Versie april 2010

uw keuze
tot 30 euro
30-50 euro
50-80 euro 

Meijboom's prijs-kwaliteit tips  

Bron en Auteursrecht: Nico Meijboom  

      

Toelichting bij de 2010 update. De lijsten zijn met deze update behoorlijk veranderd. Dit komt mede doordat veel malt whiskymerken duurder zijn geworden en nog maar zelden onder de 30 of 50 eurogrens te vinden zijn. Ook zijn een aantal merken soms met duurdere en/of wat teleurstellende nieuwe bottelingen van hun standaard editie gekomen waardoor ze uit de lijst zijn verdwenen.

Op dit moment bevat mijn top 100 helaas geen enkele whisky onder de 80 euro meer. Er is dus wel degelijk een relatie tussen prijs en kwaliteit, maar dit betekent absoluut niet dat een dure whisky per definitie goed is. Er zijn vele voorbeelden in de lijst van zeer dure whisky's met een relatief lage score. Deze pagina geeft een overzicht van prijs/kwaliteit tips op basis van mijn eigen scores. Selectiecriteria: goed verkrijgbare standaard distilleerdrij botteling onder de 80 euro. Let op: ALLE onafhankelijke bottelaars (bv. Signatory, Gordon & MacPhail, etc) en limited editions (bv. Talisker 12Y, Ardbeg Airigh nam beist) zijn verwijderd. Voor info over dit soort bottelingen kan de complete lijst elders op de whiskymonitor worden bekeken.

Prijsindicaties komen van websites van Ton Overmars (http://www.tonovermars.nl/assortiment.html) en duitse Whiskystore Theresia Luening (http://www.thewhiskystore.com/). Lokaal zijn hogere of lagere winkelprijzen uiteraard mogelijk, waardoor een whisky in een ander categorie kan komen en daardoor ook een andere ranking verdient. Johnny Walker Green Label en Talisker 10Y kan bijvoorbeeld regelmatig in aanbiedingen onder de 30 euro worden gevonden en Glenkinchie 12Y soms net erboven. Jammer, maar helaas; dat is het nadeel van arbitraire grenzen,

Waarschuwing: merken als Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Talisker zijn zeer turfrijk en vallen niet bij iedereen in de smaak!

