Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag  van de proeverij bij Andre op 28 mei 2011

 

Het thema waar Andre voor deze proeverij gekozen had was: "LOCHSIDE".

 

Een enorme tegenvaller waar we bij de uitnodiging meteen mee geconfronteerd werden was: "Helaas kan ik jullie niet met de motorsloep vanaf het station oppikken omdat de aanlegsteiger door werkzaamheden verdwenen is"

En.....omdat op de dag van de proeverij ook nog bleek dat het weer ons in de steek liet ging tot overmaat van ellende het boottochtje door de Amsterdamse grachten helemaal niet door.

 

Dus meteen door naar waar het eigenlijk om ging. Een whiskyproeverij van Het Genietschap bij Andre en Gerrie die ons verder uitermate gastvrij ontvingen. Niet alleen wij, maar ook Coen Meijer die Andre kent van de Ben Nevis club waar Coen secretaris van is, was door Andre uitgenodigd om aan deze proeverij mee te doen.

 

We werden ontvangen met koffie "met".  Dit "met" was overheerlijk appelgebak en ook nog een punt chocolade taart.

 

Om ons voor te bereiden op het gebruikelijke rondje blind proeven van glaasjes waarvan we niet weten wat er in zit zette Andre meteen 6 glaasjes op tafel.......... Het was duidelijk, het zou deze keer dus niet een erg gebruikelijk rondje blindproeven worden.

 

Tijdens het smullen van het appelgebak en de chocoladetaart kregen we meteen te horen en, op een lijstje, te zien welke whisky's er in de 6 glaasjes zaten. Het gebak was heerlijk, de bordjes schoon leeg en met m.n. door de punt chocolade taart was er een goede bodem gelegd.

 

"Het is simpel dit keer, jullie weten nu dus welke whisky's er in de glaasjes zitten en jullie hoeven alleen maar na het  ruiken en proeven op het lijstje in te vullen welke whisky in welk glas zit. Als jullie dat allemaal gedaan hebben zal ik nog een paar tips geven waarna jullie nog jullie eerste keuze kunnen herzien en dat dan in de laatste kolom noteren." 

We togen aan het werk zonder dat we de kleur van de whisky's konden zien wat toch echt wel een handicap was bij de whisky bepaling.

 

Na hard werken hadden we uiteindelijk allemaal op ons lijstje de glasnummers ingevuld waarvan we dachten dat die de betreffende whisky bevatten. Ik zelf dacht er toch zeker van te zijn er minimaal 3 goed te hebben. 

Daarna kwam Andre aan het woord en gaf ons zijn 5 ( waardevolle??) hints te weten;

 

Hint 1: De whisky in glas nr. 6 is niet de Bunnahabhain.

Hint 2: De Ardbeg in het glaasje is de 10Y distillery botteling.

Hint 3: De whisky met de rum finish is de Caol Ila.

Hint 4: De Port Ellen is geen distillery botteling.

Hint 5: De Bowmore is een 7Y botteling van 2000/2007.

 

Aan de hand daarvan heb ik er nog 2 glaasjes in mijn lijstje verwisseld.

 

 

Nadat iedereen wel of niet aanpassingen n.a.v. deze hints in zijn lijstje gemaakt had gaf Andre ons elk een lijstje met de glasnummers en gegevens van de whisky's die daar in zaten.

 

1 : Port Ellen, 18Y, Provenance, winter distillation, 1981/2000, 43%.

2 : Caol Ila, 12Y, Chieftains, juli 1990/ oct. 2002, rum finish, 43%, 2676 bottles C# 90651/90657

3 : Laphroaig, 11Y, distillery /islay festival botteling 2003, 40 %.

4 : Ardbeg, 10Y, distillery botteling, 46%, Gebotteld in 2006, Deze fles was nog van Gert Ekkelenkamp afkomstig.

5 : Bunnahabhain, 9Y, G & M reserve, 2000/2009, 59.7 %, 255 bottles, C#915, First Fill Bourbon Barrel, Selected by Van Wees

6 : Bowmore, 7Y, Murray McDavid, 2000/2007, 46%, 2450 bottles, Sherry

 

Heel teleurgesteld was ik toen daaruit bleek dat ik er niet 3 maar slechts 1 goed had. Gelukkig was ik niet de enige. Alleen Coen stak met zijn score van 4 goede determinaties ver boven ons allen uit. Gefeliciteerd Coen.

