Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag van de Genietschap proeverij bij Erik Vanfrachem op 14 maart 2009 

Deze Genietschap proeverij werd gehouden met het thema "T-distilleries, but not Talisker ." 

Andre van der Zwet is vroeg met vakantie en was er deze keer niet bij. Erik had als gasten zijn zwager Victor uit Hamburg en Alexander van der Veer uitgenodigd. Zijn stiefzoon David, is na het diner bij ons Genietgezelschap aangeschoven.

Zoals inmiddels gebruikelijk werden we onthaald met koffie en heerlijk door Regina zelf gemaakt gebak. "Apfelkuchen mit Calvados und schlagsahne" deze keer. Heerlijk.

Er stonden al 8 glaasjes klaar om ook deze keer weer met een blindproeverijtje te beginnen.   

We begonnen hiermee met alleen wat Erik over deze glaasjes vertelde, namelijk, dat in de glaasjes met de nummers 7 & 8 cask strength whisky's zat en dat de whisky in glas nr  8 een primeur bevatte.   

Nadat we ze allemaal uitgebreid geroken en geproefd hadden onthulde Erik de namen en details van deze whisky's. We hadden er niet veel goed gedetermineerd en de Highland Park werd door niemand als zodanig herkend. Wel erg leuk dat we er hier een primeur bij hadden zitten. 

De whisky's waren in volgorde van het glasnummer: 

1: Rosebank, 1991,11Y, 43%, Ultimate, distilled 27/11/'91 bottled 4/9/'03, cask nr. 4695 bottle nr 7. 

2: Bladnoch 1990, 13Y, 40%,  

3: Bell's, 1990, 5Y, 40%, Italbell Bologna 

4: Century of malts,  40%, Chivas 

5: Milton Duff, 2000, 8Y, 43%, Foundland Hills ( Hanos)

6: Highland Park, 1970, 38Y, 43%, Gordon & MacPhail Rare Old

7: Bruichladdich, 1969, 54%, Gordon & MacPhail Cask, bottled sept.1999, cask nrs.2975-2976 

8: Islay malt, 1993, 16Y, 58%, WFNN (Groningen Festival botteling 2009) bottle nr. 202/220 

 

de 8 stuks blindgangers werden nog op tafel opgesteld om ze te kunnen bekijken en voor deze foto natuurlijk

Na deze blindproeverij even rust en konden we mooi de ingebrachte thema flessen op de te proeven volgorde zetten. Na nog wat discussie en aanpassingen over de eerst bedachte volgorde zijn we met de themaproeverij begonnen. Alleen de flessen op de onderstaande foto, flessen 5: Teaninich 17Y en 6: Tamnavulin 39 Y zijn bij het proeven later nog gewisseld.

 

We beginnen met onze proeverij en gaan redelijk snel door de eerst  flessen heen. Rustig aan heren en dame er komen er nog een hele serie.

g

 

Regelmatig komen er diverse hapjes en nieuw water uit de keuken om onze smaakzintuigen even te resetten  en klaar te zetten voor de het optimaal proeven van de volgende whisky. 

Uit de keuken komen allerlei geluiden.       Regina en haar zus Beate zijn daar druk bezig met van alles en nog wat. Net als je denkt "dat loopt niet goed af....... met        Het mes van Wilsum " is de rust weer gekeerd en keuvelen de zussen met veel plezier en gelach weer eensgezind verder.

Terwijl Regina en Beate voor ons in de keuken bezig zijn gaan wij rustig verder met de themaproeverij. Verdorie, deze 21Y oude Tianinich is al de 2-de fles waar de kurk van afbreekt bij het open maken. Met beleid wordt ook deze fles verder geopend om van te kunnen proeven. Reserve kurken zat dus van dit probleem zullen we niet lang last hebben. 

b

De geproefde thema whisky's waren in volgorde:

1: Tormore, 12Y,  40%, OB

2: Tullibardine, 10Y, 40%, OB.

3: Tamnavulin - Glenlivet 10Y, 40%, OB  (mid jaren 90 botteling)

4: Tamnavulin - Glenlivet 10Y, 40% , 43%, OB (jaren 80 botteling, Moon Import, 750 ml)

5: Tamnavulin 39 Y, distilled 1968,  40.4%, Jack Wieber botteling (de Bird Collection) sherrycask # 3665

6: Teaninich, 17Y, 43%,  Signatory Vintage, distilled 16/5/1984 bottled 21/7/2001 butt no 4096, bottle no 712#838

7: Teaninich, 22Y, 59.4%,  Signatory Vintage cask strength, distilled 7/12/1983 bottled 29/3/2006 refill butt,  cask no 8072, bottle 233#466

8: Teaninich, 21Y, 57.2%, James MacArthur, in celebration 500 Years of Scotch Whisky 1494 -1994

9: Tomintoul - Glenlivet, 11Y, 64.9%, Cadenhead's Authentic Collection Cask Strength, distilled Nov. 1985 and bottled June 1997

 

Na deze heftige Tomintoul - Glenlivet onderbraken we het whiskyproeven en genoten we van een uitgebreide diner. De volgende 5 flessen zullen even moeten wachten.

 

10: Thamdhu, 1973, 56%, Gordon & MacPhail Reserve distilled 1973 bottled 2008, first fill sherry butt, cask no 3230, 481 bottles.

11: Tobermory, 32Y, 49.7%  OB Lim. vintage 1972,  finished in oloroso sherry casks, bottled 18/5/2005 bottle 261# 897

12: Tobermory, 32Y, 49.5% OB  Lim. vintage 1972,  finished in oloroso sherry casks, bottled 17/5/2005 bottle 631#17

Referentie: Tobermory, 40%, OB , no age statement. Limited 200th anniversary edition (1798-1998) by Burn Stewart Distillers. 2500 bottles

                                                                  

Het hoofdgerecht van het diner bestond uit Bigosh, een traditioneel Pools zuurkool gerecht.  Dit was door de dames Regina en Beate naar een recept van Victor, die een Poolse Duitser is, bereid. Een heerlijk gerecht waar we samen met alle andere schotels die overvloedig opgediend werden van genoten hebben. Jammer, van het lekkere maar ook heel mooi opgemaakte nagerecht hebben we geen foto gemaakt. Maar geloof me het was toppie.

 

Na het diner zijn we nog even gaan uitbuiken. Hierbij hebben  we een wandeling door het donkere Wilsum gemaakt. (ja, we hebben ook wat aan cultuur gedaan) De wandeling ging van Wilsum buiten, via Wilsum haven, langs het centrum, waar de 3de oudste kerk van NL staat. Daarna weer terug naar huis aan de rand van het oude centrum. 
De foto hiernaast geeft een goede impressie van wat je daar onderweg tegen komt. Rust, rust en rust met her en der een lichtje in de verte.

Na het uitbuiken en het halen van de frisse neus zijn we doorgegaan met de themaproeverij en genoten we van de laatste 5 flessen uit deze reeks. Ja 5 stuks whisky's want Andre had na het maken van de overzichtsfoto nog een staartje (van onderstaande) referentie Tobermory meegenomen die we in een glas bij de 2 anderen lieten rondgaan.

                                                                               

Om nog wat na te genieten waren er nog wat flessen voor de aftertasting meegenomen en/of al bij Erik in huis.  

We hebben van deze aftertasting buiten die van de flessen zelf verder geen foto's. We hebben ons met name bezig gehouden met het genieten van deze whisky's en werden blij verrast met de (oude botteling) 10Y oude Laphroaig,  da Francesco Cinzano, die Erik op het eind nog even op tafel wist te toveren. Zo genoten we van de;

1: Glenturret,  11Y, 55.5%, Hart Brother finest collection cask strength, distilled June 1991 and bottled September 2002  

2: St. Magdalene, 1966, 40%, Gordon & Macphail Connoisseurs Choice, Bottled 1995.

3: Talisker, 12Y, 45.8%, celebrating a decade of friends of the classic malts 
4: Laphroaig Triple Wood, 48%, bourbon barrels and Quarter casks then finished in European oak

5. Ardbeg Supernova, 58.9%, advance committee release

6: Laphroaig 10Y, 43%, OB,  Unblended Islay Malt Scotch Whisky (Importate da Francesco Cinzano, 750 ml eind jaren 70 / begin jaren 80 botteling)

 

Bijna Iedereen bleef slapen en na al dit Genieten werd het en tijd om de bedden maar eens op te zoeken. Zo gezegd, zo gedaan.

De volgende morgen werden we getrakteerd op een uitgebreid ontbijt met echt alles er op en er aan.  

Ook deze keer kregen we de  beschikking over "Het mes van Wilsum " om onze broodjes te open snijden. Als je hier niet gevuld van tafel kwam lag dat echt aan je zelf. De gezusters Regina en Beate hadden ook geen enkele last van hun inspanningen de vorige dag en "kwekten" er weer gezellig en lustig op los.  

 

Terugkijkend waren de toppers van de themawhisky's toch wel de 2 stuks Tobermory, 32Y. Hoewel er slechts 1 dag verschil tussen de distilleer data zat, smaakten deze 2 even oude whisky's door de invloed van de vaten toch verschillend.  

De Tormore, Tullibardine en Tamnavulin werden het minst gewaardeerd en de Teaninich whisky's werden ook redelijk hoog gewaardeerd.

Van de aftertasting whisky's wist de Ardbeg Supernova langdurig en verreweg de meeste en ver uiteen lopende discussie los te maken. Er was zelfs iemand die, doordat hij de volgende morgen over deze whisky droomde, hiervan wakker werd. De meest gewaardeerde van deze serie was de whisky waar we deze mooie proeverij afsloten de Laphroaig, 10Y, 43%,  Importate da Francesco Cinzano. 

Wij, Het Genietschap, slaagden er wederom in om met name dankzij Erik, Regina en ook Beate en Victor ook nu weer op een geweldige proeverij te mogen terugkijken.

Wij danken hen dan ook hartelijk voor hun ruime gastvrijheid en geweldige verzorging. Mede hierdoor gesterkt kijken we ook nu weer uit naar de volgende Genietschap proeverij.   

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties