Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag  van de, 1-ste proeverij in 2010, bij Nico Meijboom op 16 januari.

De eerste proeverij van Het Genietschap in 2010 was wederom indrukwekkend ! 

Deze eerste Genietschap proeverij in 2010 werd georganiseerd door Nico Meijboom.  Het thema: " Overheerlijke genietwhiskies die liefst nog niet in de lijst staan."

Het Genietschap was weer compleet. Albert Smit, die Michel van het " Sigarengenootschap tot ons genoegen" kent was als gast ook aanwezig. Iemand die de kunst van het Genieten dus ook al machtig is.

Zoals gebruikelijk verzamelen we ons om +/- 14.00 uur bij Nico en Rianne, waar we met koffie en Canadees appelgebak van Victor worden ontvangen.


het Canadees appelgebak van Victor is heerlijk en legt een bodempje.

 

De eerste ingebrachte flessen worden al geopend om wat te kunnen ademen. Als we er vrijwel allemaal zijn brengt Nico een dienblad met wel 8 stuks blindglaasjes naar binnen. Met de toelichting dat dit allemaal Islay whiskies zijn die in het verleden goed gewaardeerd werden maar dat er in 1 glas geen whisky zit . De 2 opdrachten die hij hierbij gaf: 1: Bepaal de Islay disteleerderijen en 2: In welk glas zit geen whisky is (niet moeilijk), maar wat voor drank is het dan wel?

Nico had niets te veel gezegd, de blindglaasjes bevatten allen inderdaad kwalitatief hoogstaande en heerlijke Islay whiskies. Er misten slechts 2 Islay distilleerderijen, de Kilchoman en de Bowmore. Veel van de disteleerderijen werden goed gedetermineerd en Andre v.d. Zwet slaagde er zelfs in 6 van de 8 whiskies goed te benoemen en ook de niet Islay vrij snel al aan te geven. Michel had niet alleen  o.a. de Laphroaig herkend, maar ook feilloos dat het de 30Y betrof.

De verlossende woorden van Nico: jullie hebben geproefd van:

1. Bruichladdich 1970, 32Y, 44.2%
2. De non Islay, de Bas-Armagnac 1968 Domaine Le Basque, 46%
3. Ardbeg 1976-2002, 53.1% Oloroso Sherry Cask #2390. Special limited edition handbottled at the distillery for the 
    Islay Whisky Festival 2002
4. Lagavulin 1981 Distillers edition (double matured), 43%
5. Port Ellen 24Y, 51%, Distilled 13th October 1982, Butt no. 2462 bottled at cask strength for Bladnoch forum
                   January  2007
6. Caol Ila 1974-1997, 22Y, 54.4%, cask # 1974/46, Distilled 3-5-1974 & bottled 18-8-1997, Signatory Vintage  

    Dumpy Bottle. Bottle #245 of 310.

7. Bunnahabhain Auld Acquaintance 34Y, 1968-2002, 43.8% Limited Hogmanay Edition.

8. Laphroaig 30Y, 43%

 

Deze whiskies scoorden in het verleden tussen de 87 en 97 punten waarvan 4 stuks boven de 90 punten. Elk normaal persoon zou dit alleen al een proeverij op zich noemen. Hier betrof het slechts het blindproefrondje ter opwarming van de rest.

 

 

Geen wonder dus dat alle blindproefglaasjes schoon leeg waren voordat we verder gingen met de thema flessen. Deze werden nog even op proefvolgorde gezet en dat hebben we ook nog vastgelegd op onderstaande foto.

 

 

 

  

Nadat we de eerste 2 whiskies uit dit rijtje, met nog een referentie monstertje, dus de;

1. Port Ellen 1982-2006, 40%, Gordon&MacPhail Connoisseur’s Choice

2. Ardbeg Spirit of Scotland, 51.5%, Gordon & MacPhail Single Cask botteling, cask 922, distilled 1996 and bottled 13-5-2005 (+een H2H met Very Young Ardbeg)

 

geproefd hadden, schotelde Rianne ons een heerlijke spinazisouffle met parmazaanse roomsaus en salade voor.

 

spinazisouffle met parmazaanse roomsaus en salade, volgens Jean Beddington

Dat ging er goed in en we vervolgden de proeverij met de volgende whiskies de;

3. Glengyle: Kilkerran Single Malt Scotch Campbeltown Whisky, 46%, OB, no age (5 years old)

4. Pittyvaich 1993-2005, 43%, Gordon&MacPhail Connoisseur’s Choice

5. Linkwood: Glace Fruits Vintage 1994, 46%, Wemyss Vintage Malt, Single Speyside Malt, Single Cask, Bottled January 2007

6. Nikka Miyagikyo 15Y, 45%, batch 18HO2A, imported by La Maison du Whisky

 

Terwijl wij daar van genieten is Rianne in de keuken alweer bezig met onze volgende gang, preisoep van de moeder van Maud

 

Dat laten we ons heerlijk smaken en Nico serveert er nog een lekker wit wijntje bij. Andre zit tegenover Jos aan tafel en die kan het niet laten deze in een "vissenkommetje" te fotograferen. Proost !!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, .............................. nee, dat is een heel ander verhaal.. 

de vuurkorf buiten brand goed, de rokers onder ons kunnen zich daar aan warmen.

 

Binnen gaan we verder met de volgende whiskies uit het rijtje. We proeven nu de ..........

 

7. Glenburgie : Glencraig 1970-1996, 40%, Gordon&MacPhail Connoisseur’s Choice

 

 

Genoeg stof om te bespreken bij het proeven van deze en de volgende whiskies dus gaan we gewoon door met de

8. Inverleven 16Y, Distilled 1977 and bottled October 2003, 58.5%, bourbon hogshead, 258 bottles. Cadenhead's Authentic Collection.

 

 

Voordat er weer een gang van het diner wordt opgediend nemen we er nog eentje, de....

9. Highland Park 1966-2004, 41.1%, Jack Wieber Prenzlow series, bottle 081/111

De tafel staat alweer heel sfeervol klaar voor de volgende gang en de eerste "hongerlappen" schuiven al aan.

 

In de keuken heerst nog hele drukke bedrijvigheid. Rianne legt nog de laatste hand aan de salade die bij deze gang ook geserveerd zal worden. 

Bijna klaar, de volgende gang;

 

Eendeborst,

wilde rijst uit de Camarque,

gewokte brocoli +pecannoten,

harricotverts met bacon

met een salade

De plaatjes alleen al zijn zo mooi en de smaak ook dat kan ik je verzekeren.

Nico heeft hier nog een rode wijn bij en laat ook nu Andre daar maar in rondzwemmen. Die heeft daar echt geen moeite mee en geniet (gelukkig) gewoon door.

 

 

We waren na deze gang even wat mensan kwijt. Gelukkig wist Christel ons op het spoor te zetten van het nieuwe

( nogal duistere) trio van het "Sigarengenootschap tot ons genoegen" dat van een ( nogal dik ) after dinnertje genoten. In de garage  probeerden zij zich nog achter een rookgordijn te verschuilen, maar dat lukte alleen Albert maar.

 

Niet erg veel later kregen we nog een desert bestaande uit: bananenroomijs, rabarbersorbet en addertjescake. Om in stijl van de laatst geproefde whisky de "Highland Park 1966-2004, 41.1%" te blijven werd onze gast Albert nog even speciaal verrast met een "High Land Park" whisky waarvan Nico een flesje van 250 ml voor 35.000 Dong uit Vietnam had meegenomen. Een "must"  die Nico hem niet wilde onthouden, zie ook de score in de lijst. "

bananenroomijs, rabarbersorbet en addertjescake.

 

 

de

"High Land Park"

uit Vietnam

 

Ja, daar waren we even stil van.......maar niet lang natuurlijk en schakelden door naar de volgende whisky.

 

 

De nummer

10. Glenfarclas: Anonymous 38Y, Dec. 1964 – Feb. 2003, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 342 bottles uit het rijtje en een H2H met Probably Speyside's finest distillery 43Y, 50%, Oct 1965 - Dec. 2008, Sherry butt DL ref 4816, 583 bottles, Douglas Laing Old Malt Cask uit de kast van Nico.

 

De Probably Speyside's finest distillery uit de kast op tafel en in onze glazen.

 

 

Buiten sneewde het en de vuurkorf was uit gegaan. Binnen de fik er dan maar in, erg gezellig

De muziek ging al wat harder en Andre had wat CD's uitgezocht. De voetjes kwamen langzaam los van de vloer en weldra werden de danspassen steviger ingezet.

Ja, het was echt weer gaan sneeuwen en het bleef nog liggen ook. Voor Christel met haar moederlijke gevoelens reden genoeg om nog een kind op de wereld te zetten, nu eentje met een augurk ( echt waar en ....hoe bedenk je het) als neus. Heel creatief hoor.

Binnen daar in tegen vlogen de noten nu behoorlijk hard om je oren en ging het dansen gewoon door.

Woest gestamp.

 

maar ook

 

een slow Fox.

Net niet stiekem genoeg, Jos werd, door Albert, betrapt bij het nemen van deze toch wel redelijk gelukte linker foto via de spiegel. Het grote Genieten duurt voort en de proefervaringen worden uitgewisseld. 

De dansbewegingen zijn weer wat tot rust gekomen en we snoepen rustig verder.  

 

Na de 2 stuks heerlijke Probably Speyside's finest distillery whiskies,  komen we aan bij de laatste (geplande) fles van het rijtje de nr 11 Connemara om precies te zijn de.........

11. Connemara Peated Single Malt Irish Whisky, Single Cask Limited Edition, cask no. 112, distilled 11-08-1992 and bottled 11-11-2009, bottle # 087

Niet gek voor zo'n Ier, deze laatste blijft toch aardig overeind na al het voorgaande geweld. We Genieten tot op het laatste moment.

 

Genieten van

de Connemara

 

Ik weet het niet zeker, maar mogelijk was het zoiets als..............:

"De whisky was erg goed, de sigaren ook, goh, wat hebben we weer een dikke pret gehad".

 

 

Degene die nog naar huis moesten vertrokken nu en in klein commitee werd nog nagenoten van 2 stuks Ardbeg whiskies die nog als een aftertaseting op tafel kwamen.

 

12. Ardbeg 1975, 43%, Limited Edition
      + een H2H met Ardbeg 1975-2000, 25Y, 50%, Old Malt Cask, Oct. 75- Oct.00 

Ook nu was het weer echt Genieten,  met een zeer uitzonderlijk blindrondje om mee te beginnen. Normaal gesproken besluiten we met het aangeven van de mooiste 2 a 3 whiskies van de proeverij. Gezien dit bovennormale blindrondje wilde ik dat deze keer maar achterwege laten. Kijk maar in de score lijsten waarom dit blindrondje deze aandacht verdient. Om toch de themaflessen niet te kort te doen, daar waren de hoogst gewaarderde toppers de Highland Park, 1966 gevolgd door de 2 Glenfarclassen..

Nico en Rianne, met dit blindrondje, alle heerlijke gangen van het diner en de rest van deze proevrij was dit er weer een van geweldig hoog niveau. Hartelijk dank voor jullie geweldige invulling van het gastheer- en vrouwschap bij deze proeverij. 

Natuurlijk ook hartelijk dank aan alle Genietschapsleden en de gast bij deze proeverij die dit met hun inbreng mogelijk hebben gemaakt.

 

  

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties