Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij bij Jos van den Putten op 25 juni.

In september 2010 hadden Alexander en Jos in Italië respectievelijk een 25 en 21 jaar oude Strathisla gekocht. (zie hier het verslag van die aankoop)  Die smaakten zo goed, en ...  daarom naar meer, dat Jos besloot deze distilleerderij "Strathisla" als thema van deze proeverij van Het Genietschap te kiezen.

Dit keer was het complete Genietschap weer bij deze proeverij aanwezig. Het eerste deel van de proeverij waren de vriendin van Andre, Marianne en haar zoon David, ook aanwezig.

Tussen de blindproeverij en de themaflessen zou ook nog een, door Het Genietschap gezamenlijk aangeschafte oude fles, John Jameson & Son whiskey geopend, geproefd en verdeeld worden.

Om deze oude fles goed tot zijn recht te kunnen laten komen had Jos besloten dat het blindrondje uit allemaal Ierse whiskey's zou bestaan met onder andere 2 stuks gangbare versies van de Jameson whiskey.

Tijdens zijn voorbereidingen had hij de flessen van deze blindproeverij al samen met de speciale Genietschapsfles, de "John Jameson & Son" al op de onderstaande foto's vastgelegd.

de 6 Ieren t.b.v. de blindproeverij...

en

 

de Genietschapsfles

 "John Jameson & Son"

Heerlijk, na de reis naar Jos eerst koffie met.....

De meegebrachte flessen werden op tafel gezet en we bekeken natuurlijk welke whisky's de anderen precies hadden meegenomen.

Met name de Strathisla 15Y, 70º proof, Gordon & MacPhail werd hierbij onderwerp van discussie.

Deze werd er ernstig van verdacht een fake fles zijn. Dit omdat er als inhoud  erop stond: 26 2/3 fl. ozs. Wat het een jaren 70 fles maakte. Maar het glas had niet de jaren 70 uitstulping (zoals op Nico’s 1948/1961-1981), wat het weer een fles zou maken van rond 1983, maar toen moest je weer de inhoud in ml of cl’s vermelden. Daarnaast was het etiket te mooi en perfect zonder enige verkleuringen . 

Inmiddels heeft Alexander meerdere foto’s bekeken op auction en daar gezien dat ze dit allemaal hebben ......tot nu toe.

met...

wat zie ik? 26 2/3 fl. ozs?

 

Om de leden van Het Genietschap op scherp te zetten had Jos vooraf hen nog een mailtje toegestuurd met de tekst:

"B A,

Ik ben bezig met wat voorbereiding voor de Genietschapsproeverij van a.s. zaterdag.

Ik wil niet (te)veel zeggen maar er wacht jullie een erg intense ervaring.

Tzaterdag….." 

 

Hij bleek nu een nogal ruime nosing voor ons in gedachten te hebben. Compleet met afdekdoeken om heel intens en optimaal de whiskey aroma's, uit 2 nogal ruim uitgevallen nose & tasting glazen, te kunnen opsnuiven.

 

Het enige dat Jos vertelde was dat de keuze voor deze blinde whisk(e)y's, gezien het programma van deze proeverij, een logische was. Een speciale opdracht kregen we niet mee maar al ras was onze vraag natuurlijk of de whisky's in de 2 overmaatse glazen ook in de anderen glaasjes was geschonken. Jos bevestigde dat er inderdaad 6 whisk(e)y's in deze 8 glazen zat en dat hij wel wilde weten of wij konden bepalen in welke glaasjes dezelfde whisk(e)y was geschonken.

 

 

Erik was de eerste die zich daar aan waagde en "dook" in nose & tasting glas nr 1. De anderen volgen 1 voor 1 en constateerden dat nosing uit zo'n belachelijk groot glas toch echt wel een andere ervaring is waardoor deze erg moeilijk te vergelijken is met de waarnemingen van de whisk(e)y in de normale nose & tasting glaasjes.

 

 

Michel had snel door dat glas 8 een Peated Connemara bevatte en dat het wel eens allemaal Ierse Whiskey's konden zijn die in de glazen zaten. Er ontstond een leuke sessie waarbij diverse Ierse whiskey's werden genoemd. Een foutloze determinatie van alle 6 de whiskey's lukte niemand, maar dat kan ook haast niet. Het was ook weer Michel die juist wist aan te geven in welke glaasjes dezelfde whisk(e)y was geschonken. Bravo!!

 

Hierna werd door Jos de echte inhoud van de 2 glazen en de 6 glaasjes vrijgegeven en werden de flessen daarvan op tafel gezet. Zoals al eerder op de foto boven in dit verslag te zien was waren het:

 

glas 1 & 4: Jameson Irish Whiskey, no age, 40%

glas 2 & 5: Bushmills 1608 Reserve (Blended Irish)

glas 3: Writers Tears, 40% , I traded my tomorrows to remain in yesterday whisky tears are falling now, each one cries  

   another day.

glas 6: Knappogue Castle 1992, 40%. Special Reserve of Irish Single Malt Whiskey ;(Distilled at Cooley according to 

   Jim Murray's Whisky Bible 2005

glas 7: Jameson Distillery Reserve, 12Y, 40%. Only available at Midleton Distillery, Cork, Ireland.

glas 8: Connemara Peated Single Malt Irish Whisky, Single Cask Limited Edition, cask no. 112, distilled 11-08-1992

   and bottled 11-11-2009, bottle # 087

 

Inderdaad, belachelijk grote glazen vond Kiki, maar daarom niet minder aantrekkelijk.

 

We bekeken de flessen van deze 6 stuks Ierse Whiskey's waarvan de keuze was ingegeven door de geplande opening, het proeven en het verdelen van de gemeenschappelijke Genietschapsfles de "John Jameson & Son" dat na dit rondje bindproeven zou plaatsvinden.

 

waar is het guppy?

 

met de "blinden" op tafel

 

Dus gingen we verder met het openmaken van de gemeenschappelijke Genietschapsfles, de

John Jameson & Son, Pure Old Pot Still Dublin Whiskey, Bow Street Distillery, 7Y, no ABV/proof on bottle label. (Old bottle before 1971; includes small booklet how to make Irish Coffee; agents for the Netherlands: Schaefers Würdamman Amsterdam)

Jos, die hem voor Het Genietschap had aangeschaft kreeg de eer en zette het mes onder de dop om hem netjes open te maken. Even ruiken en de eerste slokjes gaan een glas in, om na een nipje door te geven aan de andere leden van Het Genietschap.

 

 

"Not a drop is sold before it's 7 years old" staat er trots op de door de tand des tijds aangetaste fles die het genietschap gezamenlijk aankocht. Bow Street Distillery in Dublin bestond van 1780-1971, dus de botteling is zeker 40 jaar oud. Een curiositeit met een leuk Irish Coffee boekje.

 

De stickertjes voor op de flesjes liggen klaar, maar de bestelde flesjes zijn nog niet binnen gekomen. Het verdelen van deze fles zal daarom later moeten plaatsvinden.

 

 

We bekijken het labeltje dat aan de fles hangt en een omschrijving bevat hoe je een goede IRISH COFFEE moet maken, dat je daar natuurlijk het beste deze John Jameson voor kunt gebruiken en hoe je deze whiskey het beste met ijsklontjes kan verpesten. Dit labeltje heeft duidelijk geleden onder de tand des tijds en is niet meer helemaal duidelijk leesbaar.

Met deze vergrootte foto's lukt het lezen ervan misschien nog net.

 

 

 

Het werd tijd om de Strathisla themaflessen op de te proeven volgorde te zetten en zo geschiedde.

 

 

Voordat we de eerste fles daarvan open trekken kwam Jos nog met een van zijn eigen favoriete hapjes binnen. Sashimi sake (zalm) en maguro (tonijn) die we onder begeleiding van o.a. wasabi, sojasaus, teriyakisaus en wasabi mayonaise met stokjes naar binnen mochten werken. De schaaltjes waren zo leeg maar gelukkig had hij er nog meer van dat we ook met groot genoegen weggesnoept hebben. De gari (ingelegde gember) was hij vergeten en ligt nu nog in zijn koelkast. Wie wil deze?

 

Omdat Andre redelijk vroeg in de avond de trein wilde pakken werd zijn White Horse Carpano Torino Blend, 40%, (bottled in the70's) die hij voor de (late?) aftertasting had meegenomen nu al voorgetrokken en in onze glazen ingeschonken. Heerlijk zo'n mooie blend whisky uit die jaren. Die mocht er van ons wel tussendoor.

 

 

Daarna gaat toch echt de eerste Strathisla onze glazen in. We beginnen met de standaard botteling de 

Strathisla 12Y, 43%

 

Daarna gaat de volgende in ons rijtje open de ...

Strathisla 15Y, 70º proof, Gordon & MacPhail.

 

Ondertussen heeft Jos de barbecue al aangestoken zodat de briketjes goed gloeiend heet zijn om later de natte houtsnippers er op te kunnen gooien om de zalmfilets te kunnen roken. Dit vraagt alles bij elkaar wel wat tijd dus je moet er op tijd mee beginnen. Andre moedigde de briketjes aan om goed te gaan gloeien door ze van de nodige verse zuurstof te voorzien. Ook David vond een mooi fikkie nooit weg.

 

Alexander en Michel bespraken niet alleen de whisky's in hun glas maar ook die daar buiten nog te vinden zijn.
 

 

Dat smaakte naar meer en ook de volgende fles ging open om uitgebreid van te kunnen genieten, de ...

• Strathisla 21Y, 40%, Gordon & MacPhail (Pinerolo import, bottled in 80's; 75cl bottle; SC999)

Dit uitermate smaakvolle "snoepje" hadden we eerder geproefd omdat dit 1 van de 2 in Italia aangeschafte bottelingen was waardoor bij deze proeverij voor dit thema was gekozen. 

Die fles, waar Jos nog een staartje in had staan werd er ook weer bijgehaald om naast deze nieuwe fles geproefd te worden. Als dat maar goed gaat dacht Jos nog.

En ook fles nr 4 moest er aan geloven, de....

• Strathisla, 40%, Distilled 1948 & 1961 and bottled 1981. A special vatting to commemorate the marriage of H.R.H. The Prince of Wales to Lady Diana Spencer, EX No.423211 6, Gordon & MacPhail (Pinerolo import,75 cl bottle)

 

 

Als we het deksel van de nu vrolijk rokende barbecue open trekken heb je een grote kans dat de vochtige houtsnipper-tjes die op de gloeiende kooltjes nu nog liggen te roken vlam gaan vatten en gaan branden i.p.v. roken. Die laten we dus maar dicht. Het gaat goed zo, nog +/- 15 minuten en de zalm is dan klaar om opgediend te worden.

 

Marianne heeft inmiddels de "Gebakken rijstnoedels met Kip" en een variant "Gebakken rijstnoedels met gamba's" volgens een Thais recept al bijna klaar.

 

dicht laten !!!

 

"Gebakken rijst-

noedels met Kip"

 

 "Gebakken rijst-

noedels met gamba's"

De knoflooksausen op basis van Japanse mayonaise of die op yoghurt & mayonaise bij de gerookte zalm maakte het weer compleet.

Samen met de gebakken rijstnoedels met de kip of gamba's genoten we van een heerlijk diner. Ook nu we, vanwege de regen buiten, dit keer binnen zaten was het toch weer knus zo, dineren met onze borden op schoot.

Aangesterkt door de noedels wist Alexander voor Erik de laatste druppels uit de fles Strathisla 21Y van Jos uit Italië er nog uit te krijgen.

Jos was er al bang voor, hem rest slechts nog een lijk. Hoewel, deze fles heeft er een heel goed en zeer gewaardeerd leven op zitten. Hij was in staat om bij diverse proeverijen, met die in Zwitserland te beginnen, de leden van Het Genietschap op een hoog niveau te plezieren.

Bovendien, en als troost, heeft Andre B er nu nog een redelijk volle fles van zodat we er, in de (nabije) toekomst, nog verder mee kunnen gaan. "Verificatie dringend gewenst" hoor je dan, in koor, binnen onze gelederen roepen. 

 

Het dessert, opgesteven yoghurt met slagroom en mandarijnen, was lekker en ook zo weg.

 

met mandarijnen?

hap slik, weg...

Wij gingen rustig verder met de volgende 2 flessen uit ons thema rijtje, nr 5 en de nr. 6,  de ....

Strathisla 30Y, 43%, Gordon & MacPhail Private Label (bottled 2009; code AJ/ABEG)

Strathisla 40Y, 43%, Gordon & MacPhail Private Label (bottled 2009; code AJ/ABEG)

 

De meningen over deze 2 bottelingen zorgden voor veel verdeeldheid binnen onze gelederen. Een deel vond de 30Y de meest complexe en mooiste van de 2 en een ander deel vond dat de 30Y te veel hout had en dat daarom de 40Y die men meer in balans vond en daarom als hoogste van deze 2 waardeerden. Geen van de 2 kampen wisten de anderen te overtuigen van hun gelijk en daarom bleven de meningen zoals ze waren en dus.........verdeeld.  Gelukkig wordt zo iets altijd door iedereen gerespecteerd.

 

Voor alle zekerheid werd nog wel een referentie slok uit de andere fles genomen, geproefd, d.w.z. gesnoept. Heerlijk!!!!.

 

Als laatste van de themaflessen gaat de nr. 7 open, de

 

Strathisla 40Y, (Astral Hits),  47.2%, distilled 1967, bottled 2008, Daily Dram, gebotteld door The Nectar Begium and Bresser & Timmer Netherlands, 132 bottles

 

Ook weer een hele mooie whisky waar we volop van kunnen genieten. Proost.

 

 

Het nog redelijk vroeg en we kunnen we nog even van een aftertasting genieten. Ook Andre is er nog dus zijn White Horse krijgt een herkansing. Verder zijn er de....

• Bunnahabhain, 12Y, 46%, distilled 28 april 1997, bottled december 2009 cask nr. 5375 selected for Whiskeria

   Doilasor en de club botteling 2000 van The Malt Whisky Club.

• Glendronach Revival 15Y, 46%, Exclusively Matured in the finest Oloroso Sherry casks.

• Laphroaig, 12Y, 58.8%, The Private Collection, distilled 1998, bottled 2010, Specially Limited Bottling one of 30

  bottles.

 

 

En verder nog, tot slot, de ...........

Tamdhu, 56.0%, distilled 1973, bottled 2008, Gordon & MacPhail Reserve First Fill Sherry Butt C#3230 481 bottles

   en de

St. Magdalene, 40%, distilled 1980, bottled 1995, Gordon & MacPhail Centenary Reserve

 

Ieder koos naar believen uit deze rij flessen diegene die hem of haar het meest aanspraken.

Toen het nog wat later buiten droog werd was dat reden genoeg om eindelijk het vreugdevuur te ontsteken en gingen we buiten nog even verder met ons Genieten.

 

genieten van de aftertasting

 

 ontstoken vreugdevuur

 

Voor alle zekerheid bleef het zon/regenscherm nog maar even uitgedraaid, je weet het maar nooit....en zo hielden we zeker droge hoofden, maar ook heel prettig natte kelen.

Goh, wat een mooie en speciale whisky's in deze aftertasting. Nog een blokje Oud Amsterdam en wat gerookte zalm completeerde dit nagenieten.

Naast de Glendronach Revival zette Jos ook een literfles 15Y uit circa 2001 neer. (geen foto van)  Deze oudere was beter.

 

 

Binnen stonden daarna alleen nog wat restanten van eerder geproefde flessen en nog wat glaswerk.

 

 

Dat zien we morgen dan wel weer.... het was tijd om de bedden maar eens op te zoeken voor een welverdiende nachtrust.

 

------------------------------------------------------------------------ZZZZZ------------------------------------------------------------------------------------

 

Heerlijk die eerste kop koffie de volgende morgen. Na een paar croissantjes met daarin bacon en oude kaas waren we er weer helemaal klaar voor om de rest van de dag goed door te komen.  De zon scheen weer en nu vertrokken ook de laatste logees weer voldaan naar huis.

 

Het was weer een evenement waar we, dankzij de door ons allen ingebrachte flessen, weer vele hele mooie whisk(e)y's,  uit m.n de thema reeks maar ook uit de aftertasting flessen, geproefd hebben.

De zo langzamerhand traditie geworden sashimi en gerookte zalm a la Jos hebben ons weer heerlijk gesmaakt, volgend jaar weer?

De Toppers van deze proeverij?

De Genietschapsfles de

John Jameson & Son was een weliswaar een leuke speciale fles die niet elke dag beschikbaar is. Hij smaakte wel lekker fris en fruitig maar behoorde daarmee nog niet tot de toppers van deze proeverij.  Daar was hij niet complex genoeg voor.

 

Van de themaflessen werden de

Strathisla 21Y, de Strathisla Royal Wedding 40% met whisky uit 1948 en 1961, de Strathisla 30Y, 43% van G & M, de Strathisla 40Y, 43% van G & M, en de Strathisla 40Y, Daily Dram. scoorden allemaal hoog. De persoonlijke voorkeuren waren verdeeld en daarom benoemen we ze hier maar alle 5 als "Toppers".

 

Uit de reeks aftertasting flessen waren het de

"Laphroaig 12Y" en de "Tamdhu, 56.0%" die de hoogste scores binnen haalden.

Hartelijk dank Jos en Marianne voor jullie gastvrijheid en verzorging.

 

PS,

De bevalling is op 28 juni om 17.14 uur alsnog gelukt...........

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko