Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij bij Jos van den Putten op 7 juli 2012.

Tijdens de proeverij op 28 mei 2011 bij Andre en Gerrie sloot de Whiskyauction bijna en brachten wij nog verschillende laatste biedingen uit op wat mooie flessen. Het is daarbij gelukt om voor Jos de Mortlach 1980, CS, 63.1% te bemachtigen. Toen dat zeker was zei hij meteen dat het thema voor de komende proeverij bij hem thuis bepaald was. Het thema zou dan dus Mortlach worden...................... Die belofte is hij nagekomen. 

De appeltaart was al gesneden en bij binnenkomst van de Genieters werd er ook desgewenst wat slagroom op gedaan en deze aan hen verstrekt. Uiteraard als tegenprestatie voor het meenemen van de flessen whisky. 

Tijdens het oppeuzelen hiervan werden door allen de flessen bekeken en men zag "dat het goed was".

Nadat iedereen was gearriveerd en de flessen allemaal op tafel stonden zagen we dat het "nog beter was geworden" en werden deze in de te proeven volgorde gezet. Na wat, in goed overleg, heen en weer schuiven kwam de uiteindelijke volgorde tot stand. 

We moesten nog even op Ronald wachten en toen ook hij klaar was met het noteren van de gegevens van een fles, werden zijn werkzaamheden onderbroken om van ons rijtje Mortlach's een foto te maken voor ons verslag. Heel noemenswaardig hierbij is dat de volgorde hierna niet meer veranderd is maar dat er op het eind alleen nog een 14-de fles aan toegevoegd is. De foto daarvan komen we later in het verslag nog wel tegen.

 

Buiten de themaflessen hadden nog een paar liefhebbers nog wat leuks voor de aftertasting meegenomen. Ook die werden maar meteen op een foto vastgelegd en kon deze Genietschapsproeverij beginnen.

 

 

Jos was eigenlijk niet van plan om met een rondje blinde whisky te beginnen, zoals we dat wel veel vaker doen. Bij het zoeken naar zijn thema fles kwam hij echter toch een "Mystery" fles tegen die hij als toch wel als blind losmakertje wilde inzetten en zo geschiede. De proeverij werd dus geopend met 1 blinde, dus ook "Mystery" whisky.

 

Deze werd wel gewaardeerd en nadat iedereen zijn idee daarover had prijsgegeven bleken die ideeën toch wel uiteen-lopend te zijn. Daarna werd natuurlijk de fles op tafel gezet zodat iedereen kon zien dat ze genoten hadden van de ....

 

Mystery Speyside: (Glenfarclas) 1966, 43Y, 42.9%, cask # 3336, distilled 25-05-66 and bottled 26-03-10, bottle 126 van 185 bottles, The Ultimate.

 

 

Daarna gingen we verder met de eerste 3 themaflessen die weloverwogen bij elkaar waren gezet om de eerste 2 bottelingen, beide van Wilson & Morgan, Barrel Selection ook head to head naast elkaar te kunnen proeven.

De derde paste ook mooi in dit rijtje omdat hij ook een cask strength botteling met het zelfde alcoholpercentage was.

Het was maar goed dat we met een "losmakertje" waren begonnen want het waren meteen behoorlijk stevige jongens.

 

Mortlach 10Y, 57.2%, distilled 1989, Wilson & Morgan, Barrel Selection cask strength

Mortlach 18Y, 57.3%, distilled 1990, Wilson & Morgan, Barrel Selection cask strength, butt # 4433

Hele mooie whisky's maar hier bleek dat de oudere niet per definitie ook de lekkerste is.

 

Hij sloot er mooi bij aan , de nr 3 uit de rij die nu open ging, de ...

 

Mortlach, 1994-2009, 57.5%, The Golden Cask, Cask no CM148, bottle no 256 of 329.

 

Om hierna van al dit geweld te kunnen bekomen zette Jos alvast een ham en verschillende pittige worstjes op tafel die hij net tijdens zijn vakantie uit de Ardèche in Frankrijk hiervoor had meegenomen.

 

 

 

Een leuke en lekkere onderbreking van de proeverij. Het was ook weer eens wat anders dan de sashimi die hij wel vaker, tijdens proeverijen bij hem thuis, als tussendoortje neerzet. 

 

 

 

Ze werden warm onvangen en erg lekker gevonden en gingen er wel in. Nog even de waterglazen bijvullen en we waren weer klaar voor de volgende Mortlach's.

 

 

Alexander had hem al naar buiten gehaald en moest de gegevens van deze Mortlach nog even in zijn notitieboekje opnemen. Gelukt, ......we gaan verder met de....

 

Mortlach 1989-2002, 43%, Cooper’s Choice, Sherry cask.

 

 

Heerlijk, heerlijk, heerlijk, en we gingen rustig verder met de volgende serie uit de rij Mortlach's die iedereen meegenomen had om de andere leden van ons clubje Het Geniertschap mee te plezieren. Achtereenvolgens werden de volgende 5 flessen open gemaakt en uitgeschonken.

 

Mortlach 17Y, 1992-2009, 43%, Signatory Vintage, Hogshead # 4995

Mortlach 14Y, 46%, Cadenhead's (no further details on bottle; known to be bottled in 2003 by Jos)

Mortlach 20Y, 1990 -2011, 46%, The Ultimate,  Hogshead # 6078

Mortlach, 1987-2010, 46%, Mackillop’s Choice, Specially Selected for World of Whisky, Cask no: 3690, Bottle No: 014

Mortlach 16Y, 43% Flora and Fauna series (bottling circa 2002)

 

Daarna was het de beurt aan de topper van deze proeverij de....

Mortlach 32Y, 50.1%, OB, distilled 1971, bottled 2004. Bottle no: 00401

We hadden hem al eerder geproefd maar toen deze naar buiten kwam, daalde de, binnen Het Genietschap niet onbekende kreet, "verificatie gewenst" bij iedereen zijn gedachten in. Dat beloofde voor Nico niet veel goeds want als zo iets over tafel komt is je fles al bijna leeg.

Inderdaad, even later kon Nico alleen nog maar een geheel lege fles in zijn handen houden en kon zijn verdriet daarover niet verborgen houden. Zijn gezicht sprak boekdelen.

 

Alexander en Ronald "vochten" nog even om het laatste glaasje met dit kostbare vocht, terwijl Nico, die dit nog steeds niet kon geloven, enigsins van de schik bekomen leek te zijn.

Toen hij te horen kreeg dat die lege fles die hij in zijn handen hield, een lege oude fles Mortlach 32 Y van Jos was en dat hij later zijn eigen, nog niet lege fles terug zou krijgen, kon hij er weer net als wij om lachen.

 

 

Intussen had Jos de BBQ al aangestoken om daar de traditionele zalm in te roken en zette hij de Japanse Sushirijst en de borden e.d. al klaar. 

 

Gelukkig hadden we weer mooi weer en konden we de borden weer op onze knieën nemen. Handig zo'n semi "doe het zelf " diner dat scheelde een hoop werk. 

De gerookte zalm en de Sushirijst was weer erg lekker en we lieten het ons goed smaken.

Na het diner was de Mortlach, die de aanleiding van de keuze van het thema was aan de beurt, de ...

Mortlach 1980 (17Y) 63.1%, Flora & Fauna Series, Cask Strength Limited Bottling, bottled 1997, Bottle No: 00543

Hoe droevig het voor Nico ook mocht wezen, "men" vond dat het zou toch wel erg leuk zijn om deze head to head naast die 32Y te kunnen proeven. Dus, moest ook die fles weer naar buiten komen.

Goh, wat was die 32Y dan toch wel erg veel zachter en toegankelijker dan die 1980 botteling.

Zou het ook niet leuk zijn om ook de klassieker en referentie botteling de 16Y Flora & Fauna die we ook al eerder geproefd hadden er nog even terug te halen om er naast te proeven?  Natuurlijk en dus...

Het dessert bestaande uit wat soorten ijs deed het ook wel goed hierna.

Nico's mooie 32Y ging uiteindelijk toch bijna op. Schandalig eigenlijk!

 

Verdorie, alweer de laatste themafles die naar buiten werd gehaald en geproefd, de ...

Mortlach, Adelphi special bottled for the Ben Nevis Club Board, 1 of 12, 57%, 17 years, cask no. 4235, 2009

 

Jos legde zich niet neer bij het feit van "de laatste themafles" en haalde er nog een uit de kast, de...

Mortlach 20Y, 43%, Sestante Import, Fine Old highland malt Scotch Whisky

Deze had hij nog van ons bezoek aan de whiskyshop Whisky Antique die we bezocht hadden toen we onze Genietschapsproeverij in Zwitserland hielden. Niet alleen het hele fraaie etiket maar ook de inhoud maakte dat deze fles hoog gewaardeerd werd. Een mooie afsluiter van de geweldige reeks hele mooie Mortlach's die we geproefd hadden.

 

 

In de schemering begonnen we aan de aftertasting flessen die ook nog meegenomen waren en genoten nog van de volgende 4 flessen;

Aberlour, 12Y, 48%, non chill-filtered

Clynelish, 1990 - 2006, 46%, Limited Edition specially bottled for Whisky by the Sea 2007 Vlissingen

Laphroaig 10Y, 43%, Francesco Cinzano & Co "Unblended Islay Malt Scotch Whisky" (75 cl bottle end 70's/early 80's)

Highland Fusilier 21Y, 40%,  Gordon & Macphail, Blended Malt

 

 

Nog voordat we ze alle 4 geproefd hadden werd het al snel donker en dus ook tijd om het vreugde vuur te ontsteken.

Ook dat stond al klaar en in een mum van tijd konden we ons ook uitwendig verwarmen. 

 

 

Heerlijk, zo'n vuurtje niet alleen voor de warmte maar ook voor het sfeertje. Wat hadden we nog meer te wensen?

Eigenlijk niet veel, en daarom lieten we deze wensballonnen maar voor de gein en verder noppes op.

 

 

Wel even wachten tot ze voldoende warme lucht bevatten om een goede reis te kunnen gaan maken en dan pas loslaten.

 

 

Sneller dan we wilden waren ze vertrokken en weg........We weten natuurlijk niet of en zo ja, wie er stiekem toch een wens bij gedaan heeft.

 

 

Nadat deze ballonnen vertrokken waren werd het weer donkerder en waren ook alle 4 de aftertasting whisky's al met plezier geproefd. Dat bracht ons op het idee om toch ook nog maar de

Bowmore Darkest 15Y, 43% 

naar buiten te halen voor de volhouders onder ons. Een hele fonkelende en ook erg smakelijke whisky die Bowmore, na jaren uit de gratie te zijn geweest, weer tot een gewaardeerde whisky maakte.

 

 

De zon was al tijden onder en daar paste, ter afsluiting, nog maar 1 whisky (uit de oude doos) bij. Natuurlijk de

Highland Park 12 Y (botteling 1997-2000; het zwarte label zonder zonnetje

Toch wel erg jammer dat ze deze niet meer maken.

Met een voldaan gevoel gingen we, d.w.z. diegene die niet al eerder met het o. v. naar huis waren gegaan, ook naar bed om daar heerlijk verder te dromen over ????

 

Na een goede nachtrust en een rustig ontbijtje met o.a. een croissantje a la Jos namen de laatste Genietschappers afscheid en vertrokken naar huis. Ook naar deze, o.i. geslaagde,  proeverij kijken we weer met veel plezier terug.

Jos, en ook Marianne, hartelijk dank voor jullie gastvrijheid en leuke bijkomende dingen waar we van GENOTEN hebben.   Alle anderen hartelijk dank voor de door jullie meegebrachte Mortlach's en aftertasting whisky's waar we hebben mogen meegenieten. M.n. Nico, die toch wel, met weinig in zijn fles terug naar huis, een grote inbreng had geleverd.

 

 

De Toppers van deze proeverij?

Van de themaflessen scoorden in het algemeen de

Mortlach 32Y, 50.1%, OB ( nee, dat is nu geen verrassing meer)

Mortlach 16Y, 43% Flora and Fauna

Mortlach 1980 (17Y) 63.1%

Mortlach 20Y, 43%, Sestante Import

het hoogst. Ook nu weer zonder afbreuk aan de andere ingebrachte Mortlach's doen.

 

 

Uit de reeks aftertasting flessen kon er toch geen op tegen de; 

 

Laphroaig 10Y, 43%, (75 cl bottle end 70's/early 80's)

Maar we zijn blij dat we die anderen ook geproefd mogen hebben.

We kijken weer uit naar ons volgende feestje...

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko