Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag  van de proeverij bij Andre op 26 mei 2012

 

Het thema waar Andre voor deze proeverij gekozen had was: "Spring wissen”, met andere woorden whisky’s die qua smaak/stijl bij mooi weer passen, dus voor iedereen vrij interpreteerbaar.

 

Dat mooie weer had hij kennelijk, eind april, ook al geregeld gezien de volgende alinea in zijn uitnodiging van toen.

"Ik heb een prachtige dag besteld; dat betekent dat we voor de proeverij het water op kunnen. Diegene die in de boot mee willen moeten zich om 14.00 uur melden. Om 14.15 uur gooien we de trossen los."

Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen, en gooiden tijdig o.a. wat Spring(bank) whisky in het koffertje om vooral niet te laat aan te komen.

Natuurlijk was iedereen die mee wilde en kon op tijd om deze rondvaart mee te kunnen maken.

Trossen los en meteen maar bukken om de brug maar heel te houden. 

 

Met dit (eindelijk, want we hadden hier toch wel erg lang op moeten wachten) geweldig mooie weer, ziet Amsterdam er toch wel weer erg mooi en vrolijk uit. Natuurlijk waren we niet de enige die er zo over dachten waardoor de vele andere bootjes het decor alleen maar mooier en levendiger maakten. 

Omdat er wat te vieren was, hadden we champagne aan boord.  Heerlijk om daar, in dit gezelschap en op deze geweldige mooie zonnige dag, daar samen op te kunnen toosten. Op jullie gezondheid en een mooi vervolg !!!! 

 

Uniek!!!! Waar ter wereld kan je een vergelijkbaar uitzicht vinden? Ik zou het niet zo 1, 2, 3 weten. Grachten omzoomd met fraaie grote groene bomen met daarachter de fraaiste gebouwen met hun historische gevels.

 

 

En.......vergeet de vele bruggen niet die fraaie doorkijkjes opleveren, in het bijzonder die naar de grachten die haaks op "de onze" staan.

 

Sommige woonboten zijn voorzien van een eigen "on board" park en zien er dan ook erg vrolijk en uitnodigend uit.

 

 

Nee, het valt niet mee om je fiets mee te nemen als je 4 hoog woont.

 

Gewoon Genieten.

 

En dat doen we dan ook volop.

 

 

Wat een rust hier midden in de stad als je er doorheen vaart. Echt een hele andere stad dan die we in en op de straten ervaren. Hier gaat zeker een therapeutische werking van uit. 

 

Kijk nou zelf.

 

Iets verder varen we het IJ op waar het wat meer waait en opspattend water ons verkoelt.

 

Kijk het nieuwe Shell gebouw waar Nico werkt met iets verder gelegen de oude gouden Shell toren die nu eigendom van Amsterdam is.

 

 

Achter het Amsterdam Centraal station langs waar grote bedrijvigheid te vinden is. Niet alleen op het water maar ook "op het droge".

 

 

Grappig, nadat we het Cruiseschip even van dichtbij bekeken hebben duiken we weer de grachten in/op waar we al snel bij Artis bekenden zien lopen. (lang leve te mobiele telefoon om ze zo aan de oever te kunnen krijgen) 

 

(Weer) Een schilderijtje, zoals je dat niet vanaf de straat kunt zien.

 

Wat later en verder de grachtengordel weer in komen we helaas weer bij de thuishaven van onze reder aan. Hé kerel, groots, en hartelijk dank. Goed geregeld zeg, dat mooie weer..... hoe doe je dat? 

Terug naar de orde van de dag. We hebben ruim 2 uur heerlijk gevaren en slaan het rondje blindproeven, dat we normaal gesproken doen, nu maar over. We kijken welke whisky iedereen heeft meegenomen en zetten die op volgorde.

 
Nico noteert nog snel even van alle flessen de gegevens zodat hij later alleen nog maar zijn bevindingen hoeft op te schrijven.

Omdat we ruim 2 uur heerlijk gevaren hebben slaan we de blindproeverij waar we veel mee beginnen maar over en schenken de eerst fles uit, de ........

 • Auchentoshan 1992, ”Symposion Limited Edition”, 43%, Distilled 14 October 1992, matured in oak cask No. 6254 and bottled November 2002 as bottle 121 in a limited edition of 380 bottles by The Malt Whisky Academy.

Een leuk begin en gaan daarna verder met de voor ons inmiddels gewaardeerde "klassieker" waar we elke keer weer van genieten, de

 • St. Magdalene 1965, 40%, bottling year not mentioned; likely 1991 (SC999), Gordon & MacPhail Connoisseurs.

Met verschillende heerlijke soorten kaas en stokbrood voorkomen we dat de whisky te hard in onze magen landt.  Ook het, ruim voor handen zijnde, water maakt dat het proeven van de verschillende whisky's niet alleen goed te doen, maar ook weer volop Genieten is.

 

De St. Magdalene bevalt ook nu weer zo goed dat, nadat we hem allemaal al geproefd hadden, nu ook de laatste centimeters uit de bijna lege fles uitgeschonken worden, HEERLIJK.

Zo, nu weer verder met de volgende 2 flessen uit het rijtje, de ....

 • Compass Box, Hedonism, 43%, limited release Grain whisky, bottling no: H29MMIXBt, en de

 • Highland Park Leif Eriksson Release, 40%, Limited edition exclusive to global travel retail, wholly matured in American oak casks

Nu we weer eens allemaal gelijktijdig aanwezig zijn moet er natuurlijk wel weer eens een nieuwe groepsfoto van ons voltallige Genietschap gemaakt worden. Dit om deze dan op de webpagina te zetten waar wij ons aan u voorstellen. Uit de 54 gemaakte groepsfoto's is deze uiteindelijk geselecteerd. Zie dus ook via de link Het Genietschap voor wat wij u daar allemaal te vertellen hebben.

Gelukkig hebben we de foto nog van de overleden St. Magdalene. Natuurlijk treuren we niet veel langer er halen de volgende whisky's naar buiten, de....

 • Mackmyra  1st Edition, 46.1%, 45% small casks (100 litres), 5.4% Swedish Oak, Bodas Mine Warehouse, en de.

 • Balvenie 15Y, 50,4% Single barrel, In Cask Date 27-4-83 bottled 22-1-99 cask no: 1300, bottle no: 311.

 • Bladnoch 8Y, 55%,  Beltie Label  

Wij genoten daarvan en ook de lokale drijfsijsen mochten niet (deden ze ook niet) klagen en kregen hun deel.

Andre zette de gril klaar en bracht allerlei bijgerechten en sausen naar buiten. Nadat de fik er goed inzat (lees de briket goed gloeide) gingen de eerste vleesspiesen er op en kwamen de heerlijke geuren ervan langzaam vrij. Niet te overheersend zodat we rustig verder konden genieten van de volgende whisky's. Het waren nu de ...

 • Inverleven 16Y, 58,5%, Cadenhead’s Authentic Collection. Distilled 1987 & Bottled October 2003, Bourbon Hogshead bottles 258.

 • Banff 1975, 43,8% dist. 11/1975 bottled 4/2012,  Malts of Scotland Bourbon Barrel, bottle 16 of 165.

 

Heerlijk die vleesspies met salades sausen en stokbrood. Na de vleesspies volgden nog braadworstjes die in combinatie met reepjes verse paprika, de sausen, de salades en het stookbrood ook weer heerlijk naar binnen gingen.

Een biefstuk spies completeerde ons heerlijk diner waarna we toch wel even moesten uitbuiken van al dit lekkers.

 

Dat deden we onder het genot van een redelijk frisse whisky, de

 • Springbank "Wood Expressions", 12Y (1989-2002), 54,6%, rum cask matured, 5700 bottles.

 

Dat was een mooi overstapje naar de nieuwe 2012 botteling van Springbank de ....

 • Springbank 21Y, 46%, bottled 2012 ( A Legend Returns) met

 • Een referentie sample flesje van de 90' s versie Springbank 21 Y, 46% "streepjesverpakking"

Altijd leuk om deze 2 head to head naast elkaar te kunnen besnuffelen en proeven. D.w.z. een nipje van de oude versie want daar was niet veel van. De verwachtingen van de 2012 botteling waren hooggespannen, ze zetten ten slotte niet voor niets de tekst  "A Legend Returns" op de fles en de doos, waar toch ook een stevig prijskaartje aan hingen.

 

Jammer, de Legend keerde niet terug. Wel lekker maar niet zo subliem als de Legend.

 

 

Daarna werd alweer de laatste fles van het rijtje naar buiten gehaald, de

 • Cooley, 15Y, 58,9% Dewar Rattray Cask Collection.

Ook deze laatste whisky smaakte nog prima. We waren het eens,...... een slechte Cooly hebben we eigenlijk nog nooit geproefd. De tafel toont een serie van de whisky's die we mochten proeven.  Het werd al aardig donker zodat de flitser nodig was om dit te kunnen vastleggen. 

Het werd zo langzamerhand echt donker buiten, maar niet bij ons. Er kwamen nog een paar whisky's in een after taseting op tafel  te beginnen met een erg lekkere.

 • Port Charlotte, 10Y, 61,5%, distilled Private cask botteling, distilled 12 July 2001, bottled 2 August 2011, cask number 253 fresh rum barrel, Lim rel.:236 bottles.

Een flesje dat o.a. ik wel zou willen hebben.

Andre haalt nog een fles met een restje naar buiten:

 • Highland Park 1988, 18Y, 58.2%, bottled September 2006, 678 bottles, Cadenhead's Authentic Collection

Hij zelf is hier niet meer zo over te spreken maar wij kunnen hem wel waarderen. Ik krijg zelfs het restant mee naar huis waar ik 2 dagen later onderstaande foto van de nu wel heel lege fles maak. (snik)

Andre heeft nog wel als sluitstuk een topper op de plank die hij ons wil laten proeven. Eentje van de distilleerderij die velen van ons als nummer 1 in de persoonlijke top 10 hebben staan, een hele mooie Ardbeg....

 •  Ardbeg 29Y, 50.4%, 1972-2002. Douglas Laing Platinum Old & Rare serie, 1 of 235 bottles.

Inderdaad een waardig eind van een heerlijke proeverij en voor ons nog op tijd om de laatste trein naar huis te kunnen halen.

Zoals iedereen hierboven heeft kunnen zien heeft Het Genietschap onder de bezielende leiding van gastheer Andre weer een topdag beleefd.

Heerlijk, prachtig mooi, verbazingwekkend, rustgevend, en erg gezellig die rondvaart door de grachten van "onze" mooie wereldstad Amsterdam. Eerlijk gezegd, als ik mag kiezen uit een blind rondje of dit... dan weet ik het wel.

Daarna weer een geweldige proeverij met talrijke hoogtepunten en met een grootse verzorging door Andre en Gerrie.  

Hartelijk dank allen.

 

Een kleine samenvatting van wat we geproefd hebben zonder dat de hierin niet genoemde whisky's te kort te willen doen:

De "toppers" :

Ardbeg 29Y

Springbank 21 Y, 46%,  90's

St. Magdalene

De  "aangename erg prettige verrassingen" :

Port Charlotte, 10Y, Private cask botteling

Cooley ( eigenlijk geen verrassing, nog nooit een tegenvallende Cooly geproefd)

De "erg jammer" :

Springbank 21Y, 46%, bottled 2012 ( a legend returns niet zoals op de doos en fles gesuggereerd wordt) toch wel teleurstellende leuke middenklasser. Dit gezien de reputatie, hoge kostprijs en daardoor te hoge verwachtingen)

Bladnoch 8Y, nooit meer bottelen dit …….. ζϠϞϣ¥

 

 

Op naar de volgende proeverij  van Het Genietschap, begin juli, waar het thema "Mortlach" zal zijn.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


 

,