Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag van de (Hamburger) proeverij bij Andre Bos op 15 september 2012

 

We zouden eigenlijk met z'n allen naar Hamburg gaan om daar van de tweede Genietschapsproeverij buiten onze landsgrenzen te gaan genieten. Dat ging niet door en daarom was Andre Bos dit keer onze gastheer die heel toepasselijk deze proeverij de naam Hamburger proeverij had meegegeven. Het ging natuurlijk wel over whiskies.

Het thema: "Bruichladdich (bij voorkeur die van voor 1970 ;-) "

 

Aan het eind van de mail uitwisseling die aan deze improvisatie vooraf ging kwamen uiteindelijk de verlossende woorden:  "It giet oan moarn om trije oer (15:00) Helaas gjin ost friesland dan maar gewoan frysk.

We waren op tijd aanwezig en werden door Andre welkom geheten met koffie en een vlaai punt.

Nico had hem al aangekondigd, hij had voor een inkomronde een Tsjechische whisky, met een potsierlijke naam, ter vermaak meegenomen, de ......

 • Gold Cock, 3Y, 40% R. Jelinek distillery, 0.195l

Nog voordat er een foto van de 5 ingeschonken glaasjes was gemaakt waren er al 2 weg en de 3-de gereed voor take-off. Hm, gezien, of juist wel dankzij, de wat mindere verwachtingen die door het etiket werden opgeroepen vielen de neus en de smaak toch wel mee. Geen hoogvlieger, maar wel goed drinkbaar.

 

Hierna was er nog wat tijd voordat we met de blindproeverij zouden beginnen en een paar ongeduldige onder ons namen een klein scheutje van de ....

 • Haig blended Scotch whisky, gold label.

 

Nog voordat daarvan genipt kon worden kwam Andre met zijn serie blindgangers de kamer binnen. Veel verdere toelichting bleef uit en startten wij met deze 6 blindgangers.

 

Nadat we ze uitvoerig geroken en geproefd hadden werden er zeer uiteenlopende uitspraken gedaan. Waren het wel allemaal whiskies? We waren daar nog niet zo zeker van. Dit temeer omdat Andre ons al een keer eerder een serie blinde grappa's had geserveerd.

Uiteindelijk haalde Andre een blad uit zijn zak en wist ons daarmee, met de smaaknotities van de verpakking, te vertellen dat we de volgende 5 whiskies en 1 stuks bourbon geproefd hadden te weten (van glaasjes 1 t/m 6) de ......

 • Ballantine’s Finest, 40 %, Standard blended Scotch whisky

 • Chivas Regal, premium blend 12Y, 40%

 • The Glenlivet 12Y, 40%, single malt

 • Jameson 40%  Standard bottling Irish Whiskey

 • Four Roses 40%, yellow label Bourbon Whiskey 

 • Glenlivet, 21Y, 40%, George en Smith van Gordon & Macphail

 

Degene die de Haig nog niet in een glas hadden zitten kregen nu nog een herkansing om ook dit tussendoortje even te ruiken en te proeven.

 

 

De themaflessen waren nu aan de beurt. Staan ze in de goede proefvolgorde en is de foto gemaakt? Ja, de eerste fles kan uitgeschonken worden, de ........

 • Bruichladdich Cask 311 53,11%, distilled 19-09-2001, bottled 27-04-2012, Bruichladdies Reserve - Roos, Wenting, van Wel, bottle 16 of 315.

We kregen het standaard beeld van een proeverij te zien, Genietschappers die ruiken, aantekeningen maken en proeven natuurlijk. Deze eerste leidde meteen al tot discussie over de duidelijk aanwezige zwavel in sherrycask 311. Niet iedereen was gecharmeerd van deze expressie van Bruichladdich...

 

 

Al ras was fles nummer 2 aan de beurt , de

 • Bruichladdich 21Y, 43% Special Reserve, een distillers botteling uit 1967.

Bij deze Bruichladdich gingen wel alle mondhoeken en duimen omhoog: “Anijs, heerlijk zoet, noten, tropisch fruit, prachtig hout, tikje bitter in de nasmaak, etc..”.

Het was nog mooi nazomer weer en dus gingen we heerlijk buiten in het zonnetje zitten waar we fles nr. 3 en 4 openden om deze twee zustervaten (beiden bourbon hogsheads gevuld met distillaat uit 1986) van de Cadenhead’s Authentic Collection naast elkaar te proeven. Het waren om precies te zijn, de.....

 • Bruichladdich 13Y, 1986, bottled May 2000, 57.9%, Cadenhead’s Authentic Collection, bourbon hogshead, 270 bottles., en de

 • Bruichladdich 17Y, 1986, bottled July 2004, 55.5%, Cadenhead’s Authentic Collection, bourbon hogshead, 270 bottles.

Beiden bleken typische Bruichladdies en lekkere whiskies om buiten te drinken. Zoals verwacht was er veel overeenkomst in het algemene Laddie smaakprofiel (kruidig, zilt, boterig, etc), maar toch ook duidelijke verschillen.  De 13Y was fruitiger en frisser dan de 17Y en viel bij de meesten iets beter in de smaak. Het hoge alcoholpercentage van deze flessen helpt voor beiden niet mee voor de toegankelijkheid en verdunnen met water was vooral bij de 17Y geen succes.

Proost jongens, het leven is nog niet zo slecht......

 

We werden naar binnen geroepen om te gaan genieten van een heerlijk wilde paddenstoelen soep. Heerlijk, van smaak maar ook om even, na de reeds geproefde whiskies, dit in je maag te hebben.

 

Daarna weer het zonnetje in waar de 5-de Bruichladdich werd open gemaakt om te proeven, de ....

 • Bruichladdich 30Y, 1969, 46.5%, Cadenhead’s Chairmans Stock, bourbon hogshead 150 bottles.

Heerlijk, ook weer een whisky waar we met plezier het glas, op ons aller gezondheid, voor heften. Deze botteling bleek het hoogtepunt van de themareeks en voor sommigen de eerste whisky van de dag die in de 90 punten scoorde te zijn. Een zeer zachte en heerlijk zoete belegen malt. Blind zou je dit niet herkennen als een Bruichladdich whisky.

Andre zelf ging naar binnen om aan het diner te werken, en ja, de (eerder genoemde) hamburgers lagen daar al klaar. Zo is de improvisatie van deze snel aangepaste proeverij, heel leuk, compleet gemaakt.

 

 

Terwijl Andre, voor ons, druk in de keuken bezig was werd de laatste fles van het thema, naar buiten gehaald, de ...

 • Bruichladdich Octomore  5Y edition 02.1, 62.5%, 140 ppm, 3241 bottles.

Erik had het al gezegd, deze kan wel "veel" water hebben. Nou, hij had gelijk. Willden we graag een megageturfde Bruichladdich? Onverdund haakten sommigen al meteen af; met veel water werd hij wel een stuk toegankelijker, maar de smaak bleef extreem overheerst door de turf.

 

Josefien "De Bob" was inmiddels ook aangekomen. Gelukkig, een veilige reis naar huis, later vanavond, was weer gewaarborgd. Hé Andre, die hamburgers met de gebakken uien de 4 verschillende groenten en de gebakken aardappeltjes smaakten heerlijk.

 

Nu de Bruichladdich flessen van het thema allemaal geproefd zijn gaan we door met nog wat andere flessen die meegenomen waren. Niet de slechtste zelfs, we gingen, na het diner, door met ons "dessert" zeg maar. We kregen een  jonge “old style sherried Macallan” zoals de oudjes hem kennen, te proeven. Een heerlijk slokje uit het verleden, de ....

 • Macallan 7Y, 40%, exclusive Giovinetti & Figli Milano  (hoi, hoi vind ik zelf)

Daarna nog een mooie, volle (sherry)whisky, de  ......

 • Mannochmore, 1990, 18Y, 54.9% American and European oak bottle no. 0409.

Het sherryprofiel van deze Mannochmore ging nog eens stevig over de Macallan heen. Iedereen genoot van deze mooie botteling van een wat minder bekende distilleerderij. (Nou, daar wil ik mijn neus wel insteken dacht Alexander !!!!!!!! en zo gedacht, zo gedaan.)

Net een 7Y en 18Y oude whiskies geproefd, nu gevolgd door een 40Y oude. Wat een genot om ook deze open te zien gaan, te mogen nozen en proeven van de ...

 • Tomintoul 1970, 40Y, 46.5%, Douglas Laing, Old Malt Cask, one of 168 bottles at natural cask strength.

Het ging crescendo met deze prachtige belegen zeer oude Speyside whisky. Elegant, zacht, honingzoet, bitterkoekjes, anijs...  Ook dit was genieten met een grote G.

Terwijl o.a Pick Floyd de kamer met "Astronomy Domine" vult, keken we wat er nog meer op tafel stond en namen de volgende fles mee naar onze luie stoelen om die daar te kunnen openen en aan onze zintuigen bloot te kunnen stellen. Het was de.....

 • Port Askaig, 19Y, 45.8%,  a singular of Islay malt whiskies

Terwijl we die proefden keken we m.b.v. tablets nog even naar welk muzieknummer hierna ten gehore gebracht zou worden en nipten we rustig genietend verder.

De laatste meegebrachte fles werd er bij gehaald en we werden massaal overvallen door het geweldige sapje dat er uit deze fles kwam en in ons proefglaasjes viel. "Last but not Least" is hierbij de "klassieker" die nu zeker van toepassing is. Van deze fles moest ook de achterkant vastgelegd worden om een compleet beeld te kunnen geven, dus hieronder de dubbele foto van de .....

 • Strathisla 1960, 49Y, 53.2% Gordon & Macphail Exclusively for The Whisky Fair Limburg,

Geniaal spul, dat een algemene jubelstemming bewerkstelligde, dat was echt Genieten, Genieten en Genieten. Nico was blij dat hij hiermee zelfs een nieuwe 95 punten scorende whisky in zijn boekje met proefnotities kon bijschrijven.

De eerder vandaag geproefde Tomintoul 1970, 40Y werd er nog even naast gezet om deze 2 oudjes naast elkaar te kunnen proeven. Erik en Nico zetten hier nog een boompje over op, vlak voordat Josefien "De Bob" Nico en Jos weer veilig naar huis zou brengen.

Erik en Alexander bleven slapen dus ook dat was weer mooi geregeld. Het fototoestel ging mee de auto in en wat daarna mogelijkerwijs nog is gebeurd zullen we nooit te weten komen. Weer een heerlijke proeverij die hiermee voor ons ten einde was gekomen.

Andre, hartelijk dank voor je snelle improvisatie, je gastvijheid en de prima verzorging. Alle andere Genietschappers  dank voor het meenemen van hun flessen die wij mochten proeven.

Een kleine samenvatting van wat we geproefd hebben:

Top 3:

Van de thema whiskies was de Bruichladdich 30Y, 1969  Chairman’s Stock de mooiste en nummer 2 in het totaal.       Uit de "Vervolg serie" (ik zeg bewust niet de aftertasting)  werd de Strathisla 1960, 49Y, for The Whisky Fair Limburg, tot duidelijke nummer 1 van deze proeverij  benoemd en beoordeeld als Het "Neusje van de zalm":

Waarvan hieronder akte is opgetekend..

opier dan

De  Tomintoul  completeerde de top 3 hoogst scorende whiskies van deze proeverij.

Eerevolle vermeldingen voor :

Bruichladdich 21Y, 43% Special Reserve en de Port Askaig 19Y. 

Sterk verdeelde meningen over:

De Bruichladdich Cask 311,  de Bruichladdich 17Y en de Bruichladdich Octomore

 

Op naar de volgende proeverij  van Het Genietschap, begin november, waar het thema "Talisker" zal zijn.

 

-----------------------------------------

NB,

De Tjechische whisky die we geproefd hadden was voor ons de eerste uit dat land en dat zal mogelijk voorlopig niet veranderen.

Jammer, deze Gold Cock blijkt in Tsjechie heel goed bekend te staan en er is zelfs een genootschap voor, vrienden van Gold Cock. Er blijken ook een heleboel bottelingen te bestaan en dat genootschap heeft in hun pand kluisjes waar de leden hun Gold Cock bottelingen bewaren…(zie ook whisky yearbook)

Dat de verkoop van alcoholische drank met een percentage hoger dan 20 % in Tjechie net verboden was wisten we. Dat ook nu de export verboden is lazen we, een paar dagen na deze proeverij, in onderstaand artikeltje.

De binnenlandse verkoop, met flessen met een alcohol percentage hoger dan 20 %, die voorzien zijn van nieuwe accijnszegels en certificaten, is inmiddels hervat. De export zal naar verwachting ook weldra wel weer vrijgegeven worden.

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


 

,