  Whisk(e)y tot 30 euro Meijboom punten Notities
1 Laphroaig 10Y (43% duty free edition: 88 &  40% standard edition: 86) 87 Benchmark Islay whisky. Neus: medicinaal, fenol, zeewier, vanille, malt. Zeer karakteristieke en smaakvolle combinatie van zilte zee, jodium en zoete bourbonhoutsmaak. Droge lange afdronk. Startte zelfs op 90 maar ging na enige tijd omlaag door de zoetheid; zeker nadat men kennis heeft gemaakt met de compromisloze 10Y straight from the wood voor een aantal euro's meer (zie nr. 1 in klasse 30-50 euro)! Voor de liefhebbers van zwaar geturfde whisky is dit een fantastische prijs/kwaliteit verhouding voor vaak minder dan 30 euro! 
2 Glenmorangie 10 Y, "The original", 40%  85 Benchmark Highland whisky. Glenmorangie is nog niets van zijn klasse verloren. Neus is fris en vol citrusfruit, vanille, malty, heel licht zilt, mooi bourbonhout (first fill?). De smaak lijkt zoeter dan vorige edities: marsepein, chocolade, vanille, boterig. Mooi eikenhout en een prima balans. Filmende zoete afdronk. Een perfecte starterswhisky voor blended drinkers die eens een single malt willen proberen. Heerlijke frisse geur met citrus en clean bourbonhoutkarakter. Genieten voor meestal minder dan 30 euro (ook deze nieuwe botteling). 
3 Cragganmore 12Y, 40% 85 Lijkt soms een "gewone mellow malty fruitige Speyside" a la Glenlivet en Glenfiddich, maar is complexer en rokerig. Mijn waardering schommelt bij blindproeven tussen 80 & 89! Fijne rooksmaak. Afdronk is erg droog, maar plezierig. 
4 Bowmore Legend, 40% (bottled 2007) 84 Nieuwe verpakking is aanzienlijk gestegen in de lijst. Voor het eerst geproefd op festival Groningen Februari 2007. Neus: turf, planten, frisse jonge Islay whisky. Smaak is al net zo fris en sprankelend als de neus. Bourbonhout, turf, planten, malt. Lange filmende afdronk. De beste Legend die ik tot nu toe heb geproefd en helemaal vrij van zeepsop. Vind deze edite nu persoonlijk lekkerder dan de 12Y.
5 Bruichladdich Waves, 46%, No Age (2008 botteling) 84 Neus: turf, malt, vanille, behoorlijk Islay karakter (jonge Bowmore?). Smaak is vrij zoet en behoorlijk peaty. Licht zilt, kruidig en mooi hout. Zachte en soepele afdronk met lekker turfnasmaak. Wel lachen dat dit een lightly peated Bruichladdich zou moeten zijn; nazoeken leert 15 ppm dus dubbel van wat Bruichladdich vroeger was. 
6 Glenlivet 12 Y, 43%  83 Zachte subtiele mellow whisky met veel malt, fruit (perzik) en mooie hoeveelheid turf in neus en smaak. Afdronk filmend zacht en fruitig met een mooie droge houtsmaak. Moeilijk te scoren (zie ook Cragganmore) want deze standaardeditie smaakt soms wat gewoontjes en saai. De waardering schommelt meestal tussen 79 en 84 punten! Benchmark Speysider en uitstekende keuze voor prijs/kwaliteit verhouding.
7 Connemara, No Age, 40% Single Malt Irish Whiskey 82 Niet bepaald een karakteristieke Ierse whiskey wegens verrassend veel turf. Veelbelovende neus met turf, rook, kruiden, citrus, zee. De smaak is wat minder complex, op het kale af, maar heerlijk veel turf naast de mooie zoete malt en vanille. Turf zet ook door in de droge lange en kruidige afdronk. Score uitgemiddeld over de diverse jaargangen (80-83).
8 Bushmills Black Bush, 40%, Blended Irish Whiskey 82 Neus is typisch mild Iers aroma. Vanille, fruitig en malty. Mooie volle, vettige en zoete smaak (iets sherry?) met veel fruit, vanille en noten. Afdronk met mooie houtsmaak. Net als de 1608 scoort ook deze blended (de grain component komt van Midleton) boven de Bushmills 10Y single malt! Hier en daar te koop voor nog geen 25 euro per liter. Een uitstekende keus voor in de Irish Coffee. Deze whisky is gedaald in de lijst; geproefd naast een 2005 botteling zijn de 2006 en 2007 edities een stuk scherper en minder interessant. 
9 Bowmore 12Y, 40% (bottled 2007) 82 Deze nieuwe editie van de 12Y is aanzienlijk gezakt in de lijst. Neus: subtiel, floraal, zoet, turf, rook, malt. Smaak is zacht, veel minder turf dan verwacht, zoet, planten. Tamelijk vlak van smaak en minder kruidig dan de voorgaande editie. Voor de liefhebbers van matig geturfde whisky.
10 Elijah Craig 12Y, 47% 81 Benchmark Bourbon geworden nu de uitstekende Wild Turkey Rare Breed meer dan 30 euro is gaan kosten. Dit is een zeer krachtige Bourbon. Assertiever en kruidiger dan Maker's Mark. Zeer vol en krachtig van smaak. Lange zoete afdronk. 
       
  Whisk(e)y 30-50 euro Meijboom punten Notities
1 Laphroaig 10 Y, 57.3%, Straight from the wood. 91 Na de kopstoot van de alcohol een ware smaakexplosie. Turf, fenol, jodium, malt, hout en vanille strijden met elkaar. Veel intenser, unchillfiltered en minder zoet dan de "gewone" 10Y. Niet voor elke dag en voor mij slechts met heel weinig water; volgens de gebruiksaanwijzing echter 2 delen water op 1 deel whisky! Nog hier en daar rond de 40 euro per liter te vinden. OPGELET: deze editie is aan het verdwijnen en wordt vervangen door vintage edities in de nabije toekomst.
2 Laphroaig 15Y, 43%  90 De neus is duidelijk subtieler en fruitiger dan de 10Y, mooie belegen geur van hout, belegen malt, vanille, turf, jodium en hooi. De smaak is elegant en zoet, met getemde turf en jodium in vergelijking met de 10Y Straight from the wood. Subtieler en zachter dan de 10Y. Foutloze zoete lichtdroge afdronk. Meestal net onder de 50 euro te vinden, maar OPGELET: deze editie is aan het verdwijnen en wordt vervangen door een editie van 18 jaar.  
3 Lagavulin 16 Y, 43%  90 Ook deze voor de liefhebbers van zwaar geturfde whisky. De botteling geproefd in 2006 is een zoete en elegante expressie van wat vroeger een droog turfmonster was: Neus: floraal, fruitig (perzik, citrus), kruidig, jodium, turf en malt. Ook de smaak is prachtig in balans tussen zoet en zout, subtiel turf, bacon, malt, mooi hout. Afdronk is prettig droog en vrij van teer. Een ongewoon toegankelijke botteling en een groot contrast met voorgaande ruigere edities, die soms een superdroge teerachtige nasmaak hebben. Geen water bij doen!  Een geweldige combinatie met oesters en Jacobsschelp.
4 Ardbeg 10Y non chill filtered, 46% 88 Heerlijk drinken voor de liefhebber van zwaar geturfde whisky. Wat ruw in vergelijking met Laphroaig en Lagavulin, maar recente bottelingen hebben minder teer en zijn wat zoeter. Lichtgele kleur. In de neus knalt de turf en zee je tegemoet, maar toch ook wat lieflijk zoete en fruitige associatie. Bij proeven komt er eerst een aanval van teer en fenol op de smaakpapillen. Na enige tijd komt het zoete bourbonhout smaak en frisse fruitigheid naar voren.
5 Talisker 10 Y, 45.8%  86 Net boven de 30 euro grens; heel soms nog daaronder te vinden! De nieuwe botteling van Talisker heeft een aanzienlijk zachtere en zoetere neus dan de vroegere edities. Nog steeds heerlijk zilt, rook en turf. De smaak is zachter en heeft veel minder "bite" en peper dan vroeger. Turf, rook, zee, malt, vanille, toffee, citrusfruit. De lange en prettig droge afdronk bevat nog wel peper, maar het heeft niet meer die vulkanische karakteristieken van vroeger. 
6 Johnny Walker Green Label, Blended Malt Scotch Whisky, 15Y, 43%  86 Een vatted malt moet tegenwoordig blended malt heten en ook het mengsel en de verpakking zijn vernieuwd (de belangrijkste malts staan genoemd: Cragganmore, Linkwood, Talisker, Caol Ila). Alle reden voor een herwaardering. Neus is meteen al veelbelovend: complex, rokerig, aarde, licht zilt, banaan, citrus, malt, zowel bourbon- als sherrywood invloeden. De smaak stelt niet teleur: zacht, malty, behoorlijk wat turf, planten, leer, was, banaan. Complexe combinatie van zilt en zoet. In de afdronk blijft een mooie houtsmaak achter en ook de strijd tussen zilt en zoet gaat door (Linkwood vs. Caol Ila). Wordt steeds droger. Meestal boven de 30 euro, maar soms voor nog geen 30 euro per liter in de tax-free te vinden. Wint bij mij in een blinde tasting van de Blue label en Gold Label.
7 Glenfiddich 18Y, Ancient reserve, 40% (Oak Cask) 86 Uitstekende neus met heel veel perzik, malt, vanille, veelbelovende complexiteit. Zachte rijke smaak; ook hier weer veel fruit (perzik, abrikoos, citrus, rozijn), malt, vanille en hout. Prima balans en een lange subtiele afdronk waarin geen smaak echt overheerst. 
8 Caol Ila 12Y, 43% 86 Neus: de typische Caol Ila plantengeur, fris, malt, oily, licht turf. Smaak is heerlijk fris, met veel malt, turf & fruit. Met water wat scherper, maar meer turf (en plantengeur verdwijnt!). De afdronk is lang en prettig (stijl Signatory Unchillfiltered). Het aanschaffen waard voor liefhebbers van geturfde whisky. 
9 Highland Park 16Y, 40% 86 Neus: uitnodigend, heide, bloemen, honing, malt, rook en turf. Smaak heeft een mooie balans van rokerigheid, fruit, brood, malt en hout. Minder turf dan verwacht op basis van de neus, maar het is duidelijk aanwezig. De vooral zoete afdronk heeft veel hout, maar is niet te droog. Een mooi gebalanceerde whisky en in een tripeltest naast de 15Y is deze 16Y duidelijk veel voller van neus en smaak. 
10 Glenfarclas 105, 60% (2009 botteling)  85 Neus is ruig en mooi sherried zonder een spoortje zwavel. Smaak: jong en fruitig, marmelade, clean sherrywood, zeer assertief van smaak maar prima te drinken op deze sterkte. Lange afdronk met stevige houtnectar. 
11 Balvenie Port Wood 1993, 40% 85 Double matured: eerst rijpen in bourbonvaten en dan een finish in Port pipes. Veelbelovende neus: rozengeur, zoet, malty en mooi rokerig. Smaak is suikerzoet, malty, fruitig (aardbei, perzik). Prachtig in balans. Afdronk is zoet en filmend en eindigt wat droog. Een stuk goedkoper dan de 21Y Port Wood, iets beter dan de 1989 versie en marginaal minder dan de 1991 in een dubbeltest op festival Groningen 2007. 
12 Springbank 10Y, 46%, 2009 edition in black box 85 14e Groningen 2010. Neus: duidelijk voller dan de voorafgaande CV, banaan, abrikoos, citrus, licht rokerige zoete malt. Smaak is minder zilt dan de CV, maar heeft hoge drinkability. Vanille, malt, heerlijk fruitig, licht turf met een lange filmede zoete afdronk. Deze nieuwe editie van de 10Y is erg lekker!
13 Connemara Cask Strength Single Malt Irish Whisky, 60.7% (dumpy bottle, 2006 botteling). 86 De buitengewoon rijke neus van deze Ierse whisky is spectaculair: turf, rook, jodium, citrusfruit, bloemen, vanille. Smaak is vol turf, krachtig en verwarmend. Floraal en fruitig naast de rook en turf. Is onverdund prima te drinken, maar met water iets zoeter en fruitiger. Ook in de afdronk gaat alles goed: prettig droog, peaty en nog steeds verwarmend. De 58.9% was de beste editie die ik tot nu toe heb gehad, maar vrijwel alle edities hebben een fantastische prijs/kwaliteit verhouding.
14 Glenlivet 18Y, 43% 85 Veelbelovende neus (belegen hout, abrikoos). De smaak heeft meer hout dan de 15Y, maar nog steeds vol malt en zoet fruit. Met water gaat deze wis verrassend mooi open. De neus wordt vergelijkbaar met de 15Y en de smaak is zeker zo goed. 
15 Laphroaig Quarter Cask, 48% 85 Interessante neus: de zoete en fruitige geuren (perzik, vanille, hout) strijden met lysol, jodium en zeewier. Smaak is ruwer en kaler dan de 10Y en meer plantaardig, spirity, kruidig, houtskoolachtig en medicinaal. Afdronk is fruitig (appel), peperig en gronderig. Er staat geen leeftijd op de fles, maar dit is duidelijk jongere whisky. De eerste keer blind geproefd in een verticale Laphroaig tasting; de tweede keer bewust geproefd op de verticale Laphroaig proeverij bij Erik op 29 mei 2005 (identieke score). Met water fruitiger en peper en kruiden komen meer naar voren. Smaak wordt droger en krijgt wat meer hout. Overall vind ik deze wat minder in balans en ook minder prettig van smaak dan de 10Y, maar vele liefhebbers vinden dit een van de beste betaalbare Laphroaig expressies/
       
  Whisk(e)y 50-80 euro Meijboom punten Notities
1 Highland Park 21Y, 40%, created exclusively for travel retail 90 Neus: veelbelovend, zoet, vanille, rokerig, fruitig (mandarijn, rode grapefruit) belegen malt. Smaak: begint zoet, zeer fruitig, heerlijk intense nectar, mooi hout en dan ineens breekt de turf door die de lange rokerige afdronk ook stevig gaat bepalen. Uitstekende balans en een enorm hoge drinkability. Geweldige all-round botteling gevonden maart 2010 in duty free Heathrow maar binnenkort vast via parallelle import te vinden.
2 Ardbeg Uigeadail, no age, 54.2% 89 Neus is veelbelovend: zee, jodium, planten, sherry, kruidnagelen. Smaak is heerlijk vettig met het zoet en de zee mooi in balans. Geen water nodig. Lange licht droge afdronk met ietsje teer en coating aan het verhemelte. 2009 editie was erg lekker.
3 Talisker 18Y, 45.8% 89 Neus is zeer aantrekkelijk en complex: zee, turf, rook, belegen malt, chocolade, mooi hout en andere honingzoete geuren (noga, vanille, caramel). De bekende zilte en peperige Taliskersmaak krijgt een zeer elegante jas van honingzoete smaakjes en hout. Na een tijdje komt het medicinale karakter langzaam naar voren. Vol van smaken en behoorlijk complex; is dit alleen ex-bourbonhout?? De "bite" van de 10Y is vrijwel verdwenen, maar het Talisker karakter is wel behouden in de zachte smaak. Afdronk is zacht, filmend en eindigt mooi droog. Hout, turf en vanille blijven nog lang doorgaan. Bij volgende slokken valt op hoe opmerkelijk fris en prikkelend deze 18 jaar oude sublieme whisky is gebleven. OPGELET: wordt wat lastiger te vinden.
4 Laphroaig 18Y, 48% (botteling 2009 in ronde koker) 89 Neus: turf, aards, fenol, jodium, belegen malt, hout. De smaak is heerlijk zacht en zoet, zeer stevig in turf, tabak, fruitig. Heerlijk drinken voor de winteravond bij de open haard. Waardige opvolger van de 15Y. Zeker zo subtiel, maar met meer power en bite. Lange zoete en rokerige afdronk.
5 Springbank: Hazelburn 12Y, Triple Distilled, 2009 botteling, 46% 88 12e Groningen 2010. Neus: prachtig sherried, kersen, aardbei, fruitig en zoet, mooi hout, bijzonder uitnodigend. Smaak: de belofte van mooie cleane sherryvaten die de neus aankondigde wordt volledig ingelost; een heerlijke drinkwhisky die wat doet denken aan een goede Longmorn sherrycask.  Mooi hout, zoet rood fruit, bruine suiker. Lange zoete afdronk met sappig hout. Kan zich meten met de uitstekende 8Y first edition. Meteen een fles gekocht na afloop bij Pat's en de verificatie met Jos begon al in de trein.
6 Glenfarclas 17Y, 43% 88 Een van mijn favouriete Glenfarclas bottelingen, maar helaas wat lastig te vinden. Het pittige en assertieve karakter van de 15Y gecombineerd met de zachte zoetheid van de eveneens uitstekende 21 jaar in deze prijsklasse en soms zelfs de 25Y. 
7 Glenmorangie Sonnalta PX, Private Collection, 46%, non chill filtered 88 11e op WFNN 2008 als secret sample zonder details voor toekomstige duty free en fles gekocht in 2009. Neus: zoet, perzik, rode grapefruit, chocolade, heerlijk sherrywood, kaneel. Smaak: zacht, zoet en fruitig, vettig mondgevoel met veel substantie, honing, roomboter, vlezig, kaneel. Elegante smaak die door blijft gaan in de zachte zoete sappige houtafdronk met een licht droge nasmaak. Uitstekend!!
8 Lagavulin Distillers edition 1993, bottled 2009, 43%, finished in Pedro Ximenez wood. 88 Neus: turf, sherrywood, kruidnagel, rook, rood fruit. De smaak is pittig, zacht, aards, turf, kruidig, clean. Lange prettig droge houtafdronk. Na de vlakke voorgaande edities eindelijk weer een met ballen; de Laga DE lijkt langzaam terug te kruipen naar de oude vorm.
9 Redbreast 15Y, 46%, Pure Pot Still Irish Whiskey 87 Mei 2006 uitgekomen. De 3 jaar extra in het vat, unchillfiltered en een iets krachtiger alcoholpercentage bij botteling dan de 12Y pakken heel goed uit! Neus: typisch Ierse geur, krachtig door de extra procentjes alcohol, noten, mokka, gedroogd fruit (rozijnen, abrikoos, pruimen). Smaak is zacht en assertief tegelijk. Verwarmend, kruidig, mooi hout, cacao, graan, honing, banaan. Afdronk: rijk en filmend; mooi hout en chocolade. Overtuigend de meest complete en gebalanceerde whisky op Ierland proeverij oktober 2006.
10 Springbank 15Y, 46%, 2009 edition in black box 87 Neus: vrij sherried, perzik, aardbei, floraal, mooi hout. Smaak is heel zacht en zeer fruitig (perzik, nectarine), vettig en creamy, roze koek. Lange zoete afdronk met sappige houtsmaak. Zeer toegankelijk en lekkerder dan de 18 jaar voor mij. 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties