijmig. Diverse edities van begin jaren 80 geproefd in Teacher's intermezzo genietschap 27-11-2010: standaard; "kersttakje op label" en "teachers op dop". Scores zijn identiek  
Three Ships 5Y, 43%, Premium Select (Blended and bottled in the republic of South Africa from Select South African whisky and Scotch Whisky) 74 Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007. Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008 in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen.   
Three Ships Bourbon cask Finish, Special reserve, 43%, No Age 68 Toen ik mijn neus in de bourbon cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu echt tegen.   
Tullamore Dew (blended Irish) 74 Prettige zachte Ierse whisky. Puntje omlaag na herproeven in Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002.  
Vat 69, 40% 54 Geproefd bij Gert-Jan na de Us Heit November 2005. Neus: spiritus, vleugje turf, licht rokerig, velpon. Smaak: duidelijk jonge grain, spiritachtig, lijmig en plakkerig, zoeter dan de Frysk Hinder (vanille) en een wat bittere houtsmaak. Afdronk is licht rokerig, lijmig, aardappel en droog hout. Goed voor een colamix, maar niet om voor je plezier te drinken.  
White Horse Carpano Torino Blend, 40%, (bottled in the70's) 79 Neus: licht zurig, citrusfruit, etherisch/oplosmiddel, licht rokerig. Smaak: rokerig, elegant, kruidig, muesli, turf op de achtergrond. Als er al een hart van Lagavulin inzit klopt het nauwelijks meer. Vrij korte neutrale afdronk. Lekker drinken zonder uitgesproken karakter. Hoge score in Blindrondje op de Genietschapsproeverij van 28-11-2009 (84) en minder indrukwekkend na de Ierse ronde bij Jos op 25-6-2011 (79).  
White Horse Fine Old Scotch Whisky, 43% (Lagavulin based). 77 Geproefd bij bezoek Erik op 11-12-2007 naast de Cluny. Een Lagavulin gebaseerde blend zonder leeftijd in een magnum fles, via herimport uit Thailand weer in Nederland. Neus: behoorlijk pittig, grainy, wat lijmig en veel minder subtiel dan de Cluny. Smaak valt best mee: mooi rokerig, malt, turf, vanille, fruitig. Heeft meer ballen dan de Cluny maar mist subtiliteit en is ook behoorlijk lijmig door de jonge grain whisky. Afdronk is wat plakkerig en licht droog.   
Whyte and Mackay 21Y, 40% 80 Zeer snel geproefd bij Erik in blindproefrijtje 19-8-2006. Neus: graan, bloemen, heide, fruit (perzik, citrus), hout. Smaak is zacht en mooi malty. Wat vlak maar prachtig in balans: malt, zoete vanille en honing, vettig, vers fruit en een heel klein beetje turf. Prettige droge afdronk. Prima blended whisky met hoge drinkbaarheid, maar niet erg spannend.  
Whyte and Mackay Matured twice, 43% 71 Neus: malt, peer, beetje turf en postzegel. Smaak is zacht en behoorlijk krachtig: malt, kruidig, hout , sherry. Helaas beetje droge nasmaak met wat postzegel.   
William Lawson's Finest, 40% 68 Vergelijkbaar met Johnny Walker premier. Lijmachtige bijsmaak (60). Tweede keer proeven (in jan. 2004) wat rijker van smaak dan in herinnering, minder plakkerig en meer te ontdekken.   
William Peel, 7Y, 40%, Double matured in oak Islay casks. 67 Geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: zoet, kruidig, maggiplant en wat lijmig. De smaak is vlak, onplezierig en plakkerig maar heeft wel een licht zilt, malty en kruidig karakter. Islay is echter heel ver weg. Afdronk ook behoorlijk lijmig met hout en kruiden.   



terug naar proefnotities per land /streek

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties