Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag proeverij bij Gert op 4 maart 2006 

Eerste proeverij van 2006 was genieten in klein gezelschap. 

Door omstandigheden verkeerden we in klein gezelschap. Nadat we even bij die omstandigheden hadden stil gestaan, werd het een intiem samenzijn. Jos, Nico, Christel, Michel en Gert waren de gelukkigen.

 

Klein comité

 

Eerst een leuk voorprogramma van 5 anonieme malts van Dun Bheagan, Ach, zo'n spelletje aan het begin van het serieuzere werk is altijd een aardige binnenkomer. Bovendien kon Nico's lijst in één keer worden uitgebreid met maar liefst vijf nieuwe wissen. Dat schiet op !


Het mysterieuze rondje vooraf....

 

Daarna kwam er uit Jos's tas een, qua prijs/kwaliteit, hele leuke Te Bheag blended en vervolgens toverde Michel een prachtig sample 18Y oude Highland Park (1960-1978 !!!) te voorschijn. Echt genieten !

Voor het hoofdprogramma werden de volgende mooie flessen ingebracht.

  • Yoichi, 12Y distillery botteling

  • Miyagikyou, 12Y distillery botteling

  • Ardmore, 1981, gebotteld in 1997 door Gordon & Macphail

  • Glenrothes, 1992, 10Y, 43%, gebotteld door Chieftain's na een portwood finish

  • Lochside, 1991, 43%, gebotteld in 2003 door G & M voor de Connoisseurs Choice collectie

  • Macallan, 1984, 20Y, 55,9%, gebotteld door Signatory  voor de Cask Strength Collection

  • Special Vatting van Michel Couvreur, Vatting 10-12-14Y, 45%

  • Bruichladdich, 1990, 54,9%, zelf gebotteld door Christel in augustus 2005 op Islay, onder het Viking Visit label.

  • Port Ellen, 1978, the Decanter Collection van Signatory, portwood finish, edition 2


 

 

't rijtje !

Het reguliere programma opende met een zeer interessante reeks Japanners. Een dubbeltest van 2 Nikka Yoichi 12Y en een fraaie nieuwe botteling van Miyagikyou.

De verrassing van de avond was eigenlijk de Lochside 1991-2003, die verbazing en bewondering te weeg bracht. Bij mij hoofdzakelijk door de heerlijke zoete, cake en gebak-achtige associaties in de smaak en de afdronk. Lekkere dessert whisky. 

Ook over de speciale vatting van Michel Couvreur werd lang gediscussieerd. Een hele bijzondere vatted malt whisky, erg robuust en complex, maar met hier en daar een onplezierig vleugje.
 

Maar dan is de Macallan aan de beurt......

En hier, bij de beoordeling van de Signatory Macallan, ontstond de meeste commotie. Het mooiste moment was dat er spontaan een verticale Macallan tasting met oude flessen op gang kwam na het forse verschil in waardering voor de Signatory fles. Gert is er nog Gran Reserva 1979? Ter verificatie.... De Signatory botteling zakte bij het eerste vleugje GR meteen door het ijs. Dan maar vergelijken met de 15Y (1984) Macallan, ook geen partij. Daarna de oude bottelingen (circa 2000) van de12Y en de 10Y. Qua punten bleef de Signatory Macallan in deze contreien hangen. Evengoed een heerlijke whisky, natuurlijk. 


Zelfs in zo'n klein clubje zijn er natuurlijk altijd wel twee die het volledig met elkaar eens zijn. Of dit onderonsje over de Macallan ging, weet ik niet.

Afsluitend kunnen we concluderen dat het een hele fijne dag was, met prachtige whiskies, op z'n tijd afgewisseld door een medley van  Iers en Schots en Engels eten. Al met al een geslaagde bijeenkomst.  

 
 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties