Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Andre en Gerrie op 17 augustus 2013

 

Op 17 augustus j.l. waren we te gast bij Andre en Gerrie die ons als gastheer en gastvrouw voor een Genietschaps proeverij hadden uitgenodigd. Zij hadden ook Erik van der Linde als gast Genietschapper uitgenodigd. Helaas moest Erik Vanfrachem deze keer verstek laten gaan.

 

Het thema dat Andre had uitgekozen was " Brora/Clynelish. (maar nu niet allemaal met de Flora en Fauna Clynelish 14 years aankomen hoor :-). Gemotiveerd afwijken van het thema is overigens toegestaan (jaren 60 bowmore's of zo)"

 

En, op verzoek van velen, "gaan we bij mooi weer eerst een uurtje varen door de Amsterdamse grachten. Lukt dat niet, beginnen we gelijk aan het welbekende blindrondje. Deze zal echter geheel afwijken van alle anderen…..een tip van de sluier….het heeft iets met whisky te maken maar het is geen whisky….denk daar maar eens over na!!"

 

Nou ...... na die aankondigingen konden we niet wachten en bij aankomst bij Andre en Gerrie bleek op de motorsloep zelfs al de Genietschapsvlag gehesen te zijn en stonden er glazen aan boord op ons te wachten. 

 

De laatste die arriveerden waren wat laat dus sprongen we snel de sloep in om met het schitterende weer Amsterdam van zijn mooiste kant te kunnen gaan bekijken. Nog even gekoelde flessen prosecco bij de glazen gezet en na de "Trossen los" vaarden we weg.

Al snel waren we aan "de doop" van ons dagje Genieten toe maar helaas ........er was geen sabel aan boord om de prosecco flessen in stijl te kunnen sabreren, vergeten ........=LMNÁSh=

Ach, dat zouden we nog wel overleven en met ongeopende flessen in het zicht vaarden we rustig verder en genoten van Amsterdam.

            

Gerrie, die overal in Amsterdam haar contacten heeft, wist wel raad met deze situatie. Een sabel was wel wat moeilijk maar met een kurkentrekker moet het toch ook wel lukken dacht zij. Dus snel even aangelegd bij de Wijnkoperij "de Hermitage" aan de Nieuwe Herengracht die zij kent en ja hoor..................en zij mocht hem nog houden ook. www.wijnkoperij-de-hermitage.nl , hartelijk dank.

Bos werd meteen aan het werk gezet.

Bos ging niet zo snel dus vaarden wij rustig verder en genoten van wat er allemaal op en langs het water te zien was.

 

Ach, bij de volgende 4 foto's laat ik de toelichtende tekst maar weg, dat heeft ook zo zijn charme......

 

 

De lege flessen hebben we natuurlijk netjes ingeleverd. Alleen de glazen hebben we bewaard voor een volgende keer.

 

 

Het was gezellig druk in Amsterdam, op straat, op de terrassen en ook op het water.

De Westertoren met zijn mooie blauwe Keizerskroon steekt prominent uit boven ons "grachtenlandschap" en voelt zich hoogstwaarschijnlijk zeer vereerd met de vele toeristen die hem komen bekijken. Als wij hem voorbij zijn gevaren en nog even achterom kijken valt het Andre op dat hij scheef staat. Als dat, nog maar lang, goed gaat..... 

 

We komen weer in de buurt van de thuishaven en bekijken nog even de vele woonarken waarvan er velen heel mooi zijn. 

Het laatste uitzicht over de gracht, voordat we weer afmeren, laat ons in de verte de 2 torentjes van het rijksmuseum zien.

 

Ja, een hele andere wereld ging voor ons open toen we de ingebrachte thema flessen op een rijtje gezet hadden. Het waren de ....

 

Clynelish, 14Y, 43%

Clynelish, 46% Distillers Edition, distilled 2002 bottled 2007, double matured in oloroso seco cask wood

Clynelish, 16Y, 53.7% distilled 12/1995 bottled 11/2012, cask nr. 2150, bottle 70 of 90

Clynelish, Hielander whisky festival botteling 2013, dist 21-5-1997, gebotteld 10-12-12. 58.2% gebotteld door Morrison & Mackay

Brora 18Y, 52.9% distilled 18.1.83 bottled 9.3.2001, cask no 40 bottle 233 of 294 Signatory Vintage Silent Stills

Brora 23Y, 48.6% distilled 1981 bottled 2004 Sherry Butt #1513, 336 bottles, Dun Bheagan

Brora 18Y, 50%, distilled June 1981, bottled October 1999, Douglas Laing Old Malt Cask, one of 335 bottles 

Brora 1977, 24Y, 56.1%, Rare Malts Selection, bottle no 1733

Brora 30Y, 56.6%, bottled 2004, bottle 2134 of 3000, Brora OB

 

Voor de aftertasting waren de volgende flessen meegenomen:

 

Port Ellen 40%, distilled 1981, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

Talisker Port Ruighe, 45.8%  finished in port casks

Inchgower. 28Y, 50.7%, distilled June 1982, bottled August 2010, Hogshead 6966, bottle 14 of 222

Glengoyne, 19Y, 58.2%, distilled in winter 1984, bottled May 2004, cask no 1454

Speysite Finest, 18Y, 54.9%, distilled 1991, Douglas Laing Old Malt Cask, commemorative 60th sixtieth anniversary bottling.

Glendronach 9Y, 55.5%, distilled 19/7/2002, bottled 06/2012, Pedro Ximinez Sherry, cask 2024, bottle 435 / 612

Glendronach 21Y, 55.1%, distilled 17/12/1989, bottled 07/2011, Pedro Ximinez Sherry, cask 2917, bottle 611 / 618

Bowmore, 21Y 43%, distilled 1973

Bowmore, 9Y 40%, distilled October 2002 bottles March 2012

 

 

Nu deze op onderstaande foto vastgelegd waren konden we ons alleen maar verheugen op hoe we die allemaal zouden gaan proeven.

 

 

Maar niet voordat we door Andre verrast werden met het aangekondigde "geheel van alle anderen afwijkend welbekende blindrondje" Het heeft iets met whisky te maken maar het is geen whisky was de aankondiging.

 

Andre onthulde dat het 6 speciale biertjes betrof die wel degelijk met whisky te maken hebben omdat ze of in whiskyvaten gerijpt zijn of b.v. gebrouwen zijn van whisky mout met 25ppm rook. Die had Andre gehaald bij Jolanda Buhrs, de eigenaresse van Drinks & Gifts in Krommenie. ( http://www.drinks-gifts.nl/)

De 6 stuks Speciaal biertjes met een link naar Whisky waren van links naar rechts op onderstaande foto; 

 

Rasputin, 11.4%, Laphroaig/Caol Ila (brouwerij De Molen)

Hel & Verdoemenis Misto, 11%, bourbon Barrel (brouwerij De Molen)

Beerskey, 11% , Bairds, (Muifelbrouwerij )

Hemel & Aarde, Wild Turkey BA, 11% (brouwerij De Molen)

Hel & Verdoemenis Wild Turky, 11%, Barrel aged (brouwerij De Molen)

Imperial Russian Stout, 11% Ardbeg barrel aged. (brouwerij Emelisse)

 

We hebben ze niet blind geproefd maar van elk flesje één of meer scheuten in ons glas geschonken om ze te kunnen proeven.

 

De smaak liep uiteen van lekker tot (1) niet echt lekker. Ook de link naar de whisky konden we niet altijd terug vinden. Het was wel heel leuk om dit speciale bier geproefd te hebben.

Na al deze voorpret waar we volop van genoten hadden konden we "eindelijk" beginnen met de whisky proeverij en werd de eerste Clynelish (de 14Y) uitgeschonken. We genoten er van en snel volgde de volgende 2 stuks, de Clynelish Distillers Edition, bottled 2007 en de Clynelish 16Y.

Vanaf de overzijde van de gracht werden we door Gerrie bespied en natuurlijk gingen we er even mooi voor zitten.......... 

 

De Clynelish, Hielander whisky festival botteling 2013 in fraaie karaf met 2 stuks bijbehorende glazen in de verpakking was de 4-de en laatste fles van deze gesloten distilleerderij die open ging en we proefden. Wel de mooiste fles, maar de whisky van de 3 voorafgaande was toch wel lekkerder.

 

Inmiddels hadden Gerrie en Andre zich even teruggetrokken naar de "kombuis" om daar een gerecht af te maken ...........

 

           

Volgens Andre was dat "eigenlijk 'gewoon' een tomatensoep.....wel door mij gemaakt natuurlijk :-)" Een heerlijk en verrassend pittig soepje en vele van ons lieten zich nog een 2-de keer door Gerrie opscheppen.

            

De eerste Brora uit de reeks, de Brora 18Y, Signatory Vintage Silent Stills werd hierbij uitgeschonken, en smaakte ons best. Gelukkig maar want Andre had deze 10 jaar geleden al geopend en toen viel hij wat tegen.

Dat deze 18Y-rige lekkerder smaakte dan 10 jaar geleden was voor Andre voldoende reden om nog een extra flesje naar buiten te halen om ons te laten proeven, de

  • Brora straight from the cask van La Maison du whisky, 0,5 litter flesje, 21y, 1981, 59,2%,cask no 1421, one of 510.

Uit het rijtje op de kast volgde De Brora 23Y, 48,6%, Dun Bheagan en deze kon ons ook wel bekoren.

           

Na de soep en het extra Brora tussendoortje van Andre werd de tafel afgeruimd en haalde Alexander tijdens dit rustige moment de Inchgower. 28Y, 50.7% uit het rijtje van de aftertasting flessen naar buiten. Hij wilde weten wat wij daar van vonden. Wel, we waren er niet kapot van. Een vreemde botteling die ons niet geweldig kon bekoren en ook Alexander zelf kon niet aangeven wat de smaak van deze fles negatief beïnvloedde.

Gerrie zag het wel zitten en nipte, met veel plezier, rustig verder van haar witte wijn.

Andre had zich al verheugd, niet op het uitschenken, maar het proeven van de Brora 18Y, 50%, Old Malt Cask en ons  uitgebreid laten weten dat hij deze toch wel een van de mooiste Brora's van de dag vond. Hij had niets te veel gezegd, een erg gevaarlijk heerlijke Brora, daar waren we het met hem eens.

Terwijl Andre de mosselen aan het "verdoven" was met witte wijn haalde Alexander, voor ons, de door Andre naar binnen gebrachte, erg gevaarlijk heerlijke, 18Y Brora voor een ere rondje weer naar buiten. Heerlijk!!!!!!

Nadat de mosselen na hun "verdoving" ook gaar waren hebben wij ze met smaak verorberd.

De door Andre zelf gemaakte knoflooksaus was daarbij zo goed dat er voor de 2-de pan mosselen niet veel voor over bleef. Maar ook die pan ging schoon op.

De volgende Brora, de 1977, 24Y, 56.1%, Rare Malts Selection ging hierbij open.

Ook Jos, genoot er van, maar kon niet besluiten of hij deze Rare Malts of de vorige, die erg gevaarlijk heerlijke, 18Y Brora het lekkerste vond. Zelfs naast elkaar kon hij niet tot een besluit komen, de frisheid van de 18Y vond hij veel mooier dan die van de Rare Malts maar de volle complexe smaak van de Rare Malts vond hij ook prachtig. Dit zeker omdat deze Rare Malts botteling niet die erg heftige cask strength smaak heeft die zo kenmerkend is voor de Rare Malts bottelingen in het algemeen.

De laatste fles uit deze reeks werd naar buiten gehaald, de Brora 30Y, 56.6%, Brora OB en onder de steeds sfeervoller wordende verlichting genoten we hiervan.

De sfeer werd steeds "warmer" ........

en de fles steeds leger........

             

Nadat de lege fles van de Brora 30Y onder het uitspreken van de woorden "Die zien we niet snel meer terug" werd weggedragen werd snel de Port Ellen, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, naar buiten gehaald om dit verlies te verzachten.

            

Het begon wat te spetteren en we zochten even beschutting. Inmiddels hadden Gerrie en Andre een nagerecht klaar gemaakt, lekker dat ijs met vers fruit en slagroom.

                   

Het werd weer droog dus konden we dit nagerecht weer heerlijk buiten opeten. Deze pret duurde echter niet lang en snel daarna gingen we weer naar binnen om daar van de aftertasting te genieten. 

We genoten van die aftertasting flessen, waarbij niet iedereen van alle klaarstaande flessen heeft geproefd. Ieder had zo zijn voorkeuren. De laatste fles uit het rijtje, de Bowmore, 9Y 40%, distilled October 2002 bottles March 2012 is door niemand geproefd. Die komt mogelijk een volgende keer wel weer aan de beurt.

Gerrie haalde er nog wel een hele speciale fles bij, de Bunnahabhain 40Y, 1963/2003, 42.9%, one of 743 bottles, Feis Isle festival botteling 2003. Deze whisky die op 11 mei 1963 gebottled was, is daardoor voor Gerrie wel heel erg speciaal.

Ook van deze fles hebben we mogen genieten en ........

..... hebben we nog een toast op de gezondheid van Gerrie uitgebracht.

Dat was een mooi besluit van alweer een zeer geslaagde Genietschaps- proeverij, zeg maar gerust weer een geweldig feest.

Een aantal van ons vertrok met de trein naar huis en een aantal bleef overnachten, en maakten daarmee het feest compleet.  

De Toppers van deze proeverij?

Van de themaflessen scoorden in het algemeen in deze volgorde het hoogst, de

Brora 30Y, 56.6%, bottled 2004, bottle 2134 of 3000, Brora OB

Brora 18Y, 50%, distilled June 1981, bottled October 1999, Douglas Laing Old Malt Cask, one of 335 bottles 

Brora 1977, 24Y, 56.1%, Rare Malts Selection, bottle no 1733

 

Uit de reeks aftertasting werden onderstaande het hoogst gewaardeerd. 

Bunnahabhain 40Y, 1963/2003, 42.9%, one of 743 bottles, Feis Isle festival botteling 2003

Port Ellen 40%, distilled 1981, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice

Bowmore, 21Y 43%, distilled 1973

Speysite Finest, 18Y, 54.9%, distilled 1991, Douglas Laing Old Malt Cask, commemorative 60th sixtieth anniversary bottling.

 

 

Andre en Gerrie, hartelijk dank voor jullie uitstekende gasheerschap we hebben wederom weer erg genoten.

Ook alle anderen die met de inbreng van hun flessen er ook nu weer in geslaagd zijn een feest van deze proeverij te maken, worden hiervoor hartelijk bedankt natuurlijk.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


,