 

Na de blindproeverij namen we als Het Genietschap even de tijd om de fles uit de collectie van Huub Donkers, die we van Marese hadden overgenomen, de 12Y Springbank, plechtig te openen en te verdelen.

Deze fles hadden we gezamenlijk gekocht in het kader van Marese’s deelname aan Alpe d’HuZes; een actie waarbij fietsers geld bijeen fietsten door de Alpe d’Huez te beklimmen, waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen de gevolgen van kanker.

Marese deed mee ter nagedachtenis aan Huub Donkers, haar overleden echtgenoot en de mede oprichter van ons "Het Genietschap" en om de kankerbestrijding te ondersteunen.

Ten tijde van het maken van dit verslag weten we dat Marese en haar zus Wietske die ook mee deed alle 2 hun doelstellingen om deze berg 2 keer te bedwingen hebben gehaald. Geweldig, namens Het Genietschap hartelijk gefeliciteerd met deze enorme prestatie.

 

 

Daarna kijken we even wat is er vandaag door iedereen meegenomen en zetten we die even op de te proeven volgorde. Een makkie deze keer, 1 Lochside, dan 2 Lochside, gevolgd door 3 Lochside, en de nr 4 Lochside, en ook nr 5 Lochside, en gelukkig ook de nr 6 Lochside, en om het niet te verleren nr. 7 Lochside en tot slot (alleen van de thema flessen natuurlijk) nr. 8, een ...... jawel Lochside.

 

Voordat we echt verder gaan met al deze flessen met Lochside gaan we eerst even genieten van een stokbroodje met verschillende soorten kaasjes en/of patés er op. Heerlijk, het staat nog maar net op tafel of ...................................

 

We zagen allemaal Alexander kijken...............hé.............................. een Lochside !!!!.

 

De eerste die we proefden was de;

Lochside 1991-2003, 43%, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

 

en de tweede de;

Lochside 1991-2007, 43%, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice. Refill Bourbon Barrels, Distilled September 1991 and bottled July 2007

 

 

De derde fles die uitgeschonken werd was de;

Lochside 23Y, 46%, Berrys' Own Selection, Distilled 1981 and bottled in 2004 from cask no 610/613 by Berry Bros & Rudd

 

Verder met de fles met het mooiste etiket van de hele serie, de;

Lochside 40Y, Single Grain Whisky, 46.1%, Dec 1966-July 2007, bourbon cask # 0753, Jack Wieber's Old train Line,1 of 153 bottles.

 

Andre ging tussentijds naar de keuken om een voorgerecht voor ons te bereiden. Het was een tomatensoep a la Johannes van Dam. Deze was zo lekker dat we daar geen foto van gemaakt hebben, we hadden even andere dingen te doen.

 

Een beetje rondkijkend zagen we dat "de Ben Nevis club" zich goed vermaakte en ook volop van al deze Lochsides genoten.

 

Tijd voor een sigaretje en een blik op de Amsterdamse gracht. Hm, het is nu wel droog daar buiten, maar waar is nu is de boot gebleven?

Andre had nog een mooi verhaal bij een oude lege fles maar dat was te lang voor dit verslag.

 

Wij gingen rustig verder met de volgende Lochside, de fles nr 5, de;

Lochside 1981, 40%, bottled 1998, Gordon & MacPhail Rare and Old

 

En Gerrie kwam ook nog op de foto, "gezondheid".

 

Ja, maar deels op de foto want Gerrie was eigenlijk druk in de keuken bezig om voor ons diner e.e.a. voor te bereiden. Het was nog lang niet klaar maar het zag er wel al heel veel belovend uit.

Vandaag sluit de Whiskyauction en Nico en Andre hadden verschillende biedingen uit staan. Reden genoeg om even te kijken hoe de veiling verliep en zo nodig nog wat bij te stellen.

 

 

Al ras bleek dat nog meer van ons geïnteresseerd waren in flessen die te koop aangeboden werden en waarvan de sluitingstijden van de veiling met rassen schreden dichter bij kwamen. Nico plaatste voor verschillende van ons nog even gauw een paar biedingen. Spannend zo vlak voor sluitingstijd en nu maar de vingers gekruist houden en hopen.

 

Gerrie had niet stil gezeten en melde ons dat het diner klaar was en opgediend stond.

 

 

Dat lieten wij ons geen 2 maal zeggen schepten deze heerlijke gerechten op onze borden. De 2 hoofdgerechten waren kip met verse mediterraan fruit in zoetzure saus en ossenhaas suki yaki a la Andre van der Zwet.

 

Een Schilderijtje, het water liep ons in de mond.

 

Het was smullen geblazen en het was even heel stil in de kamer.

 

Na het diner snel even kijken hoe het verder is afgelopen op de veiling. Hebben we nu wel of niet die flessen gekregen die we graag wilden hebben of niet ? Verdorie, bij fles ..... was ik overboden en die fles ging aan mijn neus voorbij. Maar ook hoera!!! die fles is binnen !!!!.

Om dat te vieren pakken we de volgende Lochside, de;

Lochside 21Y, 50%, distilled 1979, bottled november 2001, bottle #7 of 236, Silver Seal Whisky Company, en nipten met veel plezier rustig verder.

"Tot slot" de laatste 2 uit de rij de;

Lochside 35Y, 1966 Single Malt Whisky, 51.3%, distilled 22 Dec 1966, bottled Nov. 2002, cask # 7541, Jack Wieber's Premier Malt en de;
Lochside 1981, 28Y, 56%, distilled 23 Feb 1981, bottled June 2009, oak cask #617, bottle 31 of 262, Blackadder Raw Cask
 
Nu we ze alle 8 geproefd hebben kunnen we in het algemeen wel concluderen dat respectievelijk 2 stuks Jack Wieber bottelingen, de Lochside 35Y, 1966 Single Malt Whisky en de
Lochside 40Y, Single Grain Whisky (ja, die met dat mooie etiket) en de Silver Seal Lochside 21Y, de mooiste 3 van deze serie whisky's waren.

De themaflessen zijn nu allemaal geproefd en we kijken welke andere whisky's er nog meegenomen zijn voor een aftertasting.

Ook een leuk stel whisky's;

St. Magdalene 19Y, 1979, 63.8%. Rare Malts,

Cardhu Special Cask Reserve, 40%, Batch # Cs/cR.10.09,  

20Y Brora OB versie 1981/2002,

(Springbank) Longrow 1987, 45%, Bottled by Samaroli 1999, 354 bottles.

Laphroaig 17Y, 50.3%, Distilled December 1989. Specially selected and bottled for Friends of Laphroaig and 2007 Feis Ile

En Andre zette nog zijn fles met een staartje  12 Y Springbank naast die van Huub om die 2 naast elkaar te kunnen proeven en dus werd het rijtje gecompleteerd met;

Springbank 12Y, 46%, dark sherry (green thristle, gold cap) (fles Andre)

Springbank 12Y, 46%, dark sherry (green thristle, white cap) (fles Huub)

 

Uit deze reeks aftertasting flessen werd naar behoefte nog wat gesnoept en Genoten.

Toen Erik de laatste druppels uit de Springbank 12Y (fles van Andre) wrong was daarmee ook de aftertasting tot een eind gekomen en de tijd aangebroken om met het openbaar vervoer weer de thuisreis te gaan maken.

Heerlijk, alweer een zeer geslaagd whisky en culinair evenement, waar we met z'n allen erg van genoten hebben, zoals blijkt uit onderstaande achteraf berichtjes.  

Allereerst natuurlijk nogmaals dank aan Andre & Gerrie voor alle verwennerijen en het uitstekende eten. Het Lochside thema was weer een zeer memorabele whiskyproeverij.

Ook erg gezellig was het met zijn allen bieden vlak voor auction sluitingstijd. We waren erg succesvol en mijn mailboxje is dan ook vol met “winnings” gestroomd, zoals Kruger dat noemt. Allen dan ook hartelijk gefeliciteerd.... Het totale prijskaartje wat over een poosje via mijn credit card wordt afgeschreven bedraagt maar liefst "piep" € (gecensureerd, sorry)

Enorm bedankt voor weer een geweldige proeverij, alles zal anders worden nu ik weet dat ik zal kunnen blijven slapen!

Het was enorm gezellig, out-of-the-box gedacht met blinds, Lochside een apart thema (ook nog zo’n grain!) en het samen Auctionen was ook een geweldige nieuwe ervaring :-)

Lekker gegeten en fijne muziekjes. Heerlijk om weer in zo’n groep te zitten die in alles zo enthousiast is en dat bon-vivre zo uitstraalt. Wauw.

 

PS

Er is ook hier geen foto van, maar na "Het Mes van Wilsum" er de "Pepermolen <<<<< van Almere"  wordt er binnen Het Genietschap nu ook druk gesproken over de " ~~~  Vermiste motorsloep van A'dam ~~~"  We gaan op zoek.

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
j
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


 

,