Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij bij Nico Meijboom op 7 januari 2012.

Ruim een half jaar is verstreken sinds de vorige proeverij van Het Genietschap! Na 2 afgelastingen beginnen we 2012 traditiegetrouw weer bij Nico.

Het thema van deze proeverij was: "Een gesloten distilleerderij naar keuze; maar wel liefst wel allemaal een verschillende". Daar gingen we mee aan de slag en iedereen zette bij binnenkomst zijn fles(sen) op tafel en genoot van de koffie met appeltaart waarmee we werden ontvangen. De appeltaart was snel ver te zoeken.

We druppelden één voor één binnen wat Nico de gelegenheid gaf rustig nog wat stokbrood te snijden zonder dat er ook losse vingerkootjes op de plank kwamen te liggen.

 

 

 

Nico had besloten nu maar eens niet met een rondje blind te proeven whisky’s te beginnen en toen we bijna allemaal gearriveerd waren zetten we de te proeven whisky’s op volgorde om ze optimaal te kunnen proeven.

De eerste in de rij was een liter fles Long John, uit de jaren 70, 43%, Special reserve blended Finest Scotch whisky.  Dat was een mooie oude blend waar we erg graag mee begonnen en waarmee het goed was om de smaakpapillen even goed wakker te schudden.  

Omdat er meerdere leden van het Genietschap de Lochside wel kunnen waarderen hadden diverse mensen nog een open fles meegenomen om die naast de andere, waarvan bekend was dat die zou komen, meegenomen om te kunnen proeven. Daardoor konden we gaan genieten van 5 verschillende Lochsides te weten:

Lochside 1991-2003, 43%, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

Lochside 1991-2008, 43%, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice 

Lochside 21Y, 50%, distilled 1979, bottled november 2001, bottle #7 of 236, Silver Seal Whisky Company

Lochside 23Y, 46%, Berrys' Own Selection, Distilled 1981 and bottled in 2004 from cask no 610/613 by Berry Bros & 

  Rudd.

Lochside 29Y, 48.6%, 1981-2010, The Perfect Dram, Bourbon hogshead.

 

 

 

we genoten van

de 5 Lochsides

 

 

 

 

 

 

heerlijk, met een hapje

en een watertje er bij.

 

 

 

Hoewel een aantal Genietschapppers al een paar van deze Lochsides geproefd hadden genoten we er weer volop van en vonden dat de prijs/kwaliteit verhouding van deze whisky toch wel erg goed was. Niet verder vertellen!!! De Lochside 21Y, Silver Seal was wel de lekkerste van het stel.

 

 

Andre Bos was inmiddels ook binnen gekomen en hij had weer wat moois uit zijn favoriete gesloten distilleerderij  St. Magdalene meegenomen die aan het rijtje op tafel toegevoegd konden worden.

Omdat de Silver Seal Lochside zo gewaardeerd werd voegde Nico, mede door het thema, ook zijn andere Silver Seal botteling aan het rijtje toe, de eveneens gesloten Banff.

 

 

Voordat we na de 5 Lochsides verder gingen met andere whisky’s, serveerde Nico een heerlijke peren-rucola-room kippensoep met stilton croutons als voorgerecht.  

 

 

Gerrie hielp hem een handje mee en weldra konden we gaan aanzitten.

 

 

De witte wijn, de "Verdicchio dei Castelli di Jesi 2010" die hij daarbij open trok smaakte er prima bij. Hoewel, de stilton croutons wonnen het daar nog van, een hele mooie en rijke smaak aanvulling vond ik dat.

 

 

De borden waren weldra leeg gelepeld en we gingen vrolijk verder......

De Banff 24Y, Distilled Dec. 1977, 50%, Silver Seal Single Barrel ("MISSING") die Nico er net nog bijgehaald had ging als eerste van de volgende serie open. Gerrie verwijderde niet alleen de kurk maar ook de "Silver Seal" daarvan. Tgggg.

 

 

In het gesprek dat volgde werd ook Gert Ekkelenkamp onze overleden maat en mede oprichter van Het Genietschap betrokken. Er werden wat herinneringen opgehaald en Gerrie wist nog hoe Gert heerlijk kon genieten van een glas whisky. Gewoon zijn neus er in en dan intens genieten van de opgesnoven geuren. Dat vond hij al een feest nog voordat hij er een nipje van genomen had. Ook de spotprent waar hij zichzelf met een stuk hout en een toffee in zijn whiskyglas had gefotografeerd voor zijn whisky-cv op de ( zijn) website van Het Genietschap bracht goede herinneringen terug.

 

Na de heerlijke Banff gingen we door met de St. Magdalenes, de

 

St. Magdalene 1965, 40%, bottling year not mentioned; likely 1991 (SC999), Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

St. Magdalene 1966-1995, 29Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40%

 

 

Wat een snoepjes wederom, geweldig dat deze toppers er weer bij zijn. Andre die de glaasjes vulde had voor Michel een speciale versie uitgeschonken. Een Frysk Hynder in plaats van een St. Magdalene in zijn glas. Michel proefde echter dat hij in de maling genomen werd. De hilariteit was er niet minder om en deze uitermate vreemde combinatie moest natuurlijk wel even vastgelegd worden.

 

Terwijl wij verder gaan met de proeverij trok Nico zich even terug in de keuken om daar alvast aan het hoofdgerecht te  gaan werken.

Wij gingen gewoon verder met de volgende whisky’s, de

• Convalmore, 40% distilled 1960, bottled 2002, Gordon & Macphail Rare Old.

• Pittyvaich, 28Y, 43%, distilled 27th August 1976, bottled 13th September 2004, Signatory Vintage, cask no. 10235, 

  bottle no. 61 of 293.                                Zo (hieronder) te zien wel een gewilde fles.......

 

 

Daarna weer een klein straatje, dit keer van Milburn, de ... 

Millburn 1975, 18Y, 58.9%, Rare Malts

 

 

 Na deze heftige, hoog alcoholische Rare Malts versie door naar een Milburn van een andere bottelaar, de...

Millburn 34Y, distilled November 1967, 50%, Douglas Laing's Old Malt Cask, one of 552 bottles.

 

Ja, ja de plicht riep en Nico ging de keuken weer in, nu om het hoofdgerecht af te maken.

 

Het hoofdgerecht was verse Tagliatella met peren, pecan noten en een gorgonzola kaassaus.

De tafel werd weer gedekt en het gerecht uitgeserveerd. Het was weer smullen geblazen. Bovendien werden de wijnglazen nu met een rode wijn de "Chateau Forlouis 2006 Montagne Saint-Emilion" gevuld die met de gorgonzola goed combineerde.

Na zo'n heerlijk diner moet er natuurlijk met een sigaretje uitgebuikt worden en dus vertrokken de rokers onder ons één voor één naar buiten. Een paar niet rokers sloten zich aan bij die gezellige mensen buiten. Ja, zo gaat dat tegenwoordig.

We nipten nog wat en genoten allen van dit gezellig samenzijn. Nico had intussen ook nog een nagerecht klaargemaakt.

 

Dit nagerecht was home-made stoofperen-yoghurtijs met stoofpeer, bosvruchten en slagroom, gecompleteerd met de laatste fles van de thema whisky, de 3-de St. Magdalene uit de serie, de  
St. Magdalene 1966-1994 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice.

Een voortreffelijk gerecht waar geen foto van is gemaakt. 

Door met de volgende uit het rijtje op tafel. Dit was tevens de eerste van de aftertasting.

 

 

Hij werd niet alleen geproefd maar ook besproken natuurlijk, deze

• Linkwood, Samaroli 1987, 45%, bottled.April 2003, Cask no.4149, bottle no. 772 of 994, Port Pipe Finish
 

Nico zette nog een passend muziekje op en de eerste voorzichtige danspasjes werden gezet.

 

 

De volgende fles die voor de aftertasting was meegenomen ging open en hij beviel erg goed, de

Longmorn, 35Y,  50.8% , distilled 1975,  bottled 2011, The Nectar of the Daily Drams.

Zo goed, dat Nico er nog een andere Longmorn naast zette, de

• Longmorn 1975, 46%, distilled 26-3-1975, bottled June 2008, cask #3958, Mac Killop's Choice (Exclusive for World of Whiskies)

 

Dan worden de flessen Macallan van Gert besproken. Tineke is zelf geen whisky liefhebster en wilde deze nu wel van de hand doen. Zij had de eerste keuze aan de leden van Het Genietschap gegund.  Deze hadden vooraf een overzichtje van de betreffende flessen gekregen en konden kenbaar maken in welke flessen ze geïnteresseerd waren. Nu werden die wensen onderling besproken en knopen gehakt wie met welke fles naar huis zou gaan.

 

Heel sfeervol werden deze onderhandelingen gesmeerd door Nico. Deze zette hierbij een speciale botteling "exclusive for visitors" die hij bij een eerder bezoek aan de distilleerderij had meegenomen, op tafel. Om precies te zijn de

Macallan 12Y, 59.6%, Easter Elchies Selection 2008, Distilled 1995/1996, Cask 9455/4693, Sherry Hogshead, exclusive for distillery visitors.

 

Uiteindelijk "kreeg" iedereen een (deel van) fles die hij graag wilde hebben. De herinneringen hierbij aan onze overleden Whisky-maatje speelden hierbij zeker mee.

De 18Y Gran Reserva 1997 en 18Y 1984 bleven natuurlijk nog dicht. De Elegancia 1990 moest er wel aan geloven.

 

 

Er werden nog wat herinneringen opgehaald toen we van deze Macallans genoten.

 

 

De stemming zat er goed in en wederom werden er danspasjes gemaakt. Iets minder ingetogen dan hiervoor. Maar ja, 1 Gerrie op al die mannen, m.n. Andre genoot er van.

 

 

Na de 2 hiervoor geproefde Longmorns waarvan er een van de "The Nectar of the Daily Drams" was, besloot Nico er als hekkensluiter ook nog de

Glengoyne 37Y, 52%, distilled 1972 and bottled 2010, The Nectar of the Daily Drams er naast te zetten. Dat bleek een waardige sluitstuk te zijn. Heerlijk!!

 

 

Pfff, niet alleen een hekkensluiter, wij konden na al dit geweld ook wel wat rust gebruiken en wensten elkaar een goede nachtrust toe. 

 

The morning after...

Toen Nico zijn luiken had geopend en nog stoffig naar beneden ging om het ontbijt klaar te maken trof hij nog net Erik aan die alweer fris en fruitig klaar was voor een vroeg vertrek. Een welverdiende kop koffie om mee te starten kon nog wel voor het afscheid van Erik. Vervolgens ging Nico heel stilletjes (even afgezien van het elektrische mes, de keukenmachine citruspers en het leeghalen van de vaatwasser) het ontbijt maken. Andre, Andre en Gerrie waren inmiddels ook beneden en lieten zich het ontbijt met warme broodjes goed smaken. Al met al weer een zeer geslaagde proeverij en we kijken uit naar de volgende avonturen in whiskyland van Het Genietschap.

Hartelijk dank Nico voor je geweldige gastheerschap (met je onverwachts getoonde culinaire talenten) en alle anderen voor de gezelligheid en de ingebrachte whisky’s.

 

De Toppers van deze proeverij?

Van de themaflessen scoorden in het algemeen de

St. Magdalene 1965, 40%,

St. Magdalene 1966-1995, 29Y

Lochside 21Y, 50%, Silver Seal Whisky Company en de

Millburn 34Y, 50%, Douglas Laing's Old Malt Cask,

het hoogst.

 

Uit de reeks aftertasting flessen waren het de

"Longmorn's" en de Glengoyne 37Y die de hoogste scores lieten noteren.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko