Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws: Verslag van de proeverij bij Jos v d Putten op 1 juni 2013

Het Genietschap bestaat nu alweer 12,5 jaar. Even terugblikkend mogen we gerust stellen dat we, met elkaar, in de loop van die tijd van behoorlijk veel top whisky's genoten hebben. Daarom had Jos gekozen voor het thema "Hele mooie restjes whisky's (van flessen uit het verleden) om dit 12,5 jarig bestaan van Het Genietschap te vieren. En, .......op die manier kwamen we ook eens van een deel van al die restjes af.

Om in de juiste sfeer te komen mailde Jos vooraf al een paar foto's van flessen die hij nog open had staan en die er zeker bij zouden zijn. Een heerlijke Mortlach 1980 Cask Strength die we binnen Het Genietschap in 2001 voor het eerst proefden en die vanwege zijn grijze doos de bijnaam "Grijze Muis" kreeg. Verder een Yoichi 10Y, 62% (Japanse whisky van Nikka) die we in 2003, als een van de eerste Japanse whisky's, geproefd hebben en een Strathisla 30Y, 43%, Gordon & MacPhail Private Label (bottled 2009) waar we in 2011 samen met nog een paar andere Strathisla bottelingen van genoten hadden en waarvan verificatie dringend gewenst was.

Als je de definitie van "restjes" wat ruim uit legt, komt elke fles die al eerder open gemaakt was in aanmerking en heb je al snel een redelijk rijtje flessen klaar staan om uit te kunnen kiezen.  

Er kwamen nog veel meer flessen met restjes bij en die inbreng werd bij binnenkomst direct beloond met koffie en een stukje appeltaart om het wachten op de andere Genietschappers te veraangenamen. Ronald Bijl was er ook dit keer als introducee weer bij.

 

Toen iedereen gearriveerd was moesten we natuurlijk even kijken wat er zo al was meegenomen en werd er, in stilte, al door diverse van ons een keuze gemaakt van de zeker te proeven restjes. Allemaal zou niet lukken.

 

 

Om er even in te komen was er ook nu een rondje met 6 blindgangers voorzien om gezamenlijk mee te beginnen. De rest van deze proeverij zou vanwege de grote hoeveelheden ingebrachte "restjes" wat minder ordelijk verlopen. 

 

 

De whisky's van dit blinde rondje vielen al met al wat tegen. Men was na de onthulling van de 6 whisky's wat teleurgesteld omdat men toch van deze distilleerderij en bottelingen hogere waarderingen in gedachte had dan de punten die men nu had willen geven. De 6 glaasjes bevatten achtereenvolgens:

 

 

Door met de flessen van het thema...........Het was ondoenlijk om alle flessen met "restjes" in een te proeven volgorde te zetten. Verder dan het wat klusteren van, wat bij elkaar, te proeven flessen zijn we niet gekomen. Iedereen kon naar eigen keuze die whisky proeven waar men trek in had.

 

Erik liet sluiks weten in goed gezelschap te verkeren. Daar had hij goed over nagedacht en wij deelden die gedachte.

 

 

Vervolgens werd er eerst wat sashimi geserveerd omdat het wel lekker is en om wat in de magen te krijgen voordat we verder gaan met het proeven van de volgende serie whisky's.

 

 

Erik nam het woord en, met een fles met een restje Ardbeg Provenance in de hand, memoreerde hij dat hij tijdens de opening van een whiskywinkel in Amsterdam in 2003 Het Genietschap had leren kennen. In juni 2004 had hij als introducee bij de proeverij van Nico met het thema "Value for money" voor het eerst aan een Genietschapsproeverij deelgenomen. Toen had hij o.a. de buiten dit thema vallende Ardbeg Provenance, 23Y, 1974-1997, 55.6% meegenomen. Dat werd zo goed gewaardeerd dat hij vanaf dat moment, als vaste introducee, er eigenlijk steeds bij was. Nou ja, niet alleen vanwege die Ardbeg Provenance natuurlijk maar ook omdat hij wel een "aardige Belg" was en is.

 

 

Heel leuk dat het laatste restje, van deze fles, ter gelegenheid van ons 12,5 jarig bestaan, nu in 1 glas werd uitge-schonken om daarna rond te gaan zodat iedereen nog een keer kon nippen van dit kostelijk vocht.

 

 

Terwijl het glas rond ging moest natuurlijk ook van de laatste druppel uit de fles genoten worden. Andre nam dat op zich.

 

 

Van de flessen die binnen stonden verhuisden er steeds meer naar buiten en genoten we volop van alle whisky's die we proefden. Deels proefden we gezamenlijk de zelfde whisky en deels van anderen. Daarom zijn niet alle whisky's die we geproefd hebben in deze impressie vastgelegd.

 

Heerlijk al die restjes en we haalden er nog wat meer naar buiten.

Ook Andre nam het woord en sprak zich lovend uit over het eigenlijk wel erg leuke thema van deze proeverij en het grote aantal  mooie whisky's die we hierdoor konden proeven. Hij vond het thema van vandaag wel voor herhaling vatbaar.

 

Daar namen we er nog eentje op en nadat iedereen door had dat ze van bovenaf werden gespot, werd op de gezond-heid van 12,5 jaar Het Genietschap nog even het glas geheven.

 

Hé Bos, lekker hè deze, wat zou Nico nu in zijn glas hebben zitten?

 

Terwijl Nico binnen nog even een andere whisky ging halen nipten wij rustig verder. Toen het glas van Andre leeg was moest ook hij weer naar binnen om een andere whisky te gaan ophalen. (dacht ik)

Heerlijk om zo, met wat vrienden, te genieten van deze heerlijke whisky's en daarbij het volgende restje aan te kunnen bevelen. Kijk, dat is nou Genieten!

 

Tijd om wat te eten. Toen de rook wat was opgetrokken bleek er nog wat eetbaars onder te zitten. Niet helemaal een verrassing, gerookte zalm dit keer.

 

Gemakkelijk zo, iedereen liep zelf langs "het buffet", schepte wat op en genoot daarna van een simpele edoch voedzame maaltijd die nog smaakvol was ook.

 

Nog even een kop koffie en daarna verder met weer een lekkere whisky.  De stemming zat er goed in en we vermaakten ons opperbest.

 

 

Tussentijds even afkoelen deden we met mango-ijs met stukjes verse mango.

 

 

Er werden nog wat meer flessen echt leeg gemaakt wat we met veel plezier deden.

 

Het werd wat kouder, de vuurkorf ging aan en we genoten van een rijtje heerlijke volle sherry whisky's die niet veel voor elkaar onder deden.

Verdorie, 1 juni en we moesten naar binnen omdat het buiten te koud werd.  Nee, geen best voorjaar dit keer maar het bleef wel droog gelukkig.

 

Ook de laatsten van ons naar vluchtten naar binnen, om daar nog een slaapmutsje te pakken.

 

We hadden gelukkig geen spijt toen we achterom keken en zagen wat voor geweldig mooie flessen whisky we leeg gemaakt hadden. We zijn ons er wel bewust van dat er flessen tussen stonden die we hierna nooit meer zullen kunnen proeven. We prijzen ons echter rijk met de wetenschap dat wij deze in elk geval wel geproefd hebben.  

Er staan nog wat "restjes" op tafel die niet helemaal leeg gemaakt zijn. Mogelijk dat Andre zijn zin nog krijgt en dat we volgend jaar dit thema gaan herhalen. "We hebben", zoals iemand al veel eerder opgemerkt had, "geen drank probleem, ....... we hebben nog genoeg in voorraad!". 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


lko

.