Versie

juli 2011

Meijboom's Bodemde honderd als minste beoordeeld
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


Meijboom
score


Opmerkingen

nieuw na juli 2010

Ekkelenkamp 4 uur (geen whisky) 1 Whisky is toch iets anders dan gedistilleerd bier (Grolsch Kanon)!! Het distillaat van stillmaster Gert van 2 maart 2002 is niet voor consumptie geschikt en neust op een (ruime, zeer ruime..) afstand naar rioolput, verrijkt door rioolwerkers ventgassen na een copieus Chinees afhaalmaal. Mag dit wel in de gootsteen of moet van der Zwet het als chemisch afval afvoeren?  
Taoutel Freres (geen whisky), Synthetische whisky - work in progress. 2 Sample uit Syrië 2006 van een experimentele synthetische whisky op basis van graanalcohol en synthetische en natuurlijk geur-, kleur- en smaakstoffen. Kleur kan voor whisky door. Neus is echter nog niet eerder vertoond: oplosmiddel (esters, aceton), weeïg zoet, floraal (rozenwater) en zoet vers fruit (aardbei, perzik). Smaak was akelig zoet, weeïg en deed kokhalzen en naar de gootsteen rennen. Dit vind ik niet geschikt voor consumptie en heb dan ook niet zoiets als afdronk. Gewoon niet drinken is de beste optie. Het genietschap gruwelt mee op 15-3-2007 bij Erik.   
High Land Park Corns & Herbs Whisky, 29%, Van Dat Co. Ltd (Vietnam) 5 Meegenomen voor de naam uit Vietnam; gelukkig maar in een klein flesje van 250 ml, en meteen ingezet bij Gert op 11-6-2005. Howel het etiket whisky zegt kan het met dit lage alcoholpercentage eigenlijk al geen whisky zijn en de smaaknotities bevestigen dit. Afstotende neus: kazig, boterzuur, weeïg zoet. Smaak is afschuwelijk; de weeïge zoetheid van de neus komt nog veel sterker in de smaak terug, kokosmelk, zweetkaas. Als het voorzichtig genomen slokje weg is blijft de afdronk helaas nog lang doorgaan en uiteindelijk overheerst kokos. Een nieuw dieptepunt.   
Diamond Barrel, "Lindsay's", distilled circa 1935. 10 Amuse als opening bij Scott Donkers op 16-2-2008. Paar druppeltjes geproefd van deze curiositeit die ongeveer 75 jaar in de kelder heeft gelegen. Mooie neus: dennenaalden, belegen malt. Smaak is wat vlak met kurk. Niet echt lekker dus, maar wel heel bijzonder. Punten zijn betekenisloos hier.  
Hudson New York Corn, 46%, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York (geen whisky) 10 Vlissingen 27 september 2008 (13e). Kleurloos. Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water iets van graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft.   
Speyside: Drumguish 3Y (Special Christmas Edition) 10 Gootsteen & misselijkmakend (en dat op vakantie!).   
Strathisla 9Y, 57.4%, Cadenhead's  10 Enorm gratis sample van 0.2L als bonus uit Cadenhead shop Campbeltown meegekregen op 27 mei 2003. Neus: alcohol, oily, muf, onplezierig ("zal ik dit gaan drinken?"). Smaak onverdund is werkelijk afgrijselijk smerig. Water toevoegen geeft weinig verbetering. Neus wordt nog slechter en de smaak wordt door Andre samengevat als "pis". Dit drinken verpest ook nog je smaak; de prachtige 10Y Macallan van Mc. Phail's smaakte hierna als een simpele goedkope whisky. Alles door de gootsteen gespoeld! Een forse deuk in de reputatie van Cadenhead.  
Craigellachie, New make spirit 15 Dit is geen whisky maar vers distillaat. 8e en opening van Dewar Rattray masterclass op festivalzondag 2004. Afstotende neus is enorm spirity en jeneverachtig. Paar druppeltjes op de tong is al niet te trekken. Glas snel doorgeschoven.  
Loch Dhu 10Y (Mannochmore distillery) 15 Afgrijselijk scherp en dropwaterachtig begin. Uitgesproken vies met een relatief redelijke whisky nasmaak. Wie wil de laatste 5 cl opdrinken? Niemand natuurlijk, dus juli 2002 zelf nog eens geprobeerd en nu echt als gootsteenwerk geclassificeerd; toch wel heel dicht bij het Drumguish dieptepunt. Smerigheid op HOD Oud & Hout 2 avond nog eens bevestigd, waar hij zelfs duidelijk verliest van Mandalay "Blended Malt Whiskey". Verbazingwekkend dat dit een collectors item is geworden.  
Export Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland and South Africa, A660 20 Curiositeit in plastic zakjes van 5 ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en solvent (thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en weeïg. In de lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven maar het eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de slechtste van de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan.   
Pur. E, Belgian Owl, new make spirit, circa 46% 20 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: spiritus, ruw, aardappel. Smaak is vreselijk. Uitwrijven in de handen geeft duidelijk graan en fruitig karakter. De spirit verder verdunnen met water geeft ook wat fruit en graan. Aan mij is dit niet besteed. Het spul is zelfs te koop met een kleurtje in een fraaie verpakking.   
Aberlour New make spirit, circa 69% 25 Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het een vat in gaat. Geroken en beetje geproefd als 1e op de Aberlour masterclass op 29 april 2006 na bezoek aan de distilleerderij. Neus onverdund is weer de bekende afschuwelijke jeneverachtige alcohollucht. Op advies wordt de spirit door de handen gewreven zodat de alcohol verdampt. Dit maakt minder indruk dan het jaar ervoor bij Longmorn; er blijft een shortbread-achtige geur op de handen achter. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) geeft meer fruit in de neus (appel, citrus), maar de neus blijft afstotend naast de andere Aberlour samples. Tegen beter weten in slokje genomen, maar niet doorgeslikt. Wel fruitig, maar die vieze spiritsmaak is niet te trekken. Interessant, maar spirit is aan mij niet besteed.  
Auchentoshan new make spirit (ca. 81%). 25 Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het een vat in gaat na 3 keer distilleren. Geroken en iets geproefd bij Auchentoshan. Geur en smaak doen aan gin en jenever denken. Ondrinkbaar, maar interessant neuzen: duidelijk zuiverder dan dubbel distillaat. Dit wordt tot 63.5% verdund voor de single malt markt en tot 68% voor de blended markt.  
Black Cat. Blended Thai Whisky. 25 Whisky uit Thailand op rariteiten nosing Gert (2/3/2002). Bocht! Voor de barbecue aan te steken.  
Bowmore new make spirit (ca. 70%). 25 Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het een vat in gaat. Geroken en iets geproefd bij Bowmore, Ardbeg & Laphroaig. Ondrinkbaar, maar interessant neuzen wegens nu al veel turf en plantaardigheid (en geen spoortje zeepsop).  
Longmorn New make spirit, circa 67.5% 25 Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het een vat in gaat. Geroken en beetje geproefd als 1e op de Longmorn masterclass 2 mei 2005 na bezoek aan de distilleerderij. Neus onverdund is weer de bekende afschuwelijke jeneverachtige alcohollucht. Op advies wordt de spirit door de handen gewreven zodat de alcohol verdampt. Er blijft een pure graanlucht achter! Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) wat een fruitige geur losmaakt (appel, calvados?). Ook de smaak is fruitig naast de gerst en reeds licht kruidig. Vettige onplezierige nasmaak.  
Springbank: Longrow new make spirit (ca. 70%). 25 Dit is geen whisky maar vers distillaat voor het een vat in gaat. Geroken en iets geproefd bij de Cadenhead shop Edinburgh op 31 mei 2003. Smerige start met die spiritsmaak maar daarna wel interessant. Met water verdund al iets van het Longrow karakter te proeven, maar het blijft geen drinken.  
Edradour: Ballechin (work in progress), 1 year old spirit from a Burgundy Barrel 30 Dit is geen whisky maar 1 jaar gerijpt distillaat Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Tevens wordt met allerlei vaten geëxperimenteerd. Na 1 jaar op een Burgundy vat is het distillaat al duidelijk veel zachter en fruitiger dan het bourbon cask sample van 2 maanden. Deze whisky kon wel eens heel snel op een acceptabel niveau komen! Pot Still festival 2004 tegen sluitingstijd.  
Edradour: Ballechin (work in progress), 2 months old spirit from a Bourbon Barrel, circa 63% 30 Dit is geen whisky maar 2 maanden oud distillaat Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Niet geproefd maar de neus doet sterk denken aan vers Islay distillaat. Zwaar turf. Gaat heel interessant worden! Pot Still festival 2004 tegen sluitingstijd.  
Old Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. 30 Mystery guest van Jos op 1 december 2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne, vermouth, afstotend. De smaak is ook slecht: synthetisch, hout, rum, weeïge zoetheid a la Southern Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp voor een BBQ-finish. Punten en smaaknotities bevestigd op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar deze superslechte wis nog onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de vuurkorf...  
Tobermory: Ledaig 1993, 7Y, Ultimate Single Malt Collection 30 Licht onplezierige geur; wel turf. Scherpe binnenkomst, niet echt lekker (lijm, olieachtig), wel prettig kruidig. Nog net drinkbaar, maar pak je niet voor je plezier. Bij tweede poging uit 5cl flesje licht misselijkmakend door de vieze afdronk die de eerste keer minder opviel. Rest gootsteen.  
Tormore New make spirit, 1 day old, circa 69.4% 30 Dit is geen whisky maar vers distillaat. Geroken en beetje geproefd als 2e op de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006. Neus onverdund is verrassend fruitig en zoet met wat amandel dat dapper over de jeneverachtige alcohollucht. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) maakt meer fruit los, maar de vieze spiritgeur blijft. De smaak is beter dan de Aberlour spirit met behoorlijk wat graan en citrusfruit, maar de vieze spiritsmaak overheerst.  
Malt Whiskey Blended and bottled by Mandalay Distillery (Birma), 43%.  35 Rariteit via Raymond Brandes; eigen import ingebracht ter keuring op Out & Hout 2 op 28-3-2003. Geur is onaantrekkelijk, doet denken aan rum, diesel en spiritus. Smaak is in eerste instantie redelijk zacht; de malt is niet duidelijk aanwezig. Afdronk is onplezierig en plakkerig. Volgende slokjes steeds ranziger. Niet om puur te drinken; uitsluitend voor de mix. In een dubbeltest verslaat deze whisky overigens nog ruimschoots de Scotch single malt Loch Dhu.  
Pur. E, Belgian Owl, 9 maanden rijping, circa 46% (work in progress) 35 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: in vergelijking met de new-make verrasend veel vanille in zo'n korte tijd. Smaak is nog erg onaf en spiritusachtig, maar door de fruitigheid en de vanille al iets drinkbaarder.   
Blaue Maus, Single Malt Whisky, 40%, Fass/Los Nr. 1, Destilliert 06/95. Abgefüllt 01/06. 40 Geproefd 8-1-2007. Neus: wat een drama! Oplosmiddel, synthetisch chemisch luchtje, lijm, plastic. Wel licht kruidig als enige lichtpuntje naast de weeïge zoete parfumlucht. Smaak: alweer oplosmiddel associatie, zoet, amandel, hout, menthol, plakkerig. Afdronk: plakkerig, droog en vies weeïg zoet smaakje. Niet verder meer ingeslikt en rest in de gootsteen.   
Blaue Maus: Spinnaker Single Malt Whisky, 40%, Fass/Los Nr. 1, Destilliert 07/97. Abgefüllt 01/06. 40 Neus is zeer onaantrekkelijk naast Krottentaler en Grüner Hund. Neus: goedkope cognac, lijm, plastic, synthetische likeur, peredrups, mandarijn. Smaak: likeur, appelig, lijmig, echt plastic. Brrrr. Afdronk kleeft en plakt dat het een lieve lust is. Met afstand de minst interessante van de 3 Blaue Mausen in de test.  
Edradour 21Y, 52,3%, Signatory Vintage 05-05-‘76 - 18-09-‘97, oak cask 137 & 138, 5 cl bottle 174 of 980. 40 Blindrondje bij Jos op 26-6-2008. Neus: vreselijk onaangename geur; eau-de-cologne, lavendel. Smaak is zo mogelijk nog erger: zurig, wrang, zeep, malt in de verte. Wat wrange houtsmaak in de afdronk. Het is Edradour weer gelukt als dieptepunt van een blind tasting te eindigen.  
Edradour Straight from the cask, 12Y, 59.3 %, cask 267, Distilled 7-8-1991 and bottled 10-2003, Signatory vintage 40 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. De proloog gaat nog even door want na de vreselijke Dumbarton heeft Michel nog een zeperd te delen. Neus: sherryhout, mooi fruitig, zeep, elastiek, verbrand rubber. De smaak begint met pittig sherryhout, bitter en clean en dan knalt plotseling de zeepsop naar voren. Ik vind dit nog erger dan de Dumbarton wegens de heftige interactie van zeep met wat waarschijnlijk een goed sherryvat was. Met wat water verdwijnt het verbrande rubber, maar elastiekjes blijven aanwezig. De afdronk is zeer onplezierig en ook nog eens erg lang en blijvend: zeepsop en bitter droog hout. Na voldoende koffie om de smaakpapillen te resetten kunnen we aan het reguliere programma beginnen.  
Four Roses 40 Vieze zoetigheid; doet aan Southern Comfort denken  
Glen Hood, 40% 40 Op 17-5-2003 in opwarmrondje bij Jos blind geproefd t.o.v. 3 Ieren en Campbeltown Loch. Dit product maakt geen schijn van kans om ook maar iets interessants in te brengen. Neus: afstotend, goedkoop, leerachtig, ziltig. De smaak is muf, ranzig, leerachtig (feints?) en de afdronk wil je snel vergeten.  
Glen Parkwijk, 43%, Distilled, blended and bottled in Scotland for slijterij Parkwijk Almere  40 Geproefd december 2007. Voor 15 euro een fles zijn de verwachtingen voor dit sympathieke flesje niet hooggespannen en dat wordt helaas waargemaakt. Neus: grainy, spiritus, wat ranzig hout, licht rokerig, grapefruit, zurig. Smaak: dat valt niet mee….goedkope jonge grain, en stroeve houtsmaak. Het fruit dat voorzichtig naar voren kwam in de neus is nu afwezig; nog wel malt en wat aarde. Afdronk: droog en lijmig. Voor in de mix zullen we maar zeggen.....  
Kilchoman New Spirit from optic Barley, 63.5%, distilled 27-07-2007, sample from bourbon cask 2007/212 after circa 6 weeks. (geen whisky) 40 10e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. De eerste spirit die ik ruik van de nieuwe Islay distilleerderij (in productie sinds 2005) en tevens de meest westelijk gelegen distilleerderij van Schotland. Neus: uitermate spirity en onaf, maar ook al vrij zoet. Uitwrijven tussen de handen geeft prachtige graangeur en turf. Een voorzichtig slokje na verdunnen met water is zowaar drinkbaar. Nog een lange weg te gaan naar whisky, maar de basis spirit is in ieder geval goed. Ben benieuwd naar de smaak wanneer het whisky is.  
Loch Ewe: The Spirit of Loch Ewe na 10 dagen op een sherryvaatje, circa 49%.(geen whisky) 40 2e op Leiden 2006. John Clotworthy is weer eens op het festival en heeft wat distillaat bij zich uit zijn eigen Loch Ewe distilleerderij met Alambic still in Wester Ross. Neus: duidelijk nog ruwe spirit, maar nu al heel fruitig en floraal. Smaak valt ook niet tegen. Vanwege het vrij lage alcoholpercentage komt de malt en het fruit al goed naar voren. De spirit in de handen wegwrijven geeft een prachtige geur van graan. Afdronk: tja, het is natuurlijk nog geen whisky...snel wat water genomen. Wel meteen de hoogst scorende new make in de lijst dus dat belooft mooi te kunnen worden.  
Mekong Rice Whisky, 35%, Thailand, no further details on bottle. 40 Opening genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 bij Jos. Neus: doet denken aan allerlei sterke drank behalve whisky; met name vieux, rum en sake associaties boven de eau-de-Cologne basis. Gaan we dit drinken? Ja natuurlijk. De smaak valt erg mee na de zorgwekkende neus: winey, bruine suiker, krenten, banaan en licht kruidig. Er valt zowaar wat te ontdekken voor 3 euro per fles. Ook de afdronk is niet onplezierig en eindigt wat droog. Dit distillaat is absoluut superieur aan de Cubaanse Old Havana die erna nog eens werd ingezet door Jos ter referentie.  
Old Grand-Dad (43%)  Kentucky Straight Bourbon Whiskey 40 Veel te zoet en wee. Bij herkansing december 2002 nog steeds niet lekker, maar verdient toch wel boven Cuba whisky te staan. Vooral de nasmaak en afdronk is erg slecht; beetje marmeladeachtig. April 2004 3e poging (er komt maar geen eind aan dat miniatuurtje): neus: velpon, vanille, hout. Vieze weeïge smaak met een lijmige nasmaak. Ondanks het upgraden van vele Bourbons in de loop der jaren blijft dit voor mij toch een van de smerigste afdronken tot nu toe.  
Old Smuggler, 40%, Blended Scotch 40 Duidelijk meer goedkope grain dan malt; zelfs in cola niet lekker volgens Gert-Jan.  
Pur. E, Belgian Owl, 19 maanden rijping, circa 46% (work in progress) 40 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: nog steeds spiritus, maar nu meer hout en zowaar perzik en citrusfruit. Smaak: duidelijk al iets complexer dan het 9 maanden sample maar blijft onvoldoende gerijpt. Tannines van het hout komen naar voren in de afdronk. Nog maar even afwachten of het wat wordt na 3-5 jaar rijping, maar er is vooruitgang.  
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 43%, Distilled 4-10-2002 and bottled 10-10-2005, refill sherry cask # 4. 40 Een mooie kurk en een stijlvol etiket. De buitenkant is goed maar de neus is zorgwekkend: spiritus, banaan, graan en een beetje citrusfruit. In de smaak gaat de spiritusassociatie helaas ook door: scherp, bitter, kaal, ruw en onaf. Wodka-achtig. Met water krijgt de neus wat meer maltkarakter en komt de banaan ook meer naar voren. De smaak is nu minder scherp, maar nog steeds dramatisch en nu wat metaalachtig geworden. De afdronk is droog, plakkerig en een beetje wrang. Veel te jong gebotteld en het is maar de vraag is of dit wat gaat worden als je het langer laat liggen.  De eerste dubbeltest naast een VAT 69 wordt door deze toch weinig indrukwekkende blended met glans gewonnen en ook een tweede dubbeltest naast de vreselijke Slyrs 3Y op 17-12-2005 verloopt niet goed voor deze eerste Nederlandse whisky. Nog een paar jaartjes volhouden met die vaten daar in Friesland.  
Vallei: Valley Whisky, 40%. 40 15e op WFNN 2008. Neus: eau-de-cologne, spirity, moutwijn. Smaak: onaf, niet lekker. Gaat volkomen onderuit na een Fettercairn….veel te jong in de fles. Waarom toch..?  
Dumbarton Single Grain Whisky 1961, 29Y, 46%, Distilled 19-01-1961 and bottled 02-1990, cask 10277-10280, 1300 bottles, Signatory dumpy 75 cl. 45 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Extra inbreng van Michel in de proloog als afschrikwekkend zeepvoorbeeld en record slechte prijs/kwaliteit (voor hem 130 euro in de gootsteen). Neus valt mij nog mee en ik vind hem zeker minder vies dan aangekondigd: citrusfruit, granen, vanille en velpon komen boven de zeep uit. Smaak: zeep, graan (zelfs wat malty), gember. Door het enorm overheersende zeepkarakter is het moeilijk de rest van de smaken (met name het fruit) te onderscheiden. Water helpt niet. Zeep en hout blijven uiteindelijk over in de plakkerige afdronk. Zwaar onvoldoende natuurlijk, maar geen dieptepunt voor mij.  
Old Rare Blend Black Label, Pantelides Bras, Cyprus 45 Mystery guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is vreselijk: weeïg zoet, esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine suiker. Leuke curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad.  
Slyrs 1999-2002, 43%, Bavarian Single Malt Whisky 45 Blind geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005. Neus: synthetisch zoet, anijs, citrus, vanille, geen boenwas maar pledge, oplosmiddel. Wat is dit in vredesnaam?? Smaak: BAH! Spiritus, appelcider, vanille, malibu. Afdronk: spoelt u maar….. Veel te jong en spiritachtig. In de dubbeltest op 17 december 2005 tegen Frysk Hinder van Us Heit valt de neus nog mee, maar de smaak niet.  
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 40%, Distilled 5-7-2003 and bottled 22-07-2006, refill cognac cask # 30. 45 Blind geproefd als mystery guest bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007. De neus nodigt niet echt uit tot proeven: kaas, mest, ranzig. De smaak is metalig, grainy en niet lekker. Afdronk is droog en plakkerig. Als het mijn 2e Frysk Hynder blijkt te zijn even de notities van vat 4 erbij gehaald en deze toch iets hoger gezet. Deze botteling heeft nauwelijks last van spiritus en is wat verder in ontwikkeling, maar heeft helaas toch voldoende negatieve aantekeningen om hem in de onvoldoendes te houden.  
Black Velvet, 40%, Blended Canadian whisky  50 19e op WFNN 2008. Neus is zeer geparfumeerd; likeur, graan. Smaak is in lijn met de neus en aan mij niet besteed. Zacht, zoet, lijmig. Plakkerige smaak gaat door in de afdronk. Laat maar.  
Glen Albyn 1963, 15Y, Cadenhead's (dumpy bottle black label) 50 Geproefd 30 juli 2010. Neus: zeer fruitig maar ook synthetisch, zuur en verschaald. Smaak: dit is echt niet lekker. In het wasteglas. Waarschijnlijk was dit sample niet OK. Smaakt verschaald en dit drink je niet voor je plezier op. Wellicht komt er ooit een verificatie. nieuw
Goese Gans favorieten, 3Y, 40 % "Ganzen spirit", Zeeuwse Vatted Malt Whisky, Barrique 50 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind geproefd. Zeer lichte kleur. Neus: in eerste instantie erg lijmig; daarna citrusfruit, vanille. De smaak valt mee na de neus: malty, zoet, wybertjes, clean hout. Afdronk is plakkerig en ronduit onplezierig.   
Guillon, 40%, Single malt de la Montagne de Reims 50 Opening genietschapsbijeenkomst 9-9-2006. Een Franse Single Malt door Jos ontdekt. Neus: aceton (nagellak), vernis, grainy, maria kaakjes. Onplezierig! De smaak is al niet veel beter: spirit, graan, lijmig. Jong en onaf. Plakkerige afdronk. Curiositeit, maar helaas geen interessante whisky. Het wil nog niet echt goed lukken met de Franse whiskies in de lijst.  
Kilkerran, 62%, "The Tasting Room", 25-5-2007 (circa 3Y), To celebrate 3 year anniversary coming of age. 50 Zeer interessant sample van Erik Kragtwijk op 23-11-2007 van nieuwe Campbeltown Glengyle distilleerderij. Neus: nog erg ruw en onaf, jenever, spiritus. Met water is er meer te ruiken: jonge malt, vanille, groene tonen, kaneel, vleugje turf. Smaak is onverdund niet te doen. Met water (terug naar 40-45%): kaal hout, malty, weinig fruit, blijft scherp. Afdronk is droog en wat wrang. Onverdund fijnwrijven tussen de handen: prachtige graangeur en eikenhout. Dit is inmiddels wel whisky, maar nog geen beste. Moet nog rijpen.  
Lagavulin 3Y cask strength (work in progress) 50 Uniek sample tijdens rondleiding op de Lagavulin open dag op 24 mei 2003. Neus zelfs uit een plastic cupje nog steeds zeer heftig en ruig: turf, zee en alcohol. Smaak komt ook heftig binnen, vieze spiritsmaak en onaf. Als de eerste zeer negatieve indrukken weg zijn blijft er een mooie plantensmaak achter. De afdronk is dragelijk, maar absoluut niet lekker. Dit is echt nog teveel spirit die je smaak nog verpest ook. Een gewone Lagavulin 16Y smaakte hierna uiterst matig. Kwam later gelukkig weer helemaal goed.   
Lombard Pebble Beach, 40% 50 3e op whiskyfestival 23 nov. 2002. Neus is onplezierig, industrieel, ziltig. Smaak: goedkoop & vies. Afdronk: smerig. De hele serie van 6 fantasienamen meteen links laten liggen.  
Mellow Corn, 50%, Kentucky Straight Corn Whisky, Distilled by DSP KY 31, Bottled by Medley Company. 50 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-13). Rariteit in een afzichtelijk geel etiket. Neus: overdadig zoet en Smaak: nieuw
Tasmania 10Y, 57.9%, Bottled September 2006, Cadenhead's, Single cask-ex Cabernet-Sauvignon Barrel 50 18e op festivalzaterdag Leiden 2007 Neus: uitgesproken ranzig, winey, boerenkaas; behoorlijk afstotend. Aparte smaak met verbrande toast, druiven, weeïg zoet. Niet lekker. Afdronk niet afgewacht.   
Vat 69, 40% 54 Geproefd bij Gert-Jan na de Us Heit November 2005. Neus: spiritus, vleugje turf, licht rokerig, velpon. Smaak: duidelijk jonge grain, spiritachtig, lijmig en plakkerig, zoeter dan de Frysk Hinder (vanille) en een wat bittere houtsmaak. Afdronk is licht rokerig, lijmig, aardappel en droog hout. Goed voor een colamix, maar niet om voor je plezier te drinken.  
Blaue Maus: Grüner Hund Single Malt Whisky, 40%, Fass/Los Nr. 1, Destilliert 07/93. Abgefüllt: 01/06. 55 Neus is iets aantrekkelijker dan Spinnaker, maar minder aromatisch dan Krottentaler. Neus: toffee, druiven, plastic. Smaak is veel wranger dan Krottentaler, hoestdrankje, tijm, bitter hout naast de zoete likeur. Afdronk is zoet en onplezierig. Waarom de hond groen ziet lijkt me duidelijk.  
Cameronbridge Single Grain Scotch Whisky 55 Het vulmiddel van Johnny Walker. Geproefd 1999. Verificatie gewenst na opwaarderen diverse grains.  
Loch Lomond: Old Rhosdhu Pure Highland Malt, no age, 40%  55 Neus is goedkoop en muffe rozijnenlucht (Drumguish?). Smaak valt dan in eerste instantie mee: erg zacht, glad filmend en wat fruitig (abrikoosachtig). Weinig ontwikkeling verder en na enige tijd gaat de nasmaak echt tegenstaan. Viel niet mee om het glas leeg te drinken. Niet meer proberen!  
Mac Lean, 40%, Blended scotch Whisky 55 Een onbekende wis in een hotelbar (Cumulus, Helsinki 2004) betekent niet altijd een ontdekking. De neus doet al weinig goeds vermoeden: velpon, malt, beetje vanille.  Smaak is redelijk zoet en gebalanceerd, maar vlak en saai. Afdronk is vies plakkerig en een beetje leerachtig.   
Macallan 15Y, 60.5%, Cadenhead's 55 Geproefd (5e) in Cadenhead shop Amsterdam op 7-9-2003. Neus: zwaar sherry, houtig, weer leerachtig. De smaak is werkelijk verschrikkelijk: de mooie Macallan karakteristieken worden aangevuld met een viezige rubbersmaak. En ook de afdronk smaakt naar elastiek. De eerste Macallan in de niet voor plezier categorie; sample niet eens opgedronken!   
Michel Couvreur Bere Barley, 45%, Single-single malt whisky. Aged over 14 years. Distilled 19-11-1986 and matured for 8 years in Scotland and 6 years in Burgundy in oak wood (cask no. 269). Sown and harvested 1985 at Noup Bay, Western Island, Orkney. 55 Geproefd op genietschapsbijeenkomst 9-9-2006. Extreem donkerrode kleur. Heeft de pech na de Macallan 14Y Easter Elchies te komen, maar ook zonder die pech was deze wis niet te trekken geweest. Neus is zwaar overdreven sherry, wat ranzig, zurig kotsluchtje. Zeer onaantrekkelijke neus. Smaak is helaas al niet veel beter en uitermate zepig. Het zag er zo interessant uit, maar wat een vreselijke botteling vind ik dit!! Als dit je eerste Couvreur is hoef je voorlopig niet meer.  
Cutty Sark, no age, 40% 56 Smerige nasmaak bij deze redelijk luxe blend!  
J & B Blended Scotch Whisky, 43% 57 Grote verliezer op vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: postzegel, zoet, vleugje turf, weinig uitnodigend. Smaak is weeïg zoet, meteen lijmig met een goedkope jonge grain smaak. Afdronk is plakkerig. Bah!  
Tasmania: Sullivan's Cove, 40% (Australian Single malt Whisky) 57 Neus: stallucht (stront, boerenkaas), ranzig, krenten, afstotend. Zeer aparte smaak: toffee, Haagse hopjes, weeïge zoetheid. Hierna is de neus wat interessanter (vanille, hout), maar nog steeds niet aantrekkelijk. Afdronk is niet irritant, maar toch al met al een whisky om snel te vergeten.  
Bowmore: Young Peaty Islay, distilled at Bowmore on 17-2-1999 and bottled march 2005, 61.5%, Royal Mile Whiskies. 322 bottles. 58 Neus: turf, zee, oplosmiddel, spirit. Smaak onverdund niet te trekken, heel scherp en spiritachtig. Met water erbij wat verbetering maar nog steeds niet lekker. Een bittere wrange houtsmaak gecombineerd met onaf product. Zware tegenvaller op 17-12-2005 na de toch ook niet geweldige McClelland. Snel vergeten!  
Littlemill 1990-2001,  43%. Oak Cask 2958. Signatory 58 1e met Huub op 17-4-2003. Bijna kleurloze whisky! Zeer aromatische neus: veel perzik, vanille, abrikoos en een wat minder plezierige wasachtige leergeur. Smaak: veel minder fruitig dan verwacht, wel veel vanille, grassig, droge Martini. Afdronk: superdroog en onplezierig. Afdronk is zo slecht dat het restant in het glas niet meer wordt opgedronken.  
Long John 58 Uiterst matige blended whisky. On the rocks op verjaardag gaat het wel. Maar waarom zou je dit nu puur opdrinken?  
Glen Talloch 59 waarom zou je dit nou puur opdrinken? Bleekjes, waterig. Licht fris, alcoholisch en fruitig en met droge afdronk. Op blindproef rondje bij Andre op 4-1-2003 nog niet eens de slechtste. Een zeer oude jenever van 20Y was duidelijk minder (herkend als geen whisky; stroperig zoet en parfumachtig).  
St. George's Distillery: The English Whisky Co., Chapter 3, 46% (Non-peated malt; first fill American Bourbon, 18 months old) 59 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-7). Neus: spirity, cleane gerst, fris fruitig (peren, lychee). Smaak: oef..spirity en nog onaf. Malt en vanille zijn in opkomst maar dit heeft nog tijd nodig. Afdronk is (gelukkig) snel weg. nieuw
Cardhu Special Cask Reserve, 40%, Batch # Cs/cR.10.09 60 Aftertasting genietschap 28-5-2011. Neus is extreem boterig, gekookte melk, onaantrekkelijk. Smaak heeft ook een overdaad aan Werther's echte boterbabbelaar, weeïg zoete malt. Vind dit echt niet lekker en de plakkerige afdronk duurt me veel te lang. nieuw
Glen Roger's Pure Malt Scotch Whisky, 8Y, 40 %, Marie Bruzard & Roger International (een fles van onbekende afkomst gekocht in Portugal) 60 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Neus: kruidig, licht turf, rokerig, verbrand gras, gedroogdfruit. Niet onaardig. Smaak: malty, erg jong, een stuk minder lekker dan de neus doet vermoeden; zeg maar niet lekker. Lijmige afdronk.   
Gouden Carolus, 3Y, 40%, OB, Van Breedam/Het Anker 60 2e in Leiden 2009. Een 2e curiositeit uit België. Neus: snoepjes, parfum, graan. Smaak: likeurzoet, is dit wel whisky? Een absoluut unieke smaak, maar ik houd het bij het bier van dit merk. Ook een zeer zoete en filmende afdronk.  
Loch Ranza 60 Souvenir van Arran smaakt nergens naar. Zoet, fruitig, maar vooral vlak en velpon. Afdronk is lijmig en verpest je smaak (55). Tweede keer proeven bevalt iets beter, maar het blijft duidelijk niet voor je plezier categorie. Wat meer turf geproefd naast de abrikoos in velpon. Scherper en assertiever dan in herinnering. Afdronk nog steeds slecht. Toch hoeft dit zeker niet onder de Old Rhosdu te staan. Derde keer net op voldoende gewaardeerd.  
Speyside: Cu Dhub (Gaelic for Black Dog), 40%, The black single malt whisky from the Forest of Gaick (Near Cairngorm mountains; distillery not mentioned on bottle but disclosed in Whisky Bible 2006).  60 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Een verontrustend donkere roodbruine koffiekleur die doet denken aan de vreselijke Loch Dhu. Neus: zoet, malty, citrusfruit, oude koffie. Smaak: zacht, vlak, waterig, toffee, Tia Maria, kruidig, licht bitter hout. Afdronk is kruidig en toffeeachtig en wordt steeds onplezieriger. Wel een stuk beter dan Loch Dhu, maar dit drink je toch nog steeds niet voor je plezier.  
Tullibardine 10Y, 40% (botteling from mid 90's) 60 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: fruitig (citrus, appel), malt, noten, gebruikte theedoek. Smaak: oily, malt, hout, stroef. Afdronk: droog hout en onplezierige nasmaak. Dit drink ik niet voor mijn plezier.   
Tullibardine 1993, 46%, new distillery botteling 2005 60 18e op festivalzondag 2005. De 4e Tullibardine en de minste uit de reeks. Neus: grassig, gebruikte theedoek, graan, kaal. Smaak is slap, weeïg en niet lekker: malt en graan, karton, ranzig vlees. Ook de afdronk snel vergeten.   
Us Heit: Frysk Hynder, 3Y, 40%, Distilled 4-12-2002 and bottled 17-12-2005, cognac cask # 9. 60 12e bij Dick op 20-1-2008. Neus: winey, boerenkaas, spirity, fruitig, cognac (nat vat gebruikt?). Smaak is wederom metalig, maar nu is  er aanzienlijk meer te proeven. Uitgesproken winey, zoet, fruitig (perzik) en zowaar malty. Vettiger van smaak dan dat ik mij van vorige bottelingen herinner. De cognacsmaak is erg aanwezig. De afdronk is droog en niet echt lekker door die metaalsmaak die maar door blijft gaan.  
Blairmhor 8Y 61 Mooie verpakking in koker, maar weinig smaak. Als dit je eerste malt is blijf je net zo lief blended whisky of iets heel anders drinken.  
Grant's Blended Scotch Whisky, 40% 61 Herwaardering vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: zoet, fruitig, malty, niet onplezierig. Smaak is redelijk zacht en zoet; vanille, honing, malt en een vleugje turf. Daarnaast ook een onplezierige lijmige bijsmaak die doorzet in de zoete en plakkerige afdronk. Overall blijft de conclusie: waarom zou je dit nou puur opdrinken? Prima voor de mix.  
Bowmore 1982, 27Y, 49.6%, Cask# 371674, 70 bottles, Duncan Taylor Octave Series 62 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-10). Neus: floraal, geparfumeerd, zoet, turf en mooi rokerig. Smaak: bweeh; soapy as hell. De zeepsop overheerst de prachtige fruitigheid en turf. Filmende fruitige afdronk, maar de vervelende bijsmaak blijft nog lang hangen. nieuw
Dewar's White Label 62 Gert's doordrinker geproefd op 2 maart 2002 (62). Herkansing augustus 2006 tegenover 12Y niet veel beter (65). Neus: grainy, gras, hooi, weinig expressie. Smaak is neutraal en vlak. De jonge grain is bepalend en de malts komen niet goed naar voren. Bijzonder weinig te beleven. Niet opgedronken.   
Loch Lomond, no age, 40%  62 Eerste keer proeven als miniatuurtje van Loch Fyne en ingezet als mystery guest voor het genietschap op 12 juni 2004 (59). Erik slaat terug door hem nogmaals als blindganger in te zetten op 6 september 2008 (65). Neus: goedkope grain, lijmig, muf, stalgeur, leerachtig. Na de wel zeer onplezierige neus heeft de smaak meer fruit dan verwacht, malt, vanille, rozijnen, maar het blijft niet lekker. Redelijk zacht, maar verder weinig ontwikkeling anders dan een toenemende plakkerigheid die doorgaat in de afdronk. Afdronk is helaas ook erg slecht: een droge en onplezierige nasmaak. Zelfs naast een Loch Fyne blended whisky blijft hier niets van over.   
Nikka: Black Nikka Blend, 37% (Blended Japanse Whiskey)  62 Enige nieuwe bij het inkomrondje "mystery guests" bij Huub. Neus: laat maar; niet drinken. Nadat de overige guests blind gescoord waren deze toch ook maar geprobeerd. Typische goedkope blended, weinig pit, vlak en plakkerige afdronk. Categorie niet voor plezier is duidelijk; punten geven wat moeilijker; uiteindelijk toch een voldoende gegeven.  
DYC Whisky,  40%, Fino Blended Destilerias Y Cricinza del whisky, Segovia Espana 63 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Blind geproefd. Neus: natte tuinaarde, iets turf, menthol, dettol, onplezierig. Smaak: grainy, fruitiger dan verwacht op basis van de neus en zeker drinkbaar. Afdronk is plakkerig. Dit drink je toch niet voor je plezier.  
Glen Grant, 40%  63 tegenover Teachers geproefd en lichter bevonden. Weinig interessante single malt met een lijmsmaak. Kan je beter een goede blended whisky blijven drinken voor dat geld.  
Glen Elgin 64 Begint als lekkere malty Speyside, maar de vieze nasmaak doet hem kelderen in punten.  
Mackmyra Svensk Single Malt Whisky, Preludium: 01, 55.6%, MP-001, bottled 2006-02-07, bottle # 8389. Distilled 2002?? 64 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Na de proloog komt er een hoogblonde wis met een blauwe doos uit Zweden langs. Deze eerste Zweedse single malt vermeld nog 'Komponerad av Grundarna; Karaktör: Den första". Neus: boterig, malty, citrus, vers gemaaid gras maar helaas ook nog spirit/new make. Smaak onverdund is erg scherp en water is nodig voor de details. Neus: nog meer gras, appel, citrus, spiritus en een vleugje ammonia. Smaak: fris, banaan, anijs, eucalyptus, salmiak, wat zepig naast de spiritus. Afdronk is mooi droog. Een interessante smaakontwikkeling en Mackmyra heeft zeker potentie maar is er nog lang niet. Dit distillaat is gewoon te jong en heeft nog teveel spirit. Mijn collegaproevers zijn aanmerkelijk enthousiaster.  
Mansion House, 40% 64 Een tamelijk onaantrekkelijke velponachtige neus. Hout, malt, zilt en fruitigheid worstelen zich langzaam door de zoete oplosmiddelgeur (alcohol/ether) heen. De smaak is behoorlijk scherp, maar valt mee na de neus: turf en rook duidelijk waarneembaar in het ruwe karakter van deze blend, sherry, malt, licht fruitig maar die goedkope jonge grain verpest veel. Afdronk is eerst tamelijk prikkelend met hout, malt en honing maar eindigt veel te droog en plakkerig. Minder dan een JW Red Label.  
Roderick Dhu, 40%, No Age, Blended Scotch Whisky 64 Na de tour door Dallas Dhu tot mijn verbazing geen single malt maar een vage blended whisky. Neust als een goedkope blend met veel grain en smaakt lijmig en plakkerig. Een aanfluiting na de op zich interessante tour.  
Blaue Maus: Krottentaler Single Malt Whisky, 40%, Fass/Los Nr. 1, Destilliert: 06/93. Abgefüllt: 10/05 65 Neus is het meest aromatisch naast Spinnaker en Grüner Hund en is zeer zoet en geparfumeerd: bourbonachtige zoetheid, brandewijn, likeur, toffee, amandel, hazelnoot, kaneel. Smaak is in eerste instantie vreselijk, maar wordt al snel interessanter: zeer zacht, alweer amandel en kaneel, sherrywood?, vanille en druiven. Afdronk is weeïg zoet en kost strafpunten. Dit is een whisky voor likeurliefhebbers; aan mij niet besteed.  
Bowmore 1982, 55.8%, drawn 22-01-2008 from cask 85063. Duncan Taylor, 166 bottles. 65 Sample Michel Augustus 2008. Neus: zepig, floraal, geparfumeerd (FWP volgens Michel), zoet, turf en mooi rokerig. Smaak: bweeh; zeepsop overheerst hier ook de prachtige fruitigheid en turf. Filmende fruitige afdronk, maar de vervelende bijsmaak blijft nog lang hangen.  
Bowmore 1984 bourbon cask (work in progress) 65 Geproefd bij Bowmore 2002. In dit vat is het prijs met een enorme zeepsopsmaak! De vatenman van Bowmore heeft geen idee waar we het over hebben.  
Bowmore 1987, 52.4%, drawn 15-01-2008 from cask 18053. Duncan Taylor 65 Sample Michel Augustus 2008. Neus is wat rokeriger en plantaardiger dan de voorafgaande 1982. Bonen, turf, vanille en wat zepig. Smaak: wat zepig?? De zeepsop overheerst alle andere smaken. Niet opgedronken en een BBQ finish gegeven. De afdronk bleef helaas nog lang doorgaan.   
Bowmore Duir, 46%, 25Y, 1982 vintage single cask, bourbon hogshead, Distilled 04-10-1982 and bottled 12-11-2007, 220 bottles. Selected by the Whisky Talker. 65 Vlissingen 27 september 2008 (10e). Neus: zeer fruitig, lavendel, citrus, lychee, mint, malty en matig turf. Het was al aanwezig in de neus maar in de smaak knalt de zeepsop naar voren. Na de eerste 2 golven komt er wat ruimte voor de subtielere smaken die de neus aankondigde. Maar de turf, fruit, vanille en hout blijft overheerst worden door de zeep die in de filmende afdronk met turf vrolijk doorzet. Schoolvoorbeeld van een Bowmore waar ik niet van houd.  
Dun Bheagan Unchillfltered Single Malt Scotch Whisky, 8Y, 43%, Island 65 5 mystery guests van 8 jaar op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Blind geproefd wel het eiland karakter herkend, maar dit is niet een van mijn favoriete eilanden (ik gok even op Mull). Neus: aardbei, vreemd zoet bubblegum achtig luchtje, heide, malt. Smaak is ziltig in combinatie met de zoete smaken uit de neus. Een vreemde compositie die niet echt lekker smaakt en de droge en ranzige afdronk maakt dit tot de minste van de 5.  
Eddu, Whisky de Bretagne from partly malted buckwheat, 40% 65 Curiositeit bij Erik op 29-5-2005; whisky op basis van boekweit. Superfruitige neus (appel, calvados) en likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed te proeven, maar duidelijk niet mijn stijl whisky.   
Glen Talloch Pure Malt 8Y 65 Zeer teleurstellende vatted malt. Minder lekker dan Dimple en Jack Daniels. Op proefavond 6/9/2001 door de meeste beoordeeld als "vies". Opnieuw geproefd in blindproef rondje bij Andre op 4-1-2003 en toen op 70 gewaardeerd als een aardige blended. Blijft wel in niet voor plezier categorie  
Highland Park 1991, 17Y, 46%, cask 15100, distilled 17-9-1991 and bottled 17-9-2008, Signatory Vintage, 787 bottles 65 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (20e). Neus: turf, vanille, honing, malt. Smaak: zepig, filmend, turf. Er zit een bijzonder vervelend bijsmaakje aan deze Highland Park.  


Auteursrecht: Nico Meijboomterug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties