Versie

april 2013

 

 

terug naar proefnotities

per land /streek


Proefnotities en punten whisky's uit Zuid Afrika
Bron en auteursrecht: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Export Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland and South Africa, A660 20 Curiositeit in plastic zakjes van 5 ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en solvent (thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en wee´g. In de lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven maar het eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de slechtste van de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan. 
Three Ships 5Y, 43%, Premium Select (Blended and bottled in the republic of South Africa from Select South African whisky and Scotch Whisky) 74 Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007. Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008 in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen.  
Three Ships Bourbon cask Finish, Special reserve, 43%, No Age 68 Toen ik mijn neus in de bourbon cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu echt tegen.  terug naar proefnotities per land /streek

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jnmